arzonja je odbio sve moje ramazanke poljupcelijepa u dusi wrote:Haramarzuhal wrote:A samo Bloo ljube, jesvidio![]()
(Karlin, dva metra)
Ateizam vs. Religija
- Connaisseur Karlin
#2776 Re: Ateizam vs. Religija
-
mali jomu
#2777 Re: Ateizam vs. Religija
pussysmoke wrote:Iskreno, ne mogu. Uvijek se javi osjećaj grižnje savjesti. Ovo dobro sada dolazi s vremena na vrijeme i ne zadržava se dugo, taman toliko da se ne zaboravi.mali jomu wrote: ...budi ti prvi kojem je dobro kad nikom nije dobro, pa ce svima bit dobro....... mozes li ti to?
Iskreno to ne moze niko, savjest je zajebana stvar......
ali ima nesto drugo...... iskreno, cim o tome razmisljas normala si, svi su u tome.... manje vise, svi imaju to nesto (savjest) sto ih drzi u normali,
problem bi bio da ne kontas o tome, kao sto je svakom dobar problem kad ne konta o tome....
samo pici..... dobar si ti
jebg svakog nesto spuca..... i mene, ali odmah skontam da moze i gore nego sad i samo okrenem na zajebanciju i picim
- MarlboroGold
#2778 Re: Ateizam vs. Religija
Odsustvo samokritičnosti.pussysmoke wrote: Stiče se dojam da je osjećaj pripadnosti nekoj grupi ponekad jači od vjerovanja u idelogiju iste. Kao da se po svaku cijenu mora braniti ideja koju smo usvojili iz ko zna kojih razloga. Da li nam to što se smatramo dijelom nečega većeg od nas samih, ne dozvoljava da s vremena na vrijeme analiziramo pouzdanost našeg vjerovanja? Nebitno da li se radi o vjernicima ili ateistima.
U suštini ta pitanja treba postavljati, ali ne treba pretjerivati jer može dovesti do pretjerane sumnje, a u najgorem slučaju do gubitka identiteta i ličnog kontinuiteta.pussysmoke wrote: Također bih volio znati koliko često čovjek sebi postavi pitanje; da li sam u pravu? Zašto sam siguran da je ovo u što vjerujem istina? Zašto uopšte razmišljam na ovaj način i šta je uzrok tome? Zašto i drugi ljudi ne razmišljaju kao i ja? Da li ono u što vjerujem doprinosi meni i ljudima oko mene ili je samo hrana za moj ego?
-
4L0n3
#2779 Re: Ateizam vs. Religija
Altruizam je najsofisticiraniji oblik sebicnosti
Nije lose biti sebican do neke mjere, s tim sto covjek mora aktivno na sebi raditi da osvijesti kako njegovi postupci oblikuju i uticu na njegovu okolinu.
Ovim se sprijecava da ta standardna egoisticna masina ne preraste u neki tezi poremecaj.
Nije lose biti sebican do neke mjere, s tim sto covjek mora aktivno na sebi raditi da osvijesti kako njegovi postupci oblikuju i uticu na njegovu okolinu.
Ovim se sprijecava da ta standardna egoisticna masina ne preraste u neki tezi poremecaj.
- Connaisseur Karlin
#2780 Re: Ateizam vs. Religija
daj primjere altruizma u drustvima4L0n3 wrote:Altruizam je najsofisticiraniji oblik sebicnosti![]()
- pussysmoke
#2781 Re: Ateizam vs. Religija
Ukoliko sam u pravu, savjest može da te prevari poput najgoreg neprijatelja.mali jomu wrote:Iskreno to ne moze niko, savjest je zajebana stvar......![]()
mali jomu wrote:ali ima nesto drugo...... iskreno, cim o tome razmisljas normala si, svi su u tome.... manje vise, svi imaju to nesto (savjest) sto ih drzi u normali...
Dobro je to i kad ti čovjek kojeg ne znaš i ne vidiš kaže da si dobar. Ima nešto u tome što hrani dušu.mali jomu wrote:samo pici..... dobar si ti

Zapravo ja samo tražim nešto što će zatvoriti jedna vrata i otvoriti druga. A šta je to, ne znam. Valjda ću znati kad nađem. Ako uspijem. Ako ne, onda hoće neko drugi.mali jomu wrote:jebg svakog nesto spuca..... i mene, ali odmah skontam da moze i gore nego sad i samo okrenem na zajebanciju i picim
-
4L0n3
#2783 Re: Ateizam vs. Religija
Altruizam po definiciji ne praktikuje drustvo/drzava, jer to nije neki dekret ili zakon, vec valjda pojedinci.Connaisseur Karlin wrote: daj primjere altruizma u drustvimavecina drustava / drzava ne prkaticiraju altruizam
Mislim da je to rijetka pojava, ali moguce da neki pojedinci 'dobace' do tog stanja svijesti da se uspiju odvojit od miliona godina genetickog inzinjeringa prirode da ispadne insan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Th%C3%ADc ... %E1%BB%A9c
Evo ovaj ciko naprimjer, da li se moze, po tebi, napraviti argument da ovo nije potpuno altruisticna akcija sa njegove strane?
