Evolucija
- Druid
#2776 Re: EVOLUCIJA
Dokazi evolutivnog procesa zaobilaze klasično ljudsko razmišljanje. Prije podržavam Lamarkizam nad Darwinom, iz razloga što je lakše pristupiti tezi da su geni usmjerivači evolucije nego da smo mi ljudi razumni "sišli" sa grana. Činjenica stoji da je rani čovjek bio kvadripedalan tj. da je koristio sva 4 uda u kretanju ali ne na način koji to rade majmuni. Jesmo slični majmunima, da (ali nismo "nastali" od njih ) primatima tačnije vrstama patuljastog čimpanze u oko 98% genetskog materijala (koji % više manje) ali opet ta dva % vam daju ....Ajnštajna, Džeka Trbosjeka.... Evolucija je teorija a ne nauka. Podržavam navedene fotografije kao ako ništa pokušaj objašnjenja na neko pitanje veliko kao Evolucija....Samo ne volim kada se petljaju religiozne , previše religiozne osobe u ovo. Vjera je individualna stvar, poštujem vjernike jako. Samo mi je dojadilo da mi svaki drugi govori da mi Džehennem ne gine XD.
- tranquil
#2777 Re: EVOLUCIJA
Zašto je voz brži nego nego na šinama? Zato što je noću hladnije nego napolju!Druid wrote:Prije podržavam Lamarkizam nad Darwinom, iz razloga što je lakše pristupiti tezi da su geni usmjerivači evolucije nego da smo mi ljudi razumni "sišli" sa grana.
Izvini na ovoj šali, ali ne vidim baš očiglednu vezu između ova tri dijela. Zar nije upravo lamarckizam na stajalištu da jedinke nasljeđuju između ostalog i tokom života stečene osobine, dok darvinizam polazi od toga da se može naslijediti samo ono što je u genu, tj. ono što smo imali još od momenta spajanja ćelija naših roditelja?
I kakve sve to skupa veze ima sa redoslijedom "silazak sa grane" - "razum", jer razum nije neka osobina koja je stečena u jednom momentu - zapravo, neko bi mogao reći da elemente "razuma" možemo pronaći čak i kod naše najbliže rodbine, koja je još uvijek "na grani"?
Darwin se JESTE služio sa dosta pojednostavljenih, pa i netačnih opisa - silazak s grane, postanak od majmuna, porijeklo od amebe (jer je u to vrijeme njemu bila najjednostavniji poznati organizam), ali bez obzira na izmjene u teoriji evolucije koje su se desile u idućih stoljeće i po, osnovni princip darwinizma - "mutacija - prirodna selekcija - specijalizacija" je ostao isti, i to je temelj današnje moderne teorije evolucije, a to ne možemo reći za lamarckizam.
- statix
#2778 Re: EVOLUCIJA
Američki znanstvenici stvorili umjetni život
Američki znanstvenici stvorili su prvu sintetsku stanicu - živi organizam koji kontrolira sintetski genom, objavljeno je u časopisu Science.
- Ovo je prva sintetska stanica ikada stvorena - izjavio je pionir genetike Craig Venter, koji je predvodio skupinu znanstvenika koja je na eksperimentu stvaranja umjetnog života radila pet godina i na njega potrošila oko 30 milijuna dolara.
''Ovo postaje vrlo moćno oruđe''
Venterova skupina prvo je kemijski sintetizirala genom bakterije koristeći se kopijom genoma stvarne bakterije mycoplasme mycoides. Nakon toga su ugradili genom iz jedne bakterije u drugu, mycoplasmu mycoides. Nova bakterija replicirala se više od milijun puta, pri čemu su sve kopije imale umjetnu, sintetsku DNK koja ih je kontrolirala. Novi oblik života Venter je nazvao "Sintija".
- Ovo postaje vrlo moćno oruđe za stvaranje onoga što želimo da biologija napravi. Imamo u vidu čitav niz načina primjene - rekao je Venter, kontroverzni znanstvenik koji se proslavio razvojem "prečaca" za dekodiranje ljudskog genoma prije 10 godina.
