Luka Ploče jeste idealno rješenje, ali ako ne bude saradnje, biće luka Neum. Sviđalo se to nekom ili ne. Ne možeš čitavu državu podrediti volji stanovnika jedne opštine. Uostalom, sigurno je da bi se za projekat našlo saveznike i u Neumu jer bi to značilo radna mjesta tokom čitave godine, a oni koji bi se protivili nasiljem i blokadama, bi bili procesuirani u skladu sa zakonom.denideni wrote:Pa sila sigurno nece imati efekta ako drzavni sluzbenici budu svakodnevno izlozeni protestima sikaniranju lokalne zajednice,tako da ne vjerujem da ce na drzavnom nivou biti donesene odluke koje nisu u interesu lokalnog stanovnistva.
Luka Ploce je idealno rijesenje.
Desavanja u Hrvatskoj
- Skijaš
#2751 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- dalmatinka
#2752 Re: Desavanja u Hrvatskoj
andromeda, ponovo pročitaj što si napisao, pa ćeš shvatiti čemu se smijem i ne govori u možini - ja (jednina) se smijem tebi, a ne vama.
- andromeda101
#2753 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Što se ucjenjivanja tiče, na zagrađujemo mi vama jedini izlaz na more.dalmatinka wrote:andromeda, ponovo pročitaj što si napisao, pa ćeš shvatiti čemu se smijem i ne govori u možini - ja (jednina) se smijem tebi, a ne vama.
I ne šurujemo s RS-om oko stvari koje se rade na državnom nivou.
Ako se radi o igri riječi koje si uvećala.
- andromeda101
#2754 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Lijepe priče su jedno.....
Ali kad pričamo biznis i interes, onda se priča ozbiljno.
BiH treba luku koja ima dodir s internacionalnim vodama.
Osimskim sporazumom to je omogućeno kroz Neum.
Mjenjate i kršite to, onda morate izaći u susret s alternativom.
Veoma jednostavno.
A romantiku ostaviti za neku drugu priliku.
Ovo je biznis. I to koji. Nacionalni ili državni interes kako god.
Veoma jednostavno.
- denideni
#2755 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mislim da ce hrvatski delegati na drzavnim nivoima itekako slusati glas naroda Neuma.Moguce da bi neumljani to prihvatili to je druga stvar mada ne znam da li Neum uopste zadovoljava uslove po evropskim standardima i svjetskim,sto se tice pomorstva,da ima luku.Skijaš wrote:Luka Ploče jeste idealno rješenje, ali ako ne bude saradnje, biće luka Neum. Sviđalo se to nekom ili ne. Ne možeš čitavu državu podrediti volji stanovnika jedne opštine. Uostalom, sigurno je da bi se za projekat našlo saveznike i u Neumu jer bi to značilo radna mjesta tokom čitave godine, a oni koji bi se protivili nasiljem i blokadama, bi bili procesuirani u skladu sa zakonom.denideni wrote:Pa sila sigurno nece imati efekta ako drzavni sluzbenici budu svakodnevno izlozeni protestima sikaniranju lokalne zajednice,tako da ne vjerujem da ce na drzavnom nivou biti donesene odluke koje nisu u interesu lokalnog stanovnistva.
Pa eto sta Ti mislis da pored tvoje kuce drzava napravi zatvor za ubice i pedofile.Hoce li se buniti tvoje komsije,znam da Ti neces jer si patriota ili da napravimo mjesto za ilegalne imigrante pored tvog ulaza,ipak je drzava u pitanju.
Nije BiH pomorska drzava i svaka odluka protiv volje gradjana Neuma bit ce izivljavanje nad tamosnjim stanovnistvom zaostravanje odnosa sa Hrvatskom koja je uskoro clanica EU.
- dalmatinka
#2756 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ja nisam primjetila da vama itko brani gradnju luke. Ako ta luka po međunarodnom pomorskom pravu ima izlaz u međunarodne vode, ne vidim razlog za bilo kakvu raspravu, a ako nema, opet po međunarodnom pomorskom pravu RH je dužna propustiti brodove kroz svoje teritorijalne vode. Kako god okreneš luku u Neumu možete graditi.andromeda101 wrote:Lijepe priče su jedno.....
Veoma jednostavno.
A sad, dopustili vi nešto ili ne dopustili, jug će biti povezan ostatkom zemlje, makar trajektima. Naravno da nije idealno, ali ako se mora nije teško.
