Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
najgori__od_svih

#2776 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by najgori__od_svih »

rimano wrote:
najgori__od_svih wrote:e ovako ja sam prodavac laptopa kojeg je taj momak kupio prodao sam dosad ogroman broj laptopa i nisam nikad imao problema.

Evo da vam pokazem da se radi o njihovoj prevari i pokusavanju da se ja prikazem kao prevarant sada cu vam postaviti dio razgovora koji fali posto ovdje pise da je to citav razgovor a ocito da nije sto se vidi po datumu tvoje objave i datumu na razgovoru na piku to je samo jedan sitni dokaz a u razgovoru mozete procitati da je napisao da mu baterija ne drzi ni pola sata a samnom je u kaknju sjedio za laptopom vise od sata i na bateriji ga testirao i ja koliko znam prevaranti na piku prodaju robu preko brze poste i salju druge artikle i ja sam mogao tako isto ali nisam upalio sam auto otisao u kakanj i nasao se sa covjekom da mu prodam laptop mogao sam reci saljem samo brzom poostom i to je to a ne ici u kakanj koji mi i nije bliziu i rizikovati.
U opisu artikla si naveo da je I5 procesor I da disk ima 320GB. Onda kazes da ste zajedno vidjeli da je 250GB. To znaci da si slagao I u opisu artikla I to je prevara. Dovoljno je to da se moze zakljuciti ko je u krivu a ko ne. Kupac je kasnije skontao da processor takodje ne odgovara opisu. Mozda je neko tebe zafrkao I dao ti laptop sa laziranim procesorom ali na ovakvim stvarima se dokazujes kao prodavac, ali ne ti se vodis logikom ako je tebe neko zafrkao zafrkaces I ti nekoga jer nije do tebe.

Pravi prodavac bi se izvinuo kupcu te uzeo laptop I vratio novac ili vratio dio novca kao kompenzaciju za prodaju pogresnog artikla ukoliko bi to kupac htjeo, a ti se pravdas time kako ti nisi nista dirao na tom laptopu I kupac je pogrijesio jer nije uspio provaliti tu podvalu.
u opisu oglasa stoji da je 320Gb jer sam ih imao nekoliko a nisam ponavljao oglase
ali to nije prevara jer smo vidjeli da 250 i ok mogao je reci necu kupiti mal je disk ali to nikako nije prevara kod pola ljudi pise u oglasima u opisu stvari kao novo a kad dodzes ni upoal tako i to je za tebe prevara, jako zanimljivo misljenje
goran16v

#2777 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

Ocjena stanja da li je nesto "kao novo" ili ne je subjektivno, ali da li je disk od 320 ili 250 Gb je vrlo precizna stvar i ako prodajes pod 320, a zapravo je 250 onda je prevara ili da budem prezican dovodis kupce u zabludu. Kad si ga navukao da se nadjete u Kaknju ti si vec zavrsio 1/2 prodaje i kad je kupac otkrio da je 250 vec si ga doveo pred svrsen cin.
Doduse, umjeesto sto je klepn'o usima, kad je vidio da artikl ne odgovara opisu trebao se okrenuti i otici, prodavca prijaviti PIK-u i ovdje ga prijaviti kao prevaranta.
andador

#2778 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

najgori__od_svih wrote:
rimano wrote:
najgori__od_svih wrote:e ovako ja sam prodavac laptopa kojeg je taj momak kupio prodao sam dosad ogroman broj laptopa i nisam nikad imao problema.

