Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Ali_G

#2751 Teretana

Post by Ali_G »

Samo bih jos napomenuo da je idealno da trening traje nekih 75min+kardio poslije.
smijesni_ste

#2752 Re: Teretana

Post by smijesni_ste »

Valjda neće biti OFF ovo moje pitanje...kad već dijelite savjete.-..i meni bi trebao jedan :D..odlučio sam mršati :D....pa razmišljam da kupim ovo sobno biciklo..pa da vas pitam valja li to čemu xD...da li pomaže..ili je samo bacanje para...pošto sam čitao oprečna mišljenja...naravno imam i ono 'pravo' biciklo i vozim ga redovno(dobro ne u posljednje vrijeme zbog snijega i to)...takodjer počeo sam i trčati...ali ponekad jednostavno ne možeš ni trčati ni vani voziti biciklo od obaveza, vremena itd...pa kontam bolje je onda makar pola sata dnevno na sobnom biciklu nego ništa cijeli dan ne uraditi :/...pa eto da vas pitam šta vi mislite...i kako stoji sobno biciklo u poredjenju sa onom trakom za trčanje i slično..šta je efikasnije....unaprijed hvala :/
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2753 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Mislim da je traka bolja.. Uglavnom, za mrsanje ti je najbitnija prehrana.
smijesni_ste

#2754 Re: Teretana

Post by smijesni_ste »

Aha...hvala..da, naravno, i prehranu sam regulisao :/...
skafiskafsnjak

#2755 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

sabanss

#2756 Re: Teretana

Post by sabanss »

smijesni_ste wrote:Valjda neće biti OFF ovo moje pitanje...kad već dijelite savjete.-..i meni bi trebao jedan :D..odlučio sam mršati :D....pa razmišljam da kupim ovo sobno biciklo..pa da vas pitam valja li to čemu xD...da li pomaže..ili je samo bacanje para...pošto sam čitao oprečna mišljenja...naravno imam i ono 'pravo' biciklo i vozim ga redovno(dobro ne u posljednje vrijeme zbog snijega i to)...takodjer počeo sam i trčati...ali ponekad jednostavno ne možeš ni trčati ni vani voziti biciklo od obaveza, vremena itd...pa kontam bolje je onda makar pola sata dnevno na sobnom biciklu nego ništa cijeli dan ne uraditi :/...pa eto da vas pitam šta vi mislite...i kako stoji sobno biciklo u poredjenju sa onom trakom za trčanje i slično..šta je efikasnije....unaprijed hvala :/
Sobno biciklo se isplati ako imas volje. Inace samo zauzima prostor nepotrebno :D Iz iskustva :D
Mustang1

#2757 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Nije ni sobno biciklo lose .. google i pretrazi .. Svako jutro na prazan stomak kada ustanes biciklo daje odlicne rezultate koliko sam ja cuo
Ali_G

#2758 Teretana

Post by Ali_G »

Ja sam vise pristalica sprava u kojima je ukljucen i staticni misicni rad. Mozda steper ako ima gdje kupiti.
zilla_

#2759 Re: Teretana

Post by zilla_ »

Da al nećeš nikad sahat izdržat na steperu... Ja sebi pustim film i u komadu vozim sahat kućno biciklo... Najbolja je kombinacija teretana pa kardio ili ako se ne radi teretana onda 20 minuta HIT pa onda 40 minuta lagano... Što se više iscrpiš prije kardia to ćeš prije počet pržit salo kad kreneš radit kardio...

Jer naučno je dokazano da treba proć oko 20 minuta da bi tijelo počelo koristit masti za energiju...
smijesni_ste

#2760 Re: Teretana

Post by smijesni_ste »

Hvala svima na odgovorima...:/...
sabanss

#2761 Re: Teretana

Post by sabanss »

zilla_ wrote:Da al nećeš nikad sahat izdržat na steperu... Ja sebi pustim film i u komadu vozim sahat kućno biciklo... Najbolja je kombinacija teretana pa kardio ili ako se ne radi teretana onda 20 minuta HIT pa onda 40 minuta lagano... Što se više iscrpiš prije kardia to ćeš prije počet pržit salo kad kreneš radit kardio...

