Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mO k3

#2751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mO k3 »

JOINT_1921 wrote:
mO k3 wrote:
JOINT_1921 wrote:Ma nemam pojma sta koriste oni... :) Sadasnji sistem naplate preko onih ACC uredjaja je super za ljude koji konstantno prolaze, zasto ne uvesti poseban neki uredjaj, ili ovom promijeniti software i da svaki od redovnih putnika uz predodzbu mjesta prebivalista i radnog mjesta moze to izvaditi i eto...
Mi i tehnologija ...sta fali vinjeti jednostavno i efikasno
Zato sto je ovo vec uveden i uhodan sistem, mislim da bi i to izdavanje novih uredjaja islo vrlo lahko a i vinjete su opcija, sto da ne, samo treba rijesiti, ovako otac placa 0,115KM x 1200-1500 mjesecno, sto je godisnje poprilicna suma koje prije autoputa nije bilo a dolazio si malo kasnije nego sada...
Ne kontam sza ti zagovaras ,mislim sta je najpovoljnije za tebe po tvojo racunici otac ti placa 170 KM , zar ne bi bilo bolje vinjetu bez ikakavih sistema uvesti i da godisnja bude recimo 150 KM ??
Alfons Kauders

#2752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
Imam osjecaj da vi svi radite u Parlamentu za pet milja ili da ste u najmanju ruku zaposleni u JP autoseste!

Koji vam je racku? Je li vam neko platio za taj bezobrazluk i tu propagandu? Je li ti znas sta znaci dva puta presjedati do posla (nisu autobuske stanice kod kuce i kod posla). Je li znas sta znaci potrositi pola sata na kupljenje i razvodjenje ekipe... je li to treba da sad diskutujemo oko toga da je auto luksuz.

Jarane moj pricas gluposti. Da smo mi Evropa ti bi na posao isao BICIKLOM, a svi drugi u radijusu 50 KM autoputem i za to placali RAZUMNU cifru.
et pet milja

sedam i po jarane, sedam i po :D
nineinchnails

#2753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Ima li ko kakvih novih vijesti oko izgradnje stupske petlje?
Vidim da su razrovali park, nasuli sljunak i postavili kontejnere, ali nikakvih radova nema (?)
ja1977

#2754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja1977 »

Meni se cini, a mozda grijesim, da sam negdje procitao da je Europska komisija donjela odluku da se do 2015 ukinu vinjete u Europi jer to "pokazije prividno nisku cijenu koristenja autoputa". Bar je takvo objasnjenje bilo
dustaban

#2755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

nineinchnails wrote:Ima li ko kakvih novih vijesti oko izgradnje stupske petlje?
Vidim da su razrovali park, nasuli sljunak i postavili kontejnere, ali nikakvih radova nema (?)
Ja ti nemam nikakvih novosti oko stupske petlje. Ali kad vec pomenu petlju... ovo oko putarine se pravo zapetljalo
:mrgreen:
Jedinstvo_Manchester

#2756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Jedinstvo_Manchester »

Činjenica je da za naše uslove i plate putarina preskupa, npr 40Km od Kuzmina do Rume u Srbiji košta 120 dinara što je malo jače od 1 Eura, a kod nas je ta distanca skoro 4KM što je 2x skuplje
kakaljin

#2757 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

dustaban wrote:
holowey wrote:
dustaban wrote:
Nije puno za tu dionicu uzeti ni 10 KM... Madzaru, Hrvatu i Bosancu u tranzitu (Hercegovcima bih rado tu uzeo duplo :mrgreen: ).

E, ali kad tih 7,2 KM pomnozis sa 2, pa onda sa 22... sta dobijes ?

Dobijes jarane moj mjesecnu putarinu ko plata!
Ili ko dobrog kredita rata.

Odnosno dobijes MJESECNU cifru koja je 2,5 puta veca od slovenacke GODISNJE vinjete !!!!

