Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#2776 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

allem_77 wrote:
Dozer wrote: Pitanje je glasilo - sta je bog? Jer, ako postoji, kako vi tvrdite, onda mora imati i neko fizicko svojstvo, zar ne?
Sura El-Hidžr - Hidžr
29
"I kad mu dam lik i u njega udahnem dušu, vi mu se poklonite."

Meni je ovo interesantno kada Allah kaže, udahnem dušu.

Onda su opet ljudi pitali Poslanika šta je duša?

Pitaju te o duši. Reci: „Šta je duša – samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.“ (El-Isra, 85.)

Sura Junus - Junus
56
On život i smrt daje i Njemu ćete se vratiti.

Ljudi na razne načine zamisljaju Boga. Sve zavisi od mentalnog sklopa pojedinca.

Ako zamislimo da je Bog materija, energija. A neki tvrde da je materija neuništiva, nego samo prelazi iz jednog oblika u drugi.
Materija i energija nije jedno te isto.... :lol:
Materija je unistiva i samo neke mogu prelaziti iz jednog u drugi oblik, dok je energija neunistiva i moze prelaziti iz jednog u drugi oblik.
Otkud znamo da nam Bog nije udahnuo nešto? Ja sam kao primjer naveo materiju.
A Bog kaže i da ćemo se Njemu vratiti.

Napisao si,

A onda je, medju svim tim stotinama milijardi nebeskih tijela, stvorio i nas, ljude, i to samo s jednom svrhom - da testira nasu vjeru u njega. Ozbiljno...? :D

Sura Ez-Zarijat - Oni koji pušu
56
Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obožavaju

Eh vidiš, mi moramo da tražimo svakodnevno od Njega uputu, da ne zalutamo. Da budemo od onih kojima je milost darovao.
Slobodno trazi. Da ne zalutas. Ja odlicno znam gdje sam - na jednom mikronskom zrncetu svemirske prasine zvanom Zemlja, u nepreglednom bespucu haoticnog svemira, i zaista nemam vremena da se bavim glupostima napisanim prije par hiljada godina. Zivot je kratak (bog mi ga takvog kratkog dao :D), a valja izroditi i odgojiti djecu, napraviti im nesto u zivotu, pa i ostaviti, i onda otegnuti papke.

A, kako vec rekoh - vrhunska je ubleha da nas je "stvorio" kako bismo njega obozavali. Za koji klinac necemu toliko mocnom treba da ga obozava nesto ovako slabasno poput nas...? Sta on ima od toga?
allem_77

#2777 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Dozer wrote:
allem_77 wrote:
Dozer wrote: Pitanje je glasilo - sta je bog? Jer, ako postoji, kako vi tvrdite, onda mora imati i neko fizicko svojstvo, zar ne?
Sura El-Hidžr - Hidžr
29
"I kad mu dam lik i u njega udahnem dušu, vi mu se poklonite."

Meni je ovo interesantno kada Allah kaže, udahnem dušu.

Onda su opet ljudi pitali Poslanika šta je duša?

Pitaju te o duši. Reci: „Šta je duša – samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.“ (El-Isra, 85.)

Sura Junus - Junus
56
On život i smrt daje i Njemu ćete se vratiti.

Ljudi na razne načine zamisljaju Boga. Sve zavisi od mentalnog sklopa pojedinca.

Ako zamislimo da je Bog materija, energija. A neki tvrde da je materija neuništiva, nego samo prelazi iz jednog oblika u drugi.
Materija i energija nije jedno te isto.... :lol:
Materija je unistiva i samo neke mogu prelaziti iz jednog u drugi oblik, dok je energija neunistiva i moze prelaziti iz jednog u drugi oblik.
Otkud znamo da nam Bog nije udahnuo nešto? Ja sam kao primjer naveo materiju.
A Bog kaže i da ćemo se Njemu vratiti.

