Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
zg1911

#2751 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:popratih malo ovu temu jer razmisljah ovo ljeto posjetit mostar pa rekoh da vidim sta se pise, koliko je grad siguran kad prijedjes na "krivu stranu" itd. neugodno se iznenadih kolicinom mrznje. no ajde, rat je bio, razumijem da ne razumijem pa rekoh samo cu citat bez uplitanja, ali ono sto me navelo na upis jest - moram upitat moderaciju zasto se dozvoljava ovakav govor mrznje kakav upraznjava korisnik bosnjak33? za kvalitetu foruma je to lose
Ma joj, klinci jebo ga ti. Svako ima muda na internetu, iza anonimnog nicka.

Sto se tice sigurnosti, nikad se nisam osjecao "nesigurno" na zapadnoj strani. Mozda zato sto sam iz Tuzle, a mozda zato jer me nije strah nacionalizmom zadojene djecurlije. To najcesce rjesava par samara. Mozda bi bio problem da naletim na hordu nekakvih navijaca s bilo koje strane, ali jebiga, sta se moze kad ljudi nemaju policiju. U takvim prilikama se najbolje skloniti, ili, ako se nema kamo, jebiga, repetirati i dobro nisaniti.

Prvi put sam u Z. Mostaru boravio 1997. Zapravo nisam ni znao da sam u Z. Mostaru, jer mi nije palo na pamet (citaj bolio me kurac). Ostavio s burazerom auto u praonu, otisli na kaficu i klopu, a u autu Slobodna Bosna i Dani... Momci oprali auto, i pitaju odakle smo. Kazemo da smo iz Tuzle, da smo dosli poslom, a oni pitaju koliko je "nasih" ostalo u Tuzli. Mi se pogledamo i kazemo oko 100,000. Oni skontaju, nasmiju se, pozele nam sretan put i cao.

Jedina neugodnost koju sam tamo dozivio je bila ta sto sam stranim gostima, dok smo pili pice na zapadnoj strani, morao objasniti zasto pola ekipe za stolom ne zeli da s nama ide u stari grad, jer je ljudima bilo tesko povjerovati. Na kraju smo neke i nagovorili da predju s nama, mada nije bilo lako.
steta za grad. nisam nikad bio al ovako na nevidjeno mi se cini najljepsim gradom u bih (dobro, jebiga, ja padam na mediteranski stih).

al ovo da ljudi nece u drugi dio grada... tuzno! jasno mi je ako je nekom ubijen otac, mati itd ali ako nije treba to pomalo nadic i stvarat suzivot a ne nadat se da ce negativni prirodni prirastaj rijesit problem druge strane. valjda je ocito da cijela bih, kao i rh, gubi na populaciji pa bas i nije oportuno navijat da se susjedi rasele

inace, navijaci su talog drustva di god dodjes. u zagrebu te jebu jesi li tovar, u dalmaciji jesi li purger, a svugdi jesi li srbin. nek se napuse kurca! sve ce to prvi okus pizde popravit

pratih tvoje upise i sve 5. zivio!
Alfons Kauders

#2752 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Alfons Kauders »

zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:popratih malo ovu temu jer razmisljah ovo ljeto posjetit mostar pa rekoh da vidim sta se pise, koliko je grad siguran kad prijedjes na "krivu stranu" itd. neugodno se iznenadih kolicinom mrznje. no ajde, rat je bio, razumijem da ne razumijem pa rekoh samo cu citat bez uplitanja, ali ono sto me navelo na upis jest - moram upitat moderaciju zasto se dozvoljava ovakav govor mrznje kakav upraznjava korisnik bosnjak33? za kvalitetu foruma je to lose
Ma joj, klinci jebo ga ti. Svako ima muda na internetu, iza anonimnog nicka.

