STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Dozer
#2751 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pa sta su trebali...srusiti Notre Dame? 
- CPT
#2752 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pa koji q. placu za zgradom koje nema nikakve veze sa njihovim kulturom ili identitetom? Ili ipak ima? Nikakve veze sa Ferhadijom, recimo. Samo sto je to u FR normalno ali u BIH nije dovoljno nacionalno bosanski.
Usput, ako idemo po onoj tvojoj staroj "ako nisi bio sta ti uopste znas?". Ti vjerovatno zivis u katolickoj drzavi pa znas? (retoricko pitanje). I da, zivim u katolickoj drzavi i da religija itekako ima veze za identitetom naroda.
- Dozer
#2753 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Notre Dame izgradjen...kad ono... u 12/13 vijeku? To ti je paralela na "identitet" danasnjih Francuza? Cool 
Istorijsko naslijedje je istorijsko naslijedje. Logicno je da ima veze s kompletnom istorijom nekog prostora i ljudi koji zive na njemu, ali ljudi danas i ljudi prije 700-800 godina bas i nisu mentalno isti, kontas? Pogotovo u Francuskoj. Ovdje... to je vec veliko pitanje
Istorijsko naslijedje je istorijsko naslijedje. Logicno je da ima veze s kompletnom istorijom nekog prostora i ljudi koji zive na njemu, ali ljudi danas i ljudi prije 700-800 godina bas i nisu mentalno isti, kontas? Pogotovo u Francuskoj. Ovdje... to je vec veliko pitanje
Last edited by Dozer on 16/12/2019 12:41, edited 2 times in total.
- CPT
#2754 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Da. To je dio njihovog identiteta, kulture i uvijek ce biti. Isto tako kao sto je Ferhadija dio Bosnjaka. Samo sto je to kod njih kao normalno i trendy a kod nas nije. Sto li?
- Dozer
#2755 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Mislim - muslimana?
Jer, u 16 vijeku, kada je Ferhadija u Banja Luci otvorena, svi su se nazivali Bosnjacima. Po ovome sto si ti napisao, onda je ona dio i pravoslavaca i katolika?
Ja mislim da istorijsko nasljedje jeste, svacije, ali s vjerske strane bas i nije
- CPT
#2756 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
To je dio Bosnjaka. Kako su se ljudi tad nazivali nema nikakve veze. Kad je otvorena nasa dzamija se i nisam mogao nazvati Bosnjakom (ako vec karikiramo). Nije dio identiteta pravoslavaca i katolika (cak suprotno). Bas kao i Notre Dame za nije za sve.
Last edited by CPT on 16/12/2019 12:51, edited 2 times in total.
- Hank Paldum
#2757 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jaaa sam JuugoslovenkaaaaaaaDozer wrote: ↑16/12/2019 09:52Khm... Jesi li siguran da znas sta pricas? Na tom koncertu vjerovatno nije bio niko stariji od 25, sto ce reci - sve poslijeratna djeca, koja nemaju blage veze o Jugi. Ali, gle cuda, znaju svi tu pjesmu... I pjevaju je.Hank Paldum wrote: ↑16/12/2019 02:00 Zanimljivo je da je Brena izabrala vrijeme blagdana za ovaj koncert gdje će otpjevati ovu pjesmu kao što i svaki drugi Yu pjevač izabere pravi trenutak u jednoj od ex-Yu republika kad zna da će ciljna grupa navratiti malo u domovinu![]()
A evo i Sarajevo, 2009... I ovdje stizala dijaspora? I kakve veze uopste dijaspora ima s ovim...?

Ima dijaspora veze jer među njima ima mnogo onih koji su izgubili dodir sa domaćih prostora 1991
Najbolji igrač im Pele a muzičar Zele
Uostalom kada se raja otkači na koncertu neće niko da kvari atmosferu. Volim i ja pjesmu Winds of Change koja je nezvanična himna pada berlinskog zida pa to ne znači da sam emotivno vezan za taj događaj.
Šta veliš gle čuda svi mlađi od 25 godina znaju tu pjesmu.
Šta ćemo sa ovim? Gle čuda, svi Srbi mlađi od 25 godina vole BiH
Ili ovo, gle čuda, svi mlađi od 25 godina iz Belgije i ostatka Evrope se leše uz naše narodnjake
- Dozer
#2758 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Necemo nista s tim. To ti samo pokazuje da previse slusas politicare sta pricaju i kakvu atmosferu stvaraju, dok narodi zapravo bas i ne misle tako, tacnije - boli ih qrac.
