Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#2776 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

zagortenej wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Sta je izvorni islam?
dobro si pitanje postavila, to je maturidijsko-ašarijska akida i hanefijski mezheb, reći će ovi učeni.
svi kažu da je njihov islam izvoran, a razlikuju se k'o nebo i zemlja, kad malo dublje zaviriš.
Baš naprotiv. Muslimanski pravci i škole se razlikuju "k'o nebo i zemlja" samo ako plitko gledaš i razmišljaš. Ako malo dublje zaviriš i razmisliš, shvatiš da su, u principu svi isti.
Naravno, govorim o običnim smrtnicima, muslimanima, a ne o nekakvim "komercijalistima" koji promoviraju ono za šta su plaćeni, niti o "sponzorušama".
ABH017

#2777 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Towelie wrote:
Izvorni Islam nije nuzno vezan za odredjeno mesto niti istorijski kontekst(iako oba ova parametra imaju svoju ulogu) koliko za univerzalne principe koje zastupa i brani, a koji se deriviraju iz Kur'ana.
Pa je tako izvorni Islam nahraniti gladnog, reci istinu pa makar i na svoju stetu, ne praviti razliku medju rasama i nacijama, biti pravedan i posten, i jos dosta toga. Kod koga god se ove osobine od muslimana manifestuju, on je pripadnik izvornog Islama, bilo da se nalazi u Jemenu, Indoneziji ili Austriji, bilo da zivi u 7., 14. ili 21. veku.

Ovo je, naravno, samo moj stav, a neka zvanicna definicija. :-D
:thumbup:
zagortenej

#2778 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Ovo je definicija islama:

Omer, radijallahu anhu, rekao je: "Jednog dana dok smo sjedili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pomoli se prema nama čovjek izrazito bijele odjeće, izrazito crne kose, na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao. Sjeo je pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prislonio svoja koljena uz njegova, a ruke je stavio na svoja stegna, i zatim rekao:
'Muhammede, obavijesti me o islamu.' Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče:
'Islam je:

1. da svjedočiš da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik,
2. da obavljaš namaz,
3. daješ zekat,
4. postiš ramazan i
5.da hadž obaviš posjećujući Kabu, ako budeš u mogućnosti.'

Samo obredoslovlje.
arzuhal

#2779 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

ABH017 wrote:
zagortenej wrote:
dobro si pitanje postavila, to je maturidijsko-ašarijska akida i hanefijski mezheb, reći će ovi učeni.
svi kažu da je njihov islam izvoran, a razlikuju se k'o nebo i zemlja, kad malo dublje zaviriš.
Baš naprotiv. Muslimanski pravci i škole se razlikuju "k'o nebo i zemlja" samo ako plitko gledaš i razmišljaš. Ako malo dublje zaviriš i razmisliš, shvatiš da su, u principu svi isti.
Naravno, govorim o običnim smrtnicima, muslimanima, a ne o nekakvim "komercijalistima" koji promoviraju ono za šta su plaćeni, niti o "sponzorušama".
"Gledanje i razmišljanje" @zagor-te-neja nema za svrhu dolazak do istine ili potraga za odgovorom, nego svrhu dolaska do laži, zablude, fitneluka, fesada, smutnje, ruganja i ponižavanja islama i muslimana. Svako njegovo javljanje i svaki njegov post je podsmijavanje, crvanje, ruganje i plitki, infantilni (dakle ne onaj valjani, intelektualni) cinizam. Nikada nikome ne pomaže, samo odmaže i zavodi, pabirči i bavi se polulažima. Nema namjeru da nešto izgradi, samo da razruši, itd.

Jedino što ne znamo jel to on radi što je plaćen od nekog za to, što su mu u njegovoj crkvi to naložili i stavili u zadatak jer im se učinio kao najbolji za taj posao (mo'š onda mislit kakvi su sotali kandidati :mrgreen: ) ili on to baš radi iz čistog, vlastitog zadovoljstva.

Ali nas i ne zanima, redovito ćemo ga i usputno trehat, inša-Allahu te'ala :mrgreen:
zagortenej

#2780 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
ABH017 wrote:
zagortenej wrote: dobro si pitanje postavila, to je maturidijsko-ašarijska akida i hanefijski mezheb, reći će ovi učeni.
"Gledanje i razmišljanje" @zagor-te-neja nema za svrhu dolazak do istine ili potraga za odgovorom, nego svrhu dolaska do laži, zablude, fitneluka, fesada, smutnje, ruganja i ponižavanja islama i muslimana. Svako njegovo javljanje i svaki njegov post je podsmijavanje, crvanje, ruganje i plitki, infantilni (dakle ne onaj valjani, intelektualni) cinizam. Nikada nikome ne pomaže, samo odmaže i zavodi, pabirči i bavi se polulažima. Nema namjeru da nešto izgradi, samo da razruši, itd.

