Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
almir90

#2776 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by almir90 »

nuki_cika wrote:
ilkbahar wrote:Kako mrzim ove pametnjakovice kad pocnu blebetat kako mladi nece da rade i da trebaju stvar uzet u svoje ruke. Lako je ako imas jaka ledja, ako imas kapital, jer iako imas fakultet da bi poceo.privatni biznis, pa cak i ako je to pecenje kolaca moras imati novac! Kolaci se ne prave od have!
Teska je situacija, al moramo da se borimo, ovo stanje budi kreativnost u mladim ljudima, samo opet ostaje problem pocetnog kapitala. Daj mi 100.000 hiljada uduplat cu ih za godinu dana , al ne da niko!
:thumbup:
to je to. Kakve ideje, kakva volja I sampoudanje ako ti nemas kapitala da to realiziras.
Onaj koji ima potpuno razrađenu poslovnu ideju, od početka do kraja, samo mu je potreban kapital, otišao bi i digao kredit, ne bi se pravio pametan po forumima kako on ima "odlične ideje" samo nema para. Odmah dobijam proljev od takvih, sve znaju kako i šta, samo im hvale pare, a nemaju sata radnog iskustkva, osim parazitiranja po kafićima i kladionicama.

Dakle, onaj koji ima poznanstva i razrađen poslovni plan u detalje kapital nije problem, ako si siguran u posao uleti u kredit i to je to. Mada, lahko je kad ti neko drugi da pare, pa ako zaradiš dobro je, ako izgubiš ide parola "bit ću ti dužan čitavog života".
ExNihilo

#2777 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Odvadi malo. Banke ne daju kredite na lijepe oči, nezaposlenim, bez kolaterala.
prog321

#2778 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by prog321 »

Ko ne bi volio uduplat investiciju za godinu dana?
Vjerovatno prdi ali da ima takvu business ideju lako bi našao investitora i u BiH
jahh

#2779 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jahh »

ExNihilo wrote:Odvadi malo. Banke ne daju kredite na lijepe oči, nezaposlenim, bez kolaterala.
Kucu pod hipoteku :-)
modem33

#2780 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

jahh wrote:
ExNihilo wrote:Odvadi malo. Banke ne daju kredite na lijepe oči, nezaposlenim, bez kolaterala.
Kucu pod hipoteku :-)

Ni to ne daju ..... tako je Hypo banka propala ... rata mjesecnog hipotekarnog kredita je bila 100.000 KM ja licno bio sudionik .... kad covjek kaze da nikad nece to platiti ... i nije platio .... banka propade i sad ta ista banka nesto zivotari ....

a ovi ostali sto pametuju ..... nek se zapitaju sto im je Novalic premijer ... u Razvojnoj banci ? Odgovor je: da dobije kredit bez kamate .... :mrgreen: 8-)
ExNihilo

#2781 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Ma i da daju hipotekarni, koliko to mladih ljudi, dakle najugroženije populacije glede zaposlenja, ima vlastitu nekretninu?

Realno, u BiH je ozbiljniji kapital radikalno teško naći, što pokazuje i činjenica da mu je cijena višestruko veća u odnosu na evropski prosjek. Banke ne ispunjavaju razvojnu funkciju, idu mahom na siguricu. Država za istu svrhu izdvaja kikiriki. Inkubatore i programe finansiranja možeš izbrojati na prste jedne ruke, a čak i kada upadneš dobiješ uglavnom pomoć u vidu konsaltinga, sitnijih stalnih sredstava, i sl., a novca nigdje. I sve to dok se milijarde kisele na računima građana, koje ni građani ni banke ne usuđuju investirati. Zbog države. Ovakve kakva jeste. Usrane do grla.
sWeeT_Companion

#2782 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sWeeT_Companion »

Bez pesimizma. S obe noge na zemlji, širiti se koliko možeš. Za početak prodaja stripova na ulici, ili rukotvorina. O toga sve kreće. Al vraga, najvećem dijelu današnjih momaka je to iz poniženja raditi, ljepše je ispijati zaječarsko i parit oči na ženske obline koje su krenule put gradske plaže oskudno odjevene.
modem33

#2783 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

sWeeT_Companion wrote:Bez pesimizma. S obe noge na zemlji, širiti se koliko možeš. Za početak prodaja stripova na ulici, ili rukotvorina. O toga sve kreće. Al vraga, najvećem dijelu današnjih momaka je to iz poniženja raditi, ljepše je ispijati zaječarsko i parit oči na ženske obline koje su krenule put gradske plaže oskudno odjevene.

