VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2751 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

insomnia78 wrote:Za dobrobit zajednice?
:lol:

pa ne mogu da vjerujem šta čitam ponekad...

ka'e globalno zagrijavanje, meteor, vulkani, poplave... nećemo mi to dočekati. jebo nas je internet za sva vremena :D
polacijela

#2752 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

@Warhead, aspirin se recimo pije preventivno, u svrhu smanjenja rizika od stvaranja krvnih ugrusaka i posljedicno srcanog udara, a moze dovesti do teskih unutrasnjih krvarenja, krvarenja u mozgu, trajne invalidnosti i smrti.
Masa lijekova pije se preventivno, a njihova upotreba moze imati fatalne posljedice.
I opet ponavljam, korist od njegove primjene veca je od rizika i zato se lijek nastavlja koristiti.
Ali pozitivno, odmakli smo se od price o autizmu i govorimo o stvarnim nuspojavama. Odlično.

@Insomnia78 Ima vakcina, kojima je veca svrha dobrobit zajednice, vise nego licna, kao sto je vakcina protiv rubeole, pa i morbila. Sto ih ni najmanje ne obesmišljava, koliko god saboteri vakcinacije to htjeli tako prikazati.
S4mpion

#2753 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

polacijela wrote:eto ti prilike da dokazes je li u FBiH za godinu dana bilo 2.000, 4-5 ili nijedan encefalitis.
bolje od trolanja
Nema potrebe da dokazujem išta, to je posao države i onih koji tvrde da je broj slučajeva 1 na milion, pa neka izvole.
Chmoljo

#2754 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

S4mpion wrote:
polacijela wrote:eto ti prilike da dokazes je li u FBiH za godinu dana bilo 2.000, 4-5 ili nijedan encefalitis.
bolje od trolanja
Nema potrebe da dokazujem išta, to je posao države...

Warhead

#2755 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Warhead »

Chmoljo wrote:
insomnia78 wrote:Za dobrobit zajednice?

pa ne mogu da vjerujem šta čitam ponekad...

ka'e globalno zagrijavanje, meteor, vulkani, poplave... nećemo mi to dočekati. jebo nas je internet za sva vremena :D
Rezonovanje vam je jaca strana vidim. Ne pisem udzbenik nego pisem na forumu pa ne moram crtati sve u detalje. Iz perspektive drzave i vakcinasa je to prvenstveno za dobrobit zajednice jer to potenciraju. Argument ide otprilke ovako, ne ugrozava nevakcinisani samo sebe (cesto se doda da on kao pojedinac nije ni bitan), vec druge nevakcinisane koji nisu mogli biti zasticeni (e njih nam je zao).

Ako hoce drzava i vakcinasi povjerenje javnosti, zasto im je tesko uspostaviti kompenzacijski program za stete koje nastanu? Kad vec nece dozvoliti slobodu izbora i namecu prisilu. Jok, mi cemo te natjerati, a ako se desi sranje, pa sta ces sranja se desavaju, nismo mi odgovorni sto smo te natjerali. Posto vidim da se vuce (promasena i glupa) analogija sa aspirinom, samo cu reci da uzimanje aspirina nije zakonski obavezno dok vakcine jesu.
Mogy87

#2756 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mogy87 »

S4mpion wrote:
bolje od trolanja
Nema potrebe da dokazujem išta, to je posao države i onih koji tvrde da je broj slučajeva 1 na milion, pa neka izvole.
Najbolji savjet koji sam dobila je da ignorisem ovog trolla. Vadi dio recenice iz konteksta, daje ovakve izjave :lol:
Chmoljo

#2757 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

pa valjda je vakcinacija prvenstveno zbog vlastitog djeteta. samim tim i zajednica profitira mnogostruko, a istovremeno se zaštićuju i ugrožene kategorije.

to prvo.

druga stvar, javnost je širok pojam i ona ne može odlučivati o stvarima koje su usko vezane za struku i traže temeljito poznavanje materije. na kraju krajeva, zbog toga i imamo famu oko vakcinisanja. javnost je smrčak koji veli da njegovoj djeci nije ništa iako nisu vakcinisana, a hladno prelazi preko toga da živi u zemlji gdje je vakcinisanje iznad 95%.

