Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
milojicabrzi

#2751 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Narod u BiH je poznat po tome da voli nerealno precijeniti stvari koje prodaje (bila to nekretnina, auto itd), a traziti u bescjenje kada nesto kupuje... takav je mentalitet ovdje i kao sto neko rece u ranijem postu, treba ovdje jos vremena da se isteše kapitalisticki nerv kod ljudi, za odnos ponude i potraznje, realne cijene, best buy opcija itd.

Cijenu nekretnini moze drzati onaj kome se bas ne zuri, neko ko sporovozno prodaje, pa kad dodje pravi kupac, to je to.

Tesko je prodavati stan, auto i ostalu robu malo vece vrijednosti, pa ocekivati da ce se prodati za 7 dana. Ja sam stan koji je bio pravo povoljan, bas ono best buy opcija, u jednom manjem gradicu u okolini Sarajeva, prodavao 6 mjeseci, dok nije dosao pravi kupas...a ja i supruga se vec bili zabrinuli i poceli gubiti nadu :)

Kupovina i prodaja stana je zivotno pitanje, pa kad se za koju godinu, zavrse kupoprodaje naslijedjenih nekretnina, dobijenih drustvenih stanova itd. malo ce se isprofilisati i trziste.

Takodjer, ima veze i tendencija i "populacijska strategija" nekog naselja, na nacin da doseljenici iz jednog specificnog mjesta, kada dodju u SA, mahom teze nekoj lokaciji gdje ima njihovih zemljaka (povuci paralelu izmedju Ilidze i stanovnistva doseljenog iz Sandzaka, Ilijasa i Vogosce gdje su kupci stanova mahom bili izbjeglicka populacija iz Srebrenice i Podrinja).

Sto se tice pitanja za realnu cijenu kvadrata na Ilidzi, ako je stan nerenoviran... Ilidza je naselje, koje je mahom izgradjivano '60-ih i '70-ih godina, dakle, to su zgrade stare 40 + godina. Ako se na Stupu, koji je blize gradu, ali je sadrzajno nepovoljniji (Ilidza je ipak mini gradic za sebe) kvadrat u novogradnji krece oko 1600 KM, mislim da bi starogradnja na Ilidzi, ako nije bas u dobrom stanju, mogla ici za cca 1300-1400 KM.
milojicabrzi

#2752 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

sema911 wrote:pitanje koliko se krecu garaze na dobrinji(aerodromsko naselje) imam ponudu za garazu od 13m2 za 8kkm jer svi samo rentaju niko ne prodaje iste jel to skupoo
Evo Tibra prodaje ogradjen prostor od cca 12-15 kvadrata, podzemne garaze koje su nesto kao parkirna mjesta 4,5x 3 metra, ogradjena zicom, za cca 10000 KM.

Realno, nije skupo, ako je zidana garaza, solidne kvadrature, pa moze koristiti i kao garaza i ostava, ako je u dobrom stanju, ako je na dobrom mjestu itd.
kadinica

#2753 Re: Cijene stanova All about

Post by kadinica »

Sto se tice pitanja za realnu cijenu kvadrata na Ilidzi, ako je stan nerenoviran... Ilidza je naselje, koje je mahom izgradjivano '60-ih i '70-ih godina, dakle, to su zgrade stare 40 + godina. Ako se na Stupu, koji je blize gradu, ali je sadrzajno nepovoljniji (Ilidza je ipak mini gradic za sebe) kvadrat u novogradnji krece oko 1600 KM, mislim da bi starogradnja na Ilidzi, ako nije bas u dobrom stanju, mogla ici za cca 1300-1400 KM
Hvala na odgovoru. To su te zgrade, uz Željeznicu 4-5 spratova. Kvadrat je 1000 KM, ljudi hoće ispod toga.
sema911

#2754 Re: Cijene stanova All about

Post by sema911 »

milojicabrzi wrote:
sema911 wrote:pitanje koliko se krecu garaze na dobrinji(aerodromsko naselje) imam ponudu za garazu od 13m2 za 8kkm jer svi samo rentaju niko ne prodaje iste jel to skupoo
Evo Tibra prodaje ogradjen prostor od cca 12-15 kvadrata, podzemne garaze koje su nesto kao parkirna mjesta 4,5x 3 metra, ogradjena zicom, za cca 10000 KM.

