Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kakavdanakneiskustvu

#2776 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakavdanakneiskustvu »

L u c i f e r wrote:Danas na koreji:
Tri dzukca napala dvije djevojcice od 10-ak godina i zenu, naidje frajer sa stapom za hodanje, kako ih je nalupao u par sekundi to je bilo milina a gledati... :)

Čudo se nisu odnekle stvorili tzv.cukoljupci da napadnu tog momka
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 27/09/2014 14:20, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#2777 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Prijava agresivnih pasa
Najviše poziva sa Bistrika, Koševskog Brda, Dobrinje...
Objavljeno: 26. 09. 2014 - 21:44 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial
Najviše poziva sa Bistrika, Koševskog Brda, Dobrinje...
Foto: S. Saletović (Psi lutalice jučer na Grdonju)

Zbog napada agresivnih pasa i okupljanja čopora, dežurne telefone Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od petka je pozvalo više od 120 građana.

- Pozive dobivamo sa svih strana, a najčešće se javljaju stanovnici općina Vogošća, Stari Grad, Centar, Novi Grad... Prema prijavama, među opasnim lokacijama su Toka-Džeka, Bistrik, ulica Safvet-bega Bašagića, Koševsko Brdo, Dobrinja 1 i 2... - kazala nam je Vildana Bosno, stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave.

Navodi da su timovi preduzeća "Rad" u stalnom kontaktu s dežurnim veterinarskim inspektorima koji izlaze na teren na osnovu primljenih prijava.

- Prioritet su prijave za napade, odnosno ugrize. Poslije utvrđivanja stanja, inspektor može dati nalog za hvatanje psa, koji će biti podvrgnut veterinarskoj obradi i tada će se utvrditi može li se resocijalizirati ili je za eutanaziju - istakla je Bosno.

Kako saznajemo, ekipe "Rada" još nisu počele s hvatanjem opasnih pasa lutalica.

120 prijava od petka
bogumila

#2778 Re: Problem pasa lutalica

Post by bogumila »

cuj jos nisu poceli pa sta cekaju vise
Chavez Presidente

#2779 Re: Problem pasa lutalica

Post by Chavez Presidente »

Image

Dakle, Kafilerija JKP Rad se pozove na Clan 14, tacka d) i tacka e) Zakona o zastiti i dobrobiti zivotinja, i ocisti grad od lutalica, pa onda mahanje kretenskim dog trustovima, av avovima i dzukeloljubcima - ZIVOTINJE SU U AGONIJI, dovidjenja i prijatno!
Hajlac

#2780 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hajlac »

Životinjska vrsta(dakle ne samo populacija tipa "sarajevski cuko") slon izuzetno je ugrožena - uskoro će ih više biti u zoološkim zatvorima nego u svojoj prirodi.

Mogu li mighty cuke ovakvo nešto:

https://www.facebook.com/video.php?v=1535338713356418
:?:

Zadnjih godina masovno ih ubijaju u Africi, zarad ove dokone srednje klase sa sjevera zemaljske kugle, u koje spadaju i ovi cukoljupci.
http://newswatch.nationalgeographic.com ... f4846648=1

Sigurno je uzaludno cukoljupcima crtati ali vrijedi pokušati - dok masovno trošite resurse na iracionalno(o čemu sam pisao) spašavanje svakog pojedinačnog Canis feris vulgaris, čija vrsta NIKAD neće izumrijeti - sve dok je ljudi (koji su je i stvorili), čitave vrste životinja izumiru direktno kao posljedica našeg(s dokonog i rastrošnog geografskog sjevera) postojanja.

Siromašne zemlje Afrike nadljudskim naporima bore se da sačuvaju ono malo slonova, divljih mačaka, nosoroga itd. od istrjebljenja! I gube bitku jer je tržište bjelokosti, krzna, afrodizijaka itd. nezasito - tržište kojeg smo sastavni dio i direktni saučesnici - gospodo FGR hipsteri, koliko mobitela ste promijenili u zadnjih 10 godina? Mobitela proizvedenih pod 'Zapadnim' korporacijama, u Kini, afričkim sirovinama rijetkih elemenata... Da ne nabrajam ostale "proizvode"... :roll:
Takođe, jedete li tunu? Imate li pojma o tome u kakvom stanju je brojnost te vrste i šta trajni kolaps populacije tune mnogih okeana znači za čitav taj ekosistem?
Koliko se samo funti i dolarčića vrti i baca na ovu pomamu za Canis feris vulgaris - isključivo dokonom 'zapadnom' čovjeku korisnu podvrstu, a na drugoj strani imamo nedovoljno finansirane organizacije koje se bore za opstanak gore nabrojanih vrsta životinja, i gube bitku!?

