SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#27526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
kako li su ovo uspjeli 
- insaneinthebrain
- O'zone
- Globalni moderator
#27528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Po Nefiću i statistiKi bolje nam je 10% po realnoj situaciji gore nam je 10%.
Kriminal u Sarajevu: "Povratnici" i dalje najčešći akteri krivičnih djela
30.1.2016 u 08:50
Pucnjave, razbojništva, teške krađe, ubistva i ostali vidovi kriminala na području Sarajeva prošle godine smanjeni su za 10 posto, navode iz policije. Međutim, vijesti iz crne hronike čine da se građani bh. prijestolnice sve manje osjećaju sigurnim.
Irfan Nefić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS), tvrdi da je stanje sigurnosti u Sarajevu zadovoljavajuće. Ističe da je Sarajevo, u odnosu na glavne gradove zemalja u regiji, siguran grad i da analitički pokazatelji govore da je tokom prošle godine zabilježen napredak kada je riječ o reduciranju broja krivičnih djela.
Veliki problem "povratnici"
Navodi da je tokom prošle godine evidentirano 5.500 krivičnih djela, od kojih je 3.500, odnosno 60 posto rasvijetljeno. Međutim, kako kaže, veliki problem predstavljaju povratnici u činjenju krivičnih djela, s obzirom da su od 2.800 prijavljenih, preko 1.850 bili upravo povratnici.
"To su osobe koje su dva ili više puta izvršile krivično djelo i to je nešto što nije naš posao, ali je naš problem. Veliki broj povratnika opterećuje rad policijskih organa na području KS i u cijeloj državi", ističe Nefić.
Kako kaže, problem velikog broja povratnika leži u neadekvatnoj pripremi za ponovno uključivanje u društvo, odnosno u resocijalizaciji.
"Mi imamo s tim problem, i to je kompleksan problem koji treba rješavati više faktora u društvu. Trenutno nam ova situacija ne ide na ruku, tako da se moramo boriti s tim problemom", kazao je Nefić.
U 2015. godini je, kako je naveo, poduzet niz koraka da se smanji kriminalitet, a dodao je da su policijski službenici lišili preko 1.300 osoba slobode, te da su od šest ubistava, odnosno krivičnih djela protiv života i tijela, pet rasvijetljena.
Ističe da su najviše zabilježena krivična djela protiv imovine, ali da su i ona smanjenja za desetak posto u odnosu na 2014. godinu.
"Ono što posebno opterećuje su krivična djela teških krađa, motornih vozila i krivična djela razbojništava. Naši policijiski službenici su vratili preko 200 vozila i treba reći da je prijavljeno 55 osoba za izvršenje tih krivičnih djela od kojih su 49 povratnici, što je dakle preko 90 procenata", naveo je glasnogovornik MUP-a KS.
Ističe da je u izvršenju krivičnog djela razbojništva, zabilježeno neznatno smanjenje i da MUP KS ova djela smatra među najtežim.
"Naime, nije u pitanju samo materijalna šteta koja je često mala, naročito ako su u pitanju žrtve maloljetnici. Međutim posljedice koje ostavljaju na žrtve takvih krivičnih djela su teške. Često se prilikom izvršenja ovih krivičnih djela koriste oštri predmeti, najčešće nož, a također, iako rjeđe, koristi se i vatreno oružje bilo da se radi o prijetnji ili da se radi o upotrebi vatrneog oružja. To su teška krivična djela i zakon ih je prepoznao kao teška", kazao je Nefić.
Sigurnost u društvenoj zajednici posao svih
Kada je riječ o maloljetničkom prestupništvu, Nefić ističe da je prošle godine bilo oko 130 prijavljenih krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnih osoba, što je za 40 posto manje u odnosu na 2014. godinu. Međutim, napominje da u rješavanju ovog problema također trebaju poraditi i drugi faktori u društvu.
"Sigurnost u jednoj društvenoj zajednici nije samo posao policije nego i svih drugih relevantnih faktora koji mogu uticati od porodice pa do vrha države", istakao je Nefić.
Međutim, uprkos umirujućim porukama policije, brojni kriminalni događaji su kod građana Sarajeva stvorili sumnju u sigurnost sredine u kojoj žive.
Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, tvrdi da se bez obzira što zvanične statistike pokazuju drugu sliku u Sarajevu iz dana u dan povećava broj krivičnih djela.
Uprkos dovoljnom broju policijskih službenika, situacija sve gora
"Svaki dan se u Sarajevu desi ili ubistvo ili neki oblik nasilnog kriminala. Svakodnevne su krađe automobila, svakodnevna su razbojništva, vršnjačko nasilje. Po svim oblicima kriminala Sarajevo je iz dana u dan sve gori grad i mjesto koje nije baš preporučljivo za živjeti", tvrdi Kovačević.