Realno, nije skupo, ako je zidana garaza, solidne kvadrature, pa moze koristiti i kao garaza i ostava, ako je u dobrom stanju, ako je na dobrom mjestu itd.
tibra mi daleko stanujem na aerodromskom i u blizini stana prodaje se garaza za tu cifru al nemam neku referencu da uporedim jel skupo il ne svi samo rentaju
al hvla na odgovoruu

pozz
drndalo

#2755 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Koliko ti je renta takve garaze ? Podijeli cijenu sa rentom, pa vidi koliko mjeseci/godina je prelom... Meni se ne cini previse, a vjerovatno se moze i spustiti bar 500 KM, kad su pare na kamari... :wink:
sema911

#2756 Re: Cijene stanova All about

Post by sema911 »

drndalo wrote:Koliko ti je renta takve garaze ? Podijeli cijenu sa rentom, pa vidi koliko mjeseci/godina je prelom... Meni se ne cini previse, a vjerovatno se moze i spustiti bar 500 KM, kad su pare na kamari... :wink:
renta 70km i cijena bi se dala spustit, i vise od 500km samo mi nekako neznam puno sve zvuci,.,
:D :D
SPQR.SA

#2757 Re: Cijene stanova All about

Post by SPQR.SA »

ali ne mora biti da ce se tokom cijelog perioda drzati ista cijena, kako garaze, tako i rente!
drndalo

#2758 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Vidi koliko ti vrijedi tvoje garantovano, suho, toplo, zakljucano parking mjesto, mjesto za ostavu jos nekih stvari posto ti je blizu, neciscenje snijega, itd... I te pare bi trebalo uvijek da imas u toj garazi i u buducnosti... Ako imas te pare viska, da ti stoje "nako", pokusaj se dogovoriti s covjekom oko zajednicki odgovarajuce cijene... To ti moze biti i poslovni prostor ako zatreba, radionica...

Parkinga nece biti vise u buducnosti, samo manje...
adi999

#2759 Re: Cijene stanova All about

Post by adi999 »

.
Last edited by adi999 on 07/02/2013 00:56, edited 2 times in total.
valter.ba

#2760 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Koliko jako :lol::lol::lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
sanja072

#2761 Re: Cijene stanova All about

Post by sanja072 »

[quote][/quote]devastiran stan na aerodromskom umjesto prozora letve samo zidovi tip cijeni 50kkm ok jest 70 i nesto m2 da bi smo kasnije dolsi do pravog vlasnika koji je u swe i dao ovom rodjaku da mu proda stan i pitamo koliko hocete kaze ovaj 20keuro,.

Moze li malo vise detalja i informacija za ovaj stan u aerodromskom?
valter.ba

#2762 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

I ako moze broj telefona tog gospodina iz Svedske! Reci mu da je upravo prodao stan:grin:

sanja072

#2763 Re: Cijene stanova All about

Post by sanja072 »

Nikad se ne zna ;-)
kjafiraginica

#2764 Re: Cijene stanova All about

Post by kjafiraginica »

moze li mi neko dati kakav pametan savjet, trebala bih prodati stan svojih roditelja, a ne znam ni od cega da pocnem da istrazujem. :?

stan je na visnjiku, dosta je ocuvan, ali bi ga trebalo renovirati (stolariju i sl), zastario je. ima oko 70 kvadrata.

- da li je bolje prodavati namjesten, nenamjesten isl?
- koliko se krecu cijene po kvadratu na toj lokaciji?
- da li se i pod kojim uslovima isplati ici preko agencija, kako to uopste funkcionise?

ako iko moze ista reci, bila bih zahvalna, zapela sam skroz... :sad:
ragib

#2765 Re: Cijene stanova All about

Post by ragib »

1.000 KM/m2 je otprilike cijena

ako ces ga prodavati javi se da ti agencija ne uzima procenat

:D
valter.ba

#2766 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Kakva 1000 stan je na Visnjiku nije u Cevljanovicima! Pogledaj na Piku i Superoglasima cjene na toj lokaciji da imas orijentaciju. Tesko je ovako reci jer na cjenu utice mnogo faktora stanje, spratnost, godine... Sretno:grin:

kjafiraginica

#2767 Re: Cijene stanova All about

Post by kjafiraginica »

i ja kontam - kako 1000? vidim na piku oko 2000?

a kako ferceraju agencije? koliko one uzimaju, tj daju...
Zatamnjena stakla

#2768 Re: Cijene stanova All about

Post by Zatamnjena stakla »

Kod nas su stanovi precijenjeni tako da ne možeš nać' stan kako treba za normalnu cijenu, npr 100.000 KM.
ragib

