Pariz

Post Reply
oridjidji

#2776 Re: Pariz

Post by oridjidji »

salik79 wrote:
oridjidji wrote:
Dobro ti spomenu septembar 95. godine. To je datumski poslje svih sranja u BiH do augusta 95. godine kada je krenuo preokret u ratu Olujom u Hrvatskoj, pa onda skontase da trebaju malo poraditi na trasiranju Dejtona.

Ko u Sarajevo nije dovlacio oruzje? Pa mi Dobrinjci znamo kako su nam na aerodrumu u podovima UN kontenjera distribuisali oruzje. Al to je matematika, niko to nije radio, a da u tome nije imao korist. Svi znaju da je embargo na uvoz oruzja pokrenuo crno trziste istog u kome su aktivno ucestvovali i oni. Bernard-Henri Levy je filozof, nije Miteran. Pricamo o dvostrukim arsinima njihove politike. Koliko su ti i valjali, toliko i nisu.

Ma nije malo sutra, srednja Bosna ih imala masallah, a bome nije ih falilo ni ispod Igmana, jedino ih po Sarajevu nije bilo. Zato mi u Sarajevu i pljujemo po njima. Fino odgledaj par dokumentaraca na tu temu koji su oni radili,pa ce ti biti jasnije koliko su oni akcija napravili. Imao sam priliku razgovarati s ljudima koji su bili koordinatori izmedju 3. korpusa i mudzahedina i nikada o njima nisu pricali na nacin na koji pricamo mi danas. Na toj Vozuci par puta su ih nasi ostavljali u akcijama jer su dijelovali kao elitni odred unutar nase vojske, mi krecemo, pratite nas, a nasi ih ostave na cijedilu.

Bio u ratu u Sarajevu. Primao pomoc od kuvajtskog komiteta kao dijete bez jednog roditelja. Svaki mjesec tokom rata nekad 50 nekad 100 maraka. Poznajem jos masu takvih jetima koji su od njih dobijali pomoc i nisam dobio dugu bradu, niti sam neko ko je zatrovan nekom ideoloskim tumacenjem islama. Od literature koju je dijelio saudijski komitet imam kucnu biblioteku od 23 knjige i tefsir Kur`ana koji sam dobio prije 5-6 godina. Niko ne spori humanitarni doprinos USA i EU, medjutim nemojmo minimalizirati pomoc islamskog svijeta nama.
Sve je to uredu, ali svi oni zajedno nisu (ni izbliza) pomogli koliko je Iran sam pomogao. Sto bi rahmetli Alija rekao: "Na prvom mjestu Iran, pa deset praznih mjesta...", a neki dan nesto slicno ponovio i Reis Kavazovic.

Saudi i kompanija su nam uz pomoc (u vidu hurmi i sl.) slali pamflete i zatrovanu ideologiju mrznje prema ostalim muslimanima, prvenstveno sijama, sto se danas osjeti kod "pusaca" "prosvjetiteljske" lierature, a cega u Bosni nikada prije nije bilo (do iracke agresije na Iran, u Bosni se nije ni znalo za tu medjumuslimansku podjelu, a i ko je znao nikada nije stavljao znak nejednakosti izmedju te dvije skupine po pitanju tevhida).
Svi su oni pomagali i to je bitno. Samo jedni su bili pod cizmom Amera, kao i danas, Iranci su bili malo slobodniji, pa su ovi prvi morali to kanalisati, a Iran nije. Nisu bas mogli biti tako ofirni. Posto sam upoznao dosta Arapa, znam dosta njihovih prica o tome kako su nam pomagali.

Nisam upoznat sa tom Alijinom izrekom.