Napisao si,

A onda je, medju svim tim stotinama milijardi nebeskih tijela, stvorio i nas, ljude, i to samo s jednom svrhom - da testira nasu vjeru u njega. Ozbiljno...? :D

Sura Ez-Zarijat - Oni koji pušu
56
Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obožavaju

Eh vidiš, mi moramo da tražimo svakodnevno od Njega uputu, da ne zalutamo. Da budemo od onih kojima je milost darovao.
Slobodno trazi. Da ne zalutas. Ja odlicno znam gdje sam - na jednom mikronskom zrncetu svemirske prasine zvanom Zemlja, u nepreglednom bespucu haoticnog svemira, i zaista nemam vremena da se bavim glupostima napisanim prije par hiljada godina. Zivot je kratak (bog mi ga takvog kratkog dao :D), a valja izroditi i odgojiti djecu, napraviti im nesto u zivotu, pa i ostaviti, i onda otegnuti papke.

A, kako vec rekoh - vrhunska je ubleha da nas je "stvorio" kako bismo njega obozavali. Za koji klinac necemu toliko mocnom treba da ga obozava nesto ovako slabasno poput nas...? Sta on ima od toga?
Pa zato sam i napisao oboje, i materija i energija. Nisam bio siguran, ostalo nešto iz osnovne škole. :D ( a mrsko mi bilo pitati Google)

Srećno u odgajanju djece, nadam se da neće biti od onih zalutalih? Napisah negdje gore da djeca znaju biti razumnija od roditelja. :D
Dozer

#2778 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

No sikiriki za moju djecu. Odavno zalutali. U ispravno ;) :D
512MB

#2779 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by 512MB »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
cak je i to regulisano bilo u pocetku

nije se smjelo ulazit u odnos sa sestrom blizakinjom...znaci postojale su regulative za prvu djecu adema i eve, poslije je zabrana dosla kada se narod malo razmnozio.
sto znaci da je OK da je moro brat sestru taslacit
Djeca Adama i Eve

prvi par blizanaca
X1 i Y1

drugi par blizanaca
X2 i Y2

X1 jedino mogao imati odnos sa Y2

dok je
X2 mogao imati odnos jedino sa Y1

znaci bilo je regulisanja kako da se razmnozi covjecanstvo u pocetku, i onda se poslije zabranilo stupanje u ovakve odnose kada se malo ljudi razmnozilo.
Kako se zna ko je X1 a ko Y1 ako su blizanci?
Dozer

#2780 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:

Zanemaricemo i to sto su i prvi i drugi par blizanaca - braca i sestre :D
Kao, neka je razlika ako brat iz prvog para napravi dijete sestri iz drugog para blizanaca :D

Necemo ni pricati o tome da je svaki par blizanaca u par s dzokerom hoce li biti musko i zensko, ili 2 muska, 2 zenske :lol:

Sjoooo blasfemije, jbt... :roll:
Last edited by Dozer on 12/04/2019 15:32, edited 1 time in total.
512MB

#2781 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by 512MB »

Taman to i nesht razmisljam, sta ako su X1 i Y2 ili Y1 i X2 muskarci, morel se ipak presaltat na X1 sa Y1 il se moraju tako medjusobno taslacit... izgleda puka sreca da smo nastali :|
Dozer

#2782 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

A mozda i ukazuje odakle su potekli ovi LGBT :lol:
beni-bu-man

#2783 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by beni-bu-man »

Neka ga ba, incest ima tradiciju u islamu :lol:
allem_77

#2784 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Zbog intenzivne evolucijske indoktrinacije, mnogi ljudi danas imaju ideju da je njihova generacija najnaprednija koja je ikada bila na ovoj planeti. Samo zato što imamo mlazne zrakoplove i računala ne znači da smo najinteligentniji ili napredniji. Ova moderna tehnologija doista je rezultat akumulacije znanja.

U VELIKOJ SMO MJERI DEGENERIRALI U USPOREDBI S LJUDIMA PRIJE MNOGO GENERACIJA.

(Kopirao s Google :D)
MarlboroGold

#2785 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

To pišu ljudi koji su zaostali u vremenu i prostoru i koje je strah od svega novog i naprednijeg tj. u istom traže mane po defaultu.
Ko se ne uspije prilagoditi njega će vrijeme pregaziti. Ovo je vrijeme IT-a koje omogućava sve - od programiranja svega mogućeg do toga da je omogućeno npr. Kardashiankama da opale selfie svakih pola sata. Do ljudi je čemu će veći značaj dati, ali sve dok postoji ovo prvo ne može se govoriti o nekoj degeneraciji.

