Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
last mohicans

#2776 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by last mohicans »

Kad će doći na red ta šupa od dolazaka za renoviranje, ako nije došla? Najlošiji dio aerodroma koji daje prvu sliku.
tramvajtrojka

#2777 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 13/11/2023 20:22 Kad će doći na red ta šupa od dolazaka za renoviranje, ako nije došla? Najlošiji dio aerodroma koji daje prvu sliku.
Image

Bog sami zna ljetos su kad je bila najveca navala usmjeravali putnike prema dijelu gdje nema fasade, da prolaze kroz rolo garazna vrata u sustinski magacin sa betonskim podovima, bez klimatizacije, pregradjen sa rigips pločama, gdje su izbili dva zida da se spoje sa dolascima.

I to je bila prva slika koju bi ljudi vidjeli kad bi dosli u Sarajevo i onda neko prica e vidi Beograda i ostalih gradova
last mohicans

#2778 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by last mohicans »

Nisam letio od jesenas, ona standardna lokacija (koju smatram šupom) gdje su bili dolasci je izmještena u još goru, nakav magacin?
tramvajtrojka

#2779 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 13/11/2023 21:01 Nisam letio od jesenas, ona standardna lokacija (koju smatram šupom) gdje su bili dolasci je izmještena u još goru, nakav magacin?
to su uradili preko ljeta dok je bio u izgradnji aviomost na poziciji tri, premjestili ljude da idu kroz magacin koji je bio stara sortirnica pa poslije toga kad je otvorena nova sortirnica bio je magacin za izgubljeno i nadjeno, i tuda su ljudi spartali citavo ljeto :lol: :lol: :mrgreen: kroz improvizovani hangar

Image

A mado im je otkazao najam na drugom spratu planiranog restorana jer je aerodrom obecavao nekoliko puta da ce završiti gradjevinske radove koje nisu zavrsili na vrijeme i ljudi odustanu na kraju od najma
drndalo

#2780 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

tramvajtrojka wrote: 13/11/2023 20:58pregradjen sa rigips pločama, gdje su izbili dva zida da se spoje sa dolascima.

I to je bila prva slika koju bi ljudi vidjeli kad bi dosli u Sarajevo i onda neko prica e vidi Beograda i ostalih gradova
Ti ocito odavno nisi gostovao na BEG kada bilo kome zamjeras Rigips zidove kao privremena rjesenja...

Koji ce klinac SJJ expres izlazi s piste? Mada ce se i to raditi, ali sa ovim i cak i duplim brojem operacija to je jednostavno nepotrebno.

Ima li ista da od naseg valja, barem neki kolac, kad su vec sva tudja govna dobra i slatka? Ima li ista da nam nije najgore? Toliko kukate oko nevaznih stvari, razmazenih preseravanja i prizivanja LCCa da i kada naleti nesto sto je zaista realno za kritiku i sta bi trebalo ispravljati, ne vidi se od buke koja se dize stalno, ni oko cega...

Da znas kakvih sam se ja aranzmana nagledavao na aerodromima u svijetu, ne bi vjerovao...

Zadnji put u visemilionskom Izmiru, ogromno sve, ali iako stizem domacim letom iz IST, svoj uvozni prtljag iz SJJ moram preuzeti u drugom terminalu, nije daleko, 15 min. brze pjehe kroz hodnike, staze i bogaze, od +1 do -1 spratnosti usput... I tako... Ali sto smo mi najgori, nema nas nidje ovakvih naopakih....
jesam1

#2781 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by jesam1 »

Uz sav duzni respekt - vidim da nisi neki forumski pacenik - situacija oko SJJ je jednostavno neodbranjiva bilo kakvim argumentima. Tu je sve decenijama zakazalo i jednostavno se na primjeru SJJ vidi u koju zemlju dolazis.