Hajde sad recite opet, ko yebe vozare, sto idu na posao 70 KM, neka rade tu dze jesu!
nekidan uzeh taksi do posla, nije mi se dalo peglati u tramvaju i do firme na taksimetru izbaci 8.90... kad to pomnozim sa 2, pa onda sa 22, sta dobijem? dodje mjesecni racun za taksi sedam puta veci nego cijena grasovog kupona!!!!

jarane ako ti je ta putarina preskupa, sto ne ides autobusom/vozom na posao? zasto se ne dogovoris sa drugim vozarima iz svog mjesta da podijelite troskove? svi bi na letecim cilimima da se moze putovati ali da bude dzaba, e jbg, ne moze
Imam osjecaj da vi svi radite u Parlamentu za pet milja ili da ste u najmanju ruku zaposleni u JP autoseste!

Koji vam je racku? Je li vam neko platio za taj bezobrazluk i tu propagandu? Je li ti znas sta znaci dva puta presjedati do posla (nisu autobuske stanice kod kuce i kod posla). Je li znas sta znaci potrositi pola sata na kupljenje i razvodjenje ekipe... je li to treba da sad diskutujemo oko toga da je auto luksuz.

Jarane moj pricas gluposti. Da smo mi Evropa ti bi na posao isao BICIKLOM, a svi drugi u radijusu 50 KM autoputem i za to placali RAZUMNU cifru.
Da nebi tako presjedao i da bi za krace vrijeme dosao na odrediste to nosi svoju cijenu koja se ovdje iskazuje u vidu putarine, zato za svakoga se nadje po nesto tako da imas alternative, sto je konfornije je i skuplje tako da nadjes sebi ono sto ti najvise odgovara i miran si.

Ako ti je auto luksluz postoje autobusi i voz pa se moze jeftinije voziti.
_mufljuz_

#2758 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

jesmo mi narod fine duše - milijarde pokradene fahro prodaje zeni za dvije stoje tornjeve i firmu a nas fini bosnjo ka'e:

"a sto ne bi placali putarinu svaki dan dvajes' maruna, a ko ce to platit ako necemo mi, a eto ako nemas para onda se vozi autobusom"

a eto j'bo majku treba samo vas par da ima taj skenjani autoput da bi mogli svoje pile trkeljat jer eto samo vi ste zasluzili da zivite i niko drugi - pa nek drugi jedu so i hljeb i nemaju nista ko ih jebe svakako nisu ni zasluzili da zive daj ti meni da samo ja zivim meni i sebi - a drugi ako ne moze kupit TDI godina 2013 nek ne kupuje nista i nek ide pjeske do Sorojva... vjerovatno se ubiste znanjem i od znanja (a ja vidim uglavnom nacionalnu retardaciju) pa da imate par hiljada maraka godisnje da se vozate po autoputu i da kupujete 150-200-400-1000 konjEva pod haubom....

ja docim budem im'o alternativu da uopste ne idem ili ne koristim autoput - necu ga ni koristit... pa kad lijepo ode firma u 3. p. materine k'o sto je otis'o hrvatski HAC koji upravo namjeravaju prodat u bescijenje - e onda cete poslije 10tak godina (ako dozivite "hala" koridor otvarat teme - pa sto eto mi moramo prodavat autoceste strancima.....

al' vazno je da se do Bihaca i Tuzle ide kozjim putevima a do Gorazda (mozda ikako uskoro) putevima.

pa cete se opet pitat' za 50 godina - sto je Bihac u okruzenju - sto je nastala AP Zapadna Bosna - sto je Gorazde u okruzenju - a nece vam past napamet sistematska glupost i stratesko nerazmisljanje....
VjecitiStudent

#2759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote: Ako je potraga za argumentom koji bi dokazao ekonomsku opravdanost izgradnje dionica juzno od Vlakova trolanje i brabonjanje, definitivno si u pravu, brabonjam uveliko.