javnost je šampion koji vozi trolu i glumi francusku sobaricu da mu država odvoji službenika koji će sa njim polako raditi na ubjeđivanju zašto vakcinisati dijete.
analogija sa aspirinom, samo cu reci da uzimanje aspirina nije zakonski obavezno dok vakcine jesu.
neuzimanje aspirina neće dovesti do širenja fatalnih bolesti.
polacijela

#2758 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

Warhead wrote: Pencilin ti treba kad je akutno stanje. Vec si bolestan. Kod vakcine ti vodis zdravo dijete..
moj odgovor odnosio se na ovaj post.
ali naravno, ti u nedogled mozes dodavati na sta si tacno mislio.
Warhead

#2759 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Warhead »

Chmoljo wrote:pa valjda je vakcinacija prvenstveno zbog vlastitog djeteta. samim tim i zajednica profitira mnogostruko, a istovremeno se zaštićuju i ugrožene kategorije.
Pa naravno da bi trebala biti. Ali se stvorilo nepovjerenje. Generalno, kad ljudi izgube povjerenje prema proizvodu ili usluzi uobičajeno je da se pruži ili produži garancija, da se poduzmu konkretne mjere kako bi se poslao signal da je sve u redu, da je strah neopravdan, da se relaksira situacija itd. A šta imamo u slučaju vakcinacije? Prisilu, nametanje bez preuzimanja ikakve odgovornosti. Ja sam samo pitao ima li država neki mehanizam da pruži podršku i kompenzira štetu kada se dese teške nus pojave. Odgovor je da nema i neće da ima.
druga stvar, javnost je širok pojam i ona ne može odlučivati o stvarima koje su usko vezane za struku i traže temeljito poznavanje materije. na kraju krajeva, zbog toga i imamo famu oko vakcinisanja. javnost je smrčak koji veli da njegovoj djeci nije ništa iako nisu vakcinisana, a hladno prelazi preko toga da živi u zemlji gdje je vakcinisanje iznad 95%.
Ovo je još jedan narativ zagovornika vakcinacije koji ne drži u potpunosti vodu. Kao, ljudi ne vakacinišu djecu jer više vjeruju Jeleni K. i babi vračari nego struci. Dobro, ali ključno pitanje je kako se uopšte moglo desiti da javnost u toj mjeri izgubi povjerenje u taj segment struke? Jesu li baš svi tako naivni ili gdje ima dima ima i vatre?

Također, ni taj stav struke nije baš tako monolitan kakvim ga se želi predstaviti. Tobože, na jednoj strani je struka i nauka, a na drugoj je JK i mali čoe'k koji je sebi umislio da sve zna. A par stranica ispred na forumu imamo prof. dr. Poljaka kojem je uža specijalnost imunologija i koji je za slobodu izbora, zatim je tu dr. Srećko Sladoljev, voditelj Odjela razvoja i istraživanja Imunološkog zavoda u Hrvatskoj, pa onda imamo i prof. dr. Ivanka Bojića koji predaje infektologiju na VMA i koji nije baš za prisilno cijepljenje.

Neda mi se sad citirati članke iz medicinskih baza, samo ću reći da je situacija u vezi sigurnosti vakcina daleko od one kakvom je hoće predstaviti zvanična struka u BiH. I pri tome ne tvrdim da vakcine nisu efikasne, niti tvrdim da izazivaju autizam.
analogija sa aspirinom, samo cu reci da uzimanje aspirina nije zakonski obavezno dok vakcine jesu. neuzimanje aspirina neće dovesti do širenja fatalnih bolesti.
Zato sam i postavio pitanje. Kako to da je nešto zakonski obavezno i prisilno, a niko ne želi preuzeti nikakvu odgovornost u slučaju kada se desi sranje. Ako su teške nuspojave tako rijetke kakvim se predstavljaju, u čemu je problem da država preuzme odgovornost i formira fond za pomoć za takve slučajeve? Neće koštati mnogo jer u koliko slučajeva se dešava invalidnost i smrt - jedan prema milion? S obzirom na veličinu populacije, u BiH onda ne bi trebalo biti takvih slučajeva uopšte.
wewa

#2760 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by wewa »

insomnia78 wrote:
insomnia78 wrote:
wewa wrote:btw je li kod od vas vidio knjizicu vakcinacije kod djece koja su vakcinisana u inostranstvu? primjera u Spaniji ili Francuskoj...
za svaku vakcinu se unese naljepnica s oznakom proizvodjaca, serije i roka vazenja.
a kod nas?