Kako kaže, ključ za osjećaj veće sigurnosti građana trebaju biti nadležne agencije koje, napominje, trebaju početi raditi svoj posao.
"Treba politički uticaj koji je evidentan nad njima da se dokine i da političari počnu da se bave politikom, a policija i druge agencije za provedbu zakona da se počnu baviti svojim poslom", poručuje Kovačević.
Kaže da u Sarajevu, kao glavnom gradu države, Federacije i Kantona, postoje tri nivoa agencije za provedbu zakona, te da je situacija takva da praktično na 100 građana djeluje jedan službenik za provedbu zakona, a standard je, kako kaže, 1.000 ljudi pa jedan policajac.
"Mi imamo drastično povoljnu situaciju sa aspekta broja ljudi koji provode zakon, ali je situacija sve gora i gora", mišljenja je Kovačević.
Uzrok, kaže, leži u menadžmentu tih agencija, jer su postavljeni ljudi koji "nisu stručni obavljati te poslove".
"Većina ih je politički postavljena i oni se okreću prema onima koji su ih postavili, prema političkoj volji. Gledaju kakav će im se signal poslati, da li treba neku aktivnost provesti protiv nekog iz opozicionih stranaka, a najmanje pažnje posvećuju operativnim poslovima, odnosno onome što građani žele i što je građanima problem", kazao je Kovačević.
Nedostaju odgovarajuće kazne
Na pitanje koliko je teško promijeniti takvo stanje, Kovačević tvrdi da je to "vrlo teško, s obzirom da se 20 godina ne mijenja".
"Dokle god je ovakva garnitura i struktura vlasti, ovakvo stanje ostaje nepromijenjeno, ja od ove države, od ovog grada ne očekujem ništa bolje. Tu nema stručnog objašnjenja, politika nema svoju ekspertnu stranu, kod nas je samo kriminalna strana", ističe docent Kovačević.
Njegov sugrađanin i student na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Semir Zibčević (21) također je mišljenja da se u zadnje vrijeme stanje u gradu pogoršava.
Međutim, smatra da bi svaki pojedinac trebao poraditi sam na sebi kako bi se stanje normalizovalo u smislu poboljšanja sigurnosne situacije.
"Smatram da policija radi svoj posao kako treba, ali da tužilaštvo ne sprovodi određene sankcije nad počiniteljima. Smatram da bi situacija mogla bolje da se realizuje ukoliko bi sistem krenuo nabolje, međutim opozicijske stranke samim tim prave protivničke zakone drugim strankama, tako da imamo stanje bosanskog lonca i u ovom polju", kazao je Zibčević.
Sabina Zulčić (26), koja živi u Sarajevu, također smatra da je sigurnost u glavnom gradu BiH narušena.
"Poslije ovih svih dešavanja u gradu mislim da se nijedan građanin ne osjeća sigurno. Tužiteljstvo nije efikasno, ne kažnjava na pravilan način sve počinioce", kazala Zulčić.
S druge strane, penzioner Mirsad Kukavica (64), tvrdi da se on i članovi njegove porodice osjećaju sasvim sigurno. Ističe da je on običan građanin i da se kao takav ne osjeća ugroženim.
Što se tiče kažnjavanja počinitelja krivičnih djela Kukavica kaže da postoje organi koji donose odluke o tome da li je neko nevin ili kriv, ali da mu smeta što se te odluke ne sprovode.
"Presude Ustavnog suda, kao najveće instance jedne države, ne sprovode se, nema ko da sprovede date odluke. E, tako vam je i po pitanju krivičnih djela. Dokaže se nešto, a ne može se neko optužiti i dobiti zasluženu kaznu", kazao je Kukavica.
- jao_situacije
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#27530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ja sam proklizo na parkingu grand centra...
vlazno a toplo...losi vozaci i gume...
ne znam vala
vlazno a toplo...losi vozaci i gume...
ne znam vala
- jao_situacije
#27532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ja mislim da je ovo ona cesta što ima pravac bar kilometar
zafuraju se i eto belaja
zafuraju se i eto belaja
- vješalica
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- O'zone
- Globalni moderator
#27535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ovo bas nekom nuzda bila
-
walk_M-A-N
#27536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ovo je tema ono: sudar, krađa.. Ali ovo je osnova svega: http://nap.ba/new/vijest.php?id=20880

MUP Kantona Sarajevo tvrdi da je broj krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu na području Sarajeva, u posljednjih pet godina, u konstantnom padu!
No, podaci Tužilaštva KS otkrivaju sasvim drugo stanje. Sigurnosna situacija na području Sarajeva je alarmantna!
