Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#2751 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Kod mene je bašta očišćena, nije još uvijek preorano. Oranje će vjerovatno sačekati proljeće. Za sadnju i nemam baš nekih planova...Vjerovatno kao i ove godine. Čekam ova sjemena od Mu'mina i Vrtlara :D. Cvjeć... pardon Vrtlar :D je obećao nekih pelcera :lol: pa eto... da pričekam.
Ako Bog da, na proljeće prvi posao će biti ili bunar ili neki rezervoar ili tako nešto. Imati vodu - a biti cijelo ljeto bez vode... ne ide više tako. Građevinski radovi u bašči jedini su plan (za sada) za proljeće.

OOOOOOOOOOOO koga moje oci vide vratija se Sime iz Amerike ili ti cvijecar iz Holandije :mrgreen: :razz: ;-)

To za vodu moras rijesiti sto hitnije mozes li nabaviti neka burad pa ih ukopas i sad sipas vodu i imas preko ljeta dok ne skontas za bunar .Ali po onom tvom sto si pisao kako je onaj covjek nasao ja mislim da ima vode.Dobro mozda nema 100 litara u sekundi ali neka se bunar napuni za 24 h 200l vode tebi je super.
vrtlar

#2752 Re: Bášča

Post by vrtlar »

bizet wrote:moja basta nije jos zavrsena....bice....oko komposta nisam sigurna da li radim ispravno...pitala sam vrtlara, on mi nesto objasnjavao, ja ga djelimicno razumjela....ko bi rekao da se i sa tim moze fulati...mislila sam sta se tu ima za pogrijesiti...ali hajde, ako ne istruhne do naredne godine ima i ona sljedeca :lol:
nisam stavljala karton u kompost...i moja kaca za kompost nema otvora....ostalo sto sam stavila je OK...naslo se tu nesto mog povrca, mahom voca sa zemlje koje je nejestivo...nesto pepela od drveta i organskih otpadaka iz kuhinje...ali kako sam shvatila mozda nisam ni redala kako treba, onda fali zraka, onda ne znam vise ni sama kako dalje sa kompostom

plan je zasaditi ovo malo bastice oko kuce iduce godine, ako budem ziva i zdrava naravno...ali mene je uhvatila groznica poljoprivrednicka...ja bi da posijem svega, da vidim kako se ponasaju biljke, sta uspijeva lakse, za sta treba vise truda...i sad imam zelju da naucim nesto vise i o sortama...ali ja nemam vremena da se ovako ozbiljno bavim ovim sportom....a sve mi u glavi kad bi nasla kakav zanimljiv komad opcinske zemlje ja bi to zakupila pa probala posijati svasta....ma muz kad pricamo na ovu temu nesto uvijek odbrusi pa me odvrati od ideje...a kad kasnije ukazem na njegove rijeci onda kaze kako je samo mislio kako to nije isplativo a ne da ne trebamo....mene ovakav stav buni misa mu...ili si za ili nisi, nema trece opcije...ama da sam se ja kojim slucajem zaljubila u kakvo zemljiste ne bih ja njega ni pitala hocemol' uzeti pod zakup i sijati...i sama sam valjda neodlucna

nego sta moze uspjeti u hladu?

imate pozdrave :)

Kaze jedna poslovica sreca je kratkog vijeka ali ako hoces srecu za cijeli zivot napravi sebi bastu.
vrtlar

#2753 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Nije se Kerima i Armin i jos poneki javljali valjda ce poslije i od proljetos nema Drekalica mora da joj je prisjeo kefir party.
Oticon

#2754 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Cuj nije pripremila pa ima do proljeca vremena koliko hoces.Kazu neki strucnjaci da je dobro jedne godine prekopati bez djubriva druge godine prekopati sa djubrivom a trecu da se ostavi da se ne kopa do proljeca zbog mikroorganizama i glista.I uvijek se ne kopa godina poslije stavljanja djubriva.Jeli se stigne lakirati ponesto :mrgreen: :D :razz: ;-)
Pa... ispade da ja slušam te stručnjake, jedene godine sam prekopala, jedne prekopala sa đubrivom...a ove ništa ...do proljeća. Dragi Vrtlar vjeruj da ne stižem ni lakirati ;-)
A što se tiče plana za sijanje...čekam "hedije" od Vrtlara i Mumina , da bih znala sa čim raspolažem :zzzz:
safran