No podsjeti me ipak, koliko ono kosta dionica Vlakovo - Tarcin?
A koliko ono npr. kosta novi blok Tuzle? Koji, za razliku od autoputa, MORAMO napraviti jer staroj TE uskoro istice rok trajanja. Nakon čega bi iz plusa, kad je u pitanju energetski bilans, preći u minus, ako se nova TE ne napravi.
Za čiju izgradnju naravno nemamo novca, pa cemo se stoga morati naguziti stranom partneru i vjerovatno prihvatiti njegove uslove.
Aha, i tako te ta "potraga za argumentom" dovela do izgradnje dvije vojne piste u Spreckom Polju, prije 60 godina... Dobro ti ide. :D

I kakve sad veze ima blok 7 s izgradnjom autoputa?

Novca nema ni za jedno ni za drugo, ide se na strateska partnerstva i zaduzenja. A sto se tice zakljucka da cemo se "naguziti" stranom partneru, mozda bi se trebao raspitati kako su izgradjena zadnja tri bloka u TE Tuzla.

Pretpostavljam da ces isto kukati i kad se krene u izgradnju bloka 7, jer ce ti biti preskup, jer ti nece odgovarati sto se radi sa stranim partnerom ili iz nekog desetog razloga.
Da si malo iščitao raspravu koja je prethodila spominjanju aerodroma, skontao bi vjerovatno i kakve veze imaju stari aerodromi i Unska pruga, sa tezom "prometna infrastruktura koja se uvijek na kraju nekako isplati" i ovom temom.
No, nisi ni prvi ni zadnji.

Cijela priča o (ne)isplativosti koridora 5C je zapravo još jedna rasprava o našem društvu, o tome što sve što radimo, radimo isključivo zarad ispunjavanja vrlo sebičnih interesa korumpiranih političara i lobija koje oni predstavljaju, bez pokušaja da se ovo sirotinje od novca što imamo na raspolaganju, najbolje upotrijebi.
VjecitiStudent

#2760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

ins wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ako je potraga za argumentom koji bi dokazao ekonomsku opravdanost izgradnje dionica juzno od Vlakova trolanje i brabonjanje, definitivno si u pravu, brabonjam uveliko.
Zadnji put kada si se pokusao baviti cinjenicama (jadni pokusaj sa JICA studijom), bio si demantovan u par postova, tako da si poslije toga laganim korakom napustio ovu temu na nekoliko dana. :D

Vidim da si se okuražio da se vratis sa "jakim" argumentima kao Blok 7 i JNA infrastruktura :lol: :lol: :lol:

:run:
Demantovan, ovom idiotarijom?
ins wrote: Tako sto svoj prijedlog o 1+1 formatu zasniva na PGDP od 9900, i kaze da nakon sto promet naraste da treba graditi 2+2.

A PGDP jeste narastao vise nego su Japanci previdjeli
Da zaključim:

U studiji Svjetske banke iz 2000. godine je dat niz preporuka o tome kako unaprijediti saobraćaj u CIJELOJ Bosni i Hercegovini, u skladu sa domaćim resursima.

Prema ovoj studiji, na koridoru VC, ekonomski opravdana je samo izgradnja punog profila auto-puta na dionici od Sarajeva do Zenice, uz izgradnju zaobilaznice oko Sarajeva i u početnoj fazi, izgradnji dvije trake od Vlakova do Tarčina.

