Svi su oni pomagali i to je bitno. Samo jedni su bili pod cizmom Amera, kao i danas, Iranci su bili malo slobodniji, pa su ovi prvi morali to kanalisati, a Iran nije. Nisu bas mogli biti tako ofirni. Posto sam upoznao dosta Arapa, znam dosta njihovih prica o tome kako su nam pomagali.salik79 wrote:Sve je to uredu, ali svi oni zajedno nisu (ni izbliza) pomogli koliko je Iran sam pomogao. Sto bi rahmetli Alija rekao: "Na prvom mjestu Iran, pa deset praznih mjesta...", a neki dan nesto slicno ponovio i Reis Kavazovic.oridjidji wrote:
Dobro ti spomenu septembar 95. godine. To je datumski poslje svih sranja u BiH do augusta 95. godine kada je krenuo preokret u ratu Olujom u Hrvatskoj, pa onda skontase da trebaju malo poraditi na trasiranju Dejtona.
Ko u Sarajevo nije dovlacio oruzje? Pa mi Dobrinjci znamo kako su nam na aerodrumu u podovima UN kontenjera distribuisali oruzje. Al to je matematika, niko to nije radio, a da u tome nije imao korist. Svi znaju da je embargo na uvoz oruzja pokrenuo crno trziste istog u kome su aktivno ucestvovali i oni. Bernard-Henri Levy je filozof, nije Miteran. Pricamo o dvostrukim arsinima njihove politike. Koliko su ti i valjali, toliko i nisu.
Ma nije malo sutra, srednja Bosna ih imala masallah, a bome nije ih falilo ni ispod Igmana, jedino ih po Sarajevu nije bilo. Zato mi u Sarajevu i pljujemo po njima. Fino odgledaj par dokumentaraca na tu temu koji su oni radili,pa ce ti biti jasnije koliko su oni akcija napravili. Imao sam priliku razgovarati s ljudima koji su bili koordinatori izmedju 3. korpusa i mudzahedina i nikada o njima nisu pricali na nacin na koji pricamo mi danas. Na toj Vozuci par puta su ih nasi ostavljali u akcijama jer su dijelovali kao elitni odred unutar nase vojske, mi krecemo, pratite nas, a nasi ih ostave na cijedilu.
Bio u ratu u Sarajevu. Primao pomoc od kuvajtskog komiteta kao dijete bez jednog roditelja. Svaki mjesec tokom rata nekad 50 nekad 100 maraka. Poznajem jos masu takvih jetima koji su od njih dobijali pomoc i nisam dobio dugu bradu, niti sam neko ko je zatrovan nekom ideoloskim tumacenjem islama. Od literature koju je dijelio saudijski komitet imam kucnu biblioteku od 23 knjige i tefsir Kur`ana koji sam dobio prije 5-6 godina. Niko ne spori humanitarni doprinos USA i EU, medjutim nemojmo minimalizirati pomoc islamskog svijeta nama.
Saudi i kompanija su nam uz pomoc (u vidu hurmi i sl.) slali pamflete i zatrovanu ideologiju mrznje prema ostalim muslimanima, prvenstveno sijama, sto se danas osjeti kod "pusaca" "prosvjetiteljske" lierature, a cega u Bosni nikada prije nije bilo (do iracke agresije na Iran, u Bosni se nije ni znalo za tu medjumuslimansku podjelu, a i ko je znao nikada nije stavljao znak nejednakosti izmedju te dvije skupine po pitanju tevhida).
Nisam upoznat sa tom Alijinom izrekom.
Naravno, ne sporim to da su Saudi imali los stav prema Siijama, sjecam se jedne prepricane situacije iz 3 korpusa kada su se mudzahidi iz arapskih zemalja sreli sa iranskim, umalo se nisu poubijali medjusobom. Krenula vjersko ideoloska rasprava, doveli je do usijanja, umalo zazveketali oruzjem. Na kraju je licno morao intervenisati rah. Alagic, odrzao im bukvicu samo tako. Trijumfalna recenica mu je bila "da je Muhamed a.s. ziv, on bio nosio Armani ."
Doduse odes na fb stranice bosanskih selefija ili ti ga vehabija i siija i vidis kako se caste. Najgore je sto i jedni i drugi imaju tu skalu odnosa prema BH muslimanima od dobrog prema gorem. Nas je i sacuvalo to sto smo mi njegovali kakvo takvo jedinstvo medjusobom iako nas realno ima svakakvih u svom odnosu prema svojoj vjeri.