Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
nosara

#2751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

zavrzlama wrote:
MuaDib wrote:
nosara wrote:
Hronoloski, sta je bilo prije, "stolni grad" i savez dva hadezea, ili koalicija SDP-sda-hsp-pili...?
"Stolni grad" Čovićev je apaurin Hrvatima u predizbornoj noći. Međutim postojala je puna volja HDZ1990 da se ne pravi koalicija sa SDA i HDZ, ali SDP odabire SDA. I što bi HDZ 1990 trebao glumiti priljepak takvom političkom savezu.
pitanje:

Sutra da se ponovo zarati(rat je na cekanju) da li ce se SDP moci osloniti na glasace dva hdz-a da brane BIH ili ce se osloniti na glasace SDA....koalicija SDP i SDA je iznudjena kolalicija kao odvracanje velikosrba i velikohrvata od ponovnog rata i pokusdaja podjele BIH...samo ti to ne zelis da bude istina ,jer se ne uklapa u tvoju viziju..

obje stranke imaju identicne strateske poglede na BIH u buducnosti.....
Ako sda ima slicnu strategiju u vezi sa buducnosti BiH kao SDP, je sam sretan covjek... Vrijeme ce pokazat...
klif

#2752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by klif »

plain vanilla wrote:Pogledaj rezultate pa ces vidjeti za sta je glasao narod
neko za svoje, a neko za promjene..a sad bi svi promjene..ne moze to tako
Ovo treba pročitati nekoliko puta.
nosara

#2753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

klif wrote:
Stvarno, jebemu, meni je ova autenticna mudrost promakla... :thumbup:

Curo, svaka cast... Svaka cast...!
Boom71

#2754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

nosara wrote:
Ako sda ima slicnu strategiju u vezi sa buducnosti BiH kao SDP, je sam sretan covjek... Vrijeme ce pokazat...
Ima slicnu strategiju.
I upravo se ovom cinjenicom Dodik i Covic koriste pri "strasenju" svojih naroda!
hajducka travica

#2755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

Ima li kakvih taze-friskih vijesti iz OHR-ovih Dvora.Eno u 'ercegovini se vec vesele i pripremaju crvene tepihe za dr.Ljubica i Covica i jos vele da su uzeli dva ministarstva vise nego sto ih pripada po nacionalnoj kvoti.

5+2=7 ministarstava.
zavrzlama

#2756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

[/quote]

imaju slicnu strategiju...samo sto SDP nema vise struja dok SDA ima...u SDA ima manji broj ljudi u vrhu koji u kombinaciji imaju i stvaranje bosnjikistana u slucaju da MZ podlegne pod konstantnim velikosprskim iniciranjem podjele BIH,dok SDP nema tih struja ,niti hoce da razmislja o podjeli BIH....u SDA konstantno traje sukob te dvije struje,a SDP vjerovatno ide u koaliciju sa probosanskom strujom u SDA koja je na cisto da nema skretanja od cjelovitosti BIH bez obzira na pritiske...danas kad je SDP najjaca stranka u BIH,to dodatno rasterecuje SDA da postane istinski probosanska stranka i obracuna se sa unutrasnjim strujama koje bi podlegle pritisku za podjelom BIH....zbog pobjede SDP-a i jacanju probosanske struje u SDA nad minderaskom strujom,danas imamo ovako ludog i ogorcenog dodika,covica i dio evrope....pobjeda SDP-a je omogucila bosnizaciju SDA i to je to..
Alfons Kauders

#2757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

MuaDib wrote: I da se ne zaboravi misao moja, koja je pokrenula rasparavu.
Problema oko vlasti ne bi bilo da je SDP shvatio stvarni rezultat izbora a to je da su SDA, HDZ BiH i SBiH poslate u opoziciju. HDZ 1990 je već bio napravio otklon od politike HDZ BiH i imao je sa NSRzB i HSP, kao i HSS-NHI u kantonima više glasova od HDZ BiH. Međutim ulaskom u koaliciju SDP sa SDA, HDZ 1990 nije htio preuzeti rizik da bude priljapak koaliciji SDA i SDP. U takvim okolnostima neminovno je okupljanje dva HDZ-a i nastanak problema.
SDA i HDZ su kao jin i jang, jedno drugo nadopunjuju. Ali SDP-ov je promašaj što je mislio praviti promjene bez HDZ BIH, ali sa SDA i HDZ1990. HDZ 1990 nije htio ispasti "hrvatski juda" i priklonio se HDZ BiH, a SDA čim je dobila većinu u bošnjačkom klubu doma naroda PFBiH, počela uvlačiti oba HDZ-a u vlast. Sada svi vidimo koliko je sve bilo kratkovido. Daleko bi bila stabilnija većina SDP-SBB-HDZ1990/HSP-NSRzB, a ovako ćemo imati 7 partija plus 2 na nivo države, dakle koaliciju od devet stranaka.
Tvoja "misao" polazi od potpuno pogresne premise. HDZ 1990 je nemoguce trpati u isti kos sa ostalim opozicionim strankama, iz prostog razloga jer je bio na vlasti. Isto kao i SDA. HDZ 1990 je nacionalna stranka. Isto kao i SDA. HDZ je bio u koaliciji sa SDA i prije izbora, SDP nije. I sad kao 90ci smeta SDA, a njihovom predizbornom koalicionom partneru HSP-u ne smeta?

