Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
cekek

#2751 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cekek »

Kao što rekoh, moje iskustvo sa dvotaktnim uljem u motorima sa DPFom je pozitivno.
A savjeti su uvijek opipljiva stvar, želiš pomoći a krene po zlu pa šta onda ;-)
direstraits0078

#2752 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

cekek wrote:Kao što rekoh, moje iskustvo sa dvotaktnim uljem u motorima sa DPFom je pozitivno.
A savjeti su uvijek opipljiva stvar, želiš pomoći a krene po zlu pa šta onda ;-)
Koji motor, koji omjer 2T/diesel, koliko km, koji sistem ubrizgavanja, koje gorivo?
cekek

#2753 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cekek »

direstraits0078 wrote:
cekek wrote:Ok, ti očigledno znaš bolje. Ja samo govorim iz iskustva.

@Bakir1
zanemari moj savjet očigledno je pogrešan.
Iz iskustva nekoga ko je mijenjao dizne jer su unistene metalnim ostacima iz dvotaktnog ulja? Ili iz iskustva nekoga ko je mijenjao DPF iz istog razloga?

Nisu ovo 80-te, imas naucne radove koji se bave problematikom aditiva u dizelskom gorivu, posebno utjecajem metala (Zn, izmedju ostalih, kojeg ima u 2T ulju) na osjetljive dijelove sistema ubrizgavanja. To su sve provjerljive cinjenice, ne forumsko naklapanje i osjecaj da auto radi tise i vuce bolje.
Ne moraš mi boldati, vidim još uvijek dobro.

I ne, nisam mijenjao ni dizne, ni pumpe, ni DPF ili FAP filtere. A nisam ni plaćao druge da mi to rade.

A ako misliš da riječima da je na forumu samo naklapanje postižeš veći kredibilitet, ne zaboravi da i ti isto tako naklapaš na tom istom forumu.

I da sada ne bi išli u krug, ja fino over & out sa tematikom.
cekek

#2754 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cekek »

direstraits0078 wrote:
cekek wrote:Kao što rekoh, moje iskustvo sa dvotaktnim uljem u motorima sa DPFom je pozitivno.
Koji motor, koji omjer 2T/diesel, koliko km, koji sistem ubrizgavanja, koje gorivo?
1.6 TDCi, 1:220, 50kkm, common rail, OMV obični Diesel
1.5 dCi, 1:200, 30kkm, common rail, OMV obični Diesel
direstraits0078

#2755 Re: Pitamo Mehanicare ?

Pazi, ja ovo sto pisem mogu potkrijepiti dokazima, cinjenicama u vidu naucnih radova u kojima su suhe cifre, mjerene bazdarenim instrumentima. Razumijem ja tebe, i tvoju zelju da se povuces iz rasprave u kojoj ne mozes biti u pravu na osnovu argumenta tipa: ja to tako radim i nikakvih problema nemam. Tako da, pozdravljam tvoje odustajanje od ubjedjivanja u to da je 2T ulje dobro za moderne dizel motore.
eltroxin

#2756 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by eltroxin »

Auto: Peugeot 406 benzinac
Auto mi se grije ko lud, za vrlo kratko vrijeme temperatur motora naraste preko 100 stepeni. Kada ukljucim grijanje u kabini, temperatur se vrati na normalu.
Malo mi je prevruce da se vozim så ukljucenim grijanje :lol: , sta bi moglo biti ?
cekek

#2757 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cekek »

Uopšte se ne povlačim iz rasprave, za mene rasprave nije nikada ni bilo.

Ti imaš činjenice, naučne radove, dokaze, i tu tvoju tvrdnju poštujem.
Ja nemam ništa osim 80kkm korištenja, što je za mene činjenica i dokaz, bez naučnog rada.

Gdje ti tu vidiš raspravu, molim te?

Vratimo se na ovu temu za jedno 5-6 godina, tada ću imati sigurno 250-300kkm pređenih sa ova dva auta i više iskustva, tada podijelimo mišljenja opet. Do tada gubimo tvoje i svoje vrijeme.