Moralne vrijednosti su nešto sasvim drugo i za neku drugu priču.
allem_77

#2786 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

MarlboroGold wrote:To pišu ljudi koji su zaostali u vremenu i prostoru i koje je strah od svega novog i naprednijeg tj. u istom traže mane po defaultu.
Ko se ne uspije prilagoditi njega će vrijeme pregaziti. Ovo je vrijeme IT-a koje omogućava sve - od programiranja svega mogućeg do toga da je omogućeno npr. Kardashiankama da opale selfie svakih pola sata. Do ljudi je čemu će veći značaj dati, ali sve dok postoji ovo prvo ne može se govoriti o nekoj degeneraciji.

Moralne vrijednosti su nešto sasvim drugo i za neku drugu priču.
Ma to kopirao sa ovog kršćanskog sajta.
Htio da pogledam šta oni kažu o taslačenju, tarabljenju brata i sestre? :D

Kako oni tumače, to je sve bilo dozvoljeno do Mojsija, Levitskog zakona. Nekih 2500 godina, od vremena postanka.

https://answersingenesis.org/bible-char ... o-was-she/
Smrcak15

#2787 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
A, kao sto znamo, svako zivo bice je na neki nacin nastalo, tj. rodjeno je. Znamo i da svako zivo bice ima svoj rok trajanja, sto znaci da umire.
E, sad... Ko je rodio boga, i kad?
svako zivot stvorenje , a Bog nije stvorenje, samim tim nije nastao nego je oduvijek, niko ga nije rodio, niti ima pocetak.
Pa ti si rekao da je bog zivo bice, bog te ne ubio :lol:
Sad nije ni bice, nije ni stvoenje... Sta je onda bog, Smrle dragi? Odluci se konacno :D
a kako se to ponasa da cujem?
Napravio nas je ovako nakaradnima, slabima, dao nam hiljade bolestina, ne lijeci nikoga, dozvoljava ratove i da se njegova djeca ubijaju, meni nece da pokloni Bugatti Veron, a iskreno sam ga zamolio vec jedno 50x... Sta jos hoces?
samo cu ti reci ovo, zapitaj svoje srce cemu naginje, sta mu je draze vise, vjerovanje ili nevjerovanje, kada se nude dokazi iz raznih oblasti, ako ides taktikom odmah daj da osporim, daj da oborim, da dokazem i njemu i sebi da nema tog BOga....nemolj se onda cuditi ako Bog stavi zastor na srce i oci pa se istina ne vidi...jer mozda bas upravo zbog tvog stava Bog zewpcati srce pa ne vidis taj put koji vodi prema njemu.
Ja cu tebi reci samo ovo - ne mozes nista ni zapitati ni upitati svoje srce. Ovo ti je isto kao da si rekao "zapitaj svoj biceps". Srce je samo misic, SMrle. Pumpa koja nas odrzava zivima. Moze li slon zapitati ista svoje srce? Mrav? Bumbar? Krokodil?
I ne idem ja nikakvom taktikom da nesto osporim. Samo razmisljam racionalno i na osnovu dosadasnjem zivotnog znanja i iskustva primljenog kroz milijarde raznoraznih informacija. I, uz to, koristim i vlastiti um i razum.
A, kako ti vec rekoh - ti ZELIS da vidis dokaz u svemu, i radi toga nisi u stanju da razmisljas racionalno. Ja niti zelim, niti ne zelim. Samo razmisljam i analiziram na bazi dostupnih cinjenica. Ne zamisljam i ne umisljam da mogu razovarati sa svojim srcem...
stvar je u stavu, sta ti srce hoce
Jos jednom - srce nema nikakav kapacitet, moc ili znanje o bilo cemu, pa samim tim ni zelje. Srce je samo jedan od mnogih misica u nasem tijelu, kao i u tijelima svih zivih bica. Ima li bog srce?
Ako srce hoce nevjerovanje, ako ti je to draze, pa to jos i pokazes u praksi....tipa neko donese dokaze da je Kuran od Boga il idokaze iz prirodnih znanosti, ako ides forom da to osporis da Boga nema...to je savrsen cim da Bog zepaceti srce covjeka dok God je u takvom stanju....i da se otkljuca srce je jedino da covjek ide protiv samog sebe iako je nevjerovanje draze pa podigne ruke u nebesa, i kaze Boze, ako postoji molim te pokazi mi pravi put, i oprosti moje greske, tek tad mozes ocekivati otkljucavanja srca i dizanja zastora sa ociju, cak neko dobro djelop moze da utice da se otkljuca srca pa da se Bog smiluje.
I opet - srce nema mogucnost da nesto zeli ili ne zeli. Srce ne razmislja. Srce nista ne pokazuje. Za sve sto se nas tice, pa tako i naseg srca - nadlezan je nas MOZAK. Ne naredjuje srce nista mozgu, nego je obratno. Mi smo zapravo samo mozak, sve ostalo je prosta mehanika.
Pa ti si rekao da je bog zivo bice, bog te ne ubio :lol:
Sad nije ni bice, nije ni stvoenje... Sta je onda bog, Smrle dragi? Odluci se konacno :D
BOg je bice a ne stvorenje, NAUCI RAZLIKU LINGVISTICKI GLEDANO.

