Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
..danas zavrsi knjigu jednog od mojih omiljenijih pisaca - Amos Oza, "How to Cure a Fanatic"
Oz argues that the Israeli-Palestinian conflict is not a war of religion or cultures or traditions, but rather a real estate dispute--one that will be resolved not by greater understanding, but by painful compromise. As he writes, "The seeds of fanaticism always lie in uncompromising righteousness, the plague of many centuries."
Fresh, insightful, and inspiring, How to Cure a Fanatic brings a new voice of sanity to the cacophony on Israeli-Palestinian relations--a voice no one can afford to ignore.
...njegove su ideje glas cistog razuma ali za tako nesto mjesta nema. no, ja mislim da i pisac sam to znam, ali ipak ne posustaje od svojih zdravo razumskih ideja...za sta po meni i zasluzuje Nobelovu nagradu.
priča o sarajevskoj hagadi knjizi koja je kroz šest stoljeća putovanja prešla cijelu europu, od kastilje i andaluzije do venecije i beča, da bi preko dalmacije napokon našla svoj dom u srcu sarajeva.
Jako dobro (u jednoj rečenici) opisano u u komentarima jednog/e od čitatelja/ica: ..."a compelling work that gets you thinking, a work which raises as many questions as it answers."
Procitala Hiljadu sjajnih sunaca u dvije noci i jos uvijek sam pod dubokim dojmom. I "zmajeve" sam procitala tako u jednom dahu i prosto ne mogu da vjerujem kako njegove knjige djeluju na mene, kako se lako citaju, kako si u jednom trenu na 10-oj strani, a u narednom na 150-oj! Odlican pisac!
Takodjer citam i Jergovicevu "Srda pjeva u sumrak na duhove". Dobra je knjiga, svidja mi se tematika, medjutim, ne citam je bas u jednom dahu kao Hosseinija.
Procitao "Lovac na zmajeve", napokon sam je nabavio Vjerovatno ste svi vec citali, rijeci su suvisne..U jednom danu sam 260 str. procitao i citao bih i dalje da me vise oci nisu zaboljele od buljenja u knjigu..Svaka cast onom Hosseini-u, odlican pisac!
Sad citam "Osnove didaktike" Pedagoska grupa premeta...
maybelline wrote:Procitala Hiljadu sjajnih sunaca u dvije noci i jos uvijek sam pod dubokim dojmom. I "zmajeve" sam procitala tako u jednom dahu i prosto ne mogu da vjerujem kako njegove knjige djeluju na mene, kako se lako citaju, kako si u jednom trenu na 10-oj strani, a u narednom na 150-oj! Odlican pisac!
Takodjer citam i Jergovicevu "Srda pjeva u sumrak na duhove". Dobra je knjiga, svidja mi se tematika, medjutim, ne citam je bas u jednom dahu kao Hosseinija.
Jergoviceve price se mnogo lakse citaju od njegovih duzih stiva. Moj utisak.
pustopoljina wrote:citam...ne znam hocu li citati do kraja...
dobra je ona izreka- ne sudi knjigu po koricama.
na skali od 1-10 dajem 4
..a o cemu je ? jel filozofija ili psihologija u pitanju?
..ja sam se inace bacila na Dostojevskog i Bracu Karamazovi.
kroz mitove pretkrscanskih, nekrscanskih naroda, i neke krscanske trazi i tumaci elemente o iskonskoj zeni, njenoj snazi, potencijalu (koji zakrzljava pod ono malo na sta se svodi zena,pod onim kakva zena u ovom drustvu treba biti)... ocekivala sam nesto konkretnije,zapravo nemam pojma sta sam ocekivala...dobila tumacenje nekih mitova,legendi isl. koje se mogu tumaciti kako god hoces. psihologija (prema zamisljenom konceptu poglavlja),ali se jako rasplinjava dok pise, gubi crvenu nit...da ne znam...mislim, procitacu je...al' onako.