Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#2751 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

vozač wrote:@bellica

pa to možete vi odrasli :lol: :lol: :lol:

nije ti valjda 14 godina da smo mi za tebe odrasli, da si rekla vi stari, vi muški itd. pa hajde, al odrasli :lol:

nego da mi to riješimo na bazi reciprociteta, ti sredi ove moje, ja tvoje, kad ti budeš u akciji, ja u kafani sa svjedocima i obratno, šta misliš
Pisem kao jos uvijek najmladja PEV u KS ;-) Zato, kazem VI ODRASLI, a ne stari i sl, jer niste, uskoro cu i ja imati te vase godine, a necu biti stara :D
Pristajem, samo, ja ni tvoje ne mogu tuci, ako ima nesto lakse, onda OK, :D pristajem, samo ih natjeraj da isplate dug od po 4.000KM u dvije upraviteljske firme. O poslovnim prostorima da ne govorim, imaju i oni isti toliki dug, dakle, ukupno 20.000-tak hiljada KM.
novi.dan.nova.nafaka

#2752 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

PipiDugaDevetka wrote:
n.d.n.n. wrote:Ne znam zaista koliko je bilo sarkazma u tvom postu, međutim - kao što rekoh, ako ćevabdžinica Željo ima računa da po istoj cijeni za narudžbe od preko npr. 20 KM dostavi meni na Dobrinju (koliko recimo taksista naplati što te provoza tom dionicom i nazad), kao i da za iste pare posluži nekoga koji im na noge dođe, onda ne vidim ni logiku da meni upravitelj nabija na nos štampanje računa...
Nema razloga za paranoisanje, @Bellica nije sarkastična.
Samo svoja razmišljanja proslijedi ministrici, čak i ovo poređenje sa ćevabdžinicom napiši ministrici. Kažem ti meni je potvrdila prijem mog prijedloga. Kulturno i fino od nje:
[email protected]
Ma nema mjesta paranoji, meni je lijepo - već razgovaramo o konkretnom problemu. Zato sam i napisao u smislu da se pitam jel sarkastično i podrugljivo napisala o troškovima upravitelja, ili se samo šali i u principu slaže sa mnom. A evo, napisat ću i ja email, pa ćemo vidjeti hoće li odlazeća ministrica odgovoriti...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2753 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

U pravu si, upravitelji za ništa bivaju plaćeni i po 17% od ukupno uplaćenih sredstava što nije ok, ali dopiši i @poznanikov prijedlog da se poveća naknada PEV-ovima.

Ministrica očigledno ima obzira prema građanima iako je član meni nemile stranke SBB koju ja zovem Stranka za crnu budućnost.

Razmotriće moj prijedlog, tako mi je napisala.
[email protected]
novi.dan.nova.nafaka

#2754 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

PipiDugaDevetka wrote:U pravu si, upravitelji za ništa bivaju plaćeni i po 17% od ukupno uplaćenih sredstava što nije ok, ali dopiši i @poznanikov prijedlog da se poveća naknada PEV-ovima.
Ministrica očigledno ima obzira prema građanima iako je član meni nemile stranke SBB koju ja zovem Stranka za crnu budućnost.
[email protected]
Iskreno, ne znam ni koliko ima smisla pisati da se poveća naknada PEV-ovima. Evo opet primjer mog ulaza - kada se svi usele, 10% za PEV-a će biti 120 KM mjesečno. A zgrada nova. Mislim, ima ono intervencija, ali nije strašno. Tražiti 15% i dobiti recimo 170-180 KM/mjesečno, samo zato što sam PEV. Hmm, mislim da nije u redu. Jeste da ide u moju korist, ali izvinite, nije u redu. Možda za neke manje zgrade i jeste.
Šta vi mislite o tome ?
Bellica

#2755 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

vozač wrote:sad ozbiljno, zna li ko kakva je situacija kad treba napraviti hidrante, koje su okvirne cifre, jel mora svaki ulaz imati hidrant ili može nešto po sistemu npr. 3 hidranta za 5 ulaza i slično, najviše me zanimaju cifre
Cekaj, hidrant je postrojenje za gasenje pozara, a hidroflex je postrojenje za dopumpavanje vode, ne razumijem kako hidrofor moze biti za tri ulaza? U hidrofor spadaju ventili, crijeva i prikljucak za vodu, kad dodje do pozara koristite ga za gasenje. U mom ulazu, imamo potrebnih 10-12 ovih crijeva, ventila i svega sto spada u ovo postrojenje i cijena za ugradnju i materijal je 2.500 KM, ali samo za moj ulaz, nema veze ulaz 1A koji ne zeli da suradjuje s nama, oni imaju svoja crijeva i trebaju ih nabaviti i ugraditi.
A hidroflex postrojenje treba da ima svaka zgrada koja ima vise od cetiri sprata radi dopumpavanja vode na visoke spratove. U mojoj zgradi postoje dva ulaza i svaki ima po 28 stanova, imamo i 8 spratova, na sedam spratova su stanovi, a 8. je tavan. Eh sada, ova pumpa je zajednicka za oba ulaza, ovo postrojenje ima 100.000ventila, koljena, cijevi i dvije pumpe, uz to dvije expanzione posude i el. ormar. Kod mene nista od ovoga nije u funkciji iako voda protice kroz ovu instalaciju, samo je ne pumpa nego imamo obicni, normalni pritisak. Eh sada, posto su cijevi zahrdjale, voda je ocajna u stanovima i trebamo zamijeniti to postrojenje. Imam nekoliko ponuda, prvo, ako mijenjam obje pumpe, expanzione posude i el. ormar, cijena je 5000KM, a ako mi remontuje jednu pumpu, a na drugu postavi motor i zamijeni ove posude i el.ormar onda je cijena 2.500KM, napominjem, u cijenu nije uracunata zamjena cijevi, ventila, koljena i ostalih sitnih dijelova koji cine jedan hidroflex.
U MSP ne daju donacije niti bilo kakva sredstva za saanaciju ovih postrojenja, ako sta iza Izbora bude, mislim, kad novo opstinsko vijece bude pravilo budzet za 2013. ako bude kakvog novca na stambene zgrade, aplicirat cu za donaciju, ako ne, neka stoji onako kako je. A mi cemo do daljnjeg prati sudje u kupatilu jer tamo imamo vrucu vodu preko plinskog bojlera pa nema miris pokvarene ribe kao ona u kuhinji.
Eto, oduzila sam, ali se nadam da sam ti objasnila.
Bellica

