Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Onda će kukati i kmečati čemu kažnjavanje, da li je to
zafalilo para pa da se puni budžet, itd.
U Milanu uvode zabranu pušenja na autobuskim stajalištima (ili može duminjanje na 10 m distance ) ovdje i dalje neprihvatanje zabrane u zatvorenim prostorima.
Sjedoh danas u square na dobrinji. Nema pepeljara nema pusenja, ljepse uci u kafic. I ja zapalim svremena na vrijeme, nije mi mrska cigara ali bolje sjediti u nezadimljenom prostoru
Ne znam kako inace po ovim guzvama mozete ici po trznim centrima. Ja imam osjecaj da u Njemackoj niko ostao nije, da su svi u autima po cesti u gradu ili u nekom trznom centru. Do mog posla autom ima nekih 10 minuta u prosjeku, a sad se vracam kuci po 40 minuta, uzas.
Svi smo svjedoci da nas je zakon o upotrebi duhana oštetio i uzrokovao pad prometa od 50 posto negdje i više, a ova odluka o minimalnoj plati će sigurno biti uzrok da se mnogi objekti zatvore", rekli su.
Evo i nasih gazda kafica ljubi ih majka isto kao da smo svi slijepci pa ne vidimo da im je ista popunjenost
Grb1 wrote: ↑06/01/2025 10:25
Mozel neko napisat ako znate gdje u Sa tj koji kafici dozvoljavaju pusenje? Hvala
Pametno pitanje. Da inspekcije ne hodaju bezveze nego direktno na adresu
Nije apsolutna zabrana, nego ti prostori moraju bit odvojeni i ne smije se posluzivati hrana...al evo ovdje na otoci neki iako imaju ostakljeni dio , zabranili i tu...
30.12. Lepenica seoska kafana nema pušenja, uredno znak zabrane i ko hoće puši vani. Isti dan Hrasnica, neki lokal na sred onog kružnog uredno se puši.
Gdje se može i kome prijaviti objekat koji krši zakon o zabrani pušenja.
Odlučio sam biti šupak i prijaviti objekat.
U pitanju je kafe picerija u sklopu jednog tržnog centra.
Znači na ulazu u centar stoji zaljepljeno zabranjeno pušenje, naljepnica je i u tom objektu.
Ali konobarice hladno donose pepeljare kad im neko zatraži i puši 90% gostiju.
Ja krenuo picu pojesti i pitam konobaricu šta je ovo - kaže ... traže gosti.
last mohicans wrote: ↑28/12/2024 00:45https://kuip.ks.gov.ba/kontakti
Možeš na mail, možeš na telefonom anonimno, a možeš imenom i prezimenom, tada su te dužni informisati o postupcima pismeno. Anonimnost ne bi trebala biti upitna.
Ovaj dio je zanimljiv i može se tumačiti različito. Po ovome za nepostupanje možda ipak budu išle kazne za ponavljanjr prekršaja.
Kada su u pitanju novčane sankcije, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje („Službene novine Federacije BiH“, broj 38/22), u dijelu prelaznih odredbi propisuje da će se kazne "početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona." Prema istom će postupati i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, s tim da će svako neizvršenje rješenja za sobom povlačiti novčane kazne u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS. One iznose od 3.000,00 KM do 15.000,00 KM za pravna lica, od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, dok se fizičko lice – poslodavac kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 1.500,00 KM.
last mohicans wrote: ↑28/12/2024 00:45https://kuip.ks.gov.ba/kontakti
Možeš na mail, možeš na telefonom anonimno, a možeš imenom i prezimenom, tada su te dužni informisati o postupcima pismeno. Anonimnost ne bi trebala biti upitna.
Ovaj dio je zanimljiv i može se tumačiti različito. Po ovome za nepostupanje možda ipak budu išle kazne za ponavljanjr prekršaja.
Kada su u pitanju novčane sankcije, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje („Službene novine Federacije BiH“, broj 38/22), u dijelu prelaznih odredbi propisuje da će se kazne "početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona." Prema istom će postupati i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, s tim da će svako neizvršenje rješenja za sobom povlačiti novčane kazne u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS. One iznose od 3.000,00 KM do 15.000,00 KM za pravna lica, od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, dok se fizičko lice – poslodavac kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 1.500,00 KM.
Kome od ovih sa linka šalješ mejl
Mozeš na ovaj opći, trebali bi proslijediti, vjerujem i na mail tržišne inspekcije da možeš.
Grb1 wrote: ↑06/01/2025 10:25
Mozel neko napisat ako znate gdje u Sa tj koji kafici dozvoljavaju pusenje? Hvala
Nije apsolutna zabrana, nego ti prostori moraju bit odvojeni i ne smije se posluzivati hrana...al evo ovdje na otoci neki iako imaju ostakljeni dio , zabranili i tu...
Ali, ako sam dobro shvatio odredbe zakona , čak i objekti koji se proglase isključivo PUŠAČKIM ,
moraju imati napravljen onaj certificirani sistem ventilacije (i u tim ograničenim prostorijama ) sa svim oznakama , svjetlećim upozorenjima i ostalim džidžama... a to nema niko u Sa
Ali, ako sam dobro shvatio odredbe zakona , čak i objekti koji se proglase isključivo PUŠAČKIM ,
moraju imati napravljen onaj certificirani sistem ventilacije (i u tim ograničenim prostorijama ) sa svim oznakama , svjetlećim upozorenjima i ostalim džidžama... a to nema niko u Sa
kod nas samo jedan lokal ima sve kako treba, jedan još nije vrata i te oznake riješio, a jedan od lokala se odmah po usvajanju zakona zadao oko odvojenog prostora za pušače, fantastično uredio, te ventilacija, ali kad su završene dopune tog zakona opet ima velike nedostatke koje će uklanjati dok dođe "mrtva sezona" , ali u sva tri se poštuje odvojeni prostor ...
znači dzaba prijavljivati inspekcijama kad jo0š ne smiju kažnjavati ... kad prodje pola godine onda ima jos par mjeseci ljetnog perioda i bašti ... znači otprilike još godinu se strpite pa onda prijavljujte ljude koji puše.