Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hopi

#2776 Re: Crna hronika BH cesta

Post by hopi »

ja ne znam šta je ovo
fakat ispade da je ovaj što je snimao kriv, možda je ko u fast fjurius trebao voziti kraj njega, uskočiti mu u auto i preuzeti komandu.
ili je nakon sudara snimač trebao ko munja uletiti u bus i vidjeti jesu li svi ok, ako jesu onda iščupati vrata auta (možda zaglavljena?), izvući tijelo iz smrskanog auta i onda odrediti ozljede i početi sa oživljavanjem?
how yes no :roll:
Logovan

#2777 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Logovan »

Frajer što je snimao je totalni idiot. Ako ne znaš/nećeš da pomogneš, onda koji klinac snimaš. :-) Još debil prosipa komentare u toku snimanja. Njemu do zajebancije.
Logovan

#2778 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Logovan »

Jimmy McNulty wrote:Ne vidim nijedan jedini razlog što se pljuje ovaj čovjek što je snimao video.
:facepalm: :roll: :roll:

Ne znam šta da kažem, fakat ne znam.
spree

#2779 Re: Crna hronika BH cesta

Post by spree »

Snimac je neki seljo zeljan paznje, ali na kraju manje vise nebitan u cijeloj priči. Nit je bilo cime uticao na ovu nesreću niti je pobjegao. Mozda je cak poslije provjerio jesu li u busu svi ok. Mozda je i zvao policiju. Po snimku se i meni cini da je vozač bio pod dozom, jer da je nesto drugo sigurno bi prije zavrsila voznja, tj. ne bi se toliko dugo borio sa cestom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2780 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Chmoljo »

Snimatelj i poginuli su dvije odvojene stvari, a neki ocito nisu u stanju to dokuciti.

Ostavimo po strani sada poginulog, ono sto sokira jeste cerekanje netom poslije samog udara. Znaci lik se odvalio smijati cim je ovaj opalio u bus. Ne znajuci je li neko ostao povrijedjen u autobusu. Prilazi da snimi sta je ostalo od lika. Trci za ekskluzivom.

Znam da mi je bilo zao kad smo kurban klali, a ne vidjeti ljudsko bice raskomadano. Opet ce neko reci, ali sta da je nekoga ubio. A ja opet kazem, ovaj bi opet trco i slavodobitno zakljucio heheheh pa moro je ubiti nekoga, hahaha, pihihihi... Nije njemu stalo do ljudskih zivota, jer da jeste, ni na ovaj ne bi ovako reagovao. Liku se ba oteo osmijeh kada je ovaj raspalio. Tacno mu se oteo.

Sokantan je nedostatak IKAKVE empatije. Izvinite, ali meni je ovo sociopatsko ponasanje. To sto postuje ZOBS ne znaci da je normalna osoba. Ne bi bio prvi koji se od uzornog gradjanina pretvorio u masovnog ubicu kada se za to ukaze povoljna prilika (rat npr.)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2781 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Velkoski »

Snimatelj je psihopata kojeg treba preventivno zatvoriti u neki Jagomir.
BadBoy

#2782 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BadBoy »

Ovo je klasičan primjer situacije u kojoj obojica (i vozač koji je skrivio nesreću i snimatelj) nisu u pravu. Prvi jer je vozio kad to očito nije bi u stanju (nebitno iz kojeg razloga) i jer je skrivio nesreću, a ovaj drugi zbog reakcije na sve to.

Jedan je pokazao i dokazao nemar za svoje sugrađane, a drugi sociopatske tendencije. Suma sumarum, nek nam je Bog na pomoći sa ovakvim ljudima...
Naslovnica

#2783 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Chmoljo wrote:Snimatelj i poginuli su dvije odvojene stvari, a neki ocito nisu u stanju to dokuciti.

Ostavimo po strani sada poginulog, ono sto sokira jeste cerekanje netom poslije samog udara. Znaci lik se odvalio smijati cim je ovaj opalio u bus. Ne znajuci je li neko ostao povrijedjen u autobusu. Prilazi da snimi sta je ostalo od lika. Trci za ekskluzivom.

Znam da mi je bilo zao kad smo kurban klali, a ne vidjeti ljudsko bice raskomadano. Opet ce neko reci, ali sta da je nekoga ubio. A ja opet kazem, ovaj bi opet trco i slavodobitno zakljucio heheheh pa moro je ubiti nekoga, hahaha, pihihihi... Nije njemu stalo do ljudskih zivota, jer da jeste, ni na ovaj ne bi ovako reagovao. Liku se ba oteo osmijeh kada je ovaj raspalio. Tacno mu se oteo.