#2756 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:U pravu si, upravitelji za ništa bivaju plaćeni i po 17% od ukupno uplaćenih sredstava što nije ok, ali dopiši i @poznanikov prijedlog da se poveća naknada PEV-ovima.
[email protected]
Iskreno, ne znam ni koliko ima smisla pisati da se poveća naknada PEV-ovima. Evo opet primjer mog ulaza - kada se svi usele, 10% za PEV-a će biti 120 KM mjesečno. A zgrada nova. Mislim, ima ono intervencija, ali nije strašno. Tražiti 15% i dobiti recimo 170-180 KM/mjesečno, samo zato što sam PEV. Hmm, mislim da nije u redu. Jeste da ide u moju korist, ali izvinite, nije u redu. Možda za neke manje zgrade i jeste.
Šta vi mislite o tome ?
Ja da imam i tih 170KM ne bi mi moglo pokriti sve troskove koje imam oko ulaza, od goriva preko telfonskih racuna i sl. Da ne govorim o ne odlazenju iz KS, samo na vikendicu i to kad imam neradnu subotu, stalnim pozivima EV i postavljanje nimalo pametnih pitanja, napadanja, pljuvanje kad im dodjem na vrata (ipak ja tu odjecu moram odnijeti na hemijsko ciscenje iza toga :D ), trazenja ovih ponuda, ponizavanja i sl. Sto se tice naknade, ni sada nije losa, da je veca bilo bi bolje svakako, jer iz drugih izvora nekada, nerijetko pokrivam troskove koje napravim zbog ulaza. Takodjer, omladinsko vijece u kojem radim trpi zbog mojih stalnih obaveza. Osim toga, aktivna sam 24/7/365 i mislim da mi dobri PEV zasluzujemo svaku marku koju dobijemo. Zamisli ulaz od cetiri sprata, a zgrada nema lift, tu su ti naknade oko 20-tak KM, pa ti vidi isplati li ti se biti dobar PEV.
I da moj prosli post tebi namijenjen nije bio sarkastican, sve je onako kako sam napisala. Nije da mi odgovara sto placamo upraviteljima samo zato sto su upravitelji, ali mi nije zao dati njima tih 100 KM kad znam da mi stoje na raspolaganju 24/7/365 i ne sekiram se ni zbog cega, znam da su tu. Ali mi je zao kad vidim da se kupuju auta od 300.000KM od nasih para (jer odakle upravitelju dajes 100 KM je budzet zgrada, a odakle oni kupuju auta je budzet drzave, svih nas), a ljudi po kontejnerima traze hranu. Uostalom, nisu samo racuni u pitanju, oni takodjer placaju poreze, rezije, daju platu, kupuju materijal za zgrade i sl. Nije puno uopste tih 100 KM kad skontas kakvih sve kradja ima kod nas.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2757 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

novi.dan.nova.nafaka wrote: Iskreno, ne znam ni koliko ima smisla pisati da se poveća naknada PEV-ovima. Evo opet primjer mog ulaza - kada se svi usele, 10% za PEV-a će biti 120 KM mjesečno. A zgrada nova. Mislim, ima ono intervencija, ali nije strašno. Tražiti 15% i dobiti recimo 170-180 KM/mjesečno, samo zato što sam PEV. Hmm, mislim da nije u redu. Jeste da ide u moju korist, ali izvinite, nije u redu. Možda za neke manje zgrade i jeste.
Šta vi mislite o tome ?
Ja sam u Javnoj raspravi pred usvajanje najnovijeg Zakona bio predložio ukidanje upraviteljstva s obzirom na stepen korupcije u komplegnom bh. društvu. Nije usvojeno, ali kako se stvari dešavaju, upraviteljstvo će biti ukinuto tako što će Skupovi EV preuzeti to ''traženje podizvođača'', sposobnih jeftinih majstora da popravljaju i održavaju nešto. Glavni čovjek u bilo kojem Skupu EV će biti PEV, pa više praktično, neće biti ''upraviteljski sistem'', nego PEV-ovski, zapravo onaj prvobitni koji je uvela još AU-Hausmajstorski sistem. Cijene tih majstorski radova će padati jer će se javljati sve više i više majstora na potraživanja Skupova EV.