Evo da vam pokazem da se radi o njihovoj prevari i pokusavanju da se ja prikazem kao prevarant sada cu vam postaviti dio razgovora koji fali posto ovdje pise da je to citav razgovor a ocito da nije sto se vidi po datumu tvoje objave i datumu na razgovoru na piku to je samo jedan sitni dokaz a u razgovoru mozete procitati da je napisao da mu baterija ne drzi ni pola sata a samnom je u kaknju sjedio za laptopom vise od sata i na bateriji ga testirao i ja koliko znam prevaranti na piku prodaju robu preko brze poste i salju druge artikle i ja sam mogao tako isto ali nisam upalio sam auto otisao u kakanj i nasao se sa covjekom da mu prodam laptop mogao sam reci saljem samo brzom poostom i to je to a ne ici u kakanj koji mi i nije bliziu i rizikovati.
U opisu artikla si naveo da je I5 procesor I da disk ima 320GB. Onda kazes da ste zajedno vidjeli da je 250GB. To znaci da si slagao I u opisu artikla I to je prevara. Dovoljno je to da se moze zakljuciti ko je u krivu a ko ne. Kupac je kasnije skontao da processor takodje ne odgovara opisu. Mozda je neko tebe zafrkao I dao ti laptop sa laziranim procesorom ali na ovakvim stvarima se dokazujes kao prodavac, ali ne ti se vodis logikom ako je tebe neko zafrkao zafrkaces I ti nekoga jer nije do tebe.

Pravi prodavac bi se izvinuo kupcu te uzeo laptop I vratio novac ili vratio dio novca kao kompenzaciju za prodaju pogresnog artikla ukoliko bi to kupac htjeo, a ti se pravdas time kako ti nisi nista dirao na tom laptopu I kupac je pogrijesio jer nije uspio provaliti tu podvalu.
u opisu oglasa stoji da je 320Gb jer sam ih imao nekoliko a nisam ponavljao oglase
ali to nije prevara jer smo vidjeli da 250 i ok mogao je reci necu kupiti mal je disk ali to nikako nije prevara kod pola ljudi pise u oglasima u opisu stvari kao novo a kad dodzes ni upoal tako i to je za tebe prevara, jako zanimljivo misljenje
Druže, ja sam nekako prešao preko toga da je HDD 250, ali preko toga da je procesor AMD, a ne Intel i5, neću prijeći. Ljudi imaju svoje mišljenje, ne možeš zabraniti nikome to. Ja sam ti kao čovjek uputio prvo poziv, na koji si odgovorio da je sve ok, rekao si da je laptop poslan preko pošte. Kad se ispostavilo da lažeš, čuli smo se preko pik-a, i evo ove konverzacije ovdje zlijepljene, ljudi vide, i uočavaju neke stvari. Ne trebaju biti pristrasni, pa donositi isuviše subjektivna mišljenja, već su objektivni i ne treba ti to smetati. Sad tebi krivo što ja za svoje pare nisam kupio šta sam trebao, pa se izmotavaš i pravdaš, a mogli smo se davno dogovoriti i ne bi bilo nikakvih problema.
najgori__od_svih

#2779 Re: Prevaranti na PIK-u

quarterback wrote:
najgori__od_svih wrote:I jos jenda stvar ko garantuje da nije on odnijeo nekom laptop da mu snimi sistem i da mu taj nije zamijenio konponente jer je napisoa da mu se sve desilo nakon dizanja sistema
ovo je suplja prica, i bilo bi super da pocnes koristiti tacke i zareze

kakva suplja prica pa ovo je bosna drug znao sam prodati laptop covje mi dodze za par dana kaze pokvario se ja zamijenim ili vratim novac kad otvorim laptop ploca unistena spaljena bila u rerni i 100% nije od mene znaci tip imao isti laptop kupio moj zamijenio plocu meni vratio uzeo lovu i njemu dobro tako da vise nema povrata i slicno

ja ne kazem da je kupac prevarant ali je mozda njega neko prevario u tom dellu se ploca zamijeni za pola sata ako imas drugu plocu spremnu znaci ne treba puno vremena da neko to odradi

evo par tacki i zareza pa koristi gdje ti odgovaraju posto ja nzenma gdje dolaze
.........................................................................