Ko leti po svijetu (a ima nas dosta) i slijece na razne aerodrome zna da je SJJ jedna obicna RUPA, ODRON. Evo necemo ici po svijetu, ostanimo na balkanu. Bio sam u zadnje 2 godine na SVIM balkanskim aerodromima i sa debelim zaostatkom SJJ je najveca rupa. Mislim da je najbolje poredjenje sa Sarajevom Tirana/Pristina/Skopje jer se uvijek dicimo kako su to neke odron zemlje. Porediti nesto sa BG a pogotovo ZG u ovom konkstu je suludo. ZG je Real Madrid :-D

Sta poredim: Sve! Utisak, cistocu, konekciju sa gradom, odnos osoblja, toalet, gastro ponuda, broj i kvalitet linija - SJJ katastrofa.

Sta predlazem: Odmah dati SJJ u kencesiju bilo kome pod bilo kakvim uslovima - gore ne moze. Ko sto ovaj trola gore - super smo jer nema letova tako da i ne moze nesto na ne stima!

Na tvoj argument o parama. Ovdje ne vaze standardni ekonomski KPI-ovi kad je u pitanju "nacinalni aerodrom". Tu se ide u debeli minus jer upravo npr. jedan potencijalni investitor na osnovu aerodroma subjektivno zakljucuje gdje je dosao. Covjek se racinalno pita: Ako ovo ovi ljudi ne mogu (bolje receno ne zele i ne znaju) da srede sta da ja radim ovdje?

Ima li ista da od naseg valja? Ima - Masa ljudi iz BIH koji su emigrirali vani, postigli nesto u zivotu, realizovali se.
drndalo

#2782 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ne moze gore...?

Naravno da moze, svaki put u zivotu kada sam pomislio, hvala bogu, ode ovaj XY idiot, ne moze doci gori, svaki put mi se bog popisao u kafu, i svaki put je dosao gori...

Elem, moze uvijek gore... Tako da dobro pazis sta zelis, moze nam se ostvariti...

Eno (mada niko to ne komentarise), jedan od uspjesnih regionalnih primjera, Air Serbia, ostade bez Etihada... Odlican primjer za strane investitore...

Mislim, znam da su tu bili samo kao paravan i da uzmu pare na Zvaljinom lopatanju para u UAE, i jako dobro omastili brke, ali poruka "da odose", sta ce da znaci? Nista realno... Nisu stranci glupi, stranci unaprijed prilicno dobro znaju gdje i zasto dolaze... Ako imaju interes u Gorazdu, dosli bi i autom, i tenkom, i helikopterom... Limeni ili rigips poklopac zida tu ne bi bio odlucujuci...

Da li je iko i pokusao razmisliti sta znace hektari rijesenih imovinsko pravnih odnosa za zemlju oko SJJ...? Koliko to vrijednosti nosi aerodromu...?

Naravno da nije, jebo to... Samo to sve (sada vrijednije nego prije 4 godine) dati bilo kome, za bilo sta... Ni za sta ako treba, samo da okreci 13 zidova...?

Ja ovdje redovno u zadnje vrijeme ispadam branitelj SJJ, kao da sam min. Gen. Direktor istog. Ali kao sto rekoh, znajuci ko bi odlucivao o tome, kao i ko je odlucivao u ZAG i BEG, i kako su finansijski prosli, znam i kako bi mi prosli... To sto bih ja ubo kakvu kartu negdje za mozda 24 EUR, ali bih tokom cijele godine drugim nacinima ubacio koncesionaru 240 EUR kroz razne gluposti mi ne moze zamazati oci.

Ja tvrdim da mi mozemo bolje, kako i ko, to ne mislim da ja znam rijesti ali 5000 zainteresovanih glava bi smislilo nesto bolje...
konami666

#2783 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

drndalo wrote: 14/11/2023 16:47 Ne moze gore...?

Naravno da moze, svaki put u zivotu kada sam pomislio, hvala bogu, ode ovaj XY idiot, ne moze doci gori, svaki put mi se bog popisao u kafu, i svaki put je dosao gori...

