Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#2751 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Ahmmed wrote:
arzuhal wrote:Pitali jednom šejha Sirrija Seqatija zašto se uvijek namrgodi i ukiseli lice kada se sretne i selami sa nekim muslimanom.
Šejh odgovorio:
- Do mene je doprla predaja od Allahovog poslanika, alejhi selam, da se, kada se dva brata sretnu i poselame, na njih spušta sedamdeset milosti. Šezdesetdevet pripada onome koji je veselijeg i radosnijeg lica, a samo jedna onom drugom. A ja hoću da moj brat dobije više milosti od mene.
:)

Estagfirullah...estagfirullah....Sad htjedoh ovo da napišem, a brat arzuhal to učini za mene! :)
Image
prpa

#2752 Re: Ramazan, opet ;)

Post by prpa »

Šta reći, a da ne ponovim već rečeno?! :) Riječi me redovno iznevjere kad ne treba (A vi, opet, uvijek kažete prave stvari.) Hvala vam, ukupno. Hvala vam, pojedinačno.
Još ćete me raspekmezit' u ova doba, ali zar ima bolji razlog za to, od ovoga da insan shvati da nije sam?! Onaj Koji sve zna, tako savršeno vremenski podešeno, pošalje ove brojne srodne duše i srca, baš kad smo ono mehki, kao mehlem na ranu... Da zaliječi, da promijeni, da olakša.
Hvala vam. Ne više iz prikrajka :)
Ahmmed

#2753 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

prpa wrote:Šta reći, a da ne ponovim već rečeno?! :) Riječi me redovno iznevjere kad ne treba (A vi, opet, uvijek kažete prave stvari.) Hvala vam, ukupno. Hvala vam, pojedinačno.
Još ćete me raspekmezit' u ova doba, ali zar ima bolji razlog za to, od ovoga da insan shvati da nije sam?! Onaj Koji sve zna, tako savršeno vremenski podešeno, pošalje ove brojne srodne duše i srca, baš kad smo ono mehki, kao mehlem na ranu... Da zaliječi, da promijeni, da olakša.
Ja sam se, haman, već raspekmezio od tvog pisanja :) A kad ti neko, svojom iskrenom riječju, riječju izgovorenoj, napisanoj u ime Tvorca Velikoga, izmami suzu....ko ti meni sad, kud ćeš boljeg dokaza za činjenicu da Allah dž.š. srodne duše sastavlja.
Molimo Ga, da nas ovako sastavi i na budućem svijetu, u društvu mumina i muminki i dobrih ljudi .....
uribe

#2754 Re: Ramazan, opet ;)

Post by uribe »

Image
Image
Image
Image
Samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni.“
(Kur`an, Az-Zumar, 10 ajet)
Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu `alehi ve selleme, rekao:
“Zaista Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaša srca.”
(Muslim)
zvjezdica_7

#2755 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

prpa wrote:Šta reći, a da ne ponovim već rečeno?! :) Riječi me redovno iznevjere kad ne treba (A vi, opet, uvijek kažete prave stvari.) Hvala vam, ukupno. Hvala vam, pojedinačno.
Ljubav srcu ne stiže samo putem vida, ona se ponekad i putem riječi rađa...
:-D
arzuhal

#2756 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Pošto i ja na @prpinu kalbiju ostajem bez riječi :-D , da se malo priberem sa jednom hafizovom latifom :)

Prepričava hafiz Čajlaković kazivanje jednog što nije znao klanjat.

Pozvan bio na iftar. Lijepo mu bilo, plaho. Jela svakakvih. Al' poslije iftara poskakaše ljudi i viču: 'Hajmo ko treba abdest mijenjat, da se akšam klanja'.
On se zastidio, ne zna klanjat. Nije nikad. Izvuče se napolje, k'o fol hoće da abdest uzme. Al' napolju momak uči ezan. On u wc.
I bio u wc-u sve dok se akšam nije klanj'o. A dok je bio u ćenifi, kont'o: 'E tako mi i treba - sad ljudi tamo u sobi mirisnoj klanjaju, a ti u smradu ovdje čučiš...'
I odluči da nauči klanjat.
Poslije bi taj govorio:
'Ljudi, ja sam u hali tobe doš'o...'
Ahmmed