Stvorenje jezicki znaci nesto stvoreno...dok bice nema naznake lingivsticke da je stvoreno, znaci neutralno.

samim tim BOg je bice, dok stvorenje je stvoreno i zato nije stvorenje.
Ja cu tebi reci samo ovo - ne mozes nista ni zapitati ni upitati svoje srce. Ovo ti je isto kao da si rekao "zapitaj svoj biceps". Srce je samo misic, SMrle. Pumpa koja nas odrzava zivima. Moze li slon zapitati ista svoje srce? Mrav? Bumbar? Krokodil?
I ne idem ja nikakvom taktikom da nesto osporim. Samo razmisljam racionalno i na osnovu dosadasnjem zivotnog znanja i iskustva primljenog kroz milijarde raznoraznih informacija. I, uz to, koristim i vlastiti um i razum.
A, kako ti vec rekoh - ti ZELIS da vidis dokaz u svemu, i radi toga nisi u stanju da razmisljas racionalno. Ja niti zelim, niti ne zelim. Samo razmisljam i analiziram na bazi dostupnih cinjenica. Ne zamisljam i ne umisljam da mogu razovarati sa svojim srcem...
znaci ti si tip osobe koja bukvalno stvari uzima, neka cura ti dodje i kaze ti si mi u srcu...a ti njoj, ma bjezi budalo jedna, kako cu i biti u srcu, da ti u srce dodje ugrusak dobila bi srcan udar a kako cu ha ovoliki stati u srce :-)
Smrcak15

#2788 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: A, kako vec rekoh - vrhunska je ubleha da nas je "stvorio" kako bismo njega obozavali. Za koji klinac necemu toliko mocnom treba da ga obozava nesto ovako slabasno poput nas...? Sta on ima od toga?
stvorio te iz milosti da bi te stavio na test, a test se prolazi kroz ibadet (obozavanje), a to obozavanje u islamu je , ne samo klanjanje, nego cak i sklanjanje smeca sa puta koji smeta prolaznicima, pa cak i da stavis zalogaj hrane u usta svojoj spuruzi, moze proaci kao ibade (a prevodi se kao obozavanje Boga)

preko tog ibadeta mi sticemo Boziju milost, zbog cega nas je on stvorio...

Nije te on stvorio jer mu treba tvoje klanjanje njemu , NIPOSTO.
Dozer

#2789 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrle.... mojne vise braniti islam i tumaciti Kur'an, boga ti...
A pogotovo nemoj ispaljivati definicije termina o kojima nemas pojma... Cuj "zivo bice" je neutralno, nit' je rodjeno, nit' je stvoreno... :mrgreen:
512MB

#2790 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by 512MB »

Stvorio nas iz milosti da bi nas stavio na test :?