A to ti potvrdjuju i rezultati izbora svake godine. 50% ljudi ne izadje na glasanje uopste, a od oviih 50% sto izadju manje od pola glasa za ENV stranke i njihove suplje price, sto znaci svega oko 25% od 100% glasackog tijela.
Nazalost, nas izborni zakon je takav da su pragovi smijesni, i onda imamo situaciju u kojoj stranka sa 10-12% glasova - vlada. Po zakonu - legitimno. Po zdravom razumu - imbecilno.
A to ti potvrdjuju i rezultati izbora svake godine. 50% ljudi ne izadje na glasanje uopste, a od oviih 50% sto izadju manje od pola glasa za ENV stranke i njihove suplje price, sto znaci svega oko 25% od 100% glasackog tijela.
Nazalost, nas izborni zakon je takav da su pragovi smijesni, i onda imamo situaciju u kojoj stranka sa 10-12% glasova - vlada. Po zakonu - legitimno. Po zdravom razumu - imbecilno.
- Dozer
- MorningStar
#2760 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jesi cuo za unesco i to ? Svjetska bastina i tako to ?? Nisi cuo za djelo “zvonar crkve notre dame” nisi ...CPT wrote: ↑16/12/2019 12:34Pa koji q. placu za zgradom koje nema nikakve veze sa njihovim kulturom ili identitetom? Ili ipak ima? Nikakve veze sa Ferhadijom, recimo. Samo sto je to u FR normalno ali u BIH nije dovoljno nacionalno bosanski.![]()
Usput, ako idemo po onoj tvojoj staroj "ako nisi bio sta ti uopste znas?". Ti vjerovatno zivis u katolickoj drzavi pa znas? (retoricko pitanje). I da, zivim u katolickoj drzavi i da religija itekako ima veze za identitetom naroda.
Last edited by MorningStar on 16/12/2019 13:08, edited 1 time in total.
- TheCitizen
#2761 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Vi se bas zadate u pisanje. Ne moze covjek stici ni procitati sve.
@hAZNADAR Prijatelju, mislim da malo pretjerujes s tim blacenjem one drzave i sistema. I uporan si sa tim potezanjem argumenta da se raspala. Znamo svi da se raspala ali i znamo svi da su za to krivi ljudi koji su htjeli da se raspadne. Prvo Srbi pa onda Hrvati, ali ne trebamo se lagati da i nasim vodecim Bosnjacima to nije bilo bas mrsko da se desi. Samo kako bi dobili svoje odnosno ono sto su mislili da treba da dobju.
@CPT Nemoj se uvrijediti ali zaista je smijesno sve ovo sto pises. Vuces nekakve paralele i vezes stvari koje danas nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Ja sam cesto u Francuskoj radi posla. Vec godinama. I mogu ti reci da ovo sto pises u tom vjerskom smislu za Notre Dame nema veze s danasnjom realnoscu jer su danasnji Francuzi religiozni koliko i slonovi u Africi. To je samo njihovo istorijsko naslijedje i ljudi na tu gradjevinu tako i gledaju.
Meni bi isto tako bilo krivo i zao sarajevske Katedraale kada bi joj se desilo ovo kao Notre Dameu. A nisam vjernik. Bilo mi je zao i dzamija u ratu jer je sve to dio nase istorije.
@hAZNADAR Prijatelju, mislim da malo pretjerujes s tim blacenjem one drzave i sistema. I uporan si sa tim potezanjem argumenta da se raspala. Znamo svi da se raspala ali i znamo svi da su za to krivi ljudi koji su htjeli da se raspadne. Prvo Srbi pa onda Hrvati, ali ne trebamo se lagati da i nasim vodecim Bosnjacima to nije bilo bas mrsko da se desi. Samo kako bi dobili svoje odnosno ono sto su mislili da treba da dobju.
@CPT Nemoj se uvrijediti ali zaista je smijesno sve ovo sto pises. Vuces nekakve paralele i vezes stvari koje danas nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Ja sam cesto u Francuskoj radi posla. Vec godinama. I mogu ti reci da ovo sto pises u tom vjerskom smislu za Notre Dame nema veze s danasnjom realnoscu jer su danasnji Francuzi religiozni koliko i slonovi u Africi. To je samo njihovo istorijsko naslijedje i ljudi na tu gradjevinu tako i gledaju.
Meni bi isto tako bilo krivo i zao sarajevske Katedraale kada bi joj se desilo ovo kao Notre Dameu. A nisam vjernik. Bilo mi je zao i dzamija u ratu jer je sve to dio nase istorije.