Sokantan je nedostatak IKAKVE empatije. Izvinite, ali meni je ovo sociopatsko ponasanje. To sto postuje ZOBS ne znaci da je normalna osoba. Ne bi bio prvi koji se od uzornog gradjanina pretvorio u masovnog ubicu kada se za to ukaze povoljna prilika (rat npr.)
:thumbup:
Svi koji su, u najmanju ruku ravnodušni na pogibiju ovog čovjeka (a mnogi i likuju), treba da se upitaju kak bi se ponašali i reagovali ako bi se neko njihov našao u ovoj poziciji. A snimatelj i dalje radio to što je radio i govorio to što je govorio. dno
Throttle

#2784 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Throttle »

Tuga dokle smo došli. A nije jedini ovakav sigurno
Naslovnica

#2785 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

https://www.6yka.com/novosti/aleksandar ... ica-mostar

Snimka saobraćajne nesreće na putu Jablanica Mostar u kojoj je poginuo Banjalučanin razoružava bezdušnošću vesele ekipe koja ga je snimila, smijući se čovjeku koji je očigledno zaspao za volanom, ili iz nekog drugog razloga nije imao kontrolu nad vozilom skoro dva minuta koliko je snimatelj revnosno snimao i komentarisao zadnje trenutke Milenka Pudara.

Nakon što je automobil udario direktno u autobus, autor snimka izlazi iz auta i kaže, E, ovo je snimak.... Iako se možda čini, to nije najgore.

Vispreni snimatelj prilazi smrskanom autu, nastavlja snimati unutrašnjost automobila i dere se, ... jaro jesi li mrtav ?!

To je najgore.

Autor snimka je imao mogućnost da priđe vozilu, sirenom ili svjetlima upozori vozača ili barem autobus blicanjem da se dešava nešto neuobičajeno, mogao je barem pokušati da u ta dva minuta utiču na bolji ishod, umjesto što su se ravnodušno radovali onom što se desilo, radujući se dobrom snimku.

Ne gledajte ovaj snimak, više je od uznemirujućeg, jer dokaz je koliko je ovo društvo u realnom vremenu ravnodušno na nesreću, koliko je zastrašujuće izgubilo vezu sa ljudskim u sebi.

Ovaj snimak to dokazuje
golfiista

#2786 Re: Crna hronika BH cesta

Post by golfiista »

Svi vi moralne forumske vertikale, odgovorite sebi na jednostavna pitanja,
Koliko puta ste vozili nakon konzumiranje, alkohola, droge ?
Koliko puta ste se vozili s nekim ko je prije toga konzumirao alkohol ili drugi opijat?
Koliko vas je pogledom ispratilo nekoga, ko je u vidno alkoholiziranom stanju, do automobila kojim se odvezao?
Koliko vas je pregledalo video i podjelio isti sa drugima?

Onog trenutka, kada budemo nakon derneka plaćali taksi, prijavljivali rođenu mater da je nesposbna za vožnju zbog ovog ili onog, zvali policiju i na najmanju sumnju u nekoga ili nešto itd, itd, možemo držati moralne pridike. No, za takvo nešto treba i adekvatna reakcija države u smislu, boljeg nadzora u svakom segmentu, od preventivne i kaznene politike, pa do teh pregleda itd itd.

Ne čudi me reakcija ili ovaj idiotizam sa snimka, jer smo kao društvo upravo na tom levelu.
Naslovnica

#2787 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

golfiista wrote:Svi vi moralne forumske vertikale, odgovorite sebi na jednostavna pitanja,
Koliko puta ste vozili nakon konzumiranje, alkohola, droge ? - Nekoliko puta, dok sam bio mlađi, bez žene i djece, što kažu mladost-ludost. Do kada imam svoju porodicu - nikada.
Koliko puta ste se vozili s nekim ko je prije toga konzumirao alkohol ili drugi opijat? - Meščini nikada. Uglavnom sam ja bio taj koji vozi.
Koliko vas je pogledom ispratilo nekoga, ko je u vidno alkoholiziranom stanju, do automobila kojim se odvezao? - Sjećam se jednog puta. Odrasli ljudi, nisu htjeli ostati a mogli su. Jednostavno ih nisam mogao zadržati.
Koliko vas je pregledalo video i podjelio isti sa drugima? - Pregledao nekoliko puta, podijelio nisam niti planiram.

