SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

славянин

#27701 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

Tomahawk11 wrote:
Kako nije ubistvo? Mahnitao, izletio na tramvajsku, ubio djevojku, ovog Nijemca napravio invalidom.
Ubistvo, nego šta. Treba tu neki član u tom zakonu malo doraditi.
Do kad će nedužni svijet biti poligon za primjenu zakona?
Ne zaboravite zimska oprema obavezna kazne do 500 maraka :oops:
Tomahawk11
Globalni moderator

#27702 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

славянин wrote:
Tomahawk11 wrote:
Kako nije ubistvo? Mahnitao, izletio na tramvajsku, ubio djevojku, ovog Nijemca napravio invalidom.
Ubistvo, nego šta. Treba tu neki član u tom zakonu malo doraditi.
Do kad će nedužni svijet biti poligon za primjenu zakona?
Ne zaboravite zimska oprema obavezna kazne do 500 maraka :oops:
Ubiješ dvije djevojke, plate ti se sudski troškovi sa budžeta :-)
Haris.ba

#27703 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Nije ubistvo jer ima drugo posebno krivično djelo - vožnja sa smrtnom posljedicom.

Nema političke volje da se uvede objesna vožnja. Jedino da zagine nečije dijete. Inače bi dosada bilo promjenjeno.
scarface32

#27704 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by scarface32 »

Haris.ba wrote:Nije ubistvo jer ima drugo posebno krivično djelo - vožnja sa smrtnom posljedicom.

Nema političke volje da se uvede objesna vožnja. Jedino da zagine nečije dijete. Inače bi dosada bilo promjenjeno.
Pa problem je u tome sto necija djeca divljaju i i pri tome ubiju pjesaka. Sto znaci da se nece nikad uvesti. Kod nas ubijes covjeka autom i za nagradu budes nosioc kantonalne liste.
Tomahawk11
Globalni moderator

#27705 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote:Nije ubistvo jer ima drugo posebno krivično djelo - vožnja sa smrtnom posljedicom.

Nije po zakonu, na papiru.
Je li za tebe ubistvo?
Haris.ba

#27706 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Trebalo bi biti nehatno ubistvo kada objesnom vožnjom usmrtiš nekoga. Ili barem reći da se objesna vožnja sa smrtnom posljedicom kažnjava 10-20 godina.
drug_profi

#27707 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ubistvo iz nehata je za mene svaka smrt u saobraćaju. I ona može imati otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.
Kad svi postanu svjesni da je sjedanje za volan situacija gdje si jednom nogom u zatvoru, a sa drugom u grobu, manje ce se divljati, piti, krsiti propisi...
Tomahawk11
Globalni moderator

#27708 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

drug_profi wrote:Ubistvo iz nehata je za mene svaka smrt u saobraćaju. I ona može imati otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.
Kad svi postanu svjesni da je sjedanje za volan situacija gdje si jednom nogom u zatvoru, a sa drugom u grobu, manje ce se divljati, piti, krsiti propisi...
Pa evo, realno, vizavi ovih dešavanja, uhvatim se nekad kako u vožnji razmišljam....voziš normalno, po propisima, be izazivanja sudbine, ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, kad ono, bum, izleti budala iza krivine i zviz, zakuca te u kanal.
Ista stvar i ovo za pješake kao najugroženiju kategoriju, otkud znaš dok ideš stazom predviđenom za pješake, da neće naletjeti neki Mudželet i zakucati te u obližnju brezu?!
Riješenje je u izmjeni zakona i brutalnom pooštravanju kazni u tim slučajevima.
Dotad ćemo gledati cirkus i tatine sinove kako gaze djecu drugih ljudi.
holowey

#27709 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

kako moze biti "iz nehata"? nehotice pritisnuo gas? nehotice sjeo u auto?

jedna stvar kada se naleti na ulje na cesti, proklize i napravi udes sa smrtnom posljedicom... to i nazvat nehatom... ali svjesno divljanje za volanom? kako to moze biti nehat?
славянин

#27710 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

holowey wrote:kako moze biti "iz nehata"? nehotice pritisnuo gas? nehotice sjeo u auto?

jedna stvar kada se naleti na ulje na cesti, proklize i napravi udes sa smrtnom posljedicom... to i nazvat nehatom... ali svjesno divljanje za volanom? kako to moze biti nehat?
Slucajno vozio 100 na sat kroz Titovu,omaklo mu se.
Haris.ba

#27711 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Ma ima razlog zašto svaku smrt iz vožnje nisu stavili da je ubistvo. Godinama poslije njihove smrti saznao sam da su dvojica iz moje šire rodbine bili u zatvoru zbog smrtne posljedice usred saobraćajke. U različitim saobraćajkama.

