Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Melo15 wrote:
Znaci ova shopping s limitom 1000, mozes uzeti 10 stvari recimo po 100km, da mjesecno vracas 1000?
Nisi ti to nesto dobro shvatila. Naravno da nećeš mjesecno vraćati po 1000 KM, sve zavisi od broja mjeseci na koji si uzela neki predmet. A sto se tice broja koji možeš uzeti, sve dok nisi potrošila odobreni limit možeš kupovati, bilo to 5 stvari po 200 KM ili 10 po 100 KM.
Za svaku od tih stvari možeš sebi odrediti različitih broj mjeseci. Npr za cipele od 200 KM na 2 mjeseca po 100 KM, a za mobitel od 800 KM na 8 mjeseci po 100 KM. Sve je do tebe i tvojih mogućnosti i prohtjeva.
Dakle, ključan je broj mjeseci na koji uzimaš nesto na rate.
Melo15 wrote:
Znaci ova shopping s limitom 1000, mozes uzeti 10 stvari recimo po 100km, da mjesecno vracas 1000?
Nisi ti to nesto dobro shvatila. Naravno da nećeš mjesecno vraćati po 1000 KM, sve zavisi od broja mjeseci na koji si uzela neki predmet. A sto se tice broja koji možeš uzeti, sve dok nisi potrošila odobreni limit možeš kupovati, bilo to 5 stvari po 200 KM ili 10 po 100 KM.
Za svaku od tih stvari možeš sebi odrediti različitih broj mjeseci. Npr za cipele od 200 KM na 2 mjeseca po 100 KM, a za mobitel od 800 KM na 8 mjeseci po 100 KM. Sve je do tebe i tvojih mogućnosti i prohtjeva.
Dakle, ključan je broj mjeseci na koji uzimaš nesto na rate.
Shvatio*
Ma ja to je to, 10 stvari na 10mj po 100km mozes uzeti
ortodont wrote:Danas se raspitivao za kredit, nenamjenski, 17/18k KM. Kamata 9.33%, platu primam tu i jos bih morao uzeti internet bankarstvo.
Ovo je previše, kakva je situacija u drugim bankama, gdje mi je najbolje preci?
Piše da je kamatna stopa za nenamjenske kredite već od 4,39% u Raiffeisen banci.
Vjerovatno ti firma ili plata ne zadovoljavaju neke uslove, pa su ti ponudili ovako visoku kamatu.
Tako da se ni u drugim bankama ne baziraj na ponudu sa interneta, nego direktno u poslovnicama traži informacije.
Mogu oni napisati i 2,33 %, al ti ovamo opale neko osiguranje, pa to bude tih 9,33 % efektivno.
Može i kod ostalih, naravno. Najbolje na licu mjesta, cifre na sto.
ortodont wrote:Danas se raspitivao za kredit, nenamjenski, 17/18k KM. Kamata 9.33%, platu primam tu i jos bih morao uzeti internet bankarstvo.
Ovo je previše, kakva je situacija u drugim bankama, gdje mi je najbolje preci?
Piše da je kamatna stopa za nenamjenske kredite već od 4,39% u Raiffeisen banci.
Vjerovatno ti firma ili plata ne zadovoljavaju neke uslove, pa su ti ponudili ovako visoku kamatu.
Tako da se ni u drugim bankama ne baziraj na ponudu sa interneta, nego direktno u poslovnicama traži informacije.
Upravo to je vrlo vjerovatno i dovelo do takve ponude, nisam stigao pisati ranije. Ka tome dodaj još trenutnu kreditnu historiju i kategorizaciju.
Tomahawk11 wrote:Mogu oni napisati i 2,33 %, al ti ovamo opale neko osiguranje, pa to bude tih 9,33 % efektivno.
Ljudi ne čitaju dobro. Lijepo piše "OD". Dakle nije za sve isto. A ne može se desiti da je nominalna 2,33% a da efektivna bude 9,33%. Jednostavno to je previše, čak i ovako kada karikiramo.
Tomahawk11 wrote:Mogu oni napisati i 2,33 %, al ti ovamo opale neko osiguranje, pa to bude tih 9,33 % efektivno.
Ljudi ne čitaju dobro. Lijepo piše "OD". Dakle nije za sve isto. A ne može se desiti da je nominalna 2,33% a da efektivna bude 9,33%. Jednostavno to je previše, čak i ovako kada karikiramo.