Onog trenutka, kada budemo nakon derneka plaćali taksi, prijavljivali rođenu mater da je nesposbna za vožnju zbog ovog ili onog, zvali policiju i na najmanju sumnju u nekoga ili nešto itd, itd, možemo držati moralne pridike. No, za takvo nešto treba i adekvatna reakcija države u smislu, boljeg nadzora u svakom segmentu, od preventivne i kaznene politike, pa do teh pregleda itd itd.

Ne čudi me reakcija ili ovaj idiotizam sa snimka, jer smo kao društvo upravo na tom levelu.
vjeshalica

#2788 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

BadBoy wrote:Ovo je klasičan primjer situacije u kojoj obojica (i vozač koji je skrivio nesreću i snimatelj) nisu u pravu. Prvi jer je vozio kad to očito nije bi u stanju (nebitno iz kojeg razloga) i jer je skrivio nesreću, a ovaj drugi zbog reakcije na sve to.

Jedan je pokazao i dokazao nemar za svoje sugrađane, a drugi sociopatske tendencije. Suma sumarum, nek nam je Bog na pomoći sa ovakvim ljudima...
Otkud znas da nije bio u stanju? Ko to zna da ce mu pozliti ili neko se stanje pogorsati i da ce umrijeti za volanom?
Evo neki tvrde da je bio pjan bez dokaza
Niko ne zna sta je bilo i koja je bila borba covjeka u autu kojem daske od ormara stoje bukvalno na glavi
Ali znamo za drugog vkzaca koje je dzubre od covjeka sa dna kace seljacke
dobar osjecaj

#2789 Re: Crna hronika BH cesta

Post by dobar osjecaj »

vjeshalica wrote: Otkud znas da nije bio u stanju? Ko to zna da ce mu pozliti ili neko se stanje pogorsati i da ce umrijeti za volanom?
Niko ne zna sta je bilo i koja je bila borba covjeka u autu kojem daske od ormara stoje bukvalno na glavi
Niko. Svi pisemo uglavnom samo iz svojih iskustava i o onome sta smo ili nismo u stanju pojmiti.
Poznanica je cijelu zivotnu ustedjevinu umjesto na kupovinu krova nad glavom za koji je stedila bogzna koliko godina dala da otplati tek djelic duga koji je nastao kad je njen otac skrsio gomilu automobila parkiranih uz saobracajnicu kojom je vozio.

Dok je vozio dozivio je mozdani udar, nije bio u stanju da podigne nogu s gasa a vozio automatik. Svakom ko je njegovu voznju posmatrao sa strane je djelovalo kao izivljavanje nekog pod uticajem opijata. Genijalci ce reci "sta ima da vozi neko stariji od 40, 50, 60", isti genijalci koji ce vjerovatno s 40, 50 ili 60 osjecati da mogu i trebaju raditi sve u zivotu.

Zivot je mnogo vise od onoga sto sam ja kao pojedinac dozivjela ili sam u stanju pojmiti. Ne znam sta se sve moze desiti meni ili bilo kome. Znam da je neispravno, nezdravo i pogresno snimati, objavljivati snimke nesreca (cak i bez uvida u ton i sve komentare koji dodaju citav spektar svega sto je lose i pogresno). Svaki komentar govori o onome koji ga je napisao.
BadBoy

#2790 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BadBoy »

vjeshalica wrote:
BadBoy wrote:Ovo je klasičan primjer situacije u kojoj obojica (i vozač koji je skrivio nesreću i snimatelj) nisu u pravu. Prvi jer je vozio kad to očito nije bi u stanju (nebitno iz kojeg razloga) i jer je skrivio nesreću, a ovaj drugi zbog reakcije na sve to.

Otkud znas da nije bio u stanju? Ko to zna da ce mu pozliti ili neko se stanje pogorsati i da ce umrijeti za volanom?
Govorimo samo o faktima koji su 100% poznati u ovom trenutku, a to je:

U 2 minute koliko traje klip vozač predmentog vozila nije bi u stanju da upravlja svojim vozilom na način da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju. Da li je bio pijan, da li je doživio moždani/srčani imao neke druge probleme, to ne znamo i u to neću da ulazim. Dodatno, imao je natovaren ormar ili šta već u KUPE. To je sigurno uradio pri zdravoj i trijeznoj glavi. To mu je najvjerovatnije na kraju i dohakalo. Da li je kriv ili nije, znat će se nakon vještačenja ali je činjenica da on jeste ugrozio druge učesnike u saobraćaju.