Otkud ljudima stripovi ? :D to ti mislio donirati iz drzavne kase ?
almir90

#2784 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by almir90 »

Profesor iz srednje bi vama rekao sada "vi bi prvo na kući postavili krov, pa onda kopali temelje". I to i jest najveći problem nove generacije, koji ne znaju da se kreće malim stopama, i da se biznis razvija. Ali, ne, jebeš to, daj meni odmah 100 000 KM zarade, i tako svake godine narednih pet godina, i onda penzija lagano. Hoće se to desiti, al' u kurcu.

Ovakvi "velikani" sa biznis idejama kojima samo nedostaju pare, obično imaju samo tri vrste biznisa. Prvi je da kupe jedno 10-15 kontenjera robe iz Kine, i da to valjaju sa 200-500% maržom, a drugi je otkup sekundarnih sirovina i izvoz u EU reciklažne centre, i treći je otvaranje benzinske pumpe. Dakle, već sažvakane ideje, kopiraj i idemo.

U privatnom biznisu se sve ide postepeno, ne može sve odmah. Evo jedan primjer mog komšije, prije nekih 15 godina je krenuo sa malom prodavnicom tj. obična daščara, i kako je se polagano razvijao i širio počeo je ulagati u druge poslove. Danas ima pet maloprodaja i dvije veće trgovine, svoju proizvodnu liniju, koja danas ima milionski godišnji obrt. I, da, krenuo je u posao sa nekih 5000-7000 KM, naravno da je i digao par miliona kredita, ali je imao podlogu za to.

Al' de ti to danas objasni nekome mladom, čuj da se 15-20 godina muči i radi, pa nije budala, zato i imamo ovolike kokuze koji sve znaju, znaju milion napraviti samo nemaju "početni kapital", a nisu u stanju ni 100 KM da zarade, već žive od maminih i babinih/tatinih 2-3 marke danas.

Ali, ogromna je većina koja uopšte i ne razmišlja da ima neki privatni biznis, već lagano neki poslić od šest sati rada, i dva sata pauze, naravno plata minimalno milja netto, naravno, i da što manje je rada uključeno. Ovo je nažalost razmišljanje dosta omladine koje ja lično poznajem.

Što se kredita tiče, ti kad dođeš u neku dobru banku sa dobrim planom, normalno da će ti odobriti kredit jer i oni hoće dio kolača ako je plan dobar. A, ukoliko je neko 100% siguran naći će način za odobrenje. Ali, budući da svi prosipaju iz šupljeg u prazno, i obratno, tako da od toga ništa.
almir90

#2785 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by almir90 »

modem33 wrote:
sWeeT_Companion wrote:Bez pesimizma. S obe noge na zemlji, širiti se koliko možeš. Za početak prodaja stripova na ulici, ili rukotvorina. O toga sve kreće. Al vraga, najvećem dijelu današnjih momaka je to iz poniženja raditi, ljepše je ispijati zaječarsko i parit oči na ženske obline koje su krenule put gradske plaže oskudno odjevene.
Otkud ljudima stripovi ? :D to ti mislio donirati iz drzavne kase ?
Čovjek je vjerovatno metaforički mislio, kreni sa nečim sitnim i gledaj da što više zarade ulažeš u razvijanje posla.

Ovdje sa sweetom moram složiti, iako u politici ne možemo naći konsenzus :-D , u ovoj temi je dao niz solidnih komentara. Nažalost, neki to ne mogu provariti kroz svoj mozak, jer imaju svoju viziju svijeta i života. Ali, i to je u redu, svako ima pravo na mišljenje.
ExNihilo

#2786 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

almir90 wrote: Što se kredita tiče, ti kad dođeš u neku dobru banku sa dobrim planom, normalno da će ti odobriti kredit jer i oni hoće dio kolača ako je plan dobar. A, ukoliko je neko 100% siguran naći će način za odobrenje. Ali, budući da svi prosipaju iz šupljeg u prazno, i obratno, tako da od toga ništa.
Konkretno, koja banka? Bez šuplje.
almir90

