Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

pepeljara

#2776 Re: Željeznice - all about

Post by pepeljara »

kakaljin wrote: 25/03/2026 16:01
pepeljara wrote: 24/03/2026 07:16 Bas to htjedoh podjeliti. Ja prvi put cujem vip privatna kompozicija? Ako je istina zasto nigdje nema reklame neato?
Ako i ima onda im treba marketing otpustiri :)
Ova kompozicija nije od Zeljeznica FBiH tako da nemaju nikakve veze ni obaveze da ovo reklamiraju, Ovi su samo zakupili trasu da dodju
hvala nisam znao.
Znaci moze se, znaci ne zeli se. :thumbup:
ShnjaZZZ

#2777 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Šta mi imamo ovakvih kola, leže negdje u živici i čekaju da ih se isječe u staro željezo umjesto da se obnove i da se uvedu linije. Jedan polazak dnevno iz Sarajeva za Mostar bi zgrno pare samo takve. Nesposobni smo za bilo šta osim za plakat i jaukat.
ZoomZoomKiwi

#2778 Re: Željeznice - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

ShnjaZZZ wrote: 25/03/2026 19:21 Šta mi imamo ovakvih kola, leže negdje u živici i čekaju da ih se isječe u staro željezo umjesto da se obnove i da se uvedu linije. Jedan polazak dnevno iz Sarajeva za Mostar bi zgrno pare samo takve. Nesposobni smo za bilo šta osim za plakat i jaukat.
Tuga

Razumijem hajd ljenost kod krajnjih izvršilaca, običnih radnika.

Al' jebemu zar nema šefova, direktora i šta ti ja znam poslovođa da malo to probude i poguraju, natjeraju...
ShnjaZZZ

#2779 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

ZoomZoomKiwi wrote: 25/03/2026 19:23
ShnjaZZZ wrote: 25/03/2026 19:21 Šta mi imamo ovakvih kola, leže negdje u živici i čekaju da ih se isječe u staro željezo umjesto da se obnove i da se uvedu linije. Jedan polazak dnevno iz Sarajeva za Mostar bi zgrno pare samo takve. Nesposobni smo za bilo šta osim za plakat i jaukat.
Tuga

Al' jebemu zar nema šefova, direktora i šta ti ja znam poslovođa da malo to probude i poguraju, natjeraju...
Na Željeznici je obrnuto, radnici rade ko singerice, Bogom ti se kunem.

A nesposobnost šefova, načelnika i direktora je toliko teško opisat, čovjek to mora vidjet uživo da bi povjerovao kakve su to neznalice i ublehaši, a što je najžalosnije nema firme gdje imaju veću moć.

Ma šta da ti pričam, firma od 2500 radnika, gdje sve kad se sabere radnika ima 800 do 1000, ostalo sve administracija, referenti i šefovi plus izmišljena radna mjesta.

Mi imamo čovjeka kojem je posao samo da kopira papire i čovjeka kojem je posao da dođe i otvori vrata od Putne stanice i zatvori.

Ali sve su to šefovi igrači. Kane mu koju pinku, dođe na početku i kraju smjene, između radi privatno.

U mojoj stanici čovjek je raspoređen da čisti, uredno mu se pišu sati a ja ga još nikad u životu nisam vidio. I svaki dan uzmem metlu, džoger i krpe i čistim makar sat ako neću sebi žuticu da navučem.

Mi koji dolazimo i radimo, kunem se prema nama se ponašaju kao prema robovima. Da vidiš samo te bahatosti šefova i direktora :run:

Ja ne znam kako ću ovdje pamet sačuvat, daj Bože da me ne prenese da nekog ne odrobijam.

A plata minimalac plus topli :lol:
ZoomZoomKiwi

#2780 Re: Željeznice - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

Katastrofa.

Prijateljski savjet je da tražiš drugdje hljeba.

A sa tvojim iskustvom možeš i vani, SŽ, ÖBB, DB…
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2781 Re: Željeznice - all about

Post by izvrsni direktor »

ShnjaZZZ wrote: 25/03/2026 19:46
Tuga

A nesposobnost šefova, načelnika i direktora je toliko teško opisat, čovjek to mora vidjet uživo da bi povjerovao kakve su to neznalice i ublehaši, a što je najžalosnije nema firme gdje imaju veću moć.

Ma šta da ti pričam, firma od 2500 radnika, gdje sve kad se sabere radnika ima 800 do 1000, ostalo sve administracija, referenti i šefovi plus izmišljena radna mjesta.

