Po koliko je lacala kvadrartmali_milojica wrote:Poznanica je vec kupila dva stana (60 i 80 kvadrata) u Tibri na Otoci,ali cijena za kes je bila daleko ispod 2000.
Novogradnja u Sarajevu?
-
noviclan
#2751 Re: Novogradnja u Sarajevu?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2752 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sve je izaslo nesto malo ispod 200k sa porezom.noviclan wrote:Po koliko je lacala kvadrartmali_milojica wrote:Poznanica je vec kupila dva stana (60 i 80 kvadrata) u Tibri na Otoci,ali cijena za kes je bila daleko ispod 2000.
Ona vjerovatno ima malo i povlasten polozaj,jer je prije ovih stanova kod Tibre kupila vec 6-7 sto u Buca Potoku,sto na ostalim lokacijama
- pepeljara
#2753 Re: Novogradnja u Sarajevu?
mali_milojica wrote:Sve je izaslo nesto malo ispod 200k sa porezom.noviclan wrote:Po koliko je lacala kvadrartmali_milojica wrote:Poznanica je vec kupila dva stana (60 i 80 kvadrata) u Tibri na Otoci,ali cijena za kes je bila daleko ispod 2000.
Ona vjerovatno ima malo i povlasten polozaj,jer je prije ovih stanova kod Tibre kupila vec 6-7 sto u Buca Potoku,sto na ostalim lokacijama
Ma bilo ko sa cashom je mogao dobiti 1800/1900
- mali_milojica
#2754 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mozda,ali ona je dobila za ispod 1500pepeljara wrote:
Ma bilo ko sa cashom je mogao dobiti 1800/1900
-
noviclan
#2755 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jebes j e kad je oupila 500 kvadrata tibre
- DaffyDuck
#2756 Re: Novogradnja u Sarajevu?
vala bash, dala bi joj i ja za 1000noviclan wrote:Jebes j e kad je oupila 500 kvadrata tibre
zena se pretplatila
- mali_milojica
#2757 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne znam,njoj ide dobro.
Stanovi namjesteni,izdaju se Turcima,pare se same vrte. Sami sebe otplacuju.
Stanovi namjesteni,izdaju se Turcima,pare se same vrte. Sami sebe otplacuju.
- cpu_fan
#2758 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Link je prema d e p o . b a sajtu
http://** No links **.ba/clanak/138805/ogorceni-s ... esta-a-sad
Počelo je !
Još ako je neko pročitao regulacioni plan vidjeće da je Tibra morala ostaviti i 25% zelene površine i igralište. To jedino ako svi stave saksije na balkone. Ali ovo sa parkingom je problem 95% naselja u Sarajevu.
http://** No links **.ba/clanak/138805/ogorceni-s ... esta-a-sad
Počelo je !
- Haris.ba
#2759 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa zato se i mijenjao regulacioni plan. Da se uskladi plan sa napravljenim.cpu_fan wrote:Link je prema d e p o . b a sajtu
[url]http://**%20No%20links%20**.ba/clanak/138805/ogorceni-stanari-tibre-prevareni-smo-obecali-su-nam-parking-mjesta-a-sad[/url]
Počelo je !Još ako je neko pročitao regulacioni plan vidjeće da je Tibra morala ostaviti i 25% zelene površine i igralište. To jedino ako svi stave saksije na balkone. Ali ovo sa parkingom je problem 95% naselja u Sarajevu.
A ovo sa parking mjestima je smiješno. Ako ima izgrađenih 1400 stanova. trebalo je napraviti 1540 parking mjesta. E sad ide začkoljica. Hajmo pošteno. Napravi čovjek kuću bez garaže, i ko je kriv što nema garaže? Zakon ne kaže da parking mjesta moraju biti besplatna. Već samo da moraju biti napravljena. I mislim da je običaj (nema pravila) da se 10% mjesta preko zakonom propisanih uslova (jedan stan - jedan parking) ostavlja za upotrebu bez naplate. Ne mogu se sjetiti kako ide, poslovi prostor od 60 kvadrata - 1 parking mjesto. Tako nešta.