#2787 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by almir90 »

ExNihilo wrote:
almir90 wrote: Što se kredita tiče, ti kad dođeš u neku dobru banku sa dobrim planom, normalno da će ti odobriti kredit jer i oni hoće dio kolača ako je plan dobar. A, ukoliko je neko 100% siguran naći će način za odobrenje. Ali, budući da svi prosipaju iz šupljeg u prazno, i obratno, tako da od toga ništa.
Konkretno, koja banka?
Ja sam u Sparkasse, pa eto mogu njih navesti kao primjer. Normalno da niko ne dobija na lijepe oči kredit, ali će sigurno kreditirati kad neko dođe sa dobrim projektom.
prog321

#2788 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by prog321 »

Konkretno Ziraat Banka i BBI. A ovdje se pisalo i o par drugih banki, Intesa SanPaolo je davala revolving kredite svake godine. Ljudi poceli sa par hiljada kredita i sad im se okrece i do 100 hiljada. Prolistaj malo biznis forum.

http://en.intesasanpaolobanka.ba/INDEX/str.asp?id=28
ExNihilo

#2789 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

almir90 wrote:
ExNihilo wrote:
Konkretno, koja banka?
Ja sam u Sparkasse, pa eto mogu njih navesti kao primjer. Normalno da niko ne dobija na lijepe oči kredit, ali će sigurno kreditirati kad neko dođe sa dobrim projektom.
Netačno.

Banka nije pijaca. Pogledaj proizvode koje nude. Nijedna ne daje kredit isključivo na osnovu "perspektivne ideje" ili slično. Ako imaš kolateral, ako imaš adekvatna primanja, ideja nije bitna. Ako nemaš, jebe im se za tvoju ideju. Sve drugo je višak američkih filmova.

Sve ovo ne govorim napamet, već iz praktičnog iskustva. Sa razrađenim biznis planom sam išao od banke do banke. Banke je qrz bolio za ideju, a plan je podršku dobio kasnije od nezavisnih investitora. No to je druga tema.
prog321

#2790 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by prog321 »

Banke pocnu sa nizim iznosom i bazirano na godisnje promet firme oni povecavaju kreditni iznos. Eki, revolving kredit.
Nece ti odmah slozit 100 hiljada ali poslije par godina gdje prikazes konstantan rast to je sasvim moguce.

Uostalom, zar ti ne zivis u inostranstvu zadnjih 20 god ?
ExNihilo

#2791 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

prog321 wrote:Banke pocnu sa nizim iznosom i bazirano na godisnje promet firme oni povecavaju kreditni iznos. Eki, revolving kredit.
Nece ti odmah slozit 100 hiljada ali poslije par godina gdje prikazes konstantan rast to je sasvim moguce.

Uostalom, zar ti ne zivis u inostranstvu zadnjih 20 god ?
Otkud 20 godina. :-) Gdje nađe tu cifru, da mi je samo znati.

U inostranstvu jesam, ali sam ispitivao mogućnost pokretanja biznisa u BiH i povratka. Banke u BiH ne igraju nikakvu produktivnu ulogu za startupe. To što ti pričaš nimalo ne odstupa od ovog što ja pričam: kada firma već stoji na nogama i posluje profitabilno, pozajmljivanje nije problem. Međutim, mi ovdje pričamo o inkubacijskoj fazi biznisa.
prog321

#2792 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by prog321 »

Inkubacijska faza je takodje moguca. Samo se radi o manjim iznosima od 5 do 15 hiljada. Zavisno od biznis plana i kolaterala.
Poslije kada se biznis pocne razvijati moguce su vece sume.
Ne vjerujem da si realno istrazio.
ExNihilo

#2793 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

prog321 wrote:Inkubacijska faza je takodje moguca. Samo se radi o manjim iznosima od 5 do 15 hiljada. Zavisno od biznis plana i kolaterala.
Poslije kada se biznis pocne razvijati moguce su vece sume.
Ne vjerujem da si realno istrazio.
Boli me kurac da li vjeruješ.