Da se šansa da te čitav život ne proskribiraju kao ubice. Zato i jeste posebno djelo, a nije ubistvo.

Problem je što se isto sudi onaj što je u rikverc ubio čovjeka, i što jeđautom raznio čovjeka objesnom vožnjom.
Thorgerson

#27712 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Iako mi nije bas prihvatljivo, ali eto ok dobije 7 godina zatvora. Mislim ako ubica koji ubije sa namjerom dobije 20, onda jebiga ne mozes ovom odrezati 15 godina, jer nije ni imao namjeru da ubije nekoga. Jeste bio nemaran i bolio ga totalno qrac hoce li brzom voznjom nekoga usmrtiti, ali opet to nije namjera. Sistem je takav nakaradan, sta se moze.

I ok, to sve ajd mogu nekako progutati.

Ali ono sto ne kontam nikako, kako konju mozes zabraniti samo 3 godine da upravlja autom!!! Pa to se oduzima vozacka DOZIVOTNO! Pa izvoli fino citav zivot u tramvaj, autobus, bicikl. Ne bi taj meni vise nikad za volan sjeo. Nikad.
MaxPayne

#27713 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MaxPayne »

Ovaj glavonja mi dođe neki rođak tako da ga poznajem od ranije.Bahata spodoba bez savjesti i morala,ali ima babu za leđima.Tužno,čuj 7 godina.Zabraniti izlazak na cestu na biciklu a ne s autom.
Haris.ba

#27714 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

I takva presuda bi pala na evropskim sudovima.

Pa kod nas ratni zločinci ne dobijaju mnogo više od 7 godina.
vješalica

#27715 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

drug_profi wrote:Ubistvo iz nehata je za mene svaka smrt u saobraćaju. I ona može imati otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.
Svi oni olako drze do toga daneće ništa biti i da se to njima ne može desiti dok bezbrižno divljane po cesti
Nek je on obrijo krompir od glave i pustio bradicu
https://faktor.ba/vijest/mudzeletu-seda ... nici/12258
drug_profi

#27716 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Evo šta KZ kaže za Nehat
Član 38.
Nehat
(1) Krivično djelo može se učiniti iz svjesnog ili nesvjesnog nehata.
(2) Učinitelj postupa iz svjesnog nehata kada je bio svjestan da zbog njegovog činjenja ili
nečinjenja može nastupiti zabranjena posljedica, ali je olahko držao da ona neće nastupiti
ili da će je moći spriječiti.
(3) Učinitelj postupa iz nesvjesnog nehata kada nije bio svjestan mogućnosti nastupanja
zabranjene posljedice, iako je prema okolnostima i prema svojim osobnim svojstvima bio
dužan i mogao biti svjestan te mogućnosti.
Ali za smrtnu posljedicu iz nehata propisuje kaznu od 6 mjeseci do 5 godina, i uz mogućnost oslobađanja od kazne.

Mislim da je ovo još gore.

Tačno se mora postaviti novo KD "objesna vožnja" i kazna bar od 5 do 10 za smrtnu posljedicu.
drug_profi

#27717 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:I takva presuda bi pala na evropskim sudovima.

Pa kod nas ratni zločinci ne dobijaju mnogo više od 7 godina.
Kako može biti oborena presuda koja je donesena po važećem KZ u zemlji pod čijom je jurisdikcijom izrecena?
Haris.ba

#27718 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Postoji pojam srazmjernosti kažnjavanja.

Ne bih sada ovdje pravio kolokvije odluka evropskih sudova.

Nedavno je jedan evropski sud oborio hrvatske presude za klevetu sudija jer je kazna nesrazmjerna kaznama u drugim presudama - konkretno 2/3 trećine se dobijalo novca za klevetu sudije od iznosa koji se dosuđivao za smrtnu posljedicu u vožnji.

