Brexit

Post Reply
Leverage

#2776 Re: Brexit

Post by Leverage »

cyprus wrote: Što se tiče tog zadnjeg - zanima me kako se dobivaju mandati u njihovom parlamentu... Jel se glasa za kandidate, ili isključivo za stranke... Tj. može li glasač kada glasa za npr. Laburiste, znati kome daje glas - nekome ko je za Brexit ili sa druge strane za ostanak?
Cijela UK podijeljena je u 650 izbornih jedinica koje nose isto toliko pojedinačnih mandata za Commons. Svaka stranka predlaže kandidata za svaku izbornu jedinicu, a za pomenute kandidate glasaju građani sa pravom glasa koji imaju prebivalište u toj izbornoj jedinici.

Kandidat sa najvećim brojem glasova bira izabran, bez obzira da li ima više od 50% ili ne.
cyprus

#2777 Re: Brexit

Post by cyprus »

Leverage wrote:
cyprus wrote: Što se tiče tog zadnjeg - zanima me kako se dobivaju mandati u njihovom parlamentu... Jel se glasa za kandidate, ili isključivo za stranke... Tj. može li glasač kada glasa za npr. Laburiste, znati kome daje glas - nekome ko je za Brexit ili sa druge strane za ostanak?
Cijela UK podijeljena je u 650 izbornih jedinica koje nose isto toliko pojedinačnih mandata za Commons. Svaka stranka predlaže kandidata za svaku izbornu jedinicu, a za pomenute kandidate glasaju građani sa pravom glasa koji imaju prebivalište u toj izbornoj jedinici.

Kandidat sa najvećim brojem glasova bira izabran, bez obzira da li ima više od 50% ili ne.
Kontam, hvala :thumbup: Znam da se ovo moglo izguglat, al reko kad već ima upućenijih ovdje, da ne gubim vrijeme :-D

Taj sistem mi se onako ne čini loš, zato što je predstavnički u punom smislu te riječi, odnosno odgovorniji prema biračima... Svaki zastupnik zastupa građane svog distrikta... Znam da to postoji u mnogim zemljama... Doduše, tako se često zna desiti velika dispropocija u procentu glasova i procentu mandata koje neka stranka osvoji, a i sistem je podložniji gerrymanderingu...

Bilo bi zanimljivo vidjet kako bi to funkcionisalo kod nas :-D Vjerovatno bi značajno opao broj stranaka, ali bi možda porastao broj nezavisnih zastupnika...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#2778 Re: Brexit

Post by Challenger_ »

Bacimo na stranu lažnu naivnost, puste želje i recimo šta se, u stvari, dešava.
Ili, kako bi to retorički započeo:

Let's be clear what this is about.

Raspadaju se globalističke strukture. Njihov raspad se može usporiti, ali nema te sile koja to može zaustaviti. Na stranicama ove teme se može samo voditi dnevnik etapnog urušavanja tih struktura i njihov nekrolog, te evidencija nastajanje novih političkih formi i odnosa.

Tzv. "disonatni tonovi" unutar EU (Brexit, katalonski separatizam, antimigraciona opozicija Višegradske grupe i slično) su jasni indikatori ozbiljnih napuklina u supranacionalnim strukturama koje su do ovih gabarita dovele globalističke elite i njihovi neokonzervativni i neoliberalni protagonisti. Dosegli su svoj maksimum a već neko vrijeme kreću nezaustavljivi revirzibilni procesi.

Ti procesi mogu ići manje ili više brzo, manje ili više dramatično, mogu biti čak i giga-repriza krvavog raspada Jugoslavije, ali više nema naprijed niti ima izgleda na status quo.

To je tako i neka tako uđe u zapisnik.

Image

Also sprach Challenger_
Point.