Ako imaš firmu, tada imaš i određeni kapital. Sredstva za rad, zemlju, auto, nešto imaš. Banka će ti dati kredit u iznosu koji može pokriti tvojim kolateralom. To svakako. Ali mi ovdje pričamo o nezaposlenom Bosancu: nema primanja i nema značajne imovine, a ima ideju i želju da bude poduzetnik. Može li on sa detaljno razrađenom poslovnom idejom otići i tražiti kredit? Može u kurcu. Svako ko tvrdi suprotno neka priloži ovdje tu i takvu ponudu banke. Ako je priložiti ne može, to je zato što ista ne postoji.
almir90

#2794 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by almir90 »

Pa normalno da moraš imati i neke garancije za kredit, jer poslovni plan kao i svaki drugi, postoji mogućnost da ne uspije, pa banka mora imati neki garanciju da će naplatiti sredstva.
almir90

#2795 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by almir90 »

ExNihilo wrote:

Ako imaš firmu, tada imaš i određeni kapital. Sredstva za rad, zemlju, auto, nešto imaš. Banka će ti dati kredit u iznosu koji može pokriti tvojim kolateralom. To svakako. Ali mi ovdje pričamo o nezaposlenom Bosancu: nema primanja i nema značajne imovine, a ima ideju i želju da bude poduzetnik. Može li on sa detaljno razrađenom poslovnom idejom otići i tražiti kredit? Može u kurcu. Svako ko tvrdi suprotno neka priloži ovdje tu i takvu ponudu banke. Ako je priložiti ne može, to je zato što ista ne postoji.
Pa i ne možeš biti odmah gazda sa zaradom od 50-100 000 KM, a da prethodno nemaš nikakvog iskustva i ušteđevine vlastite da kreneš u privatne vode. Evo ja sam gore naveo čovjeka koji je od početnog kapitala 5-7000 KM razvio posao za 7-8 godina i dodatno dobio par miliona kredita. Al' čaba to pričati nekome ko hoće sve odmah na gotovo.
ExNihilo

#2796 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

almir90 wrote:Pa normalno da moraš imati i neke garancije za kredit, jer poslovni plan kao i svaki drugi, postoji mogućnost da ne uspije, pa banka mora imati neki garanciju da će naplatiti sredstva.
Drago mi je vidjeti da si se urazumio.

Još samo da se složimo kako garancije, koje banka traži, većina od 550.000 nezaposlenih nema, i možemo zaključiti kako ne stoji tvrdnja da svako ko traži kapital - može ga i naći.
prog321

#2797 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by prog321 »

Nije nista lakse ni na zapadu. Pocetni kapital je veoma mal i moras imati neki kolateral.
Dobro, tamo kod vas imaju oni angel investors. Ali oni uzmu procenat biznisa. Gori lihvari od banki.
ExNihilo

#2798 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

almir90 wrote:
ExNihilo wrote:

Pa i ne možeš biti odmah gazda sa zaradom od 50-100 000 KM, a da prethodno nemaš nikakvog iskustva i ušteđevine vlastite da kreneš u privatne vode. Evo ja sam gore naveo čovjeka koji je od početnog kapitala 5-7000 KM razvio posao za 7-8 godina i dodatno dobio par miliona kredita. Al' čaba to pričati nekome ko hoće sve odmah na gotovo.

Pa dobro, odakle prosječnom nezaposlenom Bosancu 5000 - 7000 KM? Od čega da uštedi? Zanemarujem sad kako je to mizeran iznos za pokretanje ozbiljnog biznisa. Legalnog, jel. Jer toliko ćeš u prvoj godini dati samo za doprinose. Jednog zaposlenika. Uzet ćemo ga ipak kao referencu. Odakle?
almir90

#2799 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by almir90 »

Aj' ne seri, onaj ko hoće da radi može i zaraditi. Evo ja radim dva posla redovno, i još šta naleti sa strane i imam te pare, ali ja se borim i mučim svaki dan, radim i nedilju, imam 10 dana slobodno godišnje.
ExNihilo

#2800 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

almir90 wrote:Aj' ne seri, onaj ko hoće da radi može i zaraditi. Evo ja radim dva posla redovno, i još šta naleti sa strane i imam te pare, ali ja se borim i mučim svaki dan, radim i nedilju, imam 10 dana slobodno godišnje.
Znači 550.000 ne želi raditi? To želiš reći? Ljudi na ovoj temi ne žele raditi?
Post Reply