BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
minist@r

#2751 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

RJESENJE ZA GEJMERE (PING) :-D

Naime znao sam da i mi sami sebi mozemo nesto popraviti, stoga, po netu sam jutros do 04h šnjuho nebil sta nagodio i isplatilo se. Gejmeri, nadam se da ce vam ovo upaliti i da necete cupati sami sebi kosu kao sto sam ja to nekad radio s Telemahom (joj kad se sjetim :x ).

Idemo.

U browseru kucate IP adresu, nisam vam na ovoj slici oznacio, ako bude potrebe, dodati cemo.
Image
Na ovo "username" i "password" unosite rijeci "admin" i u jedno i u drugo polje. Klikom na "OK" pristupate podesavanjima modema.

Sljedeci korak je da kliknete na ovo "Advance" (oznaceno zelenom bojom).
Image

Kada smo kliknuli na "Advance" trebali bi dobiti nesto slicno ovome:
Image

U "WAN" kartici imamo ponudjenu "ADSL" podkarticu, naravno, kliknete na to i dobiti ce te ono sto trazimo.
Image
Znaci, ukoliko zelite ping onda samo oznacite ovo "G.Lite", sve ostalo iskljucite.

Nakon svega toga potrebno je jos samo da to potvrdite.
Image

Odmah poslije klika na "Submit" dolazi vam sljedeci korak.
Image
Samo na "OK" kliknete :D

Eh, dalje sta ce se desavati. Modem ce vam se saam iskljuciti (resetovati). Nemojte ga vi rucno resetovati, on ce saam. Pricekajte malo dok se upali ADSL lampica i onda se konektujete. Provjerite ping i izbacite rezultate ovdje.

Ovo je za Paradigm modem, ne znam kako je kod ostalih, ali vjerujem da je slicno i mislim da nece biti problema da i vi ostali ovako ili slicno podesite ove parametre.
Dalje, ovo sto sam vam pokazao to je iskljucivo za gejmere (jeeeeeeee :D al sam sretannnnn), oni koji ne mare za ping neka ovo ne podesavaju jer ce im se brzina smanjiti za nekih 7-10% (sto mene licno UOPSTE ne interesuje, imam piiiiing :-D ).

Evo, to bi bila ta brzina u mene.

Image

A ping, evo i ping.

Image

Image
(Rezultati pinga su ocjenjeni kao "B", ali to je sve do ovih paketa koji se kod mene nemogu izmjeriti, ali nije do neta. Ovo provjereno radi, jutros u 04:30 sam igrao na serveru, a na kojem nikad nisam mogao, plus, CS:S je u pitanju)

Pokusao sam pronaci i najbolju kombinaciju za ove sto zele da ostvare najvece brzine, pa sam im ovo sklepao.
Image
Izaberete ove dvije zadnje opcije, "ADSL2" i "ADSL2+". Testirao sam brzinu poslije ovoga i zaista dostizala je maksimum, nemam sada nikakav rezultat da vam pokazem sem ovog koji sam ja podesio iskljucivo za ping.

Eto, to je to. ;)
kone

#2752 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by kone »

@ministar:speedtouch 546 v6....
minist@r

#2753 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

kone wrote:@ministar:speedtouch 546 v6....
Kucaj "192.168.1.254" na mjesto adrese pa vidi sta ima. Ja to nemogu pokrenuti, nije u mene taj modem, ajde javi jesi sta.
kone

#2754 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by kone »

minist@r wrote:
kone wrote:@ministar:speedtouch 546 v6....
Kucaj "192.168.1.254" na mjesto adrese pa vidi sta ima. Ja to nemogu pokrenuti, nije u mene taj modem, ajde javi jesi sta.
Hvala,ali nigdje nista ja ne kucam :) ...Sve mi radi kako treba i ne bih da sta zahebem....Hvala u svakom slucaju,ali ne znam ni zasto ti je palo na pamet da ja ovo kucam.Mislim nisam trazio nikakvu pomoc,da me nisi zamjenio sa nekim :)
minist@r

