Opel Astra - Vase iskustvo.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

inflames

#2751 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by inflames »

nitro_90 wrote: 27/03/2025 09:36
inflames wrote: 26/03/2025 22:45 Može i bez vađenja motora ko zna. :D
Moze ako mijenja samo dihtung na spaneru, ako mijenja cijeli razvod lanca, motor mora vani.
Bukvalno sam gledao kako čovjek mijenja kompletan razvod bez vađenja motora.

Još da dodam, pretpostavljam da je lakše uraditi ako se izvadi motor, ali eto. Tako kažu neki majstori.
kabal1337

#2752 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by kabal1337 »

joj opela kao da je bmw
inflames

#2753 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by inflames »

kabal1337 wrote: 27/03/2025 11:00 joj opela kao da je bmw
I gori jako često. Skoro uzeo mijenjati dugme za upravljanje retrovizorima i znam da se na 99% auta mijenja sa gornje strane tako što se žabice oslobode. Na astri K moraš skinuti komplet tapacir sa vrata, odspojiti komplet instalaciju, sajlu od centralnog i tek na kraju sa donje strane izvući taj vrag.

Da ne govorim o drugim umobolnim odlukama u dizajnu, npr. na astri H filter od ulja se nalazi sa zadnje strane motora negdje oko sredine. Tako da me nimalo ne čudi što moraš vaditi motor/mjenjač da uradiš veliki servis na 1.6 motorčiću.
Last edited by inflames on 27/03/2025 11:26, edited 1 time in total.
kabal1337

#2754 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by kabal1337 »

a nekada se mijenjao set kvacila bez skidanja mjenjaca. Bravo auto industrija, bravo.
drug_profi

#2755 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

baš htjedoh reći, nekad su opelovi inženjeri pravili auta laka za servisiranje. Set kvačila za 10 minuta bez skidanja...
inflames

#2756 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by inflames »

Astra K.

Povremeno čujem škljocanje (kao stari glasni sat) i činilo mi se da dolazi iz kasete, mada više djeluje kao da je negdje ka sredini table sa tendencijom da se mijenja položaj (ispade čudno jer onda kao da je razjebano pola table pošto sam čuo taj zvuk i negdje iza volana). Nije glasno, većina ljudi u autu ni ne čuje sem mene, jedva im objasnim šta je.

To se čuje samo kad je ventilacija uključena i kad mijenjam položaj (npr. da mi ne duva u noge nego u glavu) kao da su neki aktuatori zaglavili ili preskaču.

Zna li neko do čega može biti?
Throttle

#2757 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by Throttle »

Pa vjerovatno to sto si i napisao. Apropo toga, na staroj Astri H sam znao to cuti, radilo je godinu-dvije nakon pojavljivanja zvuka bez problema. Ne bih se zamarao time dok ne otkaze
inflames

#2758 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by inflames »

Throttle wrote: 11/04/2025 18:03 Pa vjerovatno to sto si i napisao. Apropo toga, na staroj Astri H sam znao to cuti, radilo je godinu-dvije nakon pojavljivanja zvuka bez problema. Ne bih se zamarao time dok ne otkaze
Ma da, u pravu si.
the_hooligan_ec

#2759 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by the_hooligan_ec »

Pozdrav raja. Nedavno sam uzeo Astru j 1.6 85kw imao je check engine lampicu. Skinuo sam poklopac ventila i zamjenio nekako komplet onaj separator uljnih para ne samo gumicu nego komplet. Poslije toga nije bilo ni greške ni esp ništa. I na konstataciju jednog majstora da zamjenim neki nepovratni ventil što ide na usisnoj grani na L . I to je zamjenjeno i danas nove Bosch svjećice. Naime auto je danas poslije zamjene svjećica kad sam krenuo bacio bijeli dim čak je iz auspuha izlazilo crnina neka na pod. I kad se zagrijao sve top. Kad krećem iz mjesta kad dodam gas nekad čujem ko detonacije i kad jače stisnemo gas auto se ko guši i izbaci dim i opet sve normalno. Na dijagnostiku nema nijedne greške ništa. Ne znam više šta bi moglo biti neke preporuke.
drug_profi

#2760 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Opisuješ kao da je pretpaljenje u pitanju.
Moguće da ti je nek svjećica bez kontakta ili je škart.
U tom cilindru nema iskre na vrijeme i onda živo gorivo ide u izduv gdje se pali od vrelih gasova iz drugih cilindara.
the_hooligan_ec

