je li im ostalo išta od mašina obzirom da su četnici izvukli sve što su mogli?ins wrote:Pješadijsko oružje se remontuje u TRZ Bratunac.155_mm wrote:ljudi zna li ko cime se najvise bavi TRZ Hadzici? misim osim remonta tenkova i oklopnjaka. nekako od svih firmi namjenske industrije oni su mi najtajanstveniji. cak ni na njihovoj stranici nista ne mozes konkretno naci.
a u stvari konkretno me interesuje da li oni rade remot pjesadijskog oruzja. mislim nesto slicno kao sto to BNT radi sa artiljerijskim oruzjem i to ih je spasilo sve ove godine dok evo i njima nije krenulo. pa mislim mozda bi i TRZH mogao pokusati takvo nesto mozda bi i njima dobro doslo.
TRZ Hadžići je slaba karika u lancu, a koja bi realno mogla odrađivati dobar posao u modernizaciji oružja i opreme. Imaju vječnog, nimalo sposobnog direktora...
BH vojna industrija i naoruzanje
-
stafi
#2751 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#2752 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.klix.ba/vijesti/bih/magazin- ... /150517006
nazalost sad ce se bosnji razbiti od glavu ono dugogodiesnje unistavanje namjenske industrije u onom sukobu dvaju bosnjackih stranaka oko prevlasti nad istom. i kad su amerikanci vidjeli kud to ide sa namjenskom u bosnje i pokusali da sami spasu bosnjacku namjensku industriju od samih bosnjaka tu se uplete radoncic i sjeba i to. navodno amerikanci jos nisu odustali da spasu namjensku industriju BiH od bosnjaka. bojim se da je sad za sve kasno da namjenska spremna doceka novi pokusaj raspada BiH koji je i vise nego ocigledan.
ljudi ucite ono "help baznija" ako moze da bude bez akcenta bar da se bosnjo i u tome ne osramoti pred svijetom.
nazalost sad ce se bosnji razbiti od glavu ono dugogodiesnje unistavanje namjenske industrije u onom sukobu dvaju bosnjackih stranaka oko prevlasti nad istom. i kad su amerikanci vidjeli kud to ide sa namjenskom u bosnje i pokusali da sami spasu bosnjacku namjensku industriju od samih bosnjaka tu se uplete radoncic i sjeba i to. navodno amerikanci jos nisu odustali da spasu namjensku industriju BiH od bosnjaka. bojim se da je sad za sve kasno da namjenska spremna doceka novi pokusaj raspada BiH koji je i vise nego ocigledan.
ljudi ucite ono "help baznija" ako moze da bude bez akcenta bar da se bosnjo i u tome ne osramoti pred svijetom.
-
155_mm
#2753 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.capital.ba/o-formiranju-zaje ... ndustriji/Poslije susreta u Beogradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, Ljajić je rekao da je razgovarano o zajedničkoj saradnji u oblasti namjenske industrije, u smislu nastupa na trećim tržištima ili formiranja zajedničkih preduzeća u ovoj oblasti.
sta ovi sad muljaju?
-
jupitet30
#2754 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sta se proizvodi u BNT Travnik? U koje zemlje BNT izvozi?
-
jupitet30
-
krater
#2756 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
TOP HAUBICA 152 i 155 mmjupitet30 wrote:Sta se proizvodi u BNT Travnik? U koje zemlje BNT izvozi?
MINOBACACI 60,81,82 i 120 mm
RAKETNI SAMOHODNI VISECJEVNI SISTEMI 128i 262 mm
RUCNI BACAC 44 mm M57 i M80
BESTRZAJNI TOP 82 mm M60 i M84
TENKOVSKI TOP 100 mm za T-55
TENKOVSKI TOP 125 mm za M84
PROTIVTENKOVSKI TOP 100 mm
BRDSKI TOP 76 mm
HAUBICA 105 mm
HAUBICA 122 mm
TOP 130 mm
AVIONSKI TOP 23 mm
TOP OBALSKE NAMJENE 100 mm
-
jupitet30
#2757 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislim koji gotovi proizvodi se danas izvoze?krater wrote:TOP HAUBICA 152 i 155 mmjupitet30 wrote:Sta se proizvodi u BNT Travnik? U koje zemlje BNT izvozi?
BRDSKI TOP 76 mm
HAUBICA 105 mm
HAUBICA 122 mm
TOP 130 mm
AVIONSKI TOP 23 mm
-
krater
#2758 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uglavnom minobacaci 81/82 mm i 120 mm za Filipine, radili su remont haubica 122 mm za Afganistan, i valjda sad treba da rade haubice neke samohodne od 155 mmjupitet30 wrote:Mislim koji gotovi proizvodi se danas izvoze?krater wrote:TOP HAUBICA 152 i 155 mmjupitet30 wrote:Sta se proizvodi u BNT Travnik? U koje zemlje BNT izvozi?
