Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mentalist

#2751 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mentalist »

un1ted wrote:Uvijek prvo kontaktirate prodavaca :)
Evo meni jedan vrati 5$ i rekao ako dodje kad artikal dam u se javim i posaljem novce, sto cu naravno i uraditi.
Drugi mi je rekao da sacekam jos 7 dana. U oba slucaja roba nije dosla u roku od 30 dana :D
Meni jedino nije jasno što predlaže da sačekam još 6 dana da dodje pošiljka a to već prelazi granicu od 45 dana za žalbu. Dali mogu sa ovim što je napisao da se žalim, ako ne ispoštuje dogovor, ili da idem regulara kao i ostali?

i kod mene je oko 7$ vrijednost pa mi i nije toliko stalo dali će doći ili ne nego čisto radi iskustva u budućnosti
duspi

#2752 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by duspi »

prošle sedmice prvo negativno iskustvo i za njega je kriva naša retardna pošta :S

paket iz kine došao za 20 dana i onda ležao u pošti u 8 dana. nisu mi uopšte poslali nikakvu obavijest da dođem preuzeti pošiljku i levati je nakon toga pošalju nazad za kinu jer je '5 radnih dana zakonski rok u kojem se pošiljka mora preuzeti inače se vraća pošiljaocu'. paket pređe pola svijeta, a oni nisu u stanju jebeni žuti papirić u isti grad na vrijeme isporučiti :(

lovu sam uredno dobio nazad, međutim prodavač više neće da mi ponovo pošalje isti proizvod :(
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2753 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

A sta si tacno narucio ako se mije znati ? :D Je li imalo u sebi bateriju :D
I da, dal i si imao TN ?
Meni jedino nije jasno što predlaže da sačekam još 6 dana da dodje pošiljka a to već prelazi granicu od 45 dana za žalbu. Dali mogu sa ovim što je napisao da se žalim, ako ne ispoštuje dogovor, ili da idem regulara kao i ostali?

i kod mene je oko 7$ vrijednost pa mi i nije toliko stalo dali će doći ili ne nego čisto radi iskustva u budućnosti
Reci mu da ces sacekati do 43 dana, ako on ne uradi sam refound 44 dana da ces ti otvoriti case na paypalu i to je to :)
duspi

#2754 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by duspi »

nije imalo bateriju, odjevni predmet je bio u pitanju.

imao sam tracking number, ali nisam očekivao da će stići tako brzo tako da nisam ni provjeravao. kada se napunilo mjesec dana od kupovine, ja provjerio tn, kažu 13.2 ušlo u bih, 21.2 u ranim jutarnjim satima već poslato nazad. ja provjeravao 21.2. oko podne :(

zvao ih, digao im frku, došao do poštara koji nije isporučio obavijest, on se kune da nije ni dobio papir da mi isporuči i tako u krug. ali džaba sve, pošiljka otišla i nije se mogla vratiti. sad da se čovjeku naklatim na leđa ili da oni nešto interno pokreću istragu, ništa se ne bi postiglo, nit bih ja dobio pošiljku.
mentalist

#2755 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mentalist »

un1ted wrote:A sta si tacno narucio ako se mije znati ? :D Je li imalo u sebi bateriju :D
I da, dal i si imao TN ?

Reci mu da ces sacekati do 43 dana, ako on ne uradi sam refound 44 dana da ces ti otvoriti case na paypalu i to je to :)
zahvaljujem na odgovoru :)
Glanzer

#2756 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Glanzer »

Kako se inace prate posiljke s ovim tracking n.,evo ja imam tr.n. posiljke koja je poslata preko singapore post-a i sad ja trebam gledati samo na njihovoj stranici?Konkretno kod mene duze vrijeme stoji ovo:Despatched to overseas (Country code: BA)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2757 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Glanzer wrote:Kako se inace prate posiljke s ovim tracking n.,evo ja imam tr.n. posiljke koja je poslata preko singapore post-a i sad ja trebam gledati samo na njihovoj stranici?Konkretno kod mene duze vrijeme stoji ovo:Despatched to overseas (Country code: BA)
Pratis ovde http://www.17track.net/IndexEn.html
a kada dodje u bih http://posta.ba/track/1/0/36.html
Realovac23