#2757 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

Čuh večeras zanimljivu priču.....Allah dž.š. u ovoj odabranoj noći, subjektom Svoje beskrajne milosti, učinit će i djecu, rođenu u ovoj noći u kršćanskim i jevrejskim obiteljima....I kako reče jedan fini hafiz: " To su , između ostalih, i one naše drage komšije, koji uvijek jesu i ostaju insani, u pravom smislu te riječi, oni što im nur izbija iz lica, oni u čijem odnosu prema nama, osjećamo onu finu mehkoću i blagost...." :) Takve smo, Bogu hvala, sreli i na ovom forumu , takvi su nam, Bogu hvala, navraćali i na ova naša ramazanska druženja :)
arzuhal

#2758 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Ahmmed wrote:Čuh večeras zanimljivu priču.....Allah dž.š. u ovoj odabranoj noći, subjektom Svoje beskrajne milosti, učinit će i djecu, rođenu u ovoj noći u kršćanskim i jevrejskim obiteljima....I kako reče jedan fini hafiz: " To su , između ostalih, i one naše drage komšije, koji uvijek jesu i ostaju insani, u pravom smislu te riječi, oni što im nur izbija iz lica, oni u čijem odnosu prema nama, osjećamo onu finu mehkoću i blagost...." :) Takve smo, Bogu hvala, sreli i na ovom forumu , takvi su nam, Bogu hvala, navraćali i na ova naša ramazanska druženja :)
:thumbup: :-D maša-Allah...
zvjezdica_7

#2759 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

hadzinica wrote:prpa sta nam uradi...sve nam muske "raspekmezi" :) ...nisi ni ti slucajno nocas s nama...
nocas kod svih "poseban" hal?..ja kad prepricavam i objasnjavam "raji" sta radim po svu noc, gledaju u cudu i ne mogu da vjeruju kad im kazem :" uzivam" s tim ljudima ko da sjedimo "uzivo" i kao da svakog znam ponaosob , ono u dusu...nisam jedina koja tako misli..ili je i mene nocas ova @prpa prica "spucala"? :-D
:kiss:

Oni koji ovu ljubav ne osjećaju, što nas mami kao more,
I oni što ne piju vodu izvorsku, u sred cika zore,
I oni što u vakat akšamski dušu ne hrane,
Neka spavaju, neka spavaju i dalje!
Ljubav ova je iznad učenjaka,
Iznad licemjerstva starih pobožnjaka!
I ako vam tim lažima dušu hrane,
Spavajte, spavajte i dalje!
Last edited by zvjezdica_7 on 16/09/2009 03:23, edited 1 time in total.
Ahmmed

#2760 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

hadzinica wrote:
Ahmmed wrote:Čuh večeras zanimljivu priču.....Allah dž.š. u ovoj odabranoj noći, subjektom Svoje beskrajne milosti, učinit će i djecu, rođenu u ovoj noći u kršćanskim i jevrejskim obiteljima....I kako reče jedan fini hafiz: " To su , između ostalih, i one naše drage komšije, koji uvijek jesu i ostaju insani, u pravom smislu te riječi, oni što im nur izbija iz lica, oni u čijem odnosu prema nama, osjećamo onu finu mehkoću i blagost...." :) Takve smo, Bogu hvala, sreli i na ovom forumu , takvi su nam, Bogu hvala, navraćali i na ova naša ramazanska druženja :)
e sad ti mene rasplaka...jesi to bio u Bijelol dzamiji
Nisam u Bijeloj, bijah u Begovoj večeras :) A sve ove naše suze večeras, mubarek su suze, poštovana sestro....Mubarek je veliki u kapljicama što nam u ovoj odabranoj noći rose oči...." Biserna je suza svaka, koja kane rad Allaha, Požar mržnje ona gasi,ljubav stvori, dušu spasi...."
zvjezdica_7

#2761 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

hadzinica wrote:
e sad ti mene rasplaka...jesi to bio u Bijelol dzamiji
Noćas je, noćas je noć želja skrovitih.
Lampe će u srcu posvunoć goriti, ya Hu.