cak i susjedna Hrvatska ima (detaljnu) knjizicu vakcinacije (a i trudnicu knjizicu), dok kod nas elektronsku uputnicu mozete dobiti za neke usluge, za druge ne. negdje mozete doci s elektronskom knjizicom, drugdje vracaju. na DIP-u platite participaciju za 5 analiza, oni bez objasnjenja urade 3.
i kako da im se ista vjeruje?
a opet, svaka cast medicinskom osoblju koje cestito i posteno radi svoj posao, sistemu unatoc.
U Fr djete kad se rodi dobije jednu teku, ko medicinski karton. U njoj je zavedeni apsolutno sve. Od one ocjene pri rodjenju, preko tezine, visine na svakoj kontroli, sve terapije, sve vakcine...
I da kad se kupi vakcina ( u Fr se prvo placa pa ti onda osiguranje vraca pare) skine se naljepnica sa kutije i zaljepi u tu knjizicu
Vako
Image
znam, vidjela sam jednu takvu jer imam prijatelje koji su dobili dijete u Fr, zato to i spominjem

e kod nas toga nema, ma ni u naznakama...
user+name

#2761 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by user+name »

Pratim temu o vakcinama, međutim do sada nisam bila aktivna.
Želim samo da se nadovežem na ovu priču o praćenju i bilježenju vakcinacije. U prilogu je slika knjižice mog trogodišnjeg sina, a sve što je upisano u knjižicu nalazi se i u njegovom kartonu u DZ.
Naše iskustvo je i više nego pozitivno, jer smo prije svake vakcine prošli sistematski i ako je bila mala naznaka prehlade dr nas je uvijek vraćala nazad i odgađala vakcinu dok nije bio potpuno zdrav.

Image
insomnia78

#2762 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by insomnia78 »

Eto vidis :thumbup:
Chmoljo

#2763 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

Warhead wrote:
Ovo je još jedan narativ zagovornika vakcinacije koji ne drži u potpunosti vodu. Kao, ljudi ne vakacinišu djecu jer više vjeruju Jeleni K. i babi vračari nego struci. Dobro, ali ključno pitanje je kako se uopšte moglo desiti da javnost u toj mjeri izgubi povjerenje u taj segment struke? Jesu li baš svi tako naivni ili gdje ima dima ima i vatre?
jesi li svjestan koliki broj ljudi vjeruje u Chemtrailse? jednostavno mnogo ljudi nije u stanju pravilno obraditi silne informacije koje im se pružaju putem interneta i zato je sasvim normalno da je i vakcina postala žrtva ljudske gluposti i površnosti. mislim, to je već stara informacija i ovo vrijeme u kome živimo je dobilo naziv "post-truth".
Također, ni taj stav struke nije baš tako monolitan kakvim ga se želi predstaviti. Tobože, na jednoj strani je struka i nauka, a na drugoj je JK i mali čoe'k koji je sebi umislio da sve zna. A par stranica ispred na forumu imamo prof. dr. Poljaka kojem je uža specijalnost imunologija i koji je za slobodu izbora, zatim je tu dr. Srećko Sladoljev, voditelj Odjela razvoja i istraživanja Imunološkog zavoda u Hrvatskoj, pa onda imamo i prof. dr. Ivanka Bojića koji predaje infektologiju na VMA i koji nije baš za prisilno cijepljenje.
ti ljudi nemaju problem sa vakcinom. imaju problem sa načinom primjene (bar sam to vidio za Poljaka). nažalost, ako uzmemo u obzir u kakvom vremenu živimo "post-truth", onda ovakvi stavovi vrlo lako postaju antivakserski, odnosno prikazuju setakvim. znači, Poljak, iako mu dijete imalo najgori ishod koji može, opet ne ide sa antivakserskom pričom, već apeluje na drugi, transparentniji pristup vakcinaciji. time vjerujući u ljudski razum i bojeći se iskrenosti farmaceutskih kompanija.