BRDSKI TOP 76 mm
HAUBICA 105 mm
HAUBICA 122 mm
TOP 130 mm
AVIONSKI TOP 23 mm
-
jupitet30
#2759 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znaci ovako nesto ce raditi:krater wrote:
Uglavnom minobacaci 81/82 mm i 120 mm za Filipine, radili su remont haubica 122 mm za Afganistan, i valjda sad treba da rade haubice neke samohodne od 155 mm
https://www.youtube.com/watch?v=xiCiz-FOnjo
Ako sam te dobro shvatio? A platform za ovu haubicu; ko ce to proizvoditi? BNT ce predpostavljam samo proizvoditi haubicu I hidraulicni system?
-
krater
#2760 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za platformu ne znam, vjerovatno nesto uvozno. One najkompleksnije dijelove u oblasti masinske obrade radit ce BNT(cijena po komadu od 150.000 do 200.000 $, mozda i vise)jupitet30 wrote:Znaci ovako nesto ce raditi:krater wrote:
Uglavnom minobacaci 81/82 mm i 120 mm za Filipine, radili su remont haubica 122 mm za Afganistan, i valjda sad treba da rade haubice neke samohodne od 155 mm
Ako sam te dobro shvatio? A platform za ovu haubicu; ko ce to proizvoditi? BNT ce predpostavljam samo proizvoditi haubicu I hidraulicni system?

-
jupitet30
#2761 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izvini ali ovo sto si postavio nije samohodna haubica. Samo hodna haubica 155 mm je ovo:krater wrote:Za platformu ne znam, vjerovatno nesto uvozno. One najkompleksnije dijelove u oblasti masinske obrade radit ce BNT(cijena po komadu od 150.000 do 200.000 $, mozda i vise)jupitet30 wrote:Znaci ovako nesto ce raditi:krater wrote:
https://www.youtube.com/watch?v=nfDvQErt9KA
BNT kolko znam je za Orkan pravio hidrauliku I cijevi. A to su ustvari najkomplikovanije stvari ako izostavimo motor za kamion I mjenjac kamiona. To bi bio veliki napredak kada bi BNT proizvodio te dijelove za samohodne haubice. To bi znacilo da bi se samo jos platform (kamion) trebao uvesti. Ali ja ovo prvi put cujem.
-
krater
#2762 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znam da je vucna haubica, to sam postavio da vizuelno prikazem najkompleksnije/najskuplje dijelove haubice.jupitet30 wrote: Izvini ali ovo sto si postavio nije samohodna haubica. Samo hodna haubica je ovo:
https://www.youtube.com/watch?v=EkhAJKMPEXs
BNT kolko znam je za Orkan pravio hidrauliku I cijevi. A to su ustvari najkomplikovanije stvari ako izostavimo motor za kamion I mjenjac kamiona. To bi bio veliki napredak kada bi BNT proizvodio te dijelove za samohodne haubice. To bi znacilo da bi se samo jos platform (kamion) trebao uvesti. Ali ja ovo prvi put cujem.
Moderna samohodna haubica treba odgovarajuci softver, balisticki kompjuter, automatski auto-punjac za zrno i barutno punjenje.
I Naravno bespilotnu letjelicu za navodjenje.
-
jupitet30
#2763 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da znaci da nam treba partner u razvoju tih dijelova koje sami neznamo razviti. Evo ovo je Turska samohodna haubica 155 mm recimo:krater wrote:
Znam da je vucna haubica, to sam postavio da vizuelno prikazem najkompleksnije/najskuplje dijelove haubice.
Moderna samohodna haubica treba odgovarajuci softver, balisticki kompjuter, automatski auto-punjac za zrno i barutno punjenje
https://www.youtube.com/watch?v=qaJ46uE_yDY
Mozda se moze nesto ugovoriti sa R Turskom. Bitno je da dobar dio samohodne haubice BNT moze samostalno izgraditi. Ostatak se moze i importirati i producirati u Turskoj (Cipovi, elektronika itd.)
-
krater
#2764 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Partner treba jer namjenska industrija FBiH nema vojni/tehnicki institut za istrazivanje (OVO JE POTREBNO), testiranje i simuliranje, cak nemaju ni poligon za testiranje dalekometne municije (granata i raketa).jupitet30 wrote:Da znaci da nam treba partner u razvoju tih dijelova koje sami neznamo razviti. Evo ovo je Turska samohodna haubica 155 mm recimo:krater wrote:
Znam da je vucna haubica, to sam postavio da vizuelno prikazem najkompleksnije/najskuplje dijelove haubice.
