Cijenu nekretnini moze drzati onaj kome se bas ne zuri, neko ko sporovozno prodaje, pa kad dodje pravi kupac, to je to.
Tesko je prodavati stan, auto i ostalu robu malo vece vrijednosti, pa ocekivati da ce se prodati za 7 dana. Ja sam stan koji je bio pravo povoljan, bas ono best buy opcija, u jednom manjem gradicu u okolini Sarajeva, prodavao 6 mjeseci, dok nije dosao pravi kupas...a ja i supruga se vec bili zabrinuli i poceli gubiti nadu
Kupovina i prodaja stana je zivotno pitanje, pa kad se za koju godinu, zavrse kupoprodaje naslijedjenih nekretnina, dobijenih drustvenih stanova itd. malo ce se isprofilisati i trziste.
Takodjer, ima veze i tendencija i "populacijska strategija" nekog naselja, na nacin da doseljenici iz jednog specificnog mjesta, kada dodju u SA, mahom teze nekoj lokaciji gdje ima njihovih zemljaka (povuci paralelu izmedju Ilidze i stanovnistva doseljenog iz Sandzaka, Ilijasa i Vogosce gdje su kupci stanova mahom bili izbjeglicka populacija iz Srebrenice i Podrinja).
Sto se tice pitanja za realnu cijenu kvadrata na Ilidzi, ako je stan nerenoviran... Ilidza je naselje, koje je mahom izgradjivano '60-ih i '70-ih godina, dakle, to su zgrade stare 40 + godina. Ako se na Stupu, koji je blize gradu, ali je sadrzajno nepovoljniji (Ilidza je ipak mini gradic za sebe) kvadrat u novogradnji krece oko 1600 KM, mislim da bi starogradnja na Ilidzi, ako nije bas u dobrom stanju, mogla ici za cca 1300-1400 KM.