Ma dobro, to sam karikirao, slažem se da sam preveliku razliku bubnuo
Dzontra_Volta wrote:
Firma vrti milione, a plata blizu 2k KM. Samo su bezobrazni i to je to.
I da, i ovih 9,33% je navodno trebalo ici na "odobrenje" te je uslov prelazak na paket Klasik (internet bankarstvo i to).
Prebacujem platu u drugu banku, već tražim ponudu koja je najbolja i da ih se rješim.
Dzontra_Volta wrote:
Firma vrti milione, a plata blizu 2k KM. Samo su bezobrazni i to je to.
I da, i ovih 9,33% je navodno trebalo ici na "odobrenje" te je uslov prelazak na paket Klasik (internet bankarstvo i to).
Prebacujem platu u drugu banku, već tražim ponudu koja je najbolja i da ih se rješim.
Pa možda firma ''vrti'' milione u prometu, ali u dobiti je sasvim druga stvar. I također, možda je u lošoj kategoriji, ima neki loš parametar i slično. Mnogo faktora je u pitanju.
Ne mislim da je to, opet, sve da i jeste, lahko mogu provjeriti da li mi je ikada kasnila plata ili da li je bilo mjeseci kada je nisam dobio i sl. Nije mi bankar nicim pokazao da imam 'losiju' kamatu zbog toga, cak sam imao osjećaj da u cijeloj priči i ne figurise to sto platu dobijam preko njih. Jedino sto je rekao da su kamate porasle i sve drugo od lani.
ortodont wrote:Ne mislim da je to, opet, sve da i jeste, lahko mogu provjeriti da li mi je ikada kasnila plata ili da li je bilo mjeseci kada je nisam dobio i sl. Nije mi bankar nicim pokazao da imam 'losiju' kamatu zbog toga, cak sam imao osjećaj da u cijeloj priči i ne figurise to sto platu dobijam preko njih. Jedino sto je rekao da su kamate porasle i sve drugo od lani.
Da ne dumamo puno, trazim manje zlo sada.
Naravno da ćeš potražiti druge opcije i da ćeš uzeti tamo gdje je najpovoljnije. I to bi svako trebao da uvijek radi, ne samo da se ograniči na jednu opciju.
A ja ti opet kažem da postoji jako mnogo faktora koji utječu na kamatnu stopu koja se ponudi nekom klijentu. To neko ko ne radi u banci, pa čak i ko radi ali nema veze s kamatama, riskom i ostalim ne može također znati dovoljno.
alibaba_i_30_godina wrote:
A ja ti opet kažem da postoji jako mnogo faktora koji utječu na kamatnu stopu koja se ponudi nekom klijentu. To neko ko ne radi u banci, pa čak i ko radi ali nema veze s kamatama, riskom i ostalim ne može također znati dovoljno.
Upravo ovo. Ljudi ne kontaju da postoje odjeli za rizik u svakoj banci koji se bave kalkulacijama i odredjuju parametre, koje se onda ubace u aplikacije pa radnik u filijali nakon ubacivanja podataka klijenta automatski dobije prikaz onoga sto moze ponuditi klijentu. Koliko god neko mislio da dobro stoji, firma recimo moze iz nekog razloga biti na crnoj listi banke pa da posljedicno i radnici budu, i da im se zbog toga odbiju, ili ponude jako skupi krediti.
Posto mi je prvi put da imam karticu, nisam siguran da li ako na kartici stoji da vazi 09/19, je li u ovom slucaju vazi do kraja devetog mjeseca ili istice vec na pocetku mjeseca?
GVIP wrote:Posto mi je prvi put da imam karticu, nisam siguran da li ako na kartici stoji da vazi 09/19, je li u ovom slucaju vazi do kraja devetog mjeseca ili istice vec na pocetku mjeseca?
GVIP wrote:Posto mi je prvi put da imam karticu, nisam siguran da li ako na kartici stoji da vazi 09/19, je li u ovom slucaju vazi do kraja devetog mjeseca ili istice vec na pocetku mjeseca?
Do kraja mjeseca
Hvala
do tada bi trebao dobiti obavijest o zamjeni ako vec nisi
ne rade rezije na klik, ne moze se uci na internet bankarstvo od jutros, ima li nesto da radi osim kretena koji svako tri dana salju sms i email poruke i nude kredit