Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#27601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

512MB wrote: 13/08/2025 15:21
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:03 Inace nisam znao da Austrija spada u tu ekipu najbogatijih zemalja Evrope? Mislim da su NOR i SUI stepenica iznad toga. A onda golaze DEN, NED i BEL. Tek je iza negdje mozda AUT.
LUX i Island ne racunam.\
Ee Austrija ima nesto sto drugi nemaju, a to su Privatstiftungen (Privatne zaklade) :wink:
Sta je to? :?
jeza u ledja

#27602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote: 13/08/2025 15:19
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:15
sumirprimus wrote: 13/08/2025 15:00

pa i vi koji ste tamo jeza trebate sami reci jasno da se isplati, i da vam je zivot promijnjen iz korijena, i vi i vasim prodicama, realno, dobili ste neke mogucnosti koje niskad u bosni ne bi imali, ni vi ni vasa djeca realno. pa i po pitanju skolovanja.
i vecinom su na forumu ljudi koji imaju djecu i do 20 godina nego ljudi koji imaju 20 godina.
nepreskacem, temu zasto bih, nego samo kazem, sad zamisli prosjcnog bosnju koji ima platu 1200 km i cita ovde uslove za fax, i zaradama od 100k eura godisnje. a takvih je preko 50% usudio bih se reci i i vise, dvije trecine ljudi minimumn.o tom se radi.njima je to sve nedostiszno svakako. i apstraktno zuvci prica da bi mogao platiti fax djetetu pa i 10k godisnje.
Nisam imao mogucnost ici na faks u BiH? Ne kontam. Ja sam studirao i u Sarajevu.

Pricas kao da je ici na fakultet luksuz za 1% odabranih, a bar 30% mladih ljudi u BiH, ako ne i mnogo vise, ga upisuje. Vani je ta brojka i preko 50%. I ne samo ti, vec i par drugih koji su se ovdje javili da zvocaju.
Sve redom likovi 30+ bez djece. :roll:

Ako ides raditi vani, nebitno makar i kao baustelac - AKO IMAS ILI MISLIS IMATI DJECU - prica o eventualnom fakultetu za tu djecu je sasvim normalna stvar, i definitivno nesto sto si mozes priustiti ako je dijete dovoljno pametno.
Ljudi ti bukvalno govore da je u mnogim zemljama Evrope skolovanje haman pa besplatno, ti zvocas kao da je to nesto aman zaman.

I dalje pricas kao vecina ljudi ovdje na forumu koji zele vani je SSS (na osnovu cega to tvrdis?), pa sta ako je vecina? Ne radi se o 1% onih ostalih.
ne ti. pricamo o veicni u bih.
ne upisuje toliko vjeruj.
mali je procenat omladine na fakultetima. pogotovu sada drzavnim koji se pikaju. ove privatne kurseve tipa travnik, kiseljak, ne racunam ozbiljno.
isto tako manji je procenat vss naseg svijeta koji ide vani. izgleda kada slusas pricu na forumu, ili u familiji ili u drustvu ko da su svi takvi ali nisu.
vevci dio njih ide rangom ispod. prica o skoli i nije bas toliko ukorijenjena u nasem narodu. da se ne lazemo. da ne nipodastavam, ali ovde je klasicno od drveta ne vidimo sumu. da smo ni toliko skolovano drustvo, ne bi bili tu gdje jesmo.
Ne znam koji je procenat ovih ili onih, ali znam sigurno da je procenat onih koji razmisljaju o fakultetu dovoljno veliki da bi se o tome pricalo na forumu.
sumirprimus

#27603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ma naravno, i niko nije rekao ni da ne treba, samo da ste realno otisli u dubljan, a stvarni problemi i potrebe naseg drustva su drukcije . doduse ima i onog sto si rekao na forumu su vecinom ljudi koje bi i mogle interesirati takve info..samo kako izgleda kada raspravljaju dvojica na temi treba li se ispalit iz bosne i isplati li se dok citaju prepisku na par stranica dva lika koji su se ispalili, i koji pricaju o ciframa koje ovde vecina sanja i koje su im nedostizne.
ti si garant nekad bi u nekom debatnom timu, imas taj cok...
jeza u ledja