#2769 Re: Cijene stanova All about

Post by ragib »

kjafiraginica wrote:i ja kontam - kako 1000? vidim na piku oko 2000?

a kako ferceraju agencije? koliko one uzimaju, tj daju...
mislio sam eura, a musteriju cu ti odmah naci ako je u KM-ovima :D
valter.ba

#2770 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Pa moj Ragibe KM je zvanicna valuta:lol::lol::lol:. Ja bih joj iz dzepa dao po milju kvadrat na nevidjeno :lol:

korkyra09

#2771 Re: Cijene stanova All about

Post by korkyra09 »

.....
Samme

#2772 Re: Cijene stanova All about

Post by Samme »

kjafiraginica wrote:moze li mi neko dati kakav pametan savjet, trebala bih prodati stan svojih roditelja, a ne znam ni od cega da pocnem da istrazujem. :?

stan je na visnjiku, dosta je ocuvan, ali bi ga trebalo renovirati (stolariju i sl), zastario je. ima oko 70 kvadrata.

- da li je bolje prodavati namjesten, nenamjesten isl?
- koliko se krecu cijene po kvadratu na toj lokaciji?
- da li se i pod kojim uslovima isplati ici preko agencija, kako to uopste funkcionise?

ako iko moze ista reci, bila bih zahvalna, zapela sam skroz... :sad:
Bolje je imati namjestaj u stanu tokom prodaje, cisto da se vidi sta je tu moguce (a i da pokrijes rupe u zidovima :)
Inace za namjestaj ce ti rijetko ko platiti extra.. Tesko potrefiti ukus ljudi..

Sto se cijene tice, to su ti neki vec pametno odgovorili.. Zavisi od mnogo faktora.. Ako imas vremena mozes puknuti 2000KM po kvadratu pa se nadati da ces u roku od pola godine naletiti na nekoga ko ce ti htjeti kupiti po manjoj cjeni. Inace ako hoces odma da prodas onda moras da budes vise realisticna.. Naravno neznam kakav je stan o kome pricas i koliko dole bi to moglo ici ali cinjenica je da precjenjeni stanovi ne prodaju.. Ja pratim trziste nekoliko mjeseci intenzivno (posto trazim nesto da kupim) i mogu vidjeti da se vrte stalno jedni te isti stanovi. Zato cijene koje vidis u oglasima (npr prostor.ba) su vecinom nerelisticne i to ti nije referenca za prodaju odma.. Oni stanovi koji imaju vise realne cijene odu za nekoliko hefti.. A kupaca za takve stanove uvijek ima. Sretno!
motorola01

#2773 Re: Cijene stanova All about

Post by motorola01 »

Koliko trenutno iznose troskovi kupovine nekog stana? Znam da to zavisi od banke do banke, ali eto koje sve stavke postoje u jednoj kupovini stana(obrada kredita je recimo 1 posto, osiguranje je po godini nekih 50-ak KM, koliko je vodjenje kredita, koliko je ugovor kod notara i da li se potpisuje jedan ili dva i ima li jos nesto da sam zaboravio)?

edit: zaboravio sam izlazak vjestaka za procjenu nekretnine i to cini mi se kosta 150KM. Da li se kasnije placa komisija koja utvrdjuje koliko se poreza treba platiti i koliko?
milojicabrzi

#2774 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Vidi, osigranje stana ti je cca 100 KM godisnje, notarski ugovori su 2 puta ako je kredit hipotekarni, znaci oko 1000 KM na notara, tu je i procjena nekretnine, poreza nema ako je novogradnja, ako nije, onda je 5 % porez, znaci cca 4-5 hiljada i to kosta.

Vodi racuna da ces trebati raditi i prikljucak struje (cca 1200 KM), ostale prikljucke, kupiti kuhinju, postaviti sudoper... :D

Ah, da, spremi se na to da sve papire vadis sam, tako da ce ti trebati dosta ovjera, taksi, placanja parkinga i taksija po centru grada.

Uglavnom kad sve prikupis, banka ce ti naplatiti 1500 KM troskova obrade kredita, kao da su oni te papire ganjali.

Kad se kupuje stan, vrelo je lako izuti se oko 3000 KM, a da nisi maknuo sa livade :D :D

pa ti onda jos banka kaze kako oni misle na svoje klijente :)
law2

#2775 Re: Cijene stanova All about

Post by law2 »

Post Reply