Slaba je ta vjera koja vjeruje na osnovu nekih dokaza.Smrcak15 wrote:
znam preko Kur'ana, a u Kur'an vjerujem zato sto sam vidio vise nego dovljno dokaza da jedino moze doci od BOga a ne od ljudi.
Pravi vjernici vjeruju slijepo, bez dokaza!
Slaba je ta vjera koja vjeruje na osnovu nekih dokaza.Smrcak15 wrote:
znam preko Kur'ana, a u Kur'an vjerujem zato sto sam vidio vise nego dovljno dokaza da jedino moze doci od BOga a ne od ljudi.
Ma nemoj, sta mi to rece, e boga mi u islamu nema slijepog vjerovanja i to je jedna izmedju ostalih stvari sto mene fascinira sa islamom , nesmijem ni zamisliti kakvi bi napadi bili ateista kad bi se drzali slijepog vjerovanja da nemamo ista ponudit od dokaza.fatamorgana wrote:Slaba je ta vjera koja vjeruje na osnovu nekih dokaza.Smrcak15 wrote:
Onda si ti jedini vjernik koji slijepo ne vjeruje! Doduše, po tvojim komentarima to nije očito, ali ako ti tako kažeš...Smrcak15 wrote:Ma nemoj, sta mi to rece, e boga mi u islamu nema slijepog vjerovanja i to je jedna izmedju ostalih stvari sto mene fascinira sa islamom , nesmijem ni zamisliti kakvi bi napadi bili ateista kad bi se drzali slijepog vjerovanja da nemamo ista ponudit od dokaza.fatamorgana wrote: Slaba je ta vjera koja vjeruje na osnovu nekih dokaza.
Smrcak15 wrote:Ma nemoj, sta mi to rece, e boga mi u islamu nema slijepog vjerovanja i to je jedna izmedju ostalih stvari sto mene fascinira sa islamom , nesmijem ni zamisliti kakvi bi napadi bili ateista kad bi se drzali slijepog vjerovanja da nemamo ista ponudit od dokaza.fatamorgana wrote:Slaba je ta vjera koja vjeruje na osnovu nekih dokaza.Smrcak15 wrote:
Aha, znaci, kriterij je primjenjiv na sve osim na Boga.Smrcak15 wrote:Sve osim BogaLopov-eliminator wrote:@Smrcak15, evo pitanje za tebe, da li sve sto postoji ima svoj pocetak?
RazoĆarao si me kao vjernik i kao samoupravljač ....Smrcak15 wrote:Ma nemoj, sta mi to rece, e boga mi u islamu nema slijepog vjerovanja i to je jedna izmedju ostalih stvari sto mene fascinira sa islamom , nesmijem ni zamisliti kakvi bi napadi bili ateista kad bi se drzali slijepog vjerovanja da nemamo ista ponudit od dokaza.fatamorgana wrote:Slaba je ta vjera koja vjeruje na osnovu nekih dokaza.Smrcak15 wrote:
ali ti neshvatas jednu stvar, a to je da je Allah dao da nauka bude sastavni dio religije, jer pogledaj samo koliko ajeti i hadisi upucuju na nauku, to jeste prirodne nauke, od kako su stvorene zivotinje, anatomija covjeka, biljke, astromske stvari sunce zemlja, mjesec, smjene noci i dana, meteorologija itdSamoVasGledam wrote:I vernici indirektno priznaju da je nauka iznad religije kada koriste istu da bi dokazali svoje verovanje, odnosno čine sve da bi svoja verovanja učinili kompatibilnim sa naukom.
Glavna razlika između religije i nauke je ta što religija ne može bez nauke, ali nauka itekako može bez religije.
Lopov-eliminator wrote:cSmrcak15 wrote:Sve osim BogaLopov-eliminator wrote:@Smrcak15, evo pitanje za tebe, da li sve sto postoji ima svoj pocetak?
Dobro, ovim si priznao da se kriteriji vrednovanja svega ostalog ne moraju poklapati s kriterijima vrednovanja onoga od cega je sve pocelo.
Otkud znas da "priroda" mora imati razum da bi covjek "dobio" razum?