#2758 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Realovac23 »

još jedno pitanje, dobio sam obavijest o prispjeću poštanske pošiljke iz inozemstva, da dostavim račun, liječnički recept i izjavu deklaranta. Naime radi se o setu za nokte, koji je plačen 33.33$= oko 49KM. Ja sam iz Viteza a to trebam dostaviti u Mostar, jel netko imao iskustva, jel se može poslati mailom palypal račun. I kako mogu paypal račun pretvoriti u neki dokument ili moram pomocu painta?
un1ted

#2759 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Prinataj invoce na stranici gdje si kupio, a paypal izvod uslikaj sa paintom. To dvoje isprintas i posalji faxom. Vjerovanto ti na tom papiru pise neki kontakt broj ili cak fax :)
T-pain

#2760 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by T-pain »

jebem mater ovima iz poste dabogda im za lijeka trebalo, koje su to fukare nmg da vjerujem, haj sto su nasli pun k**** nekih dadzbina jos su mi privali 10 km za nesto sto ni sami ne mogu da objasne. Tacnije postar danas donio paket sa carine i racun u njemu zalijepljen 37.10 km da se plati i on naplati 47.10 km kao neki njihvoi troskovi boze sacuvaj.

izvinjavam se na jeziku :D
un1ted

#2761 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Pretpostalvjam paket koji su carinili kosta oko 80-90KM ? XD
Ovo jez

#2762 Nexus 4

Post by Ovo jez »

Ovako, ja bih da naručim nexus 4 sa ejeba.
Šta će mi se najviše isplatiti da naručim iz USA ili iz GB, FR, DE itd.
I da li bi prodavač trebao da nalijepi neki papir koji kaže da je kopija koja košta 30$.
Hvala unaprijed na pomoći
un1ted

#2763 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Svejedno je odakle narucis, manje vise. Sto se tice deklaracije, vjerovatno ti nece pomoci jer ce ti traziti dokaz o placanju, paypal ili bankkovni izvod, gdje ce pisati prava cijena tako da ce obracunati carinu. Boriti se i traziti zakon koji mijenja carinjenje (barem do vrijednosti 200-300KM ) :)
T-pain

#2764 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by T-pain »

un1ted wrote:Pretpostalvjam paket koji su carinili kosta oko 80-90KM ? XD
vrijednost paketa je 100 km tacno i ok je sot je carine 37.10 km, la mi nije jasno zbog cega su mi dodali js 10 km na sve to
Ovo jez

#2765 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ovo jez »

un1ted wrote:Svejedno je odakle narucis, manje vise. Sto se tice deklaracije, vjerovatno ti nece pomoci jer ce ti traziti dokaz o placanju, paypal ili bankkovni izvod, gdje ce pisati prava cijena tako da ce obracunati carinu. Boriti se i traziti zakon koji mijenja carinjenje (barem do vrijednosti 200-300KM ) :)
Ima jedan artikal na ebayu na kojem piše 500$ garantirano bez carine za Europu.
Je li se tu računa Bosna?
un1ted

#2766 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

T-pain wrote:
un1ted wrote:Pretpostalvjam paket koji su carinili kosta oko 80-90KM ? XD
vrijednost paketa je 100 km tacno i ok je sot je carine 37.10 km, la mi nije jasno zbog cega su mi dodali js 10 km na sve to
Dobio si papir na kojem sve pise, tj fakturu, na to ti je mogoa naplatiti jos samo 3,5KM i nista vise. Ako ti se ganja inat, zovi postu i zali se :)
Ovo jez wrote: Ima jedan artikal na ebayu na kojem piše 500$ garantirano bez carine za Europu.
Je li se tu računa Bosna?
Evropa ili EU !? :)
Neki artikli su izuzeti od carine, ali ne od PDV-a i takse :mrgreen: To ima veze s zemljom porjekla ako je u EU, vise o tome ne znam jer moja roba potice iz Kine :mrgreen:
pospanko2

#2767 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by pospanko2 »

Može li mi neko objasniti kako funkcionišu aukcije na eBay? Hvala...
Jazzy.ba

#2768 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Jazzy.ba »

Moze gOoGle.
pospanko2

#2769 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by pospanko2 »

Jazzy.ba wrote:Moze gOoGle.
Nema potrebe da se pravis "pametan", ukoliko ti se pitanje ne dopada i smatraš ga smiješnim, produži dalje.
Hvala...
Realovac23