Mozda je samo bio mentalno bolestan
- pussysmoke
#2784 Re: Ateizam vs. Religija
pussysmoke wrote:Također bih volio znati koliko često čovjek sebi postavi pitanje; da li sam u pravu? Zašto sam siguran da je ovo u što vjerujem istina? Zašto uopšte razmišljam na ovaj način i šta je uzrok tome? Zašto i drugi ljudi ne razmišljaju kao i ja? Da li ono u što vjerujem doprinosi meni i ljudima oko mene ili je samo hrana za moj ego?
Ali ko sam to ja? Da li sam onaj koji misli da jesam, ili sam onaj kojeg drugi vide? Ko postavlja pitanja u mojoj glavi? Da li je tu samo jedna ličnost? Ako je samo jedna, zašto se razmišljanje mijenja? Zašto se ne drži onoga što u jednom trenutku smatra istinom? Zašto to kasnije postaje zabluda i pogrešno?MarlboroGold wrote:U suštini ta pitanja treba postavljati, ali ne treba pretjerivati jer može dovesti do pretjerane sumnje, a u najgorem slučaju do gubitka identiteta i ličnog kontinuiteta.
- Connaisseur Karlin
#2785 Re: Ateizam vs. Religija
eh, pa altruizam bi trebao biti dolsovno zakonom naredjen, jer pojedinci ne mogu mnogo pomoci, zasto vecina pucanstva zivi jadno4L0n3 wrote:Altruizam po definiciji ne praktikuje drustvo/drzava, jer to nije neki dekret ili zakon, vec valjda pojedinci.Connaisseur Karlin wrote: daj primjere altruizma u drustvimavecina drustava / drzava ne prkaticiraju altruizam
Mislim da je to rijetka pojava, ali moguce da neki pojedinci 'dobace' do tog stanja svijesti da se uspiju odvojit od miliona godina genetickog inzinjeringa prirode da ispadne insan.
Evo ovaj ciko naprimjer, da li se moze, po tebi, napraviti argument da ovo nije potpuno altruisticna akcija sa njegove strane?
Mozda je samo bio mentalno bolestan
taj ciko sa wiki je tipican primjer reakcije pojedinca iz nezdraog drustva
-
mali jomu
#2786 Re: Ateizam vs. Religija
pussysmoke wrote: Zapravo ja samo tražim nešto što će zatvoriti jedna vrata i otvoriti druga. A šta je to, ne znam. Valjda ću znati kad nađem. Ako uspijem. Ako ne, onda hoće neko drugi.
Nema nikakvih vrata vec bjezis i negiras ono na sta nailazis i vidis, i hoces da je sve drugacije nego sto jeste,
i ja bih rado tako.... kao i svi,
ali nije, vec je sve tacno tako kao sto vidis i nailazis, i ne mozes tu nista osim samo sebe samog sjebat, ili ostat kolko-tolko u normali u skladu svijih mogucnosti.....
fora je danas ostati u normali gdje je sve sjebano
-
mali jomu
#2787 Re: Ateizam vs. Religija
pussysmoke wrote:
Ali ko sam to ja? Da li sam onaj koji misli da jesam, ili sam onaj kojeg drugi vide? Ko postavlja pitanja u mojoj glavi? Da li je tu samo jedna ličnost? Ako je samo jedna, zašto se razmišljanje mijenja? Zašto se ne drži onoga što u jednom trenutku smatra istinom? Zašto to kasnije postaje zabluda i pogrešno?
Sastavljen si iz vise dijelova od koji svaki dio ima pitanje za tebe da mu odgovoris..... ono sto te pita.
-
4L0n3
#2788 Re: Ateizam vs. Religija
Sve krece od pojedinaca, na kraju krajeva, mora neko zavaljat kugluConnaisseur Karlin wrote: eh, pa altruizam bi trebao biti dolsovno zakonom naredjen, jer pojedinci ne mogu mnogo pomoci, zasto vecina pucanstva zivi jadno![]()
Svako od svog praga nek krene, i zacas se zgrada ocisti.