Jedino što ne znamo jel to on radi što je plaćen od nekog za to, što su mu u njegovoj crkvi to naložili i stavili u zadatak jer im se učinio kao najbolji za taj posao (mo'š onda mislit kakvi su sotali kandidati :mrgreen: ) ili on to baš radi iz čistog, vlastitog zadovoljstva.

Ali nas i ne zanima, redovito ćemo ga i usputno trehat, inša-Allahu te'ala :mrgreen:
:lol: pa nije više srednji vijek da ljudima govoriš šta smiju, a šta ne smiju čitati.
a tebe k'o da je reis cerić učio :wink:
znas da su i mekanski musrici tako govorili ljudima za Poslanika a.s. :ne slusajte ga, hoce da vas odvoji od vjere predaka, zacepite usi :lol:
istorija se ponavlja.
čuj "nas", ko ste to vi? ili sam sebe persiraš? ono, kraljevski "mi" :lol:
arzuhal

#2781 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: :lol: pa nije više srednji vijek da ljudima govoriš šta smiju, a šta ne smiju čitati.
znas da su i mekanski musrici tako govorili ljudima za Poslanika a.s. :ne slusajte ga, hoce da vas odvoji od vjere predaka, zacepite usi :lol:
istorija se ponavlja.
:lol: e, čuj, šta su govorili ti mekkanski mušrici, nisu zar tako pričali!? :mrgreen:

Me'azellah, daleko od toga da ja nekome govorim šta će čitati, obrnuto: i trebaju da čitaju takve kao ti, da uzmu ibret i pouku :-D Ja samo reagujem na postavljanje pitanja od strane vjernika, a ti samo piši, ja ne branim ni sekunde, naprotiv :thumbup: Učini sve što možeš, piši što više možeš.
zagortenej

#2782 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote: :lol: pa nije više srednji vijek da ljudima govoriš šta smiju, a šta ne smiju čitati.
istorija se ponavlja.
:lol: e, čuj, šta su govorili ti mekkanski mušrici, nisu zar tako pričali!? :mrgreen:

Me'azellah, daleko od toga da ja nekome govorim šta će čitati, obrnuto: i trebaju da čitaju takve kao ti, da uzmu ibret i pouku :-D Ja samo reagujem na postavljanje pitanja od strane vjernika, a ti samo piši, ja ne branim ni sekunde, naprotiv :thumbup: Učini sve što možeš, piši što više možeš.
ma ja ba, ti si jedno nevinašce, pun stranih izraza, mudrih hikaja, koji bi svoje pravo lice pokazao kad bi mu dali vlast, i to šerijatsku vlast :wink:
tesanj

#2783 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tesanj »

evo pitanje:u svom 16- godisnjem naucnom radu na polju hadiske nauke, Buharija je skupio 600.000 hadisa i na koncu odlucio da od tog broja izdvoji jednu zbirku vjerodostojnih hadisa. Ovo stoji u predgovoru Buharijeva zbirka hadisa knjiga 1. E sad, nek mi neko izracuna koliko je Buharija dnevno skupljao hadisa. :?
asurbanipal

#2784 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote: Svako njegovo javljanje i svaki njegov post je podsmijavanje, crvanje, ruganje i plitki, infantilni (dakle ne onaj valjani, intelektualni) cinizam. Nikada nikome ne pomaže, samo odmaže i zavodi, pabirči i bavi se polulažima. Nema namjeru da nešto izgradi, samo da razruši, itd.

Ne bih da opet ispadam advokat dotičnog, samo bih se želio nadovezati i kazati da nema većeg cinizma od onog kojeg su ulema i vladari pravovjernih koristili. Taj cinizam se ne može mjeriti ni sa čim. To i historija potvrđuje. A što se tiče smutnje, njeno sjeme je posađeno na Saqifi, a danas uživamo njene "blagodati" i plodove. Toliko o tome...
arzuhal

#2785 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote: Svako njegovo javljanje i svaki njegov post je podsmijavanje, crvanje, ruganje i plitki, infantilni (dakle ne onaj valjani, intelektualni) cinizam. Nikada nikome ne pomaže, samo odmaže i zavodi, pabirči i bavi se polulažima. Nema namjeru da nešto izgradi, samo da razruši, itd.