#2779 Re: Brexit

Post by Point. »

Haugh :brusli:
Leverage

#2780 Re: Brexit

Post by Leverage »

Dakle, budućnost su plemenske zajednice. Elhamdulillah.
omar little

#2781 Re: Brexit

Post by omar little »

ne prikazuje mi se slika, sta je, majke vam, metno da zakuca upis, jel majk drop? :D
Leverage

#2782 Re: Brexit

Post by Leverage »

Ne smije se to vidjet, blokirali globalisti.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2783 Re: Brexit

Post by Hame_ »

Hvala @Leverage

Meni nije jasno zašto Brexit jer kontam da je izvedenica od "British exit", a vidim da si na izvoru dešavanja:
- GB = Brexit
- UK = Ukxit

Image

Image
Leverage

#2784 Re: Brexit

Post by Leverage »

Tehnički gledano ti si u pravu, ali termini Britanija i britanski se (čak i unutar UK) koriste da se opišu UK ili nešto što pripada UK, a termin Britanac čak se i zvanično odnosi na sve državljane UK (pa i na stanovnike Krunskih posjeda koji formalno nisu dio UK).

Na BBC-u recimo možeš svaki dan čuti "British Prime Minister", a skoro nikad "Prime Minister of the United Kingdom", što je zvanični naziv pozicije.

Nekakvo objašnjenje da se Sjeverna Irska zapravo ne izostavlja u svemu tome jeste da se svi ti otoci (Britanija, Irska, Hebridi, Shetland, Orkney, Man, Guernsey, Jersey, Sark i ostali manji otoci) zajedno zovu British Isles.

Opet kažem, tehnički gledano Velika Britanija je otok a država je UK, baš tako kako je na toj slici.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2785 Re: Brexit

Post by Hame_ »

OK, hvala ti @Leverage.

Sada sam povezao u glavi:
- Brexit = Država britanskih otoka izlazi iz EU
omar little

#2786 Re: Brexit

Post by omar little »

brexit nije nikakav zvanicni izraz baziran na geografiji i logici vec gluparija smisljena u medijskim krugovima za hestegovanje i simplifikaciju ozbiljnog koncepta.
dale cooper

#2787 Re: Brexit

Post by dale cooper »

Leverage sve objasnio. :thumbup:

Challenger: :facepalm:
cyprus

#2788 Re: Brexit

Post by cyprus »

Challenger_ wrote:Bacimo na stranu lažnu naivnost, puste želje i recimo šta se, u stvari, dešava.
Ili, kako bi to retorički započeo:

Let's be clear what this is about.

Raspadaju se globalističke strukture. Njihov raspad se može usporiti, ali nema te sile koja to može zaustaviti. Na stranicama ove teme se može samo voditi dnevnik etapnog urušavanja tih struktura i njihov nekrolog, te evidencija nastajanje novih političkih formi i odnosa.

Tzv. "disonatni tonovi" unutar EU (Brexit, katalonski separatizam, antimigraciona opozicija Višegradske grupe i slično) su jasni indikatori ozbiljnih napuklina u supranacionalnim strukturama koje su do ovih gabarita dovele globalističke elite i njihovi neokonzervativni i neoliberalni protagonisti. Dosegli su svoj maksimum a već neko vrijeme kreću nezaustavljivi revirzibilni procesi.

Ti procesi mogu ići manje ili više brzo, manje ili više dramatično, mogu biti čak i giga-repriza krvavog raspada Jugoslavije, ali više nema naprijed niti ima izgleda na status quo.

To je tako i neka tako uđe u zapisnik.

Image

Also sprach Challenger_
A na osnovu čega zaključuješ da ovo nisu možda posljednji trzaji retrogradnih snaga? :)

Ja doduše ne mislim da su posljednji, bit će još trzaja i trzaja... Nije retrogradnih snaga malo, niti će tek tako nestati, a neće ni mirno gledati kako se svijet mijenja u pravcu koji im nije baš mio... Međutim, tvrdnja da će oni uspjeti u svom naumu da zaustave i vrate točak historije unazad je dosta onako hrabra sa tvoje strane... Ja je ne držim mnogo vjerovatnom, jer trendovi u ekonomiji, kulturi, medijima, obrazovanju, nauci, tehnologiji, saobraćaju, komunikaciji itd. jesu takvi da je zaista teško vjerovati da politika pored njih može (p)ostati zatvorena kutija...

