Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

alibaba_i_30_godina

#27551 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by alibaba_i_30_godina »

moonca wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:
moonca wrote:hm . aj -oblaciti tudje salove i suknje - :run:
Ma nisu tudje, to se kao nesto ogrne, niko ne oblaci doslovno Munči. :lol:

Takodjer, pri ulasku ti daju one kesice da obučeš na noge, a kod nas ulaziš u carapama, a ko zna sve ko je prije trapo. :oops: :run:
Da i to htjedoh napisati- ok plasticne 'vrecice' :-) ma, i kad idem u goste- rijetko dodduse- nosim svoje papuce.. :lol:
:lol: :lol:

Je li to imas fobiju od germs?! Ma hajde sta ćeš, daa se to opet nekako sve riješiti.
moonca

#27552 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

paladinka wrote:
moonca wrote:Meni je muka i od Amerikanaca - u restoran dolaze u sandalama- jao- kad vidim nokte , prste-- ode vecera / rucak.. :run:
Razumijem, da je kakvi su takvi su- priroda- jel- ali, obuj/ cipele/ tene.. :-)
I to sigurno nije u nekom dobrom restoranu , bas su amerikaci poznati da se u restoran posjetu moras fino obuci.
hm - u vrlo skupim ne- ali, u toplim krajevima- dozvole sebi taj 'luksuz' - Ah, sta da mu rade - vrate ga- ili dodju u sorcevima- vrlo cesto... takodje neprikladno... :roll:
moonca

#27553 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote:
Je li to imas fobiju od germs?! Ma hajde sta ćeš, daa se to opet nekako sve riješiti.
.nemam fobiju-ako mi ispadne nesto na pod - 3 sekunda uzimam -ok je - ali mi je gadljivo hodati - ne znam.. ili dodju kod mene pa se skinu bosi- ijaooooooooooooooo :-)
Hakiz

#27554 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

U Istanbulu je tako u svim džamijama. Za razliku od recimo Sarajeva, u Istanbulu su džamije turistička mjesta i ulaz je skoro slobodan, samo se ograniči kada je namaz. U nekim čak ni tada. I kako je nemoguće očekivati da svi turisti imaju prikladnu odjeću niti da znaju propise, u džamijama imaju spremna rješenja za te situacije. Pa tako, osim marama i pokrivača za tijelo, imaju i kese koje daju da ljudi u njih stave cipele kada ih skinu pri ulasku u džamiju.

Imam sliku djevojke koja je u Sagrada Familiu ušla u grudnjaku, Imala je preko neku crbu majicu, ali majica je bila skroz providna, kao da je nie jni imala.

Niko se nije izderao na nju. A ta crkva nije samo turistička atrakcija, to je crkva u kojoj se aktivno obavljaju vjerski obredi, nije muzej već aktivna crkva.
moonca

#27555 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Hakiz wrote:
U Istanbulu je tako u svim džamijama. Za razliku od recimo Sarajeva, u Istanbulu su džamije turistička mjesta i ulaz je skoro slobodan, samo se ograniči kada je namaz. U nekim čak ni tada. I kako je nemoguće očekivati da svi turisti imaju prikladnu odjeću niti da znaju propise, u džamijama imaju spremna rješenja za te situacije. Pa tako, osim marama i pokrivača za tijelo, imaju i kese koje daju da ljudi u njih stave cipele kada ih skinu pri ulasku u džamiju.

Imam sliku djevojke koja je u Sagrada Familiu ušla u grudnjaku, Imala je preko neku crbu majicu, ali majica je bila skroz providna, kao da je nie jni imala.

Niko se nije izderao na nju. A ta crkva nije samo turistička atrakcija, to je crkva u kojoj se aktivno obavljaju vjerski obredi, nije muzej već aktivna crkva.
..Hm.. cudno je da u danasnje vrijeme neko ne zna da se u dzamijama ulazi pokriven....
..al. nije ni lose ako i same dzamije 'olaksaju' ulazak, u interesu im je -ipak... pokazi- mozda dobijes novog clana.. :wink:

Pa ,da je dosla na molitvu- vjerovatno bi bila 'znacajno pogledana' -

-
Hakiz

#27556 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Evo da vidiš:

[img]https[/img]
moonca

#27557 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

hm .. ah- navikla sam vidjati ovako odjevene- ali za dzamije - ne znam .. nije mi prikladno

-- :lol: -ruzne su joj hlace i sandale- inace-- svidja mi se providna majica- ali ne s grudnjakom..
Hakiz

#27558 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Poenta je bila da je takva u crkvi. Crkva ili džamija svejedno,oboje su vjerski objekti u kojima treba biti prikladno obučen.

Ako nisu digli frku na nju u crkvi, zašto bi trebali u džamiji?
moonca

#27559 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Tacno- ipak mislim da je dzamija rigoroznija sa pravilima. I to je poznato.
. ja bez problema ulazim u crkve- dzamiju- jos nisam. :-)
Nisrin

#27560 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

paladinka wrote: Naravno nije pristojno ... ali ipak radi se o akceptiranju ... mislim ko onda nije tolerantan.. i sta je svrha religije, da se svi sramimo za sebe.