To što je kupcima stanova puno dati 12.000 KM za parking mjesto uopće ne treba da sikira nikoga osim kupaca stanova. Pa čak ni investitora. Kupiće se parking mjesta kad zagusti.
Niko nikoga nije tjerao da tamo kupi stan. To šta je ko njima šta obećavao, nek nauče: "obećanje ludom radovanje". Šta im piše u ugovoru između investitora i kupca nek citiraju. Pišu li zelene površine? Piše li pravo na svjetlost (služnost)? Piše li PRAVO na parking?
- cpu_fan
#2760 Re: Novogradnja u Sarajevu?
O tome se i radi. Nigdje ne piše da to moraju biti besplatna parking mjesta isto kao što se slažem da svaki ulaz mora imati slobodan prolaz,bio on ulaz u zgradu ili u poslovni prostor i to je regulisano zakonom, služnost puta. Ovdje veći problem što ovi vlasnici lokala prave bašte sa konstrukcijom koja zauzima više od prolaza do njihovog lokala. Ja koliko se sjećam mogu dobiti dozvolu za baštu ali smiju postaviti samo stolove i stolice, ništa što je trajnjijeg karaktera se ne smije na tom mjestu montirati. Čak su i suncobrani diskutabilni. Ovo znam kad je inspekcija prije par godina ukinula dozvole za bašte u Vojničkom polju, na Teheranskom. Ovo inspekcija može riješiti ali se ne petljaju u svoj posao iz XY razloga.Haris.ba wrote:Pa zato se i mijenjao regulacioni plan. Da se uskladi plan sa napravljenim.cpu_fan wrote:Link je prema d e p o . b a sajtu
[url]http://**%20No%20links%20**.ba/clanak/138805/ogorceni-stanari-tibre-prevareni-smo-obecali-su-nam-parking-mjesta-a-sad[/url]
Počelo je !Još ako je neko pročitao regulacioni plan vidjeće da je Tibra morala ostaviti i 25% zelene površine i igralište. To jedino ako svi stave saksije na balkone. Ali ovo sa parkingom je problem 95% naselja u Sarajevu.
![]()
A ovo sa parking mjestima je smiješno. Ako ima izgrađenih 1400 stanova. trebalo je napraviti 1540 parking mjesta. E sad ide začkoljica. Hajmo pošteno. Napravi čovjek kuću bez garaže, i ko je kriv što nema garaže? Zakon ne kaže da parking mjesta moraju biti besplatna. Već samo da moraju biti napravljena. I mislim da je običaj (nema pravila) da se 10% mjesta preko zakonom propisanih uslova (jedan stan - jedan parking) ostavlja za upotrebu bez naplate. Ne mogu se sjetiti kako ide, poslovi prostor od 60 kvadrata - 1 parking mjesto. Tako nešta.
To što je kupcima stanova puno dati 12.000 KM za parking mjesto uopće ne treba da sikira nikoga osim kupaca stanova. Pa čak ni investitora. Kupiće se parking mjesta kad zagusti.
Niko nikoga nije tjerao da tamo kupi stan. To šta je ko njima šta obećavao, nek nauče: "obećanje ludom radovanje". Šta im piše u ugovoru između investitora i kupca nek citiraju. Pišu li zelene površine? Piše li pravo na svjetlost (služnost)? Piše li PRAVO na parking?
Problem parkinga je evidenan svuda u Sarajevu. Sa iznimkom Dobrinje i djelimično AP-a. Na Grbavici je haos pogotovu oko Shopinga s tim da oni nemaju ama baš nikakvu alternativu u smislu kupovine ili iznajmljivanja parking mjesta i to još pokrivenog.
A ovo kako je krenulo, niko u ovom gradu nije siguran da mu sutra uz prozor spavaće sobe neće niknuti nova zgrada !