Ovdje ispliva sva licemjernost i ignorantnost cukoljubaca koji se grlato šicaju ublehama kako su ljubitelji životinja, uz famozne floskule tipa "ko ne voli životinje, ne voli ni ljude" ili "kako ste tako nehumani" :evil:

Da ste zaista ljubitelji životinja, a ne samo jedne vama srcu prirasle i u ekosistemu potpuno suvišne podvrste, te silne resurse i vrijeme uložili bi ste za očuvanje, za ekosistem vrlo bitnih, vrsta koje su doslovno pred istrjebljenjem.

Rizvan

#2781 Re: Problem pasa lutalica

Post by Rizvan »

Ne sjećam se kada je zadnji puta pored moje zgrade prošlo neko auto, a da ga nije zaganjao pas. :-)
kakavdanakneiskustvu

#2782 Re: Problem pasa lutalica

Rizvan wrote:Ne sjećam se kada je zadnji puta pored moje zgrade prošlo neko auto, a da ga nije zaganjao pas. :-)

I kod mene,nesto su posebno ljuti na vozila
drug_profi

#2783 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

Kad se desi - stanem otvorim prozor i kazem bilo sta. Bitno da zvuci ljutito. Stanu pokunje se i ne nasrcu vise. Poserem im se u ceif valjda.

----------------------------------
...s tipfeler masine...
relax11

#2785 Re: Problem pasa lutalica

Post by relax11 »

Kako juce ujutro kod BBi, kod parka onde bilo ih je preko 20 zajedno i nailazi covjek i svi na njega uspio se odbraniti nekako, e sad zamisli da je bila neka djevojka, zena sta bi bilo :oops:
L u c i f e r

#2786 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Sve do jednom.
Prije ili kasnije.
razonoda

#2787 Re: Problem pasa lutalica

Post by razonoda »

relax11 wrote:Kako juce ujutro kod BBi, kod parka onde bilo ih je preko 20 zajedno i nailazi covjek i svi na njega uspio se odbraniti nekako, e sad zamisli da je bila neka djevojka, zena sta bi bilo :oops:
Neznam sta vi pijete u Sarajevu, ne mogu da vjerujem da sutite, i ne reagujete na ovo dvljanje sa djukcima. Skupi auti, telefoni, kosa nadignuta, a pored tih ljepotana , cuko kakiiii, i ne smeta mu. Pa to nigdje nema u okruzenju. Idite na live cam hrvatska, pa cete vidjeti, nigdje cuke na ulici. Bosna kao da je u djungli.
Volim i cuke i mace , ali ne ove divlje.
Bilki

#2788 Re: Problem pasa lutalica

Post by Bilki »

samo ga nahraniti da mu bude poslednji obrok
It_is_a_Leclerc

#2789 Re: Problem pasa lutalica

Post by It_is_a_Leclerc »

http://tuzlanski.ba/sarajevo-neposredno ... jeku-foto/

Vidi im se na faci. Sve odreda krvoločne zvijeri. Za ovog žutog ima indicija da je odgovoran za nestanak šumskog patuljastog slona.
Zastozato

#2790 Re: Problem pasa lutalica

Post by Zastozato »