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Neradnik

#2780 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

Nezna covjek kome vise da vjeruje.Mozda je i taj sto je prodavo laptop naguzen od nekog pa neznajuci istog tako i prodao, ne mora znacit da je varalica, mada nije iskljuceno ni to.
najgori__od_svih

#2781 Re: Prevaranti na PIK-u

goran16v wrote:Ocjena stanja da li je nesto "kao novo" ili ne je subjektivno, ali da li je disk od 320 ili 250 Gb je vrlo precizna stvar i ako prodajes pod 320, a zapravo je 250 onda je prevara ili da budem prezican dovodis kupce u zabludu. Kad si ga navukao da se nadjete u Kaknju ti si vec zavrsio 1/2 prodaje i kad je kupac otkrio da je 250 vec si ga doveo pred svrsen cin.
Doduse, umjeesto sto je klepn'o usima, kad je vidio da artikl ne odgovara opisu trebao se okrenuti i otici, prodavca prijaviti PIK-u i ovdje ga prijaviti kao prevaranta.
pa zato sam se nasao sa njim da pogleda laptop mogao sam ja reci saljem samo postom i gotovo sto bi trosio gorivo i vrijeme i skakao po kaknju bezveze a njemu je bilo usput u kaknju da se nadzemo jer isao tamo negdje tako da ga nisam navukao da dodze
goran16v

#2782 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

najgori__od_svih wrote:
goran16v wrote:Ocjena stanja da li je nesto "kao novo" ili ne je subjektivno, ali da li je disk od 320 ili 250 Gb je vrlo precizna stvar i ako prodajes pod 320, a zapravo je 250 onda je prevara ili da budem prezican dovodis kupce u zabludu. Kad si ga navukao da se nadjete u Kaknju ti si vec zavrsio 1/2 prodaje i kad je kupac otkrio da je 250 vec si ga doveo pred svrsen cin.
pa zato sam se nasao sa njim da pogleda laptop mogao sam ja reci saljem samo postom i gotovo sto bi trosio gorivo i vrijeme i skakao po kaknju bezveze a njemu je bilo usput u kaknju da se nadzemo jer isao tamo negdje tako da ga nisam navukao da dodze
Mislis da bi se ti nasao s njim da si napisao da je 250, a ne 320? To je klasicna prevarantska ubleha, napisi sta treba da navuces kupca, kad si ga navukao ti si vec 1/2 posla zavrsio.
andador

#2783 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

Neradnik wrote:Ne zna covjek kome vise da vjeruje.Mozda je i taj sto je prodavo laptop naguzen od nekog pa neznajuci istog tako i prodao, ne mora znacit da je varalica, mada nije iskljuceno ni to.
Ja sam mu u početku to rekao, ali on kaže da nema šanse da se to desi. Tek kad me je kasnije izlevatio jer nije poslao pošiljku, i kad se nije na mob javljao ustanovio sam da on nešto krije. Jer ako garantuješ za svoju robu, spreman si je provjeriti kako god želiš. Kako mi je bilo usput, kad sam došao maksuz u Zenicu pa u Kakanj. Ne zezaj, jarane, nemoj davati dezinformacije.
blue033

#2784 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by blue033 »

Andador, molim te postavi nam Service tag sa tog laptopa, to ce otkloniti neke dileme.
andador

#2785 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

najgori__od_svih wrote:
Usput mi bilo prijeći 45km do Kaknja, a samo si ti potrošio gorivo. Ja, inače, sipam običnu vodu, pa se ne sekiram.
Neradnik

#2786 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

andador wrote:
Neradnik wrote:Ne zna covjek kome vise da vjeruje.Mozda je i taj sto je prodavo laptop naguzen od nekog pa neznajuci istog tako i prodao, ne mora znacit da je varalica, mada nije iskljuceno ni to.
Ja sam mu u početku to rekao, ali on kaže da nema šanse da se to desi. Tek kad me je kasnije izlevatio jer nije poslao pošiljku, i kad se nije na mob javljao ustanovio sam da on nešto krije. Jer ako garantuješ za svoju robu, spreman si je provjeriti kako god želiš. Kako mi je bilo usput, kad sam došao maksuz u Zenicu pa u Kakanj. Ne zezaj, jarane, nemoj davati dezinformacije.
Nikakve dezinformacije nego misljenje koje i ne mora biti tacno.Neznam kako neko moze lazirat specifikacije pa sve i da moze trebo si u biosu pogledat,ako je zakljucan trazit da ga otkljuca,vratit ga na fabricke postavke...
Muderris