Moderna samohodna haubica treba odgovarajuci softver, balisticki kompjuter, automatski auto-punjac za zrno i barutno punjenje
https://www.youtube.com/watch?v=qaJ46uE_yDY
Mozda se moze nesto ugovoriti sa R Turskom. Bitno je da dobar dio samohodne haubice BNT moze samostalno izgraditi. Ostatak se moze i importirati i producirati u Turskoj (Cipovi, elektronika itd.)
-
jupitet30
#2765 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sumnjam da nasa ekonomija moze "nositi" takav institute. To zahtijeva cijeli park naucni gdje bi se gradili mikro cipovi itd. Sumnjam da elektrotehnicki fakultet u Sarajevu uopste ima taj odsjek.krater wrote:
Partner treba jer namjenska industrija FBiH nema vojni/tehnicki institut za istrazivanje (OVO JE POTREBNO), testiranje i simuliranje, cak nemaju ni poligon za testiranje dalekometne municije (granata i raketa).
Srbija je kolko vidim izabrala da pravi "slijepe" samohodne haubice. Dakle oni prave samohotke koje se u principu ne razlikuju od naoruzanja iz vremena Josipa Broza. Po meni je to totalno promasen concept. Jer u modernom ratu gledas neprijatelja na ekranu a slike dobijas od satelita i onda uz pomoc GPS-a i satelita samohotka sama izracuna ugao i punjenje itd.
Da bi se u BNT-u producirala takva samohotka nama definitivno treba partner i to nikada necemo moci sami producirati. To mogu producirati jedino velike zemlje koje imaju jako razvijenu vojnu industriju. Netrebamo ni sanjati o tome.
Mozemo sami producirati ovo sto radi i Srbija -"slijepu samohtku" ali to ne dolazi nikakvu vecu vrijednost za BiH u smislu odbrambenih kapaciteta. A mogli bi je izvoziti u Zimbabwe i Mexiko.
-
krater
#2766 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ETF ima taj smjer "Automatika i Elektronika", a ima i kvalitetnih inzinjera priznatih i u inostranstvu.jupitet30 wrote:Sumnjam da nasa ekonomija moze "nositi" takav institute. To zahtijeva cijeli park naucni gdje bi se gradili mikro cipovi itd. Sumnjam da elektrotehnicki fakultet u Sarajevu uopste ima taj odsjek.krater wrote:
Partner treba jer namjenska industrija FBiH nema vojni/tehnicki institut za istrazivanje (OVO JE POTREBNO), testiranje i simuliranje, cak nemaju ni poligon za testiranje dalekometne municije (granata i raketa).
Srbija je kolko vidim izabrala da pravi "slijepe" samohodne haubice. Dakle oni prave samohotke koje se u principu ne razlikuju od naoruzanja iz vremena Josipa Broza. Po meni je to totalno promasen concept. Jer u modernom ratu gledas neprijatelja na ekranu a slike dobijas od satelita i onda uz pomoc GPS-a i satelita samohotka sama izracuna ugao i punjenje itd.
Da bi se u BNT-u producirala takva samohotka nama definitivno treba partner i to nikada necemo moci sami producirati. To mogu producirati jedino velike zemlje koje imaju jako razvijenu vojnu industriju. Netrebamo ni sanjati o tome.
Mozemo sami producirati ovo sto radi i Srbija -"slijepu samohtku" ali to ne dolazi nikakvu vecu vrijednost za BiH u smislu odbrambenih kapaciteta. A mogli bi je izvoziti u Zimbabwe i Mexiko.
http://c2.etf.unsa.ba/
Pored jeftine kineske elektronike, mislim da nama u BiH to ne treba, ekonomski je neisplativo.
Samohodna haubica je preskupa za nasu namjensku industriju (da se kompletna radi kod nas)
http://www.army-guide.com/eng/product3210.html
-
jupitet30
#2767 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znanje je jedno u teoriji ali ciljao sam na praksu. Da bi proizveli elektroniku treba na elektrotehnickom fakultetu odsjek za mikro elektroniku koji ima labaratorije gdje se sklapaju mikro cipovi i cijela popratna industrija. To mi nemozemo proizvesti. To je vrhunsko znanje u principu.krater wrote:
ETF ima taj smjer "Automatika i Elektronika", a ima i kvalitetnih inzinjera priznatih i u inostranstvu.![]()
http://c2.etf.unsa.ba/

Necemo mi nikada moci proizvesti integralne odbrambene sisteme bez jakog industrijaliziranog partnera na kojeg se mozemo uvijek pouzdati u svakom momentu. Jer sa dolaskom GPS-a i satelita, fakticki svaki top, haubica ili tenk koji nije povezan sa satelitskim sistemima je relativno bezvrijedan. No mozemo samostalno producirati i hidrauliku a i top. A to je 95% tezine takvog sistema. Dok ovu elektroniku mozes uvesti jednim avionom za produkciju od par mjeseci ili godina neprestanu. Dakle, po meni itekako mozemo iskoristiti nase potencijale ali ih dopuniti sa znanjem prijateljskih zemalja kako bi dobili jedan savremeni produkt.Samohodna haubica je preskupa za nasu namjensku industriju (da se kompletna radi kod nas)Bolje da BNT pravi samohodni minobacac , sa tehnickog i tehnoloskog aspekta je jeftiniji proizvesti, a kosuljice za minobacacku municiju moze proizvesti svaka tokarska radionica ili manja kovacnica.
