Ne bore se za to. Trenutno se bore da ne plate dio za ZO koje placa poslodavac.Prpa.ba wrote:Vrijedi se boriti za izuzece od placanja zdravstva, to moze otvoriti vrata za generalne izmjene u pravcu privatizacije PIO i ZZ sistema i propasti drzavnih kasica-prasica za lojalne penzionercine i raznorazne Sebije i Radeljase.
Freelancing....all about
Moderator: anex
- madner
#2776 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- Averus
#2777 Re: Freelancing
Hvala, samo racionalno razmišljanje. Zaostali smo jbgAmirBaa wrote: odavno bolji komentar ne procitah ! Pogotovo boldirano
Ma zapitaće se ljudi koje ovo direktno dotiče. Glavni glasači će i dalje blejati u Bakiroviće i Dodikoviće, pa isto tako i glasati za njih. Odavno sam se prestao nadati da će na ovim prostorima ikad biti nešto bolje stanje... Ovce vazda isto bleje jbgChmoljo wrote:jes super post, ali prezi idu na gomilu, pa se sa te gomile dijeli ustanovama, institucijama, državnom aparatu, bakiru i sebiji preko tendera itd itd![]()
kako rekoh već, super je što se ovo dešava, jer će se možda više ljudi upitati, a gdje se to troše naše pare, umjesto zadovoljstva paketom sa kafom, šećerom i glavom bivola na afiši.
-
glockov kolac
#2778 Re: Porez na dohodak na freelancing?
editfreeelancer wrote:http://www.azlp.gov.ba/kontakt/Default. ... ageIndex=1
Sutra od 10 do 12 zvati i raspitivati se.
Prvenstveno tražiti objašnjenje na osnovu koje zakonske osnove su podatci dijeljeni i zašto je to učinjeno bez prethodnog obaviještenja vlasnika u ovom slučaju klijenta banke.
GDPR važi i za Banke sa sjedištem u EU koje posluju na području država koje nisu u EU.
Ovo je forma koju je meni GDPR institut u Zagrebu dao, fino me čovjek uputio i rekao iako nisam stanovnik u EU mogu tražiti istragu s obzirom da je banka sa sjedištem u EU.
https://edps.europa.eu/node/75
Last edited by glockov kolac on 01/08/2018 09:53, edited 1 time in total.
-
sangajka
#2779 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Recimo da si ti radnik banke koji je dobio zahtjev tipa "Dostavite nam podatke o svim prihodima fizičkih osoba iz inostranstva u iznosu preko xxx KM" i tvoje ime se nadje na to spisku. Da li ces tvoje ime ostaviti na spisku?alphonse kauders wrote:
Što se tiče ove priče banka - poreska, morate razumjeti da su poreski organi TITO (ne samo kod nas, nego svugdje u svijetu) i da imaju pravo da traže bilo kakve podatke od bilo koje institucije s ciljem utvrđivanja stvarne poreske obaveze nekog obveznika.
Mislim, ovo je sad - "ima li dopis, nema li dopis", priča smiješna, jer poreska uprava je vrlo formalna institucija koja slabo šta traži usmenim putem ili e-mailom, a banke GARANTOVANO bez pismenog naloga neće dostaviti apsolutno ništa.
Eh, sad da li je to bio dopis tipa "Dostavite nam podatke o svim prihodima fizičkih osoba iz inostranstva u iznosu preko xxx KM", ne znam zbog čega mislite da to nije legalno - odnosno kojim članom kojeg Zakona je to zabranjeno??? U Zakonu o bankama ništa ne piše o pojedinačnim dopisima (član 102-104), a banke ako se ogluše o taj član mogu biti kažnjenje od 40-200 hiljada KM.
Ponovo se ostavlja prostor za manipulaciju spiskovima na 1000 nacina. Jel mislis da je ovo ispravan nacin?
S druge strane, sve ovo sto misle naplatiti od freelancera, za 2 dana mogu naplatiti iole ozbiljnom akcijom kontrole poslovnih subjekata u periodu od 16-23. Ali ne kontrola onih koji uredno placaju, nego onih kojima ne smiju uci u objekat i izvrsiti kontrolu.