- andromeda101
#2757 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ali je Armija BiH doživila da ratuje protiv VRS i HVO u istom trenutku i da bude totalno izolovana.denideni wrote:Mislim da ce hrvatski delegati na drzavnim nivoima itekako slusati glas naroda Neuma.Moguce da bi neumljani to prihvatili to je druga stvar mada ne znam da li Neum uopste zadovoljava uslove po evropskim standardima i svjetskim,sto se tice pomorstva,da ima luku.Skijaš wrote:Luka Ploče jeste idealno rješenje, ali ako ne bude saradnje, biće luka Neum. Sviđalo se to nekom ili ne. Ne možeš čitavu državu podrediti volji stanovnika jedne opštine. Uostalom, sigurno je da bi se za projekat našlo saveznike i u Neumu jer bi to značilo radna mjesta tokom čitave godine, a oni koji bi se protivili nasiljem i blokadama, bi bili procesuirani u skladu sa zakonom.denideni wrote:Pa sila sigurno nece imati efekta ako drzavni sluzbenici budu svakodnevno izlozeni protestima sikaniranju lokalne zajednice,tako da ne vjerujem da ce na drzavnom nivou biti donesene odluke koje nisu u interesu lokalnog stanovnistva.
Pa eto sta Ti mislis da pored tvoje kuce drzava napravi zatvor za ubice i pedofile.Hoce li se buniti tvoje komsije,znam da Ti neces jer si patriota ili da napravimo mjesto za ilegalne imigrante pored tvog ulaza,ipak je drzava u pitanju.
Nije BiH pomorska drzava i svaka odluka protiv volje gradjana Neuma bit ce izivljavanje nad tamosnjim stanovnistvom zaostravanje odnosa sa Hrvatskom koja je uskoro clanica EU.
I da trpi ogromne žrtve zbog nedostatka izlaza.
A ko govori "nema rata", vjerujem mu ko rahmetli Aliji.
- andromeda101
#2758 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Isto tako ja ne padam na lijepe priče, kojima je cilj da BiH bude u situaciji gdje je izolovana i razoružana.
Ma kako lijepe i s šećerom bile.
Ma kako lijepe i s šećerom bile.
- Skijaš
#2759 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Onda neka se popusti s lukom Ploče. Ne može se ljudi tako jebavati Sarajevo u mozak i čuditi kao zašto nema pristanka na stvaranje Trećeg i konsekventni bošnjački rezervat. Eto zašto nema pristanka, zato što bi se uslovljavanja s Pločama i Neumom pomjerilo na Kupreška vrata. Ti prvi ne pokazuješ spremnost na dijalog i prihvataš opciju da BiH nema luku na raspolaganju, a ako Sarajevo koje ima izlaz na more ipak insitira na tom, onda je to "zaoštravanje odnosa". Pa neka se zaoštre, preživjelo se zimu s devedeset treće na devedeset četvrtu, ne znam čime se više može zaprijetiti.denideni wrote:svaka odluka protiv volje gradjana Neuma bit ce izivljavanje nad tamosnjim stanovnistvom zaostravanje odnosa sa Hrvatskom koja je uskoro clanica EU.
- denideni
#2760 Re: Desavanja u Hrvatskoj
SažetakSkijaš wrote:Onda neka se popusti s lukom Ploče. Ne može se ljudi tako jebavati Sarajevo u mozak i čuditi kao zašto nema pristanka na stvaranje Trećeg i konsekventni bošnjački rezervat. Eto zašto nema pristanka, zato što bi se uslovljavanja s Pločama i Neumom pomjerilo na Kupreška vrata. Ti prvi ne pokazuješ spremnost na dijalog i prihvataš opciju da BiH nema luku na raspolaganju, a ako Sarajevo koje ima izlaz na more ipak insitira na tom, onda je to "zaoštravanje odnosa". Pa neka se zaoštre, preživjelo se zimu s devedeset treće na devedeset četvrtu, ne znam čime se više može zaprijetiti.denideni wrote:svaka odluka protiv volje gradjana Neuma bit ce izivljavanje nad tamosnjim stanovnistvom zaostravanje odnosa sa Hrvatskom koja je uskoro clanica EU.
