Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#2776 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

John Cleese wrote:
Navodno je neko iz publike gadjao Nika grudnjakom i coJek krenuo da baca opremu na publiku - pojacala, monitore, stalke, sve... jedva ga obuzdali... :| :D :lol: :run:

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ok, I didn't see that one coming
:D

da sam bacila grudnjak, ne bi se vidjela ni bina, ni Nick, ni bubnjar :D
dale cooper

#2777 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:Samo da kažem da je vrijedilo čekati 17 godina na koncert Nicka Cavea :D
Is that it? :zoka: To je moj koncertni izvještaj? :twisted: Pa gora si od Cleesa. :| :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2778 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Bloo wrote:Samo da kažem da je vrijedilo čekati 17 godina na koncert Nicka Cavea :D
Is that it? :zoka: To je moj koncertni izvještaj? :twisted: Pa gora si od Cleesa. :| :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sowwy

umorna sam ko pašČe, malo smo se vozali po srbiji jer smo pogrešno skrenuli u mraku, pa smo aksno došli u Sarajevo, a počeo jazz fest, pa sam krepo krepani :D

samo da popijem kafu i ispusim pola steke pisem osvrt :D

edit: Kliz je odrastao u Lakoniji i treba nam biti uzor :D barem meni, ja puno pricam
Bloo
Globalna šefica

#2779 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Anyway :D
Koncert je počeo oko 20:30 i trajao je skoro 3 sata.
Kombank arena je bila puna. Ja sam uzela stajaća mjesta i zajebala se jer sam niska i vidjela sam maleckog Cavea (koji u svom stilu se stalno sagiba ka publici) ako se propnem na prste. Srećom bila su 3 ogromna ekrana (koje su uključili tek od 3 pjesme, which sucks).
Razglas je bio neočekivano odličan.
Zvijezda večeri je bio lik sa violinom :D Alan Moore sa violinom, mislila sam da će prizvati cthulhua glavom i bradom. S tim da zaboravite na klasično držanje violine i sviranje iste, to traje samo kratkih par sekundi...ostatak pjesme se lik hrva sa violinom i tjera je da ispušta najčudnije zvukove dok ga prati ostatak benda
Cave je bio pun energije i imao je popriličnu interakciju sa publikom. Dirao je sve one uzdignute ručice i dobacivao.
Što se tiče samih pjesama, bilo je par improvizacija i otklona od studijskih verzija naravno.
Balade su korektno odrađene. Finalna Push the sky away je jedan koncertni dragulj i orgazmični završetak, i definitivno šije studijsku svjetlosnim godinama,
From Her to eternity se tako savršeno pretvorila u paklenu kakafoniju sa violinistom i wall of noise ostalih instrumenata, da mi je suza kanula.
Ostali "teži" klasici - Tupelo, Mercy seat,Red right hand i djelomicno Stagger Lee su bili vizuelno- zvučni doživljaj - gdje se brižljivo tkana melodija lagano rastače. vođeno Nickovim glasom u božanstvenu buku i ludilo muzičara na bini, i skoro da zaboraviš na Cavea jer se njegov glas utopi u tom ludilu i jednostavno se prepustiš zvučnom košmaru koji se u jednoj sekundi odjednom prekine (red right hand) i melodija nastavi.

Meni je bilo prelijepo i out of this world.

ja bih opet

volim tog čovjeka

Dolje ispod je setlista

Setlista
https://www.setlist.fm/setlist/nick-cav ... 30949.html
Bloo
Globalna šefica

#2780 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Jedino bih mjenjala Weeping song meni najmanje dragu pjesmu za 15 feet of pure white snow :D
dale cooper

#2781 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Eh to je već bolje. :D Znači Warren Ellis te impresionirao sa rasturanjem violine? :D
Bloo
Globalna šefica

#2782 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Eh to je već bolje. :D Znači Warren Ellis te impresionirao sa rasturanjem violine? :D
pravi Grinderman :D
dale cooper

#2783 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:Eh to je već bolje. :D Znači Warren Ellis te impresionirao sa rasturanjem violine? :D
pravi Grinderman :D
YES! :thumbup: :D
Bloo
Globalna šefica

#2784 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Voljela bih idući put da slušati u puno manjoj sali, možda čak i neki pub :lol: :lol: :lol:
Better Man

#2785 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Better Man »

Bloo wrote:Jedino bih mjenjala Weeping song meni najmanje dragu pjesmu za 15 feet of pure white snow :D
Weeping song sa Blixom Bargledom je fenomenalna stvar i jedna od najdražih u čitavom njegovom opusu. Zamisli da su odsvirali i otpjevali Mercy, Easy Money i O Children. To bi bo vrhunac vrhunaca. Nick Cave je jedan od najvećih ikada u svijetu muzike i svakim novim albumom je pomjerao granice. Kako u muzičkom smislu, tako i u poetskom.
Bloo
Globalna šefica