Da ne svede prica samo na Sarajevo. Nek cijenjeni inspektori odu na Kravice i Bunu, Heco pijacu, Capljinu gdje se preprodaje roba i zatraze fiskalni racun. Dobice ....(sam izaberi odgovarajuci pojam)
A ti ih i dalje brani i na svaki nacin opravdavaj njihovo neznanje, nerad i javasluk. Ako je zakon za sve isti kako je moguce da firme i pojedinci duguju desetine miliona neplacenih carina i PDV?
I niko od nas ne bjezi od zakona i placanja obaveza, ono protiv cega se pokusavamo boriti jeste jos jedna PLJACKA u nizu.
-
sangajka
#2780 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Gdje nestade tvoj post?un1ted wrote:.
-
glockov kolac
#2781 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako ima ko da bi govorio za prilog na AJB, neka se javi na PM
-
glockov kolac
#2782 Re: Porez na dohodak na freelancing?
heheheh umjesto PM ode mi ovdjesangajka wrote:Gdje nestade tvoj post?un1ted wrote:.
-
sangajka
#2783 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Recimo da si ti radnik banke koji je dobio zahtjev tipa "Dostavite nam podatke o svim prihodima fizičkih osoba iz inostranstva u iznosu preko xxx KM" i tvoje ime se nadje na to spisku. Da li ces tvoje ime ostaviti na spisku?sangajka wrote:alphonse kauders wrote:
Što se tiče ove priče banka - poreska, morate razumjeti da su poreski organi TITO (ne samo kod nas, nego svugdje u svijetu) i da imaju pravo da traže bilo kakve podatke od bilo koje institucije s ciljem utvrđivanja stvarne poreske obaveze nekog obveznika.
Mislim, ovo je sad - "ima li dopis, nema li dopis", priča smiješna, jer poreska uprava je vrlo formalna institucija koja slabo šta traži usmenim putem ili e-mailom, a banke GARANTOVANO bez pismenog naloga neće dostaviti apsolutno ništa.
Eh, sad da li je to bio dopis tipa "Dostavite nam podatke o svim prihodima fizičkih osoba iz inostranstva u iznosu preko xxx KM", ne znam zbog čega mislite da to nije legalno - odnosno kojim članom kojeg Zakona je to zabranjeno??? U Zakonu o bankama ništa ne piše o pojedinačnim dopisima (član 102-104), a banke ako se ogluše o taj član mogu biti kažnjenje od 40-200 hiljada KM.
Ponovo se ostavlja prostor za manipulaciju spiskovima na 1000 nacina. Jel mislis da je ovo ispravan nacin?
S druge strane, sve ovo sto misle naplatiti od freelancera, za 2 dana mogu naplatiti iole ozbiljnom akcijom kontrole poslovnih subjekata u periodu od 16-23. Ali ne kontrola onih koji uredno placaju, nego onih kojima ne smiju uci u objekat i izvrsiti kontrolu.
Da ne svede prica samo na Sarajevo. Nek cijenjeni inspektori odu na Kravice i Bunu, Heco pijacu, Capljinu gdje se preprodaje roba i zatraze fiskalni racun. Dobice ....(sam izaberi odgovarajuci pojam)
A ti ih i dalje brani i na svaki nacin opravdavaj njihovo neznanje, nerad, javasluk i KORUMPIRANOST. Ako je zakon za sve isti kako je moguce da firme i pojedinci duguju desetine miliona neplacenih carina i PDV?
I niko od nas ne bjezi od zakona i placanja obaveza, ono protiv cega se pokusavamo boriti jeste jos jedna PLJACKA u nizu.
Last edited by sangajka on 01/08/2018 10:04, edited 1 time in total.