Molim te, pošalji svoje prijedloge, postoje velike šanse da više tvojih prijedloga budu usvojeni.
novi.dan.nova.nafaka

#2758 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:Ja da imam i tih 170KM ne bi mi moglo pokriti sve troskove koje imam oko ulaza, od goriva preko telfonskih racuna i sl. Da ne govorim o ne odlazenju iz KS, samo na vikendicu i to kad imam neradnu subotu, stalnim pozivima EV i postavljanje nimalo pametnih pitanja, napadanja, pljuvanje kad im dodjem na vrata (ipak ja tu odjecu moram odnijeti na hemijsko ciscenje iza toga :D ), trazenja ovih ponuda, ponizavanja i sl. Sto se tice naknade, ni sada nije losa, da je veca bilo bi bolje svakako, jer iz drugih izvora nekada, nerijetko pokrivam troskove koje napravim zbog ulaza. Takodjer, omladinsko vijece u kojem radim trpi zbog mojih stalnih obaveza. Osim toga, aktivna sam 24/7/365 i mislim da mi dobri PEV zasluzujemo svaku marku koju dobijemo. Zamisli ulaz od cetiri sprata, a zgrada nema lift, tu su ti naknade oko 20-tak KM, pa ti vidi isplati li ti se biti dobar PEV.
Ja sam naveo svoj primjer - nova zgrada, dosta stanova --> automatski velika naknada upravitelju. No, gle - da budemo iskreni, koliko god meni išlo u prilog da uzmem koju KM više, nije to u redu. Barem ne u mom slučaju.
Bellica wrote:I da moj prosli post tebi namijenjen nije bio sarkastican, sve je onako kako sam napisala. Nije da mi odgovara sto placamo upraviteljima samo zato sto su upravitelji, ali mi nije zao dati njima tih 100 KM kad znam da mi stoje na raspolaganju 24/7/365 i ne sekiram se ni zbog cega, znam da su tu
Pustimo sad politiku na stranu, slažem se sa tobom, ali nemoj miješati politiku u ove stvari: dakle, kao što rekoh, Željo će biti sretan što ja ne izaberem Zmaj-a ili Mrkvu u jednokratnoj dostavi. Vjerujem, da kada bih recimo poslao njima troma pitanje da mi budu mjesečni (a kamoli višegodišnji) dostavljači ćevapa da bi dampirali cijene sve do krajnjih granica isplativosti. Niko nebi računao gorivo i amortizaciju dijelova dostavnih auta, jer je to već uračunato u cijenu ćevapa.
Isto tako, upravitelji su u svoju cijenu usluga itekako uračunali dolaske/račune i tako to. Na kraju krajeva, ako nije sposoban raditi za normalne pare, neka radi onaj koji jeste. Dakle, vidiš li ti uopšte razliku između ta dva slučaja:
i jedni i drugi (ćevabdžinice i upravitelji) će ti biti 24/7/365 biti dostupni, s tim da će ti ovi prvi pružati dodatne pogodnosti, a upravitelj će ti tražiti pored cijena svojih usluga još neku dodatnu naknadu. Mislim... :roll: :roll: :roll:
Bellica

#2759 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Iskreno, ne znam ni koliko ima smisla pisati da se poveća naknada PEV-ovima. Evo opet primjer mog ulaza - kada se svi usele, 10% za PEV-a će biti 120 KM mjesečno. A zgrada nova. Mislim, ima ono intervencija, ali nije strašno. Tražiti 15% i dobiti recimo 170-180 KM/mjesečno, samo zato što sam PEV. Hmm, mislim da nije u redu. Jeste da ide u moju korist, ali izvinite, nije u redu. Možda za neke manje zgrade i jeste.
Šta vi mislite o tome ?
Ja sam u Javnoj raspravi pred usvajanje najnovijeg Zakona bio predložio ukidanje upraviteljstva s obzirom na stepen korupcije u komplegnom bh. društvu. Nije usvojeno, ali kako se stvari dešavaju, upraviteljstvo će biti ukinuto tako što će Skupovi EV preuzeti to ''traženje podizvođača'', sposobnih jeftinih majstora da popravljaju i održavaju nešto. Glavni čovjek u bilo kojem Skupu EV će biti PEV, pa više praktično, neće biti ''upraviteljski sistem'', nego PEV-ovski, zapravo onaj prvobitni koji je uvela još AU-Hausmajstorski sistem. Cijene tih majstorski radova će padati jer će se javljati sve više i više majstora na potraživanja Skupova EV.

