Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#2776 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by jao_situacije »

Thorgerson wrote:
jao_situacije wrote:ja ne kontam šta je problem, ko se ne može uključiti i gdje
možel neko pojasniti na nekoj slici ili karti
hvala

:mrgreen:
Traze ovo crveno da im se napravi. Jer im je ovaj izlaz dole daleko. I ne izlazi direkno na kruzni, nego na put koji je spojen sa kruznim.
Image

A ja ih pitam sta cemo sa ovim putem koji bi presjecao taj prikljucak na kruzni? Gdje su upitnici, tu bi onda morali ici semafori. Ako ne bi isli semafori, onda cemo imati udese opet svako malo, kako misle strucnjaci to rijesiti?
hvala
:lol:

stvarno su ljudi ovdje ludi
oni traže autoput zbog janjetine ovi traže priključak zbog 100 metara :lol: :lol:
spree

#2777 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by spree »

i sada ima taj put i nema semafora, a ja ne pamtim kada je bio tu sudar.
johntra

#2778 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by johntra »

Bude sudara tu često...jer kad su špice, ne gledaju se semafori, a često ni ko ima prednost...
darius_maximus

#2779 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by darius_maximus »

Thorgerson wrote:
jao_situacije wrote:ja ne kontam šta je problem, ko se ne može uključiti i gdje
možel neko pojasniti na nekoj slici ili karti
hvala

:mrgreen:
Traze ovo crveno da im se napravi. Jer im je ovaj izlaz dole daleko. I ne izlazi direkno na kruzni, nego na put koji je spojen sa kruznim.
Image

A ja ih pitam sta cemo sa ovim putem koji bi presjecao taj prikljucak na kruzni? Gdje su upitnici, tu bi onda morali ici semafori. Ako ne bi isli semafori, onda cemo imati udese opet svako malo, kako misle strucnjaci to rijesiti?
Dobro, necemo se sad zajebavati, ne izlazi na put koji je spojen s kruznim (navodno).
Navodno je rjesenje takvo da se sa tog izlaza ide desno na Vraca, pa onda gdje hoces, sto je pomalo glupo ako narod hoce do, recimo, Robota.

Plus, koliko se ljudi ovdje pokusalo ukljuciti na tranzit bez semafora (da je moguce skretanje lijevo sa tog novog izlaza).
Je li se ikad iko pokusao ukljuciti u onu trenutnu raskrsnicu kada ne rade semafori?
Ja da imam kucu na tranzitu i da se moram ukljuciti pored onih okuka gdje svako pici kao da je autoput, samo bih pjeske hodao.
Ako i bude moguce skretanje lijevo na ovom novom izlazu, ima da bude sudara k'o u prici jer je preglednost nikakva.

Ne znam zasto se ovoliko cekalo na sve ovo, ne znam ima li pozadinskih igara i ne zanima me plaho.
Ne mogu se postojeca losa rjesenja uzimati kao primjer i opravdanje za buduca losa rjesenja (pa kruzim i ja).
Ovo je lose osmisljeno jer bukvalno poptuno odsijeca ogromno naselje.
Zrtvuje se Hrasno brdo za brzi prolazak kroz grad i vise traka.
VladaFBiH

#2780 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VladaFBiH »

johntra wrote:Meni samo nije jasno zašto su šutili oko ovoga više od dvije godine? od tad je projekat javno predstavljen, od tad se sve zna...kao, eto, nije predstavljen u njihovoj MZ...ali, taj projekat stoji u opštini od kada je predstavljen, do sada se mogao pogledati milion puta...
naravno, bili jedni izbori, pa onda lokalni...gdje ćeš na SDA sa nekim pobunama i slično...zanimljivo je izgleda da ih sad i Koldžo podržava, jer je bio neku noć na ovoj raspravi u zgradi opštine...
normalno da ih podržava kad je kupio pola Hrasnog brda :)
VladaFBiH