Međutim, čak je i njihova prognoza prometa (PGDS - prosječni godišnji dnevni saobraćaj) pogriješila, vrijednosti procijenjenog saobraćaja su niže od onoga što sada imamo.
Pprognoza PGDS-a, prema studiji WB, scenarij bez zaobilaznice Vlakovo-Tarcin:
2005. 2010. 2020.
Sarajevo- Zenica 16200 20100 29100
Sarajevo-Tarcin (E73/M17) 15200 17700 23500
Tarcin-Mostar 5600 6200 9800

Izvor:
http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... endocument
Volume III, Entity Report, Federation of Bosnia and Herzegovina, strana 108. tabela 6.2.2.
Stvarni promet zabiljezen u 2011. godini (zadnji dostupni podaci):
Sarajevo-Zenica (Josanica) 10465
Sarajevo-Tarcin (Binjezevo) 14162
Tarcin - Mostar (Rastelica) 5140
http://www.jpdcfbh.ba/ba/aktivnosti/pub ... H_2011.pdf
strana 33.
Naravno, ublehozna domaća studija, po kojoj je cijeli koridor VC isplativ, je dala najgore prognoze, premda je rađena čitavih 5 godina poslije, jasno je i zašto.
Domaca studija predizvodljivosti koridora 5C (prognoza PGDS-a za 2013., scenarij bez auto-ceste)
2013.
Sarajevo- Zenica 19775
Sarajevo-Hadzici 22352
Tarcin-Mostar (Rastelica) 10448

http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf
strana 71,72
Dionica Vlakovo - Tarčin će koštati 722 miliona KM.
Alfons Kauders

#2761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote: Ako je potraga za argumentom koji bi dokazao ekonomsku opravdanost izgradnje dionica juzno od Vlakova trolanje i brabonjanje, definitivno si u pravu, brabonjam uveliko.

No podsjeti me ipak, koliko ono kosta dionica Vlakovo - Tarcin?
A koliko ono npr. kosta novi blok Tuzle? Koji, za razliku od autoputa, MORAMO napraviti jer staroj TE uskoro istice rok trajanja. Nakon čega bi iz plusa, kad je u pitanju energetski bilans, preći u minus, ako se nova TE ne napravi.
Za čiju izgradnju naravno nemamo novca, pa cemo se stoga morati naguziti stranom partneru i vjerovatno prihvatiti njegove uslove.
Aha, i tako te ta "potraga za argumentom" dovela do izgradnje dvije vojne piste u Spreckom Polju, prije 60 godina... Dobro ti ide. :D

I kakve sad veze ima blok 7 s izgradnjom autoputa?

Novca nema ni za jedno ni za drugo, ide se na strateska partnerstva i zaduzenja. A sto se tice zakljucka da cemo se "naguziti" stranom partneru, mozda bi se trebao raspitati kako su izgradjena zadnja tri bloka u TE Tuzla.

Pretpostavljam da ces isto kukati i kad se krene u izgradnju bloka 7, jer ce ti biti preskup, jer ti nece odgovarati sto se radi sa stranim partnerom ili iz nekog desetog razloga.
Da si malo iščitao raspravu koja je prethodila spominjanju aerodroma, skontao bi vjerovatno i kakve veze imaju stari aerodromi i Unska pruga, sa tezom "prometna infrastruktura koja se uvijek na kraju nekako isplati" i ovom temom.
No, nisi ni prvi ni zadnji.

Cijela priča o (ne)isplativosti koridora 5C je zapravo još jedna rasprava o našem društvu, o tome što sve što radimo, radimo isključivo zarad ispunjavanja vrlo sebičnih interesa korumpiranih političara i lobija koje oni predstavljaju, bez pokušaja da se ovo sirotinje od novca što imamo na raspolaganju, najbolje upotrijebi.
To... Nije... Prometna... jebena... infrastruktura.

To je vojna infrastruktura. Isto kao da kazes da je Titin bunker u Konjicu prometna infrastruktura. Jesi li ti uopste svjestan kakvo je to lupetanje? Evropa je puna napustenih vojnih aerodroma jos od 1945.

