Jugoslovenstvo

madner

#2776 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Dok danas imamo demokratske izbore i volja naroda se jasno i bez problema ostvari kroz izbore.

Puno je vise bilo demokratije tada nego sada, bar u BiH.
madner

#2777 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Ovi glupani sto ne mogu shvatiti pojam prosjek stvarno potvrdjuju tezu. :D
ioannes

#2778 Re: Jugoslovenstvo

Post by ioannes »

madner wrote:Dok danas imamo demokratske izbore i volja naroda se jasno i bez problema ostvari kroz izbore.

u parlamentarnoj demokraciji ne vlada volja naroda....to bi se zvalo onda participativna demokracija...ja ne znam da igdje na svijetu tako nešto postoji.

ovo drugo potvrđujem...
madner

#2779 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

ioannes wrote:
madner wrote:Dok danas imamo demokratske izbore i volja naroda se jasno i bez problema ostvari kroz izbore.

u parlamentarnoj demokraciji ne vlada volja naroda....to bi se zvalo onda participativna demokracija...ja ne znam da igdje na svijetu tako nešto postoji.

ovo drugo potvrđujem...
Naravno da vlada, kroz poslanike izabrane voljom naroda.

BiH ima specifican problem da zbog ustava volja naroda ne moze se ostvari. Recimo da 70% naroda zeli da ukine kantone, ne moze to uraditi itd...

Shodno tome, tesko da je ovo demokratski sistem, mada ima demokratske izbore.
ioannes

#2780 Re: Jugoslovenstvo

Post by ioannes »

naravno da ne vlada demokracija...
ti biraš stranke a te stranke u velikom broju slučajeva ne provode volju naroda....parlamentarna ili reprezentativna demokracija je jedna od najvećih prevara u novijoj eri.
stranke se mjenjaju ali politika ostaje ista...biračima i ovoj bagri što biraju ostavljena je iluzija demokracije koja je spušteni na sam birački čin koji se provodi svake 4 god. time se ostavlja iluzija da "narod" ima odluku u svojim rukama. Sve vladajuće stranke provode istu politiku...one stranke koje pokušavaju provesti drugu politiku budu u startu diskreditirane ili poslje toga korumpirane da bi bile na istoj liniji sa mainstreamom
Sara03

#2781 Re: Jugoslovenstvo

Post by Sara03 »

Connaisseur Karlin wrote: Ustav Belgije je :thumbup:
Ustav BiH je kriminilana i diskiminirajuci :D
Ustav SFRJ je nedefiniran, nije nikad ni postavio konkretne pojmove o narodima i narodnostima, znacenju nacije :D
Upravo.

Institucionalna diskriminacija po Ustavu BiH je već nekoliko puta potvrđena presudama Evropskog suda za ljudska prava, zbog kršenja članova EKLJP, a koji se tiču zabrane diskriminacije.

Sejdić i Finci, Azra Zornić, Ilijaz Pilav, Samir Šlaku..
Connaisseur Karlin

#2782 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

cyprus wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
cyprus wrote:
Ima - kod nas niko pojma nema šta je nacija... Jedni viču da je to pripadnost narodu i kude druge kako ne znaju razliku između države i nacije :-D Drugi viču da je to pripadnost državi i kude druge kako ne znaju razliku između naroda i nacije :-D
BiH drzavaljanin ima HRvatski pasos upravo na osnovu nacionalosti , a ne na osnovu pripadanja drzavi u kojoj zivi ;-) nacionalnost nije iskljucivo pripadanje drzavi u kojoj osoba zivi :)
Hrvatska je time izjednačila pojam etno-kulturne hrvatske nacije sa političko-teritorijalnim poimanjem hrvatske nacije... Naravno, nije jedina koja je to uradila, ali nije to dobra ni ispravna praksa...

To neko općenito posmatranje Hrvatske kao države svih Hrvata, Srbije kao države svih Srba, a Bosne i Hercegovine kao države svih Bošnjaka je jedan od suštinskih problema u ovoj balkanskoj zavrzlami...
Cyprus :thumbup:
Connaisseur Karlin

#2783 Re: Jugoslovenstvo

Seawolf wrote:
Seawolf wrote:Da pojednostavim, postoje dvije kategorije, za koje se u jezičkoj praksi koriste tri izraza.

Postoji kategorija etničke pripadnosti, za koju je prilično jasno šta znači i za koju se u jezičkoj praksi, pored izraza etnička pripadnost (etnicitet, narodnost), koristi i izraz nacionalnost.

Također, postoji kategorija državljanstva, za koju je, isto, prilično jasno šta označava i po čemu se razlikuje od prve navedene kategorije, a (i) za koju se, pored izraza državljanstvo, u jezičkoj praksi, koristi i izraz nacionalnost.

Dakle, svi, manje više znamo, šta je etnička pripadnost (etnicitet, narodnost) i šta je državljanstvo, a izraz nacionalnost koristimo kada i na način kako nam odgovara.
ma to je tako u svakodnevnim konverzacijama, no bitno je znati, kako drzavni Ustav kategorise i definira pomeute pojmove, kao i status istih u Ustavu :)
Hajde, molim te (ti, ili bilo ko drugi), navedi tekst nekog ustava, zakona, bilo kakvog javnog dokumenta, ili popisnog upitnika, u kojem se istovremeno navode ova tri izraza (državljanstvo, nacionalnost i etnicitet/narodnost) koja bi pri tome označavala tri međusobno različite kategorije, a da se ne radi u ustavima ili zakonima bivših kolonijalnih, ili imperijalnih sila, koje imaju suverenitet nad komadima kamena i pijeska na drugoj strani zemaljske kugle.
nekadasnja jugo narodnost i narodnosti su danasnje etno-nacije :)

osobe koje su se izjasnajvale jugoslavenima u SFJR je bila posebna kategorija,ali nije oznacavala narodnost, iako je istovrmeeno biti jugosloven tad znacilo biti drzavljanin, tj. drzavljanstvo :)
Connaisseur Karlin

#2784 Re: Jugoslovenstvo

Seawolf wrote:
cyprus wrote:
Ima - kod nas niko pojma nema šta je nacija... Jedni viču da je to pripadnost narodu i kude druge kako ne znaju razliku između države i nacije :-D Drugi viču da je to pripadnost državi i kude druge kako ne znaju razliku između naroda i nacije :-D
BiH drzavaljanin ima HRvatski pasos upravo na osnovu nacionalosti , a ne na osnovu pripadanja drzavi u kojoj zivi ;-) nacionalnost nije iskljucivo pripadanje drzavi u kojoj osoba zivi :)
Skroz naskroz netačno ... BH državljanin može imati hrvatski pasoš samo ako ima i hrvatsko državljanstvo.

Preduslov za dobijanje hrvatskog pasoša je upis u državljanstvo RH i dobijanje domovnice.

Pri tome, taj BH državljanin se uopšte ne mora etnički/nacionalno izjašnjavati (da upotrebim kombinaciju izraza iz pitanja broj 24. sa popisnog upitnika u BiH) kao Hrvat.
postavila sam nacinalnost kao uslov dobijanja drzavljnastva :)
Connaisseur Karlin

#2785 Re: Jugoslovenstvo

Sara03 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ustav Belgije je :thumbup:
Ustav BiH je kriminilana i diskiminirajuci :D
Ustav SFRJ je nedefiniran, nije nikad ni postavio konkretne pojmove o narodima i narodnostima, znacenju nacije :D
Upravo.

Institucionalna diskriminacija po Ustavu BiH je već nekoliko puta potvrđena presudama Evropskog suda za ljudska prava, zbog kršenja članova EKLJP, a koji se tiču zabrane diskriminacije.

Sejdić i Finci, Azra Zornić, Ilijaz Pilav, Samir Šlaku..
:thumbup:
Seawolf

#2786 Re: Jugoslovenstvo

Post by Seawolf »

Seawolf wrote:
Connaisseur Karlin wrote: BiH drzavaljanin ima HRvatski pasos upravo na osnovu nacionalosti , a ne na osnovu pripadanja drzavi u kojoj zivi ;-) nacionalnost nije iskljucivo pripadanje drzavi u kojoj osoba zivi :)
Skroz naskroz netačno ... BH državljanin može imati hrvatski pasoš samo ako ima i hrvatsko državljanstvo.

Preduslov za dobijanje hrvatskog pasoša je upis u državljanstvo RH i dobijanje domovnice.

Pri tome, taj BH državljanin se uopšte ne mora etnički/nacionalno izjašnjavati (da upotrebim kombinaciju izraza iz pitanja broj 24. sa popisnog upitnika u BiH) kao Hrvat.
Ne, hrvatska nacionalnost nije uslov za dobijanje hrvatskog državljanstva. Niti potreban, a niti dovoljan.

Imaš koliko hoćeš bosanskohercegovačkih državljana koji imaju i hrvatsko državljanstvo (i hrvatski pasoš), a ne izjašnjavaju se da su hrvatske nacionalnosti (u etničkom smislu). Kao što postoji i značajan broj bosanskohercegovačkih državljana koji se nacionalno (u etničkom smislu) izjašnjavaju da su Hrvati, a nemaju hrvatsko državljanstvo.
sinuhe

#2787 Re: Jugoslovenstvo

Post by sinuhe »

Polimorfizam znaci. :-?
Sara03

#2788 Re: Jugoslovenstvo

Post by Sara03 »

Seawolf wrote: Ne, hrvatska nacionalnost nije uslov za dobijanje hrvatskog državljanstva. Niti potreban, a niti dovoljan.

Imaš koliko hoćeš bosanskohercegovačkih državljana koji imaju i hrvatsko državljanstvo (i hrvatski pasoš), a ne izjašnjavaju se da su hrvatske nacionalnosti (u etničkom smislu). Kao što postoji i značajan broj bosanskohercegovačkih državljana koji se nacionalno (u etničkom smislu) izjašnjavaju da su Hrvati, a nemaju hrvatsko državljanstvo.
Bipatridi Enis Bešlagić i Emir Hadžihafizbegović. :D
Connaisseur Karlin

#2789 Re: Jugoslovenstvo

Seawolf wrote:
Seawolf wrote: Skroz naskroz netačno ... BH državljanin može imati hrvatski pasoš samo ako ima i hrvatsko državljanstvo.

Ne, hrvatska nacionalnost nije uslov za dobijanje hrvatskog državljanstva. Niti potreban, a niti dovoljan.

ponavljam, to je jedan od uslova, ne isljucivo jedan uslov :)

a kako se BiH drzavjljanin sa dva pasosa izjasnjava na popisu u BiH nije ni vazno :D popis u BiH ima politicku komponentu u skladu sa iditoskim Ustavom BiH :D

meni je veca misterija da se u SFRJ dio stanovnistva izjasnjavo u posebnoj kategoriji "jugoslaven" :D
General War

#2790 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Seawolf wrote:

a kako se BiH drzavjljanin sa dva pasosa izjasnjava na popisu u BiH nije ni vazno :D popis u BiH ima politicku komponentu u skladu sa iditoskim Ustavom BiH :D

meni je veca misterija da se u SFRJ dio stanovnistva izjasnjavo u posebnoj kategoriji "jugoslaven" :D
Nacionalno izjasnjavanje u SFRJ je bilo samo infromativnog karaktera...dok u danasnjim mikro EXYU (BiH) drzavama je nacionalno izrazavanje osnova od dobijanja posla ili nekih prava, do ucesca u vlasti, dok neko kao Bosanac, jugosloven...nema (svjesno-dakle ustavom oredjeno) osnovna ljudska prava...ili je taj problem rijesen etnickim ciscenjem (Hr)
I onda mi neko dodje i sere po forumu o mraku u SFRJ i danasnjim ljudskim pravima :-)
Seawolf

#2791 Re: Jugoslovenstvo

Post by Seawolf »

Connaisseur Karlin wrote: ...
Popisnica u BIH ima pitanja, kakva ima i svaka druga popisnica u evropskim državama.

Kao jedan od defaultnih odgovora na famozno pitanje broj 24, ponuđen je kvadratić sa tekstom "NE IZJAŠNJAVA SE". Tu mogućnost, kao odgovor na "problematično" pitanje, iskoristio(/la) je svaki(/a) 330. popisani(/a).

Dakle, možemo reći da idiotluk nije do onih koji su organizovali popis, nego do onih koji su popisivani.
Connaisseur Karlin wrote: meni je veca misterija da se u SFRJ dio stanovnistva izjasnjavo u posebnoj kategoriji "jugoslaven" :D
Ja sam se na popisu 1991-e izjasnio kao Jugoslaven.

Kako tada nismo imali uvida u izgled popisnice (a jako bih volio da danas mogu vidjeti, kako je izgledala popisnica u SR BIH, 1991-e), pojma nemam kako je izgledalo pitanje na koje je moj odgovor bio "JUGOSLAVEN", a niti ne znam koji su bili ponuđeni odogovori.
Connaisseur Karlin

#2792 Re: Jugoslovenstvo

Seawolf wrote:
Popisnica u BIH ima pitanja, kakva ima i svaka druga popisnica u evropskim državama.

Kao jedan od defaultnih odgovora na famozno pitanje broj 24, ponuđen je kvadratić sa tekstom "NE IZJAŠNJAVA SE". Tu mogućnost, kao odgovor na "problematično" pitanje, iskoristio(/la) je svaki(/a) 330. popisani(/a).

Dakle, možemo reći da idiotluk nije do onih koji su organizovali popis, nego do onih koji su popisivani.
Connaisseur Karlin wrote: meni je veca misterija da se u SFRJ dio stanovnistva izjasnjavo u posebnoj kategoriji "jugoslaven" :D

Kako tada nismo imali uvida u izgled popisnice (a jako bih volio da danas mogu vidjeti, kako je izgledala popisnica u SR BIH, 1991-e), pojma nemam kako je izgledalo pitanje na koje je moj odgovor bio "JUGOSLAVEN", a niti ne znam koji su bili ponuđeni odogovori.
pogresno rezonujes: Popis jeste bio pogresno postavljen , ali sa politickim trenutnim ciljevima,a koji ne smetaju narodu da ucestvuju u takovm popisu ;-)

ali kategorija Jugosloven u SFRJ nije bila pod istom katerogijom ' naroda i nnarodnosti" a ni novi oblik nacionalnog izajsanjvanja, tj. to je bilo jednostavno zasebna i prilicno nedefinirana kategorija :D ti si se izjasnio kao jugolsoven, iako si vec imao jugolsovnesko drzavljanstvo :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 16/07/2017 19:06, edited 1 time in total.
Seawolf

#2793 Re: Jugoslovenstvo

Post by Seawolf »

General War wrote: Nacionalno izjasnjavanje u SFRJ je bilo samo infromativnog karaktera...dok u danasnjim mikro EXYU (BiH) drzavama je nacionalno izrazavanje osnova od dobijanja posla ili nekih prava, do ucesca u vlasti, dok neko kao Bosanac, jugosloven...nema (svjesno-dakle ustavom oredjeno) osnovna ljudska prava...ili je taj problem rijesen etnickim ciscenjem (Hr)
I onda mi neko dodje i sere po forumu o mraku u SFRJ i danasnjim ljudskim pravima :-)
U SFRJ, naravno, nije bilo mračno, ali je daleko od istine da je nacionalno izjašnjavanje bilo samo informativnog karaktera.

Npr. u Predsjedništvo SFRJ, iz SR BIH su rotacijski išli Bošnjak (tada Musliman), Hrvat i Srbin. Rotacija je bila primijenjivana i za ostale političke pozicije u i iz SR BIH.
Connaisseur Karlin

#2794 Re: Jugoslovenstvo

General War wrote:
Seawolf wrote:

Nacionalno izjasnjavanje u SFRJ je bilo samo infromativnog karaktera...dok u danasnjim mikro EXYU (BiH) drzavama je nacionalno izrazavanje osnova od dobijanja posla ili nekih prava, do ucesca u vlasti, dok neko kao Bosanac, jugosloven...nema (svjesno-dakle ustavom oredjeno) osnovna ljudska prava...ili je taj problem rijesen etnickim ciscenjem (Hr)
nacionalno izjasavnavnje u SFRJ nije ni postojalo u praksi kao danas, bilo je narodno i narodnosti, upravo da bi se izbjegli sukobi, iako je tadasnji Ustav manje diskriminirao narocito kategoriju "ostale narodnosti" :D ali takav pokusaj izbjegavanja sukoba koji su postojali u SFRJ nije uspio :)
naravno da je SFRJ drugacije diskiminirala narode i narodnosti, ali tad nije bilo puno medijske paznje kao danas ;-)
Seawolf

#2795 Re: Jugoslovenstvo

Post by Seawolf »

Seawolf wrote:

Connaisseur Karlin wrote:pogresno rezonujes: Popis jeste bio pogresno postavljen , ali sa politickim trenutnim ciljevima,a koji ne smetaju narodu da ucestvuju u takovm popisu ;-)
Izvini, ali nisam baš najbolje razumio šta hoćeš reći.
Connaisseur Karlin wrote:ali kategorija Jugosloven u SFRJ nije bila pod istom katerogijom ' naroda i nnarodnosti" a ni novi oblik nacionalnog izajsanjvanja, tj. to je bilo jednostavno zasebna i prilicno nedefinirana kategorija :D ti si se izjasnio kao jugolsoven, iako si vec imao jugolsovnesko drzavljanstvo :D
Je li ti to imaš negdje kopije popisnica iz SFRJ i SRBIH, iz 1981-e i 1991-e, pa na osnovu toga tvrdiš ovo što si sada napisala.
General War

#2796 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Seawolf wrote:
General War wrote: Nacionalno izjasnjavanje u SFRJ je bilo samo infromativnog karaktera...dok u danasnjim mikro EXYU (BiH) drzavama je nacionalno izrazavanje osnova od dobijanja posla ili nekih prava, do ucesca u vlasti, dok neko kao Bosanac, jugosloven...nema (svjesno-dakle ustavom oredjeno) osnovna ljudska prava...ili je taj problem rijesen etnickim ciscenjem (Hr)
U SFRJ, naravno, nije bilo mračno, ali je daleko od istine da je nacionalno izjašnjavanje bilo samo informativnog karaktera.

Npr. u Predsjedništvo SFRJ, iz SR BIH su rotacijski išli Bošnjak (tada Musliman), Hrvat i Srbin. Rotacija je bila primijenjivana i za ostale političke pozicije u i iz SR BIH.
Ako cemo mak na konac to je sekundarno pitanje vec clanstvo u SK...ali ustav nije poznavao procentualnu etnicku zastupljenost shodno ustavima republika.
General War

#2797 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

nacionalno izjasavnavnje u SFRJ nije ni postojalo u praksi kao danas, bilo je narodno i narodnosti, upravo da bi se izbjegli sukobi, iako je tadasnji Ustav manje diskriminirao narocito kategoriju "ostale narodnosti" :D ali takav pokusaj izbjegavanja sukoba koji su postojali u SFRJ nije uspio :)
naravno da je SFRJ drugacije diskiminirala narode i narodnosti, ali tad nije bilo puno medijske paznje kao danas ;-)
Sukobi su nastali "nacionalnim osvjestenjem" a ne neuspjelim pokusajima da se to sprijeci.
Connaisseur Karlin

#2798 Re: Jugoslovenstvo

Seawolf wrote:
Seawolf wrote:

Connaisseur Karlin wrote:pogresno rezonujes: Popis jeste bio pogresno postavljen , ali sa politickim trenutnim ciljevima,a koji ne smetaju narodu da ucestvuju u takovm popisu ;-)
Izvini, ali nisam baš najbolje razumio šta hoćeš reći.
Connaisseur Karlin wrote:ali kategorija Jugosloven u SFRJ nije bila pod istom katerogijom ' naroda i nnarodnosti" a ni novi oblik nacionalnog izajsanjvanja, tj. to je bilo jednostavno zasebna i prilicno nedefinirana kategorija :D ti si se izjasnio kao jugolsoven, iako si vec imao jugolsovnesko drzavljanstvo :D
Je li ti to imaš negdje kopije popisnica iz SFRJ i SRBIH, iz 1981-e i 1991-e, pa na osnovu toga tvrdiš ovo što si sada napisala.
Pa zar se ti ne sjecas, zasto si se izjanio kao Jugolsoven na popisu '81' i'91 godine, i pod kojjom kategorijom je bila ponudjena opcija "jugosloven" :shock:Kako si se mogao upisati,ako nisi imao popisnicu kod sebe, ne razumijem :?

Popis '13 : narod nije previse prakticirao opciju "ne izjasnajvanm se" zahvaljujuci Ustavu BiH :D
Connaisseur Karlin

#2799 Re: Jugoslovenstvo

General War wrote:
Sukobi su nastali "nacionalnim osvjestenjem" a ne neuspjelim pokusajima da se to sprijeci.
pa u SFRJ je upravo postojao niz pokusaja od nacionalno osvijestenih , pa nije se tako moglo nastaviti i narednih 100 godina :-)

u SFRJ je nacionalna osvijestenost je oduvijek postojala :)
Sara03

#2800 Re: Jugoslovenstvo

Post by Sara03 »

Seawolf wrote: Popisnica u BIH ima pitanja, kakva ima i svaka druga popisnica u evropskim državama.
Nije tačno, nisu sve popisnice iste, tj. ne sadrže sve ista pitanja.

U većini zapadnoeuropskih država (izuzetak je Ujedinjeno Kraljevstvo), popisnica ne sadrži pitanje o etničkom izjašnjavanju. Pojedine opet, ne sadrže pitanje u pogledu izjašnjavanja o vjeroispovijesti, a neke ni pitanje o maternjem jeziku.
Post Reply