Izvještaji Tužilaštva KS pokazuju porast krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu u posljednje četiri godine, MUP KS tvrdi da broj krivičnih djela opada

- drug_profi
#27537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Treba sve prijavljivati. Jest peglanje i beskorisno, ali neka. Kad bi svi sve prijavili bilo bi nemoguce stimati statistiku.
-
sizifinho
#27538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
štimanje statistike postoji od vajkada, i svugdje u svijetu ahah
-
AmirBaa
#27539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Eh da samo znate kakva je policija u ,,sitnim" slucajevima... Meni kad su opljackali kucu dosla policija i odgovarala me da zovu vjestake i da ulazi u zapisnik, jer je bilo kasno i samo jedan tim radi u to doba, morali bi dugo cekati (ohladila bi im se pizza u U2) Onda sam morao koristiti seljacku metodu prozivajuci im sefove i taj tim je dosao za 10 mindrugi profil wrote:Treba sve prijavljivati. Jest peglanje i beskorisno, ali neka. Kad bi svi sve prijavili bilo bi nemoguce stimati statistiku.
- drug_profi
#27540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Nedavno je neko fisno teglu ajvara komsiji kroz sajbu, ocigledno sa dobre visine.
Komsija zvao policiju i trazio da se uzmu otisci sa tegle koja je vecim djelom ostala citava.
Kaze drot eeeiiiih kad bi to mi stalno radili, znas li ti koliko to kosta, preko 100 maraka.
Kaze komsija, nije bitno i da je 500 platicu, hocu da znam ko je.
Ne moze kaze....
Pa jebote, i da te ono zastiti. Ono je samo dobro kad treba na slabijem silu prosipati, i to ako vidi zasigurno da ga glava nece zaboliti.
Beskurac policija, cast izuzecima, ali ih je premalo, pa i njh vec boli kurac...
I tako furamo prema wild westu, ionako smo svi podivljali od korupcije i nepravde.
Komsija zvao policiju i trazio da se uzmu otisci sa tegle koja je vecim djelom ostala citava.
Kaze drot eeeiiiih kad bi to mi stalno radili, znas li ti koliko to kosta, preko 100 maraka.
Ne moze kaze....
Pa jebote, i da te ono zastiti. Ono je samo dobro kad treba na slabijem silu prosipati, i to ako vidi zasigurno da ga glava nece zaboliti.
Beskurac policija, cast izuzecima, ali ih je premalo, pa i njh vec boli kurac...
I tako furamo prema wild westu, ionako smo svi podivljali od korupcije i nepravde.
- Amazonka27
#27541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
pa ja bih odmah zvala ponovo policiju, pa ako je odgovor negativan, zovnes novinare, ukljucis forume, fb grupe, pravda za teglu ajvara....cuj kosta preko 100 KM...pa koliko se odbija od svake plate za njihove plate...
- Truba
#27542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
komšiji dječaku je prije 15-20 godina pala cjepanica na glavu s vraničinih nebodera
priča se ko je ( djeca) ali se ne sjećam da je iko odgovarao...
jedva momak živ ostao mislim da ni danas nije dobar
ja mislim da bih mogao riješiti taj slučaj za pola dana
tako za teglu ajvara i nije čudo
priča se ko je ( djeca) ali se ne sjećam da je iko odgovarao...
jedva momak živ ostao mislim da ni danas nije dobar
ja mislim da bih mogao riješiti taj slučaj za pola dana
tako za teglu ajvara i nije čudo
- MOSALJOZE
#27543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Radim takav posao,da se nagledam svakakvih kradja.Od obijanja kioska,prodavnica,kradje i paljenja auta.Momenti kada voze auto,a murija ih prati na sigurnom rastojanju(priblize se ovi pucaju)i isprate ih u rsdrugi profil wrote:Nedavno je neko fisno teglu ajvara komsiji kroz sajbu, ocigledno sa dobre visine.
Ne moze kaze....
I onda dodju meni,i pitaju:"A što nas nisi zvao,to ti je gradjanska dužnost..."
Iza 2h ćeš rijetko vidjeti patrolu da kruži....
- Tercius
#27544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Policija ne zove vjestake zove ih sud,policija zove krim-tehniku koja fiksira i izuzima odredjene tragove izmedju ostalog i sa flase ukoliko nema otisaka radi se izuzimanje DNK tragova al'opet ne kod nas vec u Zagrebu koje kosta oko 7000 eura koje opet ne placa osteceni vec onaj koji sa tog predmeta zahtjeva izuzimanje DNK tj.drotovija tacnije tuzilastvo.Mislim da je onda poprilicno jasno sto taj komad stakla nije bas relevantan u prici oko ajvara i sajbe.
