Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#2751 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Jimmy McNulty »

O'zone wrote: 16/03/2020 15:59
Jimmy McNulty wrote: 16/03/2020 14:57 Čuj dolazi nam eksplozija smrti.

Već 10 dana pišeš takve idiotske postove.

Da ima ijedan normalan admin ili mod davno bi bio banovan.
Hvala
Nemoj sad mene banovat :mrgreen:

Ali stvarno mi nije jasno kako mu dopuštate to, frajer već 10 dana samo sere i najavljuje apokalipsu, pa daj ohladite ga malo.
splinter

#2752 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

O'zone wrote: 16/03/2020 16:04
splinter wrote: 16/03/2020 16:02
Tomahawk11 wrote: 16/03/2020 15:45 Koja je razlika...

I gdje je u kojoj pm BiH u ovoj priči i što se ništa ne radi na nivou države :roll:
Ja to pričam cijelo vrijeme, nema Ministarstva zdravlja na nivou države, nema jedinstvnog zakona o zaštiti od zaraznih bolesti na nivou države već samo entitetski i evo rezultat.
Poslao sam mailova i mailova po ovom pitanju i portalu Klix i nadležnim i svi šute
Nisam dobio niakakav odgovor!!
Pa nema i jbg šta'š sad.

Kakvi smo nakaradni ovo je sad za sad odlično.

Pozitivna vijest je ovih dvoje izliječenih iz BL
To i jeste naš problem, taj defetizam. Ne možeš u pola države proglasiti vanredno stanje kad je svijetska pandemija u pitanju. Teoretski možeš ok, . struka se s tim ne slaže i nažalost vidjećeš kakav će biti epilog
Yenna

#2753 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Yenna »

Ljudi ne shvataju da svi trebamo da imamo samosvjest o ovoj situaciji, i ne moze tebe security poredati ako si ti debil...
Ljudi u banku puštaju po jedno, štiteći svoje uposlenike, a kreteni vani cekaju rame uz rame... u tome je fol.
Kad bi svi mislili o sebi i drugima i poradili na svom ponašanju bilo bi lakše, ne bi nam trebala naredba jer ti ne bi palo na pamet da ides u kino ili koncert jer ti nije nuzda....
A to da nam je vlast katastrofa pa je donijela samo upozorenja je dokaz da nisu svjesni da smo stoka i da nama treba samo naredba i kazna da bi postovali....
MorningStar

#2754 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Image :D
Ko prezivi imun je - slabije jedinke... well. Barem do razvoja vakcine.
O'zone
Globalni moderator

#2755 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

splinter wrote: 16/03/2020 16:07

To i jeste naš problem, taj defetizam. Ne možeš u pola države proglasiti vanredno stanje kad je svijetska pandemija u pitanju. Teoretski možeš ok, . struka se s tim ne slaže i nažalost vidjećeš kakav će biti epilog
Proglašeno je u čitavoj državi odnosno oba entiteta samo što se različito zove.

U FBIH ne postoji u zakonu definirano nešto što se zove "Vandredno stanje" nego se zove "stanje nesreće" dok u RS-u imaju opciju "Vandrenog stanja"
O'zone
Globalni moderator

#2756 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Jimmy McNulty wrote: 16/03/2020 16:04
O'zone wrote: 16/03/2020 15:59
Jimmy McNulty wrote: 16/03/2020 14:57 Čuj dolazi nam eksplozija smrti.

Već 10 dana pišeš takve idiotske postove.

Da ima ijedan normalan admin ili mod davno bi bio banovan.
Hvala
Nemoj sad mene banovat :mrgreen:

Ali stvarno mi nije jasno kako mu dopuštate to, frajer već 10 dana samo sere i najavljuje apokalipsu, pa daj ohladite ga malo.
Druže internet je trebao da bude korisna stvar koja bi služila čovječanstvu za brže učenje i napredovanje. Na žalost niko nije računao na mentalno neuravnotežene osobe koje ga koriste za neke svoje bolesne fiksacije.

Meni je ovo a i svakome drugome bi trebao da bude koristan filter da se upozna kako i ko šta piše te kakav je u glavi i kako se ubuduće postavljati prema njemu i njegovim postovima.