- Haris.ba
#2761 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Razlika je u tome što je čitava parcela bila vlasništvo investitora. Pa u rješenju općinske inspekciju su im to i pokušali objasniti. Nema javnih površina kao što ima na Alipašinom oko zgrada. Ovdje je čim skreneš sa Stupske ulice u naselje sve nečije vlasništvo (nedržavno). Pa Općina očito nije "preuzela" ni održavanje saobraćajnica oko zgrada.cpu_fan wrote:Ovdje veći problem što ovi vlasnici lokala prave bašte sa konstrukcijom koja zauzima više od prolaza do njihovog lokala. Ja koliko se sjećam mogu dobiti dozvolu za baštu ali smiju postaviti samo stolove i stolice, ništa što je trajnjijeg karaktera se ne smije na tom mjestu montirati. Čak su i suncobrani diskutabilni. Ovo znam kad je inspekcija prije par godina ukinula dozvole za bašte u Vojničkom polju, na Teheranskom. Ovo inspekcija može riješiti ali se ne petljaju u svoj posao iz XY razloga.
Ovdje je (građevinska) inspekcija jedino mogla problematizirati je li došlo do prenamjene prostora. Je li neki kafić zauzeo parking mjesto. Ali, ne može doći i uzimati dozvole za korištenje javnih površina, jer to prostor ispred kafića očito (još) nije. Možda je samo posao za neku drugu inspekciju (tržišnu?), je li kafić izvan zadanih gabarita. I to očito nisu znali usmjeriti ovi što su se žalili.
Pa neki su sigurni.cpu_fan wrote:A ovo kako je krenulo, niko u ovom gradu nije siguran da mu sutra uz prozor spavaće sobe neće niknuti nova zgrada !
- cpu_fan
#2762 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Super onda ako nije Općina preuzela i ako nije javna površina. Kako je Tibra sve radove završila i predala sve stanarima i upravljanje je sada na upraviteljima. Sada se sve oko zgrada može posmatrati kao zajedničko dvorište i etažni vlasnici odlučuju o namjeni dvorišta. Zar ne ?Haris.ba wrote:Razlika je u tome što je čitava parcela bila vlasništvo investitora. Pa u rješenju općinske inspekciju su im to i pokušali objasniti. Nema javnih površina kao što ima na Alipašinom oko zgrada. Ovdje je čim skreneš sa Stupske ulice u naselje sve nečije vlasništvo (nedržavno). Pa Općina očito nije "preuzela" ni održavanje saobraćajnica oko zgrada.cpu_fan wrote:Ovdje veći problem što ovi vlasnici lokala prave bašte sa konstrukcijom koja zauzima više od prolaza do njihovog lokala. Ja koliko se sjećam mogu dobiti dozvolu za baštu ali smiju postaviti samo stolove i stolice, ništa što je trajnjijeg karaktera se ne smije na tom mjestu montirati. Čak su i suncobrani diskutabilni. Ovo znam kad je inspekcija prije par godina ukinula dozvole za bašte u Vojničkom polju, na Teheranskom. Ovo inspekcija može riješiti ali se ne petljaju u svoj posao iz XY razloga.
Ovdje je (građevinska) inspekcija jedino mogla problematizirati je li došlo do prenamjene prostora. Je li neki kafić zauzeo parking mjesto. Ali, ne može doći i uzimati dozvole za korištenje javnih površina, jer to prostor ispred kafića očito (još) nije. Možda je samo posao za neku drugu inspekciju (tržišnu?), je li kafić izvan zadanih gabarita. I to očito nisu znali usmjeriti ovi što su se žalili.
Pa neki su sigurni.cpu_fan wrote:A ovo kako je krenulo, niko u ovom gradu nije siguran da mu sutra uz prozor spavaće sobe neće niknuti nova zgrada !Ne znam sikiraju li se oko toga puno na Poljinama...
