Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

insomnia78

#2776 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by insomnia78 »

Od otog bodljikavog ispane dobra cetka. Ko kroz maglu treperi :) nekaka slika iz osnovne skole o proizvodima koje dobijamo od koje zivotinje pa je pored silnih jaja, mesa, mlijeka i uštavljene kože kraj slike krmeta stajala četka a meščini i cipele. Komunjare, komunjare
uglavnomja

#2777 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by uglavnomja »

drndalo wrote:... djevicansko maslinovo
Osim toga jako malo ljudi koristi isto za przenje, navika, mijenja mi ukus stvari...
:
tacno :-?
kmirsad

#2778 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kmirsad »

Image

Smije li se jesti ovaj morski plod...
https://vijesti.rtl.hr/novosti/zanimlji ... kilograma/
insomnia78

#2779 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by insomnia78 »

Jel KoLjević svojim botićima pravi sendviće sa sviLjetinom il se moRe birati?
kmirsad

#2780 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kmirsad »

insomnia78 wrote:Jel KoLjević svojim botićima pravi sendviće sa sviLjetinom il se moRe birati?
Ne znam... moro bi pitat Nikolu... al da te obavjestim,problem umro još 2005.e... metak u glavu dobio...
Vidi s kim ko zna prizivati duhove...
spreca

#2781 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by spreca »

kmirsad wrote:
Bloo wrote:
kmirsad wrote:
Pa prasence... samo bodljikavo... možel se ono pretvorit u šunketinu... :roll:

gladežu :lol: :lol: :lol:
Ma ja to nako... retorički... ne bi ja , nedaj Bože... umiljato bodljikavo prasence... prije nego na human način ne ošurim...gluho bilo... :|

Zejnep wrote:
Fudo387 wrote:Pusem bolan ovo cudo, sam su joj jos sise ostale za napuhat...zamantalo mi se.
:pisnula:
:lol: :lol: :lol: :lol: đe se to napuhuje... :lol:
mozda nije potrefio dje se puse......Fudooooooo kroz koju rupu od one dvije je puses :lol: :lol: .....prvo makar jednu zacepi za pocetak :lol: :lol: :lol: :lol:
kmirsad

#2782 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kmirsad »

:lol: :lol: :lol: Zna Fudo...
LBVIEW

#2783 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by LBVIEW »

drndalo wrote:
LBVIEW wrote:
drndalo wrote: A przena piletina sa genom soje je zdrava? Nutricionisti rekli? Lude krave masirali fitnes treneri?

Grickalice, soft drinks? Zdravi! Potvrdila udruga doktora za odstopavanje arterija...?

Kad si vec pri sutu, deder prostudiraj zadnje studije o rafiniranim jestivim uljima... I njihovoj nutritivnosti...

Pa za njih je domaca svinjska mast izmislila anti holesterol... 50 godina nam srckju da je masnoca uzrok problema... Sada izlazi na vidjelo da su te studije placene od pazi sad, proizvodjaca secera... Koji pazi slucajnosti u preh.industriji koja je u Americi nosioc svega, ukljucena u proizvodnju sve i jednog proizvoda...
De ne lupaj, kakve secer ima veze s holesterolom, mozda si mislio na pretilost.
A svinjska mast antiholesterol za maslinovo ulje. :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Rekao sam rafinirana jestiva ulja... Maslinovo djevicansko ne spada u ta... Osim toga jako malo ljudi koristi isto za przenje, navika, mijenja mi ukus stvari...

Prostudiraj malo studije o hovnima koja konzumiramo u kupovnim uljima suncokretovim, sojinim, repinim, palminim... Sto direktno, sto indirektno u gotovoj industrijskoj hrani... Takodjer pogledaj par istrazivanja i filmova o secernom prebacivanju sve krivice na masnoce... Ne kazem da masti ne uticu, ali sigurno nisu jedini zlotvor... Posebno u kolicinama koje se gutaju u zapadnom svijetu...

Zasto se Francuzi i Italijani, pa i Spanci i Portugalci prosjecno dosta vitkiji od Amera i Engleza? Svi jedu klempu... Ali ovi zadnji zderu, a ovi prednji vise ceife... Dakle i kolicine imaju ogroman uticaj na to... Pa ponavljam, ubijedjen sam i neke studije to pocinju pokazivati, da je i svinjska mast, veliki no-no, u normalnim kolicinama bolja od raznih rafinisanih ulja, posebno ako je ovo zadnje u vecim kolicinama...