ali to je pristup čovjeka koji argumentovano preispituje sve, što je odlika svakog čovjeka od nauke. ali javnost nije od nauke, nego uglavnom od emocija i bombastičnih naslova.
analogija sa aspirinom, samo cu reci da uzimanje aspirina nije zakonski obavezno dok vakcine jesu. neuzimanje aspirina neće dovesti do širenja fatalnih bolesti.
Zato sam i postavio pitanje. Kako to da je nešto zakonski obavezno i prisilno, a niko ne želi preuzeti nikakvu odgovornost u slučaju kada se desi sranje. Ako su teške nuspojave tako rijetke kakvim se predstavljaju, u čemu je problem da država preuzme odgovornost i formira fond za pomoć za takve slučajeve? Neće koštati mnogo jer u koliko slučajeva se dešava invalidnost i smrt - jedan prema milion? S obzirom na veličinu populacije, u BiH onda ne bi trebalo biti takvih slučajeva uopšte.[/quote]

to već nema neke veze sa konkretno ovim, nego ima veze sa državnim uređenjem, socijalnom politikom i senzibilitetom. u ovoj priči se te stvari ne bi trebale miješati, jer npr. imamo situaciju da je vrlo upitna situacija na KCUS gdje se životi ljudi dovode u pitanje zbog bolesnih ambicija povlaštene osobe, a javnost, onako. ništa. hoću reći, to je stvar politike, a ne konkretno medicinskih radnika ili medicinske struke.
Chmoljo

#2764 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

user+name wrote:jer smo prije svake vakcine prošli sistematski i ako je bila mala naznaka prehlade dr nas je uvijek vraćala nazad i odgađala vakcinu dok nije bio potpuno zdrav.
isto.
Naslovnica

#2765 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Naslovnica »

Chmoljo wrote:
Warhead wrote:
jesi li svjestan koliki broj ljudi vjeruje u Chemtrailse? jednostavno mnogo ljudi nije u stanju pravilno obraditi silne informacije koje im se pružaju putem interneta i zato je sasvim normalno da je i vakcina postala žrtva ljudske gluposti i površnosti. mislim, to je već stara informacija i ovo vrijeme u kome živimo je dobilo naziv "post-truth".
ti ljudi nemaju problem sa vakcinom. imaju problem sa načinom primjene (bar sam to vidio za Poljaka). nažalost, ako uzmemo u obzir u kakvom vremenu živimo "post-truth", onda ovakvi stavovi vrlo lako postaju antivakserski, odnosno prikazuju setakvim. znači, Poljak, iako mu dijete imalo najgori ishod koji može, opet ne ide sa antivakserskom pričom, već apeluje na drugi, transparentniji pristup vakcinaciji. time vjerujući u ljudski razum i bojeći se iskrenosti farmaceutskih kompanija.

ali to je pristup čovjeka koji argumentovano preispituje sve, što je odlika svakog čovjeka od nauke. ali javnost nije od nauke, nego uglavnom od emocija i bombastičnih naslova.
Zato sam i postavio pitanje. Kako to da je nešto zakonski obavezno i prisilno, a niko ne želi preuzeti nikakvu odgovornost u slučaju kada se desi sranje. Ako su teške nuspojave tako rijetke kakvim se predstavljaju, u čemu je problem da država preuzme odgovornost i formira fond za pomoć za takve slučajeve? Neće koštati mnogo jer u koliko slučajeva se dešava invalidnost i smrt - jedan prema milion? S obzirom na veličinu populacije, u BiH onda ne bi trebalo biti takvih slučajeva uopšte.
to već nema neke veze sa konkretno ovim, nego ima veze sa državnim uređenjem, socijalnom politikom i senzibilitetom. u ovoj priči se te stvari ne bi trebale miješati, jer npr. imamo situaciju da je vrlo upitna situacija na KCUS gdje se životi ljudi dovode u pitanje zbog bolesnih ambicija povlaštene osobe, a javnost, onako. ništa. hoću reći, to je stvar politike, a ne konkretno medicinskih radnika ili medicinske struke.[/quote]

Istog sam mišljenja i cijelo vrijeme pišem upravo o ovome.
Warhead

#2766 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Warhead »

Chmoljo wrote: ti ljudi nemaju problem sa vakcinom. imaju problem sa načinom primjene (bar sam to vidio za Poljaka). nažalost, ako uzmemo u obzir u kakvom vremenu živimo "post-truth", onda ovakvi stavovi vrlo lako postaju antivakserski, odnosno prikazuju setakvim. znači, Poljak, iako mu dijete imalo najgori ishod koji može, opet ne ide sa antivakserskom pričom, već apeluje na drugi, transparentniji pristup vakcinaciji. time vjerujući u ljudski razum i bojeći se iskrenosti farmaceutskih kompanija.
Sva trojica su za slobodu izbora, Poljak je vrlo oštar kad je riječ o zakonskim propisima koji se toga tiču. Nisam ni ja protiv na način da kažem sve to ništa qrcu ne valja. Npr. dokaza da je MMR efikasan ima mnogo. Ali se postavlja pitanje i štetnih posljedica koje zvanični narativ ne pokušava tretirati. Nego bilo koga ko se usudi postaviti pitanje proglasiti budalom i neznalicom. To stvara kontra efekat.