#2787 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Muderris »

goran16v wrote:Meni se ovih dana desila stvar tipicna za nase ljude i mentalitet... PIK korisnica (po nicku se lako zakljuci), tek registrovana bez transakcija i utisaka je ponudila komplet od 6 nekih sitnica koje su sve samo ne atraktive, cijena po dogovoru od kojih je samo jedna u stanju koje je meni interesantno. Uredno posaljem poruku sa pitanjem da li je zainteresovana da proda parcijalno. Ona odgovara da je mislila ponuditi komplet, da ima jos u ponudi ali da ja ponudim neku cijenu. Ponudim sasvim ok cijenu (koliko kosta nov ili takav na ebauy) i ponudim da dodjem i platim tu sitnicu na licu mjesta, ali doticna nece cak ni da odgovori moze - ne moze, a od tad je naravno bila online... :-)

Jarane,

Taj tvoj problem je piknik naspram ovog o kome mi govorimo. :lol:

Vezano za temu, ako dozvolite ja bih apelovao da se čovjeku vrati novac za laptop.
Mislim da bi to bilo u redu. A i prodavač ne bi bio puno na gubitku jer kao što reče ta AMD
konfiguracija vrijedi 100-tinjak maraka manje što je otprilike onoliko koliko ga je platio.
Valjda.

Ono što sam ja zaključio je da se većina tih prevara dešava izvan Sarajeva. Tuzla je katastrofa.
Još malo pa će kotirati kao Italija na E-Bay-u :lol:

A ovo sa mandalom BIOS-a i simulacijom konfiguracije, ko god da je to učinio, def. je postavio nove standarde u prevarama vezano za kupoprodaju računara. :-)
Last edited by Muderris on 24/12/2013 12:59, edited 1 time in total.
suncokret10

#2788 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

Neradnik wrote:
andador wrote:
Nikakve dezinformacije nego misljenje koje i ne mora biti tacno.Neznam kako neko moze lazirat specifikacije pa sve i da moze trebo si u biosu pogledat,ako je zakljucan trazit da ga otkljuca,vratit ga na fabricke postavke...
pa nismo svi informatičari. šta sutra da bi kupio šećer moram biti injžinjer hemije da mu mogu na licu mjesta provjeriti hemijski sastav. taj što prodaje je znao i to je dovoljno da ga se etiketira kao prevaranta.
amaretto

#2789 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by amaretto »

najgori__od_svih wrote:
Ovde po meni nema nikakvog pravdanja, klasična prevara.
Pusti šuplju nisi znao koji je procesor i hdd u njemu, pa to je toliko providno nego se izvineš čovjeku vratiš novac i nastaviš pošteno raditi ako već dijelom živiš od toga.
Neradnik

#2790 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

suncokret10 wrote: pa nismo svi informatičari. šta sutra da bi kupio šećer moram biti injžinjer hemije da mu mogu na licu mjesta provjeriti hemijski sastav. taj što prodaje je znao i to je dovoljno da ga se etiketira kao prevaranta.
sve to stoji al ja ako nemam pojma oko auta npr. povest cu nekog sa sobom da mi pomogne kako se nebi zajebao.
najgori__od_svih

#2791 Re: Prevaranti na PIK-u

andador wrote:
nisi u kaknnj dosao iz zenice nego iz lasve a to je 9kilometara a ja Imam 50kilometara

a nisam ti se javljao jer si dosadan a i radim tako da se ne mogu uvijek javiti i na kraju hoces da ti zamijenim neki laptop koji nije od mene kupljen za drugi sto bi ti se javljao nemogu se vise raspravljati imam obaveza a tebe ostavljam tu pa i dalje lazi judima ja sam samo par lazi dokazao a ima jos toga
najgori__od_svih