#2755 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:
safran wrote:No drama, naravno da će biti. Nadoknadićete u proljeće.
Mi (tj. muž) počistili, poorali, pofrezali dio i zasadili 5 kg luka. Sortna lista za narednu godinu spremna:
- paradajz, ide kao i ove godine s tim da SanPiere i Heinz izbacujem a pojačavam volovsko srce i vraćam novosadski jabučar,
- paprike, kupujem Amandu - zaista je prva liga - kupila bih sjeme ali ne vijeh ga nigdje, ovako ću se morati pouzdati u čiku koji prodaje eko sadnice na Mostarskom raskršću, izbacujem soroksori, ostavljam kalifornijsko čudo i rotund,
- buranija - putericu na pritku i šarenu čuču,
- tikvice - Elite - F1 pa kupujem sjeme , cucuzzi ili serpent - naručeno sjeme - stiže mi iz USA (Lagenaria siceraria), to je ona zmijolika što sam spominjala - kupila sam sjeme u Agrikomu ali ne mogu se pouzdati u to da će je biti i ove godine a fenomenalnog je okusa,
- tikve - Butternut, sremenduša i još ću se nečim iznenaditi sa http://www.sampleseeds.com
- patlidžan - neću praviti svoj rasad za plavi, bijeli sam kupila u Sjemenarni u Mostaru,
- kupušnjače - brokula i prokule i naravno, jer bez toga bašta nije bašta, raštiku,
.
.
.
.
Biće još ponešto eksperimentalno .......

Sto ce neko LUKsuzno zivjeti.Super ti je spisak mogla bi ga malo i prosiriti.Grasak,mrkva persun.celer pastrnak ,bijeli rotkvu,itd sve ovo ide u dobru corbu.Krompir ne sijes ili si ga zaboravila na spisak staviti.
to su ti one četiri tačke ispod kupusa
A da znaš da muž predlaže da preskočimo krompir jedne godine - izgibosmo od zlatica.
Mu'min

#2756 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:S obzirom da ste sada tu da ponovim ovu molbu.
safran wrote:Evo zadatka za naše dopisnike iz inozemstva -

http://www.planetzdravja.com/mineral.php

Za ove formulacije imaju i halal certifikat. Kažu da čak i pčele privlači i da je 100% neškodljiv.

http://mineralnutrient.eu/index.php/sl/ ... ertificate

Pogledajte malo, ima li ko kakvih iskustava.
Safran ja sam prije par mjeseci za tebe i sebe ovo istraživao i zaključici su slijedeći:
- raja veli ništa posebno
- čak sam čitao neku slovenačku studiju koju je sama ova firma platila da joj uradi i tamo su ustanovili ništa posebno (mogu ti link nabaviti ali je na SLO jeziku pa ne vidim smisao).

Tako da možeš koristiti kao i svako drugo al sem halal certifikata ništa drugo vrijedno spomena nisam opazio.
Mu'min

#2757 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:
Mu'min wrote:Nikad čuo za ovu "Amanda" sortu. Vidim da je prodaje neka srbijanska firma.
Nisam ni ja prije - nego mi je bio slab rasad ove godine i svratim da kupim još i samo kod tog čike što prodaje kao EKO rasad bile pikirane. Pitam ga koja je sorta i on mi kaže da je hibrid Amanda i nahvali mi je ali ništa nije slagao - stvarno je odlična. U odnosu na soroksari ima krupniji plod, deblje meso i, da ne pretjerujem, 3 x više ploda. Doduše, sve to je i očekivano za hibrid.
Ja sam ti ljubitelj svog sjemena i svojih sadnica tako da te "hibrd" stvari ne koristim toliko mada kao što i sama reče ako kupiš očekuješ da ima veći urod.
Tetak mi ima uzgoj paradajza u plasteniciam, svi lijepi, urod mašalaAllah al ni kvalitet spram mojih daleeeeko.
Mu'min

#2758 Hedije...