Normalno ko pretjera ide na odmor a ja sam prilično tolerantan :mrgreen:
spreca

#2757 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spreca »

evo i rusi su danas poceli praviti novu bolnicu na brzaka na 70000m2 za oboljele od corono virusa

https://news.mail.ru/incident/40961624/?frommail=1
Johnny_x

#2758 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

Kako može da se apeluje na MUP da i oni koriste zaštitne rukavice prilkom saobracajne kontrole, vidim danas policajci zaustavljaju a niko ne koristi rukavice kao trgovci. Kontakt izmedju ljudi treba da se smanji sto je moguce vise, zamislite situaciju da se neko iz policije zarazi, pa ko bi onda provodio red i mir.
seoBIH

#2759 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

dezinfekcija? FUJ!
Janjicar

#2760 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Janjicar »

:lol: :lol:
King Theoden

#2761 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Ok, razumijem ograničeno kretanje i zatvorene granice. Znam i zašto se to radi. Sve ok. Odlične mjere.
Samo me zanima jedno, a to je sutuacija nas koji smo prebolovali koronu.
Ako dobijem potvrdu da sam se izliječio tj da sam imun, hoću li i pored toga morati u karantenu?
swanfilter

#2762 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

Johnny_x wrote: 16/03/2020 16:48 Kako može da se apeluje na MUP da i oni koriste zaštitne rukavice prilkom saobracajne kontrole, vidim danas policajci zaustavljaju a niko ne koristi rukavice kao trgovci. Kontakt izmedju ljudi treba da se smanji sto je moguce vise, zamislite situaciju da se neko iz policije zarazi, pa ko bi onda provodio red i mir.
Mnogo ljudi bas taj aspekat ne zeli da vidi. Samo je broj umrlih po danu nekakva referenca.

Problem ovog virusa i jeste da ti sutra izvan stroja moze zavrsiti cijeli aparat - zdravsto, sudstvo, policija, vojska, ... Sta onda ...
Last edited by swanfilter on 16/03/2020 17:11, edited 1 time in total.
swanfilter

#2763 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

King Theoden wrote: 16/03/2020 17:04 Ok, razumijem ograničeno kretanje i zatvorene granice. Znam i zašto se to radi. Sve ok. Odlične mjere.
Samo me zanima jedno, a to je sutuacija nas koji smo prebolovali koronu.
Ako dobijem potvrdu da sam se izliječio tj da sam imun, hoću li i pored toga morati u karantenu?
Koliko sam do sada pohvatao, dokaza da si imun nakon prelezane bolesti jos uvijek nema ...
Ludzak

#2764 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ludzak »

Samo da mi je shvatiti šta su postigli sa zatvaranjima škola? Sad ti bezhljebovici se okupljaju po kaficima i nargilama. I šta mi dobijamo s time?
pinkman

#2766 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

Ludzak wrote: 16/03/2020 17:13 Samo da mi je shvatiti šta su postigli sa zatvaranjima škola? Sad ti bezhljebovici se okupljaju po kaficima i nargilama. I šta mi dobijamo s time?
Neko je isao na fakultet jer je morao, a sad nece nigdje izlaziti. Opet je manji broj socijalnih interakcija.
King Theoden

#2767 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

swanfilter wrote: 16/03/2020 17:11 Koliko sam do sada pohvatao, dokaza da si imun nakon prelezane bolesti jos uvijek nema ...
Pa to je logično jbt. Nakon svake te bolesti dobiješ imunitet.
Šta treba, možda da se odem grliti sa drugim koronašima pa onda u karanten da vidim hoću ponovo dobiti?
Isto tako mogu sjediti u bh karantenu :lol:
Milenkov buraz

#2768 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

King Theoden wrote: 16/03/2020 17:20
swanfilter wrote: 16/03/2020 17:11 Koliko sam do sada pohvatao, dokaza da si imun nakon prelezane bolesti jos uvijek nema ...
Šta treba, možda da se odem grliti sa drugim koronašima pa onda u karanten da vidim hoću ponovo dobiti?
Jeste logično ali kako objašnjavaš da ima slučajeva osoba koje su po drugi put dobili bolest i iste simptome i kod kojih je testovima potvrđeno ponovno prisustvo virusa? Jučer smo o tome polemisali ovdje i dijelili linkove.

https://www.youtube.com/watch?v=wbFX5-D ... =emb_title

Zato tako ti Allaha, Isusa i Marije, Sv. Jovana i šta ti ja znam koga, ne pametuj i sjedi gdje jesi.
Last edited by Milenkov buraz on 16/03/2020 17:33, edited 1 time in total.
swanfilter

#2769 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

Ja ti samo zelim reci da struka u vezi ovog virusa nije sigurna. Do sada sa tom tvrdnjom nije izasao niko. Mozda me neko ispravi ...

