Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Profil za pisanje

#2751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Profil za pisanje »

rovac13 wrote:Mogu ti ja objasnit detaljno :-D . A ako mi ne vjerujes mozes kupit watmetar za 40 ak KM pa se sam uvjeris.

Nekakva nominalna potrosnja nocrie je 1,35kw a nominalni kapacitet 6 kw.Medjutim max potrosnja je negdje oko 2,5 ili 3kw ali isto tako max kapacitet je mislim 9,1kw.

A sad iz prakse.
Kad je ovakvo vrijeme nema zime vani kad bi sve maximalno popalio ne mozes ju natjerat preko 2500w,i to odma pada jer nije normalno koliko toplote tada izbacuje znaci brzo se smanjuje i trosi opet minimalno,zavisi kolko je potrebno.

Kad postavis mod economy klima je ogranicena na 70% snage,na mjeracu tad ne prelazi nekih 1800w,medjutim i to je puno snage i toplote pa se opet brzo smanjuje prema minimumu.

Kad vani postane jako hladno ako podignes klimu na max bez economy klima odma ide na 3kw potrosnje,ali ne mozes stat ispred nje koliko vrelo i jako duva i ne moze se dugo zadrzat na toj potrosnji,samo koji trenutak jer brzo pregrijava prostor i smanjuje se.

A minimalno moze da radi na nekih 250w potrosnje.Ako i sa minimumom pregrije onda se vanjska iskljuci ostane samo ventilator neko minimalno jedva osjetno duvanje i tad trosi 10-20w.

A konstantno trosi od 300w kad nema zime do nekih 700-800w kad su bile hladnoce.To najvise zavisi od kvadrata izolacije zadate temp itd .....

Nadam se da sam ti bar malo priblizio pravo stanje :-D
Super :thumbup:
Profil za pisanje

#2752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

jalijas74 wrote:Evo da se i ja upisem nisam odavno :)

Miljenica AWYZ14 radi super (kuc, kuc u drvo :)

Racuni:

08.11.2013-07.12.2013
tarifa VT 256
tarifa MT 394
ukupno sa PDV-om 91,90 KM

i moj najveci racun do sada (od 15 decembra 2013)

08.12.2013-07.01.2013
tarifa VT 329
tarifa MT 510
ukupno sa PDV-om 117,14 KM

Da napomenem za ove nove da grijemo 50ak kvadtara sa kriza stolarijom i 0 izolacijom :)
Ovo ti je odlično.
Kod mene je za 11.2013. došlo ukupno struje 115 KM
Sad za 12.2013. 182 KM. Velika mi razlika pa se pitam šta se događalo :?:
jalijas74

#2753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Profil za pisanje wrote: Kod mene je za 11.2013. došlo ukupno struje 115 KM
Jos da napomenem da pored klime kuhamo na struju (ringle i rerna), veliki bojler, mali bojler, 2 racunara non-stop, TV, usisivac...

I mene je ovaj 12 mjesec malo iznenadio ali valjda zbog silnog defrosta i maglustine koja je bila.
rovac13

#2754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jel ko vidio kako izgledaju danasnje japanske klime.

http://www.youtube.com/watch?v=yMCsuBOO-Vs&hd=1

zamisli ovo u spavacoj imat,nedo bog probudit se kad ona otvara krila :D
rovac13

#2755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Na ovoj toshibi pise koliko trenutno trosi struje pa vam ne treba mjerac :D
http://www.youtube.com/watch?v=lXoUX_cNh4M&hd=1

evo i nocrie
http://www.youtube.com/watch?v=aLEQcwiPsH8&hd=1

izgleda svi odose u tom smjeru velike unutrasnje jedinice :D
http://www.youtube.com/watch?v=2kR_4aartX4&hd=1
http://www.youtube.com/watch?v=DfVAQ_gXSXQ&hd=1
http://www.youtube.com/watch?v=0PI0cKH1Atk&hd=1

Bogzna kolki COP imaju ove njihove igracke.Kad ce to nama stic i dali ce ikad.
Profil za pisanje

#2756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:Na ovoj toshibi pise koliko trenutno trosi struje pa vam ne treba mjerac :D
http://www.youtube.com/watch?v=lXoUX_cNh4M&hd=1

evo i nocrie
http://www.youtube.com/watch?v=aLEQcwiPsH8&hd=1
Jbt šta je ovo. Rekoh sad će se transformisati i poletjeti :lol:
ami8

#2757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

jalijas74 wrote:
Jos da napomenem da pored klime kuhamo na struju (ringle i rerna), veliki bojler, mali bojler, 2 racunara non-stop, TV, usisivac...