Price za malu djecu.

Bozo je podbacio na izborima, a Covic je imao iznenadjujuce dobar rezultat - Ljubic odvagao opcije, skontao da ce bolje proci ako se prikloni Covicu i kraj price.
hajducka travica

#2758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

nosara wrote:
klif wrote:

onda ovu autenticnu mudrost treba zastiti,zakonski.

samo mi nije jasno ko to hoce jos promjene.znam da ostatak hoce sdamo fotelje,bez ikakve odgovornosti i obaveze da se krene,kuda?,-ma to niko vise i nezna.
Alfons Kauders

#2759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

hajducka travica wrote:Ima li kakvih taze-friskih vijesti iz OHR-ovih Dvora.Eno u 'ercegovini se vec vesele i pripremaju crvene tepihe za dr.Ljubica i Covica i jos vele da su uzeli dva ministarstva vise nego sto ih pripada po nacionalnoj kvoti.

5+2=7 ministarstava.
Ako su to potpisali Tihic i Lagumdzija, mogu se komotno povuci iz politike vec sutra.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

nosara wrote:
klif wrote:

:kravata:
zahvaljujem :D
nosara

#2761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
hajducka travica wrote:Ima li kakvih taze-friskih vijesti iz OHR-ovih Dvora.Eno u 'ercegovini se vec vesele i pripremaju crvene tepihe za dr.Ljubica i Covica i jos vele da su uzeli dva ministarstva vise nego sto ih pripada po nacionalnoj kvoti.

5+2=7 ministarstava.
Ako su to potpisali Tihic i Lagumdzija, mogu se komotno povuci iz politike vec sutra.
Da vidimo prvo sve, pa cemo ih ondak rafalno... :wink:
vee-jay

#2762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

MuaDib wrote:.....
@muadib, u BiH nisu bili etnicki izbori niti su stranke cisto etnicke. Da npr. za HDZ samo smiju glasati Hrvati, za SNSD Srbi ili za NS samo Bosnjaci tvoja prica bi mozda imala smisla. Samo sto u tom slucaju BiH nebi bila koliko toliko (i bar deklartivno) civilizovana demokratska zemlja nego neki skup plemena. Hvala Bogu nije tako, BiH jeste jedna demokratska zemlja u kojoj ona stranka koja na izborima dobije najveci broj glasova ima pravo i obavezu da pravi vlast na onaj nacin na koji joj ustav te zemlje dozvoljava.

Sad, sto je SDP sebi dozvolio da ga HDZ uz pomoc SDA i MZa prevesla, to je druga prica. Ko zna, mozda i SDP dobije nesto od toga, ja pak u ovom slucaju u to ne vjerujem...
vee-jay

#2763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

MuaDib wrote: ... To bi isto bilo, kada bi HDZ BiH tražio da imenuje ministra Bošnjaka u Federalnoj vladi. Pa digla bi se kuka i motka na takav popukušaj i počela bi odmah priča Bošnjak po mjeri Čovića, itd....
sbb kbb nema nikakve veze sa politikom, glupo bi bilo govorit o stvarima koje bi se mogle desiti kad bi se druge stvari desile. eto nek Covic imenuje nekog "svog" Bosnjaka na mjesto minista pa da vidimo reakcije :wink:
nosara

#2764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

vee-jay wrote:
MuaDib wrote: ... To bi isto bilo, kada bi HDZ BiH tražio da imenuje ministra Bošnjaka u Federalnoj vladi. Pa digla bi se kuka i motka na takav popukušaj i počela bi odmah priča Bošnjak po mjeri Čovića, itd....
sbb kbb nema nikakve veze sa politikom, glupo bi bilo govorit o stvarima koje bi se mogle desiti kad bi se druge stvari desile. eto nek Covic imenuje nekog "svog" Bosnjaka na mjesto minista pa da vidimo reakcije :wink:
:lol:
zavrzlama