Molim te, pošalji svoje prijedloge, postoje velike šanse da više tvojih prijedloga budu usvojeni.
Pipi, prije svega upravitelji su potrebni za sitne stvari, jer je glupo da ti sad trazis firmu da ti izmijenja sijalice, iako ruzno zvuci, ja u svom ulazu niti jednu nikada nisam zamijenila, a komsije pogotovo nisu. Drugo, ko ce natjerati mene da svaki mjesec ostavim 30KM po strani, eto ako za ulaz nesto zatreba, niko, potrosit cu ih, ovako, imam uplatnicu i znam da svaki mjesec tih 30 KM moram da uplatim. Trece, ko ce voditi evidenciju o promjenama EV? Mislim da ce PEV? Nece. Ko ce prijavljivati kvarove JP, mi PEV to ne mozemo, samo upravitelj moze uvjerila sam se 100 puta u ovo, ko ce natjerati EV koji ne dozvoljava da mu se udje u stan da otvori i pusti majstora da obavi svoj posao? Ko ce pisati opstinskoj sluzbi da pokrene postupak ako dodje do toga da neko ne dozvoljava da mu se udje u stan. Pa prvi bi moj komsija iznad mene rekao da sam dovela "nekog svog" da mi popravi to i to da bi popola naplatili. Ko bi skupljao novac kojim bi se platio majstor? Ovako ide sve preko firme i racuna, a zgrada kao zgrada, ne moze imati svoj racun, ako i ima, na cije je ime, ko vodi racuna o tim sredstvima na racunu? Ne dolazi u obzir da nesto radi neki pijacar-avlijaner pa da mi ne sotavi racun za izvedene radove. Ima toga jos nego mislim da ti je sasvim jasno nakon ovog post-a zasto je upravitelj potreban, eto ako izostavimo krupne radove i dovodimo druge firme da nam rade, opet, radi ovog iznad napisanog, upravitelj je itekako potreban.
Bellica

#2760 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Bellica wrote:Ja da imam i tih 170KM ne bi mi moglo pokriti sve troskove koje imam oko ulaza, od goriva preko telfonskih racuna i sl. Da ne govorim o ne odlazenju iz KS, samo na vikendicu i to kad imam neradnu subotu, stalnim pozivima EV i postavljanje nimalo pametnih pitanja, napadanja, pljuvanje kad im dodjem na vrata (ipak ja tu odjecu moram odnijeti na hemijsko ciscenje iza toga :D ), trazenja ovih ponuda, ponizavanja i sl. Sto se tice naknade, ni sada nije losa, da je veca bilo bi bolje svakako, jer iz drugih izvora nekada, nerijetko pokrivam troskove koje napravim zbog ulaza. Takodjer, omladinsko vijece u kojem radim trpi zbog mojih stalnih obaveza. Osim toga, aktivna sam 24/7/365 i mislim da mi dobri PEV zasluzujemo svaku marku koju dobijemo. Zamisli ulaz od cetiri sprata, a zgrada nema lift, tu su ti naknade oko 20-tak KM, pa ti vidi isplati li ti se biti dobar PEV.
Ja sam naveo svoj primjer - nova zgrada, dosta stanova --> automatski velika naknada upravitelju. No, gle - da budemo iskreni, koliko god meni išlo u prilog da uzmem koju KM više, nije to u redu. Barem ne u mom slučaju.
Bellica wrote:I da moj prosli post tebi namijenjen nije bio sarkastican, sve je onako kako sam napisala. Nije da mi odgovara sto placamo upraviteljima samo zato sto su upravitelji, ali mi nije zao dati njima tih 100 KM kad znam da mi stoje na raspolaganju 24/7/365 i ne sekiram se ni zbog cega, znam da su tu
Pustimo sad politiku na stranu, slažem se sa tobom, ali nemoj miješati politiku u ove stvari: dakle, kao što rekoh, Željo će biti sretan što ja ne izaberem Zmaj-a ili Mrkvu u jednokratnoj dostavi. Vjerujem, da kada bih recimo poslao njima troma pitanje da mi budu mjesečni (a kamoli višegodišnji) dostavljači ćevapa da bi dampirali cijene sve do krajnjih granica isplativosti. Niko nebi računao gorivo i amortizaciju dijelova dostavnih auta, jer je to već uračunato u cijenu ćevapa.
Isto tako, upravitelji su u svoju cijenu usluga itekako uračunali dolaske/račune i tako to. Na kraju krajeva, ako nije sposoban raditi za normalne pare, neka radi onaj koji jeste. Dakle, vidiš li ti uopšte razliku između ta dva slučaja:
i jedni i drugi (ćevabdžinice i upravitelji) će ti biti 24/7/365 biti dostupni, s tim da će ti ovi prvi pružati dodatne pogodnosti, a upravitelj će ti tražiti pored cijena svojih usluga još neku dodatnu naknadu. Mislim... :roll: :roll: :roll:
I upravitelj uvijek daje neke pogodnosti, od beskamatnog kredita do masinskog cisenja ulaza, s vremena na vrijeme besplatno. Prema tome, sve napisano iznad nema mjesta. Ne mijesam politiku uopste, nego mi nije jasno zasto se podize prasina oko 100KM koje uzme upravitelj, svi bi izasli na proteste da ovo ukinemo, ali one vece kradje ne primjecujemo. Ljudi ne razumiju da su sve pare u drzavi nase, samo sto neke placamo direktno, kao ove za cevape i upravitelje, a neke indirektno, kao ove za auta od 300.000KM.
novi.dan.nova.nafaka

#2761 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:Pipi, prije svega upravitelji su potrebni za sitne stvari, jer je glupo da ti sad trazis firmu da ti izmijenja sijalice, iako ruzno zvuci, ja u svom ulazu niti jednu nikada nisam zamijenila, a komsije pogotovo nisu. Drugo, ko ce natjerati mene da svaki mjesec ostavim 30KM po strani, eto ako za ulaz nesto zatreba, niko, potrosit cu ih, ovako, imam uplatnicu i znam da svaki mjesec tih 30 KM moram da uplatim.
Čekaj, nemojmo ljudi ba brkati ove stvari sa naknadom za Upravitelja!
Zakon je taj koji je propisao naknadu koja se izdvaja za održavnaje zgrade, a od toga upravitelj uzme 17%. E ja mislim da je ovaj drugi dio sporan, a ne prvi!
novi.dan.nova.nafaka