#2755 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

Ma vratio sam se par postova unatrag i vidim onaj jedan tvoj test (speed test) gdje ti je ping prikazan 90, a i sam si rekao da se uvijek vrtio oko 90ms. To je za mene nezamislivo :-D, jer je meni ping najvazniji, ali i razumljivo je to, zato sto mi net koristi 70% u svrhu igranja CS:S-a. Tebi opet on nije vazan, zato ok.
Heh, ok, mali nesporazum, kao i sto sam kazes, nisi trazio pomoc, hheheh. :D
kone

#2756 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by kone »

Meni je to svejedno..Ne igram igrice niti skidam sa neta..Meni je bitno da imam onu brzinu koju placam i to mi je sasvim dovoljno.Nisam jos uvijek na digitalnoj tako da mi ping nista ne znaci...A ne bih da ulazim u kojekakva ukucavanj,pa cu zahebati i ovo sto imam i sta onda :)
motachjointa

#2757 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by motachjointa »

ovaj ministar bas neki sega lik :D da citas malo detaljnije ovaj topic odavno bi znao za ovo :mrgreen:
Mustang1

#2758 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Mustang1 »

Ja sam primijetio da se najvise bune ovi sto uglavnom 99 % vremena igraju igrice na netu .. Uzmite sebi 10 MB paket i necete imat problema ha ya ..ovi ostali kojima net ne sluzi za igrice se haman i ne zale
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#2759 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Privatna poruka »

Image

Image

NetFlet2, Novo Sarajevo
minist@r

#2760 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

motachjointa wrote:ovaj ministar bas neki sega lik :D da citas malo detaljnije ovaj topic odavno bi znao za ovo :mrgreen:

Pa ajde mi ti izvuci iz ovog topica gdje ima nesto slicno ovome sto sam ja napisao?
Da se spominju mozda postavke modema, da, ali nista konkretno.
Sega lik? :?
Haj nek ti bude uz duzno postovanje posto si mnogo duze od mene na forumu, prihvatam.

Bubalo1 wrote:Ja sam primijetio da se najvise bune ovi sto uglavnom 99 % vremena igraju igrice na netu .. Uzmite sebi 10 MB paket i necete imat problema ha ya ..ovi ostali kojima net ne sluzi za igrice se haman i ne zale
Nisi direktno rekao da se zalim, ali jesi indirektno. Zato, ako mislis da se zalim nadji mi post gdje se zalim, osim sto spominjem nesto sasvim drugo.
Da, 10 MB paket, ironicno je, a ako si mislio ozbiljno, hajd bogati posalji mi na PP tu ponudu Telekoma, sigurno je jeftinija?
Uzeo bih to!
kone

#2761 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by kone »

ministre,vidis da mene indirektno handri :-) ..nije mislio na tebe,sto se palis odmah :D ...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2762 Re: MojaTv BH telecom

Post by Entropio »

Na istom smo još uvijek...

Image
iLLusion

#2763 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by iLLusion »

Bubalo1 wrote:Ja sam primijetio da se najvise bune ovi sto uglavnom 99 % vremena igraju igrice na netu ..
Da, i? Osoba koja neku igru, i dalje naziva ''igrica'' zaista ne treba da se čudi likovima kojima je ping znatno viši nego što treba. Da igraš, k'o što ne igraš, znao bi koliku ulogu igra ping između recimo 40 i 50, a o nekim većim vrijednostima da i ne govorim.
minist@r

#2764 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

@iLLusion

Ma pusti bolan, vidis sta on kaze, uzmite paket od 10MB, pa Boze dragi. Eto, on bi se mijesao u to sta da ja radim, pobogu si brate.

@Kone
Ma ok, dal je tebi odgovarao ili meni nije vazno, ali je glupo da kaze uzmi paket od 10 MB i imaj dobar ping. Ma ok je, ne bi valjalo ni da je sve savrseno. Nije nam drzava kriva!
Pitarrr82

#2765 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Pitarrr82 »

S tim da je nedjelja poslijepodne i ne izgleda tako lose, ocigledno da rade na poboljsanju...