Post by Mu'min »

Oticon wrote: A što se tiče plana za sijanje...čekam "hedije" od Vrtlara i Mumina , da bih znala sa čim raspolažem :zzzz:
Pa na prošloj stranici sam pisao da se mi jave kome sam šta "dužan" za hedije, naime obećanje je dug u islamu.
I tamo sam zapisao te Oticon male papričice. Trebaš li još šta?
Mu'min

#2759 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Ih Mumine neces ti samo ovoliko ja planiram jednu cifru a na kraju ispadne puno vise.Sve mi zao baciti rasad.
Toga sam ahbabu svjestan al polahko već dolazim do vrlo priciznih planova.
Tako recimo 100 sadnica paradajza i odstupanje 5% gor/dol.
Već sam prošle godine više puta zažmirio i teška srca bacio punu šaku rasade u kantu za smeće jer je bilo previše. :lol:

Kod paprika se "još tražim" koliko slatkih i koliko ljutih.
flag

#2760 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
Oticon wrote: A što se tiče plana za sijanje...čekam "hedije" od Vrtlara i Mumina , da bih znala sa čim raspolažem :zzzz:
Pa na prošloj stranici sam pisao da se mi jave kome sam šta "dužan" za hedije, naime obećanje je dug u islamu.
I tamo sam zapisao te Oticon male papričice. Trebaš li još šta?
Mu'min wrote:Flag

ako Bog da dogovori ćemo se, samo da rodije.
Znači mexičke krastavice i Yellow pear.
A onaj rani se zove Stupice.
Yello pear je ovo:
Image
Mu'min wrote:FLAG
ovaj žuti je sjeme od moje rahmetli nene, kojeg sijemo oko 30 godina zaredom.
Sorta je pod imenom ŽUTI BOSANSKI (Bosnian Yellow).
Evo slike iz bliza od prošle godine što sam sadio.
Image
Evo Mu`mine, da ja tebe fino sa slikom podsjetim šta si meni "dužan". Plus i one paprike što u nesvjest bacaju :mrgreen:, i ako ti misliš da bih trebao još nešto imati - bujrum i to pošalji.
Nego, šta ću ja tebi poslati? Hoš` snijega :lol: ? Evo ga pada, ja ga nisam nešto poželio! Ili bujrum sa ovim sepetom kod mene.
Image
flag

#2761 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:
OOOOOOOOOOOO koga moje oci vide vratija se Sime iz Amerike ili ti cvijecar iz Holandije :mrgreen: :razz: ;-)

To za vodu moras rijesiti sto hitnije mozes li nabaviti neka burad pa ih ukopas i sad sipas vodu i imas preko ljeta dok ne skontas za bunar .Ali po onom tvom sto si pisao kako je onaj covjek nasao ja mislim da ima vode.Dobro mozda nema 100 litara u sekundi ali neka se bunar napuni za 24 h 200l vode tebi je super.
OOOOOOOOOOOO Druže :D, kako cvijeće napreduje, radi li se šta oko tih pelcera?
Boga mi, opasno sam se naoštrio na građevinske radove, jedva čekam proljeće. Nisam siguran šta ću raditi... ili neki bunar i nadati se nekoj skromnoj litraži ili čatrnju i kišnicu skupljati. Bilo kako bilo, iduću sezonu (Bože zdravlja) ne mislim više dočekati bez vode u bašči. Ja sam prvi put (ove godine) voće zalio negdje krajem avgusta!!! Kada vidim kako kod drugih izgleda trogodišnji voćnjak... Sjeo bih pa plak`o od muke. Ovogodišnja suša je čini mi se dohakala voću koje sam posadio 2009-te. E nećemo više tako... Ha ševa zapjeva, ha ja (bager) kopam :lol: I onda ako Bog da samo ću da prskam vodom - i kada treba i kada ne treba.
Mu'min

#2762 Autobus: Sarajevo -> Slovenija?

Post by Mu'min »

Da li iko pozna kakvog šofra koji vozi na relaciji Sarajevo -> Slovenija?
flag

#2763 Re: Autobus: Sarajevo -> Slovenija?