#27604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote: 13/08/2025 15:36 ma naravno, i niko nije rekao ni da ne treba, samo da ste realno otisli u dubljan, a stvarni problemi i potrebe naseg drustva su drukcije . doduse ima i onog sto si rekao na forumu su vecinom ljudi koje bi i mogle interesirati takve info..samo kako izgleda kada raspravljaju dvojica na temi treba li se ispalit iz bosne i isplati li se dok citaju prepisku na par stranica dva lika koji su se ispalili, i koji pricaju o ciframa koje ovde vecina sanja i koje su im nedostizne.
ti si garant nekad bi u nekom debatnom timu, imas taj cok...
Cijela tema je prepiska izmedju dijasporaca. :D
Mjerimo valjda kurac kome je gdje bolje. :roll:

Ali ovo o faksu def nije bezvrijedna prica ni za potencijalne dijasporase.
512MB

#27605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:28
512MB wrote: 13/08/2025 15:08
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:03 Ja sam ukucao "austria income tax" i na svakom mjestu izlazi ista brojka od 50% na 100k eura godisnje. Mislim da ima i wikipedia o tome. A valjda bi ti prvi to trebao znati jer zivis tamo. :-)

Mozda ja fakat nesto tu ne razumijem, pa mi objasni. Kako samo 34k poreza na 100k u tvom postu?

Inace nisam znao da Austrija spada u tu ekipu najbogatijih zemalja Evrope? Mislim da su NOR i SUI stepenica iznad toga. A onda golaze DEN, NED i BEL. Tek je iza negdje mozda AUT.
Progresivno oporezivanje druze, za prvih 13.000€ ne placa niko porez :)

Image
Ah, sad kontam. :thumbup:
No opet je nekoliko hiljada manje nego u vecini drzava Amerike. Tih nekoliko hiljada u 18 godina zivota djeteta dodje na finu sumu, pogotovo ako se investira.
Pa neces studirat 18 godina :D
512MB

#27606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:30
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:03 Inace nisam znao da Austrija spada u tu ekipu najbogatijih zemalja Evrope? Mislim da su NOR i SUI stepenica iznad toga. A onda golaze DEN, NED i BEL. Tek je iza negdje mozda AUT.
Ee Austrija ima nesto sto drugi nemaju, a to su Privatstiftungen (Privatne zaklade) :wink:
Recimo ukrades negdje na tenderu 10 miliona, maknes 9 miliona u "Privatstiftung" koju vodi tvoj mater, kad te osude jamcis samo sa tim jednim milionom. Ma raj na zemlji :D
jeza u ledja

#27607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

512MB wrote: 13/08/2025 15:59
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:28
512MB wrote: 13/08/2025 15:08
Progresivno oporezivanje druze, za prvih 13.000€ ne placa niko porez :)

Image
Ah, sad kontam. :thumbup:
No opet je nekoliko hiljada manje nego u vecini drzava Amerike. Tih nekoliko hiljada u 18 godina zivota djeteta dodje na finu sumu, pogotovo ako se investira.
Pa neces studirat 18 godina :D
Ovisi kako ko :lol:

Ma mislio sam za roditelje i planiranje za dijete. Nek je 2k razlike godisnje, sracunaj na koliko to izadje na 6% godisnje u 18 godina.
jeza u ledja

#27608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

512MB wrote: 13/08/2025 16:01
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:30
Recimo ukrades negdje na tenderu 10 miliona, maknes 9 miliona u "Privatstiftung" koju vodi tvoj mater, kad te osude jamcis samo sa tim jednim milionom. Ma raj na zemlji :D
mogu samo zamislit koliko kojekakvih tax loopholes postoji za bogatase u americi :roll:
Ozimician

#27609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sumir je ovdje upravu. Vi kao da zivite 2008. God.

Trenutno je interesovanje za studiranje ucenika u BiH na rekordno niskom nivou u zadnjih 20 god. Pratite vijesti, ima smijerova za koje niko nije ni aplicirao ove godine.

Upravo zbog niske zainteresovanosti, a izdasnih studijskih kapaciteta (u odnosu na broj stanovnika), jednom BH uceniku je trenutno 5x lakse da upise zeljeni fakultet u BiH, nego njegovom peeru u Austriji/Njemackoj, gdje se za atraktivnije studijske programe prijavljuje i 5-10 osoba po jednoj studijskoj poziciji.
dr_Evil

#27610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 13/08/2025 16:47 Sumir je ovdje upravu. Vi kao da zivite 2008. God.