Elem, moze uvijek gore... Tako da dobro pazis sta zelis, moze nam se ostvariti...

Eno (mada niko to ne komentarise), jedan od uspjesnih regionalnih primjera, Air Serbia, ostade bez Etihada... Odlican primjer za strane investitore...

Mislim, znam da su tu bili samo kao paravan i da uzmu pare na Zvaljinom lopatanju para u UAE, i jako dobro omastili brke, ali poruka "da odose", sta ce da znaci? Nista realno... Nisu stranci glupi, stranci unaprijed prilicno dobro znaju gdje i zasto dolaze... Ako imaju interes u Gorazdu, dosli bi i autom, i tenkom, i helikopterom... Limeni ili rigips poklopac zida tu ne bi bio odlucujuci...

Da li je iko i pokusao razmisliti sta znace hektari rijesenih imovinsko pravnih odnosa za zemlju oko SJJ...? Koliko to vrijednosti nosi aerodromu...?

Naravno da nije, jebo to... Samo to sve (sada vrijednije nego prije 4 godine) dati bilo kome, za bilo sta... Ni za sta ako treba, samo da okreci 13 zidova...?

Ja ovdje redovno u zadnje vrijeme ispadam branitelj SJJ, kao da sam min. Gen. Direktor istog. Ali kao sto rekoh, znajuci ko bi odlucivao o tome, kao i ko je odlucivao u ZAG i BEG, i kako su finansijski prosli, znam i kako bi mi prosli... To sto bih ja ubo kakvu kartu negdje za mozda 24 EUR, ali bih tokom cijele godine drugim nacinima ubacio koncesionaru 240 EUR kroz razne gluposti mi ne moze zamazati oci.

Ja tvrdim da mi mozemo bolje, kako i ko, to ne mislim da ja znam rijesti ali 5000 zainteresovanih glava bi smislilo nesto bolje...
Izvini, nisam razumio šta si mislio šta predstavlja odlazak etihada? Misliš da je to los potez? Etihad je držao 13-16% vlasništva dok je sve ostalo već držala Srbija tako da ne vidim kakvu ulogu bi to igralo budući da već nisu držali većinu vlasništva a pogotovo zadnjih par godina nisu nikakve odluke donosili.
drndalo

#2784 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Da, ima 5 god. da su se povukli svakako osim formalno. Ja to znam, ti to znas, vecina ni u SRB ne zna.

Pa evo kazu da to ima los uticaj na ostale ulagace, kada neko poznat ode. U tom smislu sam pitao je li to sad propast?

Nije naravno. Posebna prica je kako je to i do sad islo...

Svakako godinama lupaju pare u firmu, a Etihad ne, pa je na tom tragu njihov udio spao sa 49% na <20%, jer oni nisu dokapitalizirali firmu.

Pravo pitanje je za koliko para im je taj dio vracen...? Mislim da taj podatak nece bas biti javan ...

Kratak pregled:

Image
Last edited by drndalo on 15/11/2023 09:44, edited 2 times in total.
drndalo

#2785 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Koga interesuje malo brojeva oko ZAG koncesije i oprastanja uplata Francuzima, evo malo vise ovde, frisko:

https://zamaaero.com/14/11/2023/novosti ... d-zagreba/
akcija007

#2786 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Sarajevo London Sarajevo
25.01 - 28.01
40 eur povratna karta samo s ruksakom
Ko moze, i ima pasos/vizu
akcija007

#2787 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

35 minuta da li je dovoljno u Becu za transfer ?
Austrian je uvezana karta samo.rucni.prtljag.
Slijece u 12 20 h a polijece za SA u 12 55 h
JohnnyS

#2788 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by JohnnyS »

akcija007 wrote: 17/11/2023 21:19 35 minuta da li je dovoljno u Becu za transfer ?
Ovisi, zna bit gužva na all passports, ja sam stigao jednom za taj period, pola sata čak, ali na EU passports (imam hrvatsku) aparat očitao putovnicu, nisam ni minutu izgubio. Inače je fin aerodrom, po mjeri
Filter