Post by flag »

Mu'min wrote:Da li iko pozna kakvog šofra koji vozi na relaciji Sarajevo -> Slovenija?
Jok ja.
Mu'min

#2764 Autobus: Sarajevo - Slovenija

Post by Mu'min »

Bilo bi super, jer bi mogo ljudini dati na kahvu a on bi vam mogo dostaviti ove hedije pa si vi dole samo podijelite.
Čak bi mogo neko dobiti i 1 sadnicu čilija za prezimljavanje. :)
Imam 2 viška.
excalibur00

#2765 Re: Bášča

Post by excalibur00 »

vrtlar wrote:
excalibur00 wrote:Pozdrav svima,
posto je zatisje u nasim bascama,molio bih Vas da mi prenesete svoja iskustva,naravno ukoliko ih imate,u uzgoju Bell Paprika,crvene,zelene,narandzaste i zute,jer ove godine sam posadio par komada i nisu mi uspjele,unaprijed hvala

Pozdrav

Napisi malo vise detalja sta si radio pa cemo mi ovdje koji imamo iskustva ukazati na greske.

Napravio sam sopstveni rasad,posadio u bscu krajem maja,zaljevano sistemom kap po kap,redovno djubreno,biljke su bile zdrave,cvjetale,medjutim plod nije sazrio,eto ukratko,ko moze dati kakav koristan savjet bio bi zadovoljan,naravno ukoliko je bas njih uzgajao,hvala
safran

#2766 Re: Bášča

Post by safran »

Nisam uzgajala - tek sam sada naručila sjeme za narednu sezonu. Ali sam malo pogledala - ne treba im polinator, same to sasvim dobro rade. Asistencija im može biti potrebna u zatvorenom prostoru ali ako sam dobro skontala tvoje su bile na otvorenom.
Ja sam imala problem sa chilli papričicama uzgojenim u saksijama - biljka prebujna, obilje cvijeta - nigdje ploda. Pa sam probala sa maltretiranjem i to je urodilo plodom.

Ograničavajući faktori kod tvojih biljaka:
- polinacija - ako su bile u zatvorenom,
- pretjeran vegetativni rast - ako je biljka bila izrazito bujna - biljka onda nema potrebe za reprodukcijom (kažeš da je redovno đubrena - čim je đubrena - ako si forsirao azot to može biti uzrok) .

Evo, probaću ih i ja ove godine pa valjda nešto skontamo. A zaista ih vrijedi uzgajati što zbog kvaliteta što zbog cijene - mislim, u Merkatoru su standardno > 6 KM.
Mu'min

#2767 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Jel o ovim paprikama govorimo:
Image
excalibur00

#2768 Re: Bášča

Post by excalibur00 »

Mu'min wrote:Jel o ovim paprikama govorimo:
Image
:thumbup:
Banksy

#2769 Re: Bášča

Post by Banksy »

vrtlar wrote:I za ostale pitanje jeste li pripremili bastu za zimu.mislim na Oticon,Safran,Kerimu,Bizet, Banksy i druge koji su se javljali a od muskih Mumina.Armina,i cvjecara Flaga i drugih koji su se javljali
Njiva preorana, ostalo samo nešto u ćošku karfiola, kelja i raštike, zamijenjene oštećene voćke i ponovo posađeno drveće polomljeno onim proljetnim snijegom, mlade voćke dodatno učvršćene, južne biljke umotane i zaštićene jutom, pačempresi i tuje umotani mrežom, sjemena povrća i cvijeća (kupljena u Mostaru, u Sjemenarni) čekaju februar za sijanje, podrum napunjen zimnicom (valja to sad sve pojest' :D ), i tako ... Indijanci su se spremili za zimu ... :D
safran

#2770 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:
Safran ja sam prije par mjeseci za tebe i sebe ovo istraživao i zaključici su slijedeći:
- raja veli ništa posebno
- čak sam čitao neku slovenačku studiju koju je sama ova firma platila da joj uradi i tamo su ustanovili ništa posebno (mogu ti link nabaviti ali je na SLO jeziku pa ne vidim smisao).

Tako da možeš koristiti kao i svako drugo al sem halal certifikata ništa drugo vrijedno spomena nisam opazio.
OK, hvala, to je sve što mi je trebalo.
Mu'min

#2771 Bilo kuda, paprika svuda.