Ja se bas sa ovim ne mogu sloziti, jer po meni tipicni primjer reakcije nekog iz nezdravog drustva je neki vid kriminala tj. namjerna povreda svojih sunarodnjaka zarad sopstvene koristi.Connaisseur Karlin wrote:taj ciko sa wiki je tipican primjer reakcije pojedinca iz nezdraog drustva
Primjeri ovoga su povecane stope kriminala u drzavama kojem vlada lose socio-ekonomsko stanje. A ovo sto je ciko uradio je bas netipicno po meni
Zrtvovanje vlastitog zivota zarad nikakve sopstvene koristi, a s ciljem da se obrati paznja na los zivot njegovog naroda.
-
4L0n3
#2789 Re: Ateizam vs. Religija
osim ako mu je korist sto je mrtav. Onda jebiga4L0n3 wrote: Zrtvovanje vlastitog zivota zarad nikakve sopstvene koristi, a s ciljem da se obrati paznja na los zivot njegovog naroda.
- Connaisseur Karlin
#2790 Re: Ateizam vs. Religija
ne krece sve od pojedinaca, vec od grupe4L0n3 wrote:Sve krece od pojedinaca, na kraju krajeva, mora neko zavaljat kugluConnaisseur Karlin wrote: eh, pa altruizam bi trebao biti dolsovno zakonom naredjen, jer pojedinci ne mogu mnogo pomoci, zasto vecina pucanstva zivi jadno![]()
![]()
Svako od svog praga nek krene, i zacas se zgrada ocisti.
Ja se bas sa ovim ne mogu sloziti, jer po meni tipicni primjer reakcije nekog iz nezdravog drustva je neki vid kriminala tj. namjerna povreda svojih sunarodnjaka zarad sopstvene koristi.Connaisseur Karlin wrote:taj ciko sa wiki je tipican primjer reakcije pojedinca iz nezdraog drustva
Primjeri ovoga su povecane stope kriminala u drzavama kojem vlada lose socio-ekonomsko stanje. A ovo sto je ciko uradio je bas netipicno po meni![]()
Zrtvovanje vlastitog zivota zarad nikakve sopstvene koristi, a s ciljem da se obrati paznja na los zivot njegovog naroda.
zrtvovanje vlastitog zivot sa ciljem obracanja paznje na los zivot je uvijek bio los potez, jednsotavno nema efekat ni na pojedince ni na drustva, ja ne obracam paznju na takva dogadjanja i ista nemaju utjecja ne mene
- medvjed23
#2791 Re: Ateizam vs. Religija
prethodnih noći naletješe dva filma sa russellom croweom.. u prvom, gladijator, pobilo mu porodicu, gurnulo ga u roblje, pa on, deprimiran, nožem struže božje simbole sa ramena.. u drugom, cinderella man, pao u siromaštvo, jedva ima šta jesti, te prije skromne večere ženi, koja je krenula sa uobičajenom molitvom, kaže: ne želim se više moliti..pussysmoke wrote: Uostalom, kome može biti dobro kada svima nije dobro?
gornje je solidan filmski prikaz čovjekove skučenosti i okrenutosti sebi.. ako je meni lijepo, lako ću zanemariti sve one koji pate i ustvrditi da je život divan a bog dobar.. ako se ja patim, ništa, ni na zemlji ni na nebu, ne valja.. jedina mjera stvari = ja..
- Connaisseur Karlin
#2792 Re: Ateizam vs. Religija
eh to je upravo jedini razlog za njega4L0n3 wrote:osim ako mu je korist sto je mrtav. Onda jebiga4L0n3 wrote: Zrtvovanje vlastitog zivota zarad nikakve sopstvene koristi, a s ciljem da se obrati paznja na los zivot njegovog naroda.
- pussysmoke
#2793 Re: Ateizam vs. Religija
Mislim da je više puta spomenuto, ali i ako nije, ipak zaslužuje da se spomene, pogotovo kada se govori o nesebičnosti:4L0n3 wrote:osim ako mu je korist sto je mrtav. Onda jebiga4L0n3 wrote: Zrtvovanje vlastitog zivota zarad nikakve sopstvene koristi, a s ciljem da se obrati paznja na los zivot njegovog naroda.

Meni predstavlja oličenje altruizma. Zanimljiva činjenica je to što je Thích Quảng Đức ostao u stanju potpune meditacije i smirenosti do samoga kraja ili onoga što nazivamo smrt.