Jaro ja iz milosti dadnem nekom cenera il kupim zvaku, a ne stavljam ljude bez potrebe na test, to moze samo neko zloban il kome je dosadno pa muci svoje sugradjane. Svaki test znaci i velili stres za ljude, sta ako propadnu idu u pakao :? Jebo ti tu milost, radje me pusti na miru...
Smrcak15

#2791 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

512MB wrote:Stvorio nas iz milosti da bi nas stavio na test :?

Jaro ja iz milosti dadnem nekom cenera il kupim zvaku, a ne stavljam ljude bez potrebe na test, to moze samo neko zloban il kome je dosadno pa muci svoje sugradjane. Svaki test znaci i velili stres za ljude, sta ako propadnu idu u pakao :? Jebo ti tu milost, radje me pusti na miru...

Stvorio nas iz milosti da bi nas stavio na test :?

da si citao Kuran vidio bi stoji o nasem pocetku kako je to pocelo

covjek je preuzeo na sebe to da bude stavljen na test kako bi bio nagradjen, znaci svaki covjek (dok smo bili samo duse u praiskonu) je imao opciju da ako hoce da zivi na svijetu da bude rodjen i stavljen na test pa da zasluzi vjecni zivot, ako ne, da bude kaznjen...i covjek je pristao na to...

a sta kaze Bog za to sto smo odabrali da zivimo na ovom svijetu:

Bog kaze zbog naseg odluke ovo:

33:72 ... ali ga(emanet) je preuzeo čovjek – a on je, zaista, prema sebi nepravedan i neznalica

emanet je da covjek bude iskusavan pa ako prodje test, bude nagradjen, ako padne da bude kaznjen.

pa zbog te odluke nase Bog kaze: a on(Covjek) je, zaista, prema sebi nepravedan i neznalica

znaci neznalica u pogledu svjesnosti sta je preuzeo na sebe covjek, kolika je to odgovornost.

Ali onaj ko preuzme taj emanet i prodje ga , takav je na vecem stepenu od andjela kod Boga.
Smrcak15

#2792 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrle.... mojne vise braniti islam i tumaciti Kur'an, boga ti...
A pogotovo nemoj ispaljivati definicije termina o kojima nemas pojma... Cuj "zivo bice" je neutralno, nit' je rodjeno, nit' je stvoreno... :mrgreen:
Zivo Bice bistvuje u svom svijetu, to moze da se odnosi na Boga i na ostala zva ziva bica

Stvorenje, je bice koje je stvoreno od nekoga, ovo ne moze da se odnosi na Boga nego na sva ostala ziva bica osim Boga.
allem_77

#2793 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

512MB wrote:Stvorio nas iz milosti da bi nas stavio na test :?

Stvorio te da Mu se pokoravaš, odnosno robuješ. I dao ti izbor, da sam odlučiš hoćeš li mu se pokoravati. Da li ćeš činiti dobro ili zlo?
I država te kazni ako kršiš zakone. Ako je teže krivično djelo, ideš u zatvor. Ali za razliku od države, Bog nekome ostavi vremena da se pokaje. Te mu grijeh koji počinio, ako On želi i oprosti.

Neki ljudi se vode logikom, ako je Bog unaprijed odredio da ću završiti u Dzehenemu, džabe ću se onda truditi, ako je već određeno?

Nije baš tako. Na ovu temu ima dosta govora od pametnijih ljudi, nego što smo mi ovdje na forumu. :D

https://youtu.be/-WJ23t5tG_0
asurbanipal

#2794 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by asurbanipal »

Smrle se ubio dokazujući na forumu kako je tariq u stvari pulsar, ali sad izgleda imamo i drugačije razmišljanje sa otkrićem crne rupe. :D