#2762 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:I upravitelj uvijek daje neke pogodnosti, od beskamatnog kredita do masinskog cisenja ulaza, s vremena na vrijeme besplatno. Prema tome, sve napisano iznad nema mjesta. Ne mijesam politiku uopste, nego mi nije jasno zasto se podize prasina oko 100KM koje uzme upravitelj....
Bellice, pa Željo ti besplatno doveze ćevape po istoj cijeni koju možeš kupiti u njegovom ćebavdžinici. Radi čega - pa zato što si njegov vjerni mušterija, i naručio si iznos veći od određenog. Kontaš ?
PipiDugaDevetka

#2763 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Raniji Zakon je predvidio izvjesnu sumu novca za potrebne sitnice kao što je zamjena sijalica ili kada higijenske firme štede, pa čistačice nemaju domestosa, krpe četke i slilčno da tu uleti Skup EV i PEV, pa da to sve kupi za taj novac koji je Zakon predvidio da to može tako.

Kada govorim o majstorima UVIJEK MISLIM NA MAJSTORE koji imaju prijavljenu djelatnost, znači mogu izdavati račune. Ne spominjem mogućnost da majstor divlji ne može uraditi ako zna svoj posao, a kasnije neka on posudi račun od nekog majstora šalabajzera koji , opet, ima firmu, pa da mu ovaj dadne račun sa svojim pečatom. Kako će taj šalabajzer srediti svoje finansijske knjige, to je njegova stvar.

Dojava i način dojave kvarova je uređena Zakonom i Pravilnikom koji donosi upraviteljska firma.

Uopšte ne razumijem za šta se po ZKS prikuplja novac ''od vrata do vrata''. Ako je nešto što se popravlja zajednička imovina, postoje sredstva za redovno održavanje i sredstva za velike opravke, te hitne intervencije (možda još ima?).

Koliko para-toliko muzike. Komšije koje ne plaćaju kradu od svojih komšija. Prema neplatišama treba biti nemilosrdan i utuživati ih (nakon opomene). ODMAH!
Bellica

#2764 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Bellica wrote:I upravitelj uvijek daje neke pogodnosti, od beskamatnog kredita do masinskog cisenja ulaza, s vremena na vrijeme besplatno. Prema tome, sve napisano iznad nema mjesta. Ne mijesam politiku uopste, nego mi nije jasno zasto se podize prasina oko 100KM koje uzme upravitelj....
Bellice, pa Željo ti besplatno doveze ćevape po istoj cijeni koju možeš kupiti u njegovom ćebavdžinici. Radi čega - pa zato što si njegov vjerni mušterija, i naručio si iznos veći od određenog. Kontaš ?
A zasto onda Zeljo npr. uz Ramazan ne posalje i baklavu besplatno svojim vjernim musterijama?
vozač

#2765 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vozač »

Bellica wrote:
A zasto onda Zeljo npr. uz Ramazan ne posalje i baklavu besplatno svojim vjernim musterijama?
pa šahin "jedva opstane" sa 50-60 porcija na dan i to kad je najveći promet, kako je svojevremeno izjavio na TV, a što sam gledao, čuj da još vozi raji baklave :lol: :lol: :lol:
@bellica ... de bona, ne pali se bez veze, vidiš da ljudi brkaju pojmove i teme, umjesto da odu na temu filozofija oni dođu ovdje i uz to još otkriju toplu vodu
Last edited by vozač on 05/10/2012 10:48, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#2766 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
U Tajlandu gazde su ljubazne prema svojim mušterijama, pa obezbjede ''mlado meso'' da dok mušterija objeduje ispod stola mu to ''mladunče žensko'' obavi oralnu radnju koju neću imenovati.
novi.dan.nova.nafaka

#2767 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
Ti stvarno miješaš babe i žabe, što se ovoga tiče.
A zašto upravitelj besplatno ne šalje i printa račune, kao što to željo radi!? Koliko košta dostava iz Želje/Mrkve/Zmaja za narudžbe preko 20 KM? Koliko EP naplaćuje vođenje tvog računa, štampanje i slanje istog (a ista ima 800 000 potrošača) !? A koliko BH Telecom (vjerovatno kao i EP, ako ne i preko milion) !? Svi oni to draga moja imaju uračunato u cijenu ćevapa/kilovat sahata/impulsa ili minute razgovara. Imaš softver koji se za tu priliku kupi, i on sve pamti, analitiku, sintetiku i tako to...
Isto tako, upravitelj naplati Boga mi, dolazak na adresu. A i pišljiva zamjena sijalice košta koliko ? Ali eto, kažem, neka to naplate, tu su uračunali sve i u redu. Ali da mi vođenje računa naplaćuje upravitelj, a to ne radi ni EP, ni BHT ni niko drugi, to nema smisla....
Ovdje vlada svojevrni haos, jer: PDD, Bellica i ja govorimo o 3 različita modela. Ja se slažem sa PDD u vezi sa naknadom za upravitelja (da je previsoka/suvišna), s ti da je PDD skroz protiv njih. A Bellica je i za jedno i za drugo+povećanje naknade PEV-ovima... :roll:
Bellica