http://www.army-guide.com/eng/product3210.html
Po meni su strategijski partneri za BiH u odbrambenom smislu: SAD i Turska. U buducnosti je jedino realno imati pouzdanu vojsku ukoliko je ona povezana sa satelitima Turskim. Takodjer, vojna industrija ce moci proizvoditi slozene sisteme samo ukoliko se najkomplikovaniji dijelovi budu uvozili iz zemlje poput Turske za koju mozes biti siguran da dotok tih dijelova nece biti obustavljen u slucaju konflikta.
-
Hrmpallier
#2768 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Stvarno ne znam kome na pamet problem pravljenja čipova. Niti se radilo, niti će se raditi na Balkanu, a ne kod nas. To se fino kupi od nekolicine američkih, azijskih i evropskih proizvođača. Ni Ćurska ne proizvodi čipove, a ako ih proizvodi, onda je to na isti način kako to rade Filipini ili Malezija. Dakle, odrađuju radove za američku/evropsku/japansku/južnokorejsku tehnologiju.
Elem, kad znamo da se čipovi nisu niti će ikad da se proizvode kod nas, ostaje nam da zaključimo da elektronski sklopovi ( koji sadrže spomenute, jel'te, čipove ) mogu da se projektuju i kod nas. Baš kao što se nikakav čip nije proizvodio u Finskoj, pa je Nokija bila ..... . Dobro sad, nismo Finci, ali ne bi trebalo da budemo ni tako jadni i bijedni što se tiče elektronike. Smrću "R. Čajaveca" umrla je i elektronska industrija u BiH. Što je najgore, nema ni neophodne infrastrukture, na koju bi se oslanjale male propulzivne firme iz elektronike, koje bi proizvodile profesionalnu elektroniku ( zabavna je odavno monopol Azije ). Ne postoji u BiH nikakva izrada štampanih ploča, a u Beogradu ima bar 10 radionica, u Nišu 4, kao osnovni infrastrukturna pretpostavka takve industrije, u kojoj bi se realizirali projekti tih malih firmi od kojih bi mnogo propalo, ali bi neke rasle i razvijale se.
U prilog tome ne ide ni način kako se kod nas diplomira na tehničkim fakultetima, pojedinačnim, ograničenim radovima koji u nedostatku industrije "vise u zraku". Na zapadu ( barem negdje ), diplomski rad je konkretan zadatak iz života koji naručuje privreda ili vojska koja želi rješenje nekog svog problema. Mentor okupi ekipu od 3 - 5 ljudi koji odrade posao, a često ta ista ekipa osniva firmu, i započinje svoj neizvjesni život na tržištu.
Danas imamo male, jeftine fotoaparate koji prepoznaju osmijeh na licu, ali nikom u industriji naoružanja u BiH na pamet ne pada da krenu u proizvodnju ičeg sofisticiranijeg. To je žalosno utoliko što već imaju neke pretpostavke da se krene u takav posao. Npr. protivtenkovkske rakete, jer već ima dosta znanja i iskustva o nevođenim raketama, pa se ne kreće od nule. Košta to, nije da ne košta, ali problem je da je nama skupo održavati tim od 25-50 inžinjera koju godinu, ali nije skupo, evo već treću deceniju održavati čitave brigade kojekakvih budžetskih glabara/glabarica, za koje bi premija bila da igraju džepni bilijar, ili češljaju "onu stvar", jer barem ne bi pravili štetu koju danas prave. Pa se za te glabare/glabarice traži spas od MMF-a. To,velim, to nije skupo. Itd. itd. Moglo bi se o tome pisati, ali - čemu. Puno toga je moguće. Nekada smo imali E-invest i Unis institute, znači ( bili ) smo u kapacitetu da nešto sofisticirano napravimo, ali .... jbg. Nigdje E-investa, nigdje Unisa. Došla sloboda. Šta reći.