Pa evropski sud je oborio i presude ratnim zločincima po zakonu BiH - trebalo primijeniti zakon iz SFRJ.
славянин

#27719 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

Haris.ba wrote:Postoji pojam srazmjernosti kažnjavanja.

Ne bih sada ovdje pravio kolokvije odluka evropskih sudova.

Nedavno je jedan evropski sud oborio hrvatske presude za klevetu sudija jer je kazna nesrazmjerna kaznama u drugim presudama - konkretno 2/3 trećine se dobijalo novca za klevetu sudije od iznosa koji se dosuđivao za smrtnu posljedicu u vožnji.

Pa evropski sud je oborio i presude ratnim zločincima po zakonu BiH - trebalo primijeniti zakon iz SFRJ.
Mi nismo u EU mogu da obore sipak.
drug_profi

#27720 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Pa to i jesu ocigledni propusti i nelogicnosti. Ali ako KZ npr. propise kaznu za ubistvo u saobracaju otprilike jednaku kazni za ubistvo bez umisljaja, zasto bi to bilo obarano. To je vise znak da neka drzava ima problem sa povecanim brojem takvih KD i da na taj nacin nastoji da ih suzbije.

Ili kao kazna za izazivanje opće opasnosti sa smrtnom posljedicom od 1 do 12 godina.
JThomas

#27721 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

kod teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja, nehat ili umišljaj se gleda u odnosu na kršenje saobraćajnih propisa. ne u odnosu na posljedicu, da hoće da ubije bilo bi zaista ubistvo.

opet, po meni je postojeće rješenje na papiru u redu, jer se kod smrtne posljedice može dobiti 20 godina teoretski. isto kao i za nekvalifikovano "pravo", umišljajno ubistvo. ne iz nehata. a u primjeni kod nas - sve može, kao i sa svakom drugom normom.

kod nas se izin mali za klasičnu mafijašku egzekuciju nagodi na isto 7. koliko god ovdje bilo bahatosti i bešćutnosti, ipak je potpuno neuporedivo sa time da smišljeno, planirano odeš nekome "na kuću" sa namjerom da ga ubiješ. takav neko najvjerovatnije u životu neće biti ništa drugo nego profesionalni kriminalac i kad izađe. a ovaj to ipak nije, koliko god i njegovo zasluživalo osudu i kaznu.
al-em

#27722 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by al-em »

Ja sam mislio da nece dana odlezati jer i rastoder hoda slobodan.

Sjetimo se fejzbuk hafiza koji je opravdavao mudzeleta jer je zamislite, nakon sto je udario cure, zaustavio auto
izasao i poceo plakati.
JThomas

#27723 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

spram nekih drugih, ispade maltene savjestan.
Tomahawk11
Globalni moderator

#27724 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Evo i ovog...
Ejubović tvrdi da je vozio 100 km/h; Dupovac: Moj klijent je skoro poludio

Moj branjenik redovno dolazi na suđenja, gleda preda se zaleđenog lica. Doktorica mi je rekla da on svakog utorka i četvrtka ide na tretman kod nje i da do sada nijednom nije došao na suđenje, a da nije pod sedativima, zato izgleda ovako. Moj branjenik je skoro poludio nakon ovog tragičnog događaja", rekao je Dupovac.

Sudsko vijeće kazalo je kako će razmotriti ovaj prijedlog ukoliko Dupovac podnese validan prijedlog i sami plate troškove, na što je Dupovac pristao.

Tražio je i da svjedoče Ejubovićev trener Mehmed Đelilović, zajednički prijatelj Ejubovića i oštećenih u ovom postupku Hamza Japalak te zajednička prijateljica Merisa Svraka, ali je sud to odbio.

"Ovdje nismo da raspravljamo da li je optuženom uništena karijera, da li je dobar sportista i da li je žrtva, već o događaju", kazao je sudija Husein Delalić osvrćući se na ranije izjave advokata Dupovca.
Bravo za sudiju :thumbup:
vješalica

#27725 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

kad presuda bude onda ćemo vikati ili ne vikati bravo
do tada......
Post Reply