Da ne bi ispao neki vid "diskriminacije ili nepostivanje ljudskih prava" sad treba ici kako ko zeli obucen u vjerske BOGOMOLJE?
Pa svaka religija nalaze pristojnost barem kad udjes u "BOZIJU KUCU"...nema tu mjesta za bilo kakav vid tolerancije...I samo bi neko ko je dovoljno bezobrazan i provokator postupio drugacije...
Ti se van te bogomolje ponasaj kako kod zelis, budi ko god jesi, ali se POKRIJ u znak postovanja kada ulazis u bogomolju... :run:
Ali i nemamo svi pristojnost/karakter, radimo sta zelimo i pravdamo se da treba biti cool i tolerantan..

To isto kad napr. ima pravilo da u drzavne institucije ne mozes uci u japankama, sorcu, majici na bretele...i moras postovati, jer sve drugacije je NEPRISTOJNO, a ulazis u ozbiljnu/pravno regulisanu instituciju....
Hakiz

#27561 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Niko ne spori da treba u vjerskom objektu biti primjereno obučen, Nisrin.

Razgovaramo o tome šta kada neko ipak nije.

Ako neko uđe recimo u kupaćem kostimu u crkvu ili džamiju, razgleda 5 minuta i izađe, to jeste očito nepoštovanje, ali kakvu štetu je naravila ta osoba? Treba li praviti frku odmah i trošiti svoju energiju na ljutnju na osobu koja ne vrijedi trošenja te energije ili pustiti neka odgovara vlasniku na onom svijetu?

Nije to kao kada bi počela vikom ometati vjernike ili fizičkim postupcima nanositi štetu objektu ili vjernicima, tada treba reagovati istog momenta.

Sa druge strane, razumijem ja i to da institucije svoj autoritet moraju potvrdititi i u provođenjem pravila u banalnim situacijama kao što je oblačenje. Ipak je pravlo ako ništa drugo.

Ali u tom slučaju treba li dozvoliti da svaki pojetilac te institucije ima pravo da provede to pravilo ili samo ovlaštene osobe. Ako uposlenici i službenici neke vjerske institucije ne reaguju, trebaju li sami vjernici. Ili samo oblačenje, bez pravljenja pravih problema, treba ostaviti na obraz osobi i odgovaranju za to kada se za sve odgovoralo bude. Da li je bolje malo se strpiti, sačuvati mir ili praviti frku sa ko zna kakvim nastavkom?

Sa jedne strane, mnogo ružnih stvari se desi kada ljudi na vrijeme ne reaguju. Sa druge strane mnogo ružnih stvari se desi kada svako pomisli da ima pravo da uzme pravdu u svoje ruke. Kako naći balans?
Nisrin

#27562 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

Ako nije primjereno obucen, ne treba uci...end of story :D
Bilo gdje, ne samo u bogomolje...Kod mene dresscode na poslu ne nalaze tene, trenerke, previse oskudne majice, kratke haljine i toga se pridrzavam...

Naprimjer, milioni turista godisnje dodju u posjetu Al Sheik Zayed dzamiji u Abu Dhabiju i mozes doci kako hoces obucen do dzamije, ali ces obuci abaju cim udjes...kratko i jasno, moras postovati tradiciju :D
ovo_mi_je_nick

#27563 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ovo_mi_je_nick »

Ne kontam popularnu bulu.

Glava pokrivena, dva sloja marama plus neka gumirana da utegne kosu.

Dole tajice Nike utegnuto uvuklo se u dupe a preko guze samo neka ko fol haljinica koja pada do pola dupeta.

Ne rijetko sam uočio oslikane bradavice na istim (ovo naravno dok praktikuju neki sport).

Dole naravno patike, listovi su utegnuti vidiš oslikane vene.

Šta je sad fazon, biti pokriven onako radi furke i načina oblačenja ili je to tako po pravilima.

A kad se neka isto tako obuče samo ne pokrije kosu onda to haram, ne valja, hoće da unište islamsku ženu (islamsku :-) )
Hakiz

#27564 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Nisrin wrote:Ako nije primjereno obucen, ne treba uci...end of story :D
Bilo gdje, ne samo u bogomolje...Kod mene dresscode na poslu ne nalaze tene, trenerke, previse oskudne majice, kratke haljine i toga se pridrzavam...