Jer naučno je dokazano da treba proć oko 20 minuta da bi tijelo počelo koristit masti za energiju...
Slazem se sa gore navedenim vidom treniranja. Nista brze i bolje ne przi salo :D
Vitezanin

#2762 Re: Teretana

Post by Vitezanin »

A sta je s nama koji nemam visak sala (u deficitu smo :D :D :D ), a hocemo i dalje da idemo u teretanu, nabacimo koju kilu, a bogme i koji misic? :D :D :D :D
skafiskafsnjak

#2763 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Hahahahah to je prehrana + teretana :) Eventualno neki suplementi 8-)
Edin H.

#2764 Re: Teretana

Post by Edin H. »

Vitezanin wrote:A sta je s nama koji nemam visak sala (u deficitu smo :D :D :D ), a hocemo i dalje da idemo u teretanu, nabacimo koju kilu, a bogme i koji misic? :D :D :D :D
Tebi je najbolje po pivama da udaris, a ojacas i stomacne misice :oops: :D
4m3l

#2765 Re: Teretana

Post by 4m3l »

Edin H. wrote:
Vitezanin wrote:A sta je s nama koji nemam visak sala (u deficitu smo :D :D :D ), a hocemo i dalje da idemo u teretanu, nabacimo koju kilu, a bogme i koji misic? :D :D :D :D
Tebi je najbolje po pivama da udaris, a ojacas i stomacne misice :oops: :D
Hebo pive, ovo daje provjerene rezultate:

Image

0.5 do 1l dnevno, tako preporucuju ovi profi bilderi!
Loulou

#2766 Re: Teretana

Post by Loulou »

smijesni_ste wrote:Valjda neće biti OFF ovo moje pitanje...kad već dijelite savjete.-..i meni bi trebao jedan :D..odlučio sam mršati :D....pa razmišljam da kupim ovo sobno biciklo..pa da vas pitam valja li to čemu xD...da li pomaže..ili je samo bacanje para...pošto sam čitao oprečna mišljenja...naravno imam i ono 'pravo' biciklo i vozim ga redovno(dobro ne u posljednje vrijeme zbog snijega i to)...takodjer počeo sam i trčati...ali ponekad jednostavno ne možeš ni trčati ni vani voziti biciklo od obaveza, vremena itd...pa kontam bolje je onda makar pola sata dnevno na sobnom biciklu nego ništa cijeli dan ne uraditi :/...pa eto da vas pitam šta vi mislite...i kako stoji sobno biciklo u poredjenju sa onom trakom za trčanje i slično..šta je efikasnije....unaprijed hvala :/
Evo skraćena verzija, za ono što je tebi potrebno:
(radi se o trening zonama)
Zona 2 - Zona za reguliranje kilaže
Od 60% do 70% od Max HR*
Do Zone 2 se stiže laganim joggingom ili nečim sl. U ovoj zoni organizam troši mast kao energiju, pa je i zovu "Fat burning Zone". Zapravo oko 85% energije se crpi iz masti. Zato se ova zona preporuča onima koji žele skinuti kilograme. Da bi se to postiglo treba što duže trenirati u ovoj zoni. U Zoni 2 počinje porast kondicije i izdržljivosti, ali ne bitnije. Osim za mršavljenje ova zona se koristi i za zagrijavanje, "hlađenje".

*Heart rate (HR) je termin koji označava broj otkucaja srca u minuti. Ovo je jedan od najvažnijih pokazatelja trenutnog stanja organizama.
Razlikujemo tri vrste Heart ratea: Ambijentalni HR, Resting HR i Maksimalni HR.
Ambijentalni HR predstavlja broj otkucaja srca u minuti u stanju mirovanja u toku dana. Mjeri se dok se sjedi, leži ili odmara. Kod većine ljudi je oko 70. Kod treniranih osoba je 50 i nešto, pa čak i 40 i nešto.
Resting HR je minimalni broj otkucaja srca u minuti u stanju apsolutnog mirovanja. Mjeri se obično neposredno po buđenju, ujutro ili navečer kad je organizam potpuno opušten. Resting HR zavisi od mnogo faktora (kvaliteta sna, atmosferske prilike, ishrana, emocije…). Općenito gledano što je manji to je bolja kondicija. Kod većine ljudi je oko 60+ ili 50+. Kod treniranih osoba je ta vrijednost 40 i nešto, pa čak i 30 i nešto.
Maksimalani HR je najveći broj otkucaja u minuti koje srce može postići. Ovisi o godinama osobe i stupnja treniranosti. Može se odrediti na više načina. Najjednostavniji način je matematička formula 220 - broj godina. Ipak, najtočnija vrijednost se dobija testom kod liječnika specijaliste. Postoje i mnoge druge metode za određivanja Max HR.
Autobus