#2786 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Better Man wrote:
Bloo wrote:Jedino bih mjenjala Weeping song meni najmanje dragu pjesmu za 15 feet of pure white snow :D
Weeping song sa Blixom Bargledom je fenomenalna stvar i jedna od najdražih u čitavom njegovom opusu. Zamisli da su odsvirali i otpjevali Mercy, Easy Money i O Children. To bi bo vrhunac vrhunaca. Nick Cave je jedan od najvećih ikada u svijetu muzike i svakim novim albumom je pomjerao granice. Kako u muzičkom smislu, tako i u poetskom.
Jednostavno mi ta pjesma nikad nije legla, još davno davno kad sam je čula prvi put osnovna/srednja škola.
Ah da, Mercy bi isto bila pogodak. JEdna od dražih sa Tender PReya uz City of refugee i Mercy seat. I to sa pojačanim tango tempom koji se provlači u melodiji na početku :mrgreen:
HardcoreMX

#2787 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by HardcoreMX »

Nik Kejv se pojavio na bini
za slusati trebace ti apaurini

pogledo je fanove, fakat su ludi
svako im se smije kad su glupi

njega se sjeca i dedo
na mtv on je to gledo

djabe furka vampira
bolje da ste kupili vrecu krompira
dale cooper

#2788 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Sjajan album!

Image
John Cleese

#2789 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by John Cleese »

Ima l' tu ko da voli oruzje? :|

https://www.youtube.com/watch?v=N0Wn3Eey6dY

ExNihilo

#2790 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

A wild pokemon appears. ExNihilo uses headphones. :music2: It's super effective!

Image

Ovo sam slučajno iskopao. Privukao me mač, priznajem. Nominalno rock/metal opera. Volim metal opere. Ali zapravo ima svega: od keltske muzike, progresive, bitlsa, džeza, turbo folka. Šalim se, nema turbo folka. :D Stvar je genijalni bućkuriš genijalštine.

Ne znam da li zbog toga što je tek izašlo ili je stvarka potpuno opskurna - ali na netu nema ništa što bih mogao zalijepiti ovdje da demonstriram moćnotu. Ali fret not! Postavio je Nihilo jednu numeru na HearThis. Nisam htio na YT jer će ga skinuti prije nego klikneš play.

https://hearthis.at/nihilo-js/bihajnd-d-mist/FHB/

Behind the Mist se zove pjesma. Savršen naziv. :D
dale cooper

#2791 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Kinda like Camel meets Jethro Tull? :zoka: :) It's proggy and jammy. :D
ExNihilo

#2792 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

Jes, koliko sam skontao Martin Barre je kolaborator na albumu. Volimo proggy and jammy. :D
Ommadawn

#2793 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

ExNihilo wrote:Jes, koliko sam skontao Martin Barre je kolaborator na albumu. Volimo proggy and jammy. :D
Volis proggy and jammy? Eh evo ti...

ExNihilo

#2794 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

Ommadawn wrote:
ExNihilo wrote:Jes, koliko sam skontao Martin Barre je kolaborator na albumu. Volimo proggy and jammy. :D
Volis proggy and jammy? Eh evo ti...

Hvala ti, živ i zdrav bio. Sviđa mi se. :D
hadzinicasa

#2795 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by hadzinicasa »

ovo gore lajkam :)
ali
:srce:
bogdu, bogdu da mu je dublji glas. inace nijesam imala primjedbi... obicno na njega jel' i nemam... :oops:

a evo jos
dale cooper

#2796 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ko koristi spotify i druge streaming servise i pritom voli jazz, biće presretan zbog vijesti da je od danas dostupan
kompletan katalog renomirane jazz diskografske kuće ECM. :)

http://thequietus.com/articles/23616-ec ... g-services
dale cooper

#2797 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Malcolm Young, gitarista i jedan od osnivača AC/DC je preminuo u 65 godini. :sad: R.I.P

http://www.index.hr/black/clanak/premin ... 08320.aspx

AmiĐa_Idriz

#2798 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by AmiĐa_Idriz »

Najveca ritam gitara ikada. Zaista tuzna vijest.... :(
Diwan

#2799 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Diwan »

Svojevremeno sam bio ljubitelj grupe Eloy – sad bih povratio kad ih ponovo čujem. Ali jedan album jedne druge njemačke kraut grupe mi se i dan danas zavrti I to sa uživanjem na kompu:

dale cooper

#2800 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Meni su i Eloy i Grobschnitt bili više kombo psihodelije i proga nego što su bili krautrock.
Post Reply