Naprimjer, milioni turista godisnje dodju u posjetu Al Sheik Zayed dzamiji u Abu Dhabiju i mozes doci kako hoces obucen do dzamije, ali ces obuci abaju cim udjes...kratko i jasno, moras postovati tradiciju :D
E, ali džamija koja je pokrenula svu ovu priču nije u Abu Dhabiju nego u Sarajevu :wink:
Nisrin

#27565 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

Hakiz wrote:
E, ali džamija koja je pokrenula svu ovu priču nije u Abu Dhabiju nego u Sarajevu :wink:

AD je primjer...a ista su pravila svuda - obuci se pristojno u zavisnosti gdje ulazis, postuj pravila tog mjesta i to je to... :skoljka:
vjeshalica

#27566 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjeshalica »

Nisrin wrote:

To se ne naziva niti se moze svrstati u tradiciju.
Laertes

#27567 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laertes »

Nisrin wrote:Ako nije primjereno obucen, ne treba uci...end of story :D

A mogu malo oskudne? :mrgreen:
Nisrin

#27568 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

vjeshalica wrote:
Nisrin wrote:

Pa kod ljudi je serijat, sta je to nego tradicija po izvornom islamu? :D
moonca

#27569 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Dio ugodjaja je i biti -kako tradicija zahtjeva....
vjeshalica

#27570 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjeshalica »

Nisrin wrote:
vjeshalica wrote:
Nisrin wrote:

Pa kod ljudi je serijat, sta je to nego tradicija po izvornom islamu? :D
Tradicije su neka usmena predanja medju nekim skupinama ljudi ili lokaciji, serijat nije usmeno predanje. Dakle ne znas sta je serijat i kako se provodi.
vjeshalica

#27571 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjeshalica »

moonca wrote:Dio ugodjaja je i biti -kako tradicija zahtjeva....
Nisam znala da je kodeks oblacenja neka vrsta tradicije koja se povezuje sa religijom,kao ova gore pametnjakovicka sto povezuje.
Vjerski objekat nije mjesto da se u isti ulazi u dopicnjaku, jednostavno nije primjereno neovisno od toga sta neka religija zastupa.
Osim toga primitivcima je sasvim normalno da se ukazuju neprimjereno obuceni na raznim lokacijama koje nisu primjerene poput skola,suda i sl ustanova
Naravno svaki pokusaj iskorjenjivanja cemo ocjeniti da religija i tradicija vrsi uticaj na alobode.
Nego mlada, sjecam se ja tebe dobro,tvojih stavova oko religije i hidzaba...doduse sa drugog profila.
moonca

#27572 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

vjeshalica wrote:
moonca wrote:Dio ugodjaja je i biti -kako tradicija zahtjeva....
Nisam znala da je kodeks oblacenja neka vrsta tradicije koja se povezuje sa religijom,kao ova gore pametnjakovicka sto povezuje.
Vjerski objekat nije mjesto da se u isti ulazi u dopicnjaku, jednostavno nije primjereno neovisno od toga sta neka religija zastupa.
Osim toga primitivcima je sasvim normalno da se ukazuju neprimjereno obuceni na raznim lokacijama koje nisu primjerene poput skola,suda i sl ustanova
Naravno svaki pokusaj iskorjenjivanja cemo ocjeniti da religija i tradicija vrsi uticaj na alobode.
Nego mlada, sjecam se ja tebe dobro,tvojih stavova oko religije i hidzaba...doduse sa drugog profila.

Mislis na mene -- nikada nisam pisala na temi - religija.. :lol:
kvotaj me -?? ako mislis da jesam ?? :-D

Jeste - i oblacenje je i te kako dio religije-

A mozda smo i mi primitivci - sto komentarisemo- kako se ko oblaci za odredjene prilike.
Nisrin

#27573 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

Vjeshalice :zid: Nazalost, ne mogu naci kengura...

Neces me ti sigurno uciti sta je izvorni islam, sta je tradicionalna islamska nosnja, sta sve stoji u Kur'anu, hadisima...Normalno da je tradicija kad se od 7og stoljeca prenosi kako treba biti obucen prilikom ulaska u dzamiju..
I ja nemam drugi profil, ovaj koristim od 2009., kakav crni hidzab,upravo ja i pisem da u bogomolje treba da se ulazi propisno obucen, svidjalo se to kome ili ne..kome se ne svidja, nek ne ulazi!
dzejkej

#27574 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dzejkej »

Nisrin wrote:Vjeshalice :zid: Nazalost, ne mogu naci kengura...

Neces me ti sigurno uciti sta je izvorni islam, sta je tradicionalna islamska nosnja, sta sve stoji u Kur'anu, hadisima...I ja nemam drugi profil, ovaj koristim od 2009., kakav crni hidzab, ti si totalno pukla, upravo ja i pisem da u bogomolje treba da se ulazi propisno obucen, svidjalo se to kome ili ne..kome se ne svidja, nek ne ulazi!
Citava prica se povela oko jedne osobe koju je druga osoba vidjela da takva i takva ulazi u harem dzamije.
Realno, to je jedna od hiljadu zena koja bas neprilicno obucena ulazi u dzamiju (ako se to zaista tako i desilo). Kod nas se ipak pazi na to.
Hocu da kazem da ova prica ipak ne potpada pod “popularne stvari...” vec vise uocene stvari koje se nekad desavaju. Malo bodu oci ali nisu bas uobicajene. Uostalom, tu je i imam dzamije koji moze opomenuti i skrenuti paznju onima koji ulaze u dzamijski prostor..
Last edited by dzejkej on 08/10/2019 16:13, edited 1 time in total.
moonca

#27575 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Image
Post Reply