Bas te neke nepoznanice i jesu uzrok svega ovog, a proslo je vec cetiri mjeseca od pojave ....
statixx

#2770 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Ovaj na N1 govori kako se ne radi test nakon sto se osoba izlijeci, a to je nekih 10ak dana. :run:

U HR su 2x testirali prije nego su pustili onu bracu kuci.
Lincoln-Burrows

#2771 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Ludzak wrote: 16/03/2020 17:13 Samo da mi je shvatiti šta su postigli sa zatvaranjima škola? Sad ti bezhljebovici se okupljaju po kaficima i nargilama. I šta mi dobijamo s time?
U Puli i Varaždinu su zatvorili i kafiće i restorane i škole, a u cijeloj ostaloj Hrvatskoj za sada škole.
To zovu 3. faza a ima ih do 5, možeš zamisliti samo što je 5. faza.
mali jomu

#2772 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali jomu »

PRAVILA PONAŠANJA KOJA ĆE I BiH MORATI UBRZO UVESTI: Na ulici nećemo smjeti prilaziti jedni drugima, a mjesto stanovanja moći ćemo napustiti samo uz dozvolu...

– nipošto, osim pod posebnim okolnosti, se ne smije napuštati mjesto/grad stanovanja

http://izdvojeno.ba/pravila-ponasanja-k ... z-dozvolu/
Banksy

#2773 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

swanfilter wrote: 16/03/2020 17:32

Ja ti samo zelim reci da struka u vezi ovog virusa nije sigurna. Do sada sa tom tvrdnjom nije izasao niko. Mozda me neko ispravi ...

Bas te neke nepoznanice i jesu uzrok svega ovog, a proslo je vec cetiri mjeseca od pojave ....

https://www.independent.co.uk/news/worl ... 04056.html
mali jomu

#2774 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali jomu »

UNICEF: Kako prepoznati i razlikovati simptome koronavirusa, prehlade i gripe

https://avaz.ba/vijesti/bih/554917/kako ... de-i-gripe
daddy-kool

#2775 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by daddy-kool »

biglebovski wrote: 16/03/2020 14:48
Meni nije jasno zbog ćega još uvijek propagiraš neke apokaliptične prognoze kad je svima manje više jasno šta je i kako je covid, i da ćemo ga svi dobiti, ustvari 70% nas ako je Angela u pravu, kao i svi što smo nekad neku gripu pokupili. Ja ne znam čovjeka da nije imao gripu, a znam ih i koji su umrli zbog komplikacija izazvanih nekom gripom. I žao mi bude. Nekad gripa potraje dan a nekad bogami i dobro obori, ne stigneš ni doktoru otići, pet dana ko polomljen, limun, maramice po sobi, čaj se dimi, inhalator kakav pored kreveta. I svi ćemo imati i ovo govno od virusa, danas, u oktobru, januaru 2022 bilo kad.

Eto i vlade ko nešto rade, na ulici je barem 50% manje ljudi, dakle manje je potencijalnih zaraženih, nema kontakta, svi peru ruke, nema rukovanja, sve se ćini da neće biti ekstremnih situacija poput Italije, poprilična smo rupa što se tiće povezanosti i transporta ljudi za razliku od Milana, Madrida, Pariza... A i da bukne ko u Italiji, trebamo raditi sve da pomognemo medicinskom osoblju da pruži kvalitetnu pomoć svim kritično zaraženim.
Gornji komentar se odnosio na grafikon u kontekstu koji tretira cijeli sviijet. A ovaj virus nije ni blizu da je zaustavljen, odnosno sada se širi po svijetu manje više nesputano i svugdje. Zato je i proglašena pandemija. Širenje se može usporiti karantinom, ali su te mjere kratkog daha dok se ne stvore preduslovi za masovna testiranja i/ili vakcinacije. Pratićemo kada će se koja od ovih karantina u svijetu podignuti, i kakav će biti rezultat nakon podizanja. Vjerujem da će i kod nas ubrzo karantina, što je i dobro jer je to očigledna mjera koju možemo preduzeti da smanjimo broj zaraženih, i da će se vremenom popuštati kako se svijet bude navikavao na social distancing, maske i td. Recimo poslije određenog vremena otvoriće se neke dodatne radnje, kladionice :D i tržni centri. Ljudi će i dalje ići na posao, ali će se posebna pažnja obratiti na zaštitu, što se u principu već i događa. Međutim, dosadašnji relativno bezbrižan život se neće tako lako vratiti, za to će trebati vremena, ili lijek ili vakcina koja bi stavila tačku na ovaj virus. Djeca se najvjerovatnije neće vratiti u škole i obdaništa prije jeseni, slično je i Vučić najavio u Srbiji.
Locked