Ne, nije u pitanju nikakvo prosipanje sile. Zapravo, uvijek sam lijepo bivao ocijenjen na anketi vezano za pitanje da li se odnosim sa brigom i poštovanjem prema studentima. Tako će i ostati.Mozda i jesu mila majka ali ovako prosipati neku silu po forumima ili na fakultetu je nidje veze pogotovo od nekoga ko je uvazeni profesor.
Mišljenja sam: ako nešto dobro radi ne mijenjaj. I treba naučiti a ne namučiti se. Iz OS i SP sam davao pismene ispite, gdje svaki student dobije očekivani stil zadataka i nulti primjerak ispita, kojim pređu cijelo gradivo i dopušteno korištenje skripte na pismenom dijelu ispita. Ipak svaki student je dobijao različite parametre ispita (npr. vremena dolaska procesa),pa nije imalo smisla prepisivati od kolega ili iz skripte. Studenti zadovoljni, ja zadovoljan, mala arhiva ispita. Je li pismeni ispit bio težak? Pošto nije bilo iznenađenja, bio je skoro trivijalan u poređenju sa većinom ostalih predmeta sa prve godine, da ne spominjem IM 2. Prolaznost je bila odlična, obično oko 90%, mada je teško dobiti desetku (sakupiti 95 poena). A opet, kada sam vidio kako izgleda ispit iz OS na Berkeley, rodnom mjestu Unix-a, odvalio sam se od smijeha. Tamo se tražilo samo nabrojati algoritme raspoređivanja diska, a ovdje se oni detaljno simuliraju. Slično i sa ostalim zadacima.
Ali sistem ima jednu manu. Savjeti studenata ranijih generacija destimulišu osnovni način učenja: knjigu u šake. Ako se savjetuje da se nauči samo ono što će doći na ispitu: zadaci kakvi dolaze na pismenom i pitanja na usmenom, a ne pročita onaj vezivni materijal koji je u tekstu, neće se dobiti puna slika gradiva.
Kada su prošle godine primljeni studenti i sa 5 poena na prijemnom ispitu pitao sam se hoće li ovo biti lošija generacija. Nisam mijenjao kriterije u odnosu na ranije generacije, ali sam doživio iznenađenje. U komentarima u anketi, a slični su bili i u diskusijama na forumima, desilo se da više studenata uočava manu i želi teži ispit. Naravno, to ne bi kačilo njih nego one koji dolaze kasnije, ali ipak predstavlja zahtjev za akciju.
Samo sam htio da na vrijeme spomenem izmjene koje pravim u stilu pismenog ispita, kako bi tekstovi predavanja bili pročitani malo ranije jer će biti i pitanja koja traže zaključivanje.