Za nas i nije, ali danas je veliki dan za nauku, savremenom tehnologijom su prvi put snimili Crnu Rupu na daljini 54 miliona svjetlosnih godina od nas.
Naucnici Crnu Rupu nazivaju najopasnijom i najvelicanstvenijom pojavom u svemiru, ona(!?)ubija zvijezde, guta ih, guta svjetlost koja ide 300 hilj km u sekundi i opet ne moze izbjeci. Do cega god dodje privlaci celicnim stiskom. Naucnici opisuju Crnu Rupu kao metlu koja sve pred sobom mete. Kad ce se okomiti na zemlju?
Prije vise od 1400 god, Allah SWT preko Poslanika Muhammada s.a.w.s. nas je obavjestio:
u suri Et-Tekvir:

فَلاَ أُقْسِمُ بِالْخُنَّسِ* الْجَوارِ الْكُنَّسِ

I neću se zaklinjati skritim i nevidljivim* koji se neprestano kreće velikom brzinom i metlom koja sve pred sobom čisti.

U suri Et-Tarik Svevišnji spominje rupu الثَّاقِبُ ali ne crnu, nego kao zvijezdu na kojoj Svevišnji čuva sve što je bilo živo.

وَ السَّمَاءِ و الطَّارِقِ* وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الطَّارِقُ* النَّجْمُ الثَّاقِبُ* إِنْ كُلُّ نَفْسٍ لَمَّا عَلَيْهاَ حَافِظٌ*

Tako mi svemira i zvijezde Tarik* A znadeš li što je Tarik?* Zvijezda rupa* Sve što je imalo život na njoj je sačuvano*

O brzini svemirskih tijela, uključivo i crnih rupa Kur'an u suri Mea'ridž opisujući Božja stvorenja čija je brzina u jednom danu kao čovjekova u pedeset tisuća godina.

سَأَلَ سَائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ* لِلْكَافِرِينَ لَيْسَ لَهُ دَافِعٍ* مِنَ اللَّهِ ذِى الْمَعَارِجِ* تَعْرُجُ الْمَلاَئِكَةُ وَ الرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ* فَاصْبِرْ صَبْرًا جَمِيلاً* إِنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بَعِيدًا* وَ نَرَاهُ قَرِيبَا*

Pitaju o nadolazećoj kazni* Za nevjernike koji se ne mogu obraniti* Od Allaha velike moći* Meleki sa predvodnikom pređu u jednom danu kao u pedeset tisuća godina* Pa onda strpite se* Oni to vide nemoguće* A mi vidimo sasvim blizu.

Sad je "tariq" - "zvijezda rupa" :lol:

I na kraju ide zaključak u maniru Smrleta
Znaci Crna Rupa se ne moze vidjeti, slika nastaje kad guta svjetlost ili zvijezdu. Naucnici su o ovome poceli pricu u zadnje vrijeme, znaci vise od 1400 god nakon Qur'ana, cestitam im, bolje ikad nego nikad. Poslanik Muhammad s.a.w.s. nije imao teleskope ali je poslan kao milost covjecanstvu.
:lol:
Smrcak15

#2795 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:Smrle se ubio dokazujući na forumu kako je tariq u stvari pulsar, ali sad izgleda imamo i drugačije razmišljanje sa otkrićem crne rupe. :D

Za nas i nije, ali danas je veliki dan za nauku, savremenom tehnologijom su prvi put snimili Crnu Rupu na daljini 54 miliona svjetlosnih godina od nas.
Naucnici Crnu Rupu nazivaju najopasnijom i najvelicanstvenijom pojavom u svemiru, ona(!?)ubija zvijezde, guta ih, guta svjetlost koja ide 300 hilj km u sekundi i opet ne moze izbjeci. Do cega god dodje privlaci celicnim stiskom. Naucnici opisuju Crnu Rupu kao metlu koja sve pred sobom mete. Kad ce se okomiti na zemlju?
Prije vise od 1400 god, Allah SWT preko Poslanika Muhammada s.a.w.s. nas je obavjestio:
u suri Et-Tekvir:

فَلاَ أُقْسِمُ بِالْخُنَّسِ* الْجَوارِ الْكُنَّسِ

I neću se zaklinjati skritim i nevidljivim* koji se neprestano kreće velikom brzinom i metlom koja sve pred sobom čisti.

