Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#2776 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
Maraschino wrote:U kojim vi drzavama zivite :roll: blago meni. :D
Ja u onoj u kojoj bi ti babo jebo mater na samu spomen da mu ti rentas stan a on ti placa kiriju... :lol:
A da babo dobija pare za kiriju od drzave je li bolje da daje svome djetetu ili gazdi Hasimu :mrgreen: .
Maraschino

#2777 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

HAVANA wrote:
Maraschino wrote:U kojim vi drzavama zivite :roll: blago meni. :D
Ja u onoj u kojoj bi ti babo jebo mater na samu spomen da mu ti rentas stan a on ti placa kiriju... :lol:
Sto jes jes.

Ja sam mislio da kod ''vas'' moze samo obrnuto biti. :D
512MB

#2778 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Zahuktalo se :izet:

Da rješimo enigmu, moji ne da nisu socijalni slučaj, nego imaju više love od mene (i troše više :mrgreen: ) Pored 3 milje penzije imaju i prihode od izdavanja nekretnina na moru i u BiH. Rentaju moj stan jer im je jeftinije (u Austriji je dozvoljeno rodbini spustit kiriju niže od prosječne cjene) a i bliže su unucima, a ja ujedno uštedim na porezu. I sve u dogovoru sa poreznim uredom, jer se mora prijavit kad se izdaje rodbini.
muha_sa

#2779 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

dzipalo wrote::lol:
Ma ja, sta imas biti duzan roditeljima, donijela te roda njima a odrastao sam ko Tarzan, nista ti nisu u zivotu dali sto bi i ti njima jel.
A odjecu si takodjer poceo kupovati sa 2 godine, cim si prohodao nasao posao da sebi zaradis za nove tene, hlace, itd.
U skolu nosio za rucak samo ono sto sam ulovis i tako :lol: :lol: :lol:
Njemu mama još placa kiriju za stan--i režije :lol:
dust71000

#2780 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dust71000 »

detroit-mercy wrote: Je li pricas o Austriji ili BiH.
Drugo, drzava ti da 500-600 Eura da platis stan, da li platio Hansu ili Svom sinu je svejedno. Sin ce mozda platiti rezije za tebe, mozda kad ide u kupovinu podmiri i roditelje, mozda ovo mozda ono, mozda nista. Nije poenta u tome, jer oni bi stan placali 500-600 svakako, je li problem samo sto placaju njemu umjesto Hansu. Kod nas se digla kosa na glavi, naplacjue roditeljima stanarinu.
Budi siguran, da u ovakvim slucajevima, svi su na neki nacin dobri.
Ako ti daje pare za stan namjenski to je socijalna pomoć, daje se u slučajevima gdje ljudi nemaju redovna primanja da podmire osnovne potrebe. Penzija je stečeno pravo, nije socijala, i niko ti ne uvjetuje šta ćes sa njom uraditi (pa ni sa onim dijelom kojim se dopunjava do minimalne/zagarantovane penzije ako nemaš redovne uslove za penziju jednaku ili veću od te)
detroit-mercy

#2781 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

dust71000 wrote:
Drugo, drzava ti da 500-600 Eura da platis stan, da li platio Hansu ili Svom sinu je svejedno. Sin ce mozda platiti rezije za tebe, mozda kad ide u kupovinu podmiri i roditelje, mozda ovo mozda ono, mozda nista. Nije poenta u tome, jer oni bi stan placali 500-600 svakako, je li problem samo sto placaju njemu umjesto Hansu. Kod nas se digla kosa na glavi, naplacjue roditeljima stanarinu.
Ako ti daje pare za stan namjenski to je socijalna pomoć, daje se u slučajevima gdje ljudi nemaju redovna primanja da podmire osnovne potrebe. Penzija je stečeno pravo, nije socijala, i niko ti ne uvjetuje šta ćes sa njom uraditi (pa ni sa onim dijelom kojim se dopunjava do minimalne/zagarantovane penzije ako nemaš redovne uslove za penziju jednaku ili veću od te)
Tebi ako penzija nije dovoljna da pokrije troskove stana/zivota, drzava uskace i sad kako to zvao nije problem. Ja mislim da smo se vise vrtili oko ovog placanja stana, gdje opet je svejedno kome placas, Hansu ili sinu. Ali eto covjek je razrijesio dilemu, zasto i kako naplacuje.
512MB