Sto se tice sigurnosti, nikad se nisam osjecao "nesigurno" na zapadnoj strani. Mozda zato sto sam iz Tuzle, a mozda zato jer me nije strah nacionalizmom zadojene djecurlije. To najcesce rjesava par samara. Mozda bi bio problem da naletim na hordu nekakvih navijaca s bilo koje strane, ali jebiga, sta se moze kad ljudi nemaju policiju. U takvim prilikama se najbolje skloniti, ili, ako se nema kamo, jebiga, repetirati i dobro nisaniti.

Prvi put sam u Z. Mostaru boravio 1997. Zapravo nisam ni znao da sam u Z. Mostaru, jer mi nije palo na pamet (citaj bolio me kurac). Ostavio s burazerom auto u praonu, otisli na kaficu i klopu, a u autu Slobodna Bosna i Dani... Momci oprali auto, i pitaju odakle smo. Kazemo da smo iz Tuzle, da smo dosli poslom, a oni pitaju koliko je "nasih" ostalo u Tuzli. Mi se pogledamo i kazemo oko 100,000. Oni skontaju, nasmiju se, pozele nam sretan put i cao.

Jedina neugodnost koju sam tamo dozivio je bila ta sto sam stranim gostima, dok smo pili pice na zapadnoj strani, morao objasniti zasto pola ekipe za stolom ne zeli da s nama ide u stari grad, jer je ljudima bilo tesko povjerovati. Na kraju smo neke i nagovorili da predju s nama, mada nije bilo lako.
steta za grad. nisam nikad bio al ovako na nevidjeno mi se cini najljepsim gradom u bih (dobro, jebiga, ja padam na mediteranski stih).

al ovo da ljudi nece u drugi dio grada... tuzno! jasno mi je ako je nekom ubijen otac, mati itd ali ako nije treba to pomalo nadic i stvarat suzivot a ne nadat se da ce negativni prirodni prirastaj rijesit problem druge strane. valjda je ocito da cijela bih, kao i rh, gubi na populaciji pa bas i nije oportuno navijat da se susjedi rasele

inace, navijaci su talog drustva di god dodjes. u zagrebu te jebu jesi li tovar, u dalmaciji jesi li purger, a svugdi jesi li srbin. nek se napuse kurca! sve ce to prvi okus pizde popravit

pratih tvoje upise i sve 5. zivio!
Meni bi Mostar i Banja Luka bili na prvom mjestu. Mostar je super 9 mjeseci godisnje, ali brate pretoplo ljeti. Doduse, Dalmacija je blizu, ali ne mozes biti 3 mjeseca godisnje na moru. :D

Doduse, u Mostaru bi pobudalio radi ljudi, ne radi klime. Nije to za mene, nikako.

Navijace inace obozavam podjebavat. Uvijek u autu imam Dinamo ja Volim na gotovs, kad picim Dalmacijom... :izet:
Gojeni H

#2753 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Gojeni H »

SerijeSync wrote: kao što je ovaj, sve živo izdao i izlajo, još na kraju prizno da je radio za KOS, ujebo do temelja efendija sve

Nije dobro zaprimio ferman iz Sarajeva, odlucio da se sa svojim narodom bori protiv ustasa, pa vam ne valja.
Naravno da nece valjat'.
Alfons Kauders

#2754 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Alfons Kauders »

Gojeni H wrote:
SerijeSync wrote: kao što je ovaj, sve živo izdao i izlajo, još na kraju prizno da je radio za KOS, ujebo do temelja efendija sve

Nije dobro zaprimio ferman iz Sarajeva, odlucio da se sa svojim narodom bori protiv ustasa, pa vam ne valja.
Naravno da nece valjat'.
Eto kakva je teska situacija bila...

Sarajevo molilo Boga da im se Hercegovci nasele.