Naravno, ne sporim to da su Saudi imali los stav prema Siijama, sjecam se jedne prepricane situacije iz 3 korpusa kada su se mudzahidi iz arapskih zemalja sreli sa iranskim, umalo se nisu poubijali medjusobom. Krenula vjersko ideoloska rasprava, doveli je do usijanja, umalo zazveketali oruzjem. Na kraju je licno morao intervenisati rah. Alagic, odrzao im bukvicu samo tako. Trijumfalna recenica mu je bila "da je Muhamed a.s. ziv, on bio nosio Armani ." :lol:

Doduse odes na fb stranice bosanskih selefija ili ti ga vehabija i siija i vidis kako se caste. Najgore je sto i jedni i drugi imaju tu skalu odnosa prema BH muslimanima od dobrog prema gorem. Nas je i sacuvalo to sto smo mi njegovali kakvo takvo jedinstvo medjusobom iako nas realno ima svakakvih u svom odnosu prema svojoj vjeri.
Moenx

#2777 Re: Pariz

Post by Moenx »

Pariz grad svjetlosti koji je te kobne noci potonuo u mrak u kojem je svjetlucalo njegovo casno lice puno mucenicke tragike
Podrzimo sada inicijativu lidera EU te zastanimo za cas u cast zrtava u tih 12 casova

I da.... volio bih isto tako da imamo mjesto i vrijeme da se solidarisemo sa zrtvama Palestine Sirije Iraka i da to postane prepoznato kao univerzalna moralna vrijednost koju treba cuvati kao oci u glavi
I to je jedino rjesenje za ogromne zrtve naroda BI
salik79

#2778 Re: Pariz

Post by salik79 »

sahara1428 wrote:
Ja sam naveo Bosnu kao primjer...To sto su sultani nekoga tamanili nije sigurno zbog toga sto su sije, nego zbog borbe za vlast. Tamanili su se izmedju sebe, tamanili svoju vlastitu evlad, sigurno sto su bili sije!? Doduse, princ Mustafa je bio jako blizak sijskom ucenju, ali ni on nije ubijen zbog toga. Spletke, zavjere, zbog vlasti, a podjele su bile samo paravan za lakse zaludjivanje masa. Pusti se ti Mula Sadre u koju nikada nisi privirio, a kamoli poslusao neko predavanje...
Eto između Muavije i Alije bilo zbog hurmi, a ne zbog vlasti ili vjerovanja u 12-icu imama :-D , bez obzira ko je bio upravu tu :-D Što, ko biva kad kročim u Mula Sadru skontat ću ljepotu ko što sam skonto Visoki saudijski komitet, dzamiju kralja Fahda i slično...
Jah, hazreti Aliji je bilo do vlasti :roll: Porediti njega i Muaviju, a i vecinu sultana u bilo kojem smislu je, u najmanju ruku, degutantno...Ne govorim o ljepoti i kontanju iste, nego o temama predavanja i literaturi jednih i drugih. Sa svojih 20 i kusur godina vjerske prakse sam imao priliku susresti se i sa jednim i sa drugim. Malo je reci nebo i zemlja. Otprilike kao razlika u naucnoistrazivackim radovima jednih i drugih.
sahara1428

#2779 Re: Pariz

Post by sahara1428 »

Jah, hazreti Aliji je bilo do vlasti :roll: Porediti njega i Muaviju, a i vecinu sultana u bilo kojem smislu je, u najmanju ruku, degutantno...Ne govorim o ljepoti i kontanju iste, nego o temama predavanja i literaturi jednih i drugih. Sa svojih 20 i kusur godina vjerske prakse sam imao priliku susresti se i sa jednim i sa drugim. Malo je reci nebo i zemlja. Otprilike kao razlika u naucnoistrazivackim radovima jednih i drugih.
Zbog vlasti je bilo, to je jasno, i zna se ko je tu bio upravu, ali poslije se i preko vlasti štelilo "ko je počeo rat" ali tema je Pariz...
zvizdan

#2780 Re: Pariz

Post by zvizdan »

oridjidji wrote:
salik79 wrote:
oridjidji wrote:
Dobro ti spomenu septembar 95. godine. To je datumski poslje svih sranja u BiH do augusta 95. godine kada je krenuo preokret u ratu Olujom u Hrvatskoj, pa onda skontase da trebaju malo poraditi na trasiranju Dejtona.

Ko u Sarajevo nije dovlacio oruzje? Pa mi Dobrinjci znamo kako su nam na aerodrumu u podovima UN kontenjera distribuisali oruzje. Al to je matematika, niko to nije radio, a da u tome nije imao korist. Svi znaju da je embargo na uvoz oruzja pokrenuo crno trziste istog u kome su aktivno ucestvovali i oni. Bernard-Henri Levy je filozof, nije Miteran. Pricamo o dvostrukim arsinima njihove politike. Koliko su ti i valjali, toliko i nisu.