-
nekome
#2784 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pitaj i na FB grupama.glockov kolac wrote:Ako ima ko da bi govorio za prilog na AJB, neka se javi na PM
-
glockov kolac
#2785 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma nisam u tim grupama, a nema ona nesto vremena. Danas ide prilognekome wrote:Pitaj i na FB grupama.glockov kolac wrote:Ako ima ko da bi govorio za prilog na AJB, neka se javi na PM
- kica
#2786 Re: Porez na dohodak na freelancing?
alphonse kauders wrote:Možda ih mogu natjerati na registraciju za PDV (jer se pružaju oporezive usluge vrijednosti preko 50.000 KM u godini), ali mislim da nemaju svrhe za to, budući da se usluge (savjetodavne, računovodstvene, revizorske, obrade podataka...) koje se pruže licima koja nemaju sjedište u BiH NE OPOREZUJU u BiH (član 15 Zakona o PDV - mjesto oporezivanja usluga).kica wrote:Imam jedno pitanje, hocel ova fizička lica koja u nekoj godini imaju preko 50.000,00 Km ubacit i u PDV pa ih poderat i sa 17% PDV-a ?
“Sva lica koja prvi put postaju ili mogu da postanu obveznici dužna su da, u smislu člana 57. stav 9. Zakona, UIO podnesu zahtjev za registraciju najkasnije do 20-og u kalendarskom mjesecu po isteku mjeseca u kojem su ostvarila ili je vjerovatno da će ostvariti promet dobara ili usluga u iznosu koji je veći od 50.000,00 KM.
Iz navedenih zakonskih odredbi proizilazi da je fizičko lice koje u okviru samostalnog obavljanja privredne djelatnosti prodaje dobra, čijom prodajom je ostvarilo, ili je vjerovatno da će ostvariti, oporezivi promet veći od 50.000,00 KM dužno da se registrira za porez na dodatu vrijednost kod Uprave za indirektno oporezivanje.”
Ovo bi isto bilo super da provedu, sto uzet 14% samo
Kad možeš preko 30%
A ako nema uvijek može prodat bubreg ili jetru
Dakle, na eventualnoj fakturi prema klijentu iz Njemačke, Danske.. itd. ne bi obračunavao niti bi shodno s tim, imao obavezu uplate 17% PDV-a.
Zato, ne vjerujem da će UIO instirati i na registraciji, osim ako naravno imaš i dosta lokalnih klijenata iz BIH kojima pružaš usluge i kojima bi morao obračunavati i fakturisati PDV (koji bi i naplatio, pa samo proslijeđivao u UIO).
Ovdje se treba insistirati da se ZAKONOM (a ne popravljanjem ionako nakaradnog Pravilnika) utvrde jasna pravila oporezivanja freelancera, s tim da je moje mišljenje da oni moraju biti posebna kategorija, obzirom da vrše tzv. "izvoz usluga" (priliv deviza iz inostranstva), što bi moralo biti stimulisano na neki način od strane države.
Kako vidim ovaj zakon, to se odnosi samo na 7-8 lica, svi drugi bi bili obavezni da placaju i PDV od 17% ako ih se uvede u PDV.
Ovo je super ideja, sto od ljudi uzeti samo 14%, kad mogu uzeti: 31% poreza.
Ovih 30.000 sto po svijetu radi niko od njih ne bi bio izuzet iz PDV-a, nadalje svi koji prodaju robu po ebay, rade na brovima i slicno, da ih se sto bolje poderi uzmes mu od 100.000 KM bruto zarade 30.000 KM.
-
TheGodfather001
#2787 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni je kuriozitet prašina koja se digla oko oporezivanja freelancera (pod uslovom da razumijem taj izraz u potpunosti), koji primaju "lični dohodak" de facto iz inostranstva (Vanuatu-a, Gibraltara, mp3-a) i na koji ne plaćaju porez i doprinose BiH, a koji dohodak je poprilično visok.