Ne bih da opet ispadam advokat dotičnog, samo bih se želio nadovezati i kazati da nema većeg cinizma od onog kojeg su ulema i vladari pravovjernih koristili. Taj cinizam se ne može mjeriti ni sa čim. To i historija potvrđuje. A što se tiče smutnje, njeno sjeme je posađeno na Saqifi, a danas uživamo njene "blagodati" i plodove. Toliko o tome...
Nemaš ti šta ispadat...
ABH017

#2786 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

zagortenej wrote:Ovo je definicija islama:

Omer, radijallahu anhu, rekao je: "Jednog dana dok smo sjedili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pomoli se prema nama čovjek izrazito bijele odjeće, izrazito crne kose, na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao. Sjeo je pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prislonio svoja koljena uz njegova, a ruke je stavio na svoja stegna, i zatim rekao:
'Muhammede, obavijesti me o islamu.' Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče:
'Islam je:

2. da obavljaš namaz,
3. daješ zekat,
4. postiš ramazan i

Samo obredoslovlje.
Zagore izvini, ali moram reći, opet plitko gledaš i razmišljaš.
zagortenej

#2787 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

ABH017 wrote:

'Islam je:

2. da obavljaš namaz,
3. daješ zekat,
4. postiš ramazan i

Samo obredoslovlje.
slobodno me ispravi. ja navedem hadis kao definicu islama, a ti to zoveš plitko razmišljanje?!?
arzuhal

#2788 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

ABH017 wrote:

'Islam je:

2. da obavljaš namaz,
3. daješ zekat,
4. postiš ramazan i

Samo obredoslovlje.
Iako je inače smutljivac sa namjerom stvaranja zabune i zablude, ovaj put nije rekao nikakvu laž, ovo je istina i nije plitko. Upravo je nešto slično jedan profesor, možda na Azharu, ne sjećam se, pitao svoje učenike: Kada bi vam neko došao i pitao vas šta je islam, da mu kratko i jasno kažete, u par minuta, šta biste mu rekli?

Oni su se tada pobunili rekavši kako ne mogu za kratko vrijeme objasniti šta je islam, kako im treba više vremena da nekog uvedu u sva značenja, da mu podastru osnove fikha, tefsira, hadisa, povijesti islama, samo ono glavno, kako bi stekao makar neki uvid u to šta je to islam.

Tada se taj profesor začudio njihovom lutanju i opterećenošću i naveo ovaj čuveni hadis o dolasku meleka Džibrila, alejhi-selam, u liku Dihje el-Kelbija, a kojeg prenosi hazreti Omer, i rekao im da je to - islam.

Bunije-l-islamu 'ala hamse.../Islam je izgrađen (temelji se) na petero:...

U ovom sahih hadisu melek Džibril, alejhi-selam, pita Allahova poslanika, alejhi-selam, šta je to islam?
potom dobiva odgovor,
a potom melek Džibril, bivajući zadovoljan s tim odgovorom, kaže Poslaniku: sadaqte/Istinu si rekao!

Onda i nama to treba biti i više nego dovoljan odgovor o islamu :)
Towelie

#2789 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
ABH017 wrote:

'Islam je:

2. da obavljaš namaz,
3. daješ zekat,
4. postiš ramazan i

Samo obredoslovlje.
Iako je inače smutljivac sa namjerom stvaranja zabune i zablude, ovaj put nije rekao nikakvu laž, ovo je istina i nije plitko. Upravo je nešto slično jedan profesor, možda na Azharu, ne sjećam se, pitao svoje učenike: Kada bi vam neko došao i pitao vas šta je islam, da mu kratko i jasno kažete, u par minuta, šta biste mu rekli?

Oni su se tada pobunili rekavši kako ne mogu za kratko vrijeme objasniti šta je islam, kako im treba više vremena da nekog uvedu u sva značenja, da mu podastru osnove fikha, tefsira, hadisa, povijesti islama, samo ono glavno, kako bi stekao makar neki uvid u to šta je to islam.

Tada se taj profesor začudio njihovom lutanju i opterećenošću i naveo ovaj čuveni hadis o dolasku meleka Džibrila, alejhi-selam, u liku Dihje el-Kelbija, a kojeg prenosi hazreti Omer, i rekao im da je to - islam.

Bunije-l-islamu 'ala hamse.../Islam je izgrađen (temelji se) na petero:...

U ovom sahih hadisu melek Džibril, alejhi-selam, pita Allahova poslanika, alejhi-selam, šta je to islam?
potom dobiva odgovor,
a potom melek Džibril, bivajući zadovoljan s tim odgovorom, kaže Poslaniku: sadaqte/Istinu si rekao!