#2782 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

detroit-mercy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Znam vidio sam ti na djevojci
Na zalost nemam djevojku :mrgreen:. Ozenjen sam vec dugo godina.
Je li to sve sto imas, to ti je komentar :mrgreen:
Izgleda da te na Sinergiji nisu previse ucili pravu nego ulicarskom zargonu :mrgreen:
Jadno, prilicno jadno od progresivnog omladinca kakv li su tek oni sto nisu progresivni :mrgreen: .
Sadćeš dobit video odgovor :mrgreen:
HAVANA

#2783 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

512MB wrote:Zahuktalo se :izet:

Da rješimo enigmu, moji ne da nisu socijalni slučaj, nego imaju više love od mene (i troše više :mrgreen: ) Pored 3 milje penzije imaju i prihode od izdavanja nekretnina na moru i u BiH. Rentaju moj stan jer im je jeftinije (u Austriji je dozvoljeno rodbini spustit kiriju niže od prosječne cjene) a i bliže su unucima, a ja ujedno uštedim na porezu. I sve u dogovoru sa poreznim uredom, jer se mora prijavit kad se izdaje rodbini.
Pih,kolika ti je plata da imaju vise sa 3 milje penzije i to malo jada u bosni.Mi smo jad,to smo konstatovali.Zar ti nije satnica 90 eura,koliko ono bi? :D
HAVANA

#2784 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Ovde je madner najveci hadzo.On i telefon bez okvira nosa. :shock:
dust71000

#2785 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dust71000 »

detroit-mercy wrote:
dust71000 wrote:
Tebi ako penzija nije dovoljna da pokrije troskove stana/zivota, drzava uskace i sad kako to zvao nije problem. Ja mislim da smo se vise vrtili oko ovog placanja stana, gdje opet je svejedno kome placas, Hansu ili sinu. Ali eto covjek je razrijesio dilemu, zasto i kako naplacuje.
Drugacije je i to sam ti objasnio u prethodnim postovima. U jednom slucaju muzes roditelje kojima bi taj novac ostao ukoliko bi ih pustio da besplatno zive kod tebe. U drugom slucaju muzes drzavu. Kod ovog je prvi slucaj.
detroit-mercy

#2786 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

512MB wrote:
detroit-mercy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Znam vidio sam ti na djevojci
Na zalost nemam djevojku :mrgreen:. Ozenjen sam vec dugo godina.
Je li to sve sto imas, to ti je komentar :mrgreen:
Izgleda da te na Sinergiji nisu previse ucili pravu nego ulicarskom zargonu :mrgreen:
Jadno, prilicno jadno od progresivnog omladinca kakv li su tek oni sto nisu progresivni :mrgreen: .
Sadćeš dobit video odgovor :mrgreen:
Sta cu mu ja kad mu struka nije bas najjaca strana :mrgreen:.
Ja ekonomista pa kao laik mogu da skontam sta je po zakonu a sta nije po zakonu a on "strucnjak" pada na ovako jednostavnim pitanjima.
Jadna li je firma gdje ovaj radi :mrgreen: .
muha_sa

#2787 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Ovde je madner najveci hadzo.On i telefon bez okvira nosa. :shock:
Starohane--ne kvari temu
detroit-mercy

#2788 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:Ovde je madner najveci hadzo.On i telefon bez okvira nosa. :shock:
I jos ga sa dva prsta drzi :mrgreen: .
detroit-mercy

#2789 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

dust71000 wrote:
detroit-mercy wrote:
dust71000 wrote: Ako ti daje pare za stan namjenski to je socijalna pomoć, daje se u slučajevima gdje ljudi nemaju redovna primanja da podmire osnovne potrebe. Penzija je stečeno pravo, nije socijala, i niko ti ne uvjetuje šta ćes sa njom uraditi (pa ni sa onim dijelom kojim se dopunjava do minimalne/zagarantovane penzije ako nemaš redovne uslove za penziju jednaku ili veću od te)
Drugacije je i to sam ti objasnio u prethodnim postovima. U jednom slucaju muzes roditelje kojima bi taj novac ostao ukoliko bi ih pustio da besplatno zive kod tebe. U drugom slucaju muzes drzavu. Kod ovog je prvi slucaj.
Postoje drzave koje ti daju lovu za stan ili ti kazu pronadji stan mi placamo. Tako da je svejedno kome placas, mislim da opet idemo od razlicitih pretpostavki.
dust71000

#2790 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dust71000 »

E to je socijala, i tada je mozda svejedno. Dopuna penzije koju si gore navodio je nesto drugo i tada nije svejedno.
detroit-mercy