#2761 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

drug_profi wrote: 11/05/2025 02:37 Opisuješ kao da je pretpaljenje u pitanju.
Moguće da ti je nek svjećica bez kontakta ili je škart.
U tom cilindru nema iskre na vrijeme i onda živo gorivo ide u izduv gdje se pali od vrelih gasova iz drugih cilindara.
Bobina ili.. ?
drug_profi

#2762 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Sa tim bojama dimova bojim se da ti mozda i karike nisu problem.
Nisam mehanicar, pa nemoj puno da me pitas. Samo povezujem zadnji servis sa tim simptomom.
the_hooligan_ec

#2763 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

drug_profi wrote: 11/05/2025 11:26 Sa tim bojama dimova bojim se da ti mozda i karike nisu problem.
Nisam mehanicar, pa nemoj puno da me pitas. Samo povezujem zadnji servis sa tim simptomom.
Jutros je imao grešku od sinoć koju nije prijavio na tabli P0300 Missfire obrisao provozao ništa sve uredno ne dimi. Jednom je samo bacio mali dim kad sam stao na pumpu i ponovo upalio.
drug_profi

#2764 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Bobina ili neka svjecica neispravna.
Ili mozda nije nesto dobro pokopcano od struje. Labavo ili sl.
the_hooligan_ec

#2765 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

drug_profi wrote: 11/05/2025 11:47 Bobina ili neka svjecica neispravna.
Ili mozda nije nesto dobro pokopcano od struje. Labavo ili sl.
Hvala u svakom slucaju na odgovorima jos moram vidjeti da li se moze ispitati bobina svaka pojedinacno na neki nacin da se bude siguran 100%. Jutros sam ponovo sve fino pokacio kablove od struje i svjecice trenutno je dobar.
drug_profi

#2766 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Bobina obicno malo zafrkava na početku i onda vremenom pocne i u voznji da zeza, nece da upali i sl.
A na astri ti je jedna bobina u kompletu. Do 200 se moze naci Bosch.
Averus

#2767 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by Averus »

@the_hooligan_ec ne zajebavam se - meni su na Kadettu dva motora (1.2 i 1.3) tako radili prije 20 godina. Identična situacija. Vozio majstorima niko nije imao pojma.
Na kraju mi prosvir'o motor (1.3), koji sam zamijenio ovim drugim. Nakon pola godine i on počeo isto, tačno znam kakav je osjećaj bio to kad daš gas, a auto kao da će se ugasiti i onda ispljune oblak dima iza i nastavi voziti. I drugi motor isto prosvirao nakon nešto više od godinu dana.

Skraćena priča: Vozi ovim boljim majstorima - aid, džemo, džambo. Ako iko može popraviti, oni su. Nemoj odgađati i gubiti vrijeme
topcam
Vozim: uzbrdo

#2768 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by topcam »

Throttle wrote: 04/02/2025 22:36 Ja sam za Astru K kupio zamjenske al od proizvodjaca koji isporucuje originalne za moj model. Schrader electronics il tako nesto. Nisam imao problema. A i originalni drze jos uvijek, na zimskom su setu, auto je 2017to godiste. Dok rade-rade
Te cekam :thumbup:
kabal1337

#2769 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by kabal1337 »

the_hooligan_ec wrote: 10/05/2025 23:23 Pozdrav raja. Nedavno sam uzeo Astru j 1.6 85kw imao je check engine lampicu. Skinuo sam poklopac ventila i zamjenio nekako komplet onaj separator uljnih para ne samo gumicu nego komplet. Poslije toga nije bilo ni greške ni esp ništa. I na konstataciju jednog majstora da zamjenim neki nepovratni ventil što ide na usisnoj grani na L . I to je zamjenjeno i danas nove Bosch svjećice. Naime auto je danas poslije zamjene svjećica kad sam krenuo bacio bijeli dim čak je iz auspuha izlazilo crnina neka na pod. I kad se zagrijao sve top. Kad krećem iz mjesta kad dodam gas nekad čujem ko detonacije i kad jače stisnemo gas auto se ko guši i izbaci dim i opet sve normalno. Na dijagnostiku nema nijedne greške ništa. Ne znam više šta bi moglo biti neke preporuke.
dizna te neka zeza
the_hooligan_ec

