Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2751 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Malo je off,..ali sad vidjeh, Turkish airlines kupuje 355 novih airbus aviona..
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2752 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ objavio je danas da je u julu ove godine ugostio više od 900.000 putnika, što je najveći obim saobraćaja u njegovoj istoriji.
Očekujemo da će broj putnika u 2023. godini značajno premašiti sedam miliona, što je istorijski rekord na Aerodromu Nikola Tesla
Ili sto bi forumasi rekli, beograd je primjer da koncesija nista dobro ne doneseBelgrade Nikola Tesla Airport has handled over 6.6 million passengers so far this year, surpassing its previous record set in 2019, when it handled 6.1 million travellers during the whole year. With two months to go until the year is up, the airport is expected to welcome over seven million passengers in 2023.
- drndalo
#2753 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
OK, kome donosi dobro ? Francuzima sigurno. Par zaposlenih koje znam i koji 2 godine pisaju krv jer ih je premalo nisu bas zadovoljni...
Putnici ? Odusevljeni su ovogodisnjim i proslogodisnjim kasnjenjima, otkazima i nestankom prtljage na putu na/sa odmora... Takodjer su odusevljeni sljevanjem vode niz zidove kod svake jace kise na aerodromu. I gledanjem hoce li ih opaliti strujni udar jer su nogama u lokvi na sred aerodroma...
Stanovnici Srbije? Koji ni ne znaju da svako od njih placa bar 50-100 EUR godisnje aerodrome u Srbiji i Aer Serbiu...
Nije samo broj putnika mjerodavan za nesto...
Putnici ? Odusevljeni su ovogodisnjim i proslogodisnjim kasnjenjima, otkazima i nestankom prtljage na putu na/sa odmora... Takodjer su odusevljeni sljevanjem vode niz zidove kod svake jace kise na aerodromu. I gledanjem hoce li ih opaliti strujni udar jer su nogama u lokvi na sred aerodroma...
Stanovnici Srbije? Koji ni ne znaju da svako od njih placa bar 50-100 EUR godisnje aerodrome u Srbiji i Aer Serbiu...
-
Karikaturist
#2754 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
U Sarajevu nema kasnjenja, otkazivanja i gubljenja prtljaga? 
- Ozimician
#2755 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa jos se nije desilo (barem nisam nigdje cuo/citao) da na direktnom letu za neko ljetovaliste cijelom avionu nisu koferi ukrcani.
... e takve stvari su se desavale u BG
-
izvrsni direktor
#2756 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa onda je mostarski aerodrom najbolji. Nisam cuo da su ove godine ikome izgubili prtljag, nijedno jedino kasnjenje nije bilo, guzvi nikad nema, radnici nisu umorni nikad...ne postoji bolji aerodrom
- drndalo
#2757 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako cemo relativizirati blokiranje vise desetina hiljada komada prtljaga za odmor, tokom 3 ljetna mjeseca, onda nemamo sta pricati...
Imaju snimci na TVu sa brdima kofera koje stoje nakamarani na BEG, i koje su samo gledali sa suzama u ocima...
Imaju snimci na TVu sa brdima kofera koje stoje nakamarani na BEG, i koje su samo gledali sa suzama u ocima...
-
Karikaturist
#2758 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Normalno da nece kad nema takvih letova u Sarajevu izgleda.
Boli me kitana za Bgd, ali pljuvati po likovima a mi imamo puno vecih problema ne ide.
- tramvajtrojka
#2759 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Bas im je lose dobili sudrndalo wrote: ↑13/11/2023 15:35 OK, kome donosi dobro ? Francuzima sigurno. Par zaposlenih koje znam i koji 2 godine pisaju krv jer ih je premalo nisu bas zadovoljni...
novu umetnutu pistu
novi terminal
prosirenje postojecih
novi ulaz u aerodrom
rekonstrukciju starih dijelova terminala
nove linije
Sljedece godine nece imati tih problema sa prtljagom, vodom i ostalim stvarima jer su nasli nove ground handling firme, i izgradnja terminala ce im biti gotova. I ovo su sve zavrsili u tri godine dok se kod nas gradi terminal od 2018e i probili su rok za tri godine
- tramvajtrojka
#2760 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
pusti ga a ove godine na sarajevskom aerodromu bilo je isto tako problema sa prtljagom pa su hadzije nekoliko dana bili bez prtljaga, pa wizzovi za abu dhabi, flynas itd itd. nije da se desilo kao u Beogradu al da nema nikako je pretjerivanjeKarikaturist wrote: ↑13/11/2023 15:50Normalno da nece kad nema takvih letova u Sarajevu izgleda.