Bitan edit: koristim isključivo mineralno ulje, ne polusintetičko ili sintetičko.
direstraits0078

#2758 Re: Pitamo Mehanicare ?

eltroxin wrote:Auto: Peugeot 406 benzinac
Auto mi se grije ko lud, za vrlo kratko vrijeme temperatur motora naraste preko 100 stepeni. Kada ukljucim grijanje u kabini, temperatur se vrati na normalu.
Malo mi je prevruce da se vozim så ukljucenim grijanje :lol: , sta bi moglo biti ?
Pali li ventilator?
direstraits0078

#2759 Re: Pitamo Mehanicare ?

cekek wrote:Uopšte se ne povlačim iz rasprave, za mene rasprave nije nikada ni bilo.

Ja nemam ništa osim 80kkm korištenja, što je za mene činjenica i dokaz, bez naučnog rada.

Vratimo se na ovu temu za jedno 5-6 godina, tada ću imati sigurno 250-300kkm pređenih sa ova dva auta i više iskustva, tada podijelimo mišljenja opet. Do tada gubimo tvoje i svoje vrijeme.

Bitan edit: koristim isključivo mineralno ulje, ne polusintetičko ili sintetičko.
Vidis, da bi imao neku statistiku, moras prvo da razlucis bitno od nebitnog. Nemas prevezenih 80k km, imas maks. od 50k km. Ako do tada ne promijenis nick (memo, jes' to ti?), slobodno postavi temu problemi s diznama, kad dodje do toga. ;)

Samo sto na G6 1.4 benzin s ljutih 70-tak KS ne ide dvotaktol? :D
cekek

#2760 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cekek »

direstraits0078 wrote:
cekek wrote:Uopšte se ne povlačim iz rasprave, za mene rasprave nije nikada ni bilo.

Vidis, da bi imao neku statistiku, moras prvo da razlucis bitno od nebitnog. Nemas prevezenih 80k km, imas maks. od 50k km. Ako do tada ne promijenis nick (memo, jes' to ti?), slobodno postavi temu problemi s diznama, kad dodje do toga. ;)

Samo sto na G6 1.4 benzin s ljutih 70-tak KS ne ide dvotaktol? :D
Daj mi samo pojasni kako je 50+30 = 50?

Možemo imati različita mišljenja i poštujem tu razliku ali mi ne možeš indirektno reći da lažem.
direstraits0078

#2761 Re: Pitamo Mehanicare ?

cekek wrote:

Možemo imati različita mišljenja i poštujem tu razliku ali mi ne možeš indirektno reći da lažem.
Naravno. Imas maks 50k km, jer imas 2 razlicita vozila, s razlicitim sistemima ubrizgavanja, kao i s razlicitim sistemima DPF-a. Da su oba vozila ista, imao bi tih 80k km. Jasnije?
eltroxin

#2762 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by eltroxin »

direstraits0078 wrote:
Pali li ventilator?
Pali, kada izgasim auto ventilator radi jos neko vrijeme. Ulje i tekucina za hladene motora su kako i treba...
direstraits0078

#2763 Re: Pitamo Mehanicare ?

eltroxin wrote:
direstraits0078 wrote:
Pali li ventilator?
Pali, kada izgasim auto ventilator radi jos neko vrijeme. Ulje i tekucina za hladene motora su kako i treba...

Ima li pug klimu? Kad das kontakt, upali li odmah ventilator? Je li nedavno neko nesto radio oko motora? Imas vise mogucnosti, jedna od njih je blokiran termostat, zrak u sistemu, neodzracen motor...
shandrprcSA

#2764 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

eltroxin wrote:
direstraits0078 wrote:
Pali li ventilator?
termostat
amar1994

#2765 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ma kakva ulja,ima aditiva namjenskih za dizne i slicne stvari kao npr. liqui moly -10km kosta 330ml ako je to skupo onda ne znam,a ulje usipat u dizel je van pameti :thumbup:
direstraits0078

#2766 Re: Pitamo Mehanicare ?

amar1994 wrote:ma kakva ulja,ima aditiva namjenskih za dizne i slicne stvari kao npr. liqui moly -10km kosta 330ml ako je to skupo onda ne znam,a ulje usipat u dizel je van pameti :thumbup:
Sipas aditiv u dizel u koji je aditiv nasut prije nego je dizel izasao iz rafinerije? :-)
cekek

#2767 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cekek »

direstraits0078 wrote:
cekek wrote:

Naravno. Imas maks 50k km, jer imas 2 razlicita vozila, s razlicitim sistemima ubrizgavanja, kao i s razlicitim sistemima DPF-a. Da su oba vozila ista, imao bi tih 80k km. Jasnije?
A ti to znači statistički gledaš??? Onda te sigurno zanima i koliko hladnih startova imaju auti, koliko ga (ne) gazim dok je hladan, da li ih puštam da se ohlade nakon brže vožnje pa tek onda gasim motor, na kolikom tlaku su mi gume, da li je u autu zapaljena cigareta, da li obilazim Zenicu da mi se ne uprlja filter zraka? Jer, za statistiku je sve to veoma bitno. I opet na kraju svaka statistika ispada dobar izračun krivih podataka :mrgreen:

Previše se uzdaš u radove koje je neko drugi napisao na osnovu rezultata dobijenih u nerealnim uslovima.

Ako će ti biti lakše, pobijedio si u "raspravi", uvukao si statistiku u vožnju auta. Jer, ipak je to bitno, biti bolji u forumskom naklapanju, zar ne?
direstraits0078

#2768 Re: Pitamo Mehanicare ?

cekek wrote:
direstraits0078 wrote:
cekek wrote:

A ti to znači statistički gledaš??? Onda te sigurno zanima i koliko hladnih startova imaju auti, koliko ga (ne) gazim dok je hladan, da li ih puštam da se ohlade nakon brže vožnje pa tek onda gasim motor, na kolikom tlaku su mi gume, da li je u autu zapaljena cigareta, da li obilazim Zenicu da mi se ne uprlja filter zraka? Jer, za statistiku je sve to veoma bitno. I opet na kraju svaka statistika ispada dobar izračun krivih podataka :mrgreen:

Previše se uzdaš u radove koje je neko drugi napisao na osnovu rezultata dobijenih u nerealnim uslovima.

Ako će ti biti lakše, pobijedio si u "raspravi", uvukao si statistiku u vožnju auta. Jer, ipak je to bitno, biti bolji u forumskom naklapanju, zar ne?
A kako se to inace gleda? :lol:
Nema veze kako vozis ta vozila, ono sto ima veze je sto ce ti dizne crknuti od 2T ulja. A kad se to desi sjeti se da si dobio savjet, ali ga nisi poslusao.

Naravno, ovo se ne odnosi na memu, on vozi golfa s malolitraznim atmo motorom, njemu ni 2T ulje ne pomaze. :izet:
amar1994

#2769 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:
amar1994 wrote:ma kakva ulja,ima aditiva namjenskih za dizne i slicne stvari kao npr. liqui moly -10km kosta 330ml ako je to skupo onda ne znam,a ulje usipat u dizel je van pameti :thumbup:
Sipas aditiv u dizel u koji je aditiv nasut prije nego je dizel izasao iz rafinerije? :-)
to mozda da sipam izvan bih gorivo,kod nas i da ga ima u minimalnim je kolicinima 8-)
direstraits0078

#2770 Re: Pitamo Mehanicare ?

Ccccc, kod nas dobijes gratis svasta u gorivu. I jos dodajes... Ccccc....
amar1994

#2771 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:Ccccc, kod nas dobijes gratis svasta u gorivu. I jos dodajes... Ccccc....
:mrgreen:
AS_sa

#2772 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AS_sa »

direstraits0078 wrote:
AS_sa wrote:Gdje inace ima veci izbor auto dijelova, konkretno diskova i disk plocica ovih poznatijih proizvodjaca ?
Koje vozilo, godiste, motor?
Pa evo recimo za Pezo, da je dobar razmjer kvaliteta i cijene..
Kataklinger

#2773 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Kad mi je auto "hladno" pali u milisekundi, što bi se reklo na pola ključa, a kad se malo više zagrije, npr. nakon dužeg puta, onda osjetim manji delay dok ne sastavi...da li je ovo normalno ili?
nightvision

#2774 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

bez namjere da se mijesam u diskusiju, samo hocu reci da je u bih zadnjih godina zabiljezen veliki uvoz 'nakih ulja kojima se "gubi" trag ali smatra se da zavrsavaju pomjesani s dizel gorivom. Pisalo se o tome po novinama ali je nafti lobi to zataskao.
Optimist

#2775 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Mislim da se radilo o bijelom špiritu koji se inace koristi za industriju, a posto mi iste nemamo, kod nas se koristi za mijesanje sa gorivom...
Post Reply