Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Zux
#2751 Re: Dolazi zima - zimske gume
Par stranica ranije napisah i da ponovim svoje iskustvo, Continental nikad vise. Savrsene po pitanju voznih osobina, ali jednostavno preosjetljive na pucanje, habaju se brzo na nasim cestama. Dakle, naglasavam, moje iskustvo. Nemam namjeru da nekom pametujem da valja ili ne valja guma, jednostavno je tako. Ovdje se neki ljudi zauzimaju i brane brand koji koriste bilo da je to auto ili guma isto k'o da su ih oni haman proizveli, ili eto u najmanju ruku imaju koju dionicu u istom.
-
volan
#2752 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zna li se tko u Sarajevu ima najbolje cijene GY guma, po mogućnosti sa montažom i balansiranjem?
Može i na PP.
Može i na PP.
- LonelyWolf
#2753 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pozdrav!
Kako je vrijeme za zamjenu guma, jer ne želim dotjerati do zadnje minute, molim preporuku. Trenutno su na autu ljetne gume profila 225/50/R17, auto je 175KS, dakle, možemo reći sportski auto iako ne vozim prebrzo a posebno zimi. Da li moram tražiti isti profil ili može neki drugi? Na prethodnom automobilu sam prošle zime imao Dunlop Wintersport 4D i bio sam prezadovoljan.
Kako je vrijeme za zamjenu guma, jer ne želim dotjerati do zadnje minute, molim preporuku. Trenutno su na autu ljetne gume profila 225/50/R17, auto je 175KS, dakle, možemo reći sportski auto iako ne vozim prebrzo a posebno zimi. Da li moram tražiti isti profil ili može neki drugi? Na prethodnom automobilu sam prošle zime imao Dunlop Wintersport 4D i bio sam prezadovoljan.
- Qler
#2754 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo nemoj Conti
vidis da smo se svi zajebali
dzaba sto su najbolje na svim testovima 
- LonelyWolf
#2755 Re: Dolazi zima - zimske gume
Qler wrote:Samo nemoj Contividis da smo se svi zajebali
dzaba sto su najbolje na svim testovima
E sad ću baš uzeti Conti! Samo mi reci kakva je razlika između slijedećih guma?
- 225/50 R17 94 H ContiWintCont TS830P, Cijena: 332 KM
- 225/50 R17 XL 98 H ContiWintCont TS850, Cijena: 339 KM
- 225/50 R17 XL 98 V ContiWintCont TS850, Cijena: 356 KM
Osim razlike u cijeni, naravno
- hopi
#2756 Re: Dolazi zima - zimske gume
ralika ti je u max brzini i nosivosti, ta slova.
a možeš ići i na 16" felge i gume, vjerovatno i jeftinije proći a i uža guma je bolja za zime. Nađi koja ti dimenzija odgovara -vjer. 205/60 ili 205/55 ili neka sa širinom 215.
a možeš ići i na 16" felge i gume, vjerovatno i jeftinije proći a i uža guma je bolja za zime. Nađi koja ti dimenzija odgovara -vjer. 205/60 ili 205/55 ili neka sa širinom 215.
- LonelyWolf
#2757 Re: Dolazi zima - zimske gume
A kako to da nađem, tj. kako da znam koji profil može ići. Volio bih uzeti uže gume jer znam da bolje drže zimi 
- Qler
#2758 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koje ti je auto?
A i proguglaj tyre calculator i vidi sta ce izbaciti koje ti dimenzije odgovaraju...
A i proguglaj tyre calculator i vidi sta ce izbaciti koje ti dimenzije odgovaraju...