Boli me kitana za Bgd, ali pljuvati po likovima a mi imamo puno vecih problema ne ide.
- drndalo
#2761 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Dizati nesto u nebesa, a ne znati malo vise "dubine" isto ne ide...Karikaturist wrote: ↑13/11/2023 15:50Normalno da nece kad nema takvih letova u Sarajevu izgleda.
-
Karikaturist
#2762 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
To sigurno ipak na nekoga drugog mislis..drndalo wrote: ↑13/11/2023 15:59Dizati nesto u nebesa, a ne znati malo vise "dubine" isto ne ide...Karikaturist wrote: ↑13/11/2023 15:50Normalno da nece kad nema takvih letova u Sarajevu izgleda.
- drndalo
#2763 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Umetnuta pista im znaci sta tacno ? Da slijecu negdje dok se radi stara pista? Ja, i...? Novi terminal ? Znamo li koliko je para to placeno, cijih, i kako? Ne znamo, ugovor je TAJNA... Ideja koncesije je da npr. stranac koji zna, placa Srbiji (koja ne zna) 120 mil. u 5 godina, a prema svemu vidjenom, desice se da Srbija placa njima X para, ili da budu na nuli, zbog necega iz tajnog ugovora...tramvajtrojka wrote: ↑13/11/2023 15:51Bas im je lose dobili sudrndalo wrote: ↑13/11/2023 15:35 OK, kome donosi dobro ? Francuzima sigurno. Par zaposlenih koje znam i koji 2 godine pisaju krv jer ih je premalo nisu bas zadovoljni...
novu umetnutu pistu
novi terminal
prosirenje postojecih
novi ulaz u aerodrom
nove linije
Sljedece godine nece imati tih problema sa prtljagom, vodom i ostalim stvarima jer su nasli nove ground handling firme, i izgradnja terminala ce im biti gotova. I ovo su sve zavrsili u tri godine dok se kod nas gradi terminal od 2018e i probili su rok za tri godine
Nove linije je napravila Air Serbia (mahom), firma koja ima debela visedesetinamilionska drzavna ledja, i nije bas neka zasluga aerodroma i koncesionara... Zamisli ove godine ode Ministar Vesic da ih postroji jer je sranje na aerodromu, a njegova ingerencija. Vrati se sutradan na konferenciju za stampu i kaze "ne mozemo im nista", pise u ugovoru XY... Ups...
Handling firme su uslov ali ne i garancija da ce mogi odraditi sav potreban posao, i da ce plate biti takve da ce ljudi htjeti raditi za njih... Ovo ljeto im se doslovno desavalo da niko nije htio doci na aerodrom da radi jer su znali da su plate omalene, a 10.000 kom. prtljage vec ceka nagurano na brdo... Zaposlili bi 300 preko noci, da su mogli naci, nesreca, nisu htjeli ljudi za te pare ni sa biroa....
- drndalo
#2764 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nadovezao si se na pricu koja je krenula prije tebe, pa bi bilo OK da znas genezu price. Ti nisi bio uzrok odgovora, ali jesi dosao u tom nizu.Karikaturist wrote: ↑13/11/2023 16:02To sigurno ipak na nekoga drugog mislis..drndalo wrote: ↑13/11/2023 15:59Dizati nesto u nebesa, a ne znati malo vise "dubine" isto ne ide...Karikaturist wrote: ↑13/11/2023 15:50
Normalno da nece kad nema takvih letova u Sarajevu izgleda.
Ima ovdje teza da je Konceija = Rajski napitak, a neki od nas kazu da treba biti oprezan sa konzumacijom istog, hoce zaboliti glava...