U Tuzli bi im dijelili besplatne stanove, mislim ne u Tuzli, vec bilo gdje van Tuzle... :D

Doduse, poslije navale Sandzaklija, sarajevski standardi su prilicno niski...
fortaleza

#2755 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by fortaleza »

Banksy wrote:Tako predivan grad, zdravog zraka, plodne zemlje, savršene klime, raj na zemlji, a toliko jada i mržnje, da ne povjeruješ...
Valjda to ide po onom južnom principu, kad bude ćelopek i sunce udari u glavu svi postanu ludi. :D

Jebeni mentalitet.
Last edited by fortaleza on 18/03/2016 11:18, edited 1 time in total.
zg1911

#2756 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:
Meni bi Mostar i Banja Luka bili na prvom mjestu. Mostar je super 9 mjeseci godisnje, ali brate pretoplo ljeti. Doduse, Dalmacija je blizu, ali ne mozes biti 3 mjeseca godisnje na moru. :D

Doduse, u Mostaru bi pobudalio radi ljudi, ne radi klime. Nije to za mene, nikako.

Navijace inace obozavam podjebavat. Uvijek u autu imam Dinamo ja Volim na gotovs, kad picim Dalmacijom... :izet:
banja luka? iznenadio si me. nisam znao da banja luka ima ista zanimljivog. a ista je jos i blizu centra svijeta (citaj zagreba :D ), dok je mostar bogu iza nogu

vrucina ne smeta. radje 35 u hladu nego da moram nosit debelu jaknu i kisobran. btw, sad se sjetih mostarskog izraza koji procitah vezano za film zvizdan, cini mi se da ga je jergovic prenio - celopek. haha sjajan je. i opcenito mi je zabavan mostarski govor

a po dalmaciji pustat dinamo ja volim... hmmm nadam se da imas brz auto :D
Alfons Kauders

#2757 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Alfons Kauders »

zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:

banja luka? iznenadio si me. nisam znao da banja luka ima ista zanimljivog. a ista je jos i blizu centra svijeta (citaj zagreba :D ), dok je mostar bogu iza nogu

vrucina ne smeta. radje 35 u hladu nego da moram nosit debelu jaknu i kisobran. btw, sad se sjetih mostarskog izraza koji procitah vezano za film zvizdan, cini mi se da ga je jergovic prenio - celopek. haha sjajan je. i opcenito mi je zabavan mostarski govor

Banja Luka je jedan od vrlo rijetkih gradova u BiH koji nije "stisnut" brdima u nekoj dolini, poput Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice... Vec fino, siroko, grad se razvio podjednako oko centra, a mislim da je i urbanisticki plan nakon zemljotresa imao pozitivnog ucinka.

Ćelopek, da, i kod nas se tako ponekad kaze, ali vise u Hercegovini. 35 u hladu nije problem. Problem je 35 u hladu 30 dana zaredom. :D A problem je i kad ode iznad 40... Moj rekord u blizini Mostara je bio 44.2C - mislio sam da auto laze, ali zvanicno je tog dana bilo 43C, tako da je izgleda bilo tacno... Uglavnom, nije lijep osjecaj. :D

Ma kakvi, ja sam u Dalmaciji svoj na svome, sa svima dobar, pa znaju da ih prcam dobronamjerno. Nosio sam i majicu s Mamicem jedno vrijeme. A auto... Turbo benzin sa konzervativnim tuningom koji daje samo 45KS iznad tvornicke snage... Tako da nije problem... :)
Gojeni H

#2758 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Gojeni H »

Alfons Kauders wrote:
Eto kakva je teska situacija bila...

Sarajevo molilo Boga da im se Hercegovci nasele.

U Tuzli bi im dijelili besplatne stanove, mislim ne u Tuzli, vec bilo gdje van Tuzle... :D

Doduse, poslije navale Sandzaklija, sarajevski standardi su prilicno niski...
Ruku na srce, tako smo mi dobro primili Podrinjce da su Hercegovci umirali od zelje da se spoje s bracom i sestrama.

Nakon teme na pdf-u Historija Rat u Hercegovini i FTV serije Rat u Mostaru, ja sam totalno promijenio misljenje o Hercegovcima (stid me reci sta sam mislio o njihovom ucescu u oslobodilackom ratu), a sve vise vjerujem da su Hercegovci u jednom trenutku u ratu pusteni niz vodu, bez plana ... plan zahtijeva razmisljanje.