#2792 Re: Prevaranti na PIK-u

Neradnik wrote:
suncokret10 wrote: pa nismo svi informatičari. šta sutra da bi kupio šećer moram biti injžinjer hemije da mu mogu na licu mjesta provjeriti hemijski sastav. taj što prodaje je znao i to je dovoljno da ga se etiketira kao prevaranta.
sve to stoji al ja ako nemam pojma oko auta npr. povest cu nekog sa sobom da mi pomogne kako se nebi zajebao.

imao je on i jednog momka sa sobom a zvao je i nekog svog informaticara koji mu je govorio da udze u directX diagram i da provjeri grafiku i sve ostalo sto je on i uradio
suncokret10

#2793 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

Neradnik wrote:
a zamisli da u saobraćajnoj piše da je dizel, ti kupiš i na kraju ustanoviš da je benzinac. je li to prevara? to što je kod nas durštvo kriminalizovano pa se ovakve stvari smatraju normalnim, to nikako ne znači da to i jeste normalno.

po tvome bi uvijek trebao sa sobom voditi nekoga, bilo da kupujem prehrambene artikle bilo tehniku.
Last edited by suncokret10 on 24/12/2013 13:02, edited 1 time in total.
amaretto

#2794 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by amaretto »

najgori__od_svih wrote:
Neradnik wrote:

imao je on i jednog momka sa sobom a zvao je i nekog svog informaticara koji mu je govorio da udze u directX diagram i da provjeri grafiku i sve ostalo sto je on i uradio
I znači ti i dalje pošten jer si uspio nadmudriti njegove "informatičare" promjenom naziva procesora u registry-ju pa tako i u svim podacima u sistemu gdje se očitava model procesora. Nevjerovatno šta je sve danas poštenje.
suncokret10

#2795 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

najgori__od_svih wrote:
Neradnik wrote:

šefe, ti si varalica. da je pravde i države tipkao bi iza rešetaka. ko zna koliko si još naroda izlevatio na ovaj način.
Neradnik

#2796 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

suncokret10 wrote:
Neradnik wrote:
a zamisli da u saobraćajnoj piše da je dizel, ti kupiš i na kraju ustanoviš da je benzinac. je li to prevara? to što je kod nas durštvo kriminalizovano pa se ovakve stvari smatraju normalnim, to nikako ne znači da to i jeste normalno.

po tvome bi uvijek trebao sa sobom voditi nekoga, bilo da kupujem prehrambene artikle bilo tehniku.
a jarane zamisli da ga kupis pa se prevrnes a nisi ga cestito ni provozo....mozemo pisat gluposti do sutra cinjenica je jedno a to je ako nesto kupujes sto se ne razumijes povedi nekog iskusnog sa sobom,ako nemas nikog onda kupi ili u radnji ili se odluci na rizik.lako se pravit sveznajuci pa kad te neko naguzi onda kukas.
suncokret10

#2797 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

Neradnik wrote:[q
a jarane zamisli da ga kupis pa se prevrnes a nisi ga cestito ni provozo....mozemo pisat gluposti do sutra cinjenica je jedno a to je ako nesto kupujes sto se ne razumijes povedi nekog iskusnog sa sobom,ako nemas nikog onda kupi ili u radnji ili se odluci na rizik.
vodiš li hemičara sa sobom kad kupuješ sok?

sad zamisli da se od tog soka otruješ, i ja ti kažem što nisi poveo nekog ko se razumije u sokove kad si kupovao???????????
najgori__od_svih