Elem, kad znamo da se čipovi nisu niti će ikad da se proizvode kod nas, ostaje nam da zaključimo da elektronski sklopovi ( koji sadrže spomenute, jel'te, čipove ) mogu da se projektuju i kod nas. Baš kao što se nikakav čip nije proizvodio u Finskoj, pa je Nokija bila ..... . Dobro sad, nismo Finci, ali ne bi trebalo da budemo ni tako jadni i bijedni što se tiče elektronike. Smrću "R. Čajaveca" umrla je i elektronska industrija u BiH. Što je najgore, nema ni neophodne infrastrukture, na koju bi se oslanjale male propulzivne firme iz elektronike, koje bi proizvodile profesionalnu elektroniku ( zabavna je odavno monopol Azije ). Ne postoji u BiH nikakva izrada štampanih ploča, a u Beogradu ima bar 10 radionica, u Nišu 4, kao osnovni infrastrukturna pretpostavka takve industrije, u kojoj bi se realizirali projekti tih malih firmi od kojih bi mnogo propalo, ali bi neke rasle i razvijale se.
U prilog tome ne ide ni način kako se kod nas diplomira na tehničkim fakultetima, pojedinačnim, ograničenim radovima koji u nedostatku industrije "vise u zraku". Na zapadu ( barem negdje ), diplomski rad je konkretan zadatak iz života koji naručuje privreda ili vojska koja želi rješenje nekog svog problema. Mentor okupi ekipu od 3 - 5 ljudi koji odrade posao, a često ta ista ekipa osniva firmu, i započinje svoj neizvjesni život na tržištu.
Danas imamo male, jeftine fotoaparate koji prepoznaju osmijeh na licu, ali nikom u industriji naoružanja u BiH na pamet ne pada da krenu u proizvodnju ičeg sofisticiranijeg. To je žalosno utoliko što već imaju neke pretpostavke da se krene u takav posao. Npr. protivtenkovkske rakete, jer već ima dosta znanja i iskustva o nevođenim raketama, pa se ne kreće od nule. Košta to, nije da ne košta, ali problem je da je nama skupo održavati tim od 25-50 inžinjera koju godinu, ali nije skupo, evo već treću deceniju održavati čitave brigade kojekakvih budžetskih glabara/glabarica, za koje bi premija bila da igraju džepni bilijar, ili češljaju "onu stvar", jer barem ne bi pravili štetu koju danas prave. Pa se za te glabare/glabarice traži spas od MMF-a. To,velim, to nije skupo. Itd. itd. Moglo bi se o tome pisati, ali - čemu. Puno toga je moguće. Nekada smo imali E-invest i Unis institute, znači ( bili ) smo u kapacitetu da nešto sofisticirano napravimo, ali .... jbg. Nigdje E-investa, nigdje Unisa. Došla sloboda. Šta reći.
-
jupitet30
#2769 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Turski TAI oproizvodi cipove za bezpilotne letijelice i satalite a kamoli da Turske nemoze proizvesti cip za jednu samohodku.Hrmpallier wrote:Stvarno ne znam kome na pamet problem pravljenja čipova. Niti se radilo, niti će se raditi na Balkanu, a ne kod nas. To se fino kupi od nekolicine američkih, azijskih i evropskih proizvođača. Ni Ćurska ne proizvodi čipove, a ako ih proizvodi, onda je to na isti način kako to rade Filipini ili Malezija. Dakle, odrađuju radove za američku/evropsku/japansku/južnokorejsku tehnologiju.
-
155_mm
#2770 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma dajte ljudi kakvi cipovi kakvi bakraci. pa jugoslavija je cipove za SUV orkana kupovala, mislim da je bila svicarska. ali SUV jedne haubice se ne sastoji samo od
jednog cipa. ima tu senzora, elektromotora, softvera i jos masu tih stvari koji se takodje moraju uvesti.
namjenska u BiH nije ni za vrijeme juge imala nesto mnogo naucno-istrazivackih odjela. te stvari seu se vecinom radile na VTI u beogradu a u BiH se na osnovu njihovi rijesenja organizovala proizvodnja. koliko ja vidim iz zadnjih dogadjanja srbi (yugoimport) su jako zagrijani upravo za BNT. prvo je onaj mladi predstavnik yugoimporta na proslavi 65. godisnjice IGMAN-a pricao kako u svijetu dolazi do ukrupljavanja tvornica
namjenske industrije i naveo primjer kako je neka njemacka firma kupila juznoafricki DENEL. i kao da treba ici u tom pravcu i na ovim prostorima. pa onda ovaj malo veci ugovor tog istog yugoimporta sa BNT za ove minobacace 81/120 mm. a valjda ima jos ugovora sa yugoimportom koji su na cekanju, barem tako rece onomad direkotor BNT. pa sad ove najave oko zajednickih tvornica namjenske industrije BiH i SRB.
a BNT je izuzet iz onih planova da howell preuzme upravljanje tvornicama namjeske industrije.
nije valjda da ce ga balije prodati yugoimportu ili ga dati njemu na upavljanje na 10 godina?
sto se tice ove dugo najavljivane i jos nikad ne vidjene samohodne haubice iz BNT ako misle praviti isti onakav automatski punjac kao srbi na NORI gdje se cijev haubice
mora "naguziti" punjacu (barem sam tako vidio na jednom snimku na yotube) bolje onda da ne prave nikakav.