#2789 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Filter »

akcija007 wrote: 17/11/2023 21:19 35 minuta da li je dovoljno u Becu za transfer ?
teoretski da. cudi me da su ti dali tu kombinaciju.
chino

#2790 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by chino »

Ma rizik je to. Ako malo zakasni avion eto ti belaja i trke..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2791 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mk ultra »

Ovi gate-ovi gdje se polijece za sarajevo su skroz na kontra strani

Bice knap :run:
Sonron

#2792 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Sonron »

Nije dosta, ako imaš 35 minuta za sljedeću konekciju moraš računati da ti vrijeme slijetanja koje se pokazuje je trenutak kad se stave choks on, onda ako se povezuje na gate, treba i gate povezati, otvoriti vrata, pustiti putnike, eto ti ga -10 minuta, ostao si na 25 minuta da stigneš na sljedeći let, uzmi u obzir ako ti prvi let kasni barem 5 minuta i dodaj još 5 minuta ako ne dobiju landing clearence da si već na 15 minuta da uhvatiš sljedeći let. A ako ti je prvi let na remote bay, pa se moraš jebavati sa busom ma nema šanse, ili još ako moraš uraditi check in za sljedeći let. Možeš komotno hotel bookati ili lounge uzeti. 35 minuta nije dovoljno nikako... ja sam 2018 zakasnio na let za Dohu iz Istanbula, jer je let iz Sarajeva kasnio 30 minuta i dočekao nas remote bay i dok sam došao na terminal gate se zatvorio a imao 1h i 30 minuta između letova... ne treba ti taj stres.
Bloo
Globalna šefica

#2793 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bloo »

mk ultra wrote: 18/11/2023 12:19

:-?
sad me stresas
Ja imam 40 minuta :S Isti terminal 3
JohnnyS

#2794 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by JohnnyS »

Bloo wrote: 18/11/2023 16:35

sad me stresas
Stigneš. Nije Vrankvurt
Bloo
Globalna šefica

#2795 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bloo »

JohnnyS wrote: 18/11/2023 16:35 Stigneš. Nije Vrankvurt
Pa sjecam se beckog kao kroz maglu kao ne pretjeranog velikog :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2796 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mk ultra »

Bloo wrote: 18/11/2023 16:35

sad me stresas
Ako imas putovnicu mozes stici :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2797 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bloo »

Žiga me u prsima. :-?
tramvajtrojka

#2798 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Bloo wrote: 18/11/2023 16:40 Žiga me u prsima. :-?
ako ne mozes stici napravis se da si prm putnica i nek te u kolicima guraju, tako guraju nasu dijasporu iz Amerike po Frankfurtu :mrgreen: jer 2/3 njih ne bi nikada stiglo na let :lol:
akcija007

#2799 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Nisam ja putnik s 35 min preko Beca nego sam pitao za rodicu ali je stigla jucer, sve OK. Uglavnom kada je sletila u Bec, kod izlaska iz aviona i presjedanja na bus do zgrade su je cekali s natpisom " sarajevo " i ona im se javila, stavili je u auto i po pisti je vozili. Predstavnici aerodroma/avio kompanije sto su je docekali , su joj u autu pasos uzeli da joj zavrse granicnu kontrolu. Kaze za 1 min bila gotova. stavili pecat u pasos i dovezli je do aviona za SA. Usla je prva u avion za SA iako u zgradi jos nije krenuo boarding.
drndalo

#2800 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Da, kada sami procjene da je knap, a cilj im je da im ne ostanes na kazanu u VIE, onda se potrude i znaju i sacekati na izlasku iz aviona.

Ja sam 2x imao takve situacije, da se moze kako to srediti, doplatiti, bila bi to vrlo ok usluga...
Post Reply