Chmoljo wrote: ali to je pristup čovjeka koji argumentovano preispituje sve, što je odlika svakog čovjeka od nauke. ali javnost nije od nauke, nego uglavnom od emocija i bombastičnih naslova.

Pa o tome i ja pričam. Mene interesuje stav nauke ne šta kaže JK. Istražujem, preispitujem. Gledam šta kažu imunolozi. U anti-vakcinacijskom taboru zaista ima svašta. Ljudi koji ne mogu kritički ocijeniti te stvari. Na primjer, to potenciranje veze sa autizmom. Šta god se desi, bilo kakva neurološka reakcija, običnom svijetu je to autizam. Ali tako funkcioniše običan svijet. Da li to znači da vakcina ne može izazvati oštećenje druge vrste koje nestručnim osobama izgledaju kao autizam? I da li će struka biti potpuno iskrena kada evaluira takve posljedice ili će pokušati promicati bez rezervno svoju agendu?

Na primjer, spomenuću samo jednu studiju koja se bavi sa MMR gdje je rađena meta analiza (ko zna šta je to zna, da ne objašnjavam). Studija je pokazala da nema dovoljno dokaza za tvrdnju o povezanosti MMR vakcine sa autizmom i nizom drugih bolesti. Sve super. To će zagovornici vakcinacije uzeti kao ključni argument da kažu kako su anti-vakcinaši neobrazovna rulja. Međutim, prešutiće da je ta ista meta analiza pokazala da je rizik od meningitisa nakon primanja MMR veći za 8 do 43 puta (zavisno do sedmice nakon vakcinisanja i soja korištenog virusa). I šta je konačni zaključak studije? Citiram:

"The design and reporting of safety outcomes in MMR vaccine studies, both pre‐ and post‐marketing, are largely inadequate. The evidence of adverse events following immunisation with the MMR vaccine cannot be separated from its role in preventing the target diseases."

Dakle, imamo da Cochrane institut (ko zna ko su oni ne trebam dalje objašnjavati) u svojoj studiji zaključi da sigurnost MMR vakcina uopšte nije dovoljno ispitana i da se treba raditi na tome. Odvagati štetu i korist.

Ja ne znam da je i jedan zagovornik vakcina u BiH, bio stručan ili ne, imao muda da ovo iskreno kaže. Da izađe i obrazloži, jeste, MMR nema veze sa autizmom ali ima sa meningitisom. Jok, stav je sad ću ja tebe represivnim aparatom natjerati jer si glup, a ako se desi neurološko oštećenje baš me briga. Sam se snalazi. I onda se čudimo što ljudi ne vjeruju i neće da vakcinišu.

Izvor: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/do ... 3/abstract
S4mpion

#2767 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Mogy87 wrote:
S4mpion wrote:
Najbolji savjet koji sam dobila je da ignorisem ovog trolla. Vadi dio recenice iz konteksta, daje ovakve izjave :lol:
Ali to si već rekla juče:
Mogy87 wrote: Ti trollas :-D ja te ignorisem :wink:
Zašto ti ignorisanje tako loše ide?
S4mpion

#2768 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Chmoljo wrote:pa valjda je vakcinacija prvenstveno zbog vlastitog djeteta. samim tim i zajednica profitira mnogostruko, a istovremeno se zaštićuju i ugrožene kategorije.

to prvo.

javnost je šampion koji vozi trolu i glumi francusku sobaricu da mu država odvoji službenika koji će sa njim polako raditi na ubjeđivanju zašto vakcinisati dijete.
analogija sa aspirinom, samo cu reci da uzimanje aspirina nije zakonski obavezno dok vakcine jesu.
neuzimanje aspirina neće dovesti do širenja fatalnih bolesti.
Kad smo već kod Francuske, čovjek ti je objavio fotografije na šta to treba ličit', al' nek si preletio preko toga, puno je da to zahtijevamo, samo nek ne puca.
S4mpion

#2769 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Chmoljo wrote:
to već nema neke veze sa konkretno ovim, nego ima veze sa državnim uređenjem, socijalnom politikom i senzibilitetom. u ovoj priči se te stvari ne bi trebale miješati, jer npr. imamo situaciju da je vrlo upitna situacija na KCUS gdje se životi ljudi dovode u pitanje zbog bolesnih ambicija povlaštene osobe, a javnost, onako. ništa. hoću reći, to je stvar politike, a ne konkretno medicinskih radnika ili medicinske struke.
Apsurd.

