Dozer wrote:allem_77 wrote:A, kao sto znamo, svako zivo bice je na neki nacin nastalo, tj. rodjeno je. Znamo i da svako zivo bice ima svoj rok trajanja, sto znaci da umire.
E, sad... Ko je rodio boga, i kad?
Je li ovo neko poredi Boga i vrijeme?
Bog je stvorio vrijeme. Naravno da je ovo teško shvatiti. Neki čak kažu da je vrijeme četvrta dimenzija.
Ne može se porediti Stvoritelj i stvorenje (vrijeme).
Kada neko gleda teleskopom u svemir, ustvari gleda prošlost.
Vrijeme vec objasnjeno par postova ranije, pa eto...
Tacno, gledanjem svemira teleskopom mi gledamo proslost, i na osnovu brzine prostiranja svjetlosti racunamo koliko daleko u proslost "vidimo". Trenutno je to maksimalno 17 milijardi godina, jer nam toliko dopusta postojeca tehnologija. I na osnovu ovoga procjenjujemo starost svemira. Ali, zapravo ne znamo da li je to kraj svemira, ili ga iza ove trenutne granice ima jos ovoliko, ili jos 10 ili 1000x ovoliko, pa samim tim mi jos uvijek ni ne znamo koliko je svemir zaista star, a ni koliki je.
I onda se nadje jedna super nanocestica svemirske prasine zvana "covjek", koja je nastala ko zna kako, i kaze - sve je to "stvorio bog ni iz cega" (za kojeg ne znate ni objasniti sta je), jer mu je bilo dosadno u "nistavilu" (sto takodjer ne znate objasniti sta je). A onda je, medju svim tim stotinama milijardi nebeskih tijela, stvorio i nas, ljude, i to samo s jednom svrhom - da testira nasu vjeru u njega. Ozbiljno...?

I, da sve bude zacinjenije, jos izmislite more nekakvih pravila i opravdanja koja su navodno "spustena" od tog boga (odakle su "spustena"...?) samo nama, ljudima, a koja se u enormnoj kolicini stvari naprosto kose sa zdravim razumom i najprostijom logikom.
Pitanje je glasilo - sta je bog? Jer, ako postoji, kako vi tvrdite, onda mora imati i neko fizicko svojstvo, zar ne?
Sura El-Hidžr - Hidžr
29
"I kad mu dam lik i u njega udahnem dušu, vi mu se poklonite."
Meni je ovo interesantno kada Allah kaže, udahnem dušu.
Onda su opet ljudi pitali Poslanika šta je duša?
Pitaju te o duši. Reci: „Šta je duša – samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.“ (El-Isra, 85.)
Sura Junus - Junus
56
On život i smrt daje i Njemu ćete se vratiti.
Ljudi na razne načine zamisljaju Boga. Sve zavisi od mentalnog sklopa pojedinca.
Ako zamislimo da je Bog materija, energija. A neki tvrde da je materija neuništiva, nego samo prelazi iz jednog oblika u drugi.
Otkud znamo da nam Bog nije udahnuo nešto? Ja sam kao primjer naveo materiju.
A Bog kaže i da ćemo se Njemu vratiti.
Napisao si,
A onda je, medju svim tim stotinama milijardi nebeskih tijela, stvorio i nas, ljude, i to samo s jednom svrhom - da testira nasu vjeru u njega. Ozbiljno...?
Sura Ez-Zarijat - Oni koji pušu
56
Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obožavaju
Negdje si napisao,
ako je Bog unaprijed sve odredio, džaba trud.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
Milostivog, Samilosnog,
Vladara Dana sudnjeg,
Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!
Eh vidiš, mi moramo da tražimo svakodnevno od Njega uputu, da ne zalutamo. Da budemo od onih kojima je milost darovao.