-
Karikaturist
#2765 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako ti tako kazes onda mora da jest tako..drndalo wrote: ↑13/11/2023 16:11Nadovezao si se na pricu koja je krenula prije tebe, pa bi bilo OK da znas genezu price. Ti nisi bio uzrok odgovora, ali jesi dosao u tom nizu.
Ima ovdje teza da je Konceija = Rajski napitak, a neki od nas kazu da treba biti oprezan sa konzumacijom istog, hoce zaboliti glava...
- drndalo
#2766 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jah, jesi mi ga shukn'o, svaka cast...
-
Karikaturist
#2767 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ne zelim ti ga suknuti ni pod razno..
- Ozimician
#2768 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ovo je jako dobro napisano, ko je iole pratio itekako cenzurisane srbijanske medije mogao je svasta procitati (sta bi se tek moglo procitati da nisu cenzurisani toliko)...
Ja kao putnik sam se na BG aerodromu mnogo ugodnije osjecao 2012 god. nego 2022 god.
Na redditu takodjer se svasta moze procitati, plate ovima na istovaru/utovaru prtljage su ca. 500-600KM, ovi na salterima izadju max 900KM.
Pa bukvalno nemaju motivaciju za zivot, a kamoli za rad u takvim uslovima.
Ja kao putnik sam se na BG aerodromu mnogo ugodnije osjecao 2012 god. nego 2022 god.
Na redditu takodjer se svasta moze procitati, plate ovima na istovaru/utovaru prtljage su ca. 500-600KM, ovi na salterima izadju max 900KM.
-
izvrsni direktor
#2769 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Iz bosne mozda ne mozete odletit svugdje..ali zato necete bez kofera ostati 
-
izvrsni direktor
#2770 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Amateri iz londona i frankfurta. Ukini letove i nema problema s koferima
trebaju doci u studijsku posjetu u sarajevo i mostar da vide kako se to rjesava..

- JohnnyS
#2771 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja znam da sam sebičan, ali bih radije da radnici na aerodromu u Mostaru rade za pet stoja, ali da ja mogu letit u cijelu Europu nego da oni rade za dvije milje, a da ja za dobar let moram u Split ili Dubrovnik.Ozimician wrote: ↑13/11/2023 16:26 Ovo je jako dobro napisano, ko je iole pratio itekako cenzurisane srbijanske medije mogao je svasta procitati (sta bi se tek moglo procitati da nisu cenzurisani toliko)...
Da ne govorimo kako bi koncesija mostarskog aerodroma riješila problem eventualnih blokada HDZa u zračnom prometu
-
izvrsni direktor
#2772 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma sta znam, bolje je da ljencare za dvije milje na budzetu drzavnom. Znas kako bi bili tuzni da imaju puno posla, vidi one u beograduJohnnyS wrote: ↑13/11/2023 16:40Ja znam da sam sebičan, ali bih radije da radnici na aerodromu u Mostaru rade za pet stoja, ali da ja mogu letit u cijelu Europu nego da oni rade za dvije milje, a da ja za dobar let moram u Split ili Dubrovnik.Ozimician wrote: ↑13/11/2023 16:26 Ovo je jako dobro napisano, ko je iole pratio itekako cenzurisane srbijanske medije mogao je svasta procitati (sta bi se tek moglo procitati da nisu cenzurisani toliko)...
Da ne govorimo kako bi koncesija mostarskog aerodroma riješila problem eventualnih blokada HDZa u zračnom prometu
-
Karikaturist
#2773 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jadni Beogradjani, moraju za 500 kermi raditi.
- drndalo
#2774 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Tako je, userimo plitkim doskocicama svaki pokusaj ozbiljnijeg razgovora, razmjene informacija, saznavanja necega sto nismo znali, ako sam ja u krivu, i spoznaje da sam u krivu do koje cu doci tako sto ce mi neko upuceniji argumentima ukazati da ima nesto sto ja ne vidim/znam...
Ja npr. plivam u parama, i boli me dupe za letove za 24 EUR do Lisabona, 18 do Marseja, 13 do Nice. To je svakako za bijedu... A ja se hadzijam, pa po cijenama od 930 EUR uz 4 presjedanja idem na sve ove destinacije 0 puta u deceniji... Dobro, lazem, bio sam na 2 ali za puno manje para, poodavno doduse...