I mene je ovaj 12 mjesec malo iznenadio ali valjda zbog silnog defrosta i maglustine koja je bila.
Pa decembar je bio znatno hladniji nego novembar, ja koliko se sjećam prva polovina novembra je bila vanjska temperatura 15-20 stepeni, normalno da je u decembru veći račun kad je konstantno bila magla i minus.
Profil za pisanje

#2758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

ami8 wrote:
jalijas74 wrote:

Pa decembar je bio znatno hladniji nego novembar, ja koliko se sjećam prva polovina novembra je bila vanjska temperatura 15-20 stepeni, normalno da je u decembru veći račun kad je konstantno bila magla i minus.
Ma jasno. Ja sam i predpostavljao veći račun. Normalno.
Ali da će biti za 70 KM veći nisam očekivao.
rovac13

#2759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Profil za pisanje @ ja bi potrazio razlog u necem drugo.
Tvoja pretpostavka je da ti je otislo 100KM na klimu.To znaci 22 kwh dnevno ili skoro kw po satu.To je jako puno toplote.A imas i izolaciju.
Ja bi na tvom mjestu nabavio mjerac potrosnje pa vidio.Decembar je bio hladan na pocetku ali kasnije je bio kao proljece.
Na racun moze uticati puno stvari.Izolacija,kvadratura,temperatura,dali gasite klimu kad vas nema,jel dok spavate ista temperatura kao po danu.Ta grijalica puno vise trosi od klime ako je cesto palis mozda ona nabija racun.

Reci nam jel tvoja klima non stop duva jako toplo ili ponekad mlako odrzava.Ako je tvoja pretpostavka ispravna ona ako trosi prosjecno 1kw ona bi uvijek duvala jako i puno toplo
rovac13

#2760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Profil za pisanje wrote:
rovac13 wrote:Meni je ovo vec druga zima sa nocriom,vec sam romane pisao,ali vise nemam toliko vremena za ovo.
U biti ona sama ne moze grijat toliki prostor zato imam dvije klime,ali kad nema minusa nema defrosta onda sama grije sve.
Nemojte nocriu drzat na super quite.Ja sam stavio svoju na super quite da probam,ugodno jest ne cuje se nista skoro,ali potrosnja struje je skoro ista kao i kad duva jace,a puno vise grije kad duva jace,znaci da je iskoristivost veca.
Fujitsu ionako koju god brzinu da stavis on automatski smanji kad postigne temp. sto mu ja zamjerim.Zar nisu mogli postavit jednu automatsku a ostale fixne.Ja svoju drzim na maximumu iako skoro nikad ne duva maximalno samo poslije defrosta nekad krene jako.
Ja svoju drzim konstantno na ono Eco modu, 3 stepenu duvanja i na 23-24 C. Super quite samo isporbao na početku dok nisam pročiao da neme neke uštede.
Ti drzis klimu na 23-24. Jesi li mjerio temp sobe dok tako klima radi. Ja imam istu nocriu drzim ju na 22 a temp sobe u kojoj se klima nalazi tad bude 24-25*C. Ako se ispostavi da grijes kucu na 27*C i to 24h dnevno onda nista nije nemoguce.
Profil za pisanje

#2761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:
Profil za pisanje wrote:
rovac13 wrote:Meni je ovo vec druga zima sa nocriom,vec sam romane pisao,ali vise nemam toliko vremena za ovo.
U biti ona sama ne moze grijat toliki prostor zato imam dvije klime,ali kad nema minusa nema defrosta onda sama grije sve.
Nemojte nocriu drzat na super quite.Ja sam stavio svoju na super quite da probam,ugodno jest ne cuje se nista skoro,ali potrosnja struje je skoro ista kao i kad duva jace,a puno vise grije kad duva jace,znaci da je iskoristivost veca.
Fujitsu ionako koju god brzinu da stavis on automatski smanji kad postigne temp. sto mu ja zamjerim.Zar nisu mogli postavit jednu automatsku a ostale fixne.Ja svoju drzim na maximumu iako skoro nikad ne duva maximalno samo poslije defrosta nekad krene jako.
Ja svoju drzim konstantno na ono Eco modu, 3 stepenu duvanja i na 23-24 C. Super quite samo isporbao na početku dok nisam pročiao da neme neke uštede.
Ti drzis klimu na 23-24. Jesi li mjerio temp sobe dok tako klima radi. Ja imam istu nocriu drzim ju na 22 a temp sobe u kojoj se klima nalazi tad bude 24-25*C. Ako se ispostavi da grijes kucu na 27*C i to 24h dnevno onda nista nije nemoguce.
Klimu drzim uvijek na 23-24 i treci stepe duvanja. U prostoriji gsje se nalati klima bude oko 24-25 C. Navečer pred spavanje rijetko spustim na nižu, skoro je uvijek ova zadana. Klimu ne gasim i kad nismo kod kuce, samo spustim temp. na 20-21 C.
Grijalicu u kupatilu ne palimo često, onako pred kupanje i sl. Računam da nije mogla više od 20tak KM potrošiti.
rovac13