Policiji i jest posao da prati Audi Q7 3.0 TDI koji je ukraden a sa resursima kojima raspolaze a ne da se igraju kauboja i infijanaca po centru grada i tu im se nema sta reci a koliko znam znalo se desavati i da nekom pluca izresetaju,jedina zamjerka je sto se se ne proglasi vandredno stanje u ovom gradu i da bude brutalni zero tolerance na svaki moguci vid prekrsaja a KD da nespominjem.
Policiji i jest posao da prati Audi Q7 3.0 TDI koji je ukraden a sa resursima kojima raspolaze a ne da se igraju kauboja i infijanaca po centru grada i tu im se nema sta reci a koliko znam znalo se desavati i da nekom pluca izresetaju,jedina zamjerka je sto se se ne proglasi vandredno stanje u ovom gradu i da bude brutalni zero tolerance na svaki moguci vid prekrsaja a KD da nespominjem.
- zli_hordas
#27545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Jos ne pilagodis brzinu uslovima na cesti i to ti je to pojeo vuk magarca.Tercius wrote:Policija ne zove vjestake zove ih sud,policija zove krim-tehniku koja fiksira i izuzima odredjene tragove izmedju ostalog i sa flase ukoliko nema otisaka radi se izuzimanje DNK tragova al'opet ne kod nas vec u Zagrebu koje kosta oko 7000 eura koje opet ne placa osteceni vec onaj koji sa tog predmeta zahtjeva izuzimanje DNK tj.drotovija tacnije tuzilastvo.Mislim da je onda poprilicno jasno sto taj komad stakla nije bas relevantan u prici oko ajvara i sajbe.
- drug_profi
#27546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
@tercius
Stari ja navijam za policiju vazda. Samo trazim da rade bar onoliko koliko ja svoj posao radim savjesno. Ne mora glavu u torbu stavljati ali daj da se makar sitne nrpravde ispravljaju.
Koliko kosta uzimanje otiska prstiju sa tegle i potrdjenje sa bazom iz CIPS-a? Nemoj sad o DNK kao da je ubistvo u pitanju. Znaci covjek nije trazio cudo vec samo dostiznu pravdu. Da policija obezbjedi dokaz ciji trosak bi on platio i onda rjesavao da li ce parnicu podici ili ne.
Pa samim time bi se svaki naredni "bombas-vandal" obeshrabrio.
Sto je ovo drugacije od uzimanja otiska sa kasike rucne bombe koja napravi materijalnu stetu od 1000 maraka?
Stari ja navijam za policiju vazda. Samo trazim da rade bar onoliko koliko ja svoj posao radim savjesno. Ne mora glavu u torbu stavljati ali daj da se makar sitne nrpravde ispravljaju.
Koliko kosta uzimanje otiska prstiju sa tegle i potrdjenje sa bazom iz CIPS-a? Nemoj sad o DNK kao da je ubistvo u pitanju. Znaci covjek nije trazio cudo vec samo dostiznu pravdu. Da policija obezbjedi dokaz ciji trosak bi on platio i onda rjesavao da li ce parnicu podici ili ne.
Sto je ovo drugacije od uzimanja otiska sa kasike rucne bombe koja napravi materijalnu stetu od 1000 maraka?
- Truba
#27547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ovo samo kod nas ima

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#27548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Je l' 'vo u Rajlovcu?
- Tercius
#27549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
@drugi pr.drugi profil wrote:@tercius
papile je jako tesko naci na pojedinim predmetima i povesinama,a ko je nadje na komadu tegle u kojoj je predhodno bio ajvar i koja je predhodno proletila nekom kroz sajbu sa 10tog sprata,tog lika odma treba za dekana FKN,zato jedina opcija u tom slucaju je dnk. Uporedjivanje pap.linuja u AFIS sistemu i bazi podataka je vrlo jednostavno i to se obavlja u sklopu redovnih procedura te stoga tu nema dotanih troskova,ali treba biti realan i odvojiti fikciju od stvatnosti.
Generalno gledajuci sitnih nepravdi svuda ima i uvjek ce ih biti al nekako kod nas u drustvu kad pricamo o tome na jedan pozitivan primjer ide 10 tih sto sitnih sto krupnih nepravdi i to je ustvari ono sto daje totalno pogresnu sliku i to svako treba da u svojim redovima kontrolise.Al i o tome je degutantno pricati sve dok nam osnovci lizu sipke po tramvajima jer im je to cool zajebancija.
- drug_profi
#27550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
@tercius
Hvala za poduku. Nije lose razgovarati o ovim stvarima.
Hvala za poduku. Nije lose razgovarati o ovim stvarima.