#2765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

vee-jay wrote:
ovo me podsjeti na jedan moj razgovor sa jednim srbinom u vezi rusenja bogomolja u BIH...

pitam ja tipa sto su srpske snage porusile sve i jednu nesrpsku bogomolju a na teritoriji ARBIH je to bilo u najmanjem mogucem obimu..kad on meni" vi niste rusili da pokazete MZ kako ste kao dobri" a ja njemu"pa sto vi niste uradili isto pa i vi bili dobri u ocima MZ" :mrgreen: ..ostade tip crven ,zbunjen i popisan :mrgreen:
vee-jay

#2766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

MuaDib wrote: Možeš ti imati državu, ali ako je njeno društvo i stanovništvo podjeljeno, takva država nema nikakve šanse za razvoj i opstanak. Ona se samo može održavati političkom i vojnom silom, ali svaki oblik razvoja je nemoguć. A kod nas se samo produbljuju podjele, a zašto. Ni manje ni više već radi političke sujete.
Hmmm, nijedna normalna drzava se ne odrzava politckom i/ili vojnom silom nego ustavom i redom. Za razliku od HDZa, SDP se drzi i ustava i reda dokazujuci da, kakvo god ona misljenje imala o ustavu, ipak ga uvazava i postuje. Postovanje ustava svoje drzave je duznost svake osobe a kamo li politickih subjekata. U najmanju ruku neukusno je da se na jednoj strani krsi ustav BiH dok su ti na drugoj puna usta BiH kao tvoje domovine.

Podjele u BiH se ne produbljuju radi politickih sujeta, nego radi unaprijed nacrtanih planova o buducnosti BiH. HDZ je i prije izbora danasnji scenario dogovorio sa Dodikom, zajednicki se radi na razbijanju BiH. Posto je SDP protiv razbijanja BiH danasnja situacija je i vise nego logicna. Treba se samo zahvaliti MZu koji radi svoje politicke sujete gazi ustav BiH koji je sama napravila.
vee-jay

#2767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

nosara wrote: Ako sda ima slicnu strategiju u vezi sa buducnosti BiH kao SDP, je sam sretan covjek... Vrijeme ce pokazat...
@gorstak malo pa malo citira izjavu Bajica o ona dva scenarija koja su moguca za BiH: ili multietnicka BiH ili bosnjacka BiH. Bosnjacima oba scenarija odgovaraju, SDPu vise ovaj prvi, SDA vise ovaj drugi.
nosara

#2768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

vee-jay wrote:
nosara wrote: Ako sda ima slicnu strategiju u vezi sa buducnosti BiH kao SDP, je sam sretan covjek... Vrijeme ce pokazat...
@gorstak malo pa malo citira izjavu Bajica o ona dva scenarija koja su moguca za BiH: ili multietnicka BiH ili bosnjacka BiH. Bosnjacima oba scenarija odgovaraju, SDPu vise ovaj prvi, SDA vise ovaj drugi.
Ja mislim da ovaj prvi obuhvata i ovaj drugi... :wink:
vee-jay

#2769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

zavrzlama wrote:
vee-jay wrote:
ovo me podsjeti na jedan moj razgovor sa jednim srbinom u vezi rusenja bogomolja u BIH...

pitam ja tipa sto su srpske snage porusile sve i jednu nesrpsku bogomolju a na teritoriji ARBIH je to bilo u najmanjem mogucem obimu..kad on meni" vi niste rusili da pokazete MZ kako ste kao dobri" a ja njemu"pa sto vi niste uradili isto pa i vi bili dobri u ocima MZ" :mrgreen: ..ostade tip crven ,zbunjen i popisan :mrgreen:
i sta je jos gore, zna on to vrlo dobro, pa cak i bolje od tebe ali cilj opravdava svako sredstvo. a kad nestane argumenata (sto nije tesko jer ih i nema) onda sila prelazi u prvi plan.
vee-jay

#2770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

nosara wrote:
vee-jay wrote:
Ja mislim da ovaj prvi obuhvata i ovaj drugi... :wink:
pa dobro mislio sam na onaj "exkluzivni", "majorizirani" :D
hajducka travica

#2771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

MuaDib je napisao/la:... To bi isto bilo, kada bi HDZ BiH tražio da imenuje ministra Bošnjaka u Federalnoj vladi. Pa digla bi se kuka i motka na takav popukušaj i počela bi odmah priča Bošnjak po mjeri Čovića, itd..
Ne bi,moj Salkane.Samo ako ne bi radio u korist Covica na razbijanju Bosne i hercegovine,nego radio za interes i prospritet Bih.