razonoda wrote:
relax11 wrote:Kako juce ujutro kod BBi, kod parka onde bilo ih je preko 20 zajedno i nailazi covjek i svi na njega uspio se odbraniti nekako, e sad zamisli da je bila neka djevojka, zena sta bi bilo :oops:
Neznam sta vi pijete u Sarajevu, ne mogu da vjerujem da sutite, i ne reagujete na ovo dvljanje sa djukcima. Skupi auti, telefoni, kosa nadignuta, a pored tih ljepotana , cuko kakiiii, i ne smeta mu. Pa to nigdje nema u okruzenju. Idite na live cam hrvatska, pa cete vidjeti, nigdje cuke na ulici. Bosna kao da je u djungli.
Prvi put da pisem na ovom forumu, a ovo sto rece osoba sa nick-om razonoda je upravo ono sto me je podstaklo da se registrujem i dam svoje misljenje o ovom nevjerovatnoj situaciji u kojoj se nalazi Sarajevo. To je jedina rijec kojom se adekvatno moze opisati ova situacija, zaista nevjerovatno. Sta se dogodilo sa Sarajlijama, kao da nam je neko popio sav mozak u glavi i usput unistio zadnju mrvicu dostojanstva, pa da pas bude daleko iznad covjeka, da se ne smijemo slobodno kretati po gradu, a ovo sto se dogodilo kod BBI u parku dokazuje da postoji opasnost u samom centru grada. Nije samo strah od ujeda problem, pa su nam kofol obecali hvatati pse za koje, e cuj sad ovo, mora se dokazati da su agresivini, tj. valjda se mora dokazati da su nekoga ujeli ili htjeli ujesti. Problem je pasji izmet, i to je spomenuto u postu iznad. To je bolest i Bog zna kakvu zarazu mozes fasovati. Bukvalno gledas gdje ces stati kad hodas, bar je u mojoj mahali tako. Problem je njihovo raznosenje smeca iako grad i bez njih bi morao biti cisci. Njihova lavez pa noci kad su aktivniji, ili dok laju trceci za autom zbog kojeg se probudis iako sutra ranis. U mojoj mahali vise nema macaka, a bilo ih je jako mnogo, pa su se pojavili pacovi. Dok vozis moras stati ili na neki nacin izbjeci da ne udaris psa, i onda na taj nacin ugroziti zivot sebi i drugima u saobracaju. Ja se zaista nadam da ce neko ciji se stav mora uvaziti, recimo skolske ustanove, dati neki ultimatum ili jednostavno prekinuti nastavu dok se ovaj problem u potpunosti ne rijesi. Nadam se da cemo se svi trznuti, doci pameti i izvrsiti pritisak na vlasti da ovo maltretiranja gradjana Sarajeva stane. Zagonetno je i to sto nijedna stranka ne govori nista o ovom problemu pred ovo predstojece izbore. Moje je misljenje, a nisam jedini s kojima sam razgovarao da misli ovako, da neko namjerno od Sarajeva pravi ovakvo stanje, dok recimo u Banja Luci i ostatku manjeg entiteta skoro da nema pasa lutalica. Nedavno sam bio u Tuzli i obisao je i uzduz i poprijeko, ne znam jesam li vidio 5 pasa, a copora uopce nema. Neke osobe koje se zalazu za ostanak pasa na ulicama grada su ne tako davno bili na onoj strani. Siguran sam da ne mozes biti prijatelj ovog grada, njegovih gradjana, a zeljeti da psi lutatice haraju ulicama i drze nas sviju taocima.
razonoda

#2791 Re: Problem pasa lutalica

Post by razonoda »

.
Last edited by razonoda on 10/07/2015 14:42, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#2792 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Zastozato wrote:
razonoda wrote:
Prvi put da pisem na ovom forumu, a ovo sto rece osoba sa nick-om razonoda je upravo ono sto me je podstaklo da se registrujem i dam svoje misljenje o ovom nevjerovatnoj situaciji u kojoj se nalazi Sarajevo. To je jedina rijec kojom se adekvatno moze opisati ova situacija, zaista nevjerovatno. Sta se dogodilo sa Sarajlijama, kao da nam je neko popio sav mozak u glavi i usput unistio zadnju mrvicu dostojanstva, pa da pas bude daleko iznad covjeka, da se ne smijemo slobodno kretati po gradu, a ovo sto se dogodilo kod BBI u parku dokazuje da postoji opasnost u samom centru grada. Nije samo strah od ujeda problem, pa su nam kofol obecali hvatati pse za koje, e cuj sad ovo, mora se dokazati da su agresivini, tj. valjda se mora dokazati da su nekoga ujeli ili htjeli ujesti. Problem je pasji izmet, i to je spomenuto u postu iznad. To je bolest i Bog zna kakvu zarazu mozes fasovati. Bukvalno gledas gdje ces stati kad hodas, bar je u mojoj mahali tako. Problem je njihovo raznosenje smeca iako grad i bez njih bi morao biti cisci. Njihova lavez pa noci kad su aktivniji, ili dok laju trceci za autom zbog kojeg se probudis iako sutra ranis. U mojoj mahali vise nema macaka, a bilo ih je jako mnogo, pa su se pojavili pacovi. Dok vozis moras stati ili na neki nacin izbjeci da ne udaris psa, i onda na taj nacin ugroziti zivot sebi i drugima u saobracaju. Ja se zaista nadam da ce neko ciji se stav mora uvaziti, recimo skolske ustanove, dati neki ultimatum ili jednostavno prekinuti nastavu dok se ovaj problem u potpunosti ne rijesi. Nadam se da cemo se svi trznuti, doci pameti i izvrsiti pritisak na vlasti da ovo maltretiranja gradjana Sarajeva stane. Zagonetno je i to sto nijedna stranka ne govori nista o ovom problemu pred ovo predstojece izbore. Moje je misljenje, a nisam jedini s kojima sam razgovarao da misli ovako, da neko namjerno od Sarajeva pravi ovakvo stanje, dok recimo u Banja Luci i ostatku manjeg entiteta skoro da nema pasa lutalica. Nedavno sam bio u Tuzli i obisao je i uzduz i poprijeko, ne znam jesam li vidio 5 pasa, a copora uopce nema. Neke osobe koje se zalazu za ostanak pasa na ulicama grada su ne tako davno bili na onoj strani. Siguran sam da ne mozes biti prijatelj ovog grada, njegovih gradjana, a zeljeti da psi lutatice haraju ulicama i drze nas sviju taocima.
Dobrodosao, odlicno receno... :)