- Qler
#2760 Re: Dolazi zima - zimske gume
Izgleda da su 17'' najmanje na njega sto idu...
http://www.puretyre.co.uk/audi-tyre-pressures/
http://www.best4tyres.com/audi-a5-tyres/
http://www.tyresales.com.au/search?sear ... =225/50R17
Tako da trazi tu dimenziju.. TS830 je stari model, TS850 je zadnji model, a ona slova su index brzine. I to mozes proguglati koje slovo je koji index i vidi koji ti odgavara. I obrati paznju i na index nosivosti.
http://www.puretyre.co.uk/audi-tyre-pressures/
http://www.best4tyres.com/audi-a5-tyres/
http://www.tyresales.com.au/search?sear ... =225/50R17
Tako da trazi tu dimenziju.. TS830 je stari model, TS850 je zadnji model, a ona slova su index brzine. I to mozes proguglati koje slovo je koji index i vidi koji ti odgavara. I obrati paznju i na index nosivosti.
- LonelyWolf
#2761 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala puno, Qleru! Mogu li kupiti po sistemu "Ko ne zna šta je dobro, zna šta je skupo"?
Dakle, ne da mi se baš istraživati do u detalje a i inače sam totalni antitalenat za auta i sve što je vezano za njih, pa bih uzeo ovu: - 225/50 R17 XL 98 V ContiWintCont TS850, Cijena: 356 KM.
- Qler
#2762 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mislim da ti ne treba XL, a pogledaj i Dunlop 4D i one su odlicne, pa vidi koja je jeftinija od tih neces ni sa jednom pogrijesiti...
- LonelyWolf
#2763 Re: Dolazi zima - zimske gume
HvalaQler wrote:Mislim da ti ne treba XL, a pogledaj i Dunlop 4D i one su odlicne, pa vidi koja je jeftinija od tih neces ni sa jednom pogrijesiti...
-
kkklixxx
#2764 Re: Dolazi zima - zimske gume
gdje mogu naci polovne celicne felge 17" za opel insignia? sad imam 18" alu i svi mi kazu da za zimu kupim 17".
-
jefferson
#2765 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam to odmah rekao, sve zavisi od licnih preferenci. Kako ljudi voze, odrzavaju pritisak, ivicnjaci (tj. penjanje preko istih) itd.Zux wrote:Par stranica ranije napisah i da ponovim svoje iskustvo, Continental nikad vise. Savrsene po pitanju voznih osobina, ali jednostavno preosjetljive na pucanje, habaju se brzo na nasim cestama. Dakle, naglasavam, moje iskustvo. Nemam namjeru da nekom pametujem da valja ili ne valja guma, jednostavno je tako. Ovdje se neki ljudi zauzimaju i brane brand koji koriste bilo da je to auto ili guma isto k'o da su ih oni haman proizveli, ili eto u najmanju ruku imaju koju dionicu u istom.
Conti odavno ima "problema" sa bocnim zidovima. Ali to nije zato sto je to losa guma, nego zato sto je predvidjena za dobre ceste, gdje je veca posvecenost data udobnosti i fleksibilnosti bocnog zida.
Last edited by jefferson on 09/10/2014 14:32, edited 1 time in total.
-
jefferson
#2766 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nema sta egzaktna nauka na vidjelubitanga_sa_otesa wrote:jeff evo nasmijacu te i ja ,ja gledam poderane diskove i plocice kroz fensi petokrake felge i vidim upaljenu rezervu na 90% ljutih auta ,posebno wau wau grupacije .o ćelston gumama da ne govorim...![]()
![]()
-
direstraits0078
#2767 Re: Dolazi zima - zimske gume
Seeing is believing, sto bi se reklo preko bare. 
-
Spektakluk
#2768 Re: Dolazi zima - zimske gume
jefferson wrote: Fazon sa zimskim gumama nije samo u tome da li su dobre po snijegu ili bljuzgavici.
Elem ovako stvari stoje, recimo temperatura je 2 stepena. Ne pada kisa, nego ona rosa jebena, n tamo ni vamo. E tu je caka. Temperatura asfalta je UVIJEK niza od temperature zraka za 3-4 stepena. Sto znaci ako ne pada snijeg, ne znaci da se ta kisica nece zalediti na toj temperaturi kada dodje u kontakt sa kolovozom.
Druga stavr, cak i da je suho, ali hladno, mjesavina na toj gumi ce se stvrdnuti jer je predvidjena za ljetne uslove voznje.