Trenutno je interesovanje za studiranje ucenika u BiH na rekordno niskom nivou u zadnjih 20 god. Pratite vijesti, ima smijerova za koje niko nije ni aplicirao ove godine.

Upravo zbog niske zainteresovanosti, a izdasnih studijskih kapaciteta (u odnosu na broj stanovnika), jednom BH uceniku je trenutno 5x lakse da upise zeljeni fakultet u BiH, nego njegovom peeru u Austriji/Njemackoj, gdje se za atraktivnije studijske programe prijavljuje i 5-10 osoba po jednoj studijskoj poziciji.
Ne radi se tu o zainteresovanosti, slabo ste obavijesteni. Radi se o tome da nema djece. Cak se i u ratu vise djece radjalo nego sto se rodilo te lijepe 2006/7 koja ce sad na kafultet.
Godine 1990. u BiH je rođeno 66.964 djece, a u 2022. tek 26.539 djece, što predstavlja pad od 60.5 %.

Image

E sad gledajte tek sta cete govorit o upisu za 18godina

https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Bi ... B_1_BS.pdf

P.S. na broj rodjenih skontajte koliko je familija sa djecom razgulilo od 2006-e.
Ozimician

#27611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Demografija svakako igra jako bitnu ulogu u tome.

Ali i pored demografske kataklizme, zainteresovanost je slabija.

Prije 15 god. si bez fakulteta mogao samo na mjesalicu, neprijavljen, za 500 KM - fakultet je davao neku nadu za bolji zivot.

Danas to nije vise slucaj i samim tim je motivacija za studiranjem u padu. Danas trziste rada vapi za zanatlijama, fakultetlija ima i previse, cak je i IT ove godine ispuhao zestoko za juniore. I to nije problem ogranicen na BiH.
dr_Evil

#27612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 13/08/2025 17:02 Demografija svakako igra jako bitnu ulogu u tome.

Prije 15 god. si bez fakulteta mogao samo na mjesalicu, neprijavljen, za 500 KM - fakultet je davao neku nadu za bolji zivot.

Danas to nije vise slucaj i samim tim je motivacija za studiranjem u padu. Danas trziste rada vapi za zanatlijama, fakultetlija ima i previse, cak je i IT ove godine ispuhao zestoko za juniore. I to nije problem ogranicen na BiH.
Daleko od toga da se ne slazem. Keramicar zaradjuje bolje od nekoga sa doktoratom, cinjenicno stanje. Ali tesko da ce se klinjog od 16 odluciti da bude keramicar umjesto da ide na fakultet, po stanju u BiH svi nasi "majstori" su samouki i sa tim su se poceli baviti relativno kasnije u zivotu kad su im sve ostale ladje potonule. Nemamo mi nekog upisa ni na zanate, a oni sta upisu znaju unaprijed da nece tamo dobiti potrebnu naobrazbu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

pa treba danas izabrati i dobar fakultet kojeg neće pojesti automatizacija

dolaze jebena vremena, koliko god priča bila doomerska
Ozimician

#27614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 13/08/2025 17:06
Ozimician wrote: 13/08/2025 17:02 Demografija svakako igra jako bitnu ulogu u tome.

Daleko od toga da se ne slazem. Keramicar zaradjuje bolje od nekoga sa doktoratom, cinjenicno stanje. Ali tesko da ce se klinjog od 16 odluciti da bude keramicar umjesto da ide na fakultet, po stanju u BiH svi nasi "majstori" su samouki i sa tim su se poceli baviti relativno kasnije u zivotu kad su im sve ostale ladje potonule. Nemamo mi nekog upisa ni na zanate, a oni sta upisu znaju unaprijed da nece tamo dobiti potrebnu naobrazbu.
Mijenja se i ta svijest, prosle godine je u Tuzli ponovo nakon xy godina otvorena skola za keramicare i kako vele, vladalo je veliko interesovanje.

Eh ima jos jedna stvar, ja svakako mislim da je prerano za nekoga da sa 14 god odluci o tome cime zeli da se bavi u zivotu, tako da su prekvalifikacije za zanate po meni logicna stvar. Tu je njemacki Ausbildung recimo vrhunska stvar.