Ovo što si naveo ima direktnu vezu s procesom vakcinacije i utiče na smanjeno povjerenje građana u zdravstveni sistem. Pokušavaš odvojiti politiku od svega, a ona je zapravo u svemu.
Mogy87

#2770 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mogy87 »

S4mpion wrote:
Mogy87 wrote:
S4mpion wrote:
Ali to si već rekla juče:
Ovo je bio savjet ostalima. Sretan nastavak trollanja zelim :-D
S4mpion

#2771 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Mogy87 wrote:
S4mpion wrote: Ali to si već rekla juče:
Ovo je bio savjet ostalima. Sretan nastavak trollanja zelim :-D
Savjet ili ne, svoju riječ si pregazila, ovo nije ignorisanje.
JanuaryJones

#2772 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by JanuaryJones »

user+name wrote:Pratim temu o vakcinama, međutim do sada nisam bila aktivna.
Želim samo da se nadovežem na ovu priču o praćenju i bilježenju vakcinacije. U prilogu je slika knjižice mog trogodišnjeg sina, a sve što je upisano u knjižicu nalazi se i u njegovom kartonu u DZ.
Naše iskustvo je i više nego pozitivno, jer smo prije svake vakcine prošli sistematski i ako je bila mala naznaka prehlade dr nas je uvijek vraćala nazad i odgađala vakcinu dok nije bio potpuno zdrav.

Image
I naše knjižice izgledaju isto. Još da dodam, kupovali smo vakcine zbog rasporeda posla (vođenje na vakcinu u 5h popodne kad nema vakcinisanja u DZ) i uredno su nam, u privatnoj ordinaciji, nalijepili naljepnice i potpis i pečat u državnu knjižicu. Isto tako su, u DZ Omer Maslić, privatno date vakcine upisali u dječije kartone.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2773 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Velkoski »

pa upisivalo se kad sam i ja bio mali, na kraju knjižice :D

i recimo kod mene je u kartonu čitav život upisano i "cave pencilin", za ove što kažu da se ni to ne prati :mrgreen:
Chmoljo

#2774 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

S4mpion wrote: Kad smo već kod Francuske, čovjek ti je objavio fotografije na šta to treba ličit', al' nek si preletio preko toga, puno je da to zahtijevamo, samo nek ne puca.
JanuaryJones wrote: I naše knjižice izgledaju isto. Još da dodam, kupovali smo vakcine zbog rasporeda posla (vođenje na vakcinu u 5h popodne kad nema vakcinisanja u DZ) i uredno su nam, u privatnoj ordinaciji, nalijepili naljepnice i potpis i pečat u državnu knjižicu. Isto tako su, u DZ Omer Maslić, privatno date vakcine upisali u dječije kartone.
wewa

#2775 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by wewa »

Chmoljo wrote:
S4mpion wrote: Kad smo već kod Francuske, čovjek ti je objavio fotografije na šta to treba ličit', al' nek si preletio preko toga, puno je da to zahtijevamo, samo nek ne puca.
JanuaryJones wrote: I naše knjižice izgledaju isto. Još da dodam, kupovali smo vakcine zbog rasporeda posla (vođenje na vakcinu u 5h popodne kad nema vakcinisanja u DZ) i uredno su nam, u privatnoj ordinaciji, nalijepili naljepnice i potpis i pečat u državnu knjižicu. Isto tako su, u DZ Omer Maslić, privatno date vakcine upisali u dječije kartone.
pa ne izgleda isto. nije isto imati napisan datum u toj tabeli s pecata i podatke o seriji, roku vazenja i proizvodjacu za svaku pojedinu vakcinu. i da, nije isto kad sami kupujete vakcine i kad ih dobijete kod drzavnog pedijatra.

konkretno, moje je dijete bilo neurorizicno jer je nedonosce i za ono malo vakcina sto je uspjela primiti dosad nemamo detaljne podatke.

tolike razlike od jednog do drugog slucaja ukazuju da nemamo sistem. a radi se o problematici toliko osjetljivoj da je kredibilan sistem imperativ.
Post Reply