Znanstvenici tvrde da će im ova metoda pomoći u razumijevanju funkcioniranja života i pomoći da stvore bakterije namijenjene proizvodnji biogoriva i čišćenju okoliša. Također planiraju stvoriti alge koje bi upijale ugljikov diokisid. Ostale moguće koristi uključuju ubrzanje proizvodnje cjepiva i stvaranje kemikalija za čišćenje onečišćene vode.
Projekt je izveden u kalifornijskoj tvrtki Synthetic Genomics Inc (SGI), koju je Venter osnovao i koju vodi.
Američki znanstvenici stvorili su prvu sintetsku stanicu - živi organizam koji kontrolira sintetski genom, objavljeno je u časopisu Science.
- Ovo je prva sintetska stanica ikada stvorena - izjavio je pionir genetike Craig Venter, koji je predvodio skupinu znanstvenika koja je na eksperimentu stvaranja umjetnog života radila pet godina i na njega potrošila oko 30 milijuna dolara.
''Ovo postaje vrlo moćno oruđe''
Venterova skupina prvo je kemijski sintetizirala genom bakterije koristeći se kopijom genoma stvarne bakterije mycoplasme mycoides. Nakon toga su ugradili genom iz jedne bakterije u drugu, mycoplasmu mycoides. Nova bakterija replicirala se više od milijun puta, pri čemu su sve kopije imale umjetnu, sintetsku DNK koja ih je kontrolirala. Novi oblik života Venter je nazvao "Sintija".
- Ovo postaje vrlo moćno oruđe za stvaranje onoga što želimo da biologija napravi. Imamo u vidu čitav niz načina primjene - rekao je Venter, kontroverzni znanstvenik koji se proslavio razvojem "prečaca" za dekodiranje ljudskog genoma prije 10 godina.
Znanstvenici tvrde da će im ova metoda pomoći u razumijevanju funkcioniranja života i pomoći da stvore bakterije namijenjene proizvodnji biogoriva i čišćenju okoliša. Također planiraju stvoriti alge koje bi upijale ugljikov diokisid. Ostale moguće koristi uključuju ubrzanje proizvodnje cjepiva i stvaranje kemikalija za čišćenje onečišćene vode.
Projekt je izveden u kalifornijskoj tvrtki Synthetic Genomics Inc (SGI), koju je Venter osnovao i koju vodi.
- statix
#2779 Re: EVOLUCIJA
U Sibiru pronađena potpuno nova ljudska vrsta
Uspješno je izoliran oblik DNK koji je pripadao jednoj vrsti hominida, a koji nije pripadnik niti jedne dosad poznate grupe.
Odgovor na pitanje jesu li krapinski pračovjek i moderni čovjek imali još jednog dosad nepoznatog rođaka uskoro bi mogli dati stručnjaci Max-Planck instituta za evolucijsku biologiju u Leipzigu.
Kako je objavljeno u najnovijem broju stručnog časopisa Nature, paleogenetičarima je uspjelo izolirati dosad nepoznati oblik mitohondrijskog DNK koji je pripadao jednoj vrsti hominida, a koji nije pripadnik niti jedne dosad poznate grupe.
Skupina stručnjaka okupljenih oko otkrića Johannesa Krausea i šefa skupine Svante Pääboa još uvijek ne želi govoriti o novoj vrsti a tako će biti sve dok ne učine dodatne analize, no dosadašnja saznanja vrlo snažno govore u prilog tomu da je prije 30 tisuća godina u središnjoj Aziji, paralelno s neandertalcima i modernim čovjekom, živjela jedna nova, nepoznata vrsta hominida.
Znatsvenici rođakinju nazvali 'X-žena'
Denisova špilja, paleontolozima već dulje vrijeme služi kao riznica kostiju drevnih hominida. Ovu 30 metara duboku jamu, očito su kroz tisućljeća koristile mnoge generacije dalekih rođaka modernog čovjeka.
To bi značilo kako su postojala tri vala 'migracije' ljudskih formi iz afričke postojbine.