#2781 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VladaFBiH »

spree wrote:sto ne mogu ovih sto samo sebe gledaju. daj da ja brze prodjem, a ostale zagradi, boli me kurko. to zivjeti kod sebilja i u hrasnom isto? ovo je ogromno naselje i sigurno dosta objekata imaju uredne dozvole. sve i da nema ne mozes odsjeci toliko naselje jer ti je bezveze dodati jos jedan prikljucak na kruzni tok. 14 ili 16 traka je skoro svejedno. zar izgradnja novih saobracajnica ne bi trebala da olaksa ljudima, a ne da oteza? sad ce ljudi ici 2km da se okrenu, pa da idu na drugu stranu :-) . dakle 4 km dzaba. gdje tu izgubljeno vrijeme, opet isti ljudi ulaze u kruzni tok, a i bezvezno dodatno zagadjenje. mislim ako fakat struka kaze da je to najbolje ok, ali po mom laickom misljenju je nelogicno.
ček zar i sada naselje nema dva izlaza? pekara As i Bosmal? u čemu je problem?
VladaFBiH

#2782 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VladaFBiH »

spree wrote: to sto si naveo je jednostavno tako. ne moze se glavna gradska saobracajnica mjeriti sa longitudinalom koja je tek u izgradnji. ambasada je izgradjena poslije saobracajnice. alipasino je tako zamisljeno. ovdje vec postoji naselje sa velikim brojem stanovnika i ja stvarno ne vidim problem da se doda jos jedan prikljucak na kruzni tok. pa time se eliminisu svi problemi. dovoljno prostora ima. ja ne govorim o ovome sto bi se prikljucak pravio gdje sad stoje kontejneri, nego je neko napisao da bi se sa tog prikljucka na tranzit moglo ici samo desno. iako je glupo da se sjece tranzit i da cekas da te neko pusti da skrenes lijevo. lagano dodaju jos jedan prikljucak na kruzni tok i rijese sve probleme.
ne razumijem zašto bi je sijekao kad imaš izlaz prije restorana "ruža" ako se ne varam i zaobiđeš cijeli kružni tok ili ideš desno i okreneš se u istom...
VladaFBiH

#2783 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:Šta je nagib od 100% za golfa dvicu? :D

Nije mi jasno zašto se insistira na tom priključku, bolje im je da se insistira na proširenju Olovske ceste i spajanje iste kod raskrnice kod Bosmala.
Hoćeš desno iz naselja ideš na tranzit - hoćeš lijevo ili na Maltu ideš na raskrsnicu kod Bosmala.
upravo - naselje ima dva ulaza/izlaza i ne vidim nikave probleme
spree

#2784 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by spree »

VladaFBiH wrote:
ne razumijem zašto bi je sijekao kad imaš izlaz prije restorana "ruža" ako se ne varam i zaobiđeš cijeli kružni tok ili ideš desno i okreneš se u istom...
u pravu si, ima tu prikljucak, samo je cesta kao i sam prikljucak grozni. ako se vec ovo napravi kao sto je prikazano na slici onda komotno se moze ukinuti semafor kod ruze i staviti da se ne moze ici lijevo na tom izlazu, a i ovaj izlaz kod kanti staviti samo za desno. tako bi se sigurno urzao ubrzao protok. mada mozda bolje rijesenje bi bilo zatvoriti taj izlaz i dodati neki koji bi se nalazio izmedju autopraonice i motorexa. isto samo da se moze desno. znam da nisu zelje i pozdravi, ali eto :D
kakaljin

#2785 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

VladaFBiH wrote:
Haris.ba wrote:Šta je nagib od 100% za golfa dvicu? :D

Nije mi jasno zašto se insistira na tom priključku, bolje im je da se insistira na proširenju Olovske ceste i spajanje iste kod raskrnice kod Bosmala.
Hoćeš desno iz naselja ideš na tranzit - hoćeš lijevo ili na Maltu ideš na raskrsnicu kod Bosmala.
upravo - naselje ima dva ulaza/izlaza i ne vidim nikave probleme
Izlaz novi kod tranzita ce biti samo desno, a sa tranzita ce se ulaziti preko kruznog, tj sa tranzita prodje kroz kruzni pa onda se vrati i skrene desno u ulaz za Hrasno,

Isto tako izlaz na Bosmal ce biti samo desno i kroz kruzni vratiti se i ici na dobrinju ili tranzit grbavica ili malta, a ulaz ce biti samo sa dobrinje desno.