#2768 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Naravno da naplacuju vodjenje racuna!!! I to jako skupo, uz to servis i odrzavanje sata/seta zavisi o kojoj se firmi radi. Meni kad se pokvari strujno brojilo dodje mi upravitelj i popravi, gospoda iz EP samo dodju i puste struju, a redovno naplacuju nekakvo odrzavanje, mjerno mjesto i ostale gluposti. Pa banka koja vodi racun, ciji sam dugogodisnji klijent svaki mjesec mi uzme 3KM za vodjenje racuna, ako hocu da mi izvod posalje na adresu, uzme mi jos 2 KM, kad podignem s bankomata vise od 200KM naplatimi neku proviziju od 5KM. Zar ovo nije lopovluk i bezobrazluk? Veci nego taj o kojem ti uporno pises.
eluna

#2769 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

eluna wrote:PA TI NEMOJ ZVATI UPRAVITELJA ZABOGA ..je li bellica uporno priča PDD-u . oduvijek si mogao zvati nekoga drugog, a upravitelju podnjeti račun na naplatu ..ali kad ti kući stane mašina za veš - majstor ti kaže "dolazak na adresu 20 KM" i to je isto tako "radio ne radio" ..
i šta se bunite sad protiv upravitelja - dok nije postojao zakon haustori su bili otpadi u bukvalnom smislu, sad kad vas zakon pritišće da plaćate NEKOME - jer niste bili u stanju SAMI da vodite računa o SVOJOJ SUVLASNIČKOJ IMOVINI - sad vam je kriva taj neko .............
Koliko vidim, tebi priča o šminki puno bolje ide... :D
Ženska glavo, ti ne čitaš šta ti se piše - pa upravitelj u mom ulazu uzme 100 KM mjesečno zvao ga ja ili ne zvao !? To može tako jer mu je zakon propisao do 17% od uplate stanara!!!! Naravno da zovem druge ako su povoljniji, ali ovaj uzme 100 KM mjesečno. Koji dio nije jasan !?!?!?!?!?
Ima li iko normalan i priseban da joj to objasni!?!?!? Kad vidim kakvih se likova okupilo na temi... :-)
I nemoj živa bila pisati VELIKIM SLOVIMA, jer se to inače SMATRA DIZANJEM TONA I GALAMOM !!!!
ajde živ bio nauči ponešto o osnovama ekonomije, za početak, pa se onda uključi malo u tokove novca, pa onda dođi na temu o upraviteljstvu, ali prije toga ipak pročitaj barem jedan zakon, bilo koji, preporučujem onaj o trgovini, a ako ti se dade čitati, uzmi i onaj o stambenom upraviteljstvu pa ga pročitaj ali molim te lijepo, CIJELI ...... parcijalno čitanje zakona nisu preporučivali još ni stari rimljani a oni su izmislili onu poslovicu "nepoznavanje prava škodi", kao i onu da "nepoznavanje prava nikoga ne opravdava"

ovo ti napisah jer me mrzi sada da tražim svoje postove na ovoj temi da bi ti pojašnjavala šta ja znam o upraviteljstvu a šta ne znam ............ jer dok si ti sjedio ili u selu ili na ušima kad je stambeno upraviteljstvo pušteno na tržište ja sam etažnim vlasnicima objašnjavala dokle idu zajedničke instalacije, a odakle počinju njihove privatne i šta to znači po zakonu.

Usput - znaš li ti pobrojati sve instalacije koje su tvoje privatne, znaš li pobrojati instalacije koje su zajedničke, znaš li razliku između diletacije i nivelacije, itd. itd. .............

eh i da - iako ne volim o tome javno da pričam - ali eto učim se da moram kojekakvima to da poturam pod nos jer ne znaju ni gdje ni koliko su šuplji - većinu obrazaca koje je ministarstvo propisalo kao obavezne (prije 3-4 godine čini mi se) prije 6-7 godina definisala sam i oblikovala ja ................ pa ti zato toplo preporučujem da poslušaš moj prvi savjet iz ovog posta
eluna