Inace slazem se s tobom da od kuknjave nema nista. Hercegovci moraju pronaci istu snagu i volju koju su imali u ratu.
Dr Arsla

#2759 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Dr Arsla »

Moj jaran dobio posao i živio i radio u Mostaru punih 10 godina, a inače ima VSS i radio je posao u struci. Nakon povratka kaže on da nakon 10 godina nije mogao ostati zbog mentaliteta domaćih. Razočarali ga Bošnjaci Mostarci koji kako on kaže imaju toliki podanički odnos prema Hrvatima i Zapadnom dijelu grada. To kaže nikako nije mogao shvatiti i svariti. S obzirom da ga znam čitav život vjeruj mu u potpunosti a moja iskustva sa glavnim gradom Hercegovine su uglavnom kratkotrajna zadržavanja na putu do mora. Obišao sam tu okolo Buna, Blagaj itd. a imam volju posjetiti nekada Rujište i Podveležje :-D
Last edited by Dr Arsla on 18/03/2016 11:37, edited 1 time in total.
prog321

#2760 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by prog321 »

Hercegovci (bosnjacka strana) su u ratu bili nenadjebivi. Spartanski organizovani. Znalo se ko i koliko dobiva humanitarne pomoci, ko ide na linije, ko ostaje da se brine o starijim i nemocnima. Da je Sarajevo bilo upola onako organizovano, ne bi im chetalji disali ispod nosa.
Aj, dobro , nije to tema ove emisije.
Cudi me kako Hercegovci poslije rata postase kmecavci. Samo Sarajevo ne da ovo, ne da ono, :-D
zg1911

#2761 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Banja Luka je jedan od vrlo rijetkih gradova u BiH koji nije "stisnut" brdima u nekoj dolini, poput Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice... Vec fino, siroko, grad se razvio podjednako oko centra, a mislim da je i urbanisticki plan nakon zemljotresa imao pozitivnog ucinka.

Ćelopek, da, i kod nas se tako ponekad kaze, ali vise u Hercegovini. 35 u hladu nije problem. Problem je 35 u hladu 30 dana zaredom. :D A problem je i kad ode iznad 40... Moj rekord u blizini Mostara je bio 44.2C - mislio sam da auto laze, ali zvanicno je tog dana bilo 43C, tako da je izgleda bilo tacno... Uglavnom, nije lijep osjecaj. :D

Ma kakvi, ja sam u Dalmaciji svoj na svome, sa svima dobar, pa znaju da ih prcam dobronamjerno. Nosio sam i majicu s Mamicem jedno vrijeme. A auto... Turbo benzin sa konzervativnim tuningom koji daje samo 45KS iznad tvornicke snage... Tako da nije problem... :)
vidis meni se vise svidja kad su okolo brda neko ravnica. znam tu i tamo ici iz zg za bg i nema mi nista goreg od neprekinute ravnice. depresija zesca... jedina ravnica koju volim su ravni kotari (zadarski kraj) i to saml zbog najboljih plaza (pjescanih)

40+ je ekstremno. srecom, niti u zg niti na moru temperature ne idu bas tako visoko. knin je grad di se to zna desit. mislim da su i u jugi knin, mostar i skopje slovili za najuzeglije

haha pa di bas mamica jebemu misa, tu ne znas hoce li te prije sakom zavaljat tovar ili purger. cak da se kladim, stavio bih na purgera :D al ajde, brz si haha
SerijeSync

#2762 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by SerijeSync »