#2767 Re: Teretana

Post by Autobus »

Možda i najbolji savjet koji sam dobio u vezi teretane je: raznovrsnost.

Probajte svaki put raditi drugačije vježbe za određeni mišić, kad vam ponestaje ideja google u ruke ili počnite izmišljati vježbe. Ništa nema boljeg efekta.

Preporuka dva za ove što hoće kg da izgube: 2/3 puta sedmično ubacite bazen uz teretanu i trčanje.
Vitezanin

#2768 Re: Teretana

Post by Vitezanin »

U biti, koliko sam skuzio, svatko ima neki svoj stil. :D

Opet, ovisi i o genetici, a i treba slusati svoje tijelo. Ako se nesto ne moze uraditi, jebiga, ne treba ni uraditi. Treba poceti polako, pa ako se moze vise onda i povecati serije pomalo.

A mislim a ipak treba postojati nekakav 'sistem' koji se slijedi redovito, a ne samo baciti se s jedne sprave na drugu pa onda uraditi nesto deseto.

Meni recimo 20 minuta plivanja nakon teretane dodje k'o raj na zemlji, a neki pisu da je to pogresno raditi nakon teretane. Znaci ipak ovisi od osobe do osobe, valjda.

Meni je i dalje frka kako nabaciti koji kilogram, prirodnim putem. :D Pokusavam jesti 4 puta na dan (3 puta obimno plus kakav snack), ali braco mila, kad si cijeli dan van kuce, 5 dana u tjednu, to je fakat tesko.
Loulou

#2769 Re: Teretana

Post by Loulou »

Vitezanin wrote:Meni je i dalje frka kako nabaciti koji kilogram, prirodnim putem. :D Pokusavam jesti 4 puta na dan (3 puta obimno plus kakav snack), ali braco mila, kad si cijeli dan van kuce, 5 dana u tjednu, to je fakat tesko.
Haj' prebaci meni malo te genetike :D "Vuk sit, ovce na broju" :mrgreen:

Jer, jesti van kuće i jeste najlakši način za nabacit' kilograme, posebno zato što se tada, uglavnom, jede neka junk food.

Kažu da treba jesti 5 puta na dan. 3 glavna obroka i 2 užine. S tim da treba voditi računa, kad su u pitanju glavni obroci, da trebaju sadržavati proteine, povrće i... ne mogu se sjetit' što još. Ugljeni hidrati nisu sigurno :D
Vitezanin

#2770 Re: Teretana

Post by Vitezanin »

Loulou wrote:
Vitezanin wrote:Meni je i dalje frka kako nabaciti koji kilogram, prirodnim putem. :D Pokusavam jesti 4 puta na dan (3 puta obimno plus kakav snack), ali braco mila, kad si cijeli dan van kuce, 5 dana u tjednu, to je fakat tesko.
Haj' prebaci meni malo te genetike :D "Vuk sit, ovce na broju" :mrgreen:

Jer, jesti van kuće i jeste najlakši način za nabacit' kilograme, posebno zato što se tada, uglavnom, jede neka junk food.