Onda i nama to treba biti i više nego dovoljan odgovor o islamu :)
Samo sto je on s komentarem imao za cilj napasti Islam kao skup sterilnih propisa, kao suvoparno obredoslovlje bez duhovnosti, a ne da nekome sustinski i koncizno objasni definiciju Islama.
Towelie

#2790 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Istina kojom se zeli laz.
zagortenej

#2791 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Istina kojom se zeli laz.
Eto ti si dao definiciju islama, bolje bi je dijete u mejtefu srocilo :P.
Connaisseur Karlin

#2792 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

OK,postavili ste formalne ili vecinom subjektivne odgovore.hvala.Zasto vam smetaju odgovor/i pojedinaca na moje pitanje? Sta je probem?
Towelie

#2793 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Neka ti moje definicije, dao sam sta sam dao. Svakako tebi nije bio upucen odgovor.
zagortenej

#2794 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Neka ti moje definicije, dao sam sta sam dao. Svakako tebi nije bio upucen odgovor.
Ni moj odgovor nije bio upućen tebi, ali si našao za shodno da ga komentarišeš i da pretpostavljaš sta je meni bio cilj.
zagortenej

#2795 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Connaisseur Karlin wrote:OK,postavili ste formalne ili vecinom subjektivne odgovore.hvala.Zasto vam smetaju odgovor/i pojedinaca na moje pitanje? Sta je probem?
Problem je sto postoje hiljade definicija sta je to islam, svako ima svoju predstave, a sta je najzanimljivije mnogi ne znaju ni osnovne definicije, niti odakle su izvedene.
Connaisseur Karlin

#2796 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

Novo pitanje:
Zasto mnogi muslimani u BiH zele serijatsko pravo u sekularnoj drzavi? Zasto im je seriatski/islamski zakon vazan? Nikad se u BiH nije prije toliko pricalo od strane muslimana,tj. da im je serijatski zakon drazi od zakona drzave u kojoj zive!

Connaisseur Karlin wrote:OK,postavili ste formalne ili vecinom subjektivne odgovore.hvala.Zasto vam smetaju odgovor/i pojedinaca na moje pitanje? Sta je probem?
zagortenej wrote:Problem je sto postoje hiljade definicija sta je to islam, svako ima svoju predstave, a sta je najzanimljivije mnogi ne znaju ni osnovne definicije, niti odakle su izvedene.
Zasto je tesko muslianima da se dogovore,da pronadju zajednicku rijec,misljenje i zakljucak? Sta je problem?
arzuhal

#2797 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Samo sto je on s komentarem imao za cilj napasti Islam kao skup sterilnih propisa, kao suvoparno obredoslovlje bez duhovnosti, a ne da nekome sustinski i koncizno objasni definiciju Islama.
U čuvenom hadisu kojeg je naveo se govori i o stvarima vjere (imana), i o načinima predavanja Allahu s tom vjerom (islam), kao i sintezi vjere i predavanja Allahu iskazane u snazi istinske spoznaje (ihsan).

Ako mu je namjera bila da citiranjem nepotpunog teksta hadisa i isticanjem samo određenja islama ukaže (u nastavku diskusije) na nešto na takvo o čemu govoriš onda bi on sam sebi napravio zamku. On je samo naveo hadis (onaj dio koji govori o islamu) te prokomentarisao "samo obredoslovlje", što ono i jeste, i baš zato i neki munafik može ispoljavati islam, čak i sam @zagor_te_nej bi to mogao obavljati (recimo namaz) kada bi to htio, iz nekog razloga :-D
zagortenej

#2798 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Zato sto je islam sad u svom "srednjem vijeku". Pacijent je bolestan, ali doktor ga uvjerava da je sve u redu.
zagortenej

#2799 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: Samo sto je on s komentarem imao za cilj napasti Islam kao skup sterilnih propisa, kao suvoparno obredoslovlje bez duhovnosti, a ne da nekome sustinski i koncizno objasni definiciju Islama.
U čuvenom hadisu kojeg je naveo se govori i o stvarima vjere (imana), i o načinima predavanja Allahu s tom vjerom (islam), kao i sintezi vjere i predavanja Allahu iskazane u snazi istinske spoznaje (ihsan).

Ako mu je namjera bila da citiranjem nepotpunog teksta hadisa i isticanjem samo određenja islama ukaže (u nastavku diskusije) na nešto na takvo o čemu govoriš onda bi on sam sebi napravio zamku. On je samo naveo hadis (onaj dio koji govori o islamu) te prokomentarisao "samo obredoslovlje", što ono i jeste, i baš zato i neki munafik može ispoljavati islam, čak i sam @zagor_te_nej bi to mogao obavljati (recimo namaz) kada bi to htio, iz nekog razloga :-D
i mušrici su na kraju "primili" islam, jer su morali, pa su postali su licemjeri :wink:
zato i najviše potencirate na obredoslovlju, da se vidi da ste "vjernici" :lol:
arzuhal

#2800 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: i mušrici su na kraju "primili" islam, jer su morali, pa su postali su licemjeri :wink:
zato i najviše potencirate na obredoslovlju, da se vidi da ste "vjernici" :lol:
Ti, veliš, ne obavljaš namaz jer si vjernik, nisi munafik? :lol:

Ne, doista, ima li u tvojoj religiji nešto slično kao kod nas u islamu, neka obavezna molitva vezana za određeno vrijeme i sl? :-D
Post Reply