Dr Arsla wrote:Moj jaran dobio posao i živio i radio u Mostaru punih 10 godina, a inače ima VSS i radio je posao u struci. Nakon povratka kaže on da nakon 10 godina nije mogao ostati zbog mentaliteta domaćih. Razočarali ga Bošnjaci Mostarci koji kako on kaže imaju toliki podanički odnos prema Hrvatima i Zapadnom dijelu grada. To kaže nikako nije mogao shvatiti i svariti. S obzirom da ga znam čitav život vjeruj mu u potpunosti a moja iskustva sa glavnim gradom Hercegovine su uglavnom kratkotrajna zadržavanja na putu do mora. Obišao sam tu okolo Buna, Blagaj itd. a imam volju posjetiti nekada Rujište i Poveležje :-D
Ne radi se o podaničkom mentalitetu već o nemogućnosti izbora i zaposlenja, tvoj prijatelj je očito bio podobni SDA/HDZ JAZAVAC KAKO MI VOLIMO REĆI.
Na TZV istočnoj strani nema posla, što posla uhvatiš to je u hrvata, jad i tuga svuda okolo.
Bosnjak333

#2763 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Bosnjak333 »

Sto se ti Alfonse pravis pametan...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2764 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Chmoljo »

Bosnjak333 wrote:Kaze Banksy nemoj ih vrijedjati. Kako neces kad su jedino Hrvati toliko glupi i dosadni da prave profile, glume Bosnjake, lazu i saberu se kao stetocine kakvs kojih se ne mozes rijesiti. Gori su od cifuta.
baš si se potrudio za ban. aferim!

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Bosnjak333

trajni
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#2765 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by crysis »

prog321 wrote:Hercegovci (bosnjacka strana) su u ratu bili nenadjebivi. Spartanski organizovani. Znalo se ko i koliko dobiva humanitarne pomoci, ko ide na linije, ko ostaje da se brine o starijim i nemocnima. Da je Sarajevo bilo upola onako organizovano, ne bi im chetalji disali ispod nosa.
Aj, dobro , nije to tema ove emisije.
Cudi me kako Hercegovci poslije rata postase kmecavci. Samo Sarajevo ne da ovo, ne da ono, :-D

i ti bi bio spartanski organizovan da si imo manje humanitarne od sarajeva, a u efendije smajkica nasli brasna jebes klas. a to sto kazes za brigu o starima i nemocnima ocito nepoznajes mostarske mahale , to jednom dusom dise, a uvjerio si se kad je krenula pomoc za poplavljene kakvi su mostarci ljudi. sarajevo je od mostara napravilo ovo sta je danas pa ko nebi kmeco.
palermo

#2766 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

Gojeni H wrote:
giovanni galli wrote:da i ja koju prozborim, ovako, reci da se vise izgradilo u Zapadnom dijelu je smijesno, tamo se izgradilo 20 zgrada i tri trzna centra od kojih je svaki sljedeci zatvorio onaj prethodni, sa druge strane, bukvalno cijeli Istocni dio je izgradjen nanovo, dakle skoro svaka kuca, svaka soba, svaka zgrada je bila srusena, da pojasnim hrvatima koji mozda to nisu vidjeli, a citaju, Istocni Mostar je potpuni ekvivalent Vukovaru, u jos vecem obimu, cijelo staro gradsko jezgro je sravnjeno, sve sve. dalje nezanemarivo je da na Zapadnom dijelu grada zivi bar 10 000 ne Hrvata, dalje oko 60 i par posto opstine je pod kontrolom "Bosnjackog dijela grada" dalje, na sveucilistu je dosta Bosnjacke djece koja se tu skoluje. u Istocnom dijelu grada imas bar 15 motela koji rade perfektno, imas jos 10 mini hotela koji rade perfektno, imas tek sad krucijalni projekat Ruze, koja kad se otvori, po automatizmu i gostima koji dodju, ce da sklone olos iz starog grada, i podignu mu cijenu na jedan veci nivo, naravno ne treba ni pricati koliko ce Ruza uzeti klijenata ostalim vecim hotelima sa zapadne strane. iseljavanje u Mostaru je realnost, ali je ono debelo u korist Hrvata, razlika u broju stanovnika je u par procenata, bukvalno, da su Bosnjaci imalo pametniji i mudriji, i da im je zaista stalo da je Mostar vecinski proBosanski, to su mogli rijesit sa par hiljada ljudi, jos prije 20 godina, najveca baza za razvoj i izgradnju, takodjer se nalazi na Istocnoj strani, jedan Sjeverni logor vrijedi nezamislivo za grad poput Mostara, ne vidim na cemu temelji.te toliki negativizam?
cinjenica je da su ljudi usli u jednu veliku kolotecinu, nezadovoljstvo i zelje za odlaskom, a svemu je doprinjelo od fejsbuka, slika dijaspore po Maldivima, Kanarskim ostrvima i sl, i zelja svih da budu Bekam i Kardasijan, a ne da rade i da se spuste na zemlju, dakle u Mostaru je bas sve u 5 deka, osim vecinom ljudi na obe strane , koji su manje vise dezorijentisani.
kad se ponovo nadje sreca u druzenju, sutanju lopte, igranju gume i klikera, kad se opet bude smijalo i veselilo malim stvarima, a manje gledalo sa je rekao taj i taj i sta je obukla ta i ta "zvijezda" kad opet Mostarac bude setao i bacao sege, tad ce krenut na bolje, do tada ce ulicama hodati ljudi smrknuta lica, i pognute glave.
:thumbup: Odlican post.
Dobar, dobar post. I sam bih ga mogao potpisati. Al ima jedna začkoljica. Prije šest-sedam godina. Zapravo, da odem u arhivu vjerujem da bih našao slične postove koje sam napisao. Sa istim polaznim tačkama, istim zaključcima, istom vjerom.