Tako da ces izmedju pekare AS i Motoreksa ici lijevo ili desno u zavisnosti gdje ides.

Tako da nece se nista presjecati i skretati lijevo.

Zato i ja ne vidim u cemu je problem
hostapler

#2786 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by hostapler »

Kad se silazi niz Livanjsku i izlazi na ulicu Halida Kajtaza,ne mozes odmah lijevo prema stanici,nego moras ici desno na kruzni u Velesicima pa se vratiti i ici prema stanici. I niko ne pravi problem.
U Hrasnom imaju dvije mogucnosti i nijedna im ne valja. Hoce gospoda direktan spoj na kruzni.
Pravi kako si zamislio,imali su dovoljno vremena da se izjasne a ne kad su radovi krenuli.
mayab

#2787 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Svi su kukali na sav glas za rjesenje raskrsnice kod OHR-a, kad je zavrsena ta dionica, i sada se pokazalo da je to odlicno i sasvim pametno rjesenje, tako da ima ipak pametnih skolovanih ljudi koji znaju da osmisle promet kako je najefikasnije!
A u smislu ovoga sto gore napisah, opet moram napisati da mi nije jasna dionica od kruznog na Mojmilu do aerodroma, sa onim , malo je reći, nebuloznim semaforima :lol: :lol: :lol:
jao_situacije

#2788 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by jao_situacije »

hoću i ja izlaz na autoput pred naseljem pa nema, moram do vogošće vozit 20 minuta
Haris033

#2789 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris033 »

Haris033 wrote:Kada će se i da li će se ikada riješiti problem pružnih prelaza Nedžarići (Heco pijaca-Radon Plaza) i Čengić Vila (Cvijećara"Vjetrenjača" - Bosmal)?! :-x
Udarne rupe su tolike da se više ne može preći a da se dobro ne streseš i da ne razvališ felge, krajnice, lafete na vozilu.. A o gužvama koje se formiraju zbog otežanog prelaska da ne spominjem. :-x
Svake godine se isti ti pružni prelazi krpe više puta, a rezultat krpljenja je da se problem udarnih rupa oko šina javlja mjesec dana nakon sanacije.

Zašto se ne uradi kompletna rekonstrukcija pružnih prelaza kako je to urađeno na lokaciji Čengić Vila - Otoka ili kod RTV Doma?

Prijedlog svima kojima bude stradalo auto na ovim prelazima je da zovu policiju, naprave zapisnik i onda da se tuži Ministarstvo prometa i komunikacija Kantona Sarajevo.
Pričam o ovom problemu. Još se ne vidi na slikama dobro. Udarne rupe su užasne i svaki put kada pređem preko ovog prelaza mislim da će mi točak otpasti. Na Čengić Vili ista situacija. :-? :-x

Image

Image
Thorgerson

#2790 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

hostapler wrote:Kad se silazi niz Livanjsku i izlazi na ulicu Halida Kajtaza,ne mozes odmah lijevo prema stanici,nego moras ici desno na kruzni u Velesicima pa se vratiti i ici prema stanici. I niko ne pravi problem.
U Hrasnom imaju dvije mogucnosti i nijedna im ne valja. Hoce gospoda direktan spoj na kruzni.
Pravi kako si zamislio,imali su dovoljno vremena da se izjasne a ne kad su radovi krenuli.
Zar nije bolje i za gradjane da imaju manje prometa? Valjda je poenta da naselje ne bude direktno povezano sa jednom poprilicno brzom cestom?

Uzmimo evo npr. Alipasino polje, koje ima cca. 30.000 stanovnika. I nigdje npr. nije spojeno na glavnu saobracajnicu. Nego je sporednim putevima povezano. I puno je jednosmjernih ulica. Pa negdje moras kruziti i po kilometar da bi dosao na odrediste. Naravno ako postujes pravila. I napravljeno je tako da saobracaj ne bude brz, gust i da se malo rastereti, jer radi se pobogu o naselju, gdje ljudi zive.