- Haris.ba
#2763 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako je saobraćajnica oko zgrade napisana kao saobraćajnica u građevinskoj dozvoli, onda se ne može na sastanku etažnih vlasnika mijenjati namjena i od saobraćajnice praviti dvorište. Čak i ako ta saobraćajnica nije javni put. Isto je i sa parkingom oko zgrada. Trebalo bi sad da donesu odluku (mislim dvije trećine) i onda traže prenamjenu.cpu_fan wrote:Super onda ako nije Općina preuzela i ako nije javna površina. Kako je Tibra sve radove završila i predala sve stanarima i upravljanje je sada na upraviteljima. Sada se sve oko zgrada može posmatrati kao zajedničko dvorište i etažni vlasnici odlučuju o namjeni dvorišta. Zar ne ?
Kod zajedničkog dvorišta etažni vlasnici odlučuju o njegovom održavanju i upotrebi. Ali ne mogu izigravati neposrednu demokratiju. Opet od općine moraju tražiti dozvolu da ako žele naprave u njemu neki objekat, ili mu promjeniti namjenu.
Ako je stvarno u papirima tako da se ta parking mjesta oko zgrada vode kao suvlasništvo svih etažnih vlasnika - pa nek pokrenu posjedovnu tužbu.
- cpu_fan
#2764 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ovdje jeste i najveći problem što se regulacioni plan Stup Nukleus krije. Odnosno kriju sve izmjene regulacionog plana koje su usvojili bez javne rasprave. Uglavnom općina Ilidža je pod okupacijom načelnika i poslušnika i samo se puškom može osloboditi
. Ne znam samo hoće li ikad odgovarati kad je u predizbornoj kampanji ljudima obeć'o da će moći praviti kuće u vodozaštitnoj zoni pa ljudi udarali temelje dok ih policija nije rastjerala
Da se razumijemo, nije jedini. Eno i Koldžo je isto napravio na Č. Vili kad je dozvolio da se zidaju objekti 3+ na mjestima gdje je regulacionim planom bilo određeno da se prave prizemni objekti, ali je izmjena regulacionog plana prošla bez javne rasprave pa sad ljudi muku muće što im ugasiše sunce.
I sve nahode po onoj staroj: "psi laju, a karavani prolaze" ! I najgore je to što im sve prolazi. A do kada će ?
Da se razumijemo, nije jedini. Eno i Koldžo je isto napravio na Č. Vili kad je dozvolio da se zidaju objekti 3+ na mjestima gdje je regulacionim planom bilo određeno da se prave prizemni objekti, ali je izmjena regulacionog plana prošla bez javne rasprave pa sad ljudi muku muće što im ugasiše sunce.
I sve nahode po onoj staroj: "psi laju, a karavani prolaze" ! I najgore je to što im sve prolazi. A do kada će ?
- pepeljara
#2765 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Raja, znal ko koga imal stan u MILJACKA zgradama?
- dostavljac
#2766 Re: Novogradnja u Sarajevu?
imam japepeljara wrote:Raja, znal ko koga imal stan u MILJACKA zgradama?
- pepeljara
#2767 Re: Novogradnja u Sarajevu?
dostavljac wrote:imam japepeljara wrote:Raja, znal ko koga imal stan u MILJACKA zgradama?ali moj je u izgradnji tacnije u lameli B, bio je ovdje jedan korisnik foruma koji ima stan u Lameli A samo ne znam gdje nestade
koji si sprat
- Logovan
#2768 Re: Novogradnja u Sarajevu?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/rak-urba ... /151104100
Školski primjer kako upropastiti grad, a ne savršen prostor.
- dostavljac
#2769 Re: Novogradnja u Sarajevu?
9pepeljara wrote:dostavljac wrote:imam japepeljara wrote:Raja, znal ko koga imal stan u MILJACKA zgradama?ali moj je u izgradnji tacnije u lameli B, bio je ovdje jedan korisnik foruma koji ima stan u Lameli A samo ne znam gdje nestade
koji si sprat
-
bumerangss
#2770 Re: Novogradnja u Sarajevu?
