TheCitizen wrote: ↑16/12/2019 13:07
Vi se bas zadate u pisanje. Ne moze covjek stici ni procitati sve.
@hAZNADAR Prijatelju, mislim da malo pretjerujes s tim blacenjem one drzave i sistema. I uporan si sa tim potezanjem argumenta da se raspala. Znamo svi da se raspala ali i znamo svi da su za to krivi ljudi koji su htjeli da se raspadne. Prvo Srbi pa onda Hrvati, ali ne trebamo se lagati da i nasim vodecim Bosnjacima to nije bilo bas mrsko da se desi. Samo kako bi dobili svoje odnosno ono sto su mislili da treba da dobju.
@CPT Nemoj se uvrijediti ali zaista je smijesno sve ovo sto pises. Vuces nekakve paralele i vezes stvari koje danas nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Ja sam cesto u Francuskoj radi posla. Vec godinama. I mogu ti reci da ovo sto pises u tom vjerskom smislu za Notre Dame nema veze s danasnjom realnoscu jer su danasnji Francuzi religiozni koliko i slonovi u Africi. To je samo njihovo istorijsko naslijedje i ljudi na tu gradjevinu tako i gledaju.
Meni bi isto tako bilo krivo i zao sarajevske Katedraale kada bi joj se desilo ovo kao Notre Dameu. A nisam vjernik. Bilo mi je zao i dzamija u ratu jer je sve to dio nase istorije.
Prijatelju,.. da si pazljivije citao - skontao bi da ne blatim sve konto bivse YU i da izbjegavam bilo kakvu usporedbu sa danas u smislu primitivnog zbrajanja pluseva i minusa. Zato sto se radi o dva skroz razlicita sistema. Kada god neko nabraja blagodeti ovog danas sistema u nekoj drugoj temi - red je da se podsjeti i na pad standarda, broj nezaposlenih, blage zakone,... itd. Tako i kada se pricaju bajke o YU blagodeti - ima nas koji pamtimo kako stvarno jeste bilo, koji pamtimo nestasice, devalvacije, inflaciju, nezaposlenost,... i koji znamo da je sistem kao takav kolapsirao. Znaci - ako prizivas sve one blagodeti - uz to ide i socijalizam onog tipa jer bez toga nebi bilo kako jeste. Dalje, posto je ljudima pamcenje kratko - red je da se podsjeti da je tokom cijele decenije 80-tih je velika vecina Jugoslovena trazila, zahtijevala, zelila, tezila,... ka promjeni sistema. Isto kao sto se danas kuka na korupciju, povlastenu elitu, socijalne razlike,.. .se kukalo i onda jer smo mi kao narod ostali isti. Isto kao sto se danas kuka zbog svih muka koje je tranzicija donijela - jos vise su ljudi onda kukali za sirim izborom robe, demokratijom, slobodom govora, vecim slobodama za privatluk,... I naposljetku - ove pameti danas bolje vidim i znam neke tekovine te drzave i standarde po pitanju netolerancije, nejednakosti, laznog bratstva i jedinstva, ispiranja mozga, verzirane historije,.....Vidim i u sta se pretvorise jugonostalgicari koji su nekada pocetkom milenija uistinu bili pametniji, kultivisaniji, skolovaniji, kulturniji od
glasaca za svoje - danas to vise nisu i to ovaj forum svjedoci. Naravno da cu uvijek potezati taj argument da se raspala - jer znam da je nisu srusili tek neki nacionalisti - vec se srusio sistem kakav je bio a nacionalisti samo ko lesinari grabili sta ko moze. Bio je pogresno postavljen i ekonomski i po pitanju odnosa medju narodima.
Naravno da je lako naci mnogo stvari dobrih u YU koje mi i samom nedostaju - ali to su stvari izvucene iz konteksta cijele price. Uz koje su isle neke stvari koje danasnju nostalgicari tesko da bi vratili. I prijatelju - nisi ni prvi ni posljednji koji konta u krajnostima pa tako i druge tumaci.
A sto se tice replike CPT konto kulturne i historijske bastine - ocito ti je promaklo ko ovdje samo Islam proziva za nazadan i produkt okupacije. De mi malo jos o pretjerivanju.