Post by Mu'min »

Sve čovjek kaže nema više a on opet se nabere.
Evo u nedjelju prije ovog slabog vremena nabra ljutih (manje posude) i slatkih (velika tevsija).
Image
Doduše zelene al mogu se koristiti. :)
Banksy

#2772 Re: Bášča

Post by Banksy »

S neke druge teme, vrlo korisno i detaljno ... :)
safran wrote:
Banksy wrote: Ako je na kesicama sjemena naznačeno da ''sjeme nije tretirano'' podrazumijeva li to da nisu GMO ili se to odnosi na neko drugo, hemijsko tretiranje?
Dalje, mora li GMO biti naznačen na proizvodu?
Kako stojimo mi, u BiH, s GMO zakonima i poštujemo li ih?
Možeš kratko, da te ne peglam previše,
Hvala
:-D
- "sjeme nije tretirano" znači da nije tretirano hemijskim zaštitnim sredstvima (npr. fungicidima i sredstvima protiv klijavosti),
- GMO mora biti naznačen na proizvodu - pretpostavljam da te zanima sjeme - što se tiče ovoga što ti sadiš - relax,
- Zakon o GMO BiH je usaglašen sa direktivama i pravilnicima EU donesenim do 2008 što ukratko znači:
* GMO može dospjeti na tržište nakon provedenog postupka odobravanja koji podrazumijeva procjenu rizika po zdravlje potrošača i okoliš,
* Kada određeni GMO dobije dozvolu (u EU trenutno preko 40) za određenu namjenu ta dozvola vrijedi 10 godina nakon čega se podnosi zahtjev za obnovu dozvole,
* Kada roba sadrži ili se sastoji ili je proizvedena od dozvoljenog GMO sa udjelom >0,9 % onda mora jasno biti istaknuto na ambalaži kao dio deklaracije (npr. rafinirano ulje ili šećer - procenat se onda odnosi na sirovinu),
* Kada se na tržištu ustanovi nedozvoljeni GMO onda se cijela pošiljka uklanja sa tržišta (postoje izuzeci pokriveni pravilnikom iz 2011 ali da ne cjepidlačim) a dalja sudbina pošiljke nije precizirana - neke države uništavaju, neke preusmjere u proizvodnju biogoriva a moguće je i otputiti na destinaciju gdje taj GMO ima dozvolu za upotrebu,
* Kada je na proizvodu navedeno GMO-free to znači samo da ne sadrži GMO udjela iznad 0,9 %,
- BiH je dobila zakon koji predstavlja pravni okvir ali još uvijek nemamo brojne pravilnike pa tako ni onaj o davanju dozvole za stavljanje GMO na tržište - tehnički na snazi je zabrana.
- Od stupanja Zakona o GMO na snagu 2009 stanje se promijenilo u smislu da uvoznici sada imaju obavezu tražiti informaciju o GMO statusu. Sistemske službene kontrole još uvijek nema.

Samo da napomenem - preko 40 GMO sa odobrenjem u EU predstavlja svega nekoliko vrsta - soja (6), kukuruz (12 osnovnih i N kombinovanih), pamuk (3), uljana repica (3), krompir (1), šećerna repa (1). Dalje, treba razlikovati upotrebu od kultivacije - EU je vrlo restriktivna prema uzgoju i dozvola za kultivaciju se jako teško dobiva.
Mu'min

#2773 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja nikom ne vjerujem što se tiče GMO.
Pogotovu ne u BiH.
To je moje lično mišljenje.
Monsanto i slični jarani su toliko jaki da će za 100.000 KM proturiti bilo šta u BiH i mimo EU.
Mu'min

#2774 Agro Kanal

Post by Mu'min »

AGRO KANAL na RTV TK
http://www.rtvtk.ba

"U susret nam dolazi novo izdanje emisije namjenjene poljoprivrednicima.Donosimo priču o "Četvrtom sajmu ekološki zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma - Kalesija 2012.“ Govorimo i o smanjenju proizvodnje mlijeka na području TK, dok stručnjaci savjetuju kako pripremiti plastenik za zimsku proizvodnju. u ovom izdanju saznajte zašto je važno na vrijeme zasušiti muzna grla. Budite uz emisiju iz poljopšrivrede Agro kanal je na programu srijedom od 18 sati i 15 minuta."

Image
flag

#2775 Re: Bášča

Post by flag »

Evo jedne fine komšijske inicijative.
http://www.index.hr/apetit/zanimljivost ... u-sjemena/
Post Reply