- Dozer
#2762 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ne kontaju ti oni to...
- CPT
#2763 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Do tell...MorningStar wrote: ↑16/12/2019 13:07Jesi cuo za unesco i to ? Svjetska bastina i tako to ?? Nisi cuo za djelo “zvonar crkve notre dame” nisi ...CPT wrote: ↑16/12/2019 12:34Pa koji q. placu za zgradom koje nema nikakve veze sa njihovim kulturom ili identitetom? Ili ipak ima? Nikakve veze sa Ferhadijom, recimo. Samo sto je to u FR normalno ali u BIH nije dovoljno nacionalno bosanski.![]()
Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, središnji objekt u Banjoj Luci i jedno od najvećih dostignuća islamske arhitekture 16. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Džamija je izgrađena 1579. u klasičnom otomanskom stilu. Njezin neimar je nepoznat, ali je poznato da je bio učenik Mimara Sinana. Izgradnju džamije je financirao Ferhat-paša Sokolović. U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih barjaktara, željezna i kamena ograda s česmom u kutu, šadrvan i staro mezarje u vrtu. Kasnije je kompleks dopunjen sa sahat-kulom izgrađenom nedaleko od Ferhadije. Džamija je izvorno bila 18m široka, 14m dugačka, a vrh kupole je bio 18m visok. Munara je bila 43m visoka. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950., a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.
- Dozer
#2764 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ja... I ? 
- CPT
#2765 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Sto je jako neobicno za EU jelte...Jesi provjerio izlaznost ili sastav koalicija u EU drzavama?Dozer wrote: ↑16/12/2019 12:54 Necemo nista s tim. To ti samo pokazuje da previse slusas politicare sta pricaju i kakvu atmosferu stvaraju, dok narodi zapravo bas i ne misle tako, tacnije - boli ih qrac.
- CPT
- Dozer
#2767 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nije. Stiglo je s arapskog poluotoka, kao i islam 
- CPT
- MorningStar
#2769 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Postoji jer je ono momumentalan objekt 10+ puta veci sa nevjerovatnom kolicinom umjetnosti ukesanom u isti i stara je 700+ godina , sama velicina je inzinjerski poduhvat, o kolicini radova na klesarstvu da ne pricamo , opisivana milione puta , prisutna u svjetskoj literaturi , spomenik svjetskih razmjera , sa duznim postovanjem ferhadija je prelijepa - ali porediti se sa notre dame om se ne moze.

Last edited by MorningStar on 16/12/2019 13:56, edited 2 times in total.
- Dozer
#2770 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
@CPT Meni su iste klase. Ali tebi nisu 
Iako, sto se rece, porediti Notre Dame i Ferhadiju...khm...
Iako, sto se rece, porediti Notre Dame i Ferhadiju...khm...
- CPT
#2771 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Oni za UNESCO jesu iste "klase" i ista stvar. Ne mogu za mene biti isto jer jedno jesti dio mog identiteta, drugo nije. Usput, u cemu je to razlika N.D. za Francuza ili Ferhadije za Bosnjaka?
- MorningStar
#2772 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Notre dame je poznata na svjetskom nivou... mislim glupost sto pricamo o tome , koliko turista obidje istu na godisnjem nivou.
Nego ti si jasan - tebi je bosnjak = musliman , bosnjastvo = islam / krscani protiv i tako.
Ps: kada pricamo vec kako je svijet skocio da obnovi katedralu u parizu , gdje je bio onda arapski svijet da skoci i obnovi ferhadiju za 6 mjeseci ??
- Dozer
#2773 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Francuz na Notre Dame gleda kao na istorijski spomenik, umjetnicko djelo neprocjenive vrijednosti, nacionalni psomenik, a rijetko ko kao na striktno vjerski objekat. Kod tebe je Ferhadija primarno vjerski objekat, pa tek onda sve ostalo.
- CPT
#2774 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
A sad se svjetska bastina mjeri po prodaji karata... Jos malo pa ce biti trending na YT:-)MorningStar wrote: ↑16/12/2019 13:58Notre dame je poznata na svjetskom nivou... mislim glupost sto pricamo o tome , koliko turista obidje istu na godisnjem nivou.
Nego ti si jasan - tebi je bosnjak = musliman , bosnjastvo = islam / krscani protiv i tako.
- MorningStar
#2775 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Otprilike , sto je vece grandioznije zanimljivije impozantnije nesto to ga vise ljudi posjeti , ne glupiraj se ajd.