Tako je osim izumrlih homo erectusa, vrste koja je Afriku napustila prije 1,9 milijuna godina i nenadertalaca koji je to učinio prije oko 500 tisuća godina i modernog čovjeka koji je, kako znanost procjenjuje, afričke stepe napustio prije oko 50 tisuća godina očito postojao i jedan drugi 'iseljenički' val čiji potomci su se nastanili u središnjoj Aziji.
Kost prsta, koja je stručnjacima Max-Planck instituta podarila ovo otkriće, u Leipzig je stigla iz južnog Sibira gdje je 2008. godine pronađena u jednoj špilji u Altaj gorju.
Denisova špilja, paleontolozima već dulje vrijeme služi kao riznica kostiju drevnih hominida. Ovu 30 metara duboku jamu, očito su kroz tisućljeća koristile mnoge generacije dalekih rođaka modernog čovjeka.
Zasad znanstvenici rođakinju nazivaju jednostavno "X-žena". Pääbo zadaću nadjevanja medijski atraktivnijeg imena velikodušno prepušta drugima: 'Da li mi akademičari govorimo o novoj vrsti a vi joj date novo ime to je jednino stvar prestiža i ničeg drugog', zaključio je.
Uspješno je izoliran oblik DNK koji je pripadao jednoj vrsti hominida, a koji nije pripadnik niti jedne dosad poznate grupe.
Odgovor na pitanje jesu li krapinski pračovjek i moderni čovjek imali još jednog dosad nepoznatog rođaka uskoro bi mogli dati stručnjaci Max-Planck instituta za evolucijsku biologiju u Leipzigu.
Kako je objavljeno u najnovijem broju stručnog časopisa Nature, paleogenetičarima je uspjelo izolirati dosad nepoznati oblik mitohondrijskog DNK koji je pripadao jednoj vrsti hominida, a koji nije pripadnik niti jedne dosad poznate grupe.
Skupina stručnjaka okupljenih oko otkrića Johannesa Krausea i šefa skupine Svante Pääboa još uvijek ne želi govoriti o novoj vrsti a tako će biti sve dok ne učine dodatne analize, no dosadašnja saznanja vrlo snažno govore u prilog tomu da je prije 30 tisuća godina u središnjoj Aziji, paralelno s neandertalcima i modernim čovjekom, živjela jedna nova, nepoznata vrsta hominida.
Znatsvenici rođakinju nazvali 'X-žena'
To bi značilo kako su postojala tri vala 'migracije' ljudskih formi iz afričke postojbine.
Tako je osim izumrlih homo erectusa, vrste koja je Afriku napustila prije 1,9 milijuna godina i nenadertalaca koji je to učinio prije oko 500 tisuća godina i modernog čovjeka koji je, kako znanost procjenjuje, afričke stepe napustio prije oko 50 tisuća godina očito postojao i jedan drugi 'iseljenički' val čiji potomci su se nastanili u središnjoj Aziji.
Kost prsta, koja je stručnjacima Max-Planck instituta podarila ovo otkriće, u Leipzig je stigla iz južnog Sibira gdje je 2008. godine pronađena u jednoj špilji u Altaj gorju.
Zasad znanstvenici rođakinju nazivaju jednostavno "X-žena". Pääbo zadaću nadjevanja medijski atraktivnijeg imena velikodušno prepušta drugima: 'Da li mi akademičari govorimo o novoj vrsti a vi joj date novo ime to je jednino stvar prestiža i ničeg drugog', zaključio je.