Kako ja vidim stvari, isti frilenseri da ostvaruju prihode kao rezidenti u BiH bi plaćali 62% (+- par posto) na bruto platu-dohodak, obaveza prema fondovima, poreze i slično, kao i svaki rezident koji generiše lični dohodak u BiH po bilo kom osnovu. Frilenseri su na dosadašnji način ostvariti prihode u milionskim iznosima bez kontrole i bez oporezivanja, bez provjere porijekla novca i sl. Zakon o sprječavanju pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti je stupio na snagu i obavezuje da banke prijavljuju FOO sve prilive iz inostranstva koji imaju karakter sumnjivih i u određenom cenzusu (obligatorno), a kako sam shvatio banke kada su počele da prijavlju, došlo se do podatka da mnoga fizička lica (koja čak nemaju ni prebivalište u BiH) ostvaruju enormne prihode preko fiktivnih i offshore računa za koji novac se ne može utvrditi porijeklo, kada država mora zauzeti stav o tome. Isti novac se deponuje u bh bankama na štedne račune pa sada imamo neplasiranog novca u milijardama, a niko ne zna odakle taj novac došao.
Postupak oporezivanja ne smije biti diskriminatoran prema rezidentima i nerezidentima (kategorija u koju bih svrstao frilensere), ali svakako ova "siva zona" mora biti tretirana, a ne da stoji etiketa da je BiH poreska oaza utaja i pranja novca. (Rok Snežič)
Kako ja vidim stvari, isti frilenseri da ostvaruju prihode kao rezidenti u BiH bi plaćali 62% (+- par posto) na bruto platu-dohodak, obaveza prema fondovima, poreze i slično, kao i svaki rezident koji generiše lični dohodak u BiH po bilo kom osnovu. Frilenseri su na dosadašnji način ostvariti prihode u milionskim iznosima bez kontrole i bez oporezivanja, bez provjere porijekla novca i sl. Zakon o sprječavanju pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti je stupio na snagu i obavezuje da banke prijavljuju FOO sve prilive iz inostranstva koji imaju karakter sumnjivih i u određenom cenzusu (obligatorno), a kako sam shvatio banke kada su počele da prijavlju, došlo se do podatka da mnoga fizička lica (koja čak nemaju ni prebivalište u BiH) ostvaruju enormne prihode preko fiktivnih i offshore računa za koji novac se ne može utvrditi porijeklo, kada država mora zauzeti stav o tome. Isti novac se deponuje u bh bankama na štedne račune pa sada imamo neplasiranog novca u milijardama, a niko ne zna odakle taj novac došao.
Postupak oporezivanja ne smije biti diskriminatoran prema rezidentima i nerezidentima (kategorija u koju bih svrstao frilensere), ali svakako ova "siva zona" mora biti tretirana, a ne da stoji etiketa da je BiH poreska oaza utaja i pranja novca. (Rok Snežič)
- kica
#2788 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Prijatelju otidji u Afganistan, budi pod granatama, peri wc 12h dnevno 7 dana sedmicno 3 mjeseca bez pauze.TheGodfather001 wrote:Meni je kuriozitet prašina koja se digla oko oporezivanja freelancera (pod uslovom da razumijem taj izraz u potpunosti), koji primaju "lični dohodak" de facto iz inostranstva (Vanuatu-a, Gibraltara, mp3-a) i na koji ne plaćaju porez i doprinose BiH, a koji dohodak je poprilično visok.
Pa dodji i deponuj novac u banke ko ti brani ?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2789 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jebo te Afghanistan više, ne vadiš ga iz usta.
Shvati da će biti samo freelanceri (oni koji iz BIH rade) oprezovani. Niti će oporezovati poklone, niti će oporezovati one koji rade vani, ili šalju pare kući.
Nemoj da ti to bude izgovor za tvoju situaciju, jer to potenciras u svakom tvom postu.
Btw i nemoj citirati zadnji post na temi, ocigledno je kome se obraćaš.
Shvati da će biti samo freelanceri (oni koji iz BIH rade) oprezovani. Niti će oporezovati poklone, niti će oporezovati one koji rade vani, ili šalju pare kući.
Nemoj da ti to bude izgovor za tvoju situaciju, jer to potenciras u svakom tvom postu.
Btw i nemoj citirati zadnji post na temi, ocigledno je kome se obraćaš.
- kica
#2790 Re: Porez na dohodak na freelancing?
un1ted, pogledaj video pa se javi.