- Connaisseur Karlin
#2794 Re: Ateizam vs. Religija
ovo je iskljucivo olicenje samoubistva , a kao razlog je altiruizam, ali znamo da nema to veze sa altruizmom, jer se latruizam tako ne prakticirapussysmoke wrote:Mislim da je više puta spomenuto, ali i ako nije, ipak zaslužuje da se spomene, pogotovo kada se govori o nesebičnosti:4L0n3 wrote:osim ako mu je korist sto je mrtav. Onda jebiga4L0n3 wrote: Zrtvovanje vlastitog zivota zarad nikakve sopstvene koristi, a s ciljem da se obrati paznja na los zivot njegovog naroda.
Meni predstavlja oličenje altruizma. Zanimljiva činjenica je to što je Thích Quảng Đức ostao u stanju potpune meditacije i smirenosti do samoga kraja ili onoga što nazivamo smrt.
mene vise impresionira da nitko nije prisao covjeku da ga vadi iz vatre ili da gase vatru
- Connaisseur Karlin
#2795 Re: Ateizam vs. Religija
medonja, bez obzira ako je osobi lijepo il ne, sve u zivotu se mjeri sa vlastitim Jamedvjed23 wrote:prethodnih noći naletješe dva filma sa russellom croweom.. u prvom, gladijator, pobilo mu porodicu, gurnulo ga u roblje, pa on, deprimiran, nožem struže božje simbole sa ramena.. u drugom, cinderella man, pao u siromaštvo, jedva ima šta jesti, te prije skromne večere ženi, koja je krenula sa uobičajenom molitvom, kaže: ne želim se više moliti..pussysmoke wrote: Uostalom, kome može biti dobro kada svima nije dobro?
gornje je solidan filmski prikaz čovjekove skučenosti i okrenutosti sebi.. ako je meni lijepo, lako ću zanemariti sve one koji pate i ustvrditi da je život divan a bog dobar.. ako se ja patim, ništa, ni na zemlji ni na nebu, ne valja.. jedina mjera stvari = ja..
-
4L0n3
#2796 Re: Ateizam vs. Religija
Pa da, ovaj argument za altruizam se brzo raspadne kad se uzme u obzir da je samoubistvo u ovakvim okolnostima najveca moguca sebicna akcijaConnaisseur Karlin wrote:eh to je upravo jedini razlog za njega4L0n3 wrote:osim ako mu je korist sto je mrtav. Onda jebiga4L0n3 wrote: Zrtvovanje vlastitog zivota zarad nikakve sopstvene koristi, a s ciljem da se obrati paznja na los zivot njegovog naroda.
Al eto u svakom slucaju, po meni je interesantno zabavljati tu ideju altruizma (koliko god mi ona bila na prvu nevjerovatna) jer cim postoji neka prica o tome medju ljudima mozda ima neke sanse i da se poduzme nesto po tom pitanju; Jer ne mozemo mijenjat il uticat na ono cega nismo svjesni pajel
-
mali jomu
#2797 Re: Ateizam vs. Religija
Ubio se lik, zao mi ga nije to trebao, idemo dalje.....
- Connaisseur Karlin
#2798 Re: Ateizam vs. Religija
izvrsio je samoubistvo u drsutvu kojem je meditirati u vatri izgleda normlano4L0n3 wrote:Pa da, ovaj argument za altruizam se brzo raspadne kad se uzme u obzir da je samoubistvo u ovakvim okolnostima najveca moguca sebicna akcijaConnaisseur Karlin wrote:eh to je upravo jedini razlog za njega4L0n3 wrote:
osim ako mu je korist sto je mrtav. Onda jebiga![]()
Al eto u svakom slucaju, po meni je interesantno zabavljati tu ideju altruizma (koliko god mi ona bila na prvu nevjerovatna) jer cim postoji neka prica o tome medju ljudima mozda ima neke sanse i da se poduzme nesto po tom pitanju; Jer ne mozemo mijenjat il uticat na ono cega nismo svjesni pajel
- Connaisseur Karlin
#2799 Re: Ateizam vs. Religija
opet zeza forum 
- pussysmoke
#2800 Re: Ateizam vs. Religija
Odlično. Kada je meni dobro Bog je dobar i pravedan, a kada nije čime sam ja ovo zaslužio? Zbog toga što smo sami sebi toliko važni ne shvatamo osnovno, a to je da bez drugih ljudi ne bi postojali.medvjed23 wrote:prethodnih noći naletješe dva filma sa russellom croweom.. u prvom, gladijator, pobilo mu porodicu, gurnulo ga u roblje, pa on, deprimiran, nožem struže božje simbole sa ramena.. u drugom, cinderella man, pao u siromaštvo, jedva ima šta jesti, te prije skromne večere ženi, koja je krenula sa uobičajenom molitvom, kaže: ne želim se više moliti..pussysmoke wrote: Uostalom, kome može biti dobro kada svima nije dobro?