#2770 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Realovac23 »

pospanko2 wrote:Može li mi neko objasniti kako funkcionišu aukcije na eBay? Hvala...
mogu ja. Tko najvise ponudi njegov je artikal. Ako ponudis najvecu cijenu nakon isteka aukcije, NAKON 48 sati moras platiti artikal po cijeni koju si ponudio i to je to
LeonardoAC

#2771 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by LeonardoAC »

Platio sam stvarku prij 5 dana, i jbni kinez je još nije poslao... 2x mu slao poruku i svaki put mi piše da je nekakva nova godina u kini i da on to sad ne može poslati. Rekao bih "OK, čekaću...", al' mi je šuhveli što su ostali kinezi uredno poslali odmah sve što sam naručio. nije valjda da pola Kine slavi novu godinu a pola ne slavi :D
Postoji li način da odustanem od ove kupovine ? Nije neka vrijednost.... 15$ je u pitanju, više je stvar principa :D

Također, čekam jedan paket iz USA i vrijednost mu je 46$, od čega je šiping 24$. Da li će u ovom slučaju biti obračunati troškovi pdv, carina, pregled... jer vrijednost PAKETA je manja od 50 KM, dok je zajedno sa šipingom ta vrijednost veća.
_Reds_

#2772 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

LeonardoAC wrote:Platio sam stvarku prij 5 dana, i jbni kinez je još nije poslao... 2x mu slao poruku i svaki put mi piše da je nekakva nova godina u kini i da on to sad ne može poslati. Rekao bih "OK, čekaću...", al' mi je šuhveli što su ostali kinezi uredno poslali odmah sve što sam naručio. nije valjda da pola Kine slavi novu godinu a pola ne slavi :D
Postoji li način da odustanem od ove kupovine ? Nije neka vrijednost.... 15$ je u pitanju, više je stvar principa :D

Također, čekam jedan paket iz USA i vrijednost mu je 46$, od čega je šiping 24$. Da li će u ovom slučaju biti obračunati troškovi pdv, carina, pregled... jer vrijednost PAKETA je manja od 50 KM, dok je zajedno sa šipingom ta vrijednost veća.
Carina se obracunava na ovih 46 dolara.
Realovac23

#2773 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Realovac23 »

LeonardoAC wrote:Platio sam stvarku prij 5 dana, i jbni kinez je još nije poslao... 2x mu slao poruku i svaki put mi piše da je nekakva nova godina u kini i da on to sad ne može poslati. Rekao bih "OK, čekaću...", al' mi je šuhveli što su ostali kinezi uredno poslali odmah sve što sam naručio. nije valjda da pola Kine slavi novu godinu a pola ne slavi :D

kako kazes da je vrijednost paketa manja od 50KM, kad je 46$ oko 68KM... ali carina se obračunava na ukupni iznos, tj i vrijednost i shipping... tako da ce tebi vjerojatno lupiti carinu na iznos od 70$.
LeonardoAC

#2774 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by LeonardoAC »

Realovac23 wrote:

kako kazes da je vrijednost paketa manja od 50KM, kad je 46$ oko 68KM... ali carina se obračunava na ukupni iznos, tj i vrijednost i shipping... tako da ce tebi vjerojatno lupiti carinu na iznos od 70$.
u pravu si..., evo čitao sam sad malo i vidim da je to praksa inače.
Jbt, na kraju će me doći skuplja pita neg' tepsija što bi naš narod rekao... znači mogu komotno računati na dodatnih 50KM troškova
pospanko2

#2775 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by pospanko2 »

Realovac23 wrote:
pospanko2 wrote:Može li mi neko objasniti kako funkcionišu aukcije na eBay? Hvala...
mogu ja. Tko najvise ponudi njegov je artikal. Ako ponudis najvecu cijenu nakon isteka aukcije, NAKON 48 sati moras platiti artikal po cijeni koju si ponudio i to je to
Znači, ako ponudim najvišu cijenu, artikal je moj, bez obzira da li je to ispod realne cijene proizvoda? Ako uplatim u tome vremenu artikal, postoji li mogućnost da prodavač odustane i kaže da neće prodati? I mogu li iz Bosne uplatiti novac, a da mi paket stigne na adresu u Njemačkoj (eBay.de)? Hvala... :sax:
Post Reply