Ali bujrum provaljuj se i dalje, uveseljavas nas.
Alfons Kauders

#2762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

ja1977 wrote:Meni se cini, a mozda grijesim, da sam negdje procitao da je Europska komisija donjela odluku da se do 2015 ukinu vinjete u Europi jer to "pokazije prividno nisku cijenu koristenja autoputa". Bar je takvo objasnjenje bilo
Ne grijesis, o tome je vec bilo rijeci na temi.
kakaljin

#2763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

VjecitiStudent wrote:
ins wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ako je potraga za argumentom koji bi dokazao ekonomsku opravdanost izgradnje dionica juzno od Vlakova trolanje i brabonjanje, definitivno si u pravu, brabonjam uveliko.
Zadnji put kada si se pokusao baviti cinjenicama (jadni pokusaj sa JICA studijom), bio si demantovan u par postova, tako da si poslije toga laganim korakom napustio ovu temu na nekoliko dana. :D

Vidim da si se okuražio da se vratis sa "jakim" argumentima kao Blok 7 i JNA infrastruktura :lol: :lol: :lol:

:run:
Demantovan, ovom idiotarijom?
ins wrote: Tako sto svoj prijedlog o 1+1 formatu zasniva na PGDP od 9900, i kaze da nakon sto promet naraste da treba graditi 2+2.

A PGDP jeste narastao vise nego su Japanci previdjeli
Da zaključim:

U studiji Svjetske banke iz 2000. godine je dat niz preporuka o tome kako unaprijediti saobraćaj u CIJELOJ Bosni i Hercegovini, u skladu sa domaćim resursima.

Prema ovoj studiji, na koridoru VC, ekonomski opravdana je samo izgradnja punog profila auto-puta na dionici od Sarajeva do Zenice, uz izgradnju zaobilaznice oko Sarajeva i u početnoj fazi, izgradnji dvije trake od Vlakova do Tarčina.

Međutim, čak je i njihova prognoza prometa (PGDS - prosječni godišnji dnevni saobraćaj) pogriješila, vrijednosti procijenjenog saobraćaja su niže od onoga što sada imamo.
Pprognoza PGDS-a, prema studiji WB, scenarij bez zaobilaznice Vlakovo-Tarcin:
2005. 2010. 2020.
Sarajevo- Zenica 16200 20100 29100
Sarajevo-Tarcin (E73/M17) 15200 17700 23500
Tarcin-Mostar 5600 6200 9800

Izvor:
http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... endocument
Volume III, Entity Report, Federation of Bosnia and Herzegovina, strana 108. tabela 6.2.2.
strana 33.
Naravno, ublehozna domaća studija, po kojoj je cijeli koridor VC isplativ, je dala najgore prognoze, premda je rađena čitavih 5 godina poslije, jasno je i zašto.
Domaca studija predizvodljivosti koridora 5C (prognoza PGDS-a za 2013., scenarij bez auto-ceste)
2013.
Sarajevo- Zenica 19775
Sarajevo-Hadzici 22352
Tarcin-Mostar (Rastelica) 10448

http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf
strana 71,72
Dionica Vlakovo - Tarčin će koštati 722 miliona KM.

A koliko ce se povecati promet kada bude izgradjen autoput jer mnogi bi skoro svakodnevno isli npr do mora i vracali se isti dan kada ces autoputem ici oko 2 sata od Sarajeva do mora, tako da bi te u sezoni cak i mozda jeftinije izaslo da spavas u Sarajevu a svaki dan ides na more naravno da ide 4 u autu.
tec

#2764 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

nineinchnails wrote:Ima li ko kakvih novih vijesti oko izgradnje stupske petlje?
Stupska petlja nije autoput ali ako informacije možeš ići ovdje:http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1645742

Neki se ne znaju odvojiti od asfalta i auspuha.
Od MaxellSa sa SCC
Radovi oko najpopularnije kuce u gradu :D
Slikano danas oko 15:30 :)
Image
Uploaded with ImageShack.us
ins

#2765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

VjecitiStudent wrote:
strana 33.
Vidim da ti ne znas ni gdje se mjeri promet za dionicu A1 Butile - Tarcin, a hoce da ucestvujes u raspravi... :-) :-) :-)
VjecitiStudent