Ovim nikoga na nagovaram da predje na to, iz bilo kojeg razloga, ali neka mi niko iz Amerike se drzi vaz o nutricionizmu... Ovi iz Francuske mogu... :mrgreen:
Jos jednom, secer veze s holesterolom nema, onaj film "Sugar" se odnosi na prebacivanje fokusa istrazivanja -pod uticajem industrije secera u SAD-u- uzroka pretilosti s ugljicnih hidrata na masti. Sve masnoce zivotinjskog porijekla, izuzev naravno ribljeg ulja, dakle svinjska mast, loj, putar i sl. su dokazano glavni uzrocnici povecanog holesterola u krvi.
Dakle, puno korsnije za organizam su masnoce biljnog porijekla, naravno ako nisu hidrogenizirane, tzv trans-masnoce, no o tome se nije ni vodila diskusija.
A korelacija izmedju nacina ishrane u mediteranskim zemljama i pretilosti je prava komedija. :D
Connaisseur Karlin

#2784 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Connaisseur Karlin »

krscani stari i novi zavjet, a Isus nije jeo svinjetinu , no krsani kazu da im nije zabranjena svinjetina , a to je netocno; to znaci, da krscani ne slijede Isusa :D stari zavjet je izvor morala :D znaci, i krscani, dobri vjernici, sljdebenici Isusa, ne bi trebali jesti svinjetinu :)
triconja

#2785 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote:krscani stari i novi zavjet, a Isus nije jeo svinjetinu , no krsani kazu da im nije zabranjena svinjetina , a to je netocno; to znaci, da krscani ne slijede Isusa :D stari zavjet je izvor morala :D znaci, i krscani, dobri vjernici, sljdebenici Isusa, ne bi trebali jesti svinjetinu :)
Sta kae zabranjeno ubijanje ljudi a more bit 10 posto svih smrti koje se desi neko nekog smakne :lol: :lol: :lol: , znaci moral i religija zdra'o :D
jeza u ledja

#2786 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

LBVIEW wrote: Jos jednom, secer veze s holesterolom nema, onaj film "Sugar" se odnosi na prebacivanje fokusa istrazivanja -pod uticajem industrije secera u SAD-u- uzroka pretilosti s ugljicnih hidrata na masti. Sve masnoce zivotinjskog porijekla, izuzev naravno ribljeg ulja, dakle svinjska mast, loj, putar i sl. su dokazano glavni uzrocnici povecanog holesterola u krvi.
Dakle, puno korsnije za organizam su masnoce biljnog porijekla, naravno ako nisu hidrogenizirane, tzv trans-masnoce, no o tome se nije ni vodila diskusija.
A korelacija izmedju nacina ishrane u mediteranskim zemljama i pretilosti je prava komedija. :D
Jest, samo sto nije samo svinjska mast u pitanju. Mislim, ne znam je li govoris o svinjskoj masti kao proizvodu ili svinjskoj masti u svinjetini. Janje, govedo, svinja, sto se tice kolesterola sve ti je to isto kada poredis iste odreske, tj. dijelove zivotinje.
jeza u ledja

#2787 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

drndalo wrote:
Zasto se Francuzi i Italijani, pa i Spanci i Portugalci prosjecno dosta vitkiji od Amera i Engleza? Svi jedu klempu... Ali ovi zadnji zderu, a ovi prednji vise ceife... Dakle i kolicine imaju ogroman uticaj na to... Pa ponavljam, ubijedjen sam i neke studije to pocinju pokazivati, da je i svinjska mast, veliki no-no, u normalnim kolicinama bolja od raznih rafinisanih ulja, posebno ako je ovo zadnje u vecim kolicinama...
Mislim da ne postoji korelacija svinjetine sa gojaznoscu, vec su neke druge stvari u pitanju. Kao sto kazes, prije svega kolicina, ali sto se tice Amerikanaca mislim da su i velike kolicine secera, te manjak kretanja dodatni uzroci.

Neke zemlje Bliskog Istoka tipa Saudijska Arabija ili Egipat su medju najdebljim na svijetu. Sumnjam da dole ima puno klempe.
Heller

#2788 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Heller »

jeza u ledja wrote:
drndalo wrote:
Mislim da ne postoji korelacija svinjetine sa gojaznoscu, vec su neke druge stvari u pitanju. Kao sto kazes, prije svega kolicina, ali sto se tice Amerikanaca mislim da su i velike kolicine secera, te manjak kretanja dodatni uzroci.

Neke zemlje Bliskog Istoka tipa Saudijska Arabija ili Egipat su medju najdebljim na svijetu. Sumnjam da dole ima puno klempe.
Da zna bula.... :mrgreen:
Seawolf

#2789 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Seawolf »

kmirsad wrote:
insomnia78 wrote:Jel KoLjević svojim botićima pravi sendviće sa sviLjetinom il se moRe birati?
Ne znam... moro bi pitat Nikolu... al da te obavjestim,problem umro još 2005.e... metak u glavu dobio...
1997-e, ... umro od zločinačke ruke.
Connaisseur Karlin

#2790 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Connaisseur Karlin »

triconja wrote:
Connaisseur Karlin wrote:krscani stari i novi zavjet, a Isus nije jeo svinjetinu , no krsani kazu da im nije zabranjena svinjetina , a to je netocno; to znaci, da krscani ne slijede Isusa :D stari zavjet je izvor morala :D znaci, i krscani, dobri vjernici, sljdebenici Isusa, ne bi trebali jesti svinjetinu :)
Sta kae zabranjeno ubijanje ljudi a more bit 10 posto svih smrti koje se desi neko nekog smakne :lol: :lol: :lol: , znaci moral i religija zdra'o :D
nista te nisam razumjela !?