#2762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

http://www.pik.ba/?trazilica=mjerac+potrosnje+&id=

Ovako ces saznat kolko stvarno klima potrosi.
jalijas74

#2763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

rovac13 wrote:www.pik ba/?trazilica=mjerac+potrosnje+&id=

Ovako ces saznat kolko stvarno klima potrosi.

ovaj link nije OK
sava84

#2764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Odes na pik.ba pa tamo kucas mjerac potrosnje. Mada dosta su povoljniji na ebay-u. Ja sam svoj platio 20 km a dostava je besplatna. Kucas samo power consumption meter i poredas ih po rastucoj cijeni. Ima jedan standardni kineski model koji je kod mene i radi odlicno, samo pazis da je nasa uticnica, da ne moras adapter uzimati (eu plug treba da pise)
madesa

#2765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madesa »

i je li izmjeri tacno citavu potrosnju svih kucanskih aparata ?
ketronsd1

#2766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

madesa wrote:i je li izmjeri tacno citavu potrosnju svih kucanskih aparata ?
Pa mjeri ti u uticnici koju koristis
Jedan potrosac jedan mjerac. :)
sava84

#2767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Da, naravno, jednu uticnicu mjeri. Dosta je precizan, testirao sam lampu u kojoj je sijalica od 25w i pokazuje 24w.
shandrprcSA

#2768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shandrprcSA »

de link na ebayu tog tvog mjeraca ako moze
sava84

#2769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

http://www.ebay.co.uk/itm/261108986901? ... 1497.l2649

Pise da je 18$, ali ja sam isao ispod na opciju make offer i ponudio 15$, u roku od par sati mi je stiglo da je ponuda prihvacena. Kad to zavrsi ti platis i onda on salje.
shandrprcSA

#2770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shandrprcSA »

ok, hvala ti, ponudio sam mu i ja 15$ pa cemo vidjeti
stojanko

#2771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Danas ugradjena fujitsu nocria kod roditelja, tj sprat nize. Za koji dan ce pasti temperatura pa cemo vidjeti kako radi.
Odmah sam primjetio da je vanjska jedinica bucnija nego fh35ve . Takodje je kod micka bolje rijeseno sa krilcima I postavkama ventilatora.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Cijena uređaja, ugradnja?
Koliko sam ja shvatio Nocria je stariji model nego li ova Mitsu FH35VE, što ako je tačno, nije za očekivati da bude i naprednija od nje?
Je li ima interesanata za ugradnju sistema zrak-voda?
Koliko vidim to je ono pravo rješenje za grijanje, ovaj način zrak-zrak je više "amaterski" :)
lovacs

#2773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

piplica wrote:Cijena uređaja, ugradnja?
Koliko sam ja shvatio Nocria je stariji model nego li ova Mitsu FH35VE, što ako je tačno, nije za očekivati da bude i naprednija od nje?
Koliko vidim to je ono pravo rješenje za grijanje, ovaj način zrak-zrak je više "amaterski" :)
tesko mozes ugradit zrak-voda naknadno jer ako hoces da imas "profesionalno" uradjeno onda mora biti podno grijanje. a ugradjivati podno grijanje naknadno je nemoguca misija osim ako ne radis komplet renoviranje stana. a kod novogradnje je to super rjesenje ko ima para jer je skuplje od radijatorskog al ako radis sam moze te izaci i isto ko radijatorsko.
rovac13

#2774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nocria nije naprednija od fh,nego ima vise snage vise toplote.

Sto se tice zrak-voda ja sam bio zainteresiran,ali sam odustao zbog cijena.Neki dan sam opet zvao Banja luku da vidim cijene zbog mog poznanika.Za 130m2 oni predlazu pumpu zrak voda koja kosta 15 000KM pod uslovom da se razvede podno grijanje koje opet kosta.A pored svega taj sistem vise trosi struje nego zrak-zrak.

To je po meni najbolje grijanje zrak-voda.Ali da se isplati to ne.
stojanko

#2775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Cijena uređaja sa montazom 2050 KM (1850+200). O performansama necu pricati dok ne prodje malo vremena.
Post Reply