Al ne mogu sada. Nema više smisla. Nekad se stvarno potrebno suočiti sa realnošću da bi ponovno izgradio optimizam. Dok mi čekamo, ovo naše bit će, sad će, samo što nije, stvari se dešavaju. Netko drugi pravi korake, a ti zaostaješ. U standardima žiovta, standardima rada, kvaliteti života, u parama. Trendovi su jednostavno takvi, to što se ta slika ne sviđa mnogima, zaista nije do slike.

I žao mi je, ali ništa se neće promijeniti, ukoliko ne dođe do radikalnog zaokreta spram Mostara unutar ove probosanske poltike. Očekivati da će to sami mostarci uraditi nije jednostavno realno. Ne postoji više taj ljudski potencijal unutar mostarskih probosanskih snaga koji sam, naglašavam sam, može vrattiti optimizam.
Alfons Kauders

#2767 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Alfons Kauders »

zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:

vidis meni se vise svidja kad su okolo brda neko ravnica. znam tu i tamo ici iz zg za bg i nema mi nista goreg od neprekinute ravnice. depresija zesca... jedina ravnica koju volim su ravni kotari (zadarski kraj) i to saml zbog najboljih plaza (pjescanih)

40+ je ekstremno. srecom, niti u zg niti na moru temperature ne idu bas tako visoko. knin je grad di se to zna desit. mislim da su i u jugi knin, mostar i skopje slovili za najuzeglije

haha pa di bas mamica jebemu misa, tu ne znas hoce li te prije sakom zavaljat tovar ili purger. cak da se kladim, stavio bih na purgera :D al ajde, brz si haha
Ono sto je u Hrvatskoj Knin, to su kod nas Mostar i Visegrad. A vidis, posto sam ja odrastao okruzen brezuljcima, mene privlaci ravnica.

Mamic je institucija, zapravo mjesto mu je u instituciji.

Nece ba ni jedni ni drugi, jer ce i purgeri i dalmoshi pretpostaviti da ga nosis kako bi provocirao one druge, sto je u mom slucaju i bila istina - provocirao sam i jedne i druge. :D
SerijeSync

#2768 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by SerijeSync »

crysis wrote: i ti bi bio spartanski organizovan da si imo manje humanitarne od sarajeva, a u efendije smajkica nasli brasna jebes klas. a to sto kazes za brigu o starima i nemocnima ocito nepoznajes mostarske mahale , to jednom dusom dise, a uvjerio si se kad je krenula pomoc za poplavljene kakvi su mostarci ljudi. sarajevo je od mostara napravilo ovo sta je danas pa ko nebi kmeco.
ujebo je nas dobro i sajo, al o tom potom
Alfons Kauders