Ocigledno da ne mozes da skontas, da ce nakon izbora krenuti na 60.000 ljudi napad.
Ocigledno da ne mozes da skontas, da ce nakon izbora krenuti na 60.000 ljudi napad.
-
TheGodfather001
#2791 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemoj padati u vatru bezze, prvo pročitaj šta sam napisao, analiziraj pa možemo diskutovati. Donesi novac sa dokazom o porijeklu i deponuj koliko hoćeš. "Frilenseri" je anglizam koji naš zakon ne poznaje, pa tako i Turković (npr.) može reći da je frilenser i oprati milion maraka koje je primio na osnovu "rada u BiH" a za pravno lice na Grenlandu ili isti to može uraditi Bilal Bosnić (pr.osuđen za finansiranje terorizma) pa reći da je on frilenser vjernik i da mu neka humanitarna organizacija iz Lihtenštajna plaća prakticiranje vjere i tako on taj milion podijeli potencijalnim teroristima na legalan način. Iako su ovo ekstremni slučajevi, to je poenta sve priče. Postoji i mogućnost legalnih utaja - tipa registracija patenta u Luksemburgu gdje ubireš prihode od par miliona KM na ime intelektualnog vlasništva i živiš u BiH gdje na te prihode ne plaćaš porez (win-win opcija). Kad bi provirio van svog lavora, svi bismo se uvjerili da trenutna ekonomija u BiH je zastarila i kao takva može samo biti luka za prevare, nizašta drugo.kica wrote:Prijatelju otidji u Afganistan, budi pod granatama, peri wc 12h dnevno 7 dana sedmicno 3 mjeseca bez pauze.TheGodfather001 wrote:Meni je kuriozitet prašina koja se digla oko oporezivanja freelancera (pod uslovom da razumijem taj izraz u potpunosti), koji primaju "lični dohodak" de facto iz inostranstva (Vanuatu-a, Gibraltara, mp3-a) i na koji ne plaćaju porez i doprinose BiH, a koji dohodak je poprilično visok.
Smanjiti mogućnost stavljanja "prljavog" novca u legalne tokove, a također spriječiti bogaćenje bez osnova za pojedince koji rupama ostvaruju prihode, a država trpi dok, a te "rupe" popunjavaju registrovani porezni obveznici rezidenti iz BiH koji podliježu inspekcijskom i poreskom nadzoru kao i sankcionisanju.
-
Junuz_Juka
#2792 Re: Porez na dohodak na freelancing?
@kica je u pravu. Ne odnosi se ovo samo na Avganistan, nego na sve zemlje gdje rezident FBiH ostvaruje primanja.kica wrote:un1ted, pogledaj video pa se javi.
Po ovom čiki iz porezne uprave, npr. ako imaš nekog rođaka koji radi u Njemačkoj i dolazi kući mjesečno, ili svaka 2-3 mjeseca - on je dužan javiti se u poreznu upravu i prijaviti svoj dohodak u Njemočkoj - pa mu ga onda oni obračunaju. Mada, ovaj čiko iz Porezne uprave, onako sa laganim smješkom kaže, da njegova žena i djeca kojima on šalje pare nisu obavezni plaćati porez - nego samo on. Možda je mislio reći njegova žena i djeca nisu JOŠ UVIJEK obavezni plaćati porez? Imau razloga da budu stretni zbog toga. Dokle će ta sreća trajati, ne znamo ...