Ili npr. Dobrinja, gdje isto tako moras voziti po 1-2km glavnim putem, pa onda se ukljucivati na sporedne.

Jok. Bosnjo hoce da mu ispred njegove kuce bez fasade direktno prolazi put i da se on na njega nakaci. Dje cu ja ba kruzit. Ja sam kucu ovdje napravio. Halo?

Ili evo ono ruglo na Otoci, Nova Otoka, gdje su uvalili onaj prilaz direkno sa glavne saobracajnice. To se niposto nije smjelo dozvoliti. Glavna saobracajnica ne smije imati hrpu direktnih prikljucaka.

Isto je i sa juznom, poenta te ceste i jeste da se brze ode s jednog kraja na drugi kraj. A ne da se sad svakom zivom obezbjedi ulaz na istu. Sta smo onda dobili? Nista. Samo prosirili postojecu cestu. CIlj je izbjeci sto vise direktnih prikljucaka, a naravno ljudima obezbjediti kvalitetne pomocne ceste i kvalitetan prikljucak. Ovo sto dobijaju gradjani Hrasnog brda je po mom misljenju sasvim ok.
Nepass

#2791 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Nepass »

Ma ja mislim da je to zbog pekare i motorexa. Inace niko se ne bi bunio. Jer bas jucer prolazim i vidi se da ce odsjeci te radnje pa nece raja usput svracati.
Isto kao kad stane policija kod pekare bistrik i pocnu pisaati, pada promet 50%
vješalica

#2792 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

koliko ce biti blizu longitudinala stadionu i onoj dvorani da grbaviti

sad vecnizgleda blizu mozda zbog radova?
Haris.ba

#2793 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

vješalica wrote:koliko ce biti blizu longitudinala stadionu i onoj dvorani da grbaviti

sad vecnizgleda blizu mozda zbog radova?
Šta znači blizu? Kad se dvorana pravila planiran je plato ispred nje. I popločan je i izdignut. I cesta prolazi tik uz ivicu platoa.

A pored stadiona prolazi na oko 5-6 metara. Plato za stadion je planiran sa strana svakako. Sa istoka i sa zapada. Zbog "blizine" se izgleda i odustalo od kružnog toka pred stadionom.
vješalica

#2794 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

nezz kako da ti objasnim ali dok saf traju radovi nekako mi izgleda prrblizu cesta uz stadion itd...mozda je osjecaj aubjektivan ne znam
ima dosta ljudi koji se vrte u radnjama koje su na sradionu pa zato
ne znam
kafanski_covjek

#2795 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kafanski_covjek »

da nema onih isturenih radnji bilo bi to kako treba, bar se nadam :)
hostapler

#2796 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by hostapler »

kafanski_covjek wrote:da nema onih isturenih radnji bilo bi to kako treba, bar se nadam :)
To je receno da ce se dovesti pod dimenzije stadiona,da nece moci ostati ti istureni dijelovi.
kafanski_covjek

#2797 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kafanski_covjek »

hostapler wrote:
kafanski_covjek wrote:da nema onih isturenih radnji bilo bi to kako treba, bar se nadam :)
To je receno da ce se dovesti pod dimenzije stadiona,da nece moci ostati ti istureni dijelovi.
puno ljepse bi izgledalo sigurno
Nepass

#2798 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Nepass »

Pobuna u najavi ako misle sta rusiti od onih radnji
johntra

#2799 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by johntra »

Zato će trotoar ispred Plavog zamka ići taman drito ispod strehe ulaza u restoran... :D
archi_a

#2800 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by archi_a »

Apropo stadiona, danas prolazim i moram reći da super izgleda ona tribina :-D već sad izgleda kao pravi stadion. :thumbup:
Gledam onaj restoran "zamak", ono bi se trebalo ukloniti skroz i da se otvori kompletan plato ispred istoka. To bi već bilo pravo nogometno gnijezdo. Kakve su šanse? Naravno, ne udaram na porodicu koja to drži, aludiram više na obeštećenje i davanje alternative vlasnicima.
Post Reply