Ma nije malo sutra, srednja Bosna ih imala masallah, a bome nije ih falilo ni ispod Igmana, jedino ih po Sarajevu nije bilo. Zato mi u Sarajevu i pljujemo po njima. Fino odgledaj par dokumentaraca na tu temu koji su oni radili,pa ce ti biti jasnije koliko su oni akcija napravili. Imao sam priliku razgovarati s ljudima koji su bili koordinatori izmedju 3. korpusa i mudzahedina i nikada o njima nisu pricali na nacin na koji pricamo mi danas. Na toj Vozuci par puta su ih nasi ostavljali u akcijama jer su dijelovali kao elitni odred unutar nase vojske, mi krecemo, pratite nas, a nasi ih ostave na cijedilu.

Bio u ratu u Sarajevu. Primao pomoc od kuvajtskog komiteta kao dijete bez jednog roditelja. Svaki mjesec tokom rata nekad 50 nekad 100 maraka. Poznajem jos masu takvih jetima koji su od njih dobijali pomoc i nisam dobio dugu bradu, niti sam neko ko je zatrovan nekom ideoloskim tumacenjem islama. Od literature koju je dijelio saudijski komitet imam kucnu biblioteku od 23 knjige i tefsir Kur`ana koji sam dobio prije 5-6 godina. Niko ne spori humanitarni doprinos USA i EU, medjutim nemojmo minimalizirati pomoc islamskog svijeta nama.
Sve je to uredu, ali svi oni zajedno nisu (ni izbliza) pomogli koliko je Iran sam pomogao. Sto bi rahmetli Alija rekao: "Na prvom mjestu Iran, pa deset praznih mjesta...", a neki dan nesto slicno ponovio i Reis Kavazovic.

Saudi i kompanija su nam uz pomoc (u vidu hurmi i sl.) slali pamflete i zatrovanu ideologiju mrznje prema ostalim muslimanima, prvenstveno sijama, sto se danas osjeti kod "pusaca" "prosvjetiteljske" lierature, a cega u Bosni nikada prije nije bilo (do iracke agresije na Iran, u Bosni se nije ni znalo za tu medjumuslimansku podjelu, a i ko je znao nikada nije stavljao znak nejednakosti izmedju te dvije skupine po pitanju tevhida).
Svi su oni pomagali i to je bitno. Samo jedni su bili pod cizmom Amera, kao i danas, Iranci su bili malo slobodniji, pa su ovi prvi morali to kanalisati, a Iran nije. Nisu bas mogli biti tako ofirni. Posto sam upoznao dosta Arapa, znam dosta njihovih prica o tome kako su nam pomagali.

Naravno, ne sporim to da su Saudi imali los stav prema Siijama, sjecam se jedne prepricane situacije iz 3 korpusa kada su se mudzahidi iz arapskih zemalja sreli sa iranskim, umalo se nisu poubijali medjusobom. Krenula vjersko ideoloska rasprava, doveli je do usijanja, umalo zazveketali oruzjem. Na kraju je licno morao intervenisati rah. Alagic, odrzao im bukvicu samo tako. Trijumfalna recenica mu je bila "da je Muhamed a.s. ziv, on bio nosio Armani ." :lol:

Doduse odes na fb stranice bosanskih selefija ili ti ga vehabija i siija i vidis kako se caste. Najgore je sto i jedni i drugi imaju tu skalu odnosa prema BH muslimanima od dobrog prema gorem. Nas je i sacuvalo to sto smo mi njegovali kakvo takvo jedinstvo medjusobom iako nas realno ima svakakvih u svom odnosu prema svojoj vjeri.
Joj, jarane, taj sto ti je prico te ratne dozivljaje bio je malo ko onaj iz Dolly Bell :D
salik79

#2781 Re: Pariz

Post by salik79 »

oridjidji wrote:
salik79 wrote:
oridjidji wrote:

Alija izjavio u interviewu DANI-ma, cini mi se '97/8...Reis prije mjesec, dva...