Mi imamo čovjeka kojem je posao samo da kopira papire i čovjeka kojem je posao da dođe i otvori vrata od Putne stanice i zatvori.

Ali sve su to šefovi igrači. Kane mu koju pinku, dođe na početku i kraju smjene, između radi privatno.

U mojoj stanici čovjek je raspoređen da čisti, uredno mu se pišu sati a ja ga još nikad u životu nisam vidio. I svaki dan uzmem metlu, džoger i krpe i čistim makar sat ako neću sebi žuticu da navučem.

Mi koji dolazimo i radimo, kunem se prema nama se ponašaju kao prema robovima. Da vidiš samo te bahatosti šefova i direktora :run:

Ja ne znam kako ću ovdje pamet sačuvat, daj Bože da me ne prenese da nekog ne odrobijam.

Vjerujem ti sve. Tako je u svim javnim firmama gdje ima veliki broj zaposlenih. U svim njima sve vuce onaj dio "budala" koji imaju obraza i rade.
Putanje je sta radis tu? Stekao si iskustvo, bjezi covjece, hrvatska je 3 sata od tebe udaljena, ako ti je daleko i mrsko ici u austriju ili njemacku.
Spasi svoje mentalno i fizicko zdravlje
kakaljin

#2782 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

pepeljara wrote: 25/03/2026 18:43
pepeljara wrote: 24/03/2026 07:16 Bas to htjedoh podjeliti. Ja prvi put cujem vip privatna kompozicija? Ako je istina zasto nigdje nema reklame neato?
Ako i ima onda im treba marketing otpustiri :)
Ova kompozicija nije od Zeljeznica FBiH tako da nemaju nikakve veze ni obaveze da ovo reklamiraju, Ovi su samo zakupili trasu da dodju
hvala nisam znao.
Sta se moze a sta se ne zeli?
neki

#2783 Re: Željeznice - all about

Post by neki »

prestanite sanjat snove...ove privatne kompozicije su masno plaćene od naručitelja, nema nikakve ekonomske osnove trenutno da se organizuje redovna linija van države, cijena karte bi morala biti daleko veća nego autobuska, a država ne želi da finansijski stimuliše putnički željeznički transport kao što se radi svuda u svijetu..
kakaljin

#2784 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

neki wrote: 26/03/2026 17:28 prestanite sanjat snove...ove privatne kompozicije su masno plaćene od naručitelja, nema nikakve ekonomske osnove trenutno da se organizuje redovna linija van države, cijena karte bi morala biti daleko veća nego autobuska, a država ne želi da finansijski stimuliše putnički željeznički transport kao što se radi svuda u svijetu..
Mnogi ne kontaju to, nego bitno je spamati i pisati gluposti
🚟Sarajevo i Mostar na ruti najluksuznijeg voza na svijetu
Luksuzni vozovi opremljeni spavaonicama, apartmanima, barovima i restoranima, s uslugama na razini najskupljih hotela, odnedavno krstare željezničkim prugama u Hrvatskoj. Ne zaustavljaju se, već kroz zemlju samo prolaze.
Firma Golden Eagle Luxury Trains, koja nudi luksuzna putovanja po Evropi i Aziji, vozovima krstari i Bosnom i Hercegovinom, gdje staje na dvije stanice. Linija Balkan Explorer prometuje na 12-dnevnoj ruti od Venecije do Istanbula, a putnike koji žele uživati u luksuzu prima na još četiri stanice: u Ljubljani, Sarajevu, Mostaru i Beogradu. Prvo ovogodišnje putovanje planirano je od 27. avgusta do 7. Septembra, a voz će se u Sarajevu i Mostaru zaustaviti 31. avgusta. Za sada su predviđena još četiri putovanja ove luksuzne linije do oktobra 2026. godine. Za Deluxe klasu smještaja i putovanja za dvije osobe potrebno je izdvojiti 17.595 eura, dok samci plaćaju 26.195 eura, uz depozit od 1.750 eura. Superior Deluxe klasa stoji od 22.595 eura za par, a čak 37.795 eura za jednu osobu, uz depozit od 2.000 eura. Karte za 2026. godinu već su dostupne za rezervaciju, po još višim cijenama. Golden Eagle Luxury Trains navodi kako pruža u potpunosti organizirane privatne željezničke ture za avanturistički nastrojene putnike koje privlači uzbuđenje otkrivanja fantastičnih i često udaljenih odredišta, ali i uživanje u stilu, udobnosti i sigurnosti.
Firma garantuje uslugu na nivou hotela s pet zvjezdica – prije, tokom i nakon putovanja. Kupei su uređeni kao hotelske sobe ili apartmani, s vlastitim kupatilom, tušem i WC-om, ormarima, bračnim ili odvojenim krevetima, bežičnim internetom, USB priključcima, stolovima, stolicama, ogledalima i panoramskim prozorima za fotografiranje prirodnih ljepota i znamenitosti. U restoranu vrhunski kuhari pripremaju, a konobari poslužuju doručak, ručak i večeru, prenosi Manager.ba.