Image
prpa

#2762 Re: Ramazan, opet ;)

Post by prpa »

Ahmmed wrote:
Ja sam se, haman, već raspekmezio od tvog pisanja :) A kad ti neko, svojom iskrenom riječju, riječju izgovorenoj, napisanoj u ime Tvorca Velikoga, izmami suzu....ko ti meni sad, kud ćeš boljeg dokaza za činjenicu da Allah dž.š. srodne duše sastavlja.
Molimo Ga, da nas ovako sastavi i na budućem svijetu, u društvu mumina i muminki i dobrih ljudi .....
Amin! :) Neću da tugujem što si/smo pekmezli. Neka, neka... dokaz da osjećamo :)
encian

#2763 Re: Ramazan, opet ;)

Post by encian »

selamim ja vas sve redom tamo :). rasplakah se na ove zadnje dvije stranice.

ovo mi je cetvrti ramazan ovdje i ovaj napokon lici na sebe. valjda smo muz i ja (a i ono malo odabrane raje) napokon nasli snage da cijeli mjesec pretvorimo u ono sto nam se svidja, a ne u ono sto japan jeste. ali jos uvijek fali ona sarajevska (bosanska) atmosfera za vrijeme iftara. fale i teravije da se podsjeti na kojesta od efendije i da se ispricas sa ljudima iz komsiluka sa kojima se inace samo pozdravis. fali onaj osjecaj jedinstva tokom teravije i ona ljepota kad dodjes kuci iz dzamije, pa ti lijepo, brate, ne znas kud bi od ljepote.
eto sve fali, ali vi ste mi bas pravo osvjezenje. :kiss: :kiss:

nego jeste li dali vitre?
ja sinoc cula da je za lejletul-kadr nebo uvijek vedro. kako je bilo u sarajevu? nama 27. noc pada veceras, cak smo i poceli post jedan dan iza vas. jucer je padaa kisa, a danas je pravo vedro, pa potom nam je lejletul-kadr veceras :-D . elhamdulillah, ja jos sutra imam test iz japanskog i goste na iftaru danas :) . ako Bog da sve bude hairli.
prpa

#2764 Re: Ramazan, opet ;)

Post by prpa »

zvjezdica_7 wrote:
Ljubav srcu ne stiže samo putem vida, ona se ponekad i putem riječi rađa...
:-D
Ehhh, kako lijepo. Britko, sažeto, a istinito... :)
Ja vas putem riječi zavoljeh! A volim i ovaj tvoj frustrirani avatar vala :D
prpa

#2765 Re: Ramazan, opet ;)

Post by prpa »

arzuhal wrote:Pošto i ja na @prpinu kalbiju ostajem bez riječi :-D , da se malo priberem sa jednom hafizovom latifom :)

Prepričava hafiz Čajlaković kazivanje jednog što nije znao klanjat.

Pozvan bio na iftar. Lijepo mu bilo, plaho. Jela svakakvih. Al' poslije iftara poskakaše ljudi i viču: 'Hajmo ko treba abdest mijenjat, da se akšam klanja'.
On se zastidio, ne zna klanjat. Nije nikad. Izvuče se napolje, k'o fol hoće da abdest uzme. Al' napolju momak uči ezan. On u wc.
I bio u wc-u sve dok se akšam nije klanj'o. A dok je bio u ćenifi, kont'o: 'E tako mi i treba - sad ljudi tamo u sobi mirisnoj klanjaju, a ti u smradu ovdje čučiš...'
I odluči da nauči klanjat.
Poslije bi taj govorio:
'Ljudi, ja sam u hali tobe doš'o...'
Ahhh, zar čuveni @arzuhal bez riječi?! :D Kod tebe uvijek riječi nenametljive, pitome, a opet snažne i protkane finom emocijom... tome ja ni do koljena nisam ;)
Ahmmed

#2766 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

encian wrote:selamim ja vas sve redom tamo :). rasplakah se na ove zadnje dvije stranice.

ovo mi je cetvrti ramazan ovdje i ovaj napokon lici na sebe. valjda smo muz i ja (a i ono malo odabrane raje) napokon nasli snage da cijeli mjesec pretvorimo u ono sto nam se svidja, a ne u ono sto japan jeste. ali jos uvijek fali ona sarajevska (bosanska) atmosfera za vrijeme iftara. fale i teravije da se podsjeti na kojesta od efendije i da se ispricas sa ljudima iz komsiluka sa kojima se inace samo pozdravis. fali onaj osjecaj jedinstva tokom teravije i ona ljepota kad dodjes kuci iz dzamije, pa ti lijepo, brate, ne znas kud bi od ljepote.
eto sve fali, ali vi ste mi bas pravo osvjezenje. :kiss: :kiss:

nego jeste li dali vitre?
ja sinoc cula da je za lejletul-kadr nebo uvijek vedro. kako je bilo u sarajevu? nama 27. noc pada veceras, cak smo i poceli post jedan dan iza vas. jucer je padaa kisa, a danas je pravo vedro, pa potom nam je lejletul-kadr veceras :-D . elhamdulillah, ja jos sutra imam test iz japanskog i goste na iftaru danas :) . ako Bog da sve bude hairli.