Iranski borci nikada nisu zapocinjali te price , niti su htjeli na tu temu raspravljati...Sjecam se da je jedan nas, u odredu El-Fatih, upitao jednog od Iranaca u vezi nekih stvari, koje nama nisu jasne. Covjek krenuo objasnjavati, ali na prvu "cekaj, ali znas..." je stao i nikada vise, do svog odlaska, na tu temu nije progovorio...Dok su nam, s druge strane, objasnjavali kako su nam "sije gori neprijatelji od cetnika", uz obavezno ispravljanje vjerske prakse "izvornim" islamom...

To za armani odijelo vezem za predavanje prof. Hafizovica, nisam znao da je i rahmetli Alagic o tome govorio :)
zvizdan

#2782 Re: Pariz

Post by zvizdan »

@Salik, ma to s Armanijem i jeste frajer pokupio s naslovnice onih poslijeratnih Dana gdje je, doduse prilicno parafrazirano, Pecanin izvukao takav naslov iz intervjua s Hafizovicem. Kakvi iranski mudzahidi, pa ko ista o ratu zna, zna da u Bosni nije bilo nikakvih iranskih jedinica. Zna se kako su oni djelovali. Bio je onaj neki slucaj u Zenici kad su vehabije ubile nekog lika pod izgovorom da je siija, ne sjecam se stvarno detalja. I tako, sklopis vise medjusobno nepovezanih detalja i sklopis pricu, kako to vec kod nas cesto ide. Cuj sjedili kod Alagica i repetirali jedni na druge. A i sto bas u Zenici, zar onda nije trebalo to biti u Travniku? :D

Ali tema je Pariz.
Banksy

#2783 Re: Pariz

Post by Banksy »

HARIS HRLE: BiH je pouzdana karika u političkom i sigurnosnom lancu

ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Haris Hrle.

http://www.avaz.ba/clanak/205369/haris- ... snom-lancu
Ne zna čovjek bi li se smijao ili plakao ...
zvizdan

#2784 Re: Pariz

Post by zvizdan »

Banksy wrote:

Zar ovaj Biserin zet nije u Saudiji. Kako frajer mijenja destinacije. Ali barem smo pouzdana karika. :D
oridjidji

#2785 Re: Pariz

Post by oridjidji »

zvizdan wrote:
oridjidji wrote:
salik79 wrote:

Joj, jarane, taj sto ti je prico te ratne dozivljaje bio je malo ko onaj iz Dolly Bell :D
Nije vjeruj mi. Covjek je bio dobro rangiran oficir u 3. korpusu. Odradio dosta ratista. Upoznat dobro sa prilikama vezanim sa mudzahedinima. Nakon rata radio aktivno kooperant nase armije u NATO programu "Opremi i Obuci". Doduse ti iz 3 korpusa su imali poslje rata poprilicno dobrih razloga da budu razocarani onim kako se politika ponjela prema tome korpusu, pogotovo prema rhm. Alagicu i Mahmuljinu. Poslje toga programa, on je napustio vojsku.
Freamon Lester

#2786 Re: Pariz

Post by Freamon Lester »

zvizdan

#2787 Re: Pariz

Post by zvizdan »

zvizdan wrote:
Banksy wrote:

Zar ovaj Biserin zet nije u Saudiji? Kako frajer mijenja destinacije. Ali barem smo pouzdana karika. :D
ultima_palabra

#2788 Re: Pariz

Post by ultima_palabra »

Mektić u Parizu sa ministrom unutrašnjih poslova Francuske i glavnim tužiocem
dječak sa šibicama

#2789 Re: Pariz

Post by dječak sa šibicama »

Sta ga ovaj Haris Hrle dodje onom sindikalisti Hrletu?