A s druge strane opet mi je isto tako van pameti da djeca krecu u srednju skolu sa 10 god (kao u Njemackoj i da se vec tada sortiraju).

I da, odlazak na fakultet ne zavisi samo od "klinje" nego i od roditelja.
dr_Evil

#27615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Velkoski wrote: 13/08/2025 17:07 pa treba danas izabrati i dobar fakultet kojeg neće pojesti automatizacija

dolaze jebena vremena, koliko god priča bila doomerska
Sto rece neko, vodoinstalateri mogu da se smjeskaju, za programere bumo vidli.
jeza u ledja

#27616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 13/08/2025 16:47 Sumir je ovdje upravu. Vi kao da zivite 2008. God.

Koliki procenat BH omladine upisuje fakultet? Koliki procenat razmislja o fakultetu?

Kakve veze ima jel 2008-a ili 2025a? :-)
Ne mozes isti argument koristiti za sve o cemu se ovdje prica. :roll:
jeza u ledja

#27617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 13/08/2025 17:06

Keramicar, automehanicar, stolar, vodoinstalater, elekricar pogotovo, ti poslovi sve vise i vise placaju. Ne znam bas jel vise od nekog sa doktoratom (ovisi cega doktorat, ha jel) ali siguran sam da oni uspjesni i iskusni zaradjuju jako puno. Po satnici doduse sigurno zaradjuju vise.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

šta ćemo kad se svi prekvalifikuju u ta zanimanja? :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bukvalno.
Izgubljeni ljudi u vremenu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#27620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Tacno tako :thumbup:
Trogodisnje srednje skole su upisivali samo losi đaci. Za gimnaziju je trebala štela kao za posao i ako polozis prijemni.
Messier

#27621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

jeza u ledja wrote: 13/08/2025 14:48
Messier wrote: 13/08/2025 11:45 Smoriste.
Otvorite temu kolko kosta skolovanje u usa vs eu.

Mjere nemate
Tema je da li se isplati zivot vani. Koliko kosta zivot u kojim zemljama je integralni dio te rasprave.
Ili je to tesko razumjeti?
Znaci, ako pricamo o cijenama voca na pijaci u Ulan Batoru, to je isto integralni dio rasprave?
Haj ok, evo razumio sam
jeza u ledja

#27622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

_BataZiv_0809 wrote: 13/08/2025 19:07

Bukvalno.
Ja mislim da si ti pak izgubljen u supljem argumentu kojeg si jedno 50 puta na ovoj temi spomenuo u vezi raznih stvari. Ako nemas nista da doprineses temi, a nemas, nadji drugu. Svakako ti se forumski opus svodi " :thumbup: " i "upravo tako" tudjih postova. :wink:
jeza u ledja

#27623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Messier wrote: 13/08/2025 19:34
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 14:48
Messier wrote: 13/08/2025 11:45 Smoriste.
Otvorite temu kolko kosta skolovanje u usa vs eu.

Mjere nemate
Tema je da li se isplati zivot vani. Koliko kosta zivot u kojim zemljama je integralni dio te rasprave.
Ili je to tesko razumjeti?
Znaci, ako pricamo o cijenama voca na pijaci u Ulan Batoru, to je isto integralni dio rasprave?
Haj ok, evo razumio sam
Ne. Ne znaci, jer se niko iz Bosne ne seli u Ulan Bator. No jasno je to i tebi ali eto nesto bi da kazes.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#27624 R9e: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

jeza u ledja wrote: 13/08/2025 21:00

Bukvalno.
Ja mislim da si ti pak izgubljen u supljem argumentu kojeg si jedno 50 puta na ovoj temi spomenuo u vezi raznih stvari. Ako nemas nista da doprineses temi, a nemas, nadji drugu. Svakako ti se forumski opus svodi " :thumbup: " i "upravo tako" tudjih postova. :wink:
Ne citam sta ti pises. Cim vidim da je tvoj post preskacem.
jeza u ledja

#27625 Re: R9e: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

_BataZiv_0809 wrote: 13/08/2025 21:07
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 21:00
Bukvalno.
Ne citam sta ti pises. Cim vidim da je tvoj post preskacem.
vau :shock:

:facepalm:
Post Reply