jednog cipa. ima tu senzora, elektromotora, softvera i jos masu tih stvari koji se takodje moraju uvesti.
namjenska u BiH nije ni za vrijeme juge imala nesto mnogo naucno-istrazivackih odjela. te stvari seu se vecinom radile na VTI u beogradu a u BiH se na osnovu njihovi rijesenja organizovala proizvodnja. koliko ja vidim iz zadnjih dogadjanja srbi (yugoimport) su jako zagrijani upravo za BNT. prvo je onaj mladi predstavnik yugoimporta na proslavi 65. godisnjice IGMAN-a pricao kako u svijetu dolazi do ukrupljavanja tvornica
namjenske industrije i naveo primjer kako je neka njemacka firma kupila juznoafricki DENEL. i kao da treba ici u tom pravcu i na ovim prostorima. pa onda ovaj malo veci ugovor tog istog yugoimporta sa BNT za ove minobacace 81/120 mm. a valjda ima jos ugovora sa yugoimportom koji su na cekanju, barem tako rece onomad direkotor BNT. pa sad ove najave oko zajednickih tvornica namjenske industrije BiH i SRB.
a BNT je izuzet iz onih planova da howell preuzme upravljanje tvornicama namjeske industrije.
nije valjda da ce ga balije prodati yugoimportu ili ga dati njemu na upavljanje na 10 godina?
sto se tice ove dugo najavljivane i jos nikad ne vidjene samohodne haubice iz BNT ako misle praviti isti onakav automatski punjac kao srbi na NORI gdje se cijev haubice
mora "naguziti" punjacu (barem sam tako vidio na jednom snimku na yotube) bolje onda da ne prave nikakav.
-
Hrmpallier
#2771 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Čipovi za bezpilotne letilice i satelite !!! Koliko vidim, TAI je proizvođač aviona ( uglavnom po licenci ), i dronova. Koliko su dronovi sopstveni razvoj, a koliko licence/kopije ne znam. Ali VRLO DOBRO znam da je što se tiče elektronike TAI = 0.jupitet30 wrote: Turski TAI oproizvodi cipove za bezpilotne letijelice i satalite a kamoli da Turske nemoze proizvesti cip za jednu samohodku.
Pretpostavljam da ti nije poznat pojam ASIC ( Application Specific Integrated Circuit ). Radi se o integrircu ili čipu, razvijenom za obavljanje nekog korisničkii definiranog zadatka. Naručilac je najčešće i jedini kupac. On naruči TO I TO, a proizvođač čipova odradi posao. Dakle, TAI može biti samo naručilac. Da banalizujem, to je kao kada bi neko rekao da VW proizvodi farove ili gume ili žicu ili tako nešto. On naruči i plati. Drugi odrade. O tome se radi, a što se elektronike i čipova tiče, TAI je nepoznat pojam.
- andromeda101
#2772 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako nemaš svoje onda ti ubace trojanskog konja.
NSA i HDD
http://www.theregister.co.uk/2015/02/17 ... ion_group/
NSA i HDD
http://www.theregister.co.uk/2015/02/17 ... ion_group/
-
jupitet30
#2773 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U razvoju Turskih bezpilotnih letijelica, jurisnog helikoptera i vojnih satalita; su ukljucene razne Turske industrije i naucni centri te fabrika MIKRO CIPOVA iz Ankare. Na svijetu samo 4 drzave imaju fabriku mikro cipova za odbrambenu industriju. Turska je jedna od te 4 drzave:
http://www.dailysabah.com/science/2014/ ... for-ankara
Ista stvar je sa energoinvestom. Energoinvest je prije rata od Njemacke kupio transformator za odredjeni napon struje koji se nigdje u istocnoj evropi nije mogao proizvesti. Znaci platio je Siemensu velike pare za to znanje. Posle toga je se taj transformator proizvodio u Sarajevu i izvozio u Rumuniju pod markom Energoinvesta.
Ali Turska znaci sto se tice cipova cak ni to neradi vec je konstrukcija sledeca (znanje dolazi ne iz Italije ili Koreje vec iz Bilkent fakulteta)
To znaci, iz nase perspektive, da u Turskoj imamo partnera koji (ukoliko ima zelje) moze u BiH osigurati produkciju bilo koje moderne vojne jedinice od samohotke do bezpilotne letijelice i od modernig tenka do jurisnog helikoptera, od oklopnog vozila do moderne puske...
Na to sam ja ciljao. Dakle ako mi mozemo proizvesti hidraulicki sistem za samohotku i top, ali nemamo vlastite satalite i fabriku cipova niti znanje da to proizvedemo ali ni industriju koja to moze iznijeti (ni u ludilu) onda se mozemo dogovoriti sa Turskom i ubijediti ih da je bitno da BiH ima takav proizvod za samu Tursku iz geo politickog pogleda!