A gdje Bisera Turkovic ovih dana, kako je moguce da ona nije ambasador :twisted:
supercali

#2790 Re: Pariz

Post by supercali »

oridjidji wrote:Pronadjose se dva ratna druga. :D
mufa i kiki
tututuuuu

#2791 Re: Pariz

Post by tututuuuu »

Evo sto sam ja govorio da se postavlja pitanje sposobnosti Francuza.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ap-vo ... /151116042

Svi ovi su bili poznati, pa tako i "mozak" operacije, pa opet... Kao i nedavno onaj tip u vlaku s kalasem. isto je bio poznat (al eto srecom to je izbjegnuto, pukom srecom).
Female_Sa

#2792 Re: Pariz

Post by Female_Sa »

Treba glavni tužitelj otići ..nije odavno nigdje bio:)
zvizdan

#2793 Re: Pariz

Post by zvizdan »

dječak sa šibicama wrote:Sta ga ovaj Haris Hrle dodje onom sindikalisti Hrletu?

A gdje Bisera Turkovic ovih dana, kako je moguce da ona nije ambasador :twisted:
Dodje mu bratic. Sin rahmetli Smaje Hrle koji je poginuo s Dzemom Bijedicem.

A Bisera sada slaze DPK-e :D
BHCluster

#2794 Re: Pariz

Post by BHCluster »

oridjidji

#2795 Re: Pariz

Post by oridjidji »

salik79 wrote:

Alija izjavio u interviewu DANI-ma, cini mi se '97/8...Reis prije mjesec, dva...

Iranski borci nikada nisu zapocinjali te price , niti su htjeli na tu temu raspravljati...Sjecam se da je jedan nas, u odredu El-Fatih, upitao jednog od Iranaca u vezi nekih stvari, koje nama nisu jasne. Covjek krenuo objasnjavati, ali na prvu "cekaj, ali znas..." je stao i nikada vise, do svog odlaska, na tu temu nije progovorio...Dok su nam, s druge strane, objasnjavali kako su nam "sije gori neprijatelji od cetnika", uz obavezno ispravljanje vjerske prakse "izvornim" islamom...

To za armani odijelo vezem za predavanje prof. Hafizovica, nisam znao da je i rahmetli Alagic o tome govorio :)
Ako laze covjek koji ga je poznavao i sluzio mu, onda lazem i ja.
BHCluster

#2796 Re: Pariz

Post by BHCluster »

Image

Kakvi kreteni... :lol:
NAPAD u Parizu pokrenuo je i val straha i panike u cijelom svijetu. No, jedan Kanađanin je postao meta. Njegova fotografija počela je kružiti Internetom u subotu popodne nakon terorističkog napada, a neki strani mediji su objavili kako je upravo on jedan od napadača u Parizu te da nosi samoubijalički prsluk.

No, ista je fotografija podigla i sumnje korisnika društvenih mreža jer su vrlo brzo shvatili da u rukama uopće ne drži Kuran već iPad, utičnice u kupaoni su američke, dok na glavi ima turban. Uskoro je otkriven i njegov pravi identitet.

Riječ je o Veerenderu Jubbalu, Kanađaninu koji je postao žrtva Photoshopa. "Da nešto raščistimo. Nikada nisam bio u Parizu. Ja sam Sikh s turbanom i živim u Kanadi", poručio je Veerender koji se tako obukao jer je profesionalni igrač video igara te dio GamerGate-a, kontroverznog online pokreta.

Inače, Sikizam (ili sikhizam) je religija nastala u Indiji u kontekstu sukoba doktrine hinduizma i islama. Pripadnici ove vjere se zovu siki (ili sikhi) što na punjabi jeziku znači "učenik".
:lol: :lol: :lol:
Banksy

#2797 Re: Pariz

Post by Banksy »

BHCluster wrote:
Sve polako klizi u patetiku i jeftine emocije, kao i uvijek u ovakvim prilikama, ali neka, ovo su trenuci kad se mora stati na pravu stranu, demonstrirati odlučnost i zajedništvo, bez relativizirajućih ''ali'', ''ipak'' i ''ko je prvi i gdje počeo''. Neka tih priča za kasnije, ali danas se moramo sjetiti nevinih žrtava.

Divna je Marseljeza, zaista, možda i najljepša, moćna i melodična, MET orkestar vrhunski :thumbup:

supercali

#2798 Re: Pariz

Post by supercali »

a mi bi pjevali bosnom behar probeharao
radiša

#2799 Re: Pariz

Post by radiša »

izgleda da cemo i mi propjevat ovi prijete kako ce nam glave sjeci
BHCluster

#2800 Re: Pariz

Post by BHCluster »

Image