-
ljekar
#2780 Re: EVOLUCIJA
najveca laz historije ili ti ga povjesti
- NIN
#2781 Re: EVOLUCIJA
Trditi ovako nesto na danasnjem vaktu moze samo teska neznalica!ljekar wrote:najveca laz historije ili ti ga povjesti
- minjonja
#2782 Re: EVOLUCIJA
i sad opet sve ispocetka 
- atko
#2783 Re: EVOLUCIJA
provjereno 100%minjonja wrote:i sad opet sve ispocetka
- nellington
#2784 Re: EVOLUCIJA
Yahya vs Dawkins, part 4atko wrote:provjereno 100%minjonja wrote:i sad opet sve ispocetka
-
iceman2010
#2785 Re: EVOLUCIJA
Teorija evolucije je nova religija. Mene stvarno impresionira sa koliko strasti brane svoje pozicije evolucionisti. Staviti slike dijelova skeleta razlicitih vrsta koji su slicni i tvrditi na osnovu toga da je jedno nastalo od drugog je smjesno. To je isto kao kad bih ja poredao motore fice, golfa, audija, mercedesa, aviona(nije mlazni
) i tvrdim da je avion nastao evoluciom od fice!!! Jos uzmem materijale od kojih je napravljen motor svih ovih prevoznih sredstava i odem korak dalje. Kazem da je i jedan i drugi motor evoluirao, sam, sasvim slucajno, iz metala od kojeg je napravljen. Jos ako ima celika onda cu tvrditi da su prevozna sredstva stvorili izvanzemalci. Eto toliko o slikama. A vi i dalje vjerujte da je riba bila gladna pa izasla na kopno dajede i postala krokodil, a onda je krokodil mahao prednjim udovima da uhvati muhu (odkud muha?) i postao ptica. Ako znate kako je zivot nastao stvorite ga!!!! Prvi zivot, prvi primitivni oblik, kad znate kako je nastao stvorite ga. Eto Vam izolovani uslovi laboratorije, eto vam sva pamet koju imate, stvorite ga. Iz nicega kao i prvi put. Ja kad vidim tri cigle slozene jednu na drugu, pravilno, ne pomislim da su ispale iz kamiona i same se tako slozile. Za onoga koji to tvrdi i vatreno brani mislim da je lud.
- GAU 8
#2786 Re: EVOLUCIJA
Evo ga, sto bi rekli, "novi kolač"iceman2010 wrote:Teorija evolucije je nova religija. Mene stvarno impresionira sa koliko strasti brane svoje pozicije evolucionisti. Staviti slike dijelova skeleta razlicitih vrsta koji su slicni i tvrditi na osnovu toga da je jedno nastalo od drugog je smjesno. To je isto kao kad bih ja poredao motore fice, golfa, audija, mercedesa, aviona(nije mlazni) i tvrdim da je avion nastao evoluciom od fice!!! Jos uzmem materijale od kojih je napravljen motor svih ovih prevoznih sredstava i odem korak dalje. Kazem da je i jedan i drugi motor evoluirao, sam, sasvim slucajno, iz metala od kojeg je napravljen. Jos ako ima celika onda cu tvrditi da su prevozna sredstva stvorili izvanzemalci. Eto toliko o slikama. A vi i dalje vjerujte da je riba bila gladna pa izasla na kopno dajede i postala krokodil, a onda je krokodil mahao prednjim udovima da uhvati muhu (odkud muha?) i postao ptica. Ako znate kako je zivot nastao stvorite ga!!!! Prvi zivot, prvi primitivni oblik, kad znate kako je nastao stvorite ga. Eto Vam izolovani uslovi laboratorije, eto vam sva pamet koju imate, stvorite ga. Iz nicega kao i prvi put. Ja kad vidim tri cigle slozene jednu na drugu, pravilno, ne pomislim da su ispale iz kamiona i same se tako slozile. Za onoga koji to tvrdi i vatreno brani mislim da je lud.
Koji ti je ovo account po redu?
- dr.Gonzo
#2787 Re: EVOLUCIJA
A par postova iznad pise staticx pise post naslovljen "Američki znanstvenici stvorili umjetni život"Prvi zivot, prvi primitivni oblik, kad znate kako je nastao stvorite ga. Eto Vam izolovani uslovi laboratorije, eto vam sva pamet koju imate, stvorite ga. Iz nicega kao i prvi put.
-
iceman2010
#2788 Re: EVOLUCIJA
Imam vise skole od tebe, a vjerovatno i godina. Doduse "skola" nema veze sa ovom temom. To sto se rijetko odlucujem da kometarisem na forumima ne umanjuje moju moc prosudjivanja niti moje imtelektualne sposobnosti. Tebe zalim ako mislis da broj postova odredjuje stepen inteligencije ili pameti. Ovo je prvi acc na Sa-x.