Dakle da remiziramo. Primjer 100% Turskog proizvoda je recimo ovaj komponenan Aselsana:
https://www.youtube.com/watch?v=iozHaJLpBUQ
To je ujedno i jedan od komplikovanijih komponenata na jednom od njihovih oklopnjaka. Ali i sam oklopnjak Turska 100% samostalno producira. Mi smo na nivou da produciramo oklopnjak (figurativno) ali nismo u stanju da produciramo ovakve komplikovane sisteme. Nemamo znanje da produciramo mikro cipovem druge sisteme poput motora a ni industrijske kapacitete niti imamo satalite sa kojima bi ti sistemi bili operativni (moderni oklopnjak mora imati up to date GPS i slike sa terena koji dobiva od satalita prijateljske zemlje. No imamo Tursku kao partnera koju mozemo nagovoriti da je od zivotnog znacaja za Tursku jaka BH vojna industrija!
http://www.dailysabah.com/science/2014/ ... for-ankara
Ako vidimo ovu fabriku cipova onda vidimo da je ona bazirana na Turskom fakultetu Bilkentu i na ogromnoj Turskoj firmi Aselsan koja proizvodi vrhunsku Tursku vojnu tehnologiju. Dakle nema tu nikakve strane drzave ili transfer tehnologije u samoj fabrici cipova. Transfer tehnologije ima recimo u njihovom Altay tenku i T129 jurisnom helikopteru sto se tice motora tih projekata. Ali u tim projektima je Turska platila ogromne pare (miljarde) za kupovinu tehnologije iz Italije i Juzne Koreje. Dakle platis pare za nauku iz druge zemlje i ta zemlja ti da tu nauku a potom tu nauku primjenis na izgradnji odredjenih vojnih komponenata u svojim fabrikama kao sto je motor. Dakle to je nesto sasvim drugo od patenta. Jer ti nakon transfera tehnologije imas pravo da pod drugim imenom plasiras na trece trziste taj isti produkt samo ces ga drugacije nazvati.The foundation of Turkey's first microchip production facility, established in cooperation with ASELSAN and Bilkent University, will be laid during a ceremony on Dec. 24 in Ankara. Thin and durable electronic materials for the defense, communication and energy sectors will be produced at the factory.
Turkey will be the fourth country in the world that will produce strategic technologies such as defense radar, electric cars, high-speed trains and 4G/5G mobile phone systems thanks to the GaN-based chips that will be produced in this facility.
Speaking to an Anadolu Agency reporter, the President of Bilkent University's Nanotechnology Research Center (NANOTAM) and the General Director of AB-MikroNano, Professor Ekmel Özbay, said that ASELSAN and NANOTAM have been jointly developing countless nanotechnologies as well as micro-technology for many years. He also emphasized that Turkey would be the fourth country in the world to produce commercial nano-chips if the results from the chips produced exceed their expected performance.
Ista stvar je sa energoinvestom. Energoinvest je prije rata od Njemacke kupio transformator za odredjeni napon struje koji se nigdje u istocnoj evropi nije mogao proizvesti. Znaci platio je Siemensu velike pare za to znanje. Posle toga je se taj transformator proizvodio u Sarajevu i izvozio u Rumuniju pod markom Energoinvesta.
Ali Turska znaci sto se tice cipova cak ni to neradi vec je konstrukcija sledeca (znanje dolazi ne iz Italije ili Koreje vec iz Bilkent fakulteta)
Turska nije super bogata zemlja. Ali njezin GDP uz zelju da bude dobra i nezavisna u vojnoj industriji je doveo do toga da Turska samostalno (nakon odredjenih transfera tehnologije) moze proizvesti Altay tenk sa vlastitim motorom, T129 jurisni helikopter, svu elektroniku i cipove za modernu podmornicu (samo motor i omotac dolaze iz Njemacke te 80% hardwara i 100% softwara za vojni satalit i 100% svojih bezpilotnih letijelica.Turska drzava naruci vojni satalit koji mora imati odredjene mogucnosti i rezoluciju (ili bezpilotnu letijelicu, avion)----> Aselsan producira polu fabrikate za taj proizvod (Turski GPS, infra crvene rakete, radar)<---->Turski fakultet pruzaju znanje <-----> Fabrika cipova pruza proizvod uz pomoc znanja sa fakulteta.
To znaci, iz nase perspektive, da u Turskoj imamo partnera koji (ukoliko ima zelje) moze u BiH osigurati produkciju bilo koje moderne vojne jedinice od samohotke do bezpilotne letijelice i od modernig tenka do jurisnog helikoptera, od oklopnog vozila do moderne puske...