Kažu da treba jesti 5 puta na dan. 3 glavna obroka i 2 užine. S tim da treba voditi računa, kad su u pitanju glavni obroci, da trebaju sadržavati proteine, povrće i... ne mogu se sjetit' što još. Ugljeni hidrati nisu sigurno :D
Definitivno izbjegavam to jedenje vani. McDonalds tu i tamo (jednom mjesecno npr, okine mi se :-) ). Uglavnom da budem precizniji, hocu da nabacim te 'zdrave' kilograme jer sam krenuo redovito u teretanu. Treba mi masa, ali ne stomak. :D

Znam za tih 5 puta. Jednostavno nemoguce u mom slucaju. Ako imam 3 kvalitetna obroka dnevno ja sam sretan. Ali eto kazu don't give up pa se trudim. :D
zemo_online

#2771 Re: Teretana

Post by zemo_online »

leet wrote:Mislim da je traka bolja.. Uglavnom, za mrsanje ti je najbitnija prehrana.

brate kretanje i opet kretanje i sport. mos ti drzat dijetu 4 mjeseca i smrsat 10 kila i sta kad zavrsis da dijetom??
vracas se na staro.
sport i sto vise kretanja i znojenje naravno jer bez znojenja nema nista.
Loulou

#2772 Re: Teretana

Post by Loulou »

Vitezanin wrote:Definitivno izbjegavam to jedenje vani. McDonalds tu i tamo (jednom mjesecno npr, okine mi se :-) ). Uglavnom da budem precizniji, hocu da nabacim te 'zdrave' kilograme jer sam krenuo redovito u teretanu. Treba mi masa, ali ne stomak. :D

Znam za tih 5 puta. Jednostavno nemoguce u mom slucaju. Ako imam 3 kvalitetna obroka dnevno ja sam sretan. Ali eto kazu don't give up pa se trudim. :D
Znam da svako "svoju muku muči" ali eto... ja ti zavidim. :D
Ok, cura sam, i nije neki kompliment da ti ja zavidim :D ali nemaš pojma koji je to raj - jedeš koliko želiš i što želiš, a ne odražava se na tjelesnu masu... Pusta maštanja vs. čelična disciplina :D

Haj'mo se mijenjat' :-? :mrgreen:
zemo_online

#2773 Re: Teretana

Post by zemo_online »

L00d wrote:Na koji nacin mogu da idem u teretanu i trcim,a da mrsam ? znaci ne moram da napredujem u teretani, prvenstveno me interesuje gubljenje kilograma. Mogu li mrsati, uz teretanu i trcanje ? :?

zasto ne bi mogao trcat i ici u teretanu?? ne kontam. mos jos ubacit i jos neki sport.
od teretane nes smrsat,a od trcanja hoces i u tome je razlika. u teretani nabijas snagu sa tegovima i NE MRSAS od toga.
trcanje je zdravije od tegova u svakom slucaju kao i sve ostale kardio vjezbe.

osim toga snaga bez kondicije ne znaci nista. promjer dobar je bob sapp. kad ga vidis pomislis da more svakog pojest za dorucak,a kada zamahne 3 puta on je gotov,ne moze vise,ne moze stajat na nogama vise. znaci snaga bez kondicje je nista.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2774 Re: Teretana

Post by Velkoski »

test01 wrote:
leet wrote:Mislim da je traka bolja.. Uglavnom, za mrsanje ti je najbitnija prehrana.

brate kretanje i opet kretanje i sport. mos ti drzat dijetu 4 mjeseca i smrsat 10 kila i sta kad zavrsis da dijetom??
vracas se na staro.
Pa dzaba kretanje ako poslije kretanja pojedes 3 hamburgera. Pravilna prehrana je preduslov za uspjesan kardio i kvalitetno mrsanje.
zemo_online

#2775 Re: Teretana

Post by zemo_online »

leet wrote:
test01 wrote:

vracas se na staro.
Pa dzaba kretanje ako poslije kretanja pojedes 3 hamburgera. Pravilna prehrana je preduslov za uspjesan kardio i kvalitetno mrsanje.

pravilna prehrana je bitna ali najzdravija hrana na svijetu ne moze zamijenit sport ,kretanje,kardio vjezbe.
ne mos smrsat samo hraneci se pravilno i zdravo, jer je mrsanje mnogo komplikovanije. kljuc za mrsanje,za dugotrajan rezultat je psiha,a ne samo hrana. drugim rijecima,trebas promjeniti nacin zivota i uz obavezne kardio vjezbe ,sport(bez toga nema nista) i zdravo se hranit.
osim toga,bitno je i da dobro spavas,da zivis sa sto manje stresa.
Post Reply