#2798 Re: Prevaranti na PIK-u

Muderris wrote:
goran16v wrote:Meni se ovih dana desila stvar tipicna za nase ljude i mentalitet... PIK korisnica (po nicku se lako zakljuci), tek registrovana bez transakcija i utisaka je ponudila komplet od 6 nekih sitnica koje su sve samo ne atraktive, cijena po dogovoru od kojih je samo jedna u stanju koje je meni interesantno. Uredno posaljem poruku sa pitanjem da li je zainteresovana da proda parcijalno. Ona odgovara da je mislila ponuditi komplet, da ima jos u ponudi ali da ja ponudim neku cijenu. Ponudim sasvim ok cijenu (koliko kosta nov ili takav na ebauy) i ponudim da dodjem i platim tu sitnicu na licu mjesta, ali doticna nece cak ni da odgovori moze - ne moze, a od tad je naravno bila online... :-)

Jarane,

Taj tvoj problem je piknik naspram ovog o kome mi govorimo. :lol:

Vezano za temu, ako dozvolite ja bih apelovao da se čovjeku vrati novac za laptop.
Mislim da bi to bilo u redu. A i prodavač ne bi bio puno na gubitku jer kao što reče ta AMD
konfiguracija vrijedi 100-tinjak maraka manje što je otprilike onoliko koliko ga je platio.
Valjda.

Ono što sam ja zaključio je da se većina tih prevara dešava izvan Sarajeva. Tuzla je katastrofa.
Još malo pa će kotirati kao Italija na E-Bay-u :lol:

A ovo sa mandalom BIOS-a i simulacijom konfiguracije, ko god da je to učinio, def. je postavio nove standarde u prevarama vezano za kupoprodaju računara. :-)

sto se tice kljucanja BIOS-a vecina laptopa koji dodzu iz vana posebno skandinavije fabricki ima zakljucane biose to mozes provjeriti na internetu a izmjena konfiguracije nema nikakve veze zato postoji everest i razni drugi programi ili na kraju ako nemas to ima device manager jer to iscitaje konfiguraciju u direktnoj komunikaciji sa konponentom i nemoze to niko prevariti isto tako i dxdiag jedino na system properties moze se mozda zavarati ali do prvog restartovanja racunara jer onda ponovo stoji tacna konfiguracija a momak je provjerio i dxdiag i system properties i restartovao vise puta racunar i nema smisla da mu se vraca novac ili mijenja laptop
goran16v

#2799 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

najgori__od_svih wrote:
nisi u kaknnj dosao iz zenice nego iz lasve a to je 9kilometara a ja Imam 50kilometara

a nisam ti se javljao jer si dosadan a i radim tako da se ne mogu uvijek javiti i na kraju hoces da ti zamijenim neki laptop koji nije od mene kupljen za drugi sto bi ti se javljao nemogu se vise raspravljati imam obaveza a tebe ostavljam tu pa i dalje lazi judima ja sam samo par lazi dokazao a ima jos toga
Ako si sav takav posten, osim sto si klasicni prevatant i sto se vrlo vjerovatno mozes pozdraviti sa daljom trgovinom na PIK-u, sto si slag'o da si mu poslao drugi laptop postom ako je istina da se to desilo?
Neradnik

#2800 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

suncokret10 wrote:
Neradnik wrote:[q
a jarane zamisli da ga kupis pa se prevrnes a nisi ga cestito ni provozo....mozemo pisat gluposti do sutra cinjenica je jedno a to je ako nesto kupujes sto se ne razumijes povedi nekog iskusnog sa sobom,ako nemas nikog onda kupi ili u radnji ili se odluci na rizik.
vodiš li hemičara sa sobom kad kupuješ sok?

sad zamisli da se od tog soka otruješ, i ja ti kažem što nisi poveo nekog ko se razumije u sokove kad si kupovao???????????
glup primjer dajes jel kad kupujem sok ja gledam datum, nista vise.hoce li mi sta poslje bit od njega o tome ne razmisljam uzdam se u firmu koja pravi.sok je jedno skupocjena tehnika je drugo.ti ako ces se odnosit isto prema soku koji kosta maximalno 4km i nekoj tehnici koja vrijedi 504 onda nemam sta pricat.
Post Reply