Evo cijena slicnog voza
tokio25

#2785 Re: Željeznice - all about

Post by tokio25 »

a koja je tura
ili ti mozes odabrati gdje da vozi ako je naravno moguce
Naslovnica

#2786 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

Tuga

Neki dan sam bio u Direkciji, do protokola.
Kae portir pauza, nisam ni rekao šta mi treba. 🤣🤣🤣
Kakva ba pauza u 10h
4 starije žene u sobičku 3x3 metra, vrijeme stalo 1959-60.
Odozgo stepenicama silaze nekakve hamše, dan nije ni počeo kako treba odoše da odmore od nerada.
Zaista je žalosno na šta sve to liči.
Da li je ikada bilo priče o privatizaciji?
Doduše, sada ne bi to ni za džaba niko uzeo.
Naslovnica

#2787 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

A kada se radi nešto, dobiti odobrenje od Željeznica...lakše bi se dobilo odobrenje za branu na Miljacki kod Skenderije.
Toliko je sve komplikovano i sporo, užas
kakaljin

#2788 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 26/03/2026 17:39

Tuga

Neki dan sam bio u Direkciji, do protokola.
Kae portir pauza, nisam ni rekao šta mi treba. 🤣🤣🤣
Kakva ba pauza u 10h
4 starije žene u sobičku 3x3 metra, vrijeme stalo 1959-60.
Odozgo stepenicama silaze nekakve hamše, dan nije ni počeo kako treba odoše da odmore od nerada.
Zaista je žalosno na šta sve to liči.
Da li je ikada bilo priče o privatizaciji?
Doduše, sada ne bi to ni za džaba niko uzeo.
Ti nemas pauzu u firmi?
Naslovnica

#2789 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

Nije fiksna pauza, uzmem po potrebi kada i koliko mi se uzima.
Počneš "raditi" u 8, u 10 nema nikoga u firmi, pauza, niđe veze.
Toliko ih je tamo da je jedno radno mjesto pokriveno sa najmanje dvije viška osobe.
kakaljin

#2790 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 26/03/2026 18:00 Nije fiksna pauza, uzmem po potrebi kada i koliko mi se uzima.
Toliko ih je tamo da je jedno radno mjesto pokriveno sa najmanje dvije viška osobe.
Pa znaci da i oni imaju pauzu. Samo sto je kod njih fiksna, pa tako da slijedeci put dodji prije 10 ili poslije 11 i neces imati problema da ti portir govori da je pauza.

Ti bas znas sve procese rada u zeljeznici i znas tacno gdje ima viska radnika a gdje manjak radnika
Naslovnica

#2791 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

kakaljin wrote: 26/03/2026 18:04
Naslovnica wrote: 26/03/2026 18:00 Nije fiksna pauza, uzmem po potrebi kada i koliko mi se uzima.
Pa znaci da i oni imaju pauzu. Samo sto je kod njih fiksna, pa tako da slijedeci put dodji prije 10 ili poslije 11 i neces imati problema da ti portir govori da je pauza.

Ti bas znas sve procese rada u zeljeznici i znas tacno gdje ima viska radnika a gdje manjak radnika

Hvala glasnogovorniče, da sam znao da vam je pauza u direkciji cijeli sahat, od 10 do 11, došao bih kasnije.
Jel' petkom radite poslije 12, čisto da znam za ubuduće? :lol:
Vidim ti znaš sve, hajde pls pošaljite nekoga iz direkcije, ionako vas je ⅔ besposlenih, da pomogne kolegi @ShnjaZZZ oko čišćenja, vidiš šta čovjek piše, ogorčen je, odležaće nekoga. Sevap je ako ništa, čovjek se slomi dok vi kahvenišete po BBI. :thumbup:
kakaljin