da dodam: npr. u katolicizmu, katolicki biskupi i sveti Petar su "presudili" u vezi konzumiranja svinjetine , doslono Petar je rekao i Izraelitskom plemenu aka sljedebnicma judaizma da mogu jesti svinjetinu ( sanjao takav an) :D znaci, Isus u cijelom konpcetu nije ni vazan :lol:
Ommadawn

#2791 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Ommadawn »

Ne jedem. Ne prija mi miris ni ukus iako sam odrastao u domaćinstvu gdje se jela.
Stari nekad krene pržiti nekakve kobasice, ja izađem iz kuhinje jer me sam miris tjera na povraćanje.
Inok

#2792 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Inok »

jeo divlje krme, jeo pršut od divljeg krmeta, jeo međeda jeo suhotinu od međeda, divljač itd samo još zmiju probao nisam, puževe, žabe, gliste, crve sve sam probao, a želja mi je probati oči tune i prženog šišmiša kažu da je NJAM NJAM :izet:
kmirsad

#2793 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kmirsad »

Seawolf wrote:
kmirsad wrote:
1997-e, ... umro od zločinačke ruke.
Hvala na ispravci... jes vala... ubi ga krvolok...
jeza u ledja

#2794 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

e jebiga przenog sismisa :-) to jede dole sirotinja po aziji pa dobiju kakve bolescuge. nisam probao crve i gliste ali jesam medzeda, zeca, aligatora, noja, raznorazne morske zajebancije. inace jeleni i veprovi se redovito jedu u americi (cesto u obliku kobasica), kao i bizoni (koji su haman ko krava, samo mnogo manje masni). jeo sam i nekog gore, sta je ono, sob, irvas, tako nesto, u nekoj corbi.
jeo sam i ove neke prepelice, divlje patke i ostale slicne letece zajebancije. nisam jeo goluba i vrabca, a bio sam u prilici, gadno mi nekako bilo. :-?

sad se ne mogu sjetiti jesam li jeo zabe. garant jesam... :-?
Nastasia

#2795 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Nastasia »

LBVIEW wrote: Jos jednom, secer veze s holesterolom nema, onaj film "Sugar" se odnosi na prebacivanje fokusa istrazivanja -pod uticajem industrije secera u SAD-u- uzroka pretilosti s ugljicnih hidrata na masti. Sve masnoce zivotinjskog porijekla, izuzev naravno ribljeg ulja, dakle svinjska mast, loj, putar i sl. su dokazano glavni uzrocnici povecanog holesterola u krvi.
Jesi li ti nutricionista?
Nastasia

#2796 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Nastasia »

jeza u ledja wrote:e jebiga przenog sismisa :-) to jede dole sirotinja po aziji pa dobiju kakve bolescuge. nisam probao crve i gliste ali jesam medzeda, zeca, aligatora, noja, raznorazne morske zajebancije. inace jeleni i veprovi se redovito jedu u americi (cesto u obliku kobasica), kao i bizoni (koji su haman ko krava, samo mnogo manje masni). jeo sam i nekog gore, sta je ono, sob, irvas, tako nesto, u nekoj corbi.
jeo sam i ove neke prepelice, divlje patke i ostale slicne letece zajebancije. nisam jeo goluba i vrabca, a bio sam u prilici, gadno mi nekako bilo. :-?

sad se ne mogu sjetiti jesam li jeo zabe. garant jesam... :-?

:hihihi:

Ma jeo svega i svačega al' goluba i vrapca jok. Što? Je l' te to odmah bacilo na Sarajevo i Sebilj? :lol:
moonca

#2797 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

jeza u ledja wrote:
drndalo wrote:

Mislim da je prizvodnja hrane razlog kao nacin i vrijeme unosenja iste, kao i genetska predispozicija. Imaju i manje srcanih oboljenja.

Prosjecan muskarac je mrsaviji od prosjecne zene u Bosni. Istu hranu jedu. :?
jeza u ledja

#2798 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Nastasia wrote: :hihihi:

Ma jeo svega i svačega al' goluba i vrapca jok. Što? Je l' te to odmah bacilo na Sarajevo i Sebilj? :lol:
Na rat.
animals

#2799 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by animals »

moonca wrote:
jeza u ledja wrote:
drndalo wrote:

Mislim da je prizvodnja hrane razlog kao nacin i vrijeme unosenja iste, kao i genetska predispozicija. Imaju i manje srcanih oboljenja.

Prosjecan muskarac je mrsaviji od prosjecne zene u Bosni. Istu hranu jedu. :?
Muskarci jedu, i rade fizicki...zene jedu i nista fizicki ne rade..
mozda zato :mrgreen:
moonca

#2800 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

:lol: Ej, sad. :-)

Ne bih rekla da je to razlog.
Utice trudnoca, hm , mozda je tu zec. :-)
Locked