#2769 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Alfons Kauders »

Dr Arsla wrote:Moj jaran dobio posao i živio i radio u Mostaru punih 10 godina, a inače ima VSS i radio je posao u struci. Nakon povratka kaže on da nakon 10 godina nije mogao ostati zbog mentaliteta domaćih. Razočarali ga Bošnjaci Mostarci koji kako on kaže imaju toliki podanički odnos prema Hrvatima i Zapadnom dijelu grada. To kaže nikako nije mogao shvatiti i svariti. S obzirom da ga znam čitav život vjeruj mu u potpunosti a moja iskustva sa glavnim gradom Hercegovine su uglavnom kratkotrajna zadržavanja na putu do mora. Obišao sam tu okolo Buna, Blagaj itd. a imam volju posjetiti nekada Rujište i Podveležje :-D
Tu ima istine, i ja sam par puta primjetio slicne ispade, kako su eto donji, jer je Hrvata vise i jer Hrvatska tamo upumpava pare... Jednostavno ljudi su bili razocarani i demoralisani, pa donekle i razumijem zasto su se nakon svega sto im se desilo tako postavljali.

Problem je sto je radi tog odnosa unutar Mostara, dobar dio Hrvata u Mostaru (a i ostatku Hercegovine), na pogresan nacin postavljao svoju politiku i formirao besmislene predrasude o Bosnjacima. Tesko da ce neko pronaci Bosnjaka, cak ni nekog pacijenta zadojenog nacionalizmom, koji ce se prema Hrvatskoj i Hrvatima imati misljenje kakvo je dosta Hrvata steklo prema Bosnjacima. Bosnjak moze mrziti, biti netrpeljiv, ali tesko da ce se naci budala koja vjeruje da je rasno superiorna u odnosu na Hrvate. S druge strane, to je manje-vise postao standard kod mladjih generacija Hrvata u BiH. Nisu oni krivi, ali jebiga, tako ih je naucila okolina i skola.

I tako dobijemo ovakve pacijente:

https://www.youtube.com/watch?v=2L4aempowzg

Ovo mozda moze proci u Mostaru. U Tuzli bi ovakve poslali na lijecenje, a u Z. Mostaru su uzorni gradjani. Tamo bi vjerovatno mene poslali u ludaru ili zatvor.
hizo ramidovic

#2770 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by hizo ramidovic »

Alfons Kauders wrote: I tako dobijemo ovakve pacijente:
nastranu proseravanje ovog homo sapiensa, ali najjaci moment u videu su knjige u pozadini...
Alfons Kauders

#2771 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Alfons Kauders »

hizo ramidovic wrote:
Alfons Kauders wrote: I tako dobijemo ovakve pacijente:
nastranu proseravanje ovog homo sapiensa, ali najjaci moment u videu su knjige u pozadini...
Kao sto rekoh, nije on kriv, vec drustvo koje ga je takvim ucinilo, a knjige su dobar primjer idiotske politike o kojoj pricam.

Ne slucajno, vec namjerno.

Kad je ovo objavljeno, svi su se smijali momku, a problem nije u njemu. On je ispao tacno onakav kakvim su ga zeljeli napraviti, a to pitanje niko nije potegao.

I tako imamo Antu koji misli da u drugoj polovini rodnog grada zive crnci i Arapi, pa cak i malo starije ljude koji pricaju o razlici u "mentalitetu"... Valjda je to ona ista razlika u mentalitetu izmedju Hrvata iz Orasja i Brckog - ovi prvi nemaju para i posla, a drugim ide puno bolje, pa gle cuda, imaju i drugaciji mentalitet (citaj ne rade za 650 vec za 1100 maraka). To sto imaju ista prezimena i korijene u istim selima, jos pride istu politicku stranku, nije bitno.
zg1911

#2772 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:
Ono sto je u Hrvatskoj Knin, to su kod nas Mostar i Visegrad. A vidis, posto sam ja odrastao okruzen brezuljcima, mene privlaci ravnica.