#2766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

ins wrote:
VjecitiStudent wrote:
strana 33.
Vidim da ti ne znas ni gdje se mjeri promet za dionicu A1 Butile - Tarcin, a hoce da ucestvujes u raspravi... :-) :-) :-)
Nedostaje ti još "vidi mu glave", pa da u potpunosti zaokružiš 'argumentaciju'.
dustaban

#2767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Image

Ma ja, njima je najprece da prvo naprave naplatnu kucicu !
:mrgreen:
ins

#2768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

VjecitiStudent wrote:
Sta ti ja mogu. Kako rekoh, ako hoces da ucestvujes u diskusiji, onda moras poznavati stvari. Druga opcija je da jednostavno pitas...
dustaban

#2769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

ins wrote:
VjecitiStudent wrote:
Sta ti ja mogu. Kako rekoh, ako hoces da ucestvujes u diskusiji, onda moras poznavati stvari. Druga opcija je da jednostavno pitas...
@inse, metni si konacno avatar
Image
Alfons Kauders

#2770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote: Nedostaje ti još "vidi mu glave", pa da u potpunosti zaokružiš 'argumentaciju'.
Ins, vidi mu glave.

Et vise ne fali. :D
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#2771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by UltrasNaBaterije »

kakvih levata ovdje sve piše :lol: :lol: sve sami stručnjaci za ekonomiju, energetiku, niskogradnju, politiku, menadžmet i još mnogo toga :-)
Alfons Kauders

#2772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

UltrasNaBaterije wrote:kakvih levata ovdje sve piše :lol: :lol: sve sami stručnjaci za ekonomiju, energetiku, niskogradnju, politiku, menadžmet i još mnogo toga :-)
Ja prvi kazem da sam laik, zato i citam ovu temu, da naucim nesto od ljudi koji se fakat bave ovim stvarima.

Sinoc sam npr. naucio da su dvije piste u Dubravama i Ciljugama zapravo "transportna infrastruktura"... A ne spomenici samuopravnog socijalizma i hladnog rata.
Hajvan

#2773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

Alfons Kauders wrote:
UltrasNaBaterije wrote:kakvih levata ovdje sve piše :lol: :lol: sve sami stručnjaci za ekonomiju, energetiku, niskogradnju, politiku, menadžmet i još mnogo toga :-)
Ja prvi kazem da sam laik, zato i citam ovu temu, da naucim nesto od ljudi koji se fakat bave ovim stvarima.

Sinoc sam npr. naucio da su dvije piste u Dubravama i Ciljugama zapravo "transportna infrastruktura"... A ne spomenici samuopravnog socijalizma i hladnog rata.
:lol: :lol:
_mufljuz_

#2774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

vazno je istaci da su strucnjaci vec na pozicijama superbosanske drzave i da je bosna postala svicarska u medjuvremenu a da smo svi to propustili vidjeti i dozivjeti.... a medjuvremenu sam propustio i saznati da smo toliko bogat narod da mozemo da dajemo jednu bosansku platu na taxe za autoput jer zaradjujemo 4 bosanske plate pa nam je svejedno
Hajvan

#2775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

_mufljuz_ wrote:
vazno je istaci da su strucnjaci vec na pozicijama superbosanske drzave i da je bosna postala svicarska u medjuvremenu a da smo svi to propustili vidjeti i dozivjeti.... a medjuvremenu sam propustio i saznati da smo toliko bogat narod da mozemo da dajemo jednu bosansku platu na taxe za autoput jer zaradjujemo 4 bosanske plate pa nam je svejedno
:lol: :lol: :lol:

Transport bi ko biva trebao bit BRZ, EFIKASAN i JEFTIN.

Brz će biti, efikasan manje-više, a jeftin ( kad ovako Vi to sročite) definitivno neće....

i, ne smijem se više :(
Post Reply