#2791 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

dust71000 wrote:E to je socijala, i tada je mozda svejedno. Dopuna penzije koju si gore navodio je nesto drugo i tada nije svejedno.
Znam ovdje par nasih koji rade kao socijalni radnici i bas cu se malo raspitati oko ovoga. Uglavnom, znam da postoji program gdje ljudi fakat nadju stan i plate mozda 20% a ostatak placa grad/drzva do odredjene cijene i opet sve zavisno od toga kolika im je penzija. Ako su dosli u kasnijim godinama, imalu malo radnog staza, dobijaju minimalnu zagarantovanu penziju. Ima hiljadu nekih caka.
512MB

#2792 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

detroit-mercy wrote:
dust71000 wrote:E to je socijala, i tada je mozda svejedno. Dopuna penzije koju si gore navodio je nesto drugo i tada nije svejedno.
Znam ovdje par nasih koji rade kao socijalni radnici i bas cu se malo raspitati oko ovoga. Uglavnom, znam da postoji program gdje ljudi fakat nadju stan i plate mozda 20% a ostatak placa grad/drzva do odredjene cijene i opet sve zavisno od toga kolika im je penzija. Ako su dosli u kasnijim godinama, imalu malo radnog staza, dobijaju minimalnu zagarantovanu penziju. Ima hiljadu nekih caka.
To dobiju oni penzioneri čija je penzija ispod određene sume... uglavnom su to samci jer se penzije od supružnika zbrajaju pa su tu uglavnom iznad.
mirsek

#2793 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Znaci gleda se ukupno primanje domacinstva a ne pojedinacna primanja ?
detroit-mercy

#2794 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

mirsek wrote:Znaci gleda se ukupno primanje domacinstva a ne pojedinacna primanja ?
Naravno, pa imas caku ovdje da ljudi koji dobijaju minimalne penzije kad se razvedu dobiju dobro povecanje. Imas ovdje nasih koji su se razveli, ono kao jedno ostane u stanu a drugo ode kod djece a u stvari i dalje zive zajedno ali klepaju vece penzije :mrgreen:.
Svega se ljudi sjete :mrgreen: .
HAVANA

#2795 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

detroit-mercy wrote:
mirsek wrote:Znaci gleda se ukupno primanje domacinstva a ne pojedinacna primanja ?
Naravno, pa imas caku ovdje da ljudi koji dobijaju minimalne penzije kad se razvedu dobiju dobro povecanje. Imas ovdje nasih koji su se razveli, ono kao jedno ostane u stanu a drugo ode kod djece a u stvari i dalje zive zajedno ali klepaju vece penzije :mrgreen:.
Svega se ljudi sjete :mrgreen: .
Lako je otici iz bosne ali tesko je pobjeci od ludog mentaliteta...Samo daj sta na guzove,daj brzo,daj sto prije i sto vise ... :-)
DearJohn

#2796 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by DearJohn »

Tema "Koliko je u BIH potrebno za dobar život" i opet dijaspora svrne temu na kako se živi u Austriji i Americi i koji su dodaci u dotičnim zemljama. Hahaha, koji ste vi kraljevi...
Edin H.

#2797 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Edin H. »

:lol:
moonca

#2798 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

opet dijaspora svrne temu na kako se živi u Austriji i Americi i koji su dodaci u dotičnim zemljama. Hahaha, koji ste vi kraljevi...

:lol: ---zbilja...al' nije lose i to znati...
512MB

#2799 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

DearJohn wrote:Tema "Koliko je u BIH potrebno za dobar život" i opet dijaspora svrne temu na kako se živi u Austriji i Americi i koji su dodaci u dotičnim zemljama. Hahaha, koji ste vi kraljevi...
Pa ćaršijaneri zabijaju nos svugdje pa nas ispituju. Šta sad da ne damo odgovor onda bi rekli vid dijaspore šo se ufurala :oops:
dzejkej

#2800 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dzejkej »

https://super1.telegram.hr/snaga/kako-s ... u-svedsku/

Izbor Švedske kao zemlje za život se temeljio na činjenici da je cijela zemlja iznimno orijentirana na dobrobit djece, da se poštuju temeljna ljudska prava i priroda. Tamo svi vole red i korupcija se smatra zlom, a ne nečijom sposobnošću da se snađe.
Zahvaljujući visokom standardu ljudi si mogu priuštiti obrazovanje, putovanja, izlaske bez osjećaja krivice da su rastrošni. Upravo zato što se osjećaju sigurno i opušteno, djeluju mi psihički zdraviji. Ne produciraju se u skupim krpicama, statusni simboli su znak neukusa i kiča, puno je važnije imati lijep dom nego super frizuru, kvaliteta života je prioritet i sve je puno polaganije, s manje stresa.
Post Reply