U suri Et-Tarik Svevišnji spominje rupu الثَّاقِبُ ali ne crnu, nego kao zvijezdu na kojoj Svevišnji čuva sve što je bilo živo.

وَ السَّمَاءِ و الطَّارِقِ* وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الطَّارِقُ* النَّجْمُ الثَّاقِبُ* إِنْ كُلُّ نَفْسٍ لَمَّا عَلَيْهاَ حَافِظٌ*

Tako mi svemira i zvijezde Tarik* A znadeš li što je Tarik?* Zvijezda rupa* Sve što je imalo život na njoj je sačuvano*

O brzini svemirskih tijela, uključivo i crnih rupa Kur'an u suri Mea'ridž opisujući Božja stvorenja čija je brzina u jednom danu kao čovjekova u pedeset tisuća godina.

سَأَلَ سَائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ* لِلْكَافِرِينَ لَيْسَ لَهُ دَافِعٍ* مِنَ اللَّهِ ذِى الْمَعَارِجِ* تَعْرُجُ الْمَلاَئِكَةُ وَ الرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ* فَاصْبِرْ صَبْرًا جَمِيلاً* إِنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بَعِيدًا* وَ نَرَاهُ قَرِيبَا*

Pitaju o nadolazećoj kazni* Za nevjernike koji se ne mogu obraniti* Od Allaha velike moći* Meleki sa predvodnikom pređu u jednom danu kao u pedeset tisuća godina* Pa onda strpite se* Oni to vide nemoguće* A mi vidimo sasvim blizu.

Sad je "tariq" - "zvijezda rupa" :lol:

I na kraju ide zaključak u maniru Smrleta
Znaci Crna Rupa se ne moze vidjeti, slika nastaje kad guta svjetlost ili zvijezdu. Naucnici su o ovome poceli pricu u zadnje vrijeme, znaci vise od 1400 god nakon Qur'ana, cestitam im, bolje ikad nego nikad. Poslanik Muhammad s.a.w.s. nije imao teleskope ali je poslan kao milost covjecanstvu.
:lol:

ne palamudi,

Tariq nije crna rupa, nego stojim i dalje da se radi o Pulsaru

dok crne rupe su na drugom mjestu u Kuranu naznacene.
Bloo
Globalna šefica

#2796 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

U ime Hawkinga, Oppenheimera, Newmana i Kerra i svega što vam je sveto...nemojte opet... :|
allem_77

#2797 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

33. O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! –

34. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

35. Na vas će se ognjen plamen i rastopljeni mjed prolivati, i vi se nećete moći odbraniti -

http://ba.n1info.com/Science/a337264/Ob ... -rupe.html

Fotografija prikazuje ‘vatreni prsten’ za koji profesor Flacke kaže da opkružuje savršeno zaobljenu crnu rupu. Svjetleći oreol je sačinjen od gasova izuzetno velike toplote koje rupa usisava u sebe. Njihova svjetlost je jača od milijardi svih drugih zvijezda u toj galaksiji zajedno. Upravo to je razlog zašto se crna rupa može vidjeti sa zemlje.
Plavo-bijeli

#2798 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Plavo-bijeli »

Prije opisivanja crnih rupa, mogli ste započetak spomenuti da Zemlja nije ravna i da Sunce ne kruži oko iste, šta misliš?
zagortenej

#2799 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zagortenej »

Egyptian intellectual Dr. Khaled Montaser referred to the "scientific-miraculous" nature of the Quran (i'jaz) as a "great delusion" and "an anesthetic or a nice sedative" for the Arabs and the Muslims.

Smrcak15

#2800 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Prije opisivanja crnih rupa, mogli ste započetak spomenuti da Zemlja nije ravna i da Sunce ne kruži oko iste, šta misliš?
mogli ste započetak spomenuti da Zemlja nije ravna
pa i nije ravna
i da Sunce ne kruži oko iste, šta misliš?
a ko to kaze da ne kruzi??

daj mi samo jedan ajet, samo jedan druze, ja cu se nasaditi na glavu ako uspijes naci ajet koji kaze da sunce ne kruzi oko zemlje.
Locked