(pogledati video od 01:04)
-
DexterTZ
#2793 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pričaš nepovezano.Prvo svaki Freelancer ima dokaz o porijeklu novca.Druga stvar da bi spadao pod nadzor agencije za istrage i zaštitu iznos koji primiš treba biti 30 000KM i više.Ti stvarno misliš da se terorističke aktivnosti finansiraju na način da ti neko pošalje 400KM mjesečno ?TheGodfather001 wrote:Nemoj padati u vatru bezze, prvo pročitaj šta sam napisao, analiziraj pa možemo diskutovati. Donesi novac sa dokazom o porijeklu i deponuj koliko hoćeš. "Frilenseri" je anglizam koji naš zakon ne poznaje, pa tako i Turković (npr.) može reći da je frilenser i oprati milion maraka koje je primio na osnovu "rada u BiH" a za pravno lice na Grenlandu ili isti to može uraditi Bilal Bosnić (pr.osuđen za finansiranje terorizma) pa reći da je on frilenser vjernik i da mu neka humanitarna organizacija iz Lihtenštajna plaća prakticiranje vjere i tako on taj milion podijeli potencijalnim teroristima na legalan način. Iako su ovo ekstremni slučajevi, to je poenta sve priče. Postoji i mogućnost legalnih utaja - tipa registracija patenta u Luksemburgu gdje ubireš prihode od par miliona KM na ime intelektualnog vlasništva i živiš u BiH gdje na te prihode ne plaćaš porez (win-win opcija). Kad bi provirio van svog lavora, svi bismo se uvjerili da trenutna ekonomija u BiH je zastarila i kao takva može samo biti luka za prevare, nizašta drugo.kica wrote:Prijatelju otidji u Afganistan, budi pod granatama, peri wc 12h dnevno 7 dana sedmicno 3 mjeseca bez pauze.TheGodfather001 wrote:Meni je kuriozitet prašina koja se digla oko oporezivanja freelancera (pod uslovom da razumijem taj izraz u potpunosti), koji primaju "lični dohodak" de facto iz inostranstva (Vanuatu-a, Gibraltara, mp3-a) i na koji ne plaćaju porez i doprinose BiH, a koji dohodak je poprilično visok.
Smanjiti mogućnost stavljanja "prljavog" novca u legalne tokove, a također spriječiti bogaćenje bez osnova za pojedince koji rupama ostvaruju prihode, a država trpi dok, a te "rupe" popunjavaju registrovani porezni obveznici rezidenti iz BiH koji podliježu inspekcijskom i poreskom nadzoru kao i sankcionisanju.
Pričaš o stvarma kao što je intelektualno vlasništvo što uopšte ne spada u domen freelancinga i takve stvari se kod nas i ne oporezuju.Čak i ako on dobiva novac na osnovu udjela u nekoj kompaniji čijem je razvoju doprinio to opet ne spada pod domen freelancinga već je vezano za dividendu.
Novac od freelancinga nije prljav novac već apsolutno legalan i čist novac. Prljav novac bi bio da neko od nas prodaje drogu,da se bavi organizovanim kriminalom,prostitucijom pa da taj novac stavi u legalne tokove.Novac od freelancinga ima svoje porijeklo koje se može pratiti pa ta tvoja priča gdje pokušavaš da diskredituješ poštene ljude ne pije vode.
- alphonse kauders
#2794 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vidi, ja ne branim nikoga - niti radim u banci, niti radim u poreskoj niti imam iole neko lijepo mišljenje o objema organizacijama. Ali, evo pokušaću ti pojedinačno odgovoriti:sangajka wrote: Recimo da si ti radnik banke koji je dobio zahtjev tipa "Dostavite nam podatke o svim prihodima fizičkih osoba iz inostranstva u iznosu preko xxx KM" i tvoje ime se nadje na to spisku. Da li ces tvoje ime ostaviti na spisku?
A ti ih i dalje brani i na svaki nacin opravdavaj njihovo neznanje, nerad i javasluk. Ako je zakon za sve isti kako je moguce da firme i pojedinci duguju desetine miliona neplacenih carina i PDV?
Banke imaju vrlo jasan sistem funkcionisanja i tebi kao pojedincu/referentu/saradniku ne ostavlja se gotovo nikakav prostor da samostalno donosiš bilo kakve odluke, već samo da iste provodiš (osim ako si direktor ili neki viši rukovodioc). Ili ćeš tako ili ćeš ostati bez posla, vrlo jednostavno. Banke ne žele sebi natovariti Agenciju na kosti, jer kada ti izdaju prekršajni nalog zbog nepoštivanja zakona, ti isti moraš obrazlagati upravi/vlasnicima i možeš biti razriješen začas.Recimo da si ti radnik banke koji je dobio zahtjev tipa "Dostavite nam podatke o svim prihodima fizičkih osoba iz inostranstva u iznosu preko xxx KM" i tvoje ime se nadje na to spisku. Da li ces tvoje ime ostaviti na spisku?