Moja je teorija uzroka te nase letargije u kolektivnoj traumatizovanosti ratom te postratnim razvojem kleptokratske kvazipoliticke klase kojoj odgovara status quo beznadja i pasivnosti jer u njemu mogu nesmetano nastaviti zgrtati bogatstvo na racun ovog napacenog i izludjenog naroda, pa ona takav status na sve nacine nastoji inducirati i odrzavati.

Ono sto smo mi prezivili u 4 godine rata nije moglo ne ostaviti duboke psiholoske posljedice na nase drustvo i ljudima je ta trauma urezala defaultnu mentalnu postavku "sve je dobro samo nek se ne puca" sto je naravno i razumljivo, barem onima koji su imali priliku ono ratno ludilo iskusiti na svojoi kozi.

Ovo je narod koji je vec 600 godina pod tudjinskom vlascu i navikao je da ima represivni autoritet iznad sebe. Sad smo se nasli u ulozi za koju smo postali geneticki nedorasli. Trebace nam dugo vremena, ako ikad, da se rijesimo podanickog mentaliteta i da ga zamijenimo drzavotvornim, samosvjesnim, pozitivnim i proaktivnim. Trebace nam vremena da shvatimo da je nas pasivno-agresivni stav prema drzavi, koji nas je tako dobro vijekovima sluzio pod stranim okupacijama, u ovim novim okolnostima postao apsolutno anahron i da tako samo radiko u korist vlastite stete. Ovo psiholosko stanje naseg kolektiva je najbolje opisano u knjizi Eriha Froma "bijeg od slobode". Sloboda OD nije dovoljna, neophodno je postici slobodu ZA.

Smrcu Alije kao ratnog i poratnog autoriteta bosnjaka, te dolaskom na scenu njegovog slabog, nesposobnog i pohlepnog sina kao rodonacelnika i reprezenta kvazipoliticke kleptokratske kaste; sa nikakvom opozicijom olicenom u zlaji kao kukavickom, pohlepnom i beskrupuloznom manipulatoru gladnom vlasti i novca; sa medijima olicenim u fahri kao sdaovskom isprdku, medijskom reketasu i nebosanskom pohlepnom megalomanu; te sa miletom koji seljacki drsko koristi glupost i slabost navodno probosanskih stranaka, inertnost evrope i usa, te nacionalizam vlastitog naroda, kako bi sto vise pokrao usput unistavajuci i svoj i druge bh narode; stvoreni su savrseni uslovi za ovakvo stanje koje imamo.

Kako do promjene? Sjetimo se ratnog i neposredno poratnog entuzijazma kad je sve izgledalo moguce i ostvarivo. Kolektivno smo bili samosvjesni i ponosni sto smo u nemogucim uslovima uspjeli opstati i odbraniti se od potpunog unistenja vlastitim heroizmom, moralom i snalazljivoscu. I dalje je sve moguce. Samo se moramo trgnuti iz nametnute letargije i kao 93-e, kad nam je bilo najteze, preci iz defanzive u ofanzivu. Svako od nas pojedinacno onoliko koliko moze, gdje moze i sta moze. Ugledajmo se na svabe posle WWII: znanje i rad.