Međutim, naravno niko pouzdano ne može znati šta nam budućnost nosi, pa ne bi bilo mudro tek tako odbaciti i tvoj crni scenario... Samo tu trebamo biti načisto - takav razvoj situacije bi bio anticivilizacijski, a ne nešto što čovjek zdravog razuma treba priželjkivati...
omar little

#2789 Re: Brexit

Post by omar little »

retrogradan je svako ko kritizira globalizaciju i konsekvence globalistickih politika? vau.
cyprus

#2790 Re: Brexit

Post by cyprus »

omar little wrote:retrogradan je svako ko kritizira globalizaciju i konsekvence globalistickih politika? vau.
Hm, kako li dođe do takvog zaključka? :D
bunk

#2791 Re: Brexit

Post by bunk »

A hocel sad kad napuste EU istupit i iz NATO-saveza?
SmokingMan

#2792 Re: Brexit

Post by SmokingMan »

Neki ljudi su naprosto nagazili na ruske mrve.Nisam znao da desničarske ideje ovako brzo cvjetaju između četiri zida.Napolju onaki,u kući ovaki.Nikakvog društvenog napratka sa ovakvim ljudima,uvijek stvari posmatraju iz istog ugla,nije to pesimizam,to je nešto gore.... :D
Last edited by SmokingMan on 21/10/2019 21:03, edited 1 time in total.
Leverage

#2793 Re: Brexit

Post by Leverage »

bunk wrote:A hocel sad kad napuste EU istupit i iz NATO-saveza?
Ne znam na osnovu čega bi neko uopšte mogao pomisliti tako nešto.
bunk

#2794 Re: Brexit

Post by bunk »

Leverage wrote:
bunk wrote:A hocel sad kad napuste EU istupit i iz NATO-saveza?
Ne znam na osnovu čega bi neko uopšte mogao pomisliti tako nešto.
Why so serious?
Edin H.

#2795 Re: Brexit

Post by Edin H. »

Nema nista od Brexita za sada - konzervativci samo laju u prazno i trolaju plebs, nemaju vecinu u parlamentu, tako da i onaj referendum mogu okaciti macku o rep.

Opasnost su novi izbori, samo da ne prevagnu konzervativci, jer mnogi ne zele da glasaju za socijalistu Corbyna koji kao takav naravno se ne moze zalagati za korporativnu tvorevinu poput Evropske unije, a ne moze ni zauzeti istu stranu kao i konzervativci. Al' gotivi ga omladina.

SmokingMan

#2796 Re: Brexit

Post by SmokingMan »

Pratim beogradske režimske novine,vučićevi se kroz filtrirane kolumne nenormalno lože na Putina Rusiju,Borisa Brexita i Srbina Handkea. :D
Edin H.

#2797 Re: Brexit

Post by Edin H. »

SmokingMan wrote:Pratim beogradske režimske novine,vučićevi se kroz filtrirane kolumne nenormalno lože na Putina Rusiju,Borisa Brexita i Srbina Handkea. :D
Bas si me iznenadio :cry:
Challenger_

#2798 Re: Brexit

Post by Challenger_ »

cyprus wrote:Ja je ne držim mnogo vjerovatnom, jer trendovi u ekonomiji, kulturi, medijima, obrazovanju, nauci, tehnologiji, saobraćaju, komunikaciji itd. jesu takvi da je zaista teško vjerovati da politika pored njih može (p)ostati zatvorena kutija...
Kakvi oni (globalistička oligarhija predatorskog ekonomskog modela) i kultura. Tu odavno više nema ničeg osim gole praznine. Njihovo posljednje nedonošče, djelo terminalne faze neoliberalnog i neokonzervativnog modela, djelo predatorskog ekonomskog modela je poražena Devla Islamija ("Islamska" nazovi-država).

Oni su ti koji svijet drže u zatvorenoj kutiji plašeći ga ruskim, kineskim, iranskim i inim demonima.

Oni su go ***** i nisu više ni za koji *****.
Challenger_

#2799 Re: Brexit

Post by Challenger_ »

Sa njima je samo jedna kvazi-ideja, bez njih je hiljadu i jedna. Samo laganini i opušteno.

______
SmokingMan

#2800 Re: Brexit

Post by SmokingMan »

Edin H. wrote:
SmokingMan wrote:Pratim beogradske režimske novine,vučićevi se kroz filtrirane kolumne nenormalno lože na Putina Rusiju,Borisa Brexita i Srbina Handkea. :D
Bas si me iznenadio :cry:
Nisam,samo ne jedem ja vruću supu sa Sergejem Lavromom,niti lomim jezIk nejasnim frazama. :D
Post Reply