Na to sam ja ciljao. Dakle ako mi mozemo proizvesti hidraulicki sistem za samohotku i top, ali nemamo vlastite satalite i fabriku cipova niti znanje da to proizvedemo ali ni industriju koja to moze iznijeti (ni u ludilu) onda se mozemo dogovoriti sa Turskom i ubijediti ih da je bitno da BiH ima takav proizvod za samu Tursku iz geo politickog pogleda!
Dakle da remiziramo. Primjer 100% Turskog proizvoda je recimo ovaj komponenan Aselsana:
https://www.youtube.com/watch?v=iozHaJLpBUQ
To je ujedno i jedan od komplikovanijih komponenata na jednom od njihovih oklopnjaka. Ali i sam oklopnjak Turska 100% samostalno producira. Mi smo na nivou da produciramo oklopnjak (figurativno) ali nismo u stanju da produciramo ovakve komplikovane sisteme. Nemamo znanje da produciramo mikro cipovem druge sisteme poput motora a ni industrijske kapacitete niti imamo satalite sa kojima bi ti sistemi bili operativni (moderni oklopnjak mora imati up to date GPS i slike sa terena koji dobiva od satalita prijateljske zemlje. No imamo Tursku kao partnera koju mozemo nagovoriti da je od zivotnog znacaja za Tursku jaka BH vojna industrija!
-
jupitet30
#2774 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote: namjenska u BiH nije ni za vrijeme juge imala nesto mnogo naucno-istrazivackih odjela. te stvari seu se vecinom radile na VTI u beogradu a u BiH se na osnovu njihovi rijesenja organizovala proizvodnja. koliko ja vidim iz zadnjih dogadjanja srbi (yugoimport) su jako zagrijani upravo za BNT. prvo je onaj mladi predstavnik yugoimporta na proslavi 65. godisnjice IGMAN-a pricao kako u svijetu dolazi do ukrupljavanja tvornica
Ukrumpnjavanje nemjenske industrije sa Srbijom? Jeli se ti zajebavas? Kao da se u Namjenskoj industriji proizvodi grah. Namjensku industriju mozes ukrupnjivati sa onom nacijom kojoj vjerujes 100%. U namjenskoj industriji zelis da budes neovisan. Ako vec moras biti ovisan od neke druge nacije onda to mora biti nacija 100% prijateljska i pouzdana a ne neprijateljska banana drzava poput Srbije. Ako nama bude namjenska industrija ikada trebala za odbranu drzave onda ce onda raditi za odbranu protiv Srbije. To je bar jasno kao dan. A oni nama nece isporucivati dijelove sa kojima cemo ih mi napadati.
Naravno da je Srbiji u interesu da sa nama ukrupnjivaju svoju industriju jer nemaju nikakvu bazu za svoju vojnu industriju. Evo recimo ovi njihovi sistemi se sastoje od uvoza iz Rusije i BiH te 5% vlastite industrije i onda oni to samo sklapaju u fabrici "slozenih sistema".
Mi fakticki samostalno mozemo proizvesti svu hidrauliku i topove. Jedino sto nam fali je platforma (vozilo). Za vozilo ti treba zeljezna industrija (imamo je) i treba nam fabrika motora i mjenjaca. Motori za tenk M84 recimo je se prije rata proizvodio u Sarajevu isto kao i mjenjaci a optika u ZRAK-u. Uz to nam za moderan sistem na NATO nivou treba GPS i mikro cipovi te povezanost sa satalitskim sistemima. A nista od toga Srbija nema niti ce ikada imati. Za vlastiti GPS sistem ti treba 20 satalita koji se sastoje iz vojnih i komunikacijskih. A to ce Srbija imati nikad. Turska na tome radi i ima ih u zraku 3 a do 2023. ce ih imati 22. Dakle nema nam Srbija apsolutno nista ponuditi sto nama treba za izgradnju modernih odbrambenih sistema i za pustanje istih u operativu. Turska nam moze pruziti sve zivo. A uz to nam je Turska brat a Srbija neprijatelj.
Nije dzaba Tito 90% vojne industrije skoncentrisao u BiH.
I sada ako to pogledamo iz nase perspektive; zasto bi nama bilo u interesu da bilo sta radimo sa Srbijom osim da njima izvozimo topove i hidrauliku? Nama je u interesu okrupniti vojnu industriju sa zemljom kojoj mozemo vjerovati u svim uslovima. A to moze samo biti samo Turska. Nema druge alternative.
- andromeda101
#2775 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako nemaš svoje, izaberi koja će te strana država špijunirati i čiji ćeš vazal biti.
Ne samo špijuniranje nego i sabotaža.
Ko Ameri što prodaju robu s slabostima Arapima i drugima, koju mogu lako eksploatisati (slabosti).
Ne samo špijuniranje nego i sabotaža.
Ko Ameri što prodaju robu s slabostima Arapima i drugima, koju mogu lako eksploatisati (slabosti).