Drugi je đubre od čovjeka i moralna nula, ali ničim nije ugrozio ostale (barem u ove dvije minute koliko traje klip). Govorimo o dvije odvojene stvari, od kojih ni jedna nije ispravna i nema razloga se svrstavati ni na jednu ni na drugu stranu. Ne mora u životu sve biti ili-ili, niti crno-bijelo.
vjeshalica

#2791 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Duzni ste po zakonu pomoci a ne kleberinjat se ko pomahnitala stoka....ne daj boze da okoncate za volanom a da vam dodje ovakav ljudski talog da vas snima i kleberinja se...
Naslovnica

#2792 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Ovaj model Hyundai Coupe-a ima 5 zvjezdica za sigurnost vozača.
Udar jeste bio strahovit, ali nekako imam osjećaj da nije bilo tog nesretnog ormara u autu, možda bi i preživio. Možda i griješim...
Auto jeste ovako dezintegrisano naprijed, ali je putnička kabina ostala u komadu i nije izgubila svoju strukturalnost. Ili mi se čini?!
Upravo to i jeste poenta da prednji kraj primi udar i raspe kinetičku energiju.
Čini mi se da čiča nije bio ni vezan.
530i

#2793 Re: Crna hronika BH cesta

Post by 530i »

Teško se preživi kad te autobus od xx tona vrati unazad, da ne znam koliko zvjezdica imaš. Da je čovjek imao zdravstvenih problema odletio bi na prvoj krivini ili bi nekako stao. Ovako djeluje klasično pod gasom. Može se to sviđati nekome ili ne.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2794 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

Naslovnica wrote:Ovaj model Hyundai Coupe-a ima 5 zvjezdica za sigurnost vozača.
Udar jeste bio strahovit, ali nekako imam osjećaj da nije bilo tog nesretnog ormara u autu, možda bi i preživio. Možda i griješim...
Auto jeste ovako dezintegrisano naprijed, ali je putnička kabina ostala u komadu i nije izgubila svoju strukturalnost. Ili mi se čini?!
Kakvih 5 zvjezdica za sigurnost,.....
Ne znam kojom je brzinom hyundai isao, ali bus je cini mi se poprilicno usporio u momentu udara,....
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2795 Re: Crna hronika BH cesta

Post by sime_cipol »

Onaj na snimku govori da idu 30 i da ga ovaj ispred ne može upraviti :roll:
Problem je sto s druge strane nailazi bus sa 80 km/h, koji i uz kocenje je mozda spustio na 60, to je bio udar kao u zid.
Zali boze zivota, a i svega ostalog, sto smo saznali u kakvom društvu zivimo.
vjeshalica

#2796 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Naslovnica wrote:Ovaj model Hyundai Coupe-a ima 5 zvjezdica za sigurnost vozača.
Image

Ako bolje pogledate snimak vidjecete da je lika dokusurio ormar je ga je pritisnuo naprijed i poklopio ga,sve te stvari su ga zaglavile
Jastuk bi ga lupio ali on je pod ormarom i sav je fakticki nabijen naprijed a udarac u desni cosak autobusa ga je dokusurio iako nije velika brzina
celava_dlaka

#2797 Re: Crna hronika BH cesta

Post by celava_dlaka »

Ovo je Milenko Pudar, banjalučanin koji je juče nastradao u saobraćajnoj nesreći kod Mostara.
Deminer, koji je većinu svog života proveo gledajući smrti direktno u oči.

Kada se bavite jednim od najopasnijih poslova na svetu, onda je jedini lek biti pozitivan svakodnevno.
Takav je upravo bio i Milenko, imao je lek za sve, osim za svoju šećernu bolest.

Ostvarila su se njegova najgora očekivanja i dobio je Milenko juče napad u sred vožnje na putu smrti između Jablanice i Mostara, simptomi ove bolesti su sušenje usta, uspavanost i zamućen vid.

Nije Milenko mogao da uradi ništa, ali mi kao društvo jesmo.
Momak koji je Milenkovu vožnju ispratio snimanjem i komentarisanjem kako je osoba verovatno pijana, nije uradio ništa kako bi ablendovanjem ili zvučnim upozorenjem skrenuo pažnju vozaču.

Na kraju se Milenko zabio u autobus a osoba koja je snimala uz smeh je prokomentarisala kako ovaj više nije živ već je Šehid.
Da bi na kraju dodao kolegi "to je taj snimak legendo."

Muhamed Softić koji je snimao verovatno nije znao da se i Milenkova duša u tom trenutku smijala jer u smrt je otišla sama i nije odvela nikog drugog, što bi verovatno bio slučaj da se umesto autobusa našao automobil.