Image

Image
Teufik

#2766 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Teufik »

Kod mene je u redu od 03h ujutro pa do 11h.
Al su mi zato oci ko' tegle.
Quark_m

#2767 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Quark_m »

Teufik wrote:Kod mene je u redu od 03h ujutro pa do 11h.
Isto i kod mene, samo sat ranije znaci od 2h. Postacu insomnicar ;)

Image

tuga brate :x
Flat2 paket
REDDEVILS

#2768 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by REDDEVILS »

Image
Image
Image
Kod mene sve OK :-D
netFlat 2
Officer Crabtree

#2769 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Officer Crabtree »

Isti slučaj. :roll:

Da li neko stručniji zna, ovo rješenje restartom modema je li nešto što su oni preporučili, te da li preporučljivo i u ovim slučajevima kada očigledno do problema sa brzinama dolazi u odnosu na termine korištenja interneta?

Ne bih baš da "stavljam čačkalicu u modem" ako to neće ništa rješiti, a ne znam da li nakon toga treba nešto posebno namještati (što neću garant znati), s obzirom i da sada ne mogu pristupiti modemu je mi ne prihvata nikakvu kombinaciju šifri koju sam našao na internetu za Speedtouch 546 v6
Quark_m

#2770 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Quark_m »

Officer Crabtree wrote:
Isti slučaj. :roll:

Da li neko stručniji zna, ovo rješenje restartom modema je li nešto što su oni preporučili, te da li preporučljivo i u ovim slučajevima kada očigledno do problema sa brzinama dolazi u odnosu na termine korištenja interneta?

Ne bih baš da "stavljam čačkalicu u modem" ako to neće ništa rješiti, a ne znam da li nakon toga treba nešto posebno namještati (što neću garant znati), s obzirom i da sada ne mogu pristupiti modemu je mi ne prihvata nikakvu kombinaciju šifri koju sam našao na internetu za Speedtouch 546 v6
Nemoj dzaba nista radit, ja sam restartovao madem, pravio novu konekciju i nista nije pomoglo. Dobar net imam od 02h pa do 11h.
YOSMA

#2771 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by YOSMA »

Danas sam ih dobio,restartovao modem,nova ikonica,sve što su tražili,i opet je download 40-130kb/s.Od onih 200+kb/s nema ni govora,ping katastrofa itd....
Officer Crabtree

#2772 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Officer Crabtree »

OK, hvala.
Teufik

#2773 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Teufik »

Ja sam tri puta restartovao......nista pozitivno nisam dobio.
Imam osjecaj da ima ljudi koji uopste nisu osjetili pad u brzini od pocetka flata (manjina doduse) ali daleko je veci broj onih koji imaju velike probleme u brzini.
Pitanje je koliko rade da poprave ovu situaciju?
Ako ovako ostane nece valjati nikako.
Nermin_BH

#2774 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Nermin_BH »

Teufik wrote:Ja sam tri puta restartovao......nista pozitivno nisam dobio.
Imam osjecaj da ima ljudi koji uopste nisu osjetili pad u brzini od pocetka flata (manjina doduse) ali daleko je veci broj onih koji imaju velike probleme u brzini.
Pitanje je koliko rade da poprave ovu situaciju?
Ako ovako ostane nece valjati nikako.
Ma šuplje vam bacaju i kod nas kad nije imao link dovoljno jačine isto tako bilo naveće kad odu svi spavat imaš dobar net do ujutru 11 dok drugi ne ustanu i tako svaki dan ja ih zvao dolazili kofol pojačavali signal i opet ništa, eh poslje kad su kupili još jedan link i kad su razvrstali korisnike sada stalno brzina kolko i piše.
Teufik

#2775 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Teufik »

Nermin_BH wrote:Ma +AWE-uplje vam bacaju i kod nas kad nije imao link dovoljno ja+AQ0-ine isto tako bilo nave+AQc-e kad odu svi spavat ima+AWE- dobar net do ujutru 11 dok drugi ne ustanu i tako svaki dan ja ih zvao dolazili kofol poja+AQ0-avali signal i opet ni+AWE-ta, eh poslje kad su kupili jo+AWE- jedan link i kad su razvrstali korisnike sada stalno brzina kolko i pi+AWE-e.
Ma znam ja to...ali raja je spremna sve uciniti da bi dobili ono sto ocekuju.

Znaci treba nam jos linkova.Ko fol' oni nisu znali da ce biti ovakva ludnica nakon uvodjenja flat-a.
Locked