- nellington
#2789 Re: EVOLUCIJA
Mislim da ima najmanje 8, jer je ovo primjer koji je naveden u knjizi za islamsku vjeronauku za 8. razred namijenjen pobijanju evolucije, ako se ne varam. Ali nećemo o nivou obrazovanja, ja ću ajsmena pitati ovo: da li evolucija ugrožava tvoje islamsko vjerovanje? Zašto smatraš da, ako je evolucija tačna, Boga nema?
-
iceman2010
#2790 Re: EVOLUCIJA
nemoj samo citati naslov nego procitaj sta pise, pa ces vidjeti da ga nisu "stvorili" vec samo modifikovali.dr.Gonzo wrote:A par postova iznad pise staticx pise post naslovljen "Američki znanstvenici stvorili umjetni život"Prvi zivot, prvi primitivni oblik, kad znate kako je nastao stvorite ga. Eto Vam izolovani uslovi laboratorije, eto vam sva pamet koju imate, stvorite ga. Iz nicega kao i prvi put.
![]()
-
iceman2010
#2791 Re: EVOLUCIJA
Mogu ja i na temu o matematici gdje si bio aktivan pa da vidimo ko ima vise skole. Recimo da je moje obrazovanje vezano za tehnicke nauke. Ali ovo vise govori o vašim predrasudama (ne mislim samo na tebe) prema onima koji misle drugacije. Pogotovo ako su jos vjernici. Ali to je druga tema.nellington wrote:Mislim da ima najmanje 8, jer je ovo primjer koji je naveden u knjizi za islamsku vjeronauku za 8. razred namijenjen pobijanju evolucije, ako se ne varam. Ali nećemo o nivou obrazovanja, ja ću ajsmena pitati ovo: da li evolucija ugrožava tvoje islamsko vjerovanje? Zašto smatraš da, ako je evolucija tačna, Boga nema?
Nisam nigdje napisao da evolucija ugrozava moje vjerovanje, ali kad si vec to spomenuo sigurno je da se opis stvaranja covjeka u svetim knjigama i teorija da je covjek nastao evolucijom bas i ne slazu.
- nellington
#2792 Re: EVOLUCIJA
Primjeti da ja nisam htio ni potencirati priču o obrazovanju - samo mi se učinilo simpatičnim što ta slika 'evolucije' tehnologije i priča o njoj stoje baš u udžbeniku vjeronauke - sad više i nisam siguran za koji razred.
A što se tiče razlike između gledišta evolucije na stvaranje čovjeka i onog što piše u vjerskim knjigama - kako nauka napreduje, tako se mijenja i naš način čitanja vjerskih knjiga, pa nešto što smo prije shvatali bukvalnije, sada shvatamo apstraktnije. Tako će se i evolucija i religija naći na pola puta - neće jedna drugoj dohakati, kao što ni papin sud nije dohakao okrugloj zemlji, a ni okrugla zemlja katoličanstvu.
Bujrum na temu o matematici... svakako rijetko ko navraća.
A što se tiče razlike između gledišta evolucije na stvaranje čovjeka i onog što piše u vjerskim knjigama - kako nauka napreduje, tako se mijenja i naš način čitanja vjerskih knjiga, pa nešto što smo prije shvatali bukvalnije, sada shvatamo apstraktnije. Tako će se i evolucija i religija naći na pola puta - neće jedna drugoj dohakati, kao što ni papin sud nije dohakao okrugloj zemlji, a ni okrugla zemlja katoličanstvu.
- GAU 8
#2793 Re: EVOLUCIJA
Nemas ti ni š od škole, jer u protivnom bi znao bar citati i pisati.iceman2010 wrote:Imam vise skole od tebe, a vjerovatno i godina. Doduse "skola" nema veze sa ovom temom. To sto se rijetko odlucujem da kometarisem na forumima ne umanjuje moju moc prosudjivanja niti moje imtelektualne sposobnosti. Tebe zalim ako mislis da broj postova odredjuje stepen inteligencije ili pameti. Ovo je prvi acc na Sa-x.