Bosna i Hercegovina je pomorski orijentirana zemlja sa izlazom na more u
gradiću Neumu. Turistička orijentacija Neuma onemogućila je njegov razvoj u
industrijsku luku. BiH orijentirala se na luku Ploče kao izlaz na more. U ovom radu
autori obrazlažu perspektivu razvoja prometne infrastrukture BiH i širenje prometa
na lučki bazen Metković zbog preopterećenosti luke Ploče. Uz navedeno utvrđuju se
prednosti ovih dviju luka izgradnjom koridora Vc.
http://bib.irb.hr/datoteka/472128.Pomor ... tacija.pdf
- Skijaš
#2761 Re: Desavanja u Hrvatskoj
I svaka čast autorima. Ako Sarajevo pristane na to, ako se dođe do dogovora da je to prihvatljivo, nije problem. Ali bez uslovljavanja i tretiranja BiH kao teritorije čije se stanovništvo može kupiti plastičnim ogrlicama i komadićima ogledala. Neometan pristup luci se mora obezbjediti, i ako ga ne bude na teritoriji RH, praviće se luku na teritoriji BiH. I još jednom ponavljam, bilo bi idealno da se dogovorimo oko Ploča, izgradnja luke u Neumu bi bilo lošija opcija. Ali kako god, BiH će imati luku na raspolaganju.denideni wrote:U ovom radu autori obrazlažu perspektivu razvoja prometne infrastrukture BiH i širenje prometa
na lučki bazen Metković zbog preopterećenosti luke Ploče.
- JohnnyS
#2762 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ili šta?Skijaš wrote:I svaka čast autorima. Ako Sarajevo pristane na to, ako se dođe do dogovora da je to prihvatljivo, nije problem. Ali bez uslovljavanja i tretiranja BiH kao teritorije čije se stanovništvo može kupiti plastičnim ogrlicama i komadićima ogledala. Neometan pristup luci se mora obezbjediti, i ako ga ne bude na teritoriji RH, praviće se luku na teritoriji BiH. I još jednom ponavljam, bilo bi idealno da se dogovorimo oko Ploča, izgradnja luke u Neumu bi bilo lošija opcija. Ali kako god, BiH će imati luku na raspolaganju.denideni wrote:U ovom radu autori obrazlažu perspektivu razvoja prometne infrastrukture BiH i širenje prometa
- v33
#2763 Re: Desavanja u Hrvatskoj
nek si hrvati prave tunel. ne znam zasto to nebi bilo moguce.
- Skijaš
#2764 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nema ili.JohnnyS wrote:Ili šta?Skijaš wrote:I svaka čast autorima. Ako Sarajevo pristane na to, ako se dođe do dogovora da je to prihvatljivo, nije problem. Ali bez uslovljavanja i tretiranja BiH kao teritorije čije se stanovništvo može kupiti plastičnim ogrlicama i komadićima ogledala. Neometan pristup luci se mora obezbjediti, i ako ga ne bude na teritoriji RH, praviće se luku na teritoriji BiH. I još jednom ponavljam, bilo bi idealno da se dogovorimo oko Ploča, izgradnja luke u Neumu bi bilo lošija opcija. Ali kako god, BiH će imati luku na raspolaganju.denideni wrote:U ovom radu autori obrazlažu perspektivu razvoja prometne infrastrukture BiH i širenje prometa
- Skijaš
#2765 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Tunel ili koridor iza Neuma, a ako im treba i most. Bitno je da smo mi spremni na kompromis.v33 wrote:nek si hrvati prave tunel. ne znam zasto to nebi bilo moguce.
- denideni
#2766 Re: Desavanja u Hrvatskoj
http://bib.irb.hr/datoteka/472128.Pomor ... tacija.pdf
ZAKLJUČAK
Predlaže se uključivanje luke Ploče, bazena Ploče i Metković, u strategiju
prometnog razvoja BiH za pomorski razvoj. U njemu valja naglasiti nužnost
rekonstruiranja cestovnih i željezničkih prometnica prema spomenutim lukama.
Strategija razvoja pomorskog prometa BiH i Strategije prometnog razvitka Republike
Hrvatske iz 1999. trebale bi se usklađivati na poljima zajedničkih interesa. To bi
trebalo uključivati i incijativu dovršetka izgradnje zaobilaznice luka Ploče i
Metković te spoja na autocestu Dalmatinu. Drži se da bi rješavanje prometnih
infrastruktura luka u Republici Hrvatskoj smanjilo prometne troškove za BiH. Izgradnja koridora Vc trebao bi biti izgrađen kao auto cesta koja bi radi bolje
iskoristivosti prolazila blizinom većih gradova i industrijskih središta. On se drži
povoljnim za buduću prometnu orjentaciju BiH na luke Ploče i Metković.
Zbog bolje protočnosti tereta, predlaže se ubrzanje rekonstrukcije
željezničkog kolosijeka i potpuna elektrifikacija željeznice.
Predlaže se bolja iskoristivost rijeke Neretve i luke Metković za promet
manjih brodova.
Potrebno je povećati kapacitet graničnog prijelaza otvaranjem dodatnih
prijelaznih traka i povećanjem carinskog terminala.