Oba HDZ-a su destabilizirajuci faktori u federaciji.
Komrad

#2772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

zavrzlama wrote:

imaju slicnu strategiju...samo sto SDP nema vise struja dok SDA ima...u SDA ima manji broj ljudi u vrhu koji u kombinaciji imaju i stvaranje bosnjikistana u slucaju da MZ podlegne pod konstantnim velikosprskim iniciranjem podjele BIH,dok SDP nema tih struja ,niti hoce da razmislja o podjeli BIH....u SDA konstantno traje sukob te dvije struje,a SDP vjerovatno ide u koaliciju sa probosanskom strujom u SDA koja je na cisto da nema skretanja od cjelovitosti BIH bez obzira na pritiske...danas kad je SDP najjaca stranka u BIH,to dodatno rasterecuje SDA da postane istinski probosanska stranka i obracuna se sa unutrasnjim strujama koje bi podlegle pritisku za podjelom BIH....zbog pobjede SDP-a i jacanju probosanske struje u SDA nad minderaskom strujom,danas imamo ovako ludog i ogorcenog dodika,covica i dio evrope....pobjeda SDP-a je omogucila bosnizaciju SDA i to je to..[/quote]

Koji su ljudi u toj struji .. da im ubuduce dajem glas?
Komrad

#2773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

vee-jay wrote:
Naravno da odgovaraju ... ukoliko su tacna Al posto nijedan od tih scenarija nije ostvariv ...a drugi narocito ...
ostaje nam ovako kako jest
Bosnolog

#2774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

zurbriggen8 wrote:Ne samo na ovoj stranici ove teme, vec i inace, ponavlja se teza koja ne samo postavljena na razini aksioma vec i na razini vjerske dogme, a to je da je federalizacija uvod u raspad. Po tom poimanju SFRJ se raspala ne zbog Milosevica i srpskog toralitarnog politickog programa preglasavanja, unitarizacije, centralizacije i majorizacije na etnickom nacelu pod krinkom gesla: "svi smo mi bre jugosloveni". Kao da federalizacija SFRJ, zbog propalog sustava Kr Jugoslavije, nije bio pokusaj prevazilazenja tzv. gradjanskog koncepta zbog koje se kraljevina i urusila? SFRJ se konacno i raspala kada je "antinacionalist" Milosevic i vascelo Srpstvo krenuli da od SFRJ naprave tzv normalnu drzavu integralnog jugoslavenstva. Operativna oruzja su mu bili: dogadjanje naroda, tadasnje NGO to jeste raznorazni pokreti za ravnopravnost na Kosovu Hrvatskoj itd, jogurt revolucije itd. A sve u ime naroda, normalnih antinacionalista. Dakako i dapace!

Federalizacija je spas za BiH.
Zlajoglu i savez komunista Srbije, pardon SDP BiH vodi u disoluciju BiH. Ali ovaj put bez rata naravno.

Jos nije kasno da budete pri pameti, i da odbacite torbara

Poskoljija,proljece ide bice sunca,mozda se nesto i jami u hercegovackom kamenjaru,....Cuj federalizacija BiH je spas :lol: :lol: :lol: ,.....Eh sto vam je fina namjera :mrgreen: .Vasim frustracijama nikad kraja,.......Kada ce te u posjetu Praljku,Prlicu i ostaloj zlocinackoj ekipi,hoce li biti slavlja na doceku slobodarskih i neviono optuzenih sanjara Banovine krvavih ruku i neciste savjesti i hoce li biti jos koji bozicni turnir u njihovu cast i slavu po obicaju,..... :?: :run:
Bosnolog

#2775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

prljavi Hare wrote:
nosara wrote:
Hipatija wrote:@zurbriggen8, HDZ, SDA, SDS nisu u stanju "izvesti nas iz rata" i voditi nas u miru. SDP JESTE to u stanju!
Nekom rat, nekom brat... Zapadna Hercegovina je procvjetala u ratu, tako da tradicionalni glasaci hadezea imaju sasvim drugaciju percepciju rata i mira... :D
2/3 SVEGA sto je prolazilo kroz njihove punktove a i to u periodima kada si "dobar" sa njima.
Cak su HVO-u bosanske Posavine otimali MTS!!Tome sam svjedok!!!
Lijepa stara vremena procvata kamenjarske ekonomije koje se oni sa sjetom i žalom sjecaju!!Mora biti da
im jako nedostaje!! :thumbup:
Problem je sto se mislilo da ce to biti zaboravljeno!!!!Nece!!! :thumbup:
I sada ti isti pisu o "demokraciji,ravnopravnosti i euroatlanskim integracijama"!!
MA VOZDRA!!!
:bih:
Zaboravio si napade i lesinarsko ponasanje HVO junaka prema vozacima civilima u s rednjoj Bosni,.....

Locked