-
iceman2010
#2794 Re: EVOLUCIJA
Nisam citao taj udzbeniknellington wrote:Primjeti da ja nisam htio ni potencirati priču o obrazovanju - samo mi se učinilo simpatičnim što ta slika 'evolucije' tehnologije i priča o njoj stoje baš u udžbeniku vjeronauke - sad više i nisam siguran za koji razred.
Svraticu na temu o matematici da vidim ima li sta novo da nisam procitao. Iscitao sam puno toga na toj temi, samo rijetko pisem komentare.
- GAU 8
#2795 Re: EVOLUCIJA
Zapravo ti nemas pojma sta je bioloska evolucija, ili evolucija uopce.iceman2010 wrote:Nisam citao taj udzbeniknellington wrote:Primjeti da ja nisam htio ni potencirati priču o obrazovanju - samo mi se učinilo simpatičnim što ta slika 'evolucije' tehnologije i priča o njoj stoje baš u udžbeniku vjeronauke - sad više i nisam siguran za koji razred.
Bujrum na temu o matematici... svakako rijetko ko navraća.Nisam pohadjao vjeronauku. U pravu si sto se tice toga da nauka moze baciti novo svjetlo na vjerske tekstove. Ono sto sam zelio naglasiti da je teorija evolucije jos uvijek samo teorija i dok se ne dokaze suprotno ona trazi vjeru u istu. Neko nabroja niz nekakvih nauka i lupi da su egzaktne, a nesto sto je u tim "egzatnim" naukama danas tacno sutra vec nije jer je dokazano drugacije. Mislim da je ista stvar i sa evolucijom. Mislim da nikada nece biti dokazana, ali ce se od nas zahtjevati vjera u istu.
Svraticu na temu o matematici da vidim ima li sta novo da nisam procitao. Iscitao sam puno toga na toj temi, samo rijetko pisem komentare.
Jer da imas, ne bi navodio paralele sa motorima Fiće i Boeing aviona, ili cigli koje ispadaju iz kamiona.
Kada taj nivo savladas, onda tek mozes da ocekujes da te neko ozbiljno shvati.
Da li uopste znas definiciju bioloske evolucije?
- dr.Gonzo
#2796 Re: EVOLUCIJA
Evo ti jos malo informacija o ovom Venerovom projektu, sa wikipedie:nemoj samo citati naslov nego procitaj sta pise, pa ces vidjeti da ga nisu "stvorili" vec samo modifikovali.
Ovaj genom je dizajniran od strane ljudi, i nije samo modifikacija postojecih bakterijskig genoma (iako je na njima zasnovan).In May 2010, a team of scientists led by Venter became the first to successfully create what was described as "synthetic life".[42][43] This was done by synthesizing a very long DNA molecule containing an entire bacterium genome, and introducing this into another cell, analogous to what the group of Eckard Wimmer who synthesized and ligated an RNA virus genome and "booted" it in cell lysate[44]...
Last edited by dr.Gonzo on 27/07/2010 10:47, edited 1 time in total.
-
iceman2010
#2797 Re: EVOLUCIJA
Ti prvo treba da naucis pravila lijepog ponasanja kao i pravila ponasanja na forumu. I pored tolikih postova to jos nisi naucio.GAU 8 wrote:Nemas ti ni š od škole, jer u protivnom bi znao bar citati i pisati.iceman2010 wrote:Imam vise skole od tebe, a vjerovatno i godina. Doduse "skola" nema veze sa ovom temom. To sto se rijetko odlucujem da kometarisem na forumima ne umanjuje moju moc prosudjivanja niti moje imtelektualne sposobnosti. Tebe zalim ako mislis da broj postova odredjuje stepen inteligencije ili pameti. Ovo je prvi acc na Sa-x.