Postoji potreba robnog centra gdje bi se roba kontrolirala, prekrcavala u druga
transportna sredstva (kontejneri, palete itd.) te preusmjeravala za odredišta.
Potrebno je napraviti algoritam tijeka robe multimodalnog transporta
(željeznički, cestovni, vodni i morski promet), koji bi uključio prekrcaj robe i protok
robe sa zakašnjenjima i predviđanja sume svih zakašnjenja. Valjalo bi napraviti
posebnu studiju koja bi razmatrala ekonomičnost mogućeg multimodalnog transporta
prema BiH.
Drži se nužnim napraviti prometnu strategiju koja bi uz uključivala
partnerstvo sa lukom Ploče i Metković kao najbližim spoj BiH sa morem. Obalnim
morskim prometom trebalo bi se spojiti sa važnijim mediteranskim lučkim
središtima. U tom smislu valja tražiti strateške partnere u lukama sa kojima BiH ima
najveću trgovinsku razmjenu te se povezati sa linijskim i obalnim brodarima ili
stvoriti uvjete za osnivanje vlastite tvrtke za obalni promet
ZAKLJUČAK
Predlaže se uključivanje luke Ploče, bazena Ploče i Metković, u strategiju
prometnog razvoja BiH za pomorski razvoj. U njemu valja naglasiti nužnost
rekonstruiranja cestovnih i željezničkih prometnica prema spomenutim lukama.
Strategija razvoja pomorskog prometa BiH i Strategije prometnog razvitka Republike
Hrvatske iz 1999. trebale bi se usklađivati na poljima zajedničkih interesa. To bi
trebalo uključivati i incijativu dovršetka izgradnje zaobilaznice luka Ploče i
Metković te spoja na autocestu Dalmatinu. Drži se da bi rješavanje prometnih
infrastruktura luka u Republici Hrvatskoj smanjilo prometne troškove za BiH. Izgradnja koridora Vc trebao bi biti izgrađen kao auto cesta koja bi radi bolje
iskoristivosti prolazila blizinom većih gradova i industrijskih središta. On se drži
povoljnim za buduću prometnu orjentaciju BiH na luke Ploče i Metković.
Zbog bolje protočnosti tereta, predlaže se ubrzanje rekonstrukcije
željezničkog kolosijeka i potpuna elektrifikacija željeznice.
Predlaže se bolja iskoristivost rijeke Neretve i luke Metković za promet
manjih brodova.
Potrebno je povećati kapacitet graničnog prijelaza otvaranjem dodatnih
prijelaznih traka i povećanjem carinskog terminala.
Postoji potreba robnog centra gdje bi se roba kontrolirala, prekrcavala u druga
transportna sredstva (kontejneri, palete itd.) te preusmjeravala za odredišta.
Potrebno je napraviti algoritam tijeka robe multimodalnog transporta
(željeznički, cestovni, vodni i morski promet), koji bi uključio prekrcaj robe i protok
robe sa zakašnjenjima i predviđanja sume svih zakašnjenja. Valjalo bi napraviti
posebnu studiju koja bi razmatrala ekonomičnost mogućeg multimodalnog transporta
prema BiH.
Drži se nužnim napraviti prometnu strategiju koja bi uz uključivala
partnerstvo sa lukom Ploče i Metković kao najbližim spoj BiH sa morem. Obalnim
morskim prometom trebalo bi se spojiti sa važnijim mediteranskim lučkim
središtima. U tom smislu valja tražiti strateške partnere u lukama sa kojima BiH ima
najveću trgovinsku razmjenu te se povezati sa linijskim i obalnim brodarima ili
stvoriti uvjete za osnivanje vlastite tvrtke za obalni promet
- Skijaš
#2767 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kao što rekoh, neka se dogovaraju. Ono što mi je izvuklo živac je ta teza da insistiranje Sarajeva na neometanom pristupu luci znači zaoštravanje odnosa. Kao da se radi o ljudskoj grupi niže vrijednosti. Neka se dogovore oko Ploča, ali ako ne bude dogovora, niko nema pravo braniti BiH da gradi svoju luku na svojoj teritoriji.denideni wrote:
- kiky
#2768 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ja sam za međunarodnu arbitražu ...
odmah...
pa kako nam međunarodno pravo i civilizovana rješenja odrede da bude ...
sa hrvatskom, nažalost, drugačije nemože ...
hrvatska razumije samo silu i mišiće i tako joj je sa slovenijom, tako će biti i sa bosnom ...
nadao sam se da će milanović biti bolji ali od Toga ništa ...
prema bosni, hrvatska ima tuđmanov kontinuitet ...
neznam da li je riješena granica sa srbijom al to je za nas nebitno ...
odmah...
hrvatska razumije samo silu i mišiće i tako joj je sa slovenijom, tako će biti i sa bosnom ...
