vozač wrote:sad ozbiljno, zna li ko kakva je situacija kad treba napraviti hidrante, koje su okvirne cifre, jel mora svaki ulaz imati hidrant ili može nešto po sistemu npr. 3 hidranta za 5 ulaza i slično, najviše me zanimaju cifre
Cekaj, hidrant je postrojenje za gasenje pozara, a hidroflex je postrojenje za dopumpavanje vode, ne razumijem kako hidrofor moze biti za tri ulaza? U hidrofor spadaju ventili, crijeva i prikljucak za vodu, kad dodje do pozara koristite ga za gasenje. U mom ulazu, imamo potrebnih 10-12 ovih crijeva, ventila i svega sto spada u ovo postrojenje i cijena za ugradnju i materijal je 2.500 KM, ali samo za moj ulaz, nema veze ulaz 1A koji ne zeli da suradjuje s nama, oni imaju svoja crijeva i trebaju ih nabaviti i ugraditi.
A hidroflex postrojenje treba da ima svaka zgrada koja ima vise od cetiri sprata radi dopumpavanja vode na visoke spratove. U mojoj zgradi postoje dva ulaza i svaki ima po 28 stanova, imamo i 8 spratova, na sedam spratova su stanovi, a 8. je tavan. Eh sada, ova pumpa je zajednicka za oba ulaza, ovo postrojenje ima 100.000ventila, koljena, cijevi i dvije pumpe, uz to dvije expanzione posude i el. ormar. Kod mene nista od ovoga nije u funkciji iako voda protice kroz ovu instalaciju, samo je ne pumpa nego imamo obicni, normalni pritisak. Eh sada, posto su cijevi zahrdjale, voda je ocajna u stanovima i trebamo zamijeniti to postrojenje. Imam nekoliko ponuda, prvo, ako mijenjam obje pumpe, expanzione posude i el. ormar, cijena je 5000KM, a ako mi remontuje jednu pumpu, a na drugu postavi motor i zamijeni ove posude i el.ormar onda je cijena 2.500KM, napominjem, u cijenu nije uracunata zamjena cijevi, ventila, koljena i ostalih sitnih dijelova koji cine jedan hidroflex.
U MSP ne daju donacije niti bilo kakva sredstva za saanaciju ovih postrojenja, ako sta iza Izbora bude, mislim, kad novo opstinsko vijece bude pravilo budzet za 2013. ako bude kakvog novca na stambene zgrade, aplicirat cu za donaciju, ako ne, neka stoji onako kako je. A mi cemo do daljnjeg prati sudje u kupatilu jer tamo imamo vrucu vodu preko plinskog bojlera pa nema miris pokvarene ribe kao ona u kuhinji.
Eto, oduzila sam, ali se nadam da sam ti objasnila.