On zivi na debelom brdu iznad OHR-aHaris.ba wrote:JThomas wrote:zabranjeno za pse i fukaru![]()
znak nacrtan napaćeni bošnjak i prekrižen, zona zlatnih kašika![]()
P.S.
A gdje ono premijer kantona živi? Na Alipašinu?
- pepeljara
#2771 Re: Novogradnja u Sarajevu?
13dostavljac wrote:
9ti ?
-
bumerangss
#2772 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sto uze taj baksuzni broj? Pa u kosevo su na 13-ti stavili onkologiju... nikonod sefova klinika nije htio na 13-ti a ti hocespepeljara wrote:13dostavljac wrote:
9ti ?
- pepeljara
#2773 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nista mu ne fali, volim visinu 
- Thorgerson
#2774 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Stani...jesam li ja dobro procitao ili je on opisao Ciglane kao neki idealan primjer stanogradnje?! Sta je tamo idealno jbt...Jednostavno, previse je zgrada natrpano i tamo. Imalo bi nekog smisla da se uradio jedan red zgrada, pa mozda malo vise zelenila izmedju, pa drugi red itd. Onda bi licilo na nesto. Ovako lici ne obicno betonsko brdo.Logovan wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/rak-urba ... /151104100
Prije rata je i licilo na nesto, sada kada je svako ustaklio na svoj nacin, fasada se ne odrzava, lici na obicnu favelu. I opet guzonje su se tu doselile i ostalo je na cijeni...da lijepo izgleda, ne izgleda. Takodjer, sto se tice orijentacije ni to nije idealno.
Takodjer, Marijin Dvor !? O cemu prica ovaj covjek, pravo na sunce? Pa najmanje ga imaju bas na Marijin Dvoru, covjece kad udjes u one uske ulice, tu sunca nije bilo od 1910. Mada sto se tice centralne gradske jezgre dio Marijin Dvora jedini podsjeca na to da si u gradu, ali i to se unistava.
Dakle, ne mogu da vjerujem da lik nije spomenuo prava planska naselja poput Breke ili Dobrinje. Gdje bukvalno imas ovo o cemu on prica. Pravo na sunce, nize zgrade, skole, infrastrukturu, setalista, zelenilo, parkove itd.
- pepeljara
#2775 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Strucnjak coek bolan kako ne kontasThorgerson wrote:Stani...jesam li ja dobro procitao ili je on opisao Ciglane kao neki idealan primjer stanogradnje?! Sta je tamo idealno jbt...Jednostavno, previse je zgrada natrpano i tamo. Imalo bi nekog smisla da se uradio jedan red zgrada, pa mozda malo vise zelenila izmedju, pa drugi red itd. Onda bi licilo na nesto. Ovako lici ne obicno betonsko brdo.Logovan wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/rak-urba ... /151104100
Prije rata je i licilo na nesto, sada kada je svako ustaklio na svoj nacin, fasada se ne odrzava, lici na obicnu favelu. I opet guzonje su se tu doselile i ostalo je na cijeni...da lijepo izgleda, ne izgleda. Takodjer, sto se tice orijentacije ni to nije idealno.
Takodjer, Marijin Dvor !? O cemu prica ovaj covjek, pravo na sunce? Pa najmanje ga imaju bas na Marijin Dvoru, covjece kad udjes u one uske ulice, tu sunca nije bilo od 1910. Mada sto se tice centralne gradske jezgre dio Marijin Dvora jedini podsjeca na to da si u gradu, ali i to se unistava.
Dakle, ne mogu da vjerujem da lik nije spomenuo prava planska naselja poput Breke ili Dobrinje. Gdje bukvalno imas ovo o cemu on prica. Pravo na sunce, nize zgrade, skole, infrastrukturu, setalista, zelenilo, parkove itd.
haha