Nece ba ni jedni ni drugi, jer ce i purgeri i dalmoshi pretpostaviti da ga nosis kako bi provocirao one druge, sto je u mom slucaju i bila istina - provocirao sam i jedne i druge. :D
nisam ja odrastao bas na cistoj ravnici. imamo i mi nasu medvednicu :) najelitniji dijelovi grada su u podsljemenskoj zoni, dakle sjeverni zagreb

mamic je tumor koji se treba kirurski odstraniti. simbol hdz hrvatske kao i simbol mrznje purgera spram hercegovaca jer, mada je rodjen u bjelovaru, svi ga, dodao bih s pravom, smatramo hercegovcem. ja ga osobno ne mogu cut, vidit, smislit i makar za drzavu ima vecih problema (pocevsi od pokrivitelja mu bandica pa nadalje) njega bih mozda prvog volio vidit iza resetki s maksimalnom kaznom. cesto vidim kako mu se po forumima dive navijaci srpskih i bosanskih klubova i srce me zaboli. takav sljam ne treba nikome. frajer je srozao dinamo na razinu seoske zadruge, a hajduk s druge strane postaje svojevrsni pokret otpor koji u ovih 2 i pol mjeseca ima vise od 32 000 clanova. za usporedbu, dinamo je 82. kad su osvojili prvenstvo nakon 24 godine posta, s aureolom hrvatskog, antirezimskog kluba imao 40 000 clanova. hajdukovci se nadaju dogurat do cifre 100 000 do kraja godine. hoce li, pitanje je, no izvjesno je da ce bez beda prebacit tih 40 000.

pardon na off topicu!
zg1911

#2773 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by zg1911 »

pogledah ovaj youtube klip di antisa drobi kako prepozna bosnjake jerbo su tamniji... dijete je to, nije njegova krivica. al ono da nije bio na starom mostu jer ga je strah (sto mu vjerujem) je ajme! pa u pm, dres bih u ruksak pa kad dodjes blizu mosta obuc ga povrh majice i tko ce ga tako maskiranog prepoznat. kad vec nije ni on bas vikinski plav
Banksy

#2774 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
... zatvorenog tipa.
Obilino Kasino

#2775 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Obilino Kasino »

zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:

nisam ja odrastao bas na cistoj ravnici. imamo i mi nasu medvednicu :) najelitniji dijelovi grada su u podsljemenskoj zoni, dakle sjeverni zagreb

mamic je tumor koji se treba kirurski odstraniti. simbol hdz hrvatske kao i simbol mrznje purgera spram hercegovaca jer, mada je rodjen u bjelovaru, svi ga, dodao bih s pravom, smatramo hercegovcem. ja ga osobno ne mogu cut, vidit, smislit i makar za drzavu ima vecih problema (pocevsi od pokrivitelja mu bandica pa nadalje) njega bih mozda prvog volio vidit iza resetki s maksimalnom kaznom. cesto vidim kako mu se po forumima dive navijaci srpskih i bosanskih klubova i srce me zaboli. takav sljam ne treba nikome. frajer je srozao dinamo na razinu seoske zadruge, a hajduk s druge strane postaje svojevrsni pokret otpor koji u ovih 2 i pol mjeseca ima vise od 32 000 clanova. za usporedbu, dinamo je 82. kad su osvojili prvenstvo nakon 24 godine posta, s aureolom hrvatskog, antirezimskog kluba imao 40 000 clanova. hajdukovci se nadaju dogurat do cifre 100 000 do kraja godine. hoce li, pitanje je, no izvjesno je da ce bez beda prebacit tih 40 000.

pardon na off topicu!
Hajduk je uvik ima vise clanova od ostalih klubova, jer je postojala tradicija učlanjivanja pri rođenju, tako da je u doba Šurjaka, Žungula i Jerkovića imao preko 50 000 članova.
Locked