Hvala na informacijama, malo vise sam googlao o ovome i ipak odlucio da se vise isplati kupiti novi set zimskih guma nego rizikovati. Sada je pitanje koje zimske gume srednjeg cjenovnog ranga bi bile dobar izbor za auto klase golfa V, PG307 i sl.
Vidim na mnogim autima kod nas su sava S3 gume i cjenovno su prihvatljive ali na mnogim forumima mogu procitati da su dobre za snijeg ali ne i za uslove koji vladaju 80% nase zime (malo snijega uglavnom hladno, suho i ponekad kisa i sl.).
Kakvo je vase misljenje o Sava S3 i koji bi drugi izbor bio dobar za nase zime? Preimum brandovi su mi preskupi.
Hvala
-
kolektor
#2769 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma nemoj vjerovati svemu sto vidisdirestraits0078 wrote:Seeing is believing, sto bi se reklo preko bare.
@Spektakluk
Mozda Nokian gume, mislim da su tu negdje u istom cjenovnom rangu sa S3.
- sparky
#2770 Re: Dolazi zima - zimske gume
Normalno da na forumima seru o savi s3 kao da je neka kalosa kad svi voze auta sa 300-400ks, placaju gume po 600km/komad, a inace su inzinjeri specijalizirani za automobile. Sava s3 je odlicna nova guma za svakog normalnog vozaca i svaki prosjecan auto. Vjerujem da pola tih pametnjakovica voze neke polovne ( ako ikako imaju auto) gume, malo zvucnijih imena. Jos ce tvrditi da je bolja ta neka polovna od nove save. Moje misljenje da je to ok guma za zimu. Problem je sto ljudi pogresno tumace ono s+m, pa ih koriste i ljeti. Naravno, kao i svaka zimska guma, ljeti se brze trosi. Onda, kad dodje sljedeca zima, kuka se kako je samo godinu vozena, a ne moze prekopati uz Mahmutovac.
- ami8
#2771 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa s' obzirom da si sam rekao da zimi malo voziš a po snijegu skoro nikako sasvim dobre su ti i Tigar Wintera gume. Bitno je da zadovoljavaju taj faktor da su mekane zimi, najjeftinije su svakako. E sad, to što će znatno kraće trajati nego Michelin ili Continental to se cijenom nadoknadi a s obzirom na male kilometraže i tigrovi ti mogu trajati 4-5 godina.
Recimo, u dimenziji koju sam ja kupovao Michelin je bio 127 KM, Continental 125 KM, Sava 89 KM a Tigar 73 KM. Četiri continentalke 500 KM a četiri Tigra malo manje od 300 KM. Cijene čisto informativno, svako će procijeniti šta mu treba i za koliko para. Svakako da će neko ko ide na planinu svaki vikend tražiti bolje gume a onaj ko se vozi samo po gradu ili prelazi 200 kilometara mjesečno slabije. Osima ako ovaj drugi ima viška para.
Recimo, u dimenziji koju sam ja kupovao Michelin je bio 127 KM, Continental 125 KM, Sava 89 KM a Tigar 73 KM. Četiri continentalke 500 KM a četiri Tigra malo manje od 300 KM. Cijene čisto informativno, svako će procijeniti šta mu treba i za koliko para. Svakako da će neko ko ide na planinu svaki vikend tražiti bolje gume a onaj ko se vozi samo po gradu ili prelazi 200 kilometara mjesečno slabije. Osima ako ovaj drugi ima viška para.