#2770 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Samo da napišem da sam riješio relativno problem sa kojim se kasnije nekad mogu pozabaviti. Naime crijevo koje ide sa poklopca ventila u klapnu sam eliminisao. Ono gdje ide u klapnu sam zablindirao, a ovo sa poklopca ventila sam sproveo iza motora slobodno. Mada ću ga sad spojiti na crijevo filtera zraka. To alternativno rješenje mi je predložio da opel srbija foruma jedan član. Naime negdje je vakum začepljen šta li i kad se zagrije na radnu izbaci oblak dima kako kad. Auto sad radi ko iz fabrike bukvalno nema potrošnje ulja niti ikad da je bacio dim. Znam da nije fabričko rješenje ali meni radi bez ikakvih problema. Vjerovatno treba novi poklopac ventila ali pošto sam se dobro istrošio sad zasad neka ovako. Pa ako ko bude imao sličan problem može riješiti sa ovime. Zamjenio sam i bobinu koja jeste otišla i stavio nove svjećice radi sebe ali tad mi to nije riješilo problem.
Da ne duljim imate da li alternativno rješenje ili trajno nek svak' sebi izabere.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#2771 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by Evolution_IV »

izbit ce ti negdje uljne pare 100%

rjesi PCV to sto prije
drug_profi

#2772 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Kako sam shvatio, mambranu PCV si mijenjao sam, a sta si uradio sa PCV ventilom na usisnoj?
Zamijenio i njega? Koliko te to doslo?
Meni u Borasu rekli cijela grana se mijenja.
the_hooligan_ec

#2773 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Evolution_IV wrote: 06/06/2025 14:23 izbit ce ti negdje uljne pare 100%

rjesi PCV to sto prije
Vozim skoro mjesec dana tako jer sam crijevo sproveo za uljne pare iza motora izlazi u atmosferu ali sad cu ga prebaciti na crijevo filtera zraka da tamo ide taj miris koji se zna nekad mizerno osjetiti.
drug_profi wrote: 06/06/2025 15:58 Kako sam shvatio, mambranu PCV si mijenjao sam, a sta si uradio sa PCV ventilom na usisnoj?
Zamijenio i njega? Koliko te to doslo?
Meni u Borasu rekli cijela grana se mijenja.
PCV to jest komplet ne samo membranu on je oko 40-ak km sam mjenjao sam na poklopcu ventila nije komplikovano samo fenom malo duze grijes one zabice jer je sve plastika da ne polomis koju sranje zivo. A ventil na ako mislimo na onaj mali na usisnoj grani pod 90 stepeni sam uzeo u InterCars moras naruciti jer niko ziv u BiH nema vjeruj mi . On je oko 7-8 km . Mada svi kazem ti preporucuju da se mjenja komplet poklopac ventila zbog tog PCV ja nisam. Prije nego sam njega zamjenio sam imao problem sa ESP lampicom i Check engine. Kad sam njeg zamjenio nijednu gresku auto nije immalo osim kad se zagrije izbaci dim. Na to forumu mi je lik detaljno alternativu objasnio umjesto da se mjenja komplet poklopac i vjeruj mi meni evo mjesec dana i duzih relacija nikad nista. Samo kazem ja cu ga to crijevo prebaciti na cijev filtera zraka jer zna nekad mizerno da zasmrdi one pare koje izlaze na to crijevo. Tako mi je na Meganu 3 bilo na crijevu filtera je bio odusak a ne na klapni ko na Opelu. Lp
drug_profi

#2774 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Ja sam zamijenio poklopac. Imas ih od 150 maraka Topran do 350, FEBI. Ja uzeo FEBI.
Ventil onaj narandjasti u usisnoj sam cistio prskajuci ga sprejem.
Prestao chek engine, prestalo tresenje motora prvih par sekundi rada.

Znaci moze ventil da se zamijeni sam i ima da se naruci. To mi je vazna informacija
drug_profi

#2775 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

I jos nesto sam mijenjao nedavno. Zasmrdi mi izgorjelo ulje, mislio da negdje bali na deklu pa kapa na izduvnu.
Kad ono cijev koja vodi ulje na turbinu malo zabali i onda valjda dohvati izduvnu ili turbinu...
Nema niko osim kod ovlastenih. 200 maraka traze.
Moj mehanicar narucio onda paket tih O ring gumica. 35 maraka 10 komada. Zamijenio za 2 minuta. I ne bali vise.
Stvar moze biti osjetljiva jer tu ulje podmazuje turbinu, pa ako bi gumica propisala jace iznenada, mogla bi turbina ostat vez dovoljno pidmazivanja i stradat.
Post Reply