- denideni
#2769 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Da ali ovde je situacija suprotna.Hrvatska ce u ovom slucaju biti Slovenija a Mi Hrvatska.Tacnije 2013 god.kiky wrote:ja sam za međunarodnu arbitražu ...
odmah...
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#2770 Re: Desavanja u Hrvatskoj
denideni wrote:Da ali ovde je situacija suprotna.Hrvatska ce u ovom slucaju biti Slovenija a Mi Hrvatska.Tacnije 2013 god.kiky wrote:ja sam za međunarodnu arbitražu ...
odmah...
Mi eto pred vratima EU,pa će nas Hrvatska zajebati da ne uđemo.
Šteta,a dijelili su nas milimetri.
- fortaleza
#2771 Re: Desavanja u Hrvatskoj
fantabox wrote:http://www.forum.hr/showthread.php?t=733238
TEMA "Sarajevski ultimatum: Bosna do Italije!"
- Skijaš
#2772 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne treba Sarajevu ni pedalj teritorije Hrvatske ili bilo koje druge zemlje u susjedstvu. Ako Zagreb hoće da pravi most, sa srećom, evo i od mene 20 eura. Samo neka to riješe da se ne blokira izlaz iz Neuma na otvoreno more i sve OK.fortaleza wrote:fantabox wrote:http://www.forum.hr/showthread.php?t=733238![]()
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#2773 Re: Desavanja u Hrvatskoj
fortaleza wrote:fantabox wrote:http://www.forum.hr/showthread.php?t=733238![]()
Neznalice!Italija je samo odskočna stanica za dalja osvajanja,nešto kao fiksni nosač aviona.
- kiky
#2774 Re: Desavanja u Hrvatskoj
prije par godina sam ljetovao na tom području i imao sam priliku da obiđem to gradilište mosta ...
u principu, bosni nebi smetalo da hrvatska napravi taj most i možda je to najbolje rješenje ...
bosna bi trebala više da razmišlja kako da spoji kvalitetno neum sa zaleđem ...
sadašnji put je užasan ...
svitava, čini mi se ...
samo je bitno razgraničit se kako treba i svima dobro ...
ali, očigledno je da hrvatskoj odgovara zatezanje jer mora negdje oprat obraz poslije pušione od slovenaca ...
sad će ga ponovo morat ispušit radi ljubljanske banke ...
doduše, to samo pokazuje kakv je drek ta slovenija ...
a i korištenje luke ploče od strane bosne nikako ne odgovara hrvatskoj ...
tipičan primjer je ometanje tranzita kroz hrvatsku za naše moderne vozove ...
kao što rekoh ...
tuđmanova konstanta ...
al ko zna zašto je to dobro ...

u principu, bosni nebi smetalo da hrvatska napravi taj most i možda je to najbolje rješenje ...
bosna bi trebala više da razmišlja kako da spoji kvalitetno neum sa zaleđem ...
sadašnji put je užasan ...
svitava, čini mi se ...
samo je bitno razgraničit se kako treba i svima dobro ...
ali, očigledno je da hrvatskoj odgovara zatezanje jer mora negdje oprat obraz poslije pušione od slovenaca ...
sad će ga ponovo morat ispušit radi ljubljanske banke ...
doduše, to samo pokazuje kakv je drek ta slovenija ...
a i korištenje luke ploče od strane bosne nikako ne odgovara hrvatskoj ...
tipičan primjer je ometanje tranzita kroz hrvatsku za naše moderne vozove ...
kao što rekoh ...
tuđmanova konstanta ...
al ko zna zašto je to dobro ...
- Skijaš
#2775 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Podsjeća kako su godinama trajali mučni pregovori s BiH koja je tražila neškodljiv prolaz iz unutrašnjeg mora, na što ima pravo prema međunarodnim konvencijama. Stoga su se ekspertne skupine, nakon dvogodišnjeg natezanja, napokon dogovorile kako se prihvaća rješenje da most bude 55 metara visok s barem 300 metara širokim prolazom za brodove. –
http://www.vecernji.hr/kolumne/zahtjevi ... mna-436259
Dakle, ako ipak hoće most, sa srećom.
http://www.vecernji.hr/kolumne/zahtjevi ... mna-436259
Dakle, ako ipak hoće most, sa srećom.