1. Nema spama, a sve sto si ti napisao nije bilo vezano za temu.
2. Rasprava se ne vodi diskreditacijom neistomisljenika vec argumentima i dokazima. Sve sto si ti napisao bilo je u stilu ha, ba, ša ti meni imaš pricati i sl. Posto ja necu da vodim raspravu na tom nivou tvoje postove cu ubuduce ignorisati.
- chengaba
#2798 Re: EVOLUCIJA
Ti si možda 217. forumaš koji piše ovakve postove na ovom topicu, i bogme ste uporni.iceman2010 wrote: 1. Nema spama, a sve sto si ti napisao nije bilo vezano za temu.
2. Rasprava se ne vodi diskreditacijom neistomisljenika vec argumentima i dokazima. Sve sto si ti napisao bilo je u stilu ha, ba, ša ti meni imaš pricati i sl. Posto ja necu da vodim raspravu na tom nivou tvoje postove cu ubuduce ignorisati.
Kada shvatiš da ne možeš porediti motor koji je napravljen od metala, i "slaganje" cigli, što predstavlja slučajan događaj, sa molekulom DNK i selekcijom, onda možeš očekivati da ti neko da kontraargument i validno diskredituje tvoje postove.
Do tad
-
Bušman
#2799 Re: EVOLUCIJA
Cak su i automobilski motori prosli jedan vid evolucije. Ta evolucija je bila uzrokovana covjekom i nije plod prirodne selekcije, nego vjestacke selekcije (kupovina - sto se vise prodaje, to ima vise sanse da opstane). Jedan od tipicnih primjera u tehnici u zadnje vrijeme je HDDVD vs. BlueRay. Dva dizajna koja su nastala na osnovama DVD formata, jedan je izumro, a drugi se drzi jos uvijek.
@iceman2010: Ja ne kontam sta ti ocekujes od Teorije evolucije u smislu prirodne selekcije da ti objasni. Imam osjecaj da zelis da ti objasni kako je nastao zivot, jer si spominjao da "neko" treba da stvori zivot kad "zna" kako je nastao. To evolucija ne objasnjava, pogledaj pod terminom "abiogeneza" ili "abiogenesis". Ili uprati ove projekte gdje stvaraju vjestacke enzime i bakterije.
Ako si vec tehnicke struke, onda bi trebao prihvatati Teoriju evolucije u smislu prirodne selekcije. Vec postoje matematicki modeli (geneticki algoritam, evolucione strategije) koji dobro opisuju proces, a vec su nasli primjene u optimizaciji. Sta mislis zasto su svi automobili skoro istog oblika? Pogledaj pod Navier-Stokesove jednacine i kako se rjesavaju.
@iceman2010: Ja ne kontam sta ti ocekujes od Teorije evolucije u smislu prirodne selekcije da ti objasni. Imam osjecaj da zelis da ti objasni kako je nastao zivot, jer si spominjao da "neko" treba da stvori zivot kad "zna" kako je nastao. To evolucija ne objasnjava, pogledaj pod terminom "abiogeneza" ili "abiogenesis". Ili uprati ove projekte gdje stvaraju vjestacke enzime i bakterije.
Ako si vec tehnicke struke, onda bi trebao prihvatati Teoriju evolucije u smislu prirodne selekcije. Vec postoje matematicki modeli (geneticki algoritam, evolucione strategije) koji dobro opisuju proces, a vec su nasli primjene u optimizaciji. Sta mislis zasto su svi automobili skoro istog oblika? Pogledaj pod Navier-Stokesove jednacine i kako se rjesavaju.
- GAU 8
#2800 Re: EVOLUCIJA
Mozda je on u tehn. struci kako se voli nazivati, ali vjerujem da pojma nema ni o cemu ovdje navedenom.Bušman wrote:Cak su i automobilski motori prosli jedan vid evolucije. Ta evolucija je bila uzrokovana covjekom i nije plod prirodne selekcije, nego vjestacke selekcije (kupovina - sto se vise prodaje, to ima vise sanse da opstane). Jedan od tipicnih primjera u tehnici u zadnje vrijeme je HDDVD vs. BlueRay. Dva dizajna koja su nastala na osnovama DVD formata, jedan je izumro, a drugi se drzi jos uvijek.