-
Spektakluk
#2772 Re: Dolazi zima - zimske gume
Otprilike 80% kilometraze predjem ljeti pa sam iz tih razloga kupio "visu srednju" klasu - uniroyal rainexpert i jako sam zadovoljan. Ipak Uniroyal MSPlus77 mi je prilicno iznad budzeta (o Michelin, Conti i sl. da i ne govorim). Sportivu i Tigar ne bih jer nemam povjerenja u tu nizu klasu, a ljudi iznose prilicno negativnA ISKUSTVA. S3 mi je bila (i trenutno jos uvijek jeste) favorit ali cu jos malo istrazivat i porediti, ali tu su jos i Matador i Firestone.sparky wrote:Normalno da na forumima seru o savi s3 kao da je neka kalosa kad svi voze auta sa 300-400ks, placaju gume po 600km/komad, a inace su inzinjeri specijalizirani za automobile. Sava s3 je odlicna nova guma za svakog normalnog vozaca i svaki prosjecan auto. Vjerujem da pola tih pametnjakovica voze neke polovne ( ako ikako imaju auto) gume, malo zvucnijih imena. Jos ce tvrditi da je bolja ta neka polovna od nove save. Moje misljenje da je to ok guma za zimu. Problem je sto ljudi pogresno tumace ono s+m, pa ih koriste i ljeti. Naravno, kao i svaka zimska guma, ljeti se brze trosi. Onda, kad dodje sljedeca zima, kuka se kako je samo godinu vozena, a ne moze prekopati uz Mahmutovac.
- ami8
#2773 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nemoj živ bio Matador, Tigar ti je puno bolja guma. Sava S3 je dobra za snijeg malo lošija za klizavo. Postoji i zimska Sava HP u nekim dimenzijama koja je nešto bolja. U principu za ono što tebi treba možeš uzeti i Pxoenih protekt , 60 KM komad i zdravo. Ja sam na starom autu imao Tigar dvije zime naprijed, poslije kupio naprijed Uniroyal a Tigar prebacio nazad i koristio ih još tri sezoni i nisam nikad imao problema sa proklizavanjem. Te gume su se naravno koristile samo u zimskoj sezoni, ne ljeti.Spektakluk wrote:Otprilike 80% kilometraze predjem ljeti pa sam iz tih razloga kupio "visu srednju" klasu - uniroyal rainexpert i jako sam zadovoljan. Ipak Uniroyal MSPlus77 mi je prilicno iznad budzeta (o Michelin, Conti i sl. da i ne govorim). Sportivu i Tigar ne bih jer nemam povjerenja u tu nizu klasu, a ljudi iznose prilicno negativnA ISKUSTVA. S3 mi je bila (i trenutno jos uvijek jeste) favorit ali cu jos malo istrazivat i porediti, ali tu su jos i Matador i Firestone.sparky wrote:Normalno da na forumima seru o savi s3 kao da je neka kalosa kad svi voze auta sa 300-400ks, placaju gume po 600km/komad, a inace su inzinjeri specijalizirani za automobile. Sava s3 je odlicna nova guma za svakog normalnog vozaca i svaki prosjecan auto. Vjerujem da pola tih pametnjakovica voze neke polovne ( ako ikako imaju auto) gume, malo zvucnijih imena. Jos ce tvrditi da je bolja ta neka polovna od nove save. Moje misljenje da je to ok guma za zimu. Problem je sto ljudi pogresno tumace ono s+m, pa ih koriste i ljeti. Naravno, kao i svaka zimska guma, ljeti se brze trosi. Onda, kad dodje sljedeca zima, kuka se kako je samo godinu vozena, a ne moze prekopati uz Mahmutovac.
- sparky
#2774 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo moje licno iskustvo. Kad je zavalio onaj snijeg 2012e ja sam svoj auto vozio na sve cetiri nove save s3, a komsiluk je bio parkiran na kontinentalima, gudjerima i slicno. Inace sam sa Sirokace
Nekad sam, mozda cak i na ovoj temi stavljao video ili sliku, ne sjecam se. Vrlo opustena voznja niz nagib (kombinacija snijega i leda) od 124%
Nekad sam, mozda cak i na ovoj temi stavljao video ili sliku, ne sjecam se. Vrlo opustena voznja niz nagib (kombinacija snijega i leda) od 124%
-
530i
#2775 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tako je, protekt su najbolje gume...evo i Formula 1 od sljedeće godine protekt gume fura.