#2792 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 26/03/2026 18:12

Hvala glasnogovorniče, da sam znao da vam je pauza u direkciji cijeli sahat, od 10 do 11, došao bih kasnije.
Vidim ti znaš sve, hajde pls pošaljite nekoga iz direkcije, ionako vas je ⅔ besposlenih, da pomogne kolegi @ShnjaZZZ oko čišćenja, vidiš šta čovjek piše, ogorčen je, odležaće nekoga. Sevap je ako ništa, čovjek se slomi dok vi kahvenišete po BBI. :thumbup:
Mozda je tebi pauza sat ali ovdje je pola sata propisana zakonom

Mozda ti petkom radis do 12 pa mislis i ostali tako rade

Vidim opet znas detaljno ko koliko radi u zeljeznicama i upucen si u sve pa eto ti pomozi kolegi u zenici
Naslovnica

#2793 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

kakaljin wrote: 26/03/2026 18:27
Naslovnica wrote: 26/03/2026 18:12

Mozda je tebi pauza sat ali ovdje je pola sata propisana zakonom

Mozda ti petkom radis do 12 pa mislis i ostali tako rade

Vidim opet znas detaljno ko koliko radi u zeljeznicama i upucen si u sve pa eto ti pomozi kolegi u zenici
Pa ti si napisao da dođem prije 10 ili poslije 11, šta znači sat vremena. 🤔
Ja petkom radim kao i svaki drugi dan, ne idem na džumu niti bježim s posla kao mnogi u državnim službama i "firmama".
Nemam ja šta pomagati vašim kolegama, meni da je firma u tolikom minusu i u raspadnom stanju, da se sudaramo guzicama po kancelarijama, bilo bi me sramota javiti se gdje radim a ne još da ih branim. Bljak.
Haris.ba

#2794 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

Koksara kaput, Zeljezara uskoro i onda Zeljeznice idu na dugogodisnju pauzu.
Naslovnica

#2795 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

Ne želim da vjerujem u to ali sve izgleda ide prema tome.
Jbte, poslije rata sam nekada 97 išao vozom u Ploče, išlo se u Bihać. I gledaj gdje smo sada.
Raspad jebenog sistema
pepeljara

#2796 Re: Željeznice - all about

Post by pepeljara »

kakaljin wrote: 26/03/2026 17:14

hvala nisam znao.
Moze se imati: vip privatna kompozicija?
Ne zeli se imati: vip privatna kompozicija?
kakaljin

#2797 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

pepeljara wrote: 26/03/2026 19:46
kakaljin wrote: 26/03/2026 17:14

hvala nisam znao.
Moze se imati: vip privatna kompozicija?
Ne zeli se imati: vip privatna kompozicija?
Ko bi placao tu vip kompoziciju, kad i ovako skoro svi gledaju u marku gdje da ustede
neki

#2798 Re: Željeznice - all about

Post by neki »

Haris.ba wrote: 26/03/2026 18:49 Koksara kaput, Zeljezara uskoro i onda Zeljeznice idu na dugogodisnju pauzu.
Naravno da ne idu, ima tereta i pored koksare i željezare, bilo bi i više da je aktuelna uprava željeznica iole sposobna, bar ko ona prethodna
Haris.ba

#2799 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

neki wrote: 27/03/2026 11:15
Haris.ba wrote: 26/03/2026 18:49 Koksara kaput, Zeljezara uskoro i onda Zeljeznice idu na dugogodisnju pauzu.
Naravno da ne idu, ima tereta i pored koksare i željezare, bilo bi i više da je aktuelna uprava željeznica iole sposobna, bar ko ona prethodna
Ja znam da mi mislimo da je budzet perpetuum mobile.

Samo jednu godinu da ne pretekne infuzija iz budzeta i gotovo je.
Ci-Nick

#2800 Re: Željeznice - all about

Post by Ci-Nick »

Željrznice bi se mogle uporediti sa kamionom od 24 tone koji zbog nedostatka robe prevozi po tonu do dvije.
Infastruktura velika pa samim tim i troskovi odrzavanja i amortizacije, broj uposlenih 2400 a prihod skromnih 130 miliona. To je po uposlenom ispod 55.000 maraka.
Malo bolje od rudnika.
Trebalo bi postaviti neke ciljeve.
100.000 po uposlenom nije nedostižno ako se ozbiljno angažuje sav potencijal.
Post Reply