Halalite na ponjavi.
Tako vam je to kad cika Lucifera spuca nesanica. :)
Rizvan

#2793 Re: Problem pasa lutalica

Post by Rizvan »

Zastozato wrote:
razonoda wrote:
Odličan post! Nažalost sve je tako kako si napisao.
Čudna sorta

#2794 Re: Problem pasa lutalica

Post by Čudna sorta »

Zastozato wrote:
:thumbup:

I ja sam primijetila da niti jedna stranka uopšte ne spominje ovo kao neki problem koji bi pod hitno trebalo uzeti u rješavanje, a niti mediji ne postavljaju uopšte pitanje pasa lutalica. Tek poneki portal napiše jednom u mjesec dana da se desio neki napad, i to je to, dva-tri dana se kao piše o tome, gradonačelnik posjeti žrtvu :zzzz:, i tako do nekog idućeg puta...

I zaista mi je žao što mi građani svu svoju bijes usmjerimo prema tim psima, koji apsolutno nisu krivi, a ne prema odgovornim za ovakvo stanje na ulicama. Njima očigledno ovakva situacija, iz nekog razloga, odgovara, građani se ne bune (bar ne onako kako bi trebalo) i ovako ćemo do ko zna kada...
tagomago

#2795 Re: Problem pasa lutalica

Post by tagomago »

ispod drveta su bili? i ja sam to vidjela i viđam ih često kad na posao pođem, baš na to lokaciji ili gore u trampinoj, potom na onim kaldrma-stepenicima ka bošnjačkoj gmnaziji povaljaju se pokoji, i to udarni termin, pola 8-8, kad ljudi idu na posao, i najtragičnije, djeca u školu. generalno mi ne smetaju sve dok me ne diraju, a prilaze, trče i laju i svaki put kontam šta će uraditi sa mene ili hoće li mi srce otkazati. lavež je najgori noću, ali navikneš i na to. ono što me zabrinjava jeste broj ljudi koji profitiraju od njih, a s njima i njima ne radi ništa. licemjeri.

vidjela sam neku gospođu u ulici da nosi onaj dječiji pištolj sa mecima i puca dok hoda ulicom a oni bježe. možda je to rješenje. :mrgreen:
Čudna sorta

#2796 Re: Problem pasa lutalica

Post by Čudna sorta »

tagomago wrote:vidjela sam neku gospođu u ulici da nosi onaj dječiji pištolj sa mecima i puca dok hoda ulicom a oni bježe. možda je to rješenje. :mrgreen:
Dobra ideja, svi to počnemo nositi i pucamo okolo, ludnica... :D
tagomago

#2797 Re: Problem pasa lutalica

Post by tagomago »

Čudna sorta wrote:
tagomago wrote:vidjela sam neku gospođu u ulici da nosi onaj dječiji pištolj sa mecima i puca dok hoda ulicom a oni bježe. možda je to rješenje. :mrgreen:
Dobra ideja, svi to počnemo nositi i pucamo okolo, ludnica... :D
nakon jučerašnjeg susreta s njih desetak da reže na mene i trče kao da nosim ko zna šta, a ništa im nisam uradila i nisam ih se plašila općenito, opasno razmišljam. možda čak i army shop da posjetim. :mrgreen:
Rizvan

#2798 Re: Problem pasa lutalica

Post by Rizvan »

Je li iko kod nas dobio odštetu od opštine, zato što je bio žrtva napada lutalica?
kakavdanakneiskustvu

#2799 Re: Problem pasa lutalica

Rizvan wrote:Je li iko kod nas dobio odštetu od opštine, zato što je bio žrtva napada lutalica?

Mislim da je prije dvije-tri godine žena u Zenici dobila presudu po kojoj joj je Općina dužna isplatiti par hiljada maraka
zvrk

#2800 Re: Problem pasa lutalica

Post by zvrk »

Rizvan wrote:Je li iko kod nas dobio odštetu od opštine, zato što je bio žrtva napada lutalica?
sudski postupak i ako nema zalbe traje bar dvije godine.
sa zalbom jos dvije. ali tuzbe postoje - stotine njih i prvostepene odluke su vec donesene u korist tuzitelja jer su opcine odgovorne.
Locked