Neka islamijeta i u Japanu ;-) neka ste nam živi i zdravi :) Lijepa je noć bila u Sarajevu, bilo je oblaka, ali iznad njih je nebo vedro, kako god okreneš ;-) Tebi neka je hairli ispit,pa nam obavezno javi da si, insAllah položila najboljom ocjenom :)
encian

#2767 Re: Ramazan, opet ;)

Post by encian »

pa vi ste jos budni :thumbup:

nek vam Allah i ovo forumanje upise kao dobro djelo :-D :-D
Ahmmed

#2768 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

prpa :thumbup:

I važno je da večeras gore lampe u srcima, važno je da naše domove osvjetlimo Kur anom Časnim....Jer, ljepše svjetlosti od Njegove Uzvišene Riječi, nema....
zvjezdica_7

#2769 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

prpa wrote:
Ehhh, kako lijepo. Britko, sažeto, a istinito... :)
Ja vas putem riječi zavoljeh! A volim i ovaj tvoj frustrirani avatar vala :D
:kiss:

Image
prpa

#2770 Re: Ramazan, opet ;)

Post by prpa »

hadzinica wrote:prpa sta nam uradi...sve nam muske "raspekmezi" :) ...nisi ni ti slucajno nocas s nama...
nocas kod svih "poseban" hal?..ja kad prepricavam i objasnjavam "raji" sta radim po svu noc, gledaju u cudu i ne mogu da vjeruju kad im kazem :" uzivam" s tim ljudima ko da sjedimo "uzivo" i kao da svakog znam ponaosob , ono u dusu...nisam jedina koja tako misli..ili je i mene nocas ova @prpa prica "spucala"? :-D
Hadžinica... e ne znam ko ikad pročita (ili pogleda na onoj famoznoj temi od koje se virtualno debljam :D) nešto što si ti napisala, a da te ne zavoli :) Hvala što si i ti ovako fino otvorila vrata i srce još jednom džematliji, sijeldžiji! Nadam se da ću postati poput ovih gore opisanih. Makar sljedećeg ramazana, ako Bog da! Ovog me uhvatila prpa, pa se tek na kraju usudih da progovorim :D
A pekmezanje? Mah, obećavam, još samo večeras! Ako išta pozitivno donese ovo moje "spucavanje" neka ga, neka me... :)
arzuhal

#2771 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

@prpa me postidi.. :)

Saš vi't kada dođe istočnjak sa vako nekim pitanjem: E, jel se spavanje u ramazanu, i dok ne zapostiš, računa u ibadet!?
Ahmmed

#2772 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

arzuhal wrote:@prpa me postidi.. :)

Saš vi't kada dođe istočnjak sa vako nekim pitanjem: E, jel se spavanje u ramazanu, i dok ne zapostiš, računa u ibadet!?
ovo ono, sokić na mutu :lol: :lol:
zvjezdica_7

#2773 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

arzuhal wrote:@prpa me postidi.. :)

:lol: :lol: :lol:

Oplakah...Po ko zna koji put večeras... :D
addem

#2774 Re: Ramazan, opet ;)

Post by addem »

Neka nam u ovoj mubarek noci Allah nasa srca ocisti, neka nas ucini boljim ljudima i prema drugima i prema sebi. Neka nam pomogne da budemo u zajednistvu i ljubavi. Zelim vam svima mir u srcima, puno zdravlja i ljubavi u zivotu.
Ahmmed

#2775 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

addem wrote:Neka nam u ovoj mubarek noci Allah nasa srca ocisti, neka nas ucini boljim ljudima i prema drugima i prema sebi. Neka nam pomogne da budemo u zajednistvu i ljubavi. Zelim vam svima mir u srcima, puno zdravlja i ljubavi u zivotu.
Amiiiin, addem-bey :)
Locked