#2770 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

Bellica wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Nije ovdje poenta cijene koju upravitelj ili neka treća firma naplati za usluge koe izvede. To se i može nekako korigovati. Nego, mene boli to što recimo u mom ulazu ima nekih cca 3000 m2.
3000(m2)*0,38(KM/m2)=1140 KM. To je iznos mjesečnih sredstava koji bi se trebao prikupiti u ulazu od naknada za održavanje. Upravitelj može maksimalno uzeti cca 17% (u našem slučaju je to mnogo manje, 10%), što znači:
193 KM/mjesečno upravitelj može uzeti ni za jednu uslugu koju uradi, već zato što je on meni upravitelj. Kažem, kod nas je to 10%, pa izlazi i manje od 100 KM/mjesečno, jer još svi nisu uselili. Ali, hej ba, uzeti 200 KM/mjesečno radi toga što mi vodiš račune, šalješ čistačicu redovno i nađeš firmu ili angažuješ svoje radnike da urade neku intervenciju (koju ja posebno platim) je otimačina. Ja razmišljam u tom pravcu da bi dobro bilo da PEV-ovi probaju ucjenjivati upraviteljske firme sa tim procentom. Halalit i mogu nekako 40-50 KM/mjesečno, ali 200 KM je baš previše. Barem za moj slučaj....
Kolega, nemoj da se ljutis, evo Ministrica je lijepo pozvala gradjane da joj napisu sta nam ne odgovara pa ce ona na skupstini kantona to da iznese i valjda ce da se zalaze za izmjenu tog dijela zakona. Napisi joj da ukine naknadu upravitelju, pa neka oni onda od svojih para stampaju racune, analiticke kartice... sto bi mi njima placali sto su nam upravitelji, bolje da to dajemo onim sto nam ionako sve pokradose :D Uz to, vjerujem da ce prijedlog biti usvojen, jer kad upravitelj uzme naknadu od 100KM to nikako nije uredu, ali kad se kupi auto onda nasih budzetskih para za 300.000KM to je sasvim ok i pozeljno!
Ne znam zaista koliko je bilo sarkazma u tvom postu, međutim - kao što rekoh, ako ćevabdžinica Željo ima računa da po istoj cijeni za narudžbe od preko npr. 20 KM dostavi meni na Dobrinju (koliko recimo taksista naplati što te provoza tom dionicom i nazad), kao i da za iste pare posluži nekoga koji im na noge dođe, onda ne vidim ni logiku da meni upravitelj nabija na nos štampanje računa...
da, ali vidi jednu stvar

niti jednoj ćevabdžinici zakon nije naredio da MORA da ti izvrši uslugu iako joj duguješ recimo 10.000 KM ....... dok upravitelju zakon jeste naredio upravo to; zakon kaže da vlasnik fast fooda jeste obavezan da štampa račun, a ti si obavezan da ga uzmeš, a upravitelju zakon nalaže da mora da ti DOSTAVI račun .... (vidiš li sitne razlike u terminologiji??? .... ) .... nadalje - ti hamburger jedeš zato što je tebi ćejf, i jedeš ga sam i plaćaš ga sam, a zakon te na to ne obavezuje, dok imovinu čiji si SU-vlasnik sa još barem 10 ljudi moraš da održavaš jer ti zakon nalaže tako, a zakon je propisao i način na koji se to radi ..........

Priznajem, istina je da je zakon mogao naći i drugačiji način održavanja imovine koja ima više suvlasnika - sad ću kao papagaj, oprosti mi belice ali moram - recimo švedski model gdje nema firmi upravitelja nego je EV ostavljeno na volju da to rade sami ili da unamje firmu da im to radi .............. ali da te pitam lijepi moj: kako bi onda komentarisao odredbu jednog takvog zakona da su svi suvlasnici podjednako krivi ako nekome padne cigla na glavu i taj neko pogine (u situacii kad sami održavaju svoju imovinu), i da svi podjednako snositi troškove i sudskog postupka i plaćate sve odštete, itd...

baš me zanima komentar ovog dijela švedskog zakona :mrgreen:
PipiDugaDevetka

#2771 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

eluna wrote:ovo ti napisah jer me mrzi sada da tražim svoje postove na ovoj temi da bi ti pojašnjavala šta ja znam o upraviteljstvu a šta ne znam ............ jer dok si ti sjedio ili u selu ili na ušima kad je stambeno upraviteljstvo pušteno na tržište ja sam etažnim vlasnicima objašnjavala dokle idu zajedničke instalacije, a odakle počinju njihove privatne i šta to znači po zakonu.
Sjećam se toga, Alma, sadašnja penzionisana umirovljenica je sprovodila kampanju upoznavanja građana sa upraviteljstvom.

Nikada nije završila taj posao, a štampala je i knjižice Zakon o održavanju koje upravitelji nikada nisu podijelili nama EV.

Nisu ludi da građanima objašnjavaju njihova prava i obaveze. Što manje informacija gradjanima, to je bolje za njih upravitelje.
eluna