Disclaimer: ZJBVM se za ovo o parama, ko me ozbiljno shvati, gori je od mene...
Ja npr. plivam u parama, i boli me dupe za letove za 24 EUR do Lisabona, 18 do Marseja, 13 do Nice. To je svakako za bijedu... A ja se hadzijam, pa po cijenama od 930 EUR uz 4 presjedanja idem na sve ove destinacije 0 puta u deceniji... Dobro, lazem, bio sam na 2 ali za puno manje para, poodavno doduse...
Disclaimer: ZJBVM se za ovo o parama, ko me ozbiljno shvati, gori je od mene...
- tramvajtrojka
#2775 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Umetnuta pista za sada se koristi kao glavna pss, a kada se zavrsi rekonstrukcija glavne ta umetnuta ce sluziti kao brza rulnica sto im je nedostajalo i sto nedostaje sarajevskoj pss da ima vise izlaza gdje svake godine najavljuju radove i nista se ne dešava po tom pitanju.drndalo wrote: ↑13/11/2023 16:09Umetnuta pista im znaci sta tacno ? Da slijecu negdje dok se radi stara pista? Ja, i...? Novi terminal ? Znamo li koliko je para to placeno, cijih, i kako? Ne znamo, ugovor je TAJNA... Ideja koncesije je da npr. stranac koji zna, placa Srbiji (koja ne zna) 120 mil. u 5 godina, a prema svemu vidjenom, desice se da Srbija placa njima X para, ili da budu na nuli, zbog necega iz tajnog ugovora...tramvajtrojka wrote: ↑13/11/2023 15:51Bas im je lose dobili sudrndalo wrote: ↑13/11/2023 15:35 OK, kome donosi dobro ? Francuzima sigurno. Par zaposlenih koje znam i koji 2 godine pisaju krv jer ih je premalo nisu bas zadovoljni...
novu umetnutu pistu
novi terminal
prosirenje postojecih
novi ulaz u aerodrom
nove linije
Nove linije je napravila Air Serbia (mahom), firma koja ima debela visedesetinamilionska drzavna ledja, i nije bas neka zasluga aerodroma i koncesionara... Zamisli ove godine ode Ministar Vesic da ih postroji jer je sranje na aerodromu, a njegova ingerencija. Vrati se sutradan na konferenciju za stampu i kaze "ne mozemo im nista", pise u ugovoru XY... Ups...
Handling firme su uslov ali ne i garancija da ce mogi odraditi sav potreban posao, i da ce plate biti takve da ce ljudi htjeti raditi za njih... Ovo ljeto im se doslovno desavalo da niko nije htio doci na aerodrom da radi jer su znali da su plate omalene, a 10.000 kom. prtljage vec ceka nagurano na brdo... Zaposlili bi 300 preko noci, da su mogli naci, nesreca, nisu htjeli ljudi za te pare ni sa biroa....
Pitanje koliko ih je kostalo dok kod nas imas situaciju da je prosirenje pocelo dvije godine prije, 10x manje, probijeni rokovi za tri godine, napravljena nemjerljiva financijska steta aerodromu, srozan ugled grada i drzave jer su citavo ljeto gosti ovog grada ulazili u dolascima kroz staru sortirnicu koja je licila kao supa. Te pitanje gornjeg sprata gdje poslovni prostori nisu bili gotovi i gdje je aerodrom izgubio desetine hiljada maraka zakupa, a i pokazivanja novih usluga putnicima.
Sto se tice handling firmi kod njih air serbia je odabrala drugu firmu za sljedeću godinu, aerodrom ima svoju, i jos tri cetiri kompanije ce opsluzivati ostale prevoznike sa tog aerodroma.
Mi imamo situaciju na nasem aerodromu da uprava tog istog aerodroma trosi 900000KM na id3 vozila a da u voznom parku ima samo jedan ambulift pa kad se zaguzva il se on pokvari u sred sezone kuku majko, i jel morao bas id3 ici koji kostaju 85000+ KM za follow me vozila, gdje je vecina tih vozila nije otisla tamo gdje treba nego su polovinu prisvojili iz uprave