Milenko je uvek govorio da on u svom poslu ima pravo samo na jednu grešku, i da ako je napravi voleo bi da sa sobom u smrt ne povede nikog drugog.

Ova nesreća je pokazala potpunu degradaciju našeg društva, dotakli smo dno.
Gde je nestala ljubav čoveka prema čoveku, gde je nestala čojstvo, i gde je nestao, što bi moj deda rekao obraz...

Onaj ko potisne i izgubi emocije umro je i prije svoje smrti.
Muhamed Softić je vrlo opasna osoba sa potpunim odsustvom ljudske emocije, on je u stvari tempirana bomba, ali nije jedini...

Ubrzavanje vozila dok je drugo vozilo u stanju preticanja i ne pružanje prve pomoći učesnicima saobraćajne nesreće, jedni su od najtežih saobraćajnih prekršaja.

Policija je uhapsila Muhameda Softića iz Tešnja zbog ne pružanja prve pomoći, ali verujem da to porodici Pudar ne znači ništa.

Milenko je iz Banjaluke otišao u Hercegovinu, tamo gde je posla bilo najviše, ali i opasnosti.
Tamo je proveo poslednje godine svog života i skončao je onako kako je i živeo, tiho...

Milenko Pudar je u svojoj karijeri očistio od mina hiljade hektara zemljišta koje je kao obradivo vraćeno mnogim porodicama.

Godine svog života proveo je u šumama otkopavajići mine i moleći Boga da i taj dan prođe mirno i da tišinu dana ne prekine sablasna eksplozija, a već jednom je svedočio pogibiji kolege na terenu.

U svojoj karijeri spasao je hiljade života, a mi nismo juče uspeli jedan jedini, njegov.

Naše društvo se nalazi u okovima poremećenog sistema vrednosti, al' možemo mi i dublje.

Nije Milenko juče nastradao, on će svojim delima nastaviti da živi, nastradali smo mi...

Piše: Dean Savičić
vjeshalica

#2798 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

530i wrote:Teško se preživi kad te autobus od xx tona vrati unazad, da ne znam koliko zvjezdica imaš. Da je čovjek imao zdravstvenih problema odletio bi na prvoj krivini ili bi nekako stao. Ovako djeluje klasično pod gasom. Može se to sviđati nekome ili ne.
Eto momentalno kad ti pozli odletis sa ceste a auto odma stane...de bgt ne pretjeruj
Milion slucajeva ima da nekome pozli i da se poprilicno auto nastavi bez kontrole kretati
Lik se ocito borio sa ormarom koji mu je dohakao jer deff ovo auto nije za prevoz stvari
splinter

#2799 Re: Crna hronika BH cesta

Post by splinter »

Lik u sedmoj deceniji života vozi Hundai coupe u koji je natovario ormar veći od gabarita samog auta, pjan ko kugla, haman da je iz BL a zagine negdje oko Mo. Đe je bio, kud je pošao, kako je u onakvom stanju mislio doći do Bl ili gdje li već, kad mu je svaki kilometar ko vječnost i hod po liniji koja razdvaja život i smrt.
U autu iza njega ide lik te snima i komentariše live sve što se dešava(lik očito ne obiliuje pretjeranom empatijom i istančanim vokabularom) a svojim komentarima momentalno nas vraća u surovu realu podneblja u kojem zapravo živimo.
U jednom kadru nailazi autobus i u djeliću sekunde postavlja stvari gdje im je mjesto: vozača Hundai-ja šalje u vječna lovišta, Hundai na otpad a ormar vraća na polaznu adresu. U slijedećem kadru lik koji snima (iz auta koje je bilo iza) izlazi i vozača Hundai-ja a koji momentalno rastavljen od života, pomalo ciničnim glasom pita: Jaro jesi li živ? Neko kome je glava doslovce rastavljena od tijela nije u mogućnosti da mu odgovori na postavljeno pitanje.
Da nije bilo tragično bilo bi smiješno, nešto poput onog klipa negdje iz Rusije kad oni likovi iz crtanog istrče iz onog kombija i nalupaju lika u drugom autu ni krivog ni dužnog.
Ovo je Bosna i nemoguće je ovdje pokušati shvatiti šta se zapravo desilo, samo nek se ne puca.
vjeshalica

#2800 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

I neka je mrsku beskorisnu seljacinu policija uhapsila sad nek se kleberindza koliko hoce
Ima majkun na FB profil
Drustvene mreze su pravi primjer kako mores upoznat govna u pravon svjetlu za kratko vrijeme
Post Reply