#2772 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

Bellica wrote:
[email protected]
Šta vi mislite o tome ?
Ja da imam i tih 170KM ne bi mi moglo pokriti sve troskove koje imam oko ulaza, od goriva preko telfonskih racuna i sl. Da ne govorim o ne odlazenju iz KS, samo na vikendicu i to kad imam neradnu subotu, stalnim pozivima EV i postavljanje nimalo pametnih pitanja, napadanja, pljuvanje kad im dodjem na vrata (ipak ja tu odjecu moram odnijeti na hemijsko ciscenje iza toga :D ), trazenja ovih ponuda, ponizavanja i sl. Sto se tice naknade, ni sada nije losa, da je veca bilo bi bolje svakako, jer iz drugih izvora nekada, nerijetko pokrivam troskove koje napravim zbog ulaza. Takodjer, omladinsko vijece u kojem radim trpi zbog mojih stalnih obaveza. Osim toga, aktivna sam 24/7/365 i mislim da mi dobri PEV zasluzujemo svaku marku koju dobijemo. Zamisli ulaz od cetiri sprata, a zgrada nema lift, tu su ti naknade oko 20-tak KM, pa ti vidi isplati li ti se biti dobar PEV.
I da moj prosli post tebi namijenjen nije bio sarkastican, sve je onako kako sam napisala. Nije da mi odgovara sto placamo upraviteljima samo zato sto su upravitelji, ali mi nije zao dati njima tih 100 KM kad znam da mi stoje na raspolaganju 24/7/365 i ne sekiram se ni zbog cega, znam da su tu. Ali mi je zao kad vidim da se kupuju auta od 300.000KM od nasih para (jer odakle upravitelju dajes 100 KM je budzet zgrada, a odakle oni kupuju auta je budzet drzave, svih nas), a ljudi po kontejnerima traze hranu. Uostalom, nisu samo racuni u pitanju, oni takodjer placaju poreze, rezije, daju platu, kupuju materijal za zgrade i sl. Nije puno uopste tih 100 KM kad skontas kakvih sve kradja ima kod nas.
Belice, prije svega osalog - naknada upravitelju NIJE krađa .......... ti vrlo dobro znaš da je upraviteljima zakonom zabranjeno da obračunavaju proviziju na materijal, ali po taj isti materijal moraju da odu i za tebe i za mene i za sve nas, da moraju da plate bankarske troškove za svaku transakciju koju obave za svaki haustor, da moraju da svima dostave račune ali i izvještaje ........... njihova nakanada je jedina njihova zarada, a ono što na nalozima piše "cijena sata majstora" - e u to ti spadaju svi troškovi koje upravitelj ima za zgradu ali koje ne može direktno da ti naplati, jer zamisli koliko bi izvještaj bio da ti za svaki dolazak na intervenciju mora odvojeno pobrojati stavke tipa "gorivo po materijal, gorivo do zgrade, amortizacija auta, osiguranje auta, papir za izvještraj, itd." i zamisli kakav bi softwer morao da postoji da to sve obračuna!?!?!? ........ pa ni nasini softweri ne bi bili ravni tome

nadalje - ti vrlo dobro znaš da upravitelji jedva da preživljavaju sa tim naknadama ....... zakonodavac upravo i jeste računao na to da će osim zajedničkih dijelova upravitelji imati i dodatne poslove unutar privatne imovine čime bi dopunio svoje prihode pa im je propisao tako nisku naknadu, u suprotnom bi situacija bila znanto drugačija ..... ali za naše uslove i naš mentalni sklop - ovo je ipak naoptimalnije rješenje
eluna

#2773 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

PipiDugaDevetka wrote:
Šta vi mislite o tome ?

ne valja to pipi ..... ne plaćaju ni kad ih tužiš, zamisli kako li će tek plaćati kad ih ne bude imao ko tužiti, jer će u tom slučaju tužbu morati pokretati svi suvlasnici, a znaš li koliki su onda troškovi suđenja????.........ne mogu svi EV biti i advokati, a svijest naših ljudi je daleko od toga da išta može bez kandžije
eluna

#2774 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

PipiDugaDevetka wrote:
eluna wrote:ovo ti napisah jer me mrzi sada da tražim svoje postove na ovoj temi da bi ti pojašnjavala šta ja znam o upraviteljstvu a šta ne znam ............ jer dok si ti sjedio ili u selu ili na ušima kad je stambeno upraviteljstvo pušteno na tržište ja sam etažnim vlasnicima objašnjavala dokle idu zajedničke instalacije, a odakle počinju njihove privatne i šta to znači po zakonu.
Sjećam se toga, Alma, sadašnja penzionisana umirovljenica je sprovodila kampanju upoznavanja građana sa upraviteljstvom.

Nikada nije završila taj posao, a štampala je i knjižice Zakon o održavanju koje upravitelji nikada nisu podijelili nama EV.

Nisu ludi da građanima objašnjavaju njihova prava i obaveze. Što manje informacija gradjanima, to je bolje za njih upravitelje.
graška pipi - prve godine dana upraviteljstva, građani su mogli da dobiju informacije SAMO, ISKLJUČIVO i JEDINO od upravitelja, jer je ministra bolilo da ne kažem šta .......... a kad su prve tužbe krenule - SUDIJE NISU ZNALE DA POSTOJI ZAKON!!! ....... pazi ovog paradoksa - sudija koji je dobio prve predmete, a tad je još uvijek išlo Rješenje o izvršenju kao prijedlog - nisu bile tužbe, lik nije imao pojma šta mu se to donijelo i još komentariše "ma kakav je to zakon, ja za to ne znam" :-) :-) :-) :-) :-) :-)

dakle - najveći interes u neinformisanju građana ima ministarstvo, upraviteljima upravo ide u korist da građani znaju što više o tome, čak šta više - bili bi najsretniji da svaki građanin napamet zna zakon jer bi njima onda bilo lakše da rade
poznanik

#2775 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by poznanik »

Treba osnovati udruženje EV, koje će u Skupštinu i organe upravljanja delegirati svoje Povjerenike ili druge članove, koje će postići moć u pregovaranju sa Javnom upravom - Ministarsvom i drugim organima i javnim preduzećima na poboljšanju zakona i propisa i drugih uslova kod poslova i odnosa u upravljanju zgradama u Kantonu Sarajevo.

Od naknada koje plaćaju EV, treba odvojiti po 0,10 KM ili manje, na ime sredstava za rad tog udruženja, iz kojeg bi bilo plaćeno i pravno zastupanje članova i slično, itd.

Radom i djelovanjem ovakvog udruženja i Javne rasprave imale bi više smisla...
Post Reply