Što se tiče tvrdnje o manipulisanja podacima - i to Zakon o bankama zabranjuje licima koja su primila podatke od banke. Ako sumnjaš u implementaciju tog člana (tj. u neprofesionalnost poreske uprave) - to je sve produkt vlasti, i jedina adresa su izbori i glasanje za ljude koji mogu to promijeniti (jal zakonodavstvo, jal direktora poreske itd).
Slažem se da mogu to sve naplatiti, ja bih recimo udario ćevabdžije prvo:) Isto tako, može se nabaviti 50 pauk vozila i za 2 dana napuniti budžet Kantona do vrha. Vraćamo se na to - ili se pomiriti sa situacijom da smo u siledžijskoj, tajkunskoj državi ili pobjeći odavde ili pokušati izborima/protestima mijenjati nešto.druge strane, sve ovo sto misle naplatiti od freelancera, za 2 dana mogu naplatiti iole ozbiljnom akcijom kontrole poslovnih subjekata u periodu od 16-23. Ali ne kontrola onih koji uredno placaju, nego onih kojima ne smiju uci u objekat i izvrsiti kontrolu.
Ne opravdavam ja nikoga, niti ikoga branim, ja sam citirao šta zakon propisuje i koja su im prava dodijeljena. Sve ostalo je politička volja pa i to kome će tolerisati dug, a kome neće (opet adresa - protesti/izbori/bijeg iz BiH).A ti ih i dalje brani i na svaki nacin opravdavaj njihovo neznanje, nerad i javasluk. Ako je zakon za sve isti kako je moguce da firme i pojedinci duguju desetine miliona neplacenih carina i PDV?
Ja nisam ni tvrdio da je ovaj postupak oporezivanja ispravan, osvrnuo sam se samo na traženje informacija od banke. I sam smatram da je PU postupila siledžijski i improvizatorski, ali opet prava adresa je Federalno ministarstvo finansija koje im je izmjenom Pravilnika dalo tu mogućnost. A ministar finansija postaje onaj kojeg je izabrao narod.
Sve ok, ali nemoj molim te dolaziti sa patetičnim pričama da se ne bježi od plaćanja poreza, jer ne vidim da su freelanceri i znali da postoji Poreska uprava i ko plaća ili ne plaća poreze, sve dok im neko nije pokucao na vrata.
Ja sam svoje lično mišljenje o tome iznio ranije - smatram da raja koja zarađuje pare iz inostranstva treba imati poreske povlastice, jer doprinose unosu novog kapitala iz inostranstva. Da li će to biti potpuno oslobađanje ili neka manja stopa poreza, to je u domenu vlasti. Bitno je da je transparentno i jednostavno, a ne ovako da postoji 101 nedoumica.
Pozdravljam!
-
The 100
#2795 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Preko fiskalnih kasa se godišnje operu milijarde prljavog novca, kako i na koji način ne bih da elaboriram ali nije neka pamet.
- madner
#2796 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Uglavnom, prvo sve ostale 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2797 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da, jer to rade godinama. Za početak prvo ove što prijavljuju na minimalac i ugovor o djelu, može li?
Robovlasnici ipak prvo žele da freelanceri budu gangbangani, jelde
- zgiba
#2798 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Najveci problem u ovoj situaciji je nastao zbog cinjenice da je podzakonskim aktom (Pravilnikom) smanjen obim prava koji je dat Zakonom, sto je nonsens. Pravilnici su opsti pravni akti nize pravne snage od zakona. Pravna snaga podrazumijeva mjeru uticaja koju jedan pravni akt ima na druge akte. U tom smislu, akt nize pravne snage mora da bude saglasan sa aktom vise pravne snage, kao sto svi zakoni i drugi opšti akti moraju biti saglasni sa Ustavom tako i svi podzakonski akti moraju biti u skladu sa zakonom (hijerarhija izvora prava).
Pozivanje na zastitu licnih podataka "ne pije vode" u ovom slucaju. Na zahtjev PU banke su duzne dati sve podatke koje oni traze bez obavjestavanja korisnika i to je definisano cl. 6. Zakona o zastiti licnih podataka i cl. 104. Zakona o bankama
Čl. 104 Zakona o bankama
(Izuzeci od čuvanja bankarske tajne)
Obaveza čuvanja bankarske tajne ne postoji ako se podaci saopćavaju:
.
.
.
.
- na pisani zahtjev poreskih organa, inspekcijskih i drugih kontrolnih organa u skladu sa
propisima koji uređuju njihov rad,
Prema Zakonu o zastiti licnih podataka pisani zahtjev mora sadržavati svrhu i pravnu osnovu za korištenje ličnih podataka (u ovom slucaju utvrdjivanje poreske osnovice prema Zakono o porezu na dohodak), te vrste ličnih podataka koji se traže (dakle mogu traziti da im banke dostave imena, brojeve racuna, primljene iznose i sve drugo sto ime je neophodno).
Nadalje nisu svi koji se bave ovim poslom u istoj situaciji. Razlikuje se situacija kada je neko zaposlen (nesamostalna djelatnost), a freelancing mu je povremena samostalna djelatnost od onoga kome je freelancing "osnovna djelatnost". Postoji jos mnogo razlika koje se moraju uzeti u obzir, pa vam je moj savjet da nadjete dobrog knjigovodju (ne advokata, mislim da vam oni slabo mogu pomoci ovdje).
Pozivanje na zastitu licnih podataka "ne pije vode" u ovom slucaju. Na zahtjev PU banke su duzne dati sve podatke koje oni traze bez obavjestavanja korisnika i to je definisano cl. 6. Zakona o zastiti licnih podataka i cl. 104. Zakona o bankama
Čl. 104 Zakona o bankama
(Izuzeci od čuvanja bankarske tajne)
Obaveza čuvanja bankarske tajne ne postoji ako se podaci saopćavaju:
.
.
.
.
- na pisani zahtjev poreskih organa, inspekcijskih i drugih kontrolnih organa u skladu sa
propisima koji uređuju njihov rad,
Prema Zakonu o zastiti licnih podataka pisani zahtjev mora sadržavati svrhu i pravnu osnovu za korištenje ličnih podataka (u ovom slucaju utvrdjivanje poreske osnovice prema Zakono o porezu na dohodak), te vrste ličnih podataka koji se traže (dakle mogu traziti da im banke dostave imena, brojeve racuna, primljene iznose i sve drugo sto ime je neophodno).
Nadalje nisu svi koji se bave ovim poslom u istoj situaciji. Razlikuje se situacija kada je neko zaposlen (nesamostalna djelatnost), a freelancing mu je povremena samostalna djelatnost od onoga kome je freelancing "osnovna djelatnost". Postoji jos mnogo razlika koje se moraju uzeti u obzir, pa vam je moj savjet da nadjete dobrog knjigovodju (ne advokata, mislim da vam oni slabo mogu pomoci ovdje).
-
Saka
#2799 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A lika jes dosadan sa prijavljivanjem na minimalac. Čim mu je skinulo ban on opet istu priču.Velkoski wrote:Da, jer to rade godinama. Za početak prvo ove što prijavljuju na minimalac i ugovor o djelu, može li?![]()
Razlika je što ti koji prijavljuju na minimalac ne čine krivično djelo ni prekršaj. Sve rade po zakonu. Jel to moralno ili nije to je druga stvar.
A vi koji ne plaćate porez a uzimate pare iz inostranstva kršite zakon. U tome je sva poenta. Ta priča prvo ovi pa onda ja ne pije vode. Koga će prvo ne određuješ ti već vlast koju si opet ti birao.
Last edited by Saka on 01/08/2018 12:51, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2800 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nedžad Po Zakonu Branković