A za evoluciju, rekao sam od likova poput Pezica, znaci nije samo Pezic u tome. Pricas kako si uzimao od drugih a vidi se da kako si uzimao, da si uzimao navijacki, inace ne bi izvalio da teorija evolucije ne bi bila teorija da je dokazana.
Da ne spominjem da jos uvijek nisi shvatio sta je teorija, sta je hipoteza, sta je dokaz, sta je zakon, sta je fakt i druge osnovne stvari koje moras znati ako zelis uopste ozbiljno raspravljati o ovome.
Zaboravljas da sam te izazvao na raspravu o tome i ti si pobjegao glavom bez obzira jer si svjestan da ne bi mogao sakriti svoje neznanje.
da jer Bogu nista nije slicno, nema pocetak dok sve ostalo ima pocetak.Aha, znaci, kriterij je primjenjiv na sve osim na Boga.
to je prosta logika, nemoj molim te sad opet: daj definiciju logike"...Otkud znas da "priroda" mora imati razum da bi covjek "dobio" razum?
nikad ja ne bjezim od tema koje smatram da se trebaju diskutovati i koje volim diskutovati, a price tipa cija je supa slanija, nemoj boga ti, hvala ti, postedi me....Zaboravljas da sam te izazvao na raspravu o tome i ti si pobjegao glavom bez obzira jer si svjestan da ne bi mogao sakriti svoje neznanje
Ali mene ne zanima šta tvoja religija, tvoj Bog i tvoj poslanik govore o nauci. Ja njih podređujem nauci. Ja puštam nauku da govori sama za sebe.Smrcak15 wrote:
ali ti neshvatas jednu stvar, a to je da je Allah dao da nauka bude sastavni dio religije, jer pogledaj samo koliko ajeti i hadisi upucuju na nauku, to jeste prirodne nauke, od kako su stvorene zivotinje, anatomija covjeka, biljke, astromske stvari sunce zemlja, mjesec, smjene noci i dana, meteorologija itd
cak sta vise prije ti se onima koji se nebave nekim od ovih stvari
Poslanik s.a.v.s je rekao: ...Ove noci su mi objavljeni ajeti i tesko li se onima koji budu citali a nebudu razmisljali o njima.A koji ajeti?U stvaranju nebesa i Zemlje,i u izmjeni noci i dana su zaista znamenja sa razumom obdarene.Za one koji i stojeci i sjedeci i lezeci Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmisljaju.Gospodaru nas ti nisi ovo uzalud stvorio hvaljen ti budi i sacuvaj nas patnje u Vatri.
Pa muhammed licno je rekao da nepoznaje naucne stvari dok ga Bog ne informaise objavom, jednom ga je zidov pitao neka pitanja izmedju ostalog i neko naucno pitanjeSamoVasGledam wrote:Ali mene ne zanima šta tvoja religija, tvoj Bog i tvoj poslanik govore o nauci. Ja njih podređujem nauci. Ja puštam nauku da govori sama za sebe.Smrcak15 wrote:
ali ti neshvatas jednu stvar, a to je da je Allah dao da nauka bude sastavni dio religije, jer pogledaj samo koliko ajeti i hadisi upucuju na nauku, to jeste prirodne nauke, od kako su stvorene zivotinje, anatomija covjeka, biljke, astromske stvari sunce zemlja, mjesec, smjene noci i dana, meteorologija itd
Poslanik s.a.v.s je rekao: ...Ove noci su mi objavljeni ajeti i tesko li se onima koji budu citali a nebudu razmisljali o njima.A koji ajeti?U stvaranju nebesa i Zemlje,i u izmjeni noci i dana su zaista znamenja sa razumom obdarene.Za one koji i stojeci i sjedeci i lezeci Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmisljaju.Gospodaru nas ti nisi ovo uzalud stvorio hvaljen ti budi i sacuvaj nas patnje u Vatri.
Muhamed se razumeo u nauku kao ja u balet. Zašto bi bilo koji naučnik sledio njegova uputstva kada je nauka u pitanju? Kakav li to nepismeni pustinjski čobanin predstavlja autoritet u nauci uopšte?
Pazi od promene noći i dana pravi fenomen o kojem treba razmišljati, a danas svako petogodišnje dete zna kada je i zašto dan, a kada je i zašto noć (što usput Muhamed nije znao, jer da je znao govorio bi o rotaciji Zemlje oko svoje ose i oko Sunca). Kakav ti tu obdareni razum treba ja zaista ne znam.
SamoVasGledam wrote:Ali mene ne zanima šta tvoja religija, tvoj Bog i tvoj poslanik govore o nauci. Ja njih podređujem nauci. Ja puštam nauku da govori sama za sebe.Smrcak15 wrote:
Muhamed se razumeo u nauku kao ja u balet. Zašto bi bilo koji naučnik sledio njegova uputstva kada je nauka u pitanju? Kakav li to nepismeni pustinjski čobanin predstavlja autoritet u nauci uopšte?
Pazi od promene noći i dana pravi fenomen o kojem treba razmišljati, a danas svako petogodišnje dete zna kada je i zašto dan, a kada je i zašto noć (što usput Muhamed nije znao, jer da je znao govorio bi o rotaciji Zemlje oko svoje ose i oko Sunca). Kakav ti tu obdareni razum treba ja zaista ne znam.
Muhammed nije naucnik prirodnih nauka ali samo sto je Bog dao neke informacije njemu kroz objavu, odmah je ispred nauke vise od 1400 godina.Zašto bi bilo koji naučnik sledio njegova uputstva kada je nauka u pitanju? Kakav li to nepismeni pustinjski čobanin predstavlja autoritet u nauci uopšte?
da a evo i zasto, jer je receno, noci zavija dan, a dan se zavija nocu, koristena je rijec Yukeviru, sto znaci omotavati okolo loptastog objekta, kao kad neko omotava turban oko svoje glave. Sta nam to govori, da u tome je objasnjenjo da je zemlja okrugla.Pazi od promene noći i dana pravi fenomen o kojem treba razmišljati,
‘Tekućina (sjeme) muškaraca je bijela, a tekućina žene je žuta,
sta se to cudis, cemu ?? da cujemSamoVasGledam wrote:Ja ne mogu da verujem da si ladno taj hadis citirao.
Bruka.

Interesantno zapažanje.SamoVasGledam wrote: Ali mene ne zanima šta tvoja religija, tvoj Bog i tvoj poslanik govore o nauci. Ja njih podređujem nauci. Ja puštam nauku da govori sama za sebe.
Ma sigurno. Igranjem brojeva, korenima arapskih reči i proizvoljnim tumačenjima pojedinih ajeta ne znači da je Muhamed imao bilo kakav božanski uticaj na sebi. Na većinu ovih stvari koje si naveo (ako ne i na sve) je već odgovoreno masu puta i kratkim guglanjem možeš naći kontraargumente na te svoje tvrdnje ukoliko te znaima. Ali naravno tebe ne zanima.Smrcak15 wrote:
taj cobanin govorio o Big bangu, sirenju univerzuma, nebulama, crnim rupama, pulsarima, geometriji univerzuma, meterologiji, geologiji, embriologiji, okeanologiji, medicini, fizici, hemiji, biologiji i mnogo toga jos, kad niko nije bio u stanju to golim okom uociti nego potrebnamoderna tehnologija u vidu teleskopa i mikroskopa da to otkriju.
Daj mi prevod i značenje te reči pošto Google ništa o tome ne zna. Izbacuje samo neke japanske reči. I zašto autori tefsira nisu pisali isto to što sada ti pišeš? To je njihov maternji jezik, ne možeš ga ti bolje znati od njih.Smrcak15 wrote:da a evo i zasto, jer je receno, noci zavija dan, a dan se zavija nocu, koristena je rijec Yukeviru, sto znaci omotavati okolo loptastog objekta, kao kad neko omotava turban oko svoje glave. Sta nam to govori, da u tome je objasnjenjo da je zemlja okrugla.
Jel govorimo o žutom telu ili ženskoj tečnosti? Ja koliko vidim Muhamed je govorio o boji tečnosti koje žena izbacuje, a ne o žutom telu ili ženskom reproduktivnom sistemu.Smrcak15 wrote: sta se to cudis, cemu ?? da cujem
De ti meni sad reci, kojim je to mikroskopom muhammed uocio boju u zenskom reproduktivnom sistemu?
Ustvari oni pišu o testisiranju, ne testiranju, ako sam dobro upratio.zijancer wrote:ustvari, postoji jedna slicna teorija o tekucinama u ''klovnovi donijese suze'' od simmela ali se 'nadvladani' drugacije definise
spominju se trkace staze i bazno ili kiselo okruzenje od kojeg zavisi brzina kretanja
nije poznato da li je neko testirao teoriju, ali kazu da su jaja josephine (ili tako nekako) pravo dobra, i evo ih i dan danas prave i dijele recepte po netu
Kao i obično nisi odgovorio ni na jedno pitanje.SamoVasGledam wrote:Koje je to legende pogodio? Uzimao ih je iz paganskih religija i kako onda to može neko uzimati kao dokaz o validnosti Islama?
Muhamed je uzimao legende o Aleksandru Velikom i predstavljao ih kao istinu koju mu je Allah diktirao, iako svi znaju da te legende veze sa istinom nemaju. Evo i video koji detaljnije govori o tome:
Objasni mi jel ta tečnost žuta ili nije? Zašto se od boje te tečnosti pravi nekakvo čudo koje samo Bog može znati?
Gde mi je ta reč? Šta meni vredi link na kojem je tekst na arapskom? Misliš da si ovim linkom rešio sve dileme?
A pjesmica?HardcoreMX wrote:Kao i obično nisi odgovorio ni na jedno pitanje.SamoVasGledam wrote:Koje je to legende pogodio? Uzimao ih je iz paganskih religija i kako onda to može neko uzimati kao dokaz o validnosti Islama?
Muhamed je uzimao legende o Aleksandru Velikom i predstavljao ih kao istinu koju mu je Allah diktirao, iako svi znaju da te legende veze sa istinom nemaju. Evo i video koji detaljnije govori o tome:
Objasni mi jel ta tečnost žuta ili nije? Zašto se od boje te tečnosti pravi nekakvo čudo koje samo Bog može znati?
Gde mi je ta reč? Šta meni vredi link na kojem je tekst na arapskom? Misliš da si ovim linkom rešio sve dileme?
Prvo moraš dokazati validnost tvoje tvrdnje da je uzimao iz paganskih religija.Malopre si opet tvrdio iz nekakvih mezopotamskih legendi.De se odluči jednom!Takodjer i to moraš dokazati.Evo da ti otkrijem jednu tajnu ali samo tebi,sva rješenja turbina kao i više od pola električnih dostignuća su od mene maznuli.Vjeruj mi na riječTaj Aleksander,ti nisi siguran ni da je postojao.Fake klipovi,zašto se taj vrli naučnik ne smije čak ni predstaviti?Nije valjda da ne kontaš da je to previše ofirno da sa takvim linkovima argumentuješ bilo šta?!I opet ti postavljam sasvim jednostavno,logično pitanje,sve da jest tako,da je Muhamed prepisivao od legendi,filozofa,Pitagore,Platona,Arhimeda,Sulejmana veličanstveog,Nikole Tesle,Elvis Presleya,Kristiana Ronalda,itd..
kako je on mogao u 7 vijeku sve egzaktno znati bez tehničkih pomagala,uredjaja i sl., šta je od svega toga tačno i da to uvrsti u Kur'an?!I evo ti još jedno pitanje:kako ni prije ni poslije Kur'ana ništa slično nije izašlo?!
Naravno da sam riješio sve dileme.Tražio si riječ koju ti je Smrčak transkrpiptivno napisao,nisi je prepoznao čak ni u toj formi pa kako ćeš tek na arapskom.A ti još mislio da je na japanskom![]()
Zatim ti kao znaš da su to produkovana tumačenja iz jezika o kojem opet znaš k'o i o životu na Marsu.Dje su one kontradiktornosti?!
Dakle, 'Vjeru